Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARIREA Nr. 776 din 13 noiembrie 1991  cu privire la regimul preturilor si tarifelor, in conditiile unificarii cursurilor de schimb ale leului    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARIREA Nr. 776 din 13 noiembrie 1991 cu privire la regimul preturilor si tarifelor, in conditiile unificarii cursurilor de schimb ale leului

EMITENT: GUVERNUL ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 237 din 25 noiembrie 1991


Guvernul României hotãrãşte:

CAP. 1
Preţurile cu ridicatã
ART. 1
Regiile autonome şi societãţile comerciale cu capital de stat - integral sau majoritar - stabilesc şi adapteaza preţurile cu ridicatã şi tarifele pentru materiile prime de baza, energie electrica şi termica, precum şi unii combustibili lichizi, prin negociere cu agenţii economici beneficiari, pe proprie rãspundere, avîndu-se în vedere influentele care decurg din unificarea cursurilor de schimb ale leului, din alinierea la nivelul rezultat din preţurile de pe piata externa şi din indexarea salariilor, potrivit reglementãrilor legale.
Preţurile pentru mãrfurile din producţia interna, din categoria celor de mai sus, negociate potrivit prevederilor alineatului precedent, nu pot fi mai mari decît cele de pe pieţele externe, în condiţii de livrare şi de parametri calitativi comparabili, transformate în lei conform reglementãrilor legale.
ART. 2
Preţurile cu ridicatã şi tarifele pentru produsele şi serviciile din ramurile intermediare şi cele finale se stabilesc şi se adapteaza de cãtre regiile autonome şi societãţile comerciale cu capital de stat - integral sau majoritar - pe proprie rãspundere, pe baza acţiunii conjugate a cererii şi ofertei, prin negociere cu agenţii economici beneficiari, indiferent de forma de proprietate a acestora, luindu-se în calcul preţurile şi tarifele produselor şi serviciilor prevãzute la art. 1 din prezenta hotãrîre, indexarea salariilor potrivit reglementãrilor legale şi cursul de schimb al leului.
Luarea în calcul la dimensionarea preţurilor şi tarifelor a altor influente decît cele prevãzute la alineatul precedent se poate face numai pe baza unor reglementãri aprobate de Guvern.
Agenţii economici prevãzuţi la primul alineat vor urmãri ca preţurile negociate sa ţinã seama de preţurile internaţionale ale produselor identice sau similare evaluate la cursul de schimb unificat al leului.
ART. 3
Pentru prevenirea practicãrii preţurilor de specula sau de monopol, preţurile cu ridicatã şi tarifele ce se vor negocia potrivit prevederilor art. 1 şi 2 la materiile prime, materialele şi serviciile care determina, în mod hotaritor, nivelul general al preţurilor şi tarifelor în economie, menţionate în anexa nr. 1 la prezenta hotãrîre, nu vor depãşi pe cele rezultate din aplicarea indicilor prevãzuţi în anexa la preţurile şi tarifele negociate, cu respectarea prevederilor <>Hotãrîrii Guvernului nr. 464/1991 .
ART. 4
În aplicarea prevederilor art. 48 din Legea nr. 15/1990, preţurile cu ridicatã şi tarifele la produsele şi serviciile prevãzute în anexa nr. 2 se formeazã şi se adapteaza, potrivit prevederilor prezentei hotãrîri, de regiile autonome şi societãţile comerciale cu capital de stat - integral sau majoritar - prin negociere cu agenţii economici beneficiari, cu avizul ministerelor de resort, al prefecturilor şi Primãriei municipiului Bucureşti sau al Ministerului Economiei şi Finanţelor - Departamentul pentru preţuri şi protecţia concurentei, dupã caz.
CAP. 2
Preţurile cu amãnuntul
ART. 5
Preţurile cu amãnuntul la bunurile de consum din producţia interna se formeazã de cãtre agenţii economici, pe baza preţurilor cu ridicatã negociate potrivit prevederilor prezentei hotãrîri, precum şi a adaosului comercial al unitãţilor de desfacere.
ART. 6
Pentru a limita creşterea nejustificatã a preţurilor cu amãnuntul, cotele de adaos comercial şi cele de comision se determina şi se adapteaza de fiecare agent economic - indiferent de forma de proprietate - pe grupe, subgrupe de produse ori pe produse, în funcţie de natura acestora, de reţeaua de desfacere - cu ridicatã, mic gros, cu amãnuntul, consignaţie, alimentaţie publica -, de categoria de încadrare a unitãţilor, precum şi de îmbunãtãţirea organizãrii activitãţii de aprovizionare, desfacere şi de evoluţia cheltuielilor de desfacere şi nu vor putea depãşi nivelurile practicate la data prezentei hotãrîri.
Pentru a se preveni stabilirea şi practicarea preţurilor cu amãnuntul de specula, suma adaosurilor comerciale declarate - de la producãtor sau importator şi pînã la negustorul detailist - nu va putea depãşi 30% fata de preţul cu ridicatã al produselor ce se vînd cu amãnuntul, indiferent de numãrul de verigi prin care circula mãrfurile. În acest scop, în documentele ce se întocmesc la livrarea produselor se vor înscrie preţurile pe care le încaseazã furnizorul şi preţurile cu ridicatã ale producãtorilor.
În situaţii de excepţie, justificate economic, suma adaosurilor comerciale va putea depãşi 30% pe baza avizului Ministerului Economiei şi Finanţelor - Departamentul pentru preţuri şi protecţia concurentei şi al Ministerului Comerţului şi Turismului.
Adaosurile comerciale şi cele de comision practicate vor fi declarate de cãtre agenţii economici organelor teritoriale ale Ministerului Economiei şi Finanţelor - Departamentul pentru preţuri şi protecţia concurentei, cu 5 zile înainte de practicare. Aceste adaosuri vor fi afişate pe grupe, subgrupe de mãrfuri sau de produse, pentru a fi cunoscute de cumpãrãtor.
ART. 7
În conformitate cu programul privind protecţia socialã, pentru produsele şi serviciile importante pentru populaţie din ţara sau din import, prevãzute în anexa nr. 2 la <>Hotãrîrea Guvernului nr. 464/1991 şi în Hotãrîrea Guvernului nr. 611/1991, comercializate de regiile autonome şi societãţile comerciale cu capital de stat - integral sau majoritar -, preţurile cu amãnuntul şi tarifele în vigoare la 30 iunie 1991 se menţin, în continuare, neschimbate pînã la 30 aprilie 1992.
Creşterea preţurilor cu ridicatã şi a tarifelor, potrivit prevederilor prezentei hotãrîri, la produsele şi serviciile prevãzute în alineatul precedent, se subvenţioneazã de la bugetul public naţional, potrivit normelor metodologice emise în acest scop de Ministerul Economiei şi Finanţelor. La data de 1 mai 1992, subvenţiile la aceste produse vor fi eliminate în proporţie de 25%, cu majorarea corespunzãtoare a preţurilor cu amãnuntul şi a tarifelor. Aceste subvenţii vor fi eliminate treptat, pînã la sfîrşitul anului 1993, asigurindu-se concomitent noi mãsuri de protecţie socialã pentru categoriile de populaţie cu venituri mici.
ART. 8
Preţurile cu amãnuntul ale produselor prevãzute la art. 7 din prezenta hotãrîre, realizate de agenţii economici din sectorul privat şi cooperatist, identice cu cele din sectorul de stat, executate din materii prime şi materiale provenite din acest sector, precum şi preţurile cu amãnuntul ale acestor produse aprovizionate din sectorul de stat, de agenţii economici particulari şi cooperatisti în vederea revinzarii, nu vor depãşi pe cele practicate de unitãţile din sectorul de stat.
CAP. 3
Declararea şi înregistrarea preţurilor şi tarifelor
ART. 9
Agenţii economici, persoane juridice, indiferent de forma de proprietate, au obligaţia ca, pînã la data de 1 martie 1992, sa declare şi sa înregistreze la organele teritoriale ale Ministerului Economiei şi Finanţelor - Departamentul pentru preţuri şi protecţia concurentei - preţurile şi tarifele pentru mãrfurile importante pentru economia nationala şi nivelul de trai, negociate, potrivit prevederilor prezentei hotãrîri, pînã la 15 februarie 1992 inclusiv.
ART. 10
În funcţie de obiectul de activitate al fiecãrui agent economic urmeazã sa fie declarate şi înregistrate:
a) preţurile cu ridicatã şi tarifele pentru produsele şi serviciile ce se executa în ţara, cu excepţia celor prevãzute de <>art. 3 din Hotãrîrea Guvernului nr. 464/1991 , negociate în condiţiile prevãzute de prezenta hotãrîre, de cãtre agenţii economici, persoane juridice, cu activitate de producţie şi prestãri de servicii;
b) preţurile cu amãnuntul şi tarifele pentru produsele şi serviciile ce se executa în ţara de cãtre agenţii economici, persoane juridice, cu activitate comercialã cu amãnuntul şi de prestãri cãtre populaţie, determinate pe baza preţurilor cu ridicatã negociate;
c) adaosurile comerciale şi cotele de comision;
d) preţurile ce se practica de producãtorii agricoli, persoane juridice, pentru valorificarea produselor agricole proprii din producţia anului curent cãtre societãţi comerciale beneficiare, avîndu-se în vedere şi cheltuielile specifice pe sezoane.
ART. 11
Pentru mãrfurile provenite din import se declara şi se înregistreazã numai comisionul pentru activitatea de import (marja importatorului), precum şi cotele de adaos pentru comercializarea acestora cu ridicatã (en-gros), prin mic gros, cu amãnuntul, în consignaţie şi prin unitãţile de alimentaţie publica.
ART. 12
În cazurile în care agenţii economici aplica niveluri diferenţiate de adaos comercial sau de comision fata de cele declarate, se înregistreazã nivelurile ce au fost luate în calcul la dimensionarea preţurilor cu amãnuntul practicate la 15 februarie 1992.
ART. 13
Agenţii economici pot practica preţuri, tarife, adaosuri şi cote de comision mai mici decît cele înregistrate potrivit prevederilor prezentei hotãrîri.
ART. 14
Preţurile şi tarifele pentru produsele şi serviciile noi, negociate dupã data de 15 februarie 1992, vor fi declarate de cãtre agenţii economici la organele menţionate la art. 9 din prezenta hotãrîre.
Sînt, de asemenea, supuse declarãrii şi înregistrãrii şi preţurile cu ridicatã sau cele cu amãnuntul, dupã caz, ale produselor aprovizionate iniţial pentru nevoi proprii şi care, dupã data de 15 februarie 1992, sînt valorificate la terţi, integral sau parţial, de cãtre agenţii economici, persoane juridice, care le deţin.
ART. 15
În vederea asigurãrii protecţiei consumatorilor industriali sau din alte ramuri, pentru ca aceştia sa-şi poatã stabili strategia de aprovizionare tehnico-materialã şi de producţie în funcţie de evoluţia condiţiilor de preţ solicitate de furnizor, pentru înlãturarea eventualelor abateri de la lege, care pot avea loc la negocierea preţurilor şi tarifelor, îndeosebi în situaţiile în care unii agenţi economici deţin încã poziţii dominante pe piata, precum şi pentru a se asigura implicit controlul consumatorilor asupra caracterului obiectiv al intentiei de majorare a preţurilor, prevenindu-se aplicarea unor preţuri de specula, se stabilesc urmãtoarele mãsuri:
a) renegocierea preţurilor şi tarifelor, precum şi modificarea adaosului comercial, a comisionului (marjei) pentru import, precum şi a celorlalte cote de comision, în sensul majorãrii acestora, negociate pînã la 15 februarie 1992 şi înregistrate conform art. 9, se poate face numai dacã intenţia de modificare este anunţatã agenţilor economici beneficiari şi populaţiei cu cel puţin 90 de zile înainte. De asemenea, intenţia de majorare va fi anunţatã Ministerului Economiei şi Finanţelor - Departamentul pentru preţuri şi protecţia concurentei, în vederea verificãrii temeiniciei acesteia.
Pentru produsele destinate consumului populaţiei, verificarea se va efectua împreunã cu Departamentul reglementãrii comerţului şi turismului - Direcţia generalã pentru protecţia consumatorului din cadrul Ministerului Comerţului şi Turismului şi organele teritoriale ale acestuia, dupã caz;
b) agenţilor economici care nu au declarat şi înregistrat preţurile negociate potrivit prevederilor prezentei hotãrîri, termenul de 90 de zile se prelungeşte la 6 luni.
Se excepteazã de la prevederile alineatelor precedente mãrfurile specificate la art. 3 din Hotãrîrea Guvernului nr. 461/1991.
ART. 16
Ministerul Economiei şi Finanţelor va emite norme tehnice cu privire la declararea şi înregistrarea preţurilor şi tarifelor.
ART. 17
Declararea şi înregistrarea preţurilor cu ridicatã şi a tarifelor pentru produsele de tehnica militarã destinate exclusiv sectorului de apãrare, precizate potrivit Hotãrîrii Guvernului nr. 826/1990, se face, dupã caz, la Ministerul Apãrãrii Naţionale, Ministerul de Interne, Serviciul Roman de Informaţii sau Ministerul Justiţiei.
CAP. 4
Dispoziţii finale
ART. 18
Stabilirea preţurilor şi tarifelor de cãtre agenţii economici din sectorul privat şi cooperatist, în condiţiile <>art. 16 din Hotãrîrea Guvernului nr. 464/1991 , se face luindu-se în calcul influentele ce decurg din unificarea cursurilor de schimb ale leului, precum şi indexarea salariilor, potrivit reglementãrilor în vigoare.
ART. 19
La dimensionarea preţurilor şi tarifelor pentru produsele şi serviciile noi, introduse în fabricaţie sau prestate dupã data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrîri, agenţii economici cu capital de stat - integral sau majoritar - vor trebui sa asigure corelatii judicioase între cele negociate şi cele ale sortimentelor sau serviciilor existente în grupa respectiva de produse sau prestãri şi realizarea unei eficiente stimulative la utilizatori.
În acelaşi scop, profitul ce se ia în calculul preţurilor şi tarifelor pentru produsele şi serviciile noi nu va putea depãşi iniţial procentul ce se realizeazã la produsele şi serviciile înlocuite. În lipsa acestora, se va lua în calcul o rentabilitate rezultatã din ultimul bilanţ întocmit de agentul economic în cauza.
Este interzisã practicarea de preţuri şi tarife care nu au fost negociate cu beneficiarii potrivit reglementãrilor legale în vigoare.
ART. 20
Preţurile de începere a licitaţiilor pentru valorificarea maşinilor, utilajelor, instalaţiilor şi a altor active vor fi actualizate pe baza cresterilor de preţuri rezultate din aplicarea <>hotãrîrilor Guvernului nr. 1109/1990 , 1355/ 1990, 239/1991, 464/1991, precum şi a prevederilor prezentei hotãrîri.
Valorificarea activelor unitãţilor economice cu capital de stat se va face cu respectarea prevederilor Legii nr. 58/1991 şi a normelor metodologice emise pentru aplicarea acesteia.
ART. 21
În aplicarea prevederilor <>art. 8 din Hotãrîrea Guvernului nr. 464/1991 , preţurile de contractare şi cele de achiziţie garantate de stat se stabilesc şi se adapteaza de Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei pe an recolta, pe sezoane, pe zone, judeţe, bazine de producţie sau localitãţi, dupã caz, pentru produsele agricole vegetale de baza, precum şi pentru cele animale prevãzute în anexa nr. 3 la prezenta hotãrîre.
ART. 22
Divergenţele în negocierea preţurilor şi tarifelor dintre agenţii economici cu capital de stat - integral sau majoritar - şi beneficiari se arbitreaza în vederea soluţionãrii de cãtre ministerele de resort sau, în ultima instanta, de Ministerul Economiei şi Finanţelor - Departamentul pentru preţuri şi protecţia concurentei şi organele sale teritoriale, potrivit atribuţiilor ce la revin.
La soluţionarea divergentelor cu privire la nivelul preţurilor şi tarifelor pentru bunurile şi serviciile destinate populaţiei participa şi Departamentul reglementãrii comerţului şi turismului - Direcţia generalã pentru protecţia consumatorului din Ministerul Comerţului şi Turismului şi organele sale teritoriale, dupã caz.
ART. 23
Preţurile cu ridicatã şi tarifele ce se stabilesc potrivit prevederilor prezentei hotãrîri se aplica de la data stabilitã în cadrul negocierii între pãrţi, ţinînd seama şi de prevederile art. 15 din prezenta hotãrîre.
Se interzice agenţilor economici cu activitate de producţie sau comercialã, indiferent de forma de proprietate a acestora, de a stoca produsele pentru a le livra la preţuri majorate.
Pînã la negocierea noilor preţuri, produsele vor fi livrate şi comercializate la vechile preţuri.
ART. 24
Agenţii economici, indiferent de forma de proprietate, sînt obligaţi sa aducã la cunostinta beneficiarilor şi populaţiei preţurile şi tarifele practicate prin: cataloage sau liste de preţuri afişate în magazine sau locuri de desfacere sau de prestare, marcarea, etichetarea ori inscriptionarea preţurilor pe produs sau loturi de marfa.
ART. 25
Organele de control ale Ministerului Economiei şi Finanţelor, ale celorlalte ministere, ale prefecturilor şi Primãriei municipiului Bucureşti, cu atribuţii în domeniul preţurilor, protecţiei concurentei şi consumatorilor, vor verifica modul de respectare a prevederilor prezentei hotãrîri, corectind operativ preţurile, adaosurilor şi comisioanele supraevaluate şi sanctionind persoanele vinovate.
Agenţii economici, indiferent de forma de proprietate, sînt obligaţi sa punã la dispoziţia organelor de control toate datele şi informaţiile necesare pentru verificarea modului de dimensionare a preţurilor, tarifelor, adaosurilor şi comisioanelor practicate.
ART. 26 Practicarea de preţuri de monopol, a unor preţuri în afarã concurentei loiale, stabilirea şi practicarea de preţuri şi tarife mai mari decît cele rezultate din aplicarea prevederilor prezentei hotãrîri, refuzul de a declara, spre a fi înregistrate, preţurile, tarifele, adaosurile comerciale şi comisionul, practicarea de preţuri şi tarife pentru care nu se poate dovedi negocierea cu agenţii economici beneficiari, prezentarea unor date eronate pentru a justifica nivelul preţurilor şi tarifelor supuse negocierii, renegociate, practicate sau înregistrate, precum şi a altor încãlcãri de la prevederile prezentei hotãrîri, se sancţioneazã, dupã caz, potrivit prevederilor Legii nr. 12/1990, modificatã prin Legea nr. 42/1991, Legii nr. 11/1991, <>Hotãrîrii Guvernului nr. 211/1991 , art. 7 alin. 1 lit. d) şi alin. 2 al aceluiaşi articol.
ART. 27
Prevederile prezentei hotãrîri se aplica de la data de 15 noiembrie 1991.
Pe aceeaşi data se abroga:
- <>Hotãrîrea Guvernului nr. 279/1990 cu privire la regimul soldarilor de mãrfuri din comerţul de stat;
- <>Art. 21 din Hotãrîrea Guvernului nr. 1109/1990 cu privire la liberalizarea preţurilor şi mãsuri de protecţie socialã;
- <>Hotãrîrea Guvernului nr. 1190/1990 privind stabilirea preţurilor cu ridicatã şi cu amãnuntul la tigarete şi produse din tutun din fabricaţie interna;
- <>Art. 2 din Hotãrîrea Guvernului nr. 211/1991 cu privire la unele mãsuri în domeniul preţurilor şi tarifelor;
- <>Hotãrîrea Guvernului nr. 312/1991 cu privire la adaosurile comerciale;
- <>Art. 2 alin. 2 din Hotãrîrea Guvernului nr. 383/1991 cu privire la folosirea de cãtre Ministerul de Interne a unor sume rezultate din prestaţii şi confiscari ca urmare a activitãţii specifice proprii;
- <>Art. 1, 2, 4, 12, 15, 17 - 20 şi 22 din Hotãrîrea Guvernului nr. 464/1991 cu privire la reglementarea regimului preţurilor.

PRIM-MINISTRU
THEODOR STOLOJAN


ANEXA 1
LISTA
indicilor maximi de modificare a preţurilor cu ridicatã

-----------------------------------------------------------------------------
Indice maxim de
modificare pre-
Nr. Materii prime sau turi conform Ho-
crt. produse taririi Guvernu-
lui nr. 464/1991
= 100
-------------------------------------------------------------------------------
0 1 2
-------------------------------------------------------------------------------

1. Ţiţei 40% produse albe 300
2. Gaze naturale 300
3. Lignit 300
4. Cãrbune brun 300
5. Huile 300
6. Antracit 300
7. Metale neferoase (Cu, Pb, Zn) în concentrate
şi rest de concentrate 300
8. Sulf în concentrate neferoase 300
9. Bauxita spalata uscata macinata cu 55%
Al2O3 şi 4,5% SiO2 300
10. Minereuri de fier bulgari sau marunt 300
11. Concentrat de zirconiu la conţinut
61 - 63% ZrO3 142
12. Concentrat de ilmenit la conţinut de 45% TiO2 300
13. Uraniu în concentrat 230
14. Uraniu de dioxid de uraniu 241
15. Argila refractata cu conţinut de 28% Al2O3 300
16. Sare gema industriala şi în soluţie 223
17. Cocs şi semicocs 265
18. Fonte brute 270
19. Cupru electrolitic 99,97% Cu 274
20. Plumb electrolitic 99,98% Pb 283
21. Zinc metalurgic 98,5% Zn 269
22. Aluminiu bloc 99,5% Al 295
23. Gazolina 300
24. Energie electrica 316,7
25. Energie termica (produsã de "Renel" - R.A.) 313
26 Transport de mãrfuri şi cãlãtori
pe calea feratã 281
27. Benzina premium 433
28. Benzina regular 423
29. Benzina normalã 417
30. Motorina auto 375
31. Pacura 290
32. Combustibil lichid pentru încãlzire 252
33. Gaze lichefiate 218
34. Petrol lampant 244
35. Lemn de foc 165
-------------------------------------------------------------------------------

NOTA:
- Preţurile pe calitãţi şi sortimente se stabilesc, prin negociere între producãtori şi fiecare beneficiar, în limita indicilor maximi.
- Se menţin condiţiile de livrare în vigoare la 31 octombrie 1990.
- Indicii de modificare a preţurilor se folosesc şi pentru determinarea subvenţiilor la abonamentele de cãlãtorie.
- Preţul energiei electrice cuprinde taxa de dezvoltare de 800 lei/MWh şi cel al energiei termice de 150 lei/Gcal.


ANEXA 2

LISTA
produselor şi serviciilor executate în ţara, ale cãror preţuri şi tarife se stabilesc şi se adapteaza de regiile autonome şi societãţile comerciale cu capital de stat - integral sau majoritar - prin negociere cu beneficiarii, cu avizul Ministerului Economiei şi Finanţelor - Departamentul pentru preţuri şi protecţia concurentei, ministerelor de resort sau prefecturilor şi Primãriei municipiului Bucureşti

A. Cu avizul Ministerului Economiei şi Finanţelor - Departamentul pentru preţuri şi protecţia concurentei
Industria energiei electrice şi termice
- Energie electrica
- Energie termica produsã de "Renel " - R.A.
Industria carbunelui (sortimente de baza)
- Cãrbune brun
- Huila energetica spalata
- Huila energetica sortata
- Huile mixte şi slam
- Huila bruta de Valea Jiului
- Huila spalata pentru cocs
- Huila spalata pentru semicocs
- Antracit
Industria petrolului şi a combustibililor gazosi
- Ţiţei
- Gaze naturale
Extractia şi prepararea minereurilor
- Minereu de fier (sortiment de baza cu 55% Fe)
- Minereuri şi concentrate de metale neferoase, rare şi preţioase (sortimente de baza)
- Concentrate de cupru, plumb, zinc, zirconiu, ilmenit
- Sulf tehnic cu 99,5% S
Industria metalurgiei (sortimente de baza)
- Cupru electrolitic
- Plumb electrolitic
- Zinc metalurgic
- Aluminiu bloc
Industria construcţiilor de maşini şi a prelucrãrii metalelor (tipuri sau sortimente de baza)
- Tractoare pe roti sau pe senile
- Autosasiuri
- Autovehicule rutiere
- Locomotive electrice sau cu motor Diesel
- Vagoane pentru transport de cãlãtori sau mãrfuri sau descarcatoare, basculante
- Nave şi ambarcatiuni maritime, peste 10.000 tdw (toate tipurile)
- Nave maritime pentru pescuit oceanic cu instalaţii frigorifice de prelucrare a pestelui, cu propulsie proprie (toate tipurile)
- Aeronave (toate tipurile)
- Turbine cu abur sau hidraulice peste 50 MW
- Cazane cu abur şi apa fierbinte cu capacitate de peste 500 tone abur/ora sau 100 Gcal/ora
- Generatoare de curent alternativ de uz general cu putere de peste 100 KVa
- Frigidere şi congelatoare
- Televizoare
- Maşini automate de spãlat
- Unicate specifice industriei construcţiilor de maşini de peste 100 mil. lei/buc. pentru obiectivele de investiţii finanţate de la bugetul public naţional
Industria chimica şi petrochimica
- Cauciuc sintetic (sortimente de baza)
- Combustibil lichid neindustrial tip P
- Combustibil lichid neindustrial tip M
- Combustibil lichid uşor tip 3
- Gaz petrolier lichefiat
- Îngrãşãminte chimice
- Antidaunatori
- Medicamente de uz veterinar
Industria exploatãrii şi industrializarii lemnului
- Masa lemnoasã pe picior (preţ mediu)
- Lemn brut (sortimente de baza, preţ mediu)
- Lemn pentru celuloza (preţ mediu)
- Lemn pentru PAL, PFL (preţ mediu)
- Lemn de foc
Industria celulozei, hirtiei, cartoanelor
- Celuloza papetara şi chimica
- Hirtie de ziar
- Caiete şi cãrţi şcolare
Industria sticlei şi ceramicii fine
- Fiole pentru medicamente
Industria textile-incaltaminte
- Proteze şi produse ortopedice
- Vata medicinala
Industria alimentara
- Pîine
- Zahãr
- Ulei comestibil
- Lapte de consum, inclusiv lapte praf
- Unt
- Carne şi preparate din carne
- Oua de gaina
- Cartofi de toamna
Prestãri de servicii
- Chirii pentru locuinţe
- Transport de mãrfuri şi cãlãtori pe calea feratã
- Transport fluvial în Delta şi pe relaţia Orşova - Moldova Noua, Brãila - Hîrşova şi Galaţi - Grindu, pentru localnici
- Transport cu metroul
- Abonamente pentru cãlãtori pe calea feratã şi mijloace auto, transport urban şi interurban
- Servicii de posta şi telecomunicaţii
- Întreţinerea copiilor în crese şi grãdiniţe (exclusiv cele particulare), în condiţiile prevederilor Hotãrîrii Guvernului nr. 360/1991
- Produse şi servicii de gospodãrire a apelor
NOTA:
Sortimentele de baza se vor nominaliza de cãtre Ministerul Industriei, precum şi de alte ministere şi organe centrale, cu avizul Ministerului Economiei şi Finanţelor - Departamentul pentru preţuri şi protecţia concurentei.
B. Cu avizul Ministerului Industriei, celorlalte ministere de resort sau, dupã caz, al prefecturilor şi Primãriei municipiului Bucureşti
- Distribuţia energiei termice
- Energie termica produsã de alţi agenţi economici decît "Renel" - R.A.
- Lignit
- Gazolina
- Argila refractara (sortimente de baza)
- Sare gema industriala în vrac
- Sare în soluţie
- Produse metalurgice feroase
- Produse metalurgice din metale şi aliaje neferoase
- Motoare electrice
- Pompe pentru extractia ţiţeiului şi gazelor
- Ciment
- Anvelope
- Medicamente de uz uman conform prevederilor Hotãrîrii Guvernului nr. 540/1991
- Produse destinate consumului productiv care fac temporar obiectul sarcinilor de livrare stabilite prin balante
- Ambalaje care circula în regim de recuperare sau refolosire (preţuri de vînzare şi de cumpãrare de la populaţie, precum şi preţuri de înregistrare în evidentele agenţilor economici)
- Cazi de baie şi corpuri de încãlzire din fonta sau tabla
- Produse petroliere
- Unicate specifice construcţiilor de maşini de 25 - 100 mil. lei/buc. pentru obiectivele de investiţii finanţate de la bugetul public naţional
- Transportul în comun de cãlãtori în curse regulate, urban şi interurban, pe baza de bilet
- Apa, canal, salubritate
- Servicii de igiena personalã, întreţinere şi reparare a bunurilor *)
- Cazare în unitãţi hoteliere (exclusiv cele de lux) *)
- Servicii medicale, inclusiv tarife pentru prestaţiile prevãzute în anexa la Hotãrîrea Guvernului nr. 380/1991
- Cinematografe, teatre, muzee *)
- Tarife pentru prestãri de servicii efectuate în condiţiile legii de Ministerul de Interne, conform <>Hotãrîrii Guver- nului nr. 383/1991
- Lucrãri agricole mecanizate
- Tarife (taxe) pentru activitatea portuara
- Alte produse şi servicii care se executa de mai puţin de trei agenţi economici (tipuri sau sortimente de baza)
*) În localitãţile în care nu sînt cel puţin trei agenţi economici cu capital de stat cu asemenea activitate.

ANEXA 3

LISTA
produselor agricole vegetale şi animale ale cãror preţuri de contractare şi achiziţie garantate de stat se stabilesc şi se adapteaza de Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei

- Grîu
- Secara - triticale
- Orz - orzoaica
- Porumb
- Orez nedecorticat
- Fasole boabe
- Floarea-soarelui
- Soia
- Sfecla de zahãr
- Cartofi de toamna
- Tutun
- Tineret bovin pentru tãiere
- Bovine adulte pentru tãiere
- Porcine pentru tãiere
- Pui de gaina, gaini, cocosi şi rate pentru tãiere
- Lapte de vacã
- Oua de gaina.

------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016