Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Guvernul României hotãrãşte:
ART. 1
Pe data prezentei hotãrîri se reorganizeazã Academia militarã şi se înfiinţeazã Academia tehnica militarã.
ART. 2
Academia militarã, cu sediul în municipiul Bucureşti, subordonata Ministerului Apãrãrii Naţionale, este instituţie de învãţãmînt superior, care pregãteşte ofiţeri-studenţi pentru a deveni comandanti şi ofiţeri în statele majore de la esaloanele tactice şi operative şi în sistemul de asigurare logistica necesari armatei, precum şi unor beneficiari interni şi externi.
Academia îndeplineşte, totodatã, sarcini de cercetare ştiinţificã în domeniile doctrinei şi ştiinţei militare, conducerii şi automatizarii conducerii trupelor.
ART. 3
Pregãtirea în Academia militarã se realizeazã numai prin învãţãmînt de zi, cu durata de 3 ani.
ART. 4
Academia militarã organizeazã cursuri postacademice de perfecţionare şi specializare, prin învãţãmînt de zi, cu durata de 4-10 luni, potrivit nomenclatorului aprobat de ministrul apãrãrii naţionale.
ART. 5
Admiterea în Academia militarã se face pe baza de concurs, la care se pot prezenta numai ofiţeri.
Condiţiile de înscriere, probele de concurs, organizarea şi desfãşurarea acestuia se stabilesc prin ordine ale ministrului apãrãrii naţionale.
ART. 6
Academia tehnica militarã este instituţie de învãţãmînt superior politehnic militar, cu sediul în municipiul Bucureşti, subordonata Ministerului Apãrãrii Naţionale, care formeazã ofiţeri-ingineri şi subingineri necesari armatei, precum şi unor beneficiari interni şi externi.
Totodatã, academia efectueazã cercetare ştiinţificã fundamentalã şi aplicativa în domeniile specifice, potrivit solicitãrilor armatei şi altor sectoare ale economiei naţionale.
ART. 7
Pregãtirea în Academia tehnica militarã se realizeazã numai prin învãţãmînt de zi cu durata de 5-6 ani pentru ingineri şi 3-4 ani pentru subingineri.
ART. 8
La absolvirea anului III de studii, studenţilor Academiei tehnice militare li se acorda gradul de sublocotenent activ.
ART. 9
Academia tehnica militarã organizeazã învãţãmîntul postacademic (postuniversitar) de perfecţionare, specializare şi conducere pentru inginerii militari, precum şi pentru ingineri civili, la cererea unor beneficiari interni sau externi, prin cursuri de zi la specializãrile şi cu durata stabilitã prin ordin al ministrului apãrãrii naţionale.
ART. 10
Admiterea în Academia tehnica militarã se face pe baza de concurs, la care se pot prezenta absolvenţi de liceu cu diploma de bacalaureat din rindul militarilor în termen, tinerilor civili, ofiţerilor, subofiţerilor şi maiştrilor militari, care îndeplinesc criteriile prevãzute în legea învãţãmîntului şi în ordinele ministrului apãrãrii naţionale.
ART. 11
Candidaţii admişi în Academia tehnica militarã vor încheia angajamente scrise cu Ministerul Apãrãrii Naţionale, prin care se obliga ca, dupã absolvire, sa îndeplineascã serviciul în armata cel puţin 8 ani.
În cazul în care au fost îndepãrtaţi din serviciu pentru motive ce le sînt imputabile, absolvenţii în cauza sînt obligaţi sa restituie cheltuielile de întreţinere, tinindu-se seama de timpul servit.
Aceeaşi obligaţie de restituire a cheltuielilor de întreţinere se menţine şi în cazul celor îndepãrtaţi din academie pentru lipsa de interes la învãţãtura şi abateri disciplinare grave, începînd cu anul II de studii.
Prin cheltuieli de întreţinere se înţeleg cheltuielile efectuate cu hranirea, echiparea, cazarea şi transportul pe timpul vacantelor, permisiilor, precum şi alte drepturi primite de studenţi.
ART. 12
Structurile Academiei militare şi Academiei tehnice militare se stabilesc de cãtre Ministerul Apãrãrii Naţionale.
Normele didactice sînt cele stabilite de Ministerul Învãţãmîntului, adaptate la specificul militar, aprobate de ministrul apãrãrii naţionale.
Planurile de şcolarizare, profiturile, specializãrile şi direcţiile de aprofundare se stabilesc de Ministerul Apãrãrii Naţionale.
Planurile de învãţãmînt se aproba de cãtre ministrul apãrãrii naţionale, iar programele de învãţãmînt, de cãtre comandantii academiilor, la propunerea senatelor.
ART. 13
Studiile în academiile militare se încheie prin examen de diploma.
Absolvenţilor li se acorda diploma de licenta în ştiinţe militare, respectiv de inginer sau subinginer, în specialitatea în care s-au pregãtit.
Absolvenţii academiilor militare vor fi repartizaţi în funcţie de rezultatele obţinute la învãţãtura şi în raport cu nevoile armatei.
ART. 14
Academia militarã şi Academia tehnica militarã organizeazã, potrivit legii, perfecţionarea pregãtirii specialiştilor militari şi civili, cetãţeni romani şi din alte tari, prin doctorat în ramurile ştiinţa militarã şi tehnica militarã, potrivit reglementãrilor existente pe plan naţional.
ART. 15
Diplomele care atesta absolvirea Academiei militare şi Academiei tehnice militare, precum şi titlurile ştiinţifice obţinute, dau dreptul titularilor sa fie încadraţi şi în funcţii civile pentru care normele legale în vigoare prevãd studii de acelaşi nivel, în specialitatile ce se vor stabili printr-un nomenclator elaborat de Ministerul Apãrãrii Naţionale, cu avizul Ministerului Învãţãmîntului şi Ministerului Muncii şi Ocrotirilor Sociale.
ART. 16
Ofiţerii-studenţi şi studenţii care, la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrîri, urmeazã cursurile academiilor vor continua învãţãmîntul în condiţiile prevãzute de normele legale în vigoare la data admiterii.
ART. 17
Numirea în funcţie, promovarea şi desfãşurarea activitãţii cadrelor didactice militare în academiile militare se fac pe baza normelor elaborate de Ministerul Apãrãrii Naţionale şi în concordanta cu prevederile legii învãţãmîntului.
Numirea, transferarea şi eliberarea din funcţie a personalului didactic civil se fac de Ministerul Apãrãrii Naţionale, cu acordul Ministerului Învãţãmîntului, conform prevederilor Statutului personalului didactic.
ART. 18
Personalul de conducere din cele doua academii - prorectori, decani, prodecani şi şefi de catedra - este ales pentru cel mult 2 legislaturi, prin vot secret, din rindul cadrelor militare care au deţinut funcţia de profesor, conferenţiar sau cercetator ştiinţific şi au o vechime de cel puţin 3 ani sau au titlul de doctor.
Numirea în funcţie a celor aleşi se face de cãtre conducerea Ministerului Apãrãrii Naţionale, la propunerea comandantilor academiilor.
ART. 19
Cheltuielile pentru şcolarizarea şi întreţinerea studenţilor aparţinînd altor ministere şi unitãţi economice se suporta din bugetul Ministerului Apãrãrii Naţionale, urmînd sa fie recuperate de la ministerele şi unitãţile respective, pe baza deconturilor trimestriale. Cu sumele recuperate, Ministerul Apãrãrii Naţionale va reconstitui creditele la articolele de la care s-au efectuat.
ART. 20
Statutul ofiţerilor-studenţi şi al studenţilor, precum şi regulamentele de funcţionare ale academiilor, se vor elabora de senatele acestora, în baza prevederilor prezentei hotãrîri şi a reglementãrilor corespunzãtoare pe plan naţional şi se vor aproba de ministrul apãrãrii naţionale.
ART. 21
Orice alte prevederi contrare prezentei hotãrîri se abroga.
PRIM-MINISTRU
PETRE ROMAN
-----------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: