Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARIREA Nr. 650 din 17 septembrie 1991  pentru aprobarea unor intelegeri intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova privind colaborarea economica si schimburile comerciale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARIREA Nr. 650 din 17 septembrie 1991 pentru aprobarea unor intelegeri intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova privind colaborarea economica si schimburile comerciale

EMITENT: GUVERNUL ROMANIEI
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 202 din 3 octombrie 1991


Guvernul României hotãrãşte:

Se aproba Acordul dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova cu privire la colaborarea economicã şi schimburile comerciale, precum şi Acordul dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind înfiinţarea Comisiei interguvernamentale de colaborare economicã, comercialã şi tehnico- ştiinţificã, ambele documente semnate la 6 august 1991.

PRIM-MINISTRU
PETRE ROMAN



ACORD
între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova cu privire la colaborarea economicã şi schimburile comerciale



Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova, denumite în continuare pãrţi,
recunoscind importanta deosebita a dezvoltãrii relaţiilor economice şi comerciale,
tinzind sa adinceasca relaţiile de buna vecinãtate dintre România şi Republica Moldova,
luind în considerare schimbãrile profunde care au loc în viata economicã a României şi Republicii Moldova,
conducindu-se, în relaţiile economice şi comerciale, dupã principiile egalitãţii în drepturi, avantajului reciproc şi dreptului internaţional, s-au înţeles asupra urmãtoarelor:
ART. 1
Pãrţile vor acţiona pentru promovarea şi extinderea continua a colaborãrii economice şi a schimburilor comerciale, pe baza egalitãţii în drepturi şi a avantajului reciproc, în scopul satisfacerii cît mai depline a cerinţelor economiilor lor naţionale şi al ridicãrii bunastarii locuitorilor din România şi Republica Moldova.
Pãrţile, în conformitate cu legislaţia lor în vigoare, vor contribui la dezvoltarea colaborãrii economice în toate domeniile de interes reciproc. În acest scop, pãrţile vor stimula lãrgirea cooperãrii în producţie, crearea de organizaţii, întreprinderi şi societãţi mixte, realizarea de investiţii reciproce de capital, precum şi a altor forme moderne de colaborare, practicate în economia mondialã.
Pãrţile convin, de asemenea, sa constituie o comisie mixtã interguvernamentalã de colaborare economicã, comercialã şi tehnico-ştiinţificã, ale carei atribuţii şi modalitãţi de lucru se stabilesc printr-un acord separat.
ART. 2
Participanţii la relaţiile economice externe ai pãrţilor, denumiţi în continuare agenţi economici, avînd în vedere ca, începînd cu 1 ianuarie 1991, în relaţiile reciproce s-a trecut la decontãri şi plati în valuta liber convertibilã, vor aplica preţurile mondiale şi se vor conduce dupã principiile adoptate în comerţul internaţional şi practica financiarã în întregul complex al relaţiilor economice-comerciale între România şi Republica Moldova, în conformitate cu legislaţia în vigoare a pãrţilor.
Decontãrile în baza prezentului acord se pot efectua în oricare din fondurile existente în practica bancarã internationala.
ART. 3
În scopul realizãrii relaţiilor economico-comerciale, volumele şi nomenclatorul de mãrfuri şi servicii acordate de ambele pãrţi vor fi stabilite, în marea lor majoritate, prin liste indicative de livrãri convenite şi reciproc corelate, de regula, pentru fiecare an.
Pãrţile vor crea condiţii necesare pentru încheierea şi realizarea de contracte pentru livrarea de mãrfuri şi acordarea de servicii, în conformitate cu alineatul anterior al prezentului articol.
Cumpãrarea de mãrfuri şi acordarea de servicii, conform listelor indicative, se vor realiza de cãtre agenţii economici ai uneia dintre pãrţi, cu acoperirea valorii lor de cãtre subiectii celeilalte pãrţi, pe seama sumelor încasate din exportul de mãrfuri şi acordarea de servicii.
Nomenclatorul şi volumele de mãrfuri şi servicii care se realizeazã în baza listelor convenite de livrãri reciproce corelate se stabilesc printr-un protocol încheiat, de cãtre pãrţi, pînã la 30 septembrie al anului curent pentru fiecare an calendaristic urmãtor. Listele convenite pot fi completate şi precizate pe parcursul anului, cu acordul scris al pãrţilor.
ART. 4
Decontãrile pentru livrarea de mãrfuri şi acordarea de servicii, prevãzute în art. 3 din prezentul acord, se efectueazã prin bãncile împuternicite de cãtre fiecare parte, care vor deschide, în acest scop, conturi speciale. Bãncile respective vor încheia, în termen de o luna de la data semnãrii prezentului acord, o convenţie interbancara privind modalitatea de efectuare a decontãrilor menţionate şi facilitãţile acordate reciproc, inclusiv un credit tehnic.
ART. 5
Pentru toate tipurile de operaţiuni necomerciale, plãţile se vor reglementa în valuta liber convertibilã, în conformitate cu legislaţia în vigoare a pãrţilor, cu excepţia cazurilor în care pãrţile convin altfel prin organele lor competente.
ART. 6
Agenţii economici ai pãrţilor, pe baza de înţelegere reciprocã, pot încheia contracte pentru livrarea de mãrfuri şi acordarea de servicii, care nu sînt cuprinse în listele indicative sau peste volumele convenite în listele indicative, inclusiv contracte pe termen lung, în special pentru livrãri de mãrfuri cu ciclu lung de fabricaţie, în cazul realizãrii înţelegerii privind preţurile şi alte condiţii comerciale.
Pãrţile, prin organele lor componente, vor acorda sprijin agenţilor economici la realizarea activitãţii economice externe, inclusiv la eliberarea de autorizaţii pentru livrarea de mãrfuri şi acordarea de servicii, cu respectarea prevederilor legislaţiei pãrţilor.
ART. 7
Mãrfurile care se livreaza în conformitate cu prezentul acord pot fi reexportate în terţe tari numai cu acordul prealabil, scris, al exportatorului.
ART. 8
Pentru examinarea stadiului îndeplinirii prezentului acord, reprezentanţii împuterniciţi ai pãrţilor se vor intilni, alternativ, la Bucureşti şi Chisinau şi, în cazul în care va fi necesar, vor lua mãsuri corespunzãtoare.
ART. 9
Pe baza de înţelegere între pãrţi, în prezentul acord se pot efectua modificãri sau completãri.
ART. 10
Prezentul acord se încheie pe o perioada nelimitatã şi va intra în vigoare la data cînd pãrţile vor comunica reciproc ca au fost îndeplinite toate cerinţele legale pentru intrarea lui în vigoare.
Prezentul acord poate fi reziliat prin notificare de oricare dintre pãrţi. În acest caz, acordul îşi pierde valabilitatea dupã expirarea a 6 luni de la data notificãrii privind rezilierea.
Contractele încheiate în cadrul prezentului acord, dar neexecutate în perioada valabilitãţii sale, vor fi îndeplinite în conformitate cu prevederile prezentului acord.
Încheiat la Chisinau la 6 august 1991, în doua exemplare originale în limba romana, ambele texte fiind egal autentice.


Pentru Guvernul României
Petre Roman


Pentru Guvernul Republicii Moldova
Valeriu Muravschi



ACORD

între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind înfiinţarea comisiei interguvernamentale de colaborare economicã, comercialã şi tehnico-ştiinţificã



Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova, denumite mai jos pãrţi,
animate de dorinta de a dezvolta şi promova colaborarea economicã, comercialã şi tehnico-ştiinţificã dintre ele,
pe baza principiilor egalitãţii în drepturi şi avantajului reciproc,
în conformitate cu prevederile art. 1 din Acordul dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova cu privire la colaborarea economicã şi schimburile comerciale, din 6 august 1991,
au convenit asupra urmãtoarelor:

ART. 1
Pãrţile înfiinţeazã Comisia interguvernamentalã de colaborare economicã, comercialã şi tehnico-ştiinţificã, denumita în continuare comisia mixtã.
ART. 2
Pãrţile vor desemna reprezentanţii lor în comisia mixtã şi anume presedinti, vicepreşedinţi, secretari şi membri.
ART. 3
Pornind de la direcţiile principale ale dezvoltãrii economico-sociale ale celor doua pãrţi, acestea vor incuraja şi îşi vor acorda reciproc facilitãţile necesare pentru dezvoltarea colaborãrii economice, comerciale şi tehnico-ştiinţifice în domeniile de interes reciproc.
Pãrţile vor dezvolta şi promova colaborarea economicã, comercialã şi tehnico- ştiinţificã, în principal, prin urmãtoarele forme:
- elaborarea unor programe curente şi de lungã durata privind dezvoltarea colaborãrii economice, comerciale şi tehnico-ştiinţifice în domenii de interes reciproc;
- construirea de noi obiective economice, lãrgirea şi modernizarea unor obiective, linii şi instalaţii existente, prin livrãri de utilaje şi echipamente necesare, acordarea de asistenta tehnica şi pregãtirea de personal pentru obiectivele care se realizeazã în cadrul acestui acord;
- crearea de organizaţii, întreprinderi şi societãţi mixte, realizarea de investiţii reciproce de capital, precum şi a altor forme moderne de colaborare, practicate în economia mondialã;
- extinderea schimbului de experienta, de cunoştinţe şi documentaţie tehnica, de licenţe şi tehnologie în diferite domenii de interes reciproc, pentru îmbunãtãţirea proceselor tehnologice existente şi introducerea în producţie a proceselor tehnologice noi;
- promovarea schimburilor comerciale reciproc avantajoase între agenţii economici ai pãrţilor, prin sprijinirea acestora la încheierea de contracte pe termen lung, în special pentru livrãri de mãrfuri cu ciclu lung de fabricaţie, precum şi la obţinerea de autorizaţii pentru livrarea de mãrfuri şi acordarea de servicii, cu respectarea prevederilor legislaţiei pãrţilor.
Domeniile şi formele de colaborare mai sus-menţionate nu exclud posibilitatea colaborãrii în alte domenii şi în alte forme, asupra cãrora cele doua pãrţi vor cãdea de acord.
ART. 4
Comisia mixtã are urmãtoarele sarcini principale:
- urmãrirea modului de realizare în practica a prevederilor prezentului acord;
- efectuarea schimbului de informaţii necesare şi examinarea stadiului de îndeplinire a acţiunilor şi obiectivelor în curs de realizare;
- analizarea, iniţierea, sprijinirea şi promovarea de noi acţiuni care sa ducã la dezvoltarea colaborãrii economice, comerciale şi tehnico-ştiinţifice dintre cele doua pãrţi;
- examinarea modului de îndeplinire şi luarea de mãsuri concrete, necesare pentru realizarea prevederilor din protocoalele, convenţiile, programele şi contractele încheiate pe baza acestui acord sau a altor înţelegeri bilaterale privind colaborarea economicã, comercialã şi tehnico-ştiinţificã dintre cele doua pãrţi.
ART. 5
Prezentul acord se va transpune în practica prin încheierea de protocoale, convenţii, programe şi contracte între organele, organizaţiile, întreprinderile şi agenţii comerciali ai celor doua pãrţi, prin care se vor stabili obiectivele şi condiţiile concrete de colaborare, de livrare şi alte obligaţii reciproce.
ART. 6
Comisia mixtã se întruneşte în sesiuni ordinare, de regula o data pe semestru, alternativ în România şi Republica Moldova. Sesiunile sînt prezidate de preşedinte în comisia mixtã a partii gazda.
Data şi ordinea de zi a sesiunii comisiei mixte se convin, în principiu, prin protocolul sesiunii anterioare şi se vor preciza cu cel puţin o luna înainte de întrunirea sesiunii, pe baza propunerilor prezentate de preşedinţii celor doua pãrţi în comisia mixtã.
Cele doua pãrţi îşi vor comunica, cu cel puţin 10 zile înaintea începerii lucrãrilor sesiunii, componenta delegatiilor lor.
La sesiunile comisiei mixte pot participa, în funcţie de necesitaţi, experţi şi personal tehnic din România şi Republica Moldova.
În vederea analizarii stadiului îndeplinirii înţelegerilor realizate în comisia mixtã sau pentru pregãtirea sesiunilor, pãrţile pot organiza intilniri de lucru ale preşedinţilor, vicepreşedinţilor sau secretarilor pãrţilor în comisia mixtã.
ART. 7
Rezultatele lucrãrilor sesiunilor comisiei mixte se vor consemna în protocoalele sesiunilor comisiei mixte, care vor intra în vigoare în conformitate cu legislaţia pãrţilor.
ART. 8
Comisia mixtã poate sa constituie, în caz de necesitate, organe permanente sau temporare de lucru, cum sînt subcomisiile şi grupele de lucru, care îşi vor desfasura activitatea sub conducerea acesteia.
ART. 9
Protocoalele şi celelalte documente ale sesiunii comisiei mixte şi ale organelor sale de lucru se întocmesc în cîte doua exemplare originale, în limba romana, ambele texte fiind autentice.
ART. 10
Prezentul acord poate fi modificat sau completat cu acordul scris al celor doua pãrţi.
Toate cheltuielile ocazionate de organizarea şi desfãşurarea sesiunilor comisiei mixte, ale organelor sale de lucru permanente sau temporare le va suporta, pe baza de reciprocitate, partea organizatoare.
Cheltuielile privind transportul participanţilor pînã la locul desfãşurãrii intilnirilor, menţionate mai sus, vor fi suportate de partea care trimite reprezentanţii sãi la intilnirile respective.
ART. 11
Prezentul acord se încheie pe o perioada nelimitatã şi va intra în vigoare la data cînd pãrţile vor comunica reciproc ca au fost îndeplinite toate cerinţele legale pentru intrarea lui în vigoare.
Prezentul acord poate fi reziliat prin notificare de oricare dintre pãrţi. În acest caz, acordul îşi pierde valabilitatea dupã expirarea a 6 luni de la data notificãrii privind rezilierea.
Încheiat la Chisinau la 6 august 1991, în doua exemplare originale în limba romana, ambele texte fiind egal autentice.

Din partea Guvernului
României
Constantin Fota



Din partea Guvernului
Republicii Moldova
Constantin Tampiza

---------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016