Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   INSTRUCTIUNI din 30 ianuarie 2004  privind autorizarea deschiderii si functionarii conturilor in strainatate ale rezidentilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

INSTRUCTIUNI din 30 ianuarie 2004 privind autorizarea deschiderii si functionarii conturilor in strainatate ale rezidentilor

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 117 din 10 februarie 2004
ART. 1
(1) Potrivit prevederilor art. 14 din regulament, sunt supuse autorizãrii de cãtre Banca Naţionalã a României conturile în valutã şi/sau în monedã naţionalã (leu) deschise de rezidenţi în strãinãtate la instituţii de credit şi la alte instituţii asimilate acestora, în condiţiile prevãzute la alin. (2).
(2) În vederea obţinerii autorizaţiei, precum şi în cazul reînnoirii acesteia, rezidenţii completeazã şi depun la registratura Bãncii Naţionale a României sau transmit prin corespondenţã o cerere de autorizare tip, conform anexei nr. 4.A, semnatã de persoane împuternicite prin actul constitutiv sã reprezinte societatea sau de persoane care pot dovedi cu acte cã au fost mandatate în mod expres sã reprezinte societatea în relaţia cu Banca Naţionalã a României, însoţitã de documentele care justificã necesitatea deschiderii contului în strãinãtate şi de urmãtoarele documente*):
a) extrasul din registrul comerţului, în urma cãruia nu au mai intervenit modificãri, şi certificatul de înregistrare emis de cãtre oficiul registrului comerţului ori certificatul emis de cãtre Registrul naţional al persoanelor juridice fãrã scop patrimonial - asociaţii, fundaţii şi federaţii sau orice alt act de înregistrare la autoritãţile abilitate, dupã caz; pentru persoanele fizice: documentul de identitate;
b) actul de înregistrare a sucursalelor sau altor sedii secundare înfiinţate ulterior în strãinãtate, în baza legislaţiei române, dupã caz;
c) aprobarea de contingent necesarã pentru trimiterea de personal român în strãinãtate, eliberatã de Ministerul Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei, dupã caz;
d) actul doveditor al înregistrãrii sucursalelor sau altor sedii secundare din strãinãtate, din care sã rezulte statutul juridic al celorlalte sedii secundare ale firmei româneşti în strãinãtate; în lipsa actului doveditor al înregistrãrii celorlalte sedii secundare în strãinãtate, declaraţia pe propria rãspundere a solicitantului cã sediul secundar respectiv nu este persoanã juridicã strãinã;
e) contracte sau alte înţelegeri externe semnate bilateral;
f) declaraţia pe propria rãspundere a solicitantului privind totalitatea conturilor deţinute de acesta în strãinãtate;
g) orice acte sau documente justificative ale operaţiunii sau stipulate de alte prevederi legale ori solicitate în mod expres de Banca Naţionalã a României - Direcţia reglementare şi autorizare ulterior depunerii ori remiterii documentaţiei.
(3) În termen de cel mult 30 de zile calendaristice de la data depunerii documentaţiei complete, Banca Naţionalã a României - Direcţia reglementare şi autorizare va remite solicitantului autorizaţia sau va comunica în scris respingerea autorizãrii operaţiunii respective, cu menţionarea motivelor care au stat la baza respingerii cererii.
ART. 2
(1) Deschiderea şi/sau funcţionarea conturilor în strãinãtate pot fi autorizate pentru urmãtoarele situaţii şi activitãţi desfãşurate în strãinãtate:
a) organizarea şi funcţionarea de şantiere de construcţii-montaj şi instalaţii sau executarea de lucrãri şi prestãri de servicii;
b) înfiinţarea şi funcţionarea, cu respectarea cerinţelor legislaţiei române, de sucursale sau alte sedii secundare în strãinãtate ale rezidenţilor, care nu sunt constituite ca persoane juridice în strãinãtate;
c) solicitarea de garanţii de cãtre nerezidenţi, constituirea ori menţinerea de garanţii de bunã execuţie;
d) deţinerea şi utilizarea de disponibilitãţi în valutã în strãinãtate, precum şi operaţiuni în valutã cu nerezidenţii, pentru care solicitantul aduce dovezi cã operaţiunile respective nu pot fi efectuate în conformitate cu prevederile legale în vigoare privitoare la efectuarea operaţiunilor prin conturi deschise în România;
e) operaţiuni valutare de capital;
f) litigii între rezidenţi şi nerezidenţi, aflate în curs de soluţionare sau soluţionate, precum şi regularizãri cu autoritãţile financiare/judiciare din ţãrile respective.
(2) Fac excepţie de la obligaţia de obţinere a autorizaţiei Bãncii Naţionale a României pentru deschiderea conturilor în strãinãtate rezidenţii exceptaţi de la obligaţia de repatriere, prevãzuţi la art. 15 alin. (2) din regulament.
(3) Excepţia de la obligaţia de obţinere a autorizaţiei Bãncii Naţionale a României pentru deschiderea conturilor în strãinãtate pentru persoanele fizice rezidente prevãzute la art. 15 alin. (2) lit. c) din regulament se referã la menţinerea conturilor dupã încheierea activitãţii în strãinãtate, exclusiv funcţionarea acestora prin alimentãri din ţarã şi/sau exportul fizic de instrumente de platã sub formã de numerar.
ART. 3
(1) Autorizaţia de deschidere şi funcţionare de conturi în strãinãtate cuprinde condiţiile de funcţionare a contului respectiv, obligatorii pe toatã durata valabilitãţii acesteia, precum şi prevederi privind repatrierea, dupã caz.
(2) Rezidenţii autorizaţi au obligaţia sã comunice Bãncii Naţionale a României - Direcţia reglementare şi autorizare orice situaţie de naturã sã modifice prevederile autorizaţiei prevãzute la alin. (1) în scopul actualizãrii corespunzãtoare a acesteia.
ART. 4
(1) Autorizaţiile de deschidere şi funcţionare de conturi în strãinãtate vor stipula o perioadã de valabilitate, perioadã determinatã de durata şi specificul operaţiunii care face obiectul deschiderii contului în strãinãtate.
(2) În situaţia în care se justificã prelungirea valabilitãţii autorizaţiei, solicitantul va depune la registratura Bãncii Naţionale a României sau va transmite prin corespondenţã, cu 30 de zile calendaristice înainte de data expirãrii autorizaţiei, o cerere în acest sens, însoţitã de documentaţia corespunzãtoare. Documentaţia ce se depune în vederea reînnoirii autorizaţiei nu va mai cuprinde documentele depuse la autorizarea precedentã şi care nu au suferit modificãri.
ART. 5
(1) Instituţiile de credit nu vor efectua operaţiuni în valutã în conturile în strãinãtate ale rezidenţilor deschise fãrã respectarea prevederilor regulamentului, iar operaţiunile în conturile autorizate în strãinãtate dispuse de rezidenţi vor fi efectuate cu respectarea prevederilor legale şi prevederilor autorizaţiilor emise pentru deschiderea şi funcţionarea conturilor respective.
(2) În situaţia în care, din analiza operaţiunilor dispuse de clienţi, instituţiile de credit constatã cã aceste operaţiuni se referã la conturi deschise în strãinãtate de rezidenţi, acestea vor solicita clienţilor respectivi orice informaţie şi document, inclusiv autorizaţia Bãncii Naţionale a României, pentru a se informa asupra respectãrii prevederilor legale în vigoare referitoare la deschiderea şi funcţionarea conturilor în strãinãtate ale rezidenţilor.
(3) În situaţia constatãrii nerespectãrii dispoziţiilor referitoare la deschiderea şi funcţionarea conturilor în strãinãtate ale rezidenţilor, instituţiile de credit vor solicita clienţilor intrarea de îndatã în legalitate.

---------
*) Documentele vor fi prezentate în original sau în copie, dupã caz.


ANEXA 4.A

Referinţa solicitantului .............
Nr. ...... data ......................


CERERE DE AUTORIZARE
pentru deschiderea şi funcţionarea unui cont în strãinãtate

Denumirea/Numele şi prenumele .................................. .
Sediul/Adresa: judeţul ..................................., localitatea ................................., sectorul .........., str. ............................................ nr. ........, bl. ........, sc. ........, ap. ........, codul poştal ...................., telefon ...................., fax ................... .
Codul unic de înregistrare/Codul numeric personal ............ .
Nr. de înregistrare la autoritãţile abilitate ................ .
Codul CAEN ................................................... .
Conturi deschise în strãinãtate: DA/NU
Felul activitãţii derulate prin cont ......................... .
Ţara ......................................................... .
Banca din strãinãtate ........................................ .
Nr. contului*) ............................................... .
Tipul contului*) ............................................. .
Valuta ....................................................... .
Justificarea cererii de deschidere a contului**)
..............................................................
..............................................................
.............................................................. .
Alimentarea contului se va face cu ...........................
..............................................................
..............................................................
.............................................................. .
Plãţile din cont reprezintã ..................................
..............................................................
..............................................................
.............................................................. .



Numele şi prenumele
Semnãtura autorizatã

L.S.



----------
*) În situaţia în care instituţia de credit strãinã nu pune la dispoziţie solicitantului informaţiile respective înainte de deschiderea contului în strãinãtate, acestea vor fi comunicate Bãncii Naţionale a României - Direcţia reglementare şi autorizare, în termen de 15 zile calendaristice de la data deschiderii contului.
**) Justificarea trebuie sã conţinã cel puţin plafonul maxim şi termenul pânã la care va fi deschis contul în strãinãtate.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016