Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARIREA nr. 464 din 5 iulie 1991  cu privire la reglementarea regimului preturilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARIREA nr. 464 din 5 iulie 1991 cu privire la reglementarea regimului preturilor

EMITENT: GUVERNUL ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL 159 DIN 26/07/91


Guvernul României hotãrãşte:

CAP. 1
Preţurile cu ridicatã
ART. 1
Începînd cu data de 1 iulie 1991 plafoanele indicative ale preţurilor, prevãzute în <>Hotãrîrea Guvernului nr. 239/1991 , se abroga.
ART. 2
Regiile autonome şi societãţile comerciale cu capital de stat formeazã şi adapteaza preţurile cu ridicatã şi tarifele pentru materii prime de baza, energie electrica şi termica, unii combustibili lichizi, precum şi pentru transporturi de mãrfuri pe calea feratã, prin negociere cu agenţii economici beneficiari, pe proprie rãspundere, cu excepţia cazurilor prevãzute de reglementãrile legale în vigoare, pentru care se va cere avizul ministerelor de resort şi al Departamentului pentru preţuri şi protecţia concurentei - Mi nisterul Economiei şi Finanţelor, dupã caz.
Preţurile pentru mãrfurile din producţia interna, negociate potrivit alineatului precedent, nu vor putea depãşi pe cele internaţionale, în condiţii de livrare FOB şi de parametri calitativi comparabile.
ART. 3
Preţurile cu ridicatã la ţiţei, energie electrica şi alte materii prime din import se adapteaza lunar, în funcţie de modificãrile intervenite în nivelul preţurilor de aprovizionare din import. La gaze naturale, preţurile se modifica trimestrial cu maximum 10% .
ART. 4
Preţurile cu ridicatã şi tarifele pentru produsele din ramurile intermediare şi cele finale se formeazã şi se adapteaza de cãtre regiile autonome şi societãţile comerciale cu capital de stat, pe proprie rãspundere, pe baza acţiunii conjugate a cererii şi ofertei, prin negociere cu agenţii economici beneficiari, indiferent de forma de proprietate a acestora, avîndu-se în vedere preţurile şi tarifele produselor şi serviciilor stabilite potrivit art. 2 şi 3.
Pentru situaţiile prevãzute la art. 48 din Legea nr. 15/1990, negocierea preţurilor cu ridicatã şi a tarifelor dintre agenţii economici se va face potrivit prevederilor <>Hotãrîrii Guvernului nr. 1154/1990 .
ART. 5
La dimensionarea preţurilor cu ridicatã şi tarifelor potrivit prevederilor art. 4, materiile prime, materialele şi celelalte produse, precum şi serviciile provenite din import - indiferent de forma de proprietate a agentului economic importator - vor fi luate în calcul la preţurile cu ridicatã şi tarifele determinate pe baza preţurilor externe în valuta, exprimate în lei la cursul de schimb în vigoare, la care se adauga, în cazurile prevãzute de reglementãrile legale, taxele vamale şi impozitul pe circulaţia mãrfurilor, precum şi comisionul declarat al societãţii comerciale de export-import.
ART. 6
Pentru materiile prime din industria extractiva prevãzute în anexa nr. 1 la prezenta hotãrîre se acorda, în mod temporar, regiilor autonome şi societãţilor comerciale producãtoare, subvenţii de la bugetul public naţional, stabilite pe unitatea de produs, în condiţii de parametri tehnici şi calitativi acceptaţi de beneficiari.
Nivelul subvenţiilor se aproba prin buget, în condiţiile prevederilor Legii nr. 15/1990.
ART. 7
Preţurile cu ridicatã şi tarifele în lei pentru produsele şi serviciile ce se livreaza sau se presteazã la export, indiferent de forma de proprietate a agentului economic care efectueazã exportul, sînt cele rezultate din preţurile şi tarifele externe negociate şi încasate, exprimate în lei la cursul de schimb în vigoare, din care se deduc, dupã caz, taxele vamale, impozitul pe circulaţia mãrfurilor şi comisionul societãţii comerciale de export-import.
Diferenţele dintre preţurile şi tarifele în lei determinate potrivit alineatului precedent şi cheltuielile de fabricaţie sau de prestare se reflecta în rezultatele economice şi financiare ale agentului economic producãtor sau prestator.
CAP. 2
Preţurile produselor agricole
ART. 8
Preţurile de contractare şi de achiziţie garantate de stat pentru produsele agricole vegetale de baza din recolta anului 1991, precum şi pentru cele animale ce se preiau la fondul de stat, se stabilesc şi se adapteaza de Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei.
ART. 9
Preţurile cu ridicatã ale produselor agricole de la fondul de stat se determina de Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei pe baza preţurilor de contractare şi de achiziţie garantate de stat şi a comisionului societãţilor comerciale achizitoare, stabilit conform reglementãrilor legale.
ART. 10
Pentru cantitãţile de îngrãşãminte chimice, substantele de combatere a dãunãtorilor şi medicamente de uz veterinar, ce se livreaza agriculturii, precum şi pentru furajele din import, inclusiv boabe soia, diferenţele fata de preţurile cu ridicatã în vigoare la 31 martie 1991 se acoperã societãţilor comerciale producãtoare şi celor de export-import, cu capital de stat, de la bugetul public naţional.
ART. 11
Pentru cantitãţile de motorina destinate agriculturii se restituie impozitul pe circulaţia mãrfurilor cuprins în preţul cu ridicatã, în raport cu cantitãţile de produse agricole livrate la fondul de stat. Modalitãţile de restituire a impozitului pe circulaţia mãrfurilor şi condiţiile de aplicare a acestei mãsuri se stabilesc prin norme emise de Ministerul Economiei şi Finanţelor, Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei şi Ministerul Industriei - Departamentul industriei chimice şi petrochimice.
CAP. 3
Preţurile cu amãnuntul
ART. 12
Preţurile cu amãnuntul la produsele ce se executa şi se comercializeazã de cel puţin trei agenţi economici se formeazã pe baza preţurilor cu ridicatã negociate potrivit prevederilor prezentei hotãrîri, precum şi a adaosului comercial declarat al unitãţilor de desfacere, justificat de nivelul cheltuielilor şi o rata a profitului stabilitã în condiţii de concurenta.
ART. 13
În conformitate cu programul privind protecţia socialã, pentru produsele şi serviciile importante pentru populaţie, din ţara sau din import, comercializate de regiile autonome şi societãţile comerciale cu capital de stat, prevãzute în anexa nr. 2 la prezenta hotãrîre, preţurile cu amãnuntul şi tarifele în vigoare la 30 iunie 1991 se menţin neschimbate pînã la data intrãrii în vigoare a efectelor indexãrii veniturilor. Fac excepţie de la aceasta prevedere laptele de consum (inclusiv laptele praf) şi untul, pentru care Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei va face propuneri de preţuri în termen de 7 zile de la data prezentei hotãrîri în numele şi pe rãspunderea producãtorilor, cu respectarea principiilor de concurenta prevãzute în art. 48 din Legea nr. 15/1990.
ART. 14
Preţurile cu amãnuntul la bunurile de consum provenite din import, cu excepţia medicamentelor de uz uman pentru care se va emite o reglementare specialã, se formeazã pe baza preţurilor externe exprimate în lei la cursul de schimb în vigoare, taxelor vamale, comisionul societãţii comerciale de export -import şi a adaosului comercial declarate, precum şi a impozitului pe circulaţia mãrfurilor stabilit şi adaptat de Ministerul Economiei şi Finanţelor în funcţie de natura produselor şi raportul dintre cerere şi oferta.
ART. 15
Creşterea preţurilor cu ridicatã şi a tarifelor potrivit prevederilor prezentei hotãrîri la produsele şi serviciile prevãzute în anexa nr. 2, fata de nivelul în vigoare la 30 iunie 1991, se subvenţioneazã de la bugetul public naţional, potrivit normelor metodologice emise în acest scop de Ministerul Economiei şi Finanţelor.
CAP. 4
Dispoziţii finale
ART. 16
Preţurile cu ridicatã şi tarifele pentru produsele şi serviciile executate sau prestate de cãtre agenţii economici, alţii decît regiile autonome şi societãţile comerciale cu capital de stat, se stabilesc în mod liber, indiferent de numãrul agenţilor economici, în funcţie de cerere şi oferta, prin negocierea pãrţilor, pe baza concurentei libere şi loiale, potrivit prevederilor Legii nr. 11/1991, fiind interzisã practicarea preţurilor de specula sau de monopol.
Regiile autonome şi societãţile comerciale cu capital de stat negociaza preţurile cu ridicatã şi tarifele cu agenţii economici din sectorul privat şi cooperatist, pentru mãrfurile aprovizionate şi serviciile în scop productiv sau pentru revinzare, în limita preţurilor şi tarifele negociate la acelaşi produs sau serviciu cu furnizorii şi prestatorii din sectorul de stat.
ART. 17
Preţurile cu amãnuntul ale produselor cuprinse în anexa nr. 2 la prezenta hotãrîre, realizate de agenţii economici prevãzuţi la art. 16 alin. 1, identice cu cele din sectorul de stat, executate din materii prime şi materiale provenite din acest sector şi care fac, temporar, obiectul sarcinilor de livrare stabilite prin balante, sînt supuse controlului în condiţii similare controlului efectuat asupra unitãţilor din sectorul public.
ART. 18
Regiile autonome şi societãţile comerciale cu capital de stat negociaza preţurile şi tarifele potrivit prevederilor prezentei hotãrîri, pînã la 30 septembrie 1991.
Preţurile şi tarifele practicate la data de 30 septembrie 1991 se declara şi se înregistreazã de cãtre agenţii economici, indiferent de forma de proprietate a acestora, la organele teritoriale ale Ministerului Economiei şi Finanţelor - Departamentul pentru preţuri şi protecţia concurentei, pînã la data de 5 octombrie 1991.
Renegocierea preţurilor şi tarifelor dupã aceasta data, în vederea majorãrii acestora fata de nivelul declarat şi înregistrat, se poate face numai dacã modificarea este anunţatã cu cel puţin trei luni înainte agenţilor economici beneficiari şi populaţiei, precum şi organelor locale ale Ministerului Economiei şi Finanţelor-Departamentul pentru preţuri şi protecţia concurentei.
Se excepteazã de la aceasta regula mãrfurile prevãzute la art. 3 din prezenta hotãrîre.
ART. 19
Preţurile cu ridicatã şi tarifele ce se stabilesc potrivit prevederilor prezentei hotãrîri se aplica de la data stabilitã în cadrul negocierii dintre pãrţi.
Se interzice agenţilor economici cu activitate de producţie sau comercialã, cu capital de stat, de a stoca produsele pentru a le livra la preţuri majorate.
Pînã la negocierea noilor preţuri, produsele vor fi livrate şi comercializate la vechile preţuri.
Pentru importurile angajate anterior prezentei hotãrîri, decontarea în lei se va face la cursul în vigoare la data cumpãrãrii valutei pentru plata acreditivelor la termen.
ART. 20
Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale va prezenta, pînã la 15 iulie 1991, proiectul de hotãrîre pentru indexarea salariilor şi pensiilor, în funcţie de nivelul previzionat al evoluţiei preţurilor de consum, diferenţiat pe categorii de venituri şi tinindu-se seama de nivelul realizat în perioada anterioarã.
ART. 21
Preţurile la produsele de tehnica militarã destinate exclusiv sectorului de apãrare se stabilesc potrivit Hotãrîrii Guvernului nr. 826/1990.
ART. 22
Practicarea de preţuri de monopol, a unor preţuri peste cele externe în condiţii de livrare FOB şi de parametri calitativi comparabili, a unor preţuri în afarã concurentei loiale prin înţelegere între producãtori şi/sau comercianţi, precum şi orice alte încãlcãri ale prevederilor prezentei hotãrîri se sancţioneazã potrivit art. 7 lit. d) şi alin. final al aceluiaşi articol din Hotãrîrea Guvernului nr. 211/1991, dacã fapta nu constituie infracţiune, cu respectarea condiţiilor prevãzute de art. 8 şi 9 din aceeaşi hotãrîre şi, dupã caz, prin anularea subvenţiilor, impozitarea cu 95% a întregului profit sau actionarea în justiţie.
ART. 23
Prevederile prezentei hotãrîri se aplica de la data de 1 iulie 1991.
Pe aceeaşi data se abroga:
- pct. 3 din anexa nr. 3 la <>Hotãrîrea Guvernului nr. 201/1990 ;
- <>Hotãrîrea Guvernului nr. 489/1990 ;
- art. 10, 14 şi 31, precum şi anexa nr. 3 la <>Hotãrîrea Guvernului nr. 1109/1990 ;
- Hotãrîrea Guvernului nr. 1355/1990 ;
- <>Hotãrîrea Guvernului nr. 239/1991 ;
- <>art. 3 alin. ultim din Hotãrîrea Guvernului nr. 438/1991 .
De asemenea, aplicarea prevederilor <>Hotãrîrii Guvernului nr. 1154/1990 se limiteazã numai la stabilirea preţurilor şi tarifelor pentru intern.


PRIM-MINISTRU
PETRE ROMAN



ANEXA 1
LISTA
materiilor prime din industria extractiva la care se acorda temporar subvenţii de la bugetul public naţional


1. Cãrbune brun
2. Huila energetica spalata
3. Huila energetica sortata
4. Huile mixte şi slam
5. Huila bruta de Valea Jiului
6. Huila spalata pentru cocs
7. Huila spalata pentru semicocs
8. Antracit
9. Cupru în concentrate
10. Plumb în concentrate
11. Zinc în concentrate
12. Minereu de fier
13. Sulf tehnic cu 99,5% S
14. Concentrat de zirconiu
15. Concentrat de ilmenit.



ANEXA 2
LISTA
produselor şi serviciilor importante pentru populaţie care se subvenţioneazã de la bugetul public naţional



1. Combustibili pentru încãlzit şi prepararea hranei, inclusiv lemne de foc
2. Energie electrica
3. Energie termica
4. Chirii pentru locuinţe
5. Abonamente pentru transportul de cãlãtori urban şi interurban
6. Transport fluvial în Delta şi pe relaţia Orşova-Moldova Noua şi Brãila-
Hîrşova, pentru localnici
7. Pîine
8. Zahãr
9. Ulei comestibil
10. Lapte de consum (inclusiv lapte praf)
11. Unt
12. Caiete şi manuale şcolare
13. taxe pentru întreţinerea copiilor în crese şi grãdiniţe (exclusiv cele
particulare)
14. Proteze, produse ortopedice şi vata medicinala.



NOTA:
Lista sortimentelor pentru care se vor acorda subvenţii de la bugetul public naţional va fi stabilitã de ministerele de resort împreunã cu Ministerul Economiei şi Finanţelor.
-------------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016