Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTĂRÂRE nr. 110 din 21 octombrie 2020 referitoare la Comunicarea Comisiei către Consiliu - în conformitate cu articolul 395 din Directiva 2006/112/CE a Consiliului - COM (2020) 243 final
EMITENT: Senatul PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1014 din 2 noiembrie 2020
În temeiul dispoziţiilor art. 67 şi art. 148 alin. (2) şi (3) din Constituţia României, republicată, precum şi ale Protocolului nr. 1 privind rolul parlamentelor naţionale în Uniunea Europeană, anexat Tratatului de la Lisabona de modificare a Tratatului privind Uniunea Europeană şi a Tratatului de instituire a Comunităţii Europene, semnat la Lisabona la 13 decembrie 2007, ratificat prin Legea nr. 13/2008,
în baza Raportului Comisiei pentru afaceri europene nr. LXII/340 din 17.09.2020,
Senatul adoptă prezenta hotărâre.
ART. 1
Senatul României constată că:
1. Prin prezenta comunicare Italia solicită autorizarea de a aplica o măsură specială de derogare de la art. 193 din Directiva TVA în ceea ce priveşte aplicarea mecanismului de taxare inversă în legătură cu prestările interne de servicii care implică punerea la dispoziţie atipică de personal, prin scrisoarea înregistrată la Comisia Europeană la 17 decembrie 2019. Solicitarea se referă aşadar la prestările de servicii, realizate prin intermediul unor contracte de achiziţie publică, al subcontractării, al încredinţării către consorţii sau alte societăţi afiliate, caracterizate de utilizarea predominantă a forţei de muncă la sediile comerciale ale clientului, cu utilizarea bunurilor de capital deţinute de client sau care, în orice caz, îi pot fi atribuite acestuia. Solicitarea nu vizează prestările de servicii către administraţii publice şi cazurile de închiriere de personal prin intermediul Agenzie per il lavoro (agenţii certificate de plasare a forţei de muncă). Modelul de fraudă implică mai mulţi participanţi, şi anume furnizorii de personal, care sunt societăţi cooperative ale producătorilor şi lucrătorilor, şi clienţii - de obicei întreprinderi recunoscute care subcontractează forţa de muncă de care au nevoie pentru a-şi desfăşura activităţile. Între aceste două părţi se află consorţii, care acţionează ca intermediar între furnizori şi clienţi.
2. Opinia Comisiei Europene este că orice derogare de la sistemul de plată fracţionată nu poate fi decât o soluţie de ultimă instanţă şi o măsură de urgenţă şi trebuie să ofere garanţii în ceea ce priveşte necesitatea şi caracterul excepţional al derogării acordate. Aceste condiţii nu par să fie îndeplinite în cazul de faţă, din mai multe motive. În plus, Italiei i-au fost deja acordate două măsuri speciale cu caracter general pentru combaterea fraudei în domeniul TVA: mecanismul de plată defalcată, pentru furnizările de bunuri şi prestările de servicii către autorităţile publice, către întreprinderi controlate de autorităţile publice şi către întreprinderi cotate la bursa de valori care sunt incluse în indicele bursier FTSE MIB, şi facturarea electronică generalizată obligatorie. Acordarea unei alte măsuri speciale ar implica o şi mai mare lipsă de armonizare între sistemul italian de TVA şi sistemul comun de TVA instituit prin Directiva TVA, precum şi o complicaţie în plus pentru întreprinderi, a căror sarcină administrativă ar creşte, măsura depăşind astfel ceea ce este necesar pentru combaterea unei situaţii speciale de fraudă. În concluzie, Comisia Europeană se opune cererii prezentate de Italia.
ART. 2
Prezenta hotărâre se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Această hotărâre a fost adoptată de Senat în şedinţa din 21 octombrie 2020, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.
p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
ROBERT-MARIUS CAZANCIUC
Bucureşti, 21 octombrie 2020.
Nr. 110.
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: