Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   INSTRUCTIUNI din 30 ianuarie 2004  privind organizarea si functionarea pietei valutare interbancare din Romania    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

INSTRUCTIUNI din 30 ianuarie 2004 privind organizarea si functionarea pietei valutare interbancare din Romania

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 117 din 10 februarie 2004
CAP. I
Organizarea pieţei valutare interbancare din România

ART. 1
În sensul prezentelor instrucţiuni, intermediari pe piaţa valutarã interbancarã (denumiţi în continuare intermediari) din România sunt instituţiile de credit autorizate sã funcţioneze în România, care vor acţiona pe piaţa valutarã interbancarã în limita obiectului lor de activitate prevãzut în autorizaţia de funcţionare şi cu îndeplinirea condiţiilor prevãzute în prezentele instrucţiuni.
ART. 2
(1) Condiţiile minimale ce trebuie sã fie îndeplinite pentru participarea pe piaţa valutarã interbancarã ca intermediar sunt urmãtoarele:
a) existenţa unei structuri organizatorice distincte şi a unui spaţiu specific pentru efectuarea tranzacţiilor;
b) reglementarea prin norme proprii a cel puţin urmãtoarelor elemente:
b1) procedurile de lucru cu clienţii;
b2) relaţiile cu alţi intermediari, în special cele cu privire la modalitãţile de comunicare, confirmare şi decontare a tranzacţiilor;
b3) competenţele şi limitele valorice pânã la care se poate angaja fiecare arbitrajist, precum şi limitele de lucru cu ceilalţi intermediari;
b4) penalitãţile convenite în relaţia cu clienţii, precum şi cu alţi intermediari, în cazul nerespectãrii termenelor de decontare a tranzacţiilor;
b5) sistemul de evidenţã contabilã a tranzacţiilor;
c) desemnarea personalului implicat în efectuarea tranzacţiilor;
d) relaţiile de corespondent stabilite prin conturi deschise în strãinãtate, pentru cel puţin urmãtoarele patru valute convertibile: EUR, USD, GBP, CHF;
e) existenţa unui sistem operaţional specific, care sã cuprindã cel puţin:
e1) echipament informaţional specific tip Reuters, Telerate, Bloomberg etc.;
e2) echipamente tehnice specifice pentru plãţi şi comunicaţii (linii telefonice interne şi internaţionale, sistem de înregistrare a convorbirilor telefonice, telex, SWIFT, fax etc.).
(2) Intermediarii vor notifica la Banca Naţionalã a României - Direcţia politici monetare data la care încep activitatea pe piaţa valutarã interbancarã. De asemenea, vor transmite la Banca Naţionalã a României - Direcţia operaţiuni de piaţã lista nominalã a arbitrajiştilor, vechimea în profesie, inclusiv vechimea în activitatea de schimb valutar, precum şi nominalizarea arbitrajistului-şef; orice modificare în ceea ce priveşte datele prezentate în aceastã listã va fi comunicatã în termen de 3 zile bancare de la producerea acesteia.

CAP. II
Principii de desfãşurare a tranzacţiilor pe piaţa valutarã interbancarã

SECŢIUNEA 1
Principii generale

ART. 3
Piaţa valutarã interbancarã din România funcţioneazã în fiecare zi bancarã între orele 9,00 şi 16,00.
ART. 4
(1) Intermediarii sunt obligaţi sã afişeze, în timpul orelor de funcţionare a pieţei valutare interbancare, cursurile de schimb valutar ale monedei naţionale - leu (vânzare/cumpãrare), la vedere (spot) şi la termen (forward), prin sisteme de difuzare a informaţiei tip Reuters, Telerate, Bloomberg etc. pentru cel puţin urmãtoarele valute convertibile:
a) euro (EUR);
b) dolarul american (USD);
c) lira sterlinã (GBP);
d) francul elveţian (CHF).
(2) Stabilirea cursurilor de schimb ale pieţei valutare din România de cãtre Banca Naţionalã a României se face prin cotaţie directã.
(3) Cursul de schimb la termen va fi cotat pentru cel puţin urmãtoarele scadenţe:
a) o lunã (1M);
b) trei luni (3M);
c) şase luni (6M);
d) nouã luni (9M);
e) douãsprezece luni (12M).
ART. 5
(1) Intermediarii au obligaţia sã coteze, la solicitarea clienţilor sau a altor intermediari, cursuri de schimb ferme sau orientative şi pentru celelalte valute incluse în lista cursurilor de schimb ale pieţei valutare, comunicatã de Banca Naţionalã a României.
(2) În situaţia în care cotaţia fermã, suma în valutã şi data valutei sunt acceptate de client sau de intermediar, tranzacţia este consideratã încheiatã şi se executã necondiţionat.
ART. 6
Marja dintre cursurile de schimb de vânzare şi cele de cumpãrare va fi determinatã liber pe piaţa valutarã interbancarã.
ART. 7
Cursurile de schimb cotate de instituţiile de credit pot fi diferite în funcţie de natura operaţiunii (operaţiune în cont sau cu numerar) sau de raporturile cu clienţii, precum şi în concordanţã cu politica proprie de trezorerie.

SECŢIUNEA a 2-a
Principii în relaţia intermediar-intermediar

ART. 8
Se interzice personalului implicat în activitatea de intermediere:
a) încheierea, pe baza unor convenţii cu caracter oneros sau pentru interes personal, a unor tranzacţii la cursuri de schimb în afara pieţei valutare interbancare;
b) dezvãluirea de informaţii aferente unor tranzacţii încheiate cu clienţi sau cu alţi intermediari;
c) primirea de vizite la locul de muncã (sala de arbitraj) fãrã aprobarea expresã a conducerii executive.
ART. 9
Conducerile executive ale intermediarilor vor lua mãsuri pentru delimitarea atribuţiilor şi departajarea activitãţilor de piaţã valutarã pe compartimente distincte, conform practicilor internaţionale (front office, back office, cifru şi corespondenţã bancarã).
ART. 10
(1) Tranzacţiile între intermediari se încheie în nume propriu, prin confirmare între arbitrajişti (telefonic, telex, Reuters dealing, Internet) şi reconfirmãri letrice şi telex, SWIFT sau Internet, codificate corespunzãtor (letric - specimene de semnãturi, telex - chei telegrafice, SWIFT - chei SWIFT, Internet - semnãturã electronicã).
(2) Reconfirmarea trebuie sã includã cel puţin urmãtoarele elemente:
- contrapartida;
- data încheierii tranzacţiei;
- data valutei;
- valuta convertibilã (valutele convertibile) tranzacţionatã (tranzacţionate);
- sumele tranzacţionate;
- tipul tranzacţiei;
- cursul de schimb valutar;
- corespondenţii pãrţilor;
- modalitatea de încheiere a tranzacţiei (telefon, telex, Reuters dealing, Internet etc.).
ART. 11
Instrucţiunile de platã şi decontare vor fi transmise în cel mai scurt timp, de regulã în aceeaşi zi. Banca Naţionalã a României recomandã folosirea instrucţiunilor standard de platã între parteneri pentru preîntâmpinarea apariţiei unor eventuale diferenţe sau erori în decontarea sumelor tranzacţionate.
ART. 12
(1) La primire, documentele de mai sus se verificã şi, pentru eventuale diferenţe, pãrţile vor lua legãtura în vederea soluţionãrii situaţiei pe cale amiabilã. În caz de litigiu, pãrţile pot recurge la instanţe de arbitraj preconvenite.
(2) Banca Naţionalã a României poate arbitra litigii apãrute în aplicarea prevederilor prezentelor instrucţiuni, dar numai dupã ce pãrţile implicate dovedesc cã au epuizat toate posibilitãţile de soluţionare pe cale amiabilã.
(3) În astfel de cazuri, pãrţile trebuie sã recunoascã în prealabil, în scris, principiul acceptãrii necondiţionate a deciziei de soluţionare a litigiului, adoptatã de Banca Naţionalã a României.

SECŢIUNEA a 3-a
Principii în relaţia intermediar-client

ART. 13
(1) Accesul pe piaţa valutarã interbancarã din România cu ordine de cumpãrare de valutã este permis pentru:
a) rezidenţi - persoane fizice;
b) rezidenţi - persoane juridice şi alte entitãţi:
b1) pentru efectuarea de plãţi/transferuri decurgând din operaţiuni valutare curente şi de capital;
b2) pentru rambursarea creditelor şi achitarea dobânzilor şi comisioanelor aferente creditelor în valutã primite de la o instituţie de credit rezidentã sau de la o societate de credit ipotecar rezidentã, precum şi pentru cumpãrarea de sume în valutã, în situaţia în care nu deţin disponibilitãţi proprii în conturile lor deschise la instituţiile de credit, pentru plãţi în favoarea altor rezidenţi, decurgând din operaţiuni stipulate de prevederi legale exprese, şi pentru plãţi reprezentând contravaloarea documentelor de transport emise de reprezentanţele companiilor aeriene strãine;
b3) pentru efectuarea tranzacţiilor de schimb valutar cu numerar şi substitute de numerar pentru persoane fizice, numai de cãtre entitãţile menţionate la art. 1 lit. b) din anexa nr. 2 - Instrucţiuni privind efectuarea operaţiunilor de schimb valutar cu numerar şi substitute de numerar pentru persoane fizice pe teritoriul României;
c) nerezidenţi: pentru efectuarea conversiei sumelor exprimate în moneda naţionalã (leu), dobândite în condiţiile legii.
(2) Accesul pe piaţa valutarã interbancarã din România cu ordine de vânzare de valutã este liber atât pentru rezidenţi, cât şi pentru nerezidenţi.
ART. 14
(1) La cumpãrarea de valutã convertibilã, rezidenţii au obligaţia de a proba cu documente originale, inclusiv autorizaţia emisã de Banca Naţionalã a României, atunci când este cazul, natura operaţiunii valutare şi nivelul sumei solicitate a fi plãtitã/transferatã. Fac excepţie de la aceastã prevedere casele de schimb valutar şi cooperativele de credit pentru punctele de schimb valutar proprii, pentru cumpãrãrile de valutã în limita disponibilitãţilor bãneşti, precum şi societãţile de credit ipotecar, pentru operaţiunile prevãzute, potrivit legii, în obiectul de activitate al acestora.
(2) La cumpãrarea de valutã convertibilã, nerezidenţii au obligaţia de a proba cu documente originale provenienţa legalã a sumelor în moneda naţionalã (leu).
(3) Pentru persoanele fizice rezidente, în situaţia în care scopul transferului extern nu poate fi probat cu documente, este suficientã completarea pe principiul bunei-credinţe a formularului instituţiei de credit prin care se dispune plata.
ART. 15
Ordinele de vânzare/cumpãrare de valutã ale clienţilor (rezidenţi şi nerezidenţi) titulari de conturi se completeazã conform modelelor prezentate în anexele nr. 1.A şi 1.B.
ART. 16
În situaţia în care clientul nu acceptã cotaţia fermã a intermediarului, acesta poate opta pentru un ordin de vânzare/cumpãrare de valutã la curs limitat; valabilitatea în timp a unui astfel de ordin va fi indicatã în mod expres de cãtre client.
ART. 17
Tranzacţiile de schimb valutar încheiate se executã necondiţionat de cãtre intermediari şi se confirmã clienţilor prin extras de cont.
ART. 18
(1) Intermediarii pot accepta primirea ordinelor de cumpãrare/vânzare la vedere sau la termen de la clienţi şi prin alte modalitãţi de teletransmisie (fax, SWIFT etc.), prin sistem computerizat, cu condiţia comunicãrii aceloraşi elemente cuprinse în modelele prezentate în anexele nr. 1.A şi 1.B şi în documentaţia aferentã.
(2) Documentaţia aferentã tranzacţiei va fi înaintatã instituţiilor de credit în maximum 5 zile bancare.
ART. 19
Intermediarii şi arbitrajiştii acestora au obligaţia de a asigura executarea cu prioritate a ordinelor clienţilor în timpul orelor de funcţionare a pieţei valutare interbancare şi de a nu concura executarea ordinelor acestora cu ordinele în nume şi în cont propriu.
ART. 20
Intermediarii vor stabili procedurile care sã le permitã verificarea îndeplinirii de cãtre clienţi a prezentelor instrucţiuni şi a celorlalte prevederi legale şi vor înainta Bãncii Naţionale a României toate informaţiile şi orice document solicitat de cãtre aceasta.
ART. 21
(1) Pentru sumele în valutã cumpãrate pe piaţa valutarã interbancarã în scopul efectuãrii de cãtre clienţii prevãzuţi la art. 13 alin. (1) lit. b) a operaţiunilor prezentate la art. 13 alin. (1) lit. b1) şi b2) şi neutilizate în termen de 30 de zile calendaristice de la data expirãrii termenelor de platã conform destinaţiei iniţiale sau pentru alte operaţiuni valutare curente ori de capital, instituţiile de credit vor proceda la rãscumpãrarea sumelor respective la cursul de schimb al tranzacţiei iniţiale de cumpãrare.
(2) Pentru sumele în valutã existente în cont, neutilizate conform prevederilor alin. (1), precum şi pentru cele care constituie obiect al colectãrii creanţelor bugetare prin executare silitã, ordinul de cumpãrare de valutã se completeazã de cãtre instituţiile de credit respective, în cazul când clienţii în cauzã refuzã sã întocmeascã ordinul de vânzare de valutã în acest scop.

CAP. III
Dispoziţii finale

ART. 22
Pentru fiecare zi de întârziere în decontarea tranzacţiilor desfãşurate pe piaţa valutarã interbancarã, partea prejudiciatã (client sau intermediar) poate pretinde daune moratorii.
ART. 23
Tranzacţiile efectuate în afara orelor de funcţionare a pieţei valutare interbancare şi, în special, în alte locuri decât cele desemnate (front office) vor fi permise numai în situaţii excepţionale, cu aprobarea prealabilã a persoanelor desemnate sã asigure conducerea intermediarilor.
ART. 24
Intermediarii, precum şi salariaţii acestora (arbitrajişti) pot înfiinţa asociaţii profesionale având drept scop ridicarea standardelor profesionale, stabilirea şi impunerea unor reguli de conduitã şi eticã profesionalã în desfãşurarea tranzacţiilor pe piaţa valutarã interbancarã din România, scop în care pot emite, cu avizul asociaţiei profesionale respective şi cu notificarea Bãncii Naţionale a României, coduri de conduitã.

NOMENCLATOR

Prezentul nomenclator cuprinde expresii uzuale şi înţelesul lor general acceptat, folosirea lor ducând la evitarea neînţelegerilor ce ar putea apãrea în timpul încheierii unei tranzacţii.
În toate cazurile, valuta/valutele tranzacţionatã/tranzacţionate trebuie clar specificatã/specificate.
În anumite cazuri evidente, unii termeni pot fi utilizaţi atât pentru operaţiuni de fructificare de fonduri, cât şi pentru tranzacţii de schimb valutar.
Operaţiune la vedere (spot) - o operaţiune de vânzare/cumpãrare de valutã cu decontare în maximum douã zile de la data încheierii tranzacţiei, la cursul de schimb stabilit între pãrţi (curs spot). În cazul în care ziua de decontare este o zi nebancarã, decontarea are loc în urmãtoarea zi bancarã. (Fac excepţie cazurile în care între pãrţi existã alte convenţii.)
Operaţiune la termen (forward) - o operaţiune de vânzare/cumpãrare de valutã cu decontare dupã mai mult de douã zile de la data încheierii tranzacţiei, la cursul de schimb stabilit între pãrţi (curs forward). În cazul în care ziua de decontare este o zi nebancarã, decontarea are loc în urmãtoarea zi bancarã. (Fac excepţie cazurile în care între pãrţi existã alte convenţii.)
Operaţiune swap - o operaţiune de cumpãrare şi vânzare simultanã a aceleiaşi sume în valutã cu aceeaşi contrapartidã, cu decontarea la douã date de valutã diferite (de regulã, spot şi forward), la cursuri de schimb stabilite (spot şi forward) la data tranzacţiei.
Data tranzacţiei - data la care se încheie tranzacţia.
Data valutei (value date) - data la care se face decontarea tranzacţiei:
- value today (same day value) - data valutei este aceeaşi cu data tranzacţiei;
- value tomorrow - data valutei este ziua bancarã urmãtoare faţã de data tranzacţiei;
- spot - data valutei este la douã zile bancare de la data tranzacţiei;
- forward - orice datã a valutei ulterioarã decontãrii spot.
Poziţie deschisã - diferenţa dintre totalul cumpãrãrilor la vedere şi la termen şi totalul vânzãrilor la vedere şi la termen efectuate într-o valutã pentru care se asumã un risc valutar.
Poziţie închisã - cumpãrãri şi vânzãri într-o valutã sau active şi pasive valutare care se echilibreazã pe total, negenerând o poziţie deschisã.
Cotaţie fermã (firm quotation) - cotarea unui preţ ferm care angajeazã instituţia de credit. Este recomandatã adãugarea unor restricţii de timp sau de sumã ("ferm pentru un minut" sau "ferm pentru un milion").
Cotaţie orientativã (for info only) - o cotaţie care nu este fermã, datoritã imposibilitãţii de a tranzacţiona din anumite motive (depãşirea limitei de expunere etc.).
Cotaţie directã - o cotaţie este directã atunci când moneda naţionalã este exprimatã în funcţie de o unitate monetarã a altei valute, numitã de bazã (de exemplu: 1 EUR = 38.241 ROL, EUR fiind unitatea monetarã de bazã).
Cotaţie indirectã - o cotaţie este indirectã când o unitate monetarã naţionalã, numitã de bazã, este exprimatã în funcţie de o valutã (de exemplu: 1 ROL = 43,48 TRL, ROL fiind unitatea monetarã de bazã).
Ordin la curs limitat - ordin ce trebuie executat pânã la cursul limitã indicat de client.
Înţelesul termenului "limitat" este "vindeţi cu cel puţin" în cazul unui ordin de vânzare şi "cumpãraţi cu cel mult" în cazul unui ordin de cumpãrare. Ordinele trebuie sã specifice perioada pentru care sunt valabile (numãrul de zile).
Punct (pip) - ultima cifrã a unei cotaţii.



ANEXA 1.A

┌─────────────────────────────┐ ┌────────────────────────────────────┐
│Denumire/Nume client ........│ │ACCEPTAT/RESPINS (motivul ..........│
│.............................│ │..................................) │
│Adresa/Sediul ...............│ │la CURSUL COTAT FERM şi acceptat de │
│Tel/telex ...................│ │client de .......... lei/...........│
│Persoane de contact .........│ │sau la CURSUL LIMITAT solicitat de │
│CUI/CNP .....................│ │client de .......... lei/...........│
│Nerezident*) [] │ │EXECUTAT LA CURSUL de ..... lei/....│
└─────────────────────────────┘ │ │
│ Semnãtura Semnãtura │
│ autorizatã clientului │
│ L.S. L.S. │
│ │
│ Se completeazã de intermediar la │
│ sediul acestuia în prezenţa │
│ clientului. │
└────────────────────────────────────┘



ORDIN DE CUMPĂRARE VALUTĂ [] LA VEDERE / [] LA TERMEN

Valabil pânã la data de ...............
Cãtre .................................


CUMPĂRAŢI suma de ......./......... cu data valutei de ..........
(cifre) (litere)

Echivalentul în lei îl veţi recupera din contul nostru de
disponibil nr. ..........................................
deschis la ..............................................
Suma în valutã cumpãratã o veţi vira cu aceeaşi datã de valutã
(sus-menţionatã) în contul nostru nr. ...........................
deschis la ......................................

1. Anexãm urmãtoarele documente care probeazã natura operaţiunii
valutare:
.............................................................
.............................................................
.............................................................
2. Scopul cumpãrãrii de valutã este:
● Operaţiune valutarã curentã;
● Operaţiune valutarã de capital reprezentând:
● Investiţie directã;
● Credit si împrumut financiar;
● Credit legat de comerţul internaţional în care participã
un rezident;
● Operaţiune cu instrumente financiare tranzacţionate în mod
curent pe piaţa de capital;
● Operaţiune cu instrumente financiare tranzacţionate în mod
curent pe piaţa monetarã;
● Operaţiune cu unitãţi ale organismelor de plasament colectiv;
● Altã operaţiune valutarã de capital;
● Altã operaţiune valutarã.

3. Declarãm cã suntem de acord ca sumele în valutã cumpãrate în baza prezentului ordin şi neutilizate în termen de 30 de zile calendaristice de la data expirãrii termenelor de platã conform destinaţiei iniţiale sau pentru alte operaţiuni valutare curente sau de capital sã fie rãscumpãrate de instituţia de credit prin care se executã prezentul ordin, la cursul de schimb al tranzacţiei iniţiale de cumpãrare.


............... ....................
Data întocmirii Semnãtura autorizatã

L.S.

Observaţii:
-----------
1. Se marcheazã cãsuţele dupã caz.
2. Punctul 2 se completeazã numai de cãtre rezidenţi, persoane juridice şi alte entitãţi.
3. Punctul 1 şi 2 nu se completeazã de cãtre persoanele fizice rezidente.
4. Prevederile pct. 3 nu se aplicã persoanelor fizice rezidente, persoanelor juridice rezidente prevãzute la art. 13 lit. b3) şi nerezidenţilor persoane fizice, persoane juridice şi alte entitãţi.

----------------
*) Nerezident din punct de vedere valutar, conform art. 2 pct. 2.3 din regulament.




ANEXA 1.B

┌─────────────────────────────┐ ┌────────────────────────────────────┐
│Denumire/Nume client ........│ │ACCEPTAT/RESPINS (motivul ..........│
│.............................│ │..................................) │
│Adresa/Sediul ...............│ │la CURSUL COTAT FERM şi acceptat de │
│Tel/telex ...................│ │client de .......... lei/...........│
│Persoane de contact .........│ │sau la CURSUL LIMITAT solicitat de │
│CUI/CNP .....................│ │client de .......... lei/...........│
│Nerezident*) [] │ │EXECUTAT LA CURSUL de ..... lei/....│
└─────────────────────────────┘ │ │
│ Semnãtura Semnãtura │
│ autorizatã clientului │
│ L.S. L.S. │
│ │
│ Se completeazã de intermediar la │
│ sediul acestuia în prezenţa │
│ clientului. │
└────────────────────────────────────┘




ORDIN DE VANZARE VALUTĂ [] LA VEDERE / [] LA TERMEN

Valabil pânã la data de ...............
Cãtre .................................


VINDEŢI suma de ......./........ din contul nostru nr. .......
(cifre) (litere)
deschis la .............. cu data valutei de .................
Contravaloarea în lei se va vira cu aceeaşi datã a valutei în
contul nostru în lei nr. .......... deschis la ................
Scopul vânzãrii de valutã este: ...............................
...............................................................
...............................................................



............... ....................
Data întocmirii Semnãtura autorizatã

L.S.

Observaţii:
-----------
1. Se marcheazã cãsuţele dupã caz.
2. Scopul vânzãrii de valutã se completeazã numai de cãtre nerezidenţi, persoane fizice, juridice şi alte entitãţi.

-------------
*) Nerezident din punct de vedere valutar, conform art. 2 pct. 2.3 din regulament.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016