Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   INSTRUCTIUNI din 9 noiembrie 1999  privind eliberarea licentelor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

INSTRUCTIUNI din 9 noiembrie 1999 privind eliberarea licentelor

EMITENT: MINISTERUL INDUSTRIEI SI COMERTULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 618 din 17 decembrie 1999

ANEXA 1
-------
(Anexa nr. 14 la <>Ordinul ministrului industriei şi comerţului nr. 13C/1998 )

Termenul de analiza şi de soluţionare a cererilor pentru licenta, cu avizele prealabile necesare, este de doua zile lucrãtoare de la data înregistrãrii lor la Centrul Roman de Comerţ Exterior.
În cazul în care, în urma analizarii unei cereri pentru licenta sau a cererilor pentru licenta din cadrul unei operaţiuni comerciale, rezulta necesitatea prezentãrii unor date suplimentare sau a unor clarificãri, termenul de mai sus curge de la data primirii acestora. Datele sau clarificãrile solicitate vor fi transmise în forma scrisã.
Refuzul eliberãrii licenţelor se motiveaza în scris solicitantului.
Pe cele trei exemplare ale unei cereri pentru licenta respinsã spaţiul afectat licentierii se bareaza cu o linie diagonala care uneste coltul din stanga jos cu cel din dreapta sus.
Exemplarul nr. 3 al cererilor pentru licenta respinse se retine la Ministerul Industriei şi Comerţului - Direcţia administrare comerţ exterior.
În cazul în care, în vederea eliberãrii unei licenţe, este necesarã obţinerea în prealabil a unor avize ale altor instituţii, la eliberarea licenţelor se va tine seama în mod obligatoriu de prevederile acestora, nefiind admise nici un fel de derogãri de la acestea (privind denumirea mãrfii, caracteristicile ei, cantitatea, valoarea, furnizorul, termenul de livrare sau orice alt element din aviz care se regaseste şi în cererea pentru licenta).
Licentele se elibereazã, de regula, cu valabilitate pana la sfârşitul anului în care sunt emise.
În vederea eliberãrii licenţelor de export pentru mãrfurile supuse licentierii, dar care sunt rezultate din operaţiuni de perfecţionare activa a unor mãrfuri importate temporar în România, o data cu cererile pentru licenta este obligatorie prezentarea şi a urmãtoarelor documente:
- declaraţiile vamale de import, din care sa rezulte ca importul este efectuat în regim temporar;
- declaraţia scrisã pe propria rãspundere a agentului economic care a realizat prelucrarea, din care sa rezulte ca din materialele importate s-au obţinut cantitãţile de produse pentru care se solicita licenta de export;
- avizul, dupã caz, al ministerului sau al instituţiei de specialitate.
În acest caz, pe cererea pentru licenta de export, la rubrica "Alte precizãri ale solicitantului", acesta va înscrie în mod obligatoriu şi menţiunea urmãtoare: "Export în cadrul operaţiunii de perfecţionare activa în baza Declaraţiei vamale de import temporar nr. ... din data de ... şi a Scrisorii nr. .... din data de ... a ..." (se va înscrie agentul economic care a efectuat prelucrarea).
Licenta de export va fi eliberata, în acest caz, cu termen de valabilitate care nu poate depãşi termenul stabilit în declaraţia vamalã de import temporar.
Licenta de export de metale preţioase şi pietre preţioase, precum şi de obiecte confectionate din acestea, rezultate din operaţiuni de perfecţionare activa în România, se poate acorda pentru o cantitate globalã, având termen de valabilitate, de regula, 6 luni de la data eliberãrii acesteia.
Exportul efectiv în cadrul licenţei de export pentru o cantitate globalã se poate realiza pana la epuizarea acesteia şi în limita cantitãţii rezultate din aplicarea ratei de randament la cantitatea importata temporar pe baza declaraţiilor vamale de import temporar.
În termen de 30 de zile de la epuizarea cantitãţii globale menţionate în licenta de export sau de la data expirãrii termenului de valabilitate a acesteia agentul economic are obligaţia sa comunice, în scris, Ministerului Industriei şi Comerţului stadiul realizãrii licenţei de export, anexând, în fotocopie lizibila, declaraţiile vamale de import temporar şi cele de export definitiv, precum şi licenta de export (exemplarul pentru vama).
Numãrul licenţei de export pentru o cantitate globalã se va mentiona în mod obligatoriu pe declaraţia vamalã de export.
În vederea eliberãrii licenţelor de export pentru mãrfurile supuse licentierii, care sunt trimise temporar în strãinãtate pentru operaţiuni de perfecţionare pasiva, o data cu cererile pentru licenta este necesarã şi prezentarea avizului ministerului sau al instituţiei de specialitate, dupã caz.
Licentele de export pentru operaţiuni de perfecţionare pasiva se elibereazã condiţionat de returnarea integrala în ţara a produsului sau a produselor rezultate.
Pentru mãrfurile rezultate din operaţiuni de perfecţionare pasiva şi care sunt supuse licentierii la export, la cererea titularului operaţiunii, motivatã din punct de vedere economic, Ministerul Industriei şi Comerţului poate aproba exportul definitiv al acestora fãrã returnarea mãrfurilor în România, pe baza de licenta de export şi cu întocmirea declaraţiei de încasare valutarã.
Pe cererea de licenta, la rubrica "Alte precizãri ale solicitantului" se va mentiona "Export în cadrul operaţiunii de perfecţionare pasiva".
Agenţii economici au obligaţia sa comunice, în scris, în maximum 30 de zile de la realizarea importului definitiv al produselor rezultate, Ministerului Industriei şi Comerţului şi, dupã caz, ministerului sau instituţiei de specialitate care a avizat exportul temporar în vederea prelucrãrii, lichidarea operaţiunii, anexând, în fotocopie lizibila, declaraţiile vamale de export temporar şi declaraţiile vamale de import definitiv aferente.
În cazul operaţiunilor de perfecţionare pasiva a mãrfurilor numãrul licenţei de export se va mentiona în mod obligatoriu atât pe declaraţia vamalã de export temporar, cat şi pe declaraţia vamalã de import definitiv.
Agenţilor economici care nu au lichidat o operaţiune de perfecţionare pasiva în termenul stabilit în licenta de export li se va ridica dreptul de a primi licenţe de export şi de import pentru asemenea operaţiuni, în conformitate cu prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 764/1991 .
Licentele pentru exportul definitiv şi pentru perfecţionare pasiva de produse cu conţinut de metale preţioase, metale preţioase, pietre preţioase şi de obiecte confectionate din acestea se elibereazã pe baza urmãtoarelor documente:
- declaraţia pe propria rãspundere a exportatorului privind provenienta mãrfii;
- buletin de analiza/expertiza emis de un laborator autorizat, care sa ateste caracteristicile mãrfii.
În cazul participãrii la licitaţii internaţionale la care, prin caietul de sarcini, se solicita de cãtre organizatorii licitaţiei prezentarea unei licenţe de export, la cererea societãţii participante la licitaţie se va elibera licenta de export, pe care licentiatorul va mentiona în mod obligatoriu "Provizorie, pentru licitaţia nr. .... din data de ........, fãrã valabilitate pentru vama".
În cazul în care cererile pentru licenta au şi anexa, aceasta va fi semnatã şi stampilata de Direcţia administrare comerţ exterior din cadrul Ministerului Industriei şi Comerţului.
Licentele neridicate de cãtre agenţii economici în termen de 30 de zile de la data aprobãrii lor vor fi anulate în mod automat.

ANEXA 2
---------
(Anexa nr. 15 la <>Ordinul ministrului industriei şi comerţului nr. 13C/1998 )

CODIFICAREA OPERAŢIUNII

În spaţiul rezervat rubricii "Denumirea operaţiunii" de pe versoul formularului cererii pentru licenta se va înscrie denumirea operaţiunii, iar în caseta rezervatã codului operaţiunii, de pe fata formularului cererii pentru licenta, codul acesteia, dupã cum urmeazã:
Import
Nivelul 1 - litera I - import
Nivelul 2 - codul este reprezentat dintr-un numãr compus din doua cifre având urmãtoarea semnificatie:
40 - import definitiv;
52 - import temporar în regim de perfecţionare activa;
53 - import temporar cu returul mãrfii în aceeaşi stare;
65 - reimport cu plasare sub perfecţionare activa;
80 - import definitiv în cadrul unui contingent tarifar;
82 - import temporar în regim de perfecţionare activa, în cadrul unui contingent tarifar.
Nivelul 3 - codul este reprezentat dintr-o cifra cu urmãtoarea semnificatie:
1 - import liberalizat;
4 - supuse licentierii automate;
5 - controlate.
Nivelul 4 - codul este reprezentat dintr-o cifra cu urmãtoarea semnificatie:
1 - aport la capitalul social;
2 - ajutoare;
3 - donaţii;
4 - recuperare creanţe externe;
5 - cliring;
6 - mostre şi material publicitar;
7 - credite guvernamentale;
8 - credite comerciale cu rambursare peste un an;
9 - mãrfuri în contul realizãrii de obiective complexe şi lucrãri de construcţii-montaj în strãinãtate;
0 - nespecificat.
Export
Nivelul 1 - litera E - export
Nivelul 2 - codul este reprezentat dintr-un numãr compus din doua cifre având urmãtoarea semnificatie:
10 - export definitiv;
21 - export temporar în regim de perfecţionare pasiva;
22 - export temporar cu returul mãrfii în aceeaşi stare;
30 - reexport din perfecţionare activa;
31 - reexport prin returul în aceeaşi stare a mãrfurilor importate temporar;
95 - export prin magazine duty-free.
Nivelul 3 - codul este reprezentat dintr-o cifra având urmãtoarea semnificatie:
1 - export liberalizat;
2 - contingentat;
4 - supuse licentierii automate;
5 - controlate.
NIvelul 4 - codul este reprezentat dintr-o cifra având urmãtoarea semnificatie:
1 - aport la capitalul social;
2 - ajutoare;
3 - donaţii;
4 - livrãri de mãrfuri în contul datoriei externe;
5 - cliring;
6 - mostre şi material publicitar;
7 - credite guvernamentale;
8 - credite comerciale cu rambursare la peste 90 de zile;
9 - mãrfuri pentru realizarea de obiective complexe şi lucrãri de construcţii-montaj în strãinãtate, inclusiv produse cu ciclu lung de fabricaţie.
0 - nespecificat.
Operaţiuni legate de import-export
Nivelul 1 - litera L - operaţiuni legate
Nivelul 2 - codul este reprezentat dintr-un numãr compus din doua cifre având urmãtoarea semnificatie:
40 - import definitiv;
10 - export definitiv;
80 - import definitiv în cadrul unui contingent tarifar.
Nivelul 3 - codul este format dintr-o cifra având urmãtoarea semnificatie:
- pentru import - vezi nivelul 3 de la import;
- pentru export - vezi nivelul 3 de la export.
Nivelul 4 - codul este reprezentat de cifra 0, cu semnificatia nespecificat, atât la import, cat şi la export.
-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016