Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   INSTRUCTIUNI din 8 noiembrie 2001  privind autorizarea laboratoarelor de examinare psihologica a candidatilor la obtinerea permisului de conducere auto    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

INSTRUCTIUNI din 8 noiembrie 2001 privind autorizarea laboratoarelor de examinare psihologica a candidatilor la obtinerea permisului de conducere auto

EMITENT: MINISTERUL LUCRARILOR PUBLICE, TRANSPORTURILOR SI LOCUINTEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 57 din 28 ianuarie 2002
CAP. 1
Dispoziţii generale
ART. 1
(1) Laboratoarele de examinare psihologicã a candidaţilor la obţinerea permisului de conducere auto, denumite în continuare laboratoare de examinare psihologicã, se autorizeaza de Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei (M.L.P.T.L.), în calitate de autoritate de stat în domeniu, în vederea asigurãrii şi garantarii standardelor profesionale ale serviciilor oferite.
(2) Laboratoarele de examinare psihologicã autorizate de M.L.P.T.L. conform prezentelor instrucţiuni îşi desfãşoarã activitatea în concordanta cu principiile economiei de piata.
(3) Examinarea candidaţilor la obţinerea permisului de conducere auto se face numai în laboratoarele de examinare psihologicã aparţinând reţelei sanitare proprii a M.L.P.T.L. şi în laboratoarele autorizate de acesta conform prezentelor instrucţiuni.
(4) Prin candidat la obţinerea permisului de conducere auto se înţelege persoana care se pregãteşte în vederea obţinerii unui permis de conducere auto.
ART. 2
Autorizarea laboratoarelor de examinare psihologicã se face prin eliberarea unei autorizaţii în condiţiile prezentelor instrucţiuni.
ART. 3
În cadrul laboratoarelor de examinare psihologicã procesul de examinare se va desfasura conform metodologiei de lucru elaborate de M.L.P.T.L. pe baza unui regulament de organizare şi funcţionare a laboratoarelor de examinare psihologicã, elaborat de Direcţia medicalã şi aprobat de secretarul de stat coordonator.
ART. 4
Pentru autorizarea laboratoarelor de examinare psihologicã, din statutul solicitantului - persoana juridicã sau persoana fizica autorizata - trebuie sa reiasã explicit ca examinarea psihologicã a persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere auto este obiect de activitate al acestuia.
ART. 5
Nu se supun prevederilor prezentelor instrucţiuni laboratoarele de examinare psihologicã pentru conducãtorii auto care funcţioneazã în cadrul Ministerului Apãrãrii Naţionale, Ministerului de Interne sau al celorlalte instituţii componente ale sistemului naţional de apãrare.

CAP. 2
Condiţii de autorizare
ART. 6
(1) Autorizarea laboratoarelor de examinare psihologicã se face de cãtre Comisia centrala de siguranta circulaţiei din subordinea M.L.P.T.L. numai dacã sunt îndeplinite cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) de competenta şi probitate profesionalã, pentru personalul de specialitate;
b) de baza materialã.
(2) Se considera îndeplinitã condiţia prevãzutã la alin. (1) lit. a) dacã solicitantul, persoana juridicã sau persoana fizica autorizata, are încadrat cu contract de munca cel puţin un psiholog atestat în conformitate cu prevederile prezentelor instrucţiuni, în cazul persoanei juridice, iar în cazul persoanei fizice autorizate, acesta trebuie sa fie de profesie psiholog atestat în conformitate cu prezentele instrucţiuni, precum şi dacã psihologul care conduce permanent şi efectiv activitatea şi reprezintã laboratorul de examinare psihologicã în relaţiile cu autoritãţile nu a fost condamnat pentru infracţiuni care îl fac incompatibil cu aceasta activitate. Psihologul care conduce permanent şi efectiv activitatea laboratorului de examinare psihologicã rãspunde de asigurarea condiţiilor de examinare psihologicã, având obligaţia:
- sa menţinã în permanenta functionalitatea dotãrilor aferente;
- sa respecte metodologia de examinare;
- sa elibereze avizul psihologic numai în conformitate cu cele constatate la examinare.
(3) Se considera îndeplinitã condiţia prevãzutã la alin. (1) lit. b) dacã solicitantul face dovada îndeplinirii condiţiilor minime, dupã cum urmeazã:
- deţine în proprietate sau în folosinta, conform normelor legale în vigoare, un spaţiu având minimum 2 (doua) încãperi cu o suprafata de cel puţin 20 mp, care trebuie sa fie destinate activitãţii respective în mod exclusiv şi permanent;
- deţine avizele de funcţionare corespunzãtoare (sanitare, P.S.I., protecţia muncii), eliberate de instituţiile abilitate;
- deţine mijloacele de testare psihologicã (teste psihologice) cu instructaje proprii, având criterii statistice de apreciere a rezultatelor şi a valorii lor diagnostice şi prognostice şi aparate destinate evaluãrii capacitãţilor cognitive (perceptie, memorie, gandire, inteligenta), a celor motrice (reactivitate, coordonare) şi a celor integrative (atentie, emotivitate, motivatie, capacitate de invatare, structura atitudinala), şi cel puţin o proba de personalitate;
- deţine un echipament de calcul şi programe de evidenta a persoanelor examinate, a rezultatelor obţinute, a avizelor emise etc., care sa permitã raportarea periodicã pe suport magnetic a datelor privind examinarea;
- deţine formulare-tip de avizare psihologicã.
ART. 7
(1) Pentru obţinerea atestarii profesionale psihologul care urmeazã sa îşi desfãşoare activitatea în cadrul unui laborator de psihologie trebuie sa fie titularul unui certificat de pregãtire profesionalã.
(2) Certificatul de pregãtire profesionalã se obţine în urma promovãrii unui examen organizat de Comisia centrala de siguranta circulaţiei, structura distinctã în organigrama Spitalului Universitar C.F. Witing Bucureşti, având atribuţii metodologice, de control şi îndrumare a activitãţii medicale şi psihologice vizând personalul cu atribuţii în siguranta circulaţiei, pe baza unui regulament elaborat de Direcţia medicalã şi aprobat de secretarul de stat coordonator din cadrul M.L.P.T.L.
(3) Pentru înscrierea la examenul psihologic candidaţii trebuie sa prezinte diploma de absolvire a unei instituţii de învãţãmânt superior în specialitatea psihologie.
(4) Certificatul de pregãtire profesionalã este eliberat de Comisia centrala de siguranta circulaţiei pe baza unui tarif. Modelul şi conţinutul certificatului de pregãtire profesionalã sunt prezentate în anexa nr. 1 la prezentele instrucţiuni.
(5) Certificatul de pregãtire profesionalã este valabil o perioada de 5 ani. Dacã în perioada de valabilitate titularul sãvârşeşte o fapta contrarã condiţiilor care au stat la baza acordãrii certificatului, emitentul poate interzice dreptul de utilizare a lui, în baza unui referat aprobat de Direcţia medicalã din cadrul M.L.P.T.L.

CAP. 3
Eliberarea autorizaţiei pentru laboratoarele de examinare psihologicã
ART. 8
(1) Solicitantul va depune la Direcţia medicalã din cadrul M.L.P.T.L. un dosar care trebuie sa cuprindã documentaţia necesarã.
(2) Urmãtoarele acte se prezintã, în original şi în doua copii, pentru verificarea conformitatii:
a) cerere pentru obţinerea autorizaţiei de funcţionare a laboratorului de examinare psihologicã;
b) actul de înfiinţare şi regulamentul de organizare şi funcţionare propriu sau certificatul de înmatriculare la oficiul registrului comerţului şi statutul societãţii, în care este prevãzutã explicit ca obiect de activitate examinarea psihologicã a persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere auto;
c) actele de proprietate sau de folosinta pentru spaţiul destinat laboratorului de examinare psihologicã, care sa îndeplineascã condiţiile minime pentru desfãşurarea activitãţii de examinare psihologicã;
d) avizele de funcţionare corespunzãtoare, eliberate de organismele specializate (sanitare, P.S.I., protecţia muncii);
e) lista cuprinzând mijloacele de testare psihologicã şi aparatele destinate evaluãrii capacitãţilor psihologice, de care dispune solicitantul, însoţite de instrucţiuni de utilizare şi de baremele de evaluare pentru fiecare categorie de examen ce va fi efectuat în unitate;
f) standardele de probe utilizate pentru categoriile de permise de conducere auto pentru care se face examinarea, precum şi fundamentarea teoreticã a datelor psihologice.
(3) Pentru psihologul care conduce permanent şi efectiv activitatea laboratorului de examinare psihologicã se vor depune urmãtoarele documente:
- contractul de munca sau dovada plãţii asigurãrilor sociale;
- certificatul de cazier judiciar;
- decizia de numire;
- certificatul de pregãtire profesionalã.
(4) Pentru personalul de specialitate se vor depune urmãtoarele documente:
- contractul de munca sau convenţia civilã de prestãri de servicii;
- certificatul de pregãtire profesionalã.
(5) Direcţia medicalã din cadrul M.L.P.T.L., dupã analizarea documentelor, va transmite în termen de 15 zile dosarul cuprinzând copia de pe documentele solicitate la Comisia centrala de siguranta circulaţiei care, în termen de 15 zile, verifica dacã sunt îndeplinite condiţiile prevãzute în prezentele instrucţiuni, întocmind un raport de evaluare potrivit modelului prezentat în anexa nr. 2 la prezentele instrucţiuni.
(6) Raportul de evaluare va fi transmis Direcţiei medicale din cadrul M.L.P.T.L., cu propunerea pentru aprobarea eliberãrii autorizaţiei pentru laboratorul de examinare psihologicã solicitant sau, dupã caz, cu propunerea de respingere a cererii de autorizare.
(7) Direcţia medicalã din cadrul M.L.P.T.L. va propune, în termen de 5 zile, conducerii M.L.P.T.L. avizarea laboratorului de examinare psihologicã, dacã sunt îndeplinite toate condiţiile din prezentele instrucţiuni.
(8) Direcţia medicalã din cadrul M.L.P.T.L. va transmite aprobarea la Comisia centrala de siguranta circulaţiei care, în termen de 5 zile de la primirea acesteia, va elibera autorizaţia laboratorului de examinare psihologicã.
(9) În cazul în care nu sunt îndeplinite condiţiile de autorizare Direcţia medicalã din cadrul M.L.P.T.L. va informa în termen de 30 de zile, în scris, solicitantul despre refuzul aprobãrii cererii de autorizare.
ART. 9
(1) Autorizaţia laboratorului de examinare psihologicã se acorda pe o perioada de 5 ani. Modelul autorizaţiei este prezentat în anexa nr. 3 la prezentele instrucţiuni. Eliberarea autorizaţiei se va face numai dupã prezentarea documentului de plata a tarifului stabilit de cãtre Comisia centrala de siguranta circulaţiei.
(2) Autorizaţia de funcţionare a laboratorului de examinare psihologicã se vizeazã anual de cãtre Comisia centrala de siguranta circulaţiei pe baza de tarife, dupã efectuarea unor verificãri referitoare la:
a) menţinerea condiţiilor iniţiale care au stat la baza eliberãrii autorizaţiei;
b) reactualizarea, dupã caz, a documentelor;
c) respectarea metodologiei de examinare şi avizare psihologicã.
(3) Contestaţiile în legatura cu refuzul eliberãrii autorizaţiei sau al vizarii acesteia se depun în termen de 15 zile de la comunicare la Direcţia medicalã din cadrul M.L.P.T.L., care are obligaţia de a le soluţiona în decurs de 30 de zile de la înregistrare.
ART. 10
(1) Laboratoarele de examinare psihologicã care au dobândit autorizaţia vor fi înscrise în Registrul laboratoarelor de examinare psihologicã, întocmit de Direcţia medicalã din cadrul M.L.P.T.L. În acest registru vor fi trecute urmãtoarele date: denumirea laboratorului de examinare psihologicã, adresa, numele persoanei care conduce nemijlocit activitatea laboratorului, numãrul şi data autorizaţiei de funcţionare, numele persoanelor care efectueazã examinari în cadrul laboratorului, standardele de probe utilizate pentru fiecare categorie de candidat la obţinerea permisului de conducere auto.
(2) Datele cuprinse în Registrul laboratoarelor de examinare psihologicã se vor pãstra şi pe suport magnetic.
ART. 11
Pierderea, sustragerea sau deteriorarea autorizaţiei se comunica Direcţiei medicale din cadrul M.L.P.T.L. în termen de 15 zile. Pierderea sau sustragerea acesteia se publica în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a. Dupã publicarea pierderii sau sustragerii autorizaţiei Direcţia medicalã din cadrul M.L.P.T.L. va aproba eliberarea unui duplicat al acesteia, cu plata tarifelor aferente.

CAP. 4
Retragerea sau anularea autorizaţiei laboratoarelor de examinare psihologicã
ART. 12
(1) Retragerea autorizaţiei se face de cãtre Direcţia medicalã din cadrul M.L.P.T.L. în urmãtoarele cazuri:
a) când laboratorul de examinare psihologicã nu mai împlineşte condiţiile care au stat la baza acordãrii autorizaţiei de funcţionare;
b) când reclamaţiile adresate în scris Direcţiei medicale din cadrul M.L.P.T.L. de cãtre persoanele care au fost examinate sau de cãtre instituţiile interesate privind calitatea procesului de examinare psihologicã se confirma, iar deţinãtorul autorizaţiei nu a remediat aceste deficiente în urma comunicãrii scrise din partea Direcţiei medicale din cadrul M.L.P.T.L.
c) când sunt constatate abateri de la obligaţiile ce îi revin conform prezentelor instrucţiuni psihologului care conduce permanent şi efectiv activitatea laboratorului de examinare psihologicã;
d) în caz de încãlcare a reglementãrilor specifice privind activitatea profesionalã în laboratoarele de examinare psihologicã.
(2) Reacordarea autorizaţiei se face, la cerere, dupã ce deţinãtorul face dovada ca au fost remediate cauzele care au stat la baza retragerii acesteia. Tariful perceput la reacordarea autorizaţiei este dublu fata de tariful iniţial.
(3) Impotriva mãsurii de retragere a autorizaţiei se poate face contestaţie în termen de 15 zile de la data retragerii la Direcţia medicalã din cadrul M.L.P.T.L., care are obligaţia sa o soluţioneze în termen de 30 de zile de la înregistrare.
(4) Anularea autorizaţiei laboratorului de examinare psihologicã se face de cãtre conducerea M.L.P.T.L., la propunerea Direcţiei medicale din cadrul acestuia, la a treia retragere, precum şi în urmãtoarele cazuri:
a) când s-au falsificat documente privind evidentele şi rezultatele examinarilor efectuate;
b) când s-au eliberat avize psihologice care nu erau în conformitate cu cele constatate la examinare;
c) când s-au eliberat avize psihologice unor persoane care nu au fost examinate;
d) când deţinãtorul autorizaţiei îşi înceteazã activitatea, renunţând la autorizaţie.
(5) Impotriva mãsurii de anulare a autorizaţiei se poate face contestaţie la M.L.P.T.L. sau la instanţele de contencios administrativ, conform <>Legii contenciosului administrativ nr. 29/1990 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 13
În cazul în care mãsura anulãrii autorizaţiei rãmâne definitiva se va proceda la anularea poziţiei respective din Registrul laboratoarelor de examinare psihologicã.

CAP. 5
Controlul laboratoarelor de examinare psihologicã
ART. 14
(1) Direcţia medicalã din cadrul M.L.P.T.L. şi Comisia centrala de siguranta circulaţiei executa controlul îndeplinirii condiţiilor de funcţionare a laboratoarelor de examinare psihologicã în baza unui grafic de control aprobat de secretarul de stat coordonator.
(2) În cazul unor situaţii deosebite, la sesizãri sau prin dispoziţii exprese din partea M.L.P.T.L., controalele pot fi efectuate şi în afarã graficului.
(3) Tematica minima de control va cuprinde:
- verificarea menţinerii condiţiilor iniţiale care au stat la baza acordãrii autorizaţiei;
- verificarea modului de desfãşurare a procesului de examinare şi a respectãrii metodologiei de examinare;
- verificarea formularelor de înregistrare a rezultatelor testelor psihologice.

CAP. 6
Dispoziţii finale
ART. 15
Evidenta persoanelor examinate se va tine de cãtre laboratoarele de examinare psihologicã pe registre unice, înregistrate şi avizate de Direcţia medicalã din cadrul M.L.P.T.L. Numãrul de ordine din registrul unic va fi înscris pe toate celelalte documente de examinare.
ART. 16
Laboratoarele de examinare psihologicã autorizate au obligaţia de a arhiva şi de a pãstra cel puţin 5 ani registrele, testele psihologice şi formularele de înregistrare a rezultatelor testelor psihologice şi a celorlalte documente privind examinarea.
ART. 17
Examinarile psihologice pentru candidaţii la obţinerea permisului de conducere auto se vor face pe baza unor contracte de colaborare încheiate între laboratoarele de examinare psihologicã autorizate şi şcolile de soferi pe care acestea le deservesc.
ART. 18
Aprobarea dosarului de înscriere la şcoala de soferi va cuprinde în mod obligatoriu avizul psihologic de aptitudine eliberat de laboratorul de examinare psihologicã cu care respectiva şcoala de soferi are contract de colaborare.
ART. 19
Sumele rezultate din încasarea de cãtre Comisia centrala de siguranta circulaţiei a tarifelor de autorizare şi din examinarea personalului de specialitate constituie venituri proprii ale acesteia.
ART. 20
În termen de 60 de zile de la publicarea prezentelor instrucţiuni laboratoarele de examinare psihologicã a candidaţilor la obţinerea permisului de conducere auto vor depune la Direcţia medicalã din cadrul M.L.P.T.L. documentaţia necesarã în vederea autorizãrii.


ANEXA 1
-------
la instrucţiuni
---------------

MINISTERUL LUCRĂRILOR PUBLICE,
TRANSPORTURILOR ŞI LOCUINŢEI
DIRECŢIA MEDICALĂ
Comisia centrala de siguranta circulaţiei


CERTIFICAT
de pregãtire profesionalã

Domnul/doamna psiholog .............., posesor/posesoare al/a diplomei de licenta în specialitatea ............, emisã de ............ la data de ........., poate efectua examinari psihologice în vederea avizãrii personalului din siguranta circulaţiei rutiere, ca urmare a promovãrii examenului organizat de Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei din data de .................

Preşedinte,
............

Data eliberãrii ......................
Valabil pana la data de ..............


ANEXA 2
-------
la instrucţiuni
----------------

MINISTERUL LUCRĂRILOR PUBLICE,
TRANSPORTURILOR ŞI LOCUINŢEI
DIRECŢIA MEDICALĂ
Comisia centrala de siguranta circulaţiei


RAPORT DE EVALUARE
a condiţiilor necesare autorizãrii laboratorului de examinare psihologicã
a candidaţilor la obţinerea permisului de conducere auto

Localitatea ................
Judeţul ....................

Subsemnaţii .............., membri în comisia de evaluare a condiţiilor de autorizare organizatã în baza Ordinului ministrului lucrãrilor publice, transporturilor şi locuinţei nr. .......... din .......... 2001, am constatat urmãtoarele:

1. Date privind spaţiul:

2. Date privind metodologia:

3. Date privind desfãşurarea activitãţii:

4. Alte observaţii:

Fata de cele constatate propunem urmãtoarele:

Semnãturi:

Numele şi prenumele Profesia Semnatura
1.
2.
3.
4.
5.


ANEXA 3
--------
la instrucţiuni
---------------

MINISTERUL LUCRĂRILOR PUBLICE,
TRANSPORTURILOR ŞI LOCUINŢEI
DIRECŢIA MEDICALĂ
Comisia centrala de siguranta circulaţiei


AUTORIZAŢIE DE FUNCŢIONARE
a laboratorului de examinare psihologicã a candidaţilor la obţinerea
permisului de conducere auto

nr. ........... din ............

Localitatea ..............
Judeţul ..................

În conformitate cu prevederile Ordinului ministrului lucrãrilor publice, transporturilor şi locuinţei nr. ........ din ........ 2001, ca urmare a aprobãrii din actul nr. ......... din ........., Laboratorul de examinare psihologicã .......... din localitatea .........., judeţul ..........., este autorizat sa efectueze examinari psihologice pentru candidaţii la obţinerea permisului de conducere auto, respectând condiţiile în baza cãrora a fost autorizat.

Preşedinte,

Data eliberãrii ...........................
Valabilã 5 ani pana la data de ............
Vize anuale ........ ...... ....... .......
---------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016