Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARIREA Nr. 447 din 27 iunie 1991  privind preluarea de catre stat@si bancile comerciale a pierderilor inregistrate in anii 1989 si 1990 de agentii economici cu capital de stat, precum si a creditelor bancare neperformante    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARIREA Nr. 447 din 27 iunie 1991 privind preluarea de catre stat@si bancile comerciale a pierderilor inregistrate in anii 1989 si 1990 de agentii economici cu capital de stat, precum si a creditelor bancare neperformante

EMITENT: GUVERNUL ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 160 din 27 iulie 1991


Guvernul României hotãrãşte:

ART. 1
Se aproba preluarea de cãtre stat şi de cãtre bãncile comerciale, în limita sumei de 148,4 miliarde lei, a pierderilor înregistrate de agenţii economici cu capital de stat în anii 1989 şi 1990, rãmase neacoperite, a creditelor bancare neperformante acordate în anii anteriori pentru investiţii, precum şi a creditelor bancare acordate pentru exporturile şi lucrãrile de construcţii-montaj efectuate în anii anteriori în cadrul acordurilor guvernamentale, comerciale şi de cooperare ale României cu alte tari.
Bãncile comerciale finanţatoare vor prelua 10% din suma prevãzutã la alineatul precedent, proporţional cu creditele bancare aferente acesteia, cu titlu de discount, care se va acoperi prin fonduri de risc în termen de 5 ani.
Diferenţa, pînã la limita sumei de 133,6 miliarde lei, se preia de cãtre stat, constituindu-se contul datoriei publice pentru asanarea pierderilor şi a creditelor bancare neperformante din anii anteriori.
ART. 2
Preluarea pierderilor de la agenţii economici cu capital de stat se va face în decurs de 30 de zile de la data prezentei hotãrîri.
Pierderile care se preiau vor fi degrevate cu acea parte ce se acoperã de fiecare agent economic din:
a) sumele rezultate ca influente favorabile din reevaluarea stocurilor de materii prime, materiale, semifabricate, produse finite etc., determinate şi reţinute în acest scop, potrivit reglementãrilor legale;
b) partea de profit din anul 1991 care, potrivit legii, este destinatã acoperirii pierderilor din anii precedenti;
c) disponibilitãţile la fondul de dezvoltare neangajate în acoperirea cheltuielilor de investiţii pe anul 1991;
d) fondul de rezerva constituit potrivit legii;
e) fondul de asigurare constituit în anul 1990 în agricultura de stat;
f) sumele puse la dispoziţia agenţilor economici din disponibilitãţile de fonduri ale fostelor centrale, blocate la desfiinţarea acestora;
g) sumele puse la dispoziţia agenţilor economici din fondul extrabugetar constituit la nivelul economiei naţionale din influentele favorabile rezultate din reevaluarea stocurilor.
Pierderile înregistrate de agenţii economici cu capital de stat din activitatea anilor 1989 şi 1990, potrivit datelor de bilanţ de la 31 decembrie 1990, precum şi pierderile care se vor prelua de cãtre stat şi de cãtre bãncile comerciale, în limita sumei de 64,1 miliarde lei, sînt redate în anexa nr. 1.
ART. 3
Preluarea de cãtre stat şi de cãtre bãncile comerciale a creditelor bancare acordate agenţilor economici cu capital de stat pentru investiţii în anii anteriori, devenite neperformante, care insumeaza 33,8 miliarde lei, potrivit anexei nr. 2, precum şi a creditelor bancare în lei acordate întreprinderilor de comerţ exterior pentru exporturile şi lucrãrile de construcţii-montaj executate în anii anteriori, în cadrul acordurilor guvernamentale, comerciale şi de cooperare ale României cu alte tari, care insumeaza 50,5 miliarde lei, potrivit anexei nr. 3, se va face, de asemenea, în termen de 30 de zile de la data prezentei hotãrîri.
ART. 4
În aplicarea prevederilor art. 2 şi 3 din prezenta hotãrîre, se constituie comisii formate din reprezentanţi ai Ministerului Economiei şi Finanţelor, Bãncii Naţionale a României şi, dupã caz, ai Ministerului Comerţului şi Turismului, Bãncii Comerciale Romane - S.A., Bãncii Romane pentru Dezvoltare - S.A., Bãncii Agricole - S.A., Bãncii Romane pentru Comerţ Exterior - S.A., care vor analiza, verifica şi aviza, pe baza bilanţurilor contabile, pierderile şi creditele bancare neperformante de la regiile autonome, societãţile comerciale şi celelalte unitãţi economice cu capital de stat.
Preluarea pierderilor, precum şi a creditelor bancare neperformante se va face pe baza de procese-verbale, întocmite între comisiile constituite potrivit alineatului precedent şi consiliile de administraţie ale agenţilor economici.
Dobinzile datorate de agenţii economici pentru creditele bancare aferente pierderilor, precum şi cele datorate pentru creditele neperformante, calculate şi neîncasate de bãncile comerciale pînã în momentul preluãrii pierderilor şi a creditelor bancare neperformante, se anuleazã.
ART. 5
Creditele bancare pentru investiţii preluate vor fi evidentiate, în continuare, de cãtre agenţii economici care le-au primit şi de cãtre bãncile comerciale care le-au acordat, în conturi în afarã bilanţurilor, şi vor fi urmãrite de cãtre Ministerul Economiei şi Finanţelor, precum şi de cãtre bãncile comerciale respective, în vederea reactivarii şi rambursarii lor, în funcţie de posibilitãţile financiare ale agenţilor economici în cauza, din resursele fondului de dezvoltare.
ART. 6
Creditele bancare pentru exporturi şi lucrãri de construcţii-montaj executate în cadrul acordurilor guvernamentale, comerciale şi de cooperare preluate vor fi, de asemenea, evidentiate în continuare de cãtre agenţii economici care le-au primit şi de cãtre bãncile comerciale care le-au acordat în conturi în afarã bilanţurilor şi vor fi urmãrite pînã la încasare sau soluţionare potrivit prevederilor contractelor externe şi acordurilor de credit.
Ministerul Comerţului şi Turismului - Departamentul comerţului exterior, în colaborare cu Ministerul Economiei şi Finanţelor, Banca Nationala a României, bãncile comerciale şi, dupã caz, alte ministere, vor acţiona pentru recuperarea creanţelor externe prin încasarea cash a acestora sau aducerea în ţara de produse prevãzute în balantele materiale, precum şi a altor mãrfuri pentru piata interna sau pentru valorificarea pe terţe pieţe, putind recurge şi la alte mecanisme uzuale pe pieţele externe de încasare a creanţelor, cum sînt: importuri indirecte prin intermediul unor operaţiuni de swich, cesionarea sau vînzarea creanţelor, inclusiv prin licitarea acestora etc., potrivit reglementãrilor legale în vigoare.
Valuta obţinutã din încasarea creanţelor externe şi a dobinzilor aferente va fi cedata la fondul valutar al statului.
ART. 7
Pentru urmãrirea şi încasarea sumelor rezultate din reactivarea creditelor bancare pentru investiţii şi din recuperarea creanţelor externe preluate, bãncile comerciale vor incasa, din valoarea în lei a creanţelor recuperate, un comision, care se va negocia cu Ministerul Economiei şi Finanţelor.
ART. 8
Datoria publica interna constituitã potrivit prevederilor prezentei hotãrîri, inclusiv dobinda aferentã împrumuturilor bancare contractate în contul acestei datorii publice, se va rambursa, respectiv plati, din urmãtoarele resurse:
a) sumele nete obţinute din reactivarea şi rambursarea obligaţiilor agenţilor economici, reprezentind credite bancare pentru investiţii preluate în contul datoriei publice;
b) sumele nete în lei obţinute din recuperarea creanţelor externe în contul datoriei publice, reprezentind contravaloarea în lei, la cursul oficial, a valutei cedate la fondul valutar al statului şi contravaloarea produselor sau mãrfurilor aduse în ţara în contul creanţelor respective;
c) disponibilitãţile de la fondul extrabugetar constituit la nivelul economiei naţionale pe seama influentelor din reevaluarea stocurilor, rãmase dupã acoperirea financiarã a obligaţiilor statului neregularizate la 31 decembrie 1990, şi a altor cheltuieli legal aprobate din acest fond extrabugetar;
d) sumele stabilite şi aprobate anual, cu aceasta destinaţie, de cãtre organele legal competente, din vînzarea acţiunilor pe care le deţine statul la societãţile comerciale;
e) alte surse stabilite potrivit legii.
ART. 9
Datoria publica constituitã potrivit prevederilor prezentei hotãrîri va fi acoperitã, pînã la lichidare, prin împrumuturi bancare, negociate, în numele statului, în contul şi cu acordul Ministerului Economiei şi Finanţelor, de cãtre Banca Nationala a României.
Se autoriza Banca Nationala a României sa asigure refinantarea bãncilor comerciale printr-o facilitate specialã, cu o dobinda concesionala. Aceasta facilitate va acoperi doua treimi din creditul acordat de bãncile comerciale pentru datoria publica constituitã potrivit prezentei hotãrîri.
Dobinda aferentã împrumuturilor bancare se calculeazã şi se plãteşte trimestrial la împrumutul rãmas.
ART. 10
Pierderile de orice natura ale regiilor autonome, societãţilor comerciale şi ale altor unitãţi economice cu capital de stat, înregistrate dupã datele prevãzute la art. 2, vor declansa procedura de reabilitare şi de faliment, în condiţiile legii.
ART. 11
Ministerul Economiei şi Finanţelor va elabora norme metodologice privind constituirea comisiilor şi de întocmire a proceselor-verbale, de evidenta, raportare şi administrare a datoriei publice, care face obiectul prezentei hotãrîri, în termen de 3 zile de la aprobarea acesteia.


PRIM-MINISTRU
PETRE ROMAN



ANEXA 1
SITUAŢIA
pierderilor înregistrate de agenţii economici cu capital de stat în anii 1989 şi 1990 rãmase neacoperite financiar la finele anului 1990, surselor de acoperire şi a pierderilor care se preiau de cãtre stat şi bãncile comerciale



SUMA
-milioane lei-
--------------

- Pierderi din activitatea anului 1989 83.762,2
- Pierderi din activitatea anului 1990 38.474,2
- Pierderi din calamitati 3.147,6
-------------
TOTAL PIERDERI 125.384,0

din care:

1. Pierderi acoperite financiar 61.317,5
a) resurse proprii*) 3.000,0**)
b) sume reţinute de agenţii economici din reeva-
luarea stocurilor de valori materiale 54.840,9
c) fondul de asigurare constituit în anul 1990
în agricultura de stat 830,2
d) sume din fondul extrabugetar constituit din
reevaluarea stocurilor de valori materiale 2.646,4

2. Pierderi preluate de cãtre stat şi bãncile comerciale 64.066,5



*) Profit obţinut în anul 1991 şi destinat de agenţii economici pentru acoperirea pierderilor, disponibilitati la fondul de dezvoltare neangajate în investiţii în anul 1991, disponibilitati la fondurile fostelor centrale industriale blocate la desfiinţarea acestora şi fondul de rezerva constituit potrivit legii.
**) Estimari.

ANEXA 2

SITUAŢIA
creditelor bancare acordate agenţilor economici cu capital de stat pentru investiţii în anii anteriori, devenite neperformante



- milioane lei-
-------------------------------------------------------------------------------
Ministerul/Departamentul Suma
-------------------------------------------------------------------------------

TOTAL ECONOMIE: 33.811,5

Ministerul Industriei 8.480,7
din care:
- Regia autonomã de electricitate "Renel" Bucureşti 2.930,5
- Departamentul industriei lemnului 613,0
- Departamentul industriei construcţiilor de maşini 150,0
- Departamentul industriei chimice şi petrochimice 948,0
- Departamentul industriei metalurgice 3.545,4
- Departamentul industriei electrotehnice 5,2
- Departamentul industriei materialelor de construcţii 288,6

Ministerul Comerţului şi Turismului 205,3
din care:
- Departamentul comerţului interior 12,1
- Departamentul comerţului exterior 104,8
- Departamentul turismului 88,4

Ministerul lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului 1.167,8
din care:
- Departamentul construcţiilor şi lucrãrilor publice 1.167,8

Ministerul Agriculturii şi Alimentaţie 22.416,5
din care:
- Departamentul agriculturii de stat 14.298,0
- Departamentul alimentaţiei 3.031,6
- Direcţia mecanizarii agriculturii 1.170,0
- Departamentul îmbunãtãţiri funciare 1.195,4
- Unitãţi direct subordonate 2.721,5

Ministerul Mediului 1.319,5
din care:
- Departamentul apelor 1.287,5
- "Romsilva" 32,0
Judeţe şi municipiul Bucureşti 221,7

-------------------------------------------------------------------------------

ANEXA 3

SITUAŢIA
creditelor bancare în lei acordate întreprinderilor de comerţ exterior pentru exporturile şi lucrãrile de construcţii-montaj executate în anii anteriori, în cadrul acordurilor guvernamentale, comerciale şi de cooperare cu alte tari


- milioane lei-
-------------------------------------------------------------------------------
Ministerul/Departamentul Suma
-------------------------------------------------------------------------------

TOTAL ECONOMIE: 50.558,0

Ministerul Industriei 31.558,1
din care:
- Departamentul industriei construcţiilor de maşini 20.300,0
- Departamentul industriei electrotehnice 2.142,6
- Departamentul industriei lemnului 1.211,5
- Departamentul industriei chimice şi petrochimice 621,4
- Departamentul industriei textile şi pielariei 3.414,2
- Departamentul industriei metalurgice 879,2
- Departamentul petrolului 2.392,9
- "Romelectro" 596,3

Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei 465,3
Ministerul Comerţului şi Turismului 151,7
Ministerul lucrãrilor publice şi Amenajãrii Teritoriului 8.206,4
Ministerul Apãrãrii Naţionale 10.176,5
-------------------------------------------------------------------------------


-----------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016