Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARIREA nr. 687 din 3 decembrie 1993  privind folosirea si expunerea stemei Romaniei    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARIREA nr. 687 din 3 decembrie 1993 privind folosirea si expunerea stemei Romaniei

EMITENT: GUVERNUL ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL Nr. 295 din 17 decembrie 1993
Guvernul României hotãrãşte:

ART. 1
Instituţiile publice prevãzute la art. 3 din Legea nr. 102/1992 vor asigura expunerea sau folosirea stemei României în condiţiile legii şi ale prezentei hotãrîri.
ART. 2
Stema României, în culori, va fi asezata în sediile tuturor autoritãţilor publice, instituţiilor de învãţãmînt, misiunilor diplomatice, oficiilor consulare, reprezentantelor comerciale ale României în strãinãtate, acolo unde acestea funcţioneazã în afarã misiunilor diplomatice, în saloanele navelor sub pavilion romanesc, precum şi pe corpul şi în saloanele aeronavelor Româneşti folosite în misiuni oficiale.
Stema României va fi asezata în pavilioanele româneşti ale tirgurilor şi expozitiilor la care România participa ca stat.
ART. 3
Amplasarea stemei României în sediile autoritãţilor publice se va face dupã cum urmeazã:
a) la interior:
- în birourile demnitarilor şi ale funcţionarilor publici care au cel puţin funcţia de director;
- în sãlile de festivitati şi de protocol;
- în biblioteci şi în sali de lectura;
- în incintele afectate unor activitãţi specifice din sfera competentei legale a instituţiei în cauza.
b) la exterior:
- pe frontispiciul clãdirilor;
- la intrarea principala în sedii.
ART. 4
În sediile misiunilor diplomatice, oficiilor consulare, centrelor culturale şi reprezentantelor comerciale ale României în strãinãtate, stema României va fi amplasata în urmãtoarele locuri:
a) la intrarea principala în sedii, deasupra placilor indicatoare;
b) în birourile sefilor misiunilor diplomatice, oficiilor consulare, centrelor culturale şi reprezentantelor comerciale;
c) în incintele afectate activitãţilor specifice de primiri şi reprezentare.
ART. 5
În sediile instituţiilor de învãţãmînt de toate gradele, care funcţioneazã potrivit legii, stema României va fi amplasata în cancelarii şi în sãlile de consiliu, în birourile rectorilor, prorectorilor, decanilor, prodecanilor, secretarilor ştiinţifici, directorilor şi directorilor adjuncţi, precum şi în amfiteatre, sali de clasa, sali de festivitati, biblioteci şi sali de lectura.
ART. 6
Instituţiile publice vor comanda agenţilor economici specializaţi executarea stemei României în cantitãţile necesare şi cu respectarea prevederilor art. 1 şi 3 din Legea nr. 102/1992.
Stema României poate fi realizatã în culori sau în alb-negru, prin confectionare sau imprimare pe diferite materiale, cu respectarea modelului prevãzut în anexa nr. 1 la Legea nr. 102/1992.
La confecţionarea stemei vor fi avute în vedere necesitãţile de adaptare la decoratiunile interioare, la stilul şi arhitectura edificiilor, precum şi la dimensiunile salilor şi birourilor.
ART. 7
Persoanele desemnate de conducãtorul autoritãţii sau instituţiei publice cu efectuarea recepţiei stemelor comandate agenţilor economici specializaţi au obligaţia sa verifice, la recepţia acestora, conformitatea stemei executate cu modelul original al acesteia, prevãzut în anexa nr. 1 la Legea nr. 102/1992, urmînd sa refuze recepţia în cazul constatãrii oricãror abateri de la modelul original.
ART. 8
Conducãtorii instituţiilor publice au obligaţia sa urmãreascã întreţinerea şi conservarea în bune condiţii a stemei României expuse potrivit prevederilor prezentei hotãrîri.
ART. 9
Ministerul Industriilor va stabili mãsuri pentru aprovizionarea cu materialele necesare a agenţilor economici de specialitate fata de care îndeplineşte atribuţiile ministerului de resort şi va urmãri confecţionarea de cãtre aceştia a stemelor, astfel încît sa permitã respectarea termenului stabilit la art. 28.
ART. 10
Reproducerea stemei României pe sigiliile, actele oficiale, imprimatele şi plãcile indicatoare ale sediilor Ministerului Apãrãrii Naţionale, Ministerului de Interne, Serviciului Roman de Informaţii şi ale celorlalte componente ale forţelor armate, precum şi pe drapelele de lupta, pavilioanele navelor militare, accesoriile uniformelor şi alte însemne specifice - în timp de pace şi de rãzboi - se va efectua în condiţiile stabilite de Consiliul Suprem de Apãrare a Tarii, pe baza propunerilor formulate de conducãtorii acestor autoritãţi publice.
ART. 11
Condiţiile de reproducere a stemei României pe actele şi pe imprimatele emise de autoritãţile publice, pe moneda nationala şi pe alte semne monetare emise de România se aproba de Guvern, la propunerea autoritãţii publice respective, avizatã de Comisia Nationala de Heraldica şi Genealogie.
ART. 12
Sigiliul simbolizeaza autoritatea publica exercitatã de instituţia care îl foloseşte şi garanteazã autenticitatea actelor emise de aceasta.
ART. 13
Sigiliul autoritãţilor publice are modelul prevãzut în anexa la prezenta hotãrîre.
ART. 14
Sigiliul autoritãţii publice se foloseşte exclusiv de conducãtorii autoritãţilor publice prevãzute în Constituţie.
ART. 15
Sigiliul autoritãţii publice se aplica, de cãtre persoanele prevãzute la art. 14, pe actele specifice autoritãţii de stat pe care aceştia o exercita, precum şi pe actele normative emise de autoritatea publica respectiva.
În termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotãrîri, conducãtorii autoritãţilor publice vor stabili categoriile de acte specifice la care este obligatorie aplicarea sigiliului potrivit alineatului precedent.
Pentru toate celelalte categorii de acte se va folosi ştampila.
Conducãtorii autoritãţilor publice sînt rãspunzãtori de pãstrarea şi utilizarea legalã a sigiliilor.
ART. 16
Dreptul de a comanda sigilii cu stema României aparţine exclusiv conducatorului autoritãţii publice respective.
Modul de pãstrare şi de utilizare a sigiliilor se stabileşte, de asemenea, de conducãtorul autoritãţii publice.
ART. 17
Sigiliile autoritãţilor publice vor fi executate, în condiţiile stabilite de prezenta hotãrîre, la Regia Autonomã "Monetaria Statului". Ministerul Apãrãrii Naţionale, Ministerul de Interne, Serviciul Roman de Informaţii şi celelalte componente ale forţelor armate pot executa sigiliile proprii în unitãţile specializate din subordinea lor.
Sigiliile fabricate nu pot fi eliberate decît imputernicitilor conducãtorilor autoritãţilor publice care au fãcut comanda.
ART. 18
Regia Autonomã "Monetaria Statului" şi unitãţile specializate prevãzute la art. 17 alin. 1 sînt obligate sa ţinã un registru de comenzi în care se vor inregistra toate comenzile de sigilii cu stema României, la care se vor anexa actele pe baza cãrora acestea au fost executate.
ART. 19
În caz de pierdere a unui sigiliu cu stema României, conducãtorul autoritãţii publice respective este obligat sa anunţe în 24 de ore Ministerul de Interne şi sa facã publica pierderea în Monitorul Oficial al României.
ART. 20
În termen de 10 zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotãrîri, instituţiile care deţin sigilii cu stema României, dar nu au dreptul sa le foloseascã potrivit prevederilor Legii nr. 102/1992 şi ale prezentei hotãrîri, le vor depune la Regia Autonomã "Monetaria Statului".
Sigiliile uzate vor fi depuse la Regia Autonomã "Monetaria Statului", respectiv la unitãţile specializate prevãzute la art. 17 alin. 1, o data cu ridicarea noilor sigilii.
ART. 21
Stemele judeţelor, municipiilor, oraşelor şi comunelor, aprobate de Guvern, pot fi reproduse, expuse sau folosite împreunã cu stema României, în condiţiile stabilite de art. 7 din Hotãrîrea Guvernului nr. 64/1993.
ART. 22
Prefecturile şi organele Ministerului de Interne vor sesiza orice încãlcare a prevederilor prezentei hotãrîri şi vor lua mãsurile ce se impun, în limitele competentei lor legale, pentru respectarea dispoziţiilor acesteia şi ale Legii nr. 102/1992.
ART. 23
Încãlcarea prevederilor prezentei hotãrîri atrage rãspunderea disciplinarã, materialã, contravenţionalã, civilã sau penalã, dupã caz, potrivit legii.
ART. 24
Constituie contravenţii, în mãsura în care, potrivit legii penale, nu sînt considerate infracţiuni, urmãtoarele fapte:
(1) neamplasarea stemei României în locurile prevãzute de art. 2-5 din prezenta hotãrîre;
(2) nerespectarea obligaţiei privind recepţia stemelor de cãtre persoanele prevãzute la art. 7;
(3) neurmarirea întreţinerii în bune condiţii a stemei României de cãtre persoanele prevãzute la art. 8;
(4) reproducerea stemei României în alte condiţii decît cele aprobate de Guvern;
(5) nerespectarea modelului de sigiliu prevãzut în anexa la prezenta hotãrîre sau executarea acestuia de cãtre alte unitãţi economice decît cele prevãzute la art. 17;
(6) pãstrarea şi utilizarea sigiliilor în alte condiţii decît cele stabilite de conducãtorul autoritãţii publice;
(7) neînregistrarea comenzilor de sigilii cu stema României în registrul de comenzi ţinut de unitãţile prevãzute la art. 18;
(8) neanuntarea organelor Ministerului de Interne, în termen de 24 de ore de la pierderea unui sigiliu, sau nerespectarea obligaţiei de a face publica pierderea sigiliului în Monitorul Oficial al României;
(9) nedepunerea sigiliilor cu stema României la Regia Autonomã "Monetaria Statului" în termenul prevãzut la art. 20.
ART. 25
Contravenţiile prevãzute la art. 24 se sancţioneazã cu amenda de la 10.000 lei la 50.000 lei. Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de cãtre prefect, primar sau împuterniciţii acestora anume desemnaţi, precum şi de cãtre ofiţerii şi subofiterii de poliţie.
Contravenţiilor prevãzute la alin. 1 le sînt aplicabile dispoziţiile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor.
ART. 26
Cheltuielile ocazionate de aplicarea prevederilor prezentei hotãrîri vor fi suportate din bugetele de venituri şi cheltuieli ale autoritãţilor şi instituţiilor publice respective.
ART. 27
Prevederile Hotãrîrii Guvernului nr. 412/1993 privind reproducerea stemei României pe actele oficiale şi sigiliile autoritãţilor Ministerului Învãţãmîntului se completeazã cu dispoziţiile prezentei hotãrîri.
ART. 28
Dispoziţiile prezentei hotãrîri privind expunerea stemei României, precum şi reproducerea acesteia pe sigiliile, actele oficiale şi imprimatele emise de autoritãţile publice vor fi aduse la îndeplinire în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotãrîri.
PRIM-MINISTRU
NICOLAE VACAROIU

Contrasemneazã:
-----------------
Secretarul general al Guvernului,
Viorel Hrebenciuc

Ministru de stat,
ministrul finanţelor,
Florin Georgescu

p. Ministru de stat,
ministrul afacerilor externe,
Ion Marin,
secretar de stat

Ministrul apãrãrii naţionale,
general-locotenent Niculae Spiroiu

Ministru de interne,
George Ioan Danescu

Secretar de stat, şeful Departamentului
pentru Administraţie Publica Localã,
Octav Cozmanca


ANEXA 1

MODELUL SIGILIULUI AUTORITĂŢILOR PUBLICE


Sigiliul este format din doua cercuri concentrice cu diametrul de 35 mm şi, respectiv, 25 mm.
În jumãtatea superioarã a cercului mare se înscrie, cu litere majuscule de tipar, cuvintul ROMÂNIA.
În partea inferioarã a interiorului cercului mare se înscrie, cu aceleaşi caractere, denumirea autoritãţii publice cãreia îi aparţine sigiliul. Dimensiunile acestor litere vor fi mai mici decît cele folosite pentru cuvintul ROMÂNIA şi vor fi separate de acesta prin cîte o steluta.
În interiorul cercului mic se înscrie stema României.
Stema României va reproduce întocmai grafica şi va pãstra proportiile acesteia, astfel cum sînt stabilite în anexa nr. 1 la Legea nr. 102/1992.

---------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016