Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   INSTRUCTIUNI nr. 2.400 din 4 martie 1967  pentru aplicarea   Hotaririi Consiliului de Ministri nr. 54/1967 cu privire la incadrarea in munca cu 1/2 norma a femeilor cu copii sub 7 ani    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

INSTRUCTIUNI nr. 2.400 din 4 martie 1967 pentru aplicarea Hotaririi Consiliului de Ministri nr. 54/1967 cu privire la incadrarea in munca cu 1/2 norma a femeilor cu copii sub 7 ani

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 21 din 10 martie 1967

În vederea unei aplicari unitare a <>Hotãrîrii Consiliului de Miniştri nr. 54/1967 publicatã în Buletinul Oficial nr. 7 din 23 ianuarie 1967, şi în temeiul prevederilor art. 4 din aceasta hotãrîre, cu acordul Uniunii Generale a Sindicatelor din România se emit urmãtoarele instrucţiuni:
1. Ministerele, celelalte organe centrale şi comitetele executive ale sfaturilor populare regionale şi ale oraşelor Bucureşti şi Constanta vor lua mãsuri ca unitãţile subordonate sa creeze condiţiile necesare pentru încadrarea în munca a femeilor cu copii sub 7 ani, care cer sa lucreze 1/2 norma, sa stabileascã funcţiile, meseriile sau tipurile de locuri de munca cu 1/2 norma unde pot fi utilizate aceste femei, avînd în vedere ca folosirea acestora sa se facã în conformitate cu calificarea cerutã la locul de munca respectiv.
2. Stabilirea locurilor de munca cu 1/2 norma unde se pot utiliza angajate cu copii sub 7 ani se va face tinindu-se seama sa nu se afecteze realizarea sarcinilor, a productivitatii muncii, precum şi continuitatea activitãţii la locul de munca respectiv (de exemplu: funcţionarea neîntreruptã a utilajelor, mecanismelor instalaţiilor deservite, preluarea-predarea gestiunii în comerţ, efectuarea lucrãrilor ce revin funcţiei în care sînt încadrate etc.).
3. Pentru angajarea femeilor ce îndeplinesc condiţiile prevãzute de <>Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 54/1967 se vor folosi de cãtre unitãţi:
a) posturile prevãzute cu 1/2 norma;
b) posturile prevãzute cu o norma ce pot fi fractionate în doua posturi cu 1/2 norma fiecare.
Folosirea angajatelor în asemenea posturi se poate face atît în activitãţi cu caracter permanent, cît şi în activitãţi cu caracter sezonier, ca de exemplu:
- unele meserii (funcţii) de muncitoare din industria textila, confecţii-tricotaje, alimentara etc.;
- funcţii operative din comet, alimentaţie-publica, posta şi telecomunicaţii etc.;
- unele funcţii de specialitate din învãţãmînt, arta, cultura, cercetarea ştiinţificã, ocrotirea sãnãtãţii, gospodãria comunalã, distribuţia energiei electrice, posta şi telecomunicaţii, asigurãri, C.E.C. etc.;
- funcţii administrative ca de exemplu: dactilografa, funcţionar, telefonista, registrator, liftier, curier, îngrijitor de curãţenie etc.
4. Folosirea angajatelor cu 1/2 norma este recomandabila în toate ramurile şi activitãţile în care se înregistreazã perioade de virf de producţie, în care este necesar un numãr sporit de lucrãtori, cum sînt în comerţ, în magazinele situate pe principalele artere de circulaţie, în magazinele de produse alimentare situate în jurul întreprinderilor şi instituţiilor unde perioadele de virf se produc în jurul orelor în care se termina sau începe programul de lucru, în alimentaţia publica unde afluenta consumatorilor este mai mare în orele în care se serveşte masa de prinz sau de seara, în comerţ şi alimentaţia publica în zilele de la sfîrşitul saptaminii şi în preajma unor zile de sãrbãtoare, în industria alimentara în perioadele de fabricare a conservelor etc.
Programul de lucru pentru angajatele cu 1/2 norma se va stabili de cãtre conducerea unitãţii cu consultarea comitetului sindicatului şi cu acordul angajatelor respective şi va fi consemnat în contractul de munca.
5. Posturile vacante existente, în limitele indicatorilor planului de munca şi salarii, în care pot fi utilizate angajate cu 1/2 norma vor fi ocupate în urmãtoarea ordine de preferinta:
a) în primul rind, de angajatele unitãţilor care lucreazã în prezent o norma intreaga, şi care, incadrindu-se în prevederile <>Hotãrîrii Consiliului de Miniştri nr. 54/1967 , cer sa lucreze numai 1/2 norma. Pentru femeile cu copii sub 7 ani, angajate în prezent cu o norma intreaga, care cer sa lucreze numai 1/2 norma, conducerile unitãţilor vor aproba ca aceste angajate sa lucreze 1/2 norma, la acelaşi loc de munca, dacã funcţia pe care angajata o îndeplineşte permite aceasta fractionare sau în alte locuri de munca ce pot fi ocupate cu 1/2 norma dacã angajatele respective au calificarea corespunzãtoare, în limita posturilor de acest fel pe care unitatea le are vacante.
Unitãţile care nu au vacante astfel de posturi vor rãspunde, cu consimţãmîntul angajatelor, transferarea lor în interesul serviciului; potrivit legislaţiei muncii, în alte unitãţi care au disponibile posturi cu 1/2 norma;
b) angajatele transferate de la alte unitãţi pe posturi cu 1/2 norma;
c) posturile cu 1/2 norma rãmase neocupate dupã aplicarea dispoziţiilor de la lit. a şi b vor fi comunicate în termen de 6 zile de cãtre unitãţi, organelor locale ale Direcţiei Generale a Recrutarii şi Repartizãrii Forţelor de Munca. Sînt exceptate de la aceasta obligaţie unitãţile Ministerului Forţelor Armate şi Ministerului Afacerilor Interne. Organele locale ale Direcţiei Generale a Recrutarii şi Repartizãrii Forţelor de Munca vor tine evidenta acestor posturi şi vor repartiza cu prioritate pentru ocuparea lor femei cu copii sub 7 ani care cer sa lucreze 1/2 norma şi au calificarea necesarã pentru ocuparea acestor posturi; repartizarea altor persoane în aceste posturi va putea fi facuta, numai în cazul în care organele Direcţiei Generale a Recrutarii şi Repartizãrii Forţelor de Munca nu vor avea în evidenta femei cu copii sub 7 ani care solicita ocuparea lor.
Organele Direcţiei Generale a Recrutarii şi Repartizãrii Forţelor de Munca vor repartiza femeile cu copii sub 7 ani, pe cît posibil, la unitãţi al cãror sediu este apropiat de domiciliul acestora;
d) posturile cu 1/2 norma rãmase neocupate dupã aplicarea dispoziţiilor de la lit. a, b şi c vor putea fi ocupate de femeile cu copii sub 7 ani prin angajare de cãtre unitãţi fãrã repartiţia organelor Direcţiei Generale a Recrutarii şi Repartizãrii Forţelor de Munca. Unitãţile vor comunica acestor organe, dupã angajare, posturile care au rãmas vacante.
Trecerea de pe posturi cu o norma intreaga în posturi cu 1/2 norma sau angajarea în posturi cu 1/2 norma va fi facuta ca urmare a cererii scrise a femeilor cu copii sub 7 ani care solicita unitãţilor ocuparea acestor posturi, iar încheierea contractului de munca va fi facuta în toate cazurile numai în scris. Cererea angajatelor de a trece pe posturi cu 1/2 norma în condiţiile <>Hotãrîrii Consiliului de Miniştri nr. 54/1967 nu poate constitui un motiv de desfacere a contractului de munca sau de schimbare a condiţiilor stabilite la încheiere, în afarã acordului expres al angajatelor.
6. Angajatele cu 1/2 norma care nu se mai încadreazã în prevederile <>Hotãrîrii Consiliului de Miniştri nr. 54/1967 (de exemplu: copiii au depãşit virsta de 7 ani, au decedat, au fost încredinţaţi soţului ca urmare a divorţului, au fost încredinţaţi unor instituţii de ocrotire sau angajata a decãzut din puterea pãrinteascã ca urmare a unei hotãrîri judecãtoreşti), vor putea fi trecute de conducerea unitãţii - în limita posturilor vacante - la locuri de munca cu o norma intreaga, în condiţiile prevãzute în legislaţia muncii.
În cazul în care aceste angajate cer sa lucreze o norma intreaga, iar în unitate nu sînt posturi vacante care pot fi ocupate cu o norma, unitãţile le vor menţine cu 1/2 norma pe aceleaşi posturi, pînã la ivirea locurilor vacante, la ocuparea cãrora li se va da prioritate. Dacã angajatele vor sa treacã în alte unitãţi care au vacante astfel de posturi, li se va acorda transferul în interesul serviciului, potrivit legislaţiei muncii.
7. Unitãţile vor informa semestrial ministerele, celelalte organe centrale şi comitetele executive ale sfaturilor populare tutelare despre numãrul de posturi cu 1/2 norma ocupate de femei cu copii sub 7 ani şi asupra funcţiilor, meseriilor şi tipurilor de locuri de munca în care sînt folosite.
8. Drepturile angajatelor cu 1/2 norma sînt stabilite astfel:
- salariul se plãteşte pe baza reglementãrilor în vigoare pentru angajaţii care lucreazã o norma intreaga:
. la forma de salarizare în regie, salariul tarifar, premiile, sporurile şi alte drepturi se plãtesc în conformitate cu timpul efectiv lucrat;
. la forma de salarizare în acord plata se face în raport cu rezultatele obţinute, iar premiile, sporurile şi alte drepturi se plãtesc în conformitate cu timpul efectiv lucrat;
- cotele procentuale de baza şi suplimentare se vor acorda angajatelor retribuite pe baza de cote procentuale în funcţie de realizarile efectiv obţinute în cele patru ore de lucru zilnic; pentru stabilirea diverselor drepturi care se calculeazã pe baza salariului tarifar, pentru angajatele remunerate pe baza de cote procentuale, vor fi luate în considerare salariile tarifare de calcul prevãzute în anexele, la instrucţiunile pentru aplicarea <>Hotãrîrii Consiliului de Miniştri nr. 802/1965 , elaborate de ministere, celelalte organe centrale şi comitetele executive ale sfaturilor populare regionale şi ale oraşelor Bucureşti şi Constanta, avizul Comitetului de Stat pentru Problemele Organizãrii Muncii şi Producţiei şi ale Salarizarii, Ministerului Finanţelor şi Ministerului Sãnãtãţii şi Prevederilor Sociale;
- concediul de odihna va avea durata integrala stabilitã în funcţie de natura muncii îndeplinite şi de vechimea neîntreruptã în munca în conformitate cu prevederile Hotãrîrii Consiliului de Miniştri nr. 186/1951 şi nr. 1478/1952, iar calculul indemnizaţiei se va face luindu-se în considerare cistigurile efectiv realizate; angajatele cu 1/2 norma nu pot fi considerate angajate cu zi de lucru nenormata;
- ajutoarele de asigurãri sociale se vor calcula potrivit <>art. 23 din Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 880/1965 , în funcţie de salariul tarifar corespunzãtor la 1/2 norma;
- alocaţia de stat pentru copii se plãteşte integral în condiţiile Decretului nr. 285/1960 şi potrivit Instrucţiunilor nr. 1515/1966 ale ministrului finanţelor, şi Comitetului de Stat pentru Problemele Organizãrii Muncii şi Producţiei şi ale Salarizarii şi angajatelor care efectueazã numai 1/2 norma; în cazul angajatelor cu 1/2 norma retribuite pe baza de cote procentuale, alocaţia se va acorda numai dacã remunerarea ce li se cuvine în luna respectiva este de cel puţin 1/2 din salariul minim pe economie;
- perioada de timp cît femeile angajate în condiţiile <>Hotãrîrii Consiliului de Miniştri nr. 54/1967 lucreazã 1/2 norma va fi consideratã ca timp lucrat cu o norma intreaga la stabilirea stagiului cerut atît de indicatoarele tarifare de calificare pentru promovarea în categorii superioare de calificare sau de indicatoarele de pregãtire şi stagiu pentru ocuparea unor funcţii, cît şi de alte situaţii condiţionate de existenta acestui stagiu în meserie, categorie, funcţie etc.;
- la stabilirea vechimii în munca necesare pentru pensionare, timpul cît angajatele care, potrivit <>Hotãrîrii Consiliului de Miniştri nr. 54/1967 , au fost încadrate în funcţii cu 1/2 norma pentru a creste copii pînã la virsta de 7 ani, se considera, potrivit <>art. 40 pct. (3) al Legii nr. 27/1966 , timp lucrat cu o norma intreaga.
9. Unitãţile nu vor putea detasa sau delega în alte localitãţi femeile cu copii sub 7 ani angajate cu 1/2 norma.
10. Modul de raportare prin dãrile de seama statistice de munca şi salarii, a posturilor ocupate cu 1/2 norma se va face în conformitate cu Instrucţiunile Direcţiei Centrale de Statistica privind calcularea numãrului mediu scriptic, care arata ca angajaţii cu 1/2 norma vor fi cuprinşi în numãrul mediu scriptic prin însumarea aritmetica a fracţiunilor de norma respective.
Pentru efectivul salariaţilor existent în scripte la o anumitã data, angajatele cu 1/2 norma se vor lua în calcul ca persoane fizice.
11. Se recomanda organizaţiilor cooperatiste şi obşteşti sa adapteze la specificul activitãţii lor prevederile cuprinse în prezentele instrucţiuni.

Preşedintele Comitetului
de Stat pentru
Problemele Organizãrii Muncii
şi Producţiei şi ale Salarizarii,
PETRE LUPU

Ministrul finanţelor,
AUREL VIJOLI

Ministrul justiţiei,
ADRIAN DIMITRIU

------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016