Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   INSTRUCTIUNI din 21 februarie 1974  privind aplicarea normelor de perisabilitati la marfurile alimentare pe timpul transportului, depozitarii si desfacerii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

INSTRUCTIUNI din 21 februarie 1974 privind aplicarea normelor de perisabilitati la marfurile alimentare pe timpul transportului, depozitarii si desfacerii

EMITENT: CONSILIUL DE MINISTRI
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 26 din 4 martie 1974

Sporirea eficientei economice în comerţ necesita intensificarea mãsurilor pentru reducerea cheltuielilor materiale, îndeosebi prin diminuarea pierderilor normale şi peste norme, prevenirea pagubirii avutului obştesc, întãrirea rãspunderii în ceea ce priveşte recepţia, manipularea şi pãstrarea mãrfurilor.
În vederea reducerii pierderilor normale şi peste norma, este necesar ca întreprinderile comerciale cu ridicatã şi întreprinderile comerciale cu amãnuntul sa ia mãsuri pentru dimensionarea justa a stocurilor de mãrfuri, creşterea exigenţei la recepţia produselor conform normelor de calitate stabilite, gospodãrirea judicioasã a fondului de marfa, crearea de condiţii corespunzãtoare pentru depozitarea, pãstrarea, manipularea şi transportul mãrfurilor, accelerarea vitezei de circulaţie, aprovizionarea ritmica a unitãţilor de desfacere cu amanantul şi pentru buna servire a cumparatorilor.
1. Pierderile materiale care se produc la mãrfurile alimentare, în operaţiunile de transport sau manipulare, depozitare şi desfacere, ca urmare a evaporarii, volatilizarii, scurgerii, pulverziarii, imbibarii, faramitarii, spargerii altor cauze asemãnãtoare, sunt perisabilitati.
2. Perisabilitatile care se produc în limita normelor stabilite sunt pierderi (perisabilitati) normale.
3. Pierderile care depãşesc normele de perisabilitati stabilite, precum şi cele care au loc ca urmare a cauzelor arãtate la pct. 1, la produsele pentru care nu s-au stabilit norme, sunt pierderi peste norma.
4. Normele de perisabilitati sunt stabilite pe produse sau grupe de produse şi pe operaţiuni şi se aplica de toate organizaţiile comerciale care vehiculeaza mãrfuri alimentare sau efectueazã operaţiunile pentru care s-au stabilit norme în listele anexe la ordin.
Aplicarea normelor de perisabilitati se face la volumul cantitativ sau valoric al produselor intrate sau desfãcute în perioada dintre doua inventare de control gestionar.
Modul de aplicare a normelor de perisabilitati în raport cu volumul intrãrilor sau al desfacerilor se stabileşte de conducãtorul organizaţiei comerciale la începutul anului, în funcţie de profilul unitãţii şi de efectuarea operativã a calculului perisabilitatilor.
Aplicarea normelor la intrari sau la desfacere poate sa difere de la o gestiune la alta (secţia de depozitare, magazin, raion etc.).
5. Acordarea perisabilitatilor se face în cadrul normelor stabilite şi numai în limita pierderilor efectiv rezultate la inventariere.
6. Normele pentru perisabilitatile mãrfurilor alimentare care se produc pe timpul transportului de la furnizorii din alte localitãţi la depozitele cu ridicatã şi de repartizare sau direct la unitãţile de desfacere, constatate la recepţie, sunt cele prevãzute în lista anexa nr. 1.
7. Perisabilitatile pe timpul transportului de distribuţie de la depozitele cu ridicatã sau de repartizare la unitãţile de desfacere sunt cuprinse în normele prevãzute pentru depozitarea mãrfurilor.
În cazul când transportul de distribuţie se face prin gestionarea distinctã a mãrfurilor de gestiunea depozitului cu ridicatã, conducerea organizaţiei comerciale va stabili cota - parte de perisabilitati aferente acestei operaţiuni. Aceasta cota nu poate depãşi 20% din norma de perisabilitati pentru depozitare. Aceste prevederi se aplica şi la transporturile de la furnizorii din aceeaşi localitate direct la unitãţile de desfacere, care, de asemenea, sunt tot transporturi de distribuţie.
8. Lipsurile constatate la transportul mãrfurilor de la furnizori sau la transportul de distribuţie, care provin din vina furnizorului, cãrãuşului, salariaţilor organizaţiei comerciale sau a altor persoane, urmeazã sa fie recuperate de la cei vinovaţi, potrivit dispoziţiilor legale.
9. Normele de perisabilitati pentru operaţiunea de depozitare a mãrfurilor alimentare sunt cele prevãzute în lista anexa nr. 2. Aplicarea acestor norme se face pentru produsele care se vehiculeaza efectiv prin depozitele cu ridicatã sau de repartizare. Conducerea întreprinderii cu ridicatã sau a organizaţiei comerciale cu amãnuntul care desfãşoarã activitatea de comerţ cu ridicatã poate aproba pierderi sub cel calculate pe baza normelor stabilite sau le poate respinge atunci când constata ca lipsurile rezultate la inventariere se datoresc altor cauze decât cele care determina perisabilitati normale.
Pentru perisabilitatile ce se produc la mãrfurile primite în custodie sau în comision, de cãtre organizaţiile comerciale, se aplica normele prevãzute în lista anexa nr. 2 şi se suporta de furnizor.
10. Norma prevãzutã în lista anexa nr. 2 pentru pierderile rezultate la refarisirea citricelor se acorda pentru pierderile care depãşesc bonificatia acordatã de furnizor.
Norma se aplica la volumul total al citricelor intrate în perioada dintre inventarele de control gestionar, limita în cadrul cãreia se aproba pierderile efectiv rezultate conform proceselor - verbale de constatare.
Înregistrarea în evidenta contabila a pierderilor rezultate din procesele - verbale de constatare se face în operativ, iar regularizarea acestora în raport cu pierderile admisibile pe baza normei şi stabilirea eventualelor pierderi peste norme se fac la data valorificãrii inventarelor de control gestionar.
Calculul pierderilor din refarisirea citricelor se poate face şi prin aplicarea normei pe lot refarisit. În aceasta situaţie norma de refarisire se aplica, pentru fiecare caz, la cantitatea de citrice intrata în operaţiunea de refarisire.
11. Normele de perisabilitati pentru desfacerea cu amãnuntul a mãrfurilor alimentare sunt cele prevãzute pe produse sau grupe de produse în lista anexa nr. 3 şi se aplica la totalul valoric al produsului sau al grupei sau pe total unitate gestionara (magazin, raion etc.) când profilul comercial al acesteia corespunde cu grupa respectiva.
La unitãţile organizate într-o singura gestiune prin care se desfac mãrfuri alimentare care fac parte din mai multe grupe de produse prevãzute în lista anexa nr. 3, conducerea organizaţiei comerciale poate stabili norma unica de perisabilitate pe total unitate, ţinând seama de normele din lista anexa nr. 3 şi ponderea grupelor de produse.
12. Organizaţiile comerciale cu amanuntulau obligaţia sa stabileascã anual sau de doua ori pe an, la 1 aprilie şi 1 octombrie, pe unitãţi sau raioane de desfacere, norme de perisabilitati mai reduse cu pana la 50% fata de normele prevãzute în lista anexa nr. 3, în funcţie de condiţiile specifice activitãţii unitãţilor, privind viteza de circulaţie a mãrfurilor, gradul de dotare cu utilaje de pãstrare şi manipulare şi alţi factori care influenţeazã favorabil reducerea perisabilitatilor. Reducerea normelor se stabileşte de comitetul oamenilor muncii.
Tot în funcţie de condiţiile de lucru specifice unitãţilor de desfacere, comitetul oamenilor muncii al organizaţiei comerciale cu amãnuntul poate aproba, la stabilirea rezultatelor inventarierii, majorarea normelor de perisabilitati, prevãzute în lista anexa nr. 3, cu pana la 30%.
Majorãrile acordate în cursul anului nu trebuie sa depãşeascã 80% din valoarea reducerilor stabilite.
13. Pentru mãrfurile pãstrate în magaziile unitãţilor de desfacere cu amãnuntul care au gestiuni separate, conducerea organizaţiei comerciale, la propunerea şefului serviciului comercial şi cu avizul contabilului şef, va defalca, în funcţie de condiţiile de pãstrare şi manipulare, o cota - parte din normele prevãzute în lista anexa nr. 3 sau din cele reduse de cãtre organizaţia comercialã. În aceasta categorie se cuprind şi magaziile care au gestiuni separate în care se pãstreazã unele cantitãţi de mãrfuri (ulei, orez, zahãr, fãina etc.) pentru aprovizionarea operativã a unitãţilor de alimentaţie publica.
La fel se va proceda în cazul transferurilor de mãrfuri de la o unitate la alta din cadrul aceleiaşi organizaţii, repsectandu-se pe total norma de perisabilitate stabilitã.
14. Normele de perisabilitati la produsele noi vor fi cele prevãzute pentru grupele de produse din care fac parte.
15. Acordarea perisabilitatilor prevãzute în lista anexa nr. 2 pentru operaţiunea de imbuteliere şi de preambalare a unor produse alimentare se face pe baza pierderilor efectiv constatate la inventariere, în limita normelor stabilite. Întreprinderile care imbuteliaza bere cu maşini care au un grad mare de uzura pot urmãri şi acorda norma de perisabilitate pe loturi de bere îmbuteliatã sau pe perioade, eventualele depasiri urmând a fi soluţionate de întreprindere ca pierderi peste norme, în limita competentelor legale.
La stabilirea rezultatelor din aceste operaţiuni se tine seama de cantitatea şi valoarea mãrfurilor imbuteliate sau preambalate; de norma de perisabilitate şi de materialele folosite (pungi, etichete, capsule, dopuri etc.).
Pentru pierderile la materialele folosite, conducerile întreprinderilor stabilesc norme interne.
16. Pentru produsele folosite în aprovizionarea tehnico - materialã a organizaţiilor comerciale şi care nu au norme stabilite în reglementãrile date de Ministerul Comerţului Interior se vor aplica normele de perisabilitati stabilite de celelalte ministere sau organe centrale.
17. Normele de perisabilitati pentru produsele ambalate în sticla şi în recipiente din sticla se aplica şi la ambalajele respective.
18. Pierderile la mãrfurile alimentare rezultate ca diferenţa între ţara efectivã şi ţara medie facturatã la ambalaje (putini, butoaie etc.) în cazul când se face recantarirea ambalajelor goale de cãtre organizaţiile comerciale şi care nu se încadreazã în normele de perisabilitati ale mãrfurilor respective sunt pierderi peste norme şi urmeazã regimul acestora.
Pierderile provenite din diferenţa de ţara se constata prin proces - verbal de recantarire a ambalajelor goale şi se suporta de organizaţia la care se goleste conţinutul.
În cazurile în care ţara realã este mai mica decât ţara medie facturatã, cu diferenţa se va incarca gestiunea prin diminuarea cheltuielilor de circulaţie, pe baza de proces - verbal.
19. Cota medie pentru riscul la vânzarea produselor alimentare, în unitãţile care practica forma de vânzare prin autoservire, este de 0,25% şi se aplica la volumul valoric al desfacerilor.
Comitetul oamenilor muncii al organizaţiei comerciale va stabili, în cadrul acestei norme, cote de risc la vânzare diferenţiate pe unitãţi, în funcţie de structura sortimentala a mãrfurilor, frecventa cumparatorilor, amplasamentul unitãţii etc.
Diferentierea se face la începutul anului prin decizia conducatorului organizaţiei comerciale data ca urmare a hotãrârii comitetului oamenilor muncii.
La magazinele cu autoservire care au raioane prin care se desfac mãrfuri prin cantarire şi a cãror plata la casa urmeazã acelaşi flux cu produsele desfãcute prin autoservire se aplica pentru aceste raioane atât cota de risc comercial, cat şi norma de perisabilitate stabilitã pentru produsul sau grupa de produse respectiva.
20. La predarea unei gestiuni de la un gestionar la altul se vor scãdea din perisabilitatile calculate pe baza normelor perisabilitatile care rezulta din aplicarea unei cote - pãrţi de 50% din norme sau unei cote - pãrţi ce se stabileşte de conducerea organizaţiei comerciale, aplicatã la stocul de mãrfuri inventariat la predare.
Aceste perisabilitati se vor lua în calculul perisabilitatilor admisibile pentru gestionarul primitor, stocul respectiv constituind intrare de marfa în gestiunea celui care preia.
Prevederea de la acest punct nu se aplica în cazurile când perisabilitatile se calculeazã la volumul desfacerilor.
21. Acordarea, scãderea din gestiune şi înregistrarea pierderilor (perisabilitatilor) normale şi a riscului comercial se aproba de conducerea organizaţiei comerciale pe baza documentelor de constatare, a certificãrii şefului compartimentului comercial şi cu avizul contabilul şef.
22. Pierderile provenite din neglijenţa, proasta gospodãrire, rea - credinţa, indiferent ca sunt în cadrul normelor sau peste norme, sunt pagube şi se suporta de cãtre cei vinovaţi.
23. Pierderile peste norme, precum şi pierderile peste cota de risc comercial, care nu provin din vina salariaţilor organizaţiei comerciale, a furnizorilor, cãrãuşilor sau altor persoane, se aproba conform dispoziţiilor legale în vigoare.
24. Scoaterea din activ a mãrfurilor alimentare degradate care nu mai pot fi valorificate sub nici o forma se face potrivit prevederilor instrucţiunilor date de Ministerul Comerţului Interior pentru aplicarea H.C.M. nr. 582/1971 privind reglementarea soldarii unor mãrfuri.
25. Organizaţiile comerciale vor lua mãsuri pentru reducerea continua a perisabilitatilor prin o mai buna gospodãrire a fondului de marfa, înlãturarea manipularilor inutile, accelerarea vitezei de circulaţie, îmbunãtãţirea organizãrii muncii şi a formelor de desfacere.

LISTA Nr. 1
cuprinzând normele de perisabilitati la produsele alimentare în timpul transportului de la furnizorii din alte localitãţi


──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Produsul sau grupa de produse Norma de perisabilitate %
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- Fructe sudice (citrice, banane, ananas) 1,50
- Ape minerale 1,50
- Peste proaspãt
a) specii de crescatorie 1,40
b) specii sãlbatice 1,00
- Peste congelat şi semiconserve de peste 0,30
- Cas de oaie proaspãt 1,00
- Branzeturi 0,50
- Oua 0,50
- Preparate de carne 0,50
- Carne 0,30
- Halva în blocuri 0,50
- Sare bulgari şi macinata, în saci 0,30
- Orez 0,20
- Porumb, sparturi de cereale, sroturi, tarate,
uruiala 0,20
- Bere la sticla 0,25
- Produse alimentare imbuteliate în recipiente
de sticla (exclusiv bãuturi alcoolice) 0,20
- Conserve de legume şi fructe, în borcane 0,10
- Alte produse alimentare (exclusiv conserve
de carne, conserve de peste, conserve de legume,
în cutii de tabla) 0,10
- Cafea şi arahide
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


Norma de perisabilitate este diferenţa dintre procentul de umiditate de la livrare şi cel de la sosirea mãrfii la destinaţie, stabilitã în baza buletinelor de analiza eliberate de laboratoarele neutre.
- Pãsãri vii
Pe distanta de peste 150 km se aplica, peste norma prevãzutã în lista nr. 4 din O M:C.I. nr. 78/1969, o norma de 0,50% pentru fiecare 50 km parcursi
- Vinuri, must în fermentare, tuica şi alte rachiuri naturale, preluate în stare vãrsatã
- durata transportului pana la 24 de ore 0,20
- durata transportului peste 24 de ore 0,35
Pentru perisabilitatile care se produc la mãrfurile alimentare în timpul transportului şi manipulãrii pe parcursul extern pana la preluarea de cãtre beneficiarul intern, se aplica cotele prevãzute în O M.C.I. nr. 173/1967.

LISTA Nr. 2
cuprinzând normele de perisabilitati la produsele alimentare în depozitele cu ridicatã şi de repartizare ale întreprinderilor comerciale


──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Produsul sau grupa de produse Norma de perisabilitate %
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
I. Produse de morarit decorticate şi expandate de cereale

- fãina, grâu, gris 0,03
- malai, (fãina de porumb), arpacas 0,05
- porumb, sparturi de cereale, tarate,
uruiala şi sroturi 0,15
- orez 0,40

II. Produse de panificatie şi patiserie

- biscuiti, paste fainoase 0,02
- pesmet, turta dulce 0,05

III. Zahãr şi produse zaharoase

- zahãr 0,01
- halvita şi bomboane de orice fel,
cu excepţia tabletelor de ciocolata 0,02
- rahat 0,03
- halva în blocuri 0,50

IV. Conserve de legume şi fructe

- conserve de legume şi fructe în borcane 0,10
- marmelada în ladite, magiun 0,50

V. Ulei comestibil

- ulei vãrsat 0,07

VI. Preparate din carne

- preparate proaspete, semiafumate, afumate,
tobe şi preparate speciale 0,30
- preparate uscate
- depozitate pana la 30 de zile 2,00
- depozitate peste 30 de zile 2,30

VII. Carne

- În cazul efectuãrii unor depozitari se
aplica normele stabilite de industria
alimentara
- Pentru transportul de distribuţie 0,20

VIII. Produse lactate

- branzeturi în saramura branza telemea
şi branza Fetta
a) depozitata în frigider cel puţin 30 de zile +3,00
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


Dacã diferenţa dintre procentul mediu de umiditate al branzei la intrarea, respectiv la ieşirea din depozitul frigorifer, nu justifica creşterea de 3% procentul de creştere se reduce corespunzãtor acestei diferenţe.


──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Produsul sau grupa de produse Norma de perisabilitate %
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- b) pastrata în afarã frigoriferului 0,40
- branzeturi framantate şi fermentate 0,60
- branzeturi topite şi afumate 0,20
- cas de oaie proaspãt 1,50
- unt de masa şi topit, în bloc 0,10
IX. Peste
- peste viu, proaspãt şi congelat 0,30
X. Semiconserve de peste 0,40
XI. Citrice
a) pentru primele 15 zile
- perioada de la 1.IV. - 30.IX 1,70
- perioada de la 1.X - 31.III 1,40
b) pentru fiecare 15 zile 0,80
c) pentru refarisire 4,00
XII. Produse de import vãrsate
- ananas, arahide în coaja, arahide decojite,
migdale 0,50
- masline 0,20
- curmale, smochine, stafide, susan,
roscove, alune turcesti, foi de dafin 0,20
- cafea boabe prajita şi macinata 0,05
- piper alb 0,40
- piper negru, sare de lamaie, scortisoara
bete, vanilina, cuisoare, nucsoara,
enibahar, ceai, cacao, pudra, cafea boabe
cruda şi alte condimente 0,03
- banane (pentru fiecare zi de depozitare) 0,50
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


Pierderile reprezentând valoarea pomisorilor de banane se scad din gestiune pe baza proceselor - verbale de constatare a pierderilor rezultate dupã ruperea fructelor
Pentru prajitul cafelei 17,00
Norma de perisabilitate este stabilitã în condiţia de umiditate de pana la 12% pentru cafea cruda şi 2 - 3% pentru cafea prajita
În cazul în care umiditatea cafelei crude depãşeşte 12% sau a cafelei prajite este sub 2%, se va recalcula norma de pierdere în funcţie de umiditatea consemnatã în buletinele de analiza


──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Produsul sau grupa de produse Norma de perisabilitate %
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
pentru macinat cafea 0,10
pentru macinat piper negru 1,00
pentru macinat piper extra 1,50
pentru macinat piper alb 2,50
pentru concasarea şi macinarea scortisoarei 1,00
pentru preambalarea de condimente şi
stimulente (cafea, cacao) 0,10
pentru preambalarea vaniliei, inclusiv
operaţiunea de sortare 1,50
pentru preambalarea unor produse de bacanie 0,08
pentru îmbutelierea berei 0,70
XIII. Alte produse alimentare
- sare macinata şi bulgari vrac 0,30
- mustar vãrsat şi oţet vãrsat 0,20
- oua la selecţionare
- trim. I, IV 0,60
- trim. II, III 1,50
- oua la conservare în apa de var
- de la 1 la 4 luni 1,40
- peste 4 luni 2,00
- oua la conservare la frig
- de la 1 la 4 luni 1,50
- peste patru luni 2,00
- pasta de oua industriala 2,00
- apa minerala 1,00
- untura 0,25
- miere şi ceara de albine 0,10
- alte produse alimentare 0,05
- vinuri depozitate în vase de lemn 0,005
- tuica şi alte rachiuri naturale
depozitate în vase de lemn 0,008
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



LISTA nr. 3
cuprinzând normele de perisabilitati la desfacerea produselor alimentare în unitãţile comerciale cu amãnuntul şi de alimentaţie publica


──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Produsul sau grupa de produse Norma de perisabilitate %
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
I. Produse de bacanie (produse alimentare
nenominalizate la grupa II - XIV) şi
metalo chimice de uz casnic care se desfac
în unitãţi alimentare (exclusiv bãuturi
alcoolice imbuteliate) 0,10
II. Produse zaharoase 0,10
III. Preparate şi conserve de carne, inclusiv
pierderile din înlãturarea capetelor
şi sforilor 1,10
IV. Produse lactate şi branzeturi 1,30
- lapte în bidoane şi în sticla 0,50
- lapte în ambalaj nerecuperabil 1,00
V. Preparate şi conserve de carne, produse
lactate şi branzeturi, inclusiv pierderile
din înlãturarea capetelor şi sforilor la
preparate din carne 1,20
VI. Produse "Gospodina" 0,50
VII. Peste, conserve şi semiconserve de peste 0,60
VIII. Carne
- carne, organe şi alte subproduse (de ovine,
porcine, bovine, pãsãri etc.) 0,50
- carne de miel 1,00
- carne de porc decongelata şi degresata şi
carne de ovine, din import 2,50
IX. Vinuri şi rachiuri vãrsate 0,05
X. Vinuri şi bãuturi alcoolice imbuteliate în
sticle şi desfãcute la pahar 0,10
XI. Ape minerale, bãuturi racoritoare, bere
vãrsatã şi îmbuteliatã 0,50
XII. Produse de panificatie desfãcute prin
cantarire în centrele de pâine 0,30
XIII. Prajituri, cozonac, pateuri şi placinte 0,30
XIV. Alte produse
- oua 1,50
- masline 0,50
- ananas şi banane fãrã pomisori 1,50
- citrice, inclusiv pierderea din înlãturarea
foitei protectoare 2,20
- inghetata 0,60
- pãsãri vii 0,80
- porumb boabe şi stiuleti, sroturi 0,30
- miez de nuca şi seminţe de dovleac 1,00
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


NOTA
- Pentru desfacerea de legume şi fructe prin unitãţile alimentare şi de alimentaţie publica, norma este de 1,40% pentru perioada 1.X - 1.IV şi 1,80% pentru perioada 1.IV - 1.X, iar la produsele semiindustrializate din legume şi fructe, 1,80%.
- Pentru unitãţile de mic gros se aplica normele din aceasta lista reduse cu 30%.



──────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016