Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   INSTRUCTIUNI din 26 ianuarie 1952  Instructiunile Ministerului de Finante al Republicii Populare Romane privitoare la modul de efectuare a reformei banesti    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

INSTRUCTIUNI din 26 ianuarie 1952 Instructiunile Ministerului de Finante al Republicii Populare Romane privitoare la modul de efectuare a reformei banesti

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 7 din 26 ianuarie 1952
În conformitate cu Hotãrârea Consiliului de Miniştri al Republicii Populare Romane şi a Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Roman Nr. 147 din 26 Ianuarie 1952, se stabilesc urmãtoarele:

I. Condiţiile şi modul de preschimbare a leilor vechi aflaţi în circulaţie, cu noile bilete ale Bãncii de Stat, bilete de Tezaur ale Statului emise de Ministerul de Finanţe şi moneta divizionara

ART. 1
Începând din 28 Ianuarie 1952, se pun în circulaţie:
a) noi bilete ale Bãncii de Stat, de câte 10 lei, 25 lei şi 100 lei, model 1952;
b) noi bilete de Tezaur ale Statului, emise de Ministerul de Finanţe, de câte 1 leu, 3 lei şi 5 lei din hârtie, precum şi monete divizionare de 1 ban, 3 bani, 5 bani, 10 bani şi 25 bani.
ART. 2
Toate sumele de lei vechi aflate în circulaţie sunt supuse preschimbarii de cãtre Banca de Stat, cu începere din 28 Ianuarie 1952, pentru toatã populaţia, precum şi pentru întreprinderile particulare, în urmãtoarele condiţiuni:
a) sumele în numerar pana la 1.000 lei vechi inclusiv se vor schimba în raportul de 100 lei vechi pentru 1 leu nou.
b) sumele în numerar pana la 3.000 lei vechi inclusiv, se vor schimba astfel: 1.000 lei vechi inclusiv, în raportul prevãzut la punctul "a" de mai sus, iar restul pana la 3.000 lei vechi inclusiv în raportul de 200 lei vechi pentru un leu nou;
c) sumele în numerar peste 3.000 lei vechi se vor schimba astfel: 3.000 lei vechi inclusiv, în condiţiile prevãzute la punctul "b" de mai sus, iar restul se va schimba în raportul de 400 lei vechi, pentru 1 leu nou.
Se pot prezenta individual la schimb, în condiţiunile prevãzute mai sus, toate persoanele care au împlinit varsta de 16 ani.
La oraşe, schimbul se va face pe baza prezentãrii de cãtre populaţie a buletinelor de identitate.
La sate, schimbul se va face pe baza de liste, cuprinzând numele locuitorilor de la varsta de 16 ani în sus, domiciliaţi în comuna şi întocmite de Comitetele Executive ale Sfaturilor Populare ale comunelor respective. Aceste liste vor purta viza preşedintelui Comitetului Executiv al Sfatului Popular local.
Functionarii Sfaturilor Populare care întocmesc aceste liste rãspund personal de exactitatea lor.
Listele vor fi verificate şi dacã, cu prilejul verificãrii se vor constata falsuri, cei care le-au semnat vor fi inaintati organelor Justiţiei.
Persoanele din mediul urban care nu poseda buletine de populaţie, precum şi persoanele din mediul rural care nu au fost trecute pe listele Sfaturilor Populare locale, vor putea schimba sumele de lei vechi ce le poseda, în raportul de 400 lei vechi pentru 1 leu nou, prezentând organelor de schimb certificate speciale, eliberate - la oraşe - de organele Militiei, iar - la sate - de Sfaturile Populare respective, pe baza altor acte de identitate, prezentate acestor organe.
Se preschimba numai leii vechi care au putere circulatorie la data reformei bãneşti.
Preschimbarea leilor vechi se va face pe întreg teritoriul Republicii Populare Romane, de la 28 Ianuarie pana la 31 Ianuarie 1952 inclusiv.
Banii vechi, rãmaşi nepreschimbati în acest termen, se anuleazã.
ART. 3
Timbrele poştale şi fiscale, colile timbrate, etc., aflate în circulaţie pana la data reformei bãneşti sunt supuse preschimbarii cu timbre noi "I. L. Caragiale", în raportul de 200 lei vechi pentru 1 leu nou.
Valoarea timbrelor "I. L. Caragiale", exprimatã în bani noi, este valoarea nominalã indicatã pe ele, împãrţitã cu 20.
Schimbul se va efectua la Oficiile P. T. T., special destinate în acest scop, în intervalul de la 28 - 31 Ianuarie a. c.
Cu începere de la data de 28 Ianuarie 1952, nu se vor mai putea utiliza decât timbrele noi.
ART. 4
Preschimbarea leilor vechi se va efectua de cãtre toate unitãţile Bãncii de Stat şi de cãtre punctele teritoriale de schimb, special organizate în acest scop de cãtre Banca de Stat.
Întreprinderile mai importante, instituţiile şi organizaţiile pot fi folosite ca puncte de schimb.
La gospodãriile agricole colective, schimbul se va face în localul Administraţiei sub controlul Preşedintelui Gospodãriei Agricole Colective.
Personalul C. F. R., care se afla pe drum, poate schimba leii vechi la statia sau depoul de pornire, sau de sosire.
Militarii vor schimba în cadrul unitãţilor respective.
Marinarii pot schimba în port sau pe vas.
Pentru persoanele aflate în spitale, sanatorii, internate, aziluri de bãtrâni, etc., schimbul se va face pe baza de liste alcãtuite de aceste instituţii, la care se vor anexa actele de identitate.
Întreprinderile, instituţiile şi organizaţiile sunt obligate sa se prezinte la schimb, pentru sumele pe care le au în numerar la unitãţile Bãncii de Stat în zilele de 28 şi 29 Ianuarie 1952.
ART. 5
Pe baza aprobãrii Comitetelor Executive ale Sfaturilor Populare, unitãţile Bãncii de Stat vor aduce la cunostinta populaţiei, prin presa localã şi prin comunicate speciale, locul unde se afla punctele de schimb, precum şi orele lor de lucru.
ART. 6
Conducãtorii unitãţilor Bãncii de Stat, conducãtorii şi contabilii şefi ai întreprinderilor, instituţiilor şi organizaţiilor în cadrul cãrora funcţioneazã punctele de schimb, precum şi functionarii punctelor teritoriale de schimb poarta personal rãspunderea pentru respectarea regulilor de schimb şi pãstrarea fondurilor bãneşti care le-au fost încredinţate în vederea operaţiunilor de schimb.

II. Termenul în care leii vechi îşi pãstreazã puterea circulatorie şi modalitãţile de decontare a leilor vechi

ART. 7
În zilele de 28, 29 Ianuarie 1952, se va putea plati în lei vechi, la preţurile vechi, înmulţite cu 10, ratia de pâine, ziarele, tramvaiul şi autobuzul, transportul persoanelor pe calea feratã, biletele de cinematograf, biletele de teatru, muzee, convorbirile telefonice interne, telegramele interne. Abonamentele la tramvaie sunt valabile pana la 31 Ianuarie. Instituţiile respective vor solicita preschimbarea acestor sume pe data de 30 Ianuarie 1952, prezentând Bãncii de Stat un certificat pentru soldul de cassa ce reprezintã sumele respective, semnat de director şi şeful contabil. Sumele în lei vechi provenite din operaţiunile de mai sus se vor schimba de cãtre Banca de Stat în raportul 200 lei vechi pentru 1 leu nou.
ART. 8
Persoanele oficiale care vor primi drept plata lei vechi dupã valoarea nominalã în ziua de 28 Ianuarie 1952 şi dupã aceasta data, cu excepţia celor prevãzute la art. 7, poarta rãspunderea materialã pentru suma totalã a pierderilor ivite în urma acestui fapt.
ART. 9
Toate întreprinderile, instituţiile şi organizaţiile sunt obligate sa întocmeascã un act, prin care se constata soldul de cassa în numerar din seara zilei de 27 Ianuarie 1952.
Întocmirea acestui act se face de cãtre o comisie specialã, alcãtuitã din directorul sau conducãtorul întreprinderii (instituţiei, organizaţiei), şeful contabil şi casierul, sau de persoanele care le ţin locul. Soldul de cassa în lei vechi se recalculeazã pe baza actului arãtat mai sus în raportul 200 lei vechi pentru 1 leu nou şi se vor preschimba în acelaşi raport.
Rezultatele recalcularii vor fi introduse de întreprinderi, instituţii şi organizaţii într-un cont al bilanţului de recalculare, special deschis în acest scop.
Soldul de cassa al gospodariilor agricole colective se recalculeazã şi se preschimba deasemenea în raportul 200 lei vechi pentru 1 leu nou.
ART. 10
Sumele de lei vechi în numerar, primite de incasatori în contul întreprinderilor, instituţiilor şi organizaţiilor pana în ziua de 27 Ianuarie 1952 inclusiv şi nedepuse de aceştia, vor fi considerate la valoarea lor nominalã, incasatorii fiind obligaţi a depune documentele respective la ora de începere a lucrului în întreprinderile, instituţia sau organizaţia respectiva în dimineata zilei de 28 Ianuarie 1952.
ART. 11
Bãncile vor începe operaţiile curente de plati şi încasãri în lei noi, cu începere din 28 Ianuarie 1952.
ART. 12
Sumele intrate la bãnci pana la 28 Ianuarie 1952, fãrã ca sa fie înscrise în ziua respectiva în conturile întreprinderilor, instituţiilor, organizaţiilor şi bugetului, se introduc în aceste conturi de cãtre Bãnci, la valoarea lor nominalã integrala.
ART. 13
Încasarea leilor vechi de cãtre unitãţile Bãncii de Stat, proveniţi de la toate punctele de schimb prevãzute în art. 4 al prezentei Instrucţiuni, se vor efectua în decurs de doua zile dupã terminarea perioadei de preschimbare, respectiv pana la 2 Februarie 1952 inclusiv.

III. Plata salariilor, burselor, pensiilor şi ajutoarelor în lei noi

ART. 14
Toate întreprinderile, instituţiile şi organizaţiile de stat, cooperatiste şi obşteşti, precum şi întreprinderile particulare, sunt obligate sa plãteascã în zilele de 30, 31 Ianuarie, 1, 2 şi 3 Februarie a.c. în lei noi:
a) 50% din salariile tarifare ale muncitorilor şi funcţionarilor cuvenite pentru a doua jumãtate a lunii Ianuarie; acordul se va plati odatã cu plata diferenţei de salariu pe chenzina a doua a lunii Ianuarie - adicã între 6 şi 13 Februarie.
b) 25% avans asupra soldelor cuvenite militarilor pe luna Februarie.
c) 25% din pensiile cuvenite pe luna Februarie.
ART. 15
Unitãţile Bãncii de Stat vor aduce la cunostinta fiecãrei întreprinderi, instituţii şi organizaţii, ziua în care vor primi numerarul necesar pentru a efectua plãţile enumerate la articolul 14 din prezenta instrucţiune.
ART. 16
Cantinele întreprinderilor, instituţiilor şi organizaţiilor vor servi masa muncitorilor şi funcţionarilor care mananca în mod obişnuit la cantina, în zilele în care se efectueazã schimbul, pe credit, urmând ca plata sa se facã în ziua primirii de cãtre salariaţi a celei de a doua chenzine a lunii Ianuarie.

IV. Modul în care se recalculeazã sumele de lei vechi depuse spre fructificare la C.E.C. şi Bãnci

ART. 17
Depunerile spre fructificare la C.E.C. se vor recalcula în modul urmãtor:
a) soldul depunerilor pana la 1.000 lei vechi inclusiv, se va recalcula în raportul de 50 lei vechi pentru 1 leu nou;
b) soldul depunerilor pana la 3.000 lei vechi inclusiv, se va recalcula astfel: 1.000 lei vechi în condiţiile prevãzute la punctul "a" de mai sus, iar restul pana la 3.000 lei vechi, în raportul de 100 lei vechi pentru 1 leu nou;
c) soldul depunerilor peste 3.000 lei vechi inclusiv, se va recalcula astfel: 3.000 lei vechi inclusiv, în condiţiunile prevãzute la punctul "b" de mai sus, iar restul în raport de 200 lei vechi, pentru 1 leu nou.
ART. 18
La stabilirea soldului depunerilor spre fructificare la C.E.C. şi Bãnci, supus recalcularii, nu se va tine seama de dobânzile pentru anul 1952, pana la data reformei bãneşti. Aceste dobânzi se vor recalcula astfel:
a) dobânzile soldurilor prevãzute la art. 17 punctul "a" se vor recalcula prin împãrţire cu coeficientul 50;
b) dobânzile soldurilor prevãzute la art. 17 punctul "b" se vor recalcula prin împãrţire cu coeficienţii 50 şi respectiv 100;
c) dobânzile soldurilor prevãzute la art. 17 punctul "c" se vor recalcula prin împãrţire cu coeficienţii 50, 100 şi respectiv 200.
ART. 19
Recalcularea depunerilor şi a dobânzilor se efectueazã în funcţie de soldul depunerilor aflat în fiecare cont personal a depunatorului.
În cazul ca C.E.C. sau Banca are cunostinta ca acelaşi depunator are câteva conturi, recalcularea se face pe baza sumei generale a depunerilor aflate în toate conturile depunatorului respectiv.
În zilele de 28 şi 29 Ianuarie nu se vor face operaţii în legatura cu retragerile sau depunerile la C.E.C şi bãnci. Aceste operaţii se vor efectua în mod obişnuit începând din 1 Februarie 1952.
ART. 20
Mijloacele bãneşti aflate la Bãnci, în conturile de decontare şi conturile curente ale întreprinderilor, instituţiilor şi organizaţiilor de Stat, cooperatiste şi obşteşti, ale gospodariilor agricole colective, fondurile indivizibile ale gospodariilor agricole colective, precum şi fondurile de creditare pe termen lung ale cooperativelor, se recalculeazã în raportul de 20 lei vechi pentru 1 leu nou.
Disponibilitãţile bãneşti ale întreprinderilor particulare, industrialo-comerciale productive aflate în conturi la instituţiile de credit se recalculeazã astfel:
a) suma necesarã activitãţii normale a acestor întreprinderi, care nu poate depãşi suma salariilor plãtite muncitorilor înregistraţi pentru a doua jumãtate a lunii precedente se va schimba în raportul de 20 lei vechi pentru 1 leu nou;
b) restul se va recalcula în raportul de 200 lei vechi pentru 1 leu nou.

V. Modul în care se fac decontãrile pentru datorii, obligaţii contractuale şi sume gestionate

ART. 21
Sumele de lei vechi care constituiesc datorii şi obligaţii contractuale încheiate între întreprinderile, instituţiile şi organizaţiile de Stat, cooperatiste şi obşteşti, plãţile pentru asigurãri şi taxele se recalculeazã în raportul de 20 lei vechi pentru 1 leu nou.
În acelaşi raport se recalculeazã şi datoriile în lei ale Republicii Populare Romane fãcute dupã 1945 fata de statele strãine.
Datoriile de orice fel, impozite, taxe, amenzi, credite, chirii, etc. fata de Stat se vor recalcula în raportul de 20 lei vechi pentru 1 leu nou.
ART. 22
Sumele de lei vechi care reprezintã salarii, pensii, ajutoare, sumele care trebuiesc plãtite pentru produse colectate sau achiziţionate, precum şi toate celelalte plati care n-au fost primite de cetãţeni din partea întreprinderilor, instituţiilor şi organizaţiilor de Stat, cooperatiste şi obşteşti pana la data reformei bãneşti, se recalculeazã în raportul de 200 lei vechi pentru 1 leu nou.
ART. 23
Achitarea ordinelor de plata, dispoziţiilor de plata, cecurilor, mandatelor poştale, gropurilor poştale, dupã data reformei bãneşti, în favoarea persoanelor particulare pentru care mijloacele bãneşti necesare au intrat la instituţiile de Stat pana în ziua de 27 Ianuarie a. c. inclusiv, se va face în conformitate cu art. 2 al prezentei Instrucţiuni.
Cu începere din 28 Ianuarie 1952, toate mandatele interne pe numele întreprinderilor, instituţiilor şi organizaţiilor obşteşti, primite pana la 27 Ianuarie inclusiv, în cazul ca plata lor se face în numerar se plãtesc în raportul 200 lei vechi pentru 1 leu nou.
Sumele transferate pana la data de 28 Ianuarie 1952, dintr-o unitate C.E.C. sau unitate de Banca, într-o alta unitate C.E.C sau alta unitate de Banca, pentru a fi trecute în contul depunerilor, în conturi de decontare sau conturi curente, se recalculeazã în modul stabilit pentru recalcularea depunerilor populaţiei şi respectiv cel stabilit pentru recalcularea fondurilor din conturile de decontare şi curente.
ART. 24
Persoanele gestionare ale întreprinderilor, instituţiilor şi organizaţiilor sunt obligate ca în ziua de 28 Ianuarie 1952 sa dea socoteala cu privire la sumele cheltuite pana la 28 Ianuarie 1952 şi sa înapoieze restul necheltuit al sumei primite.
Persoanele care, la termenul fixat n-au predat în întregime soldul din suma primitã, necheltuit pana în 28 ianuarie 1952, sunt obligate sa acopere în lei noi partea de suma nepredata în raportul de 1 leu nou pentru 20 lei vechi.
ART. 25
Persoane gestionare, care în ziua punerii în circulaţie a leilor noi, nu sunt în localitatea în care se afla sediul întreprinderii, instituţiei sau organizaţiei respective şi care nu pot sa soseascã în localitate în aceeaşi zi pentru a da socoteala, sunt obligate sa trimitã întreprinderii, instituţiei sau organizaţiei lor printr-o scrisoare recomandatã un raport în care sa se arate: cheltuielile fãcute pana la data de 28 Ianuarie 1952, soldul rãmas necheltuit, anexându-se şi documentele justificative.
În cazul ca persoanele gestionare indicate nu vor trimite la data de 28 Ianuarie 1952 raportul indicat cu privire la sumele cheltuite pana la aceasta data, acoperirea sumelor cheltuite pana la 28 Ianuarie 1952, se va face în raportul de 1 leu nou pentru 20 lei vechi.
Data trimiterii raportului se stabileşte dupã ştampila aplicatã de unitatea poştalã pe scrisoarea recomandatã.

------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016