Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARIREA Nr. 379 din 30 iulie 1993  pentru aprobarea si punerea in aplicare a Instructiunilor privind circulatia materialelor lemnoase si a altor produse ale padurii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARIREA Nr. 379 din 30 iulie 1993 pentru aprobarea si punerea in aplicare a Instructiunilor privind circulatia materialelor lemnoase si a altor produse ale padurii

EMITENT: GUVERNUL ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL Nr. 223 din 14 septembrie 1993
Guvernul României hotãrãşte:

ART. 1
Se aproba Instrucţiunile cu privire la circulaţia materialelor lemnoase şi a altor produse ale pãdurii, prevãzute în anexa, care face parte integrantã din prezenta hotãrîre.
ART. 2
Punerea în aplicare a acestor instrucţiuni se va face de cãtre personalul silvic de specialitate al Ministerului Apelor, Pãdurilor şi Protecţiei Mediului şi al Regiei Autonome a Pãdurilor "Romsilva", cu sprijinul organelor din subordinea Ministerului de Interne şi a Ministerului Transporturilor şi al autoritãţilor administraţiei publice locale.
ART. 3
La data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrîri se abroga Instrucţiunile nr. 839/1974 pentru aplicarea dispoziţiilor Codului silvic cu privire la circulaţia materialelor lemnoase, publicate în Buletinul Oficial, Partea I, nr. 104 din 27 iulie 1974.

PRIM-MINISTRU
NICOLAE VACAROIU

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul apelor, pãdurilor şi
protecţiei mediului,
Aurel Constantin Ilie

Ministrul transporturilor,
Paul Teodoru

Ministru de interne,
George Ioan Danescu

ANEXA 1

INSTRUCŢIUNI
cu privire la circulaţia materialelor lemnoase şi a altor produse ale pãdurii

ART. 1
Potrivit prevederilor art. 35 din Codul silvic, materialele lemnoase de orice fel se pot transporta de la locul de tãiere sau depozitare numai pe baza documentelor de însoţire a mãrfurilor pe durata transportului. În documentele respective se vor înscrie toate datele necesare, din care sa rezulte cu claritate provenienta materialelor lemnoase ce se transporta.
ART. 2
În sensul prezentelor instrucţiuni:
a) prin materiale lemnoase de orice fel se înţelege:
- lemnul de lucru, rotund sau despicat, araci, tutori şi lemnul de foc, obţinut ca rezultat al aplicãrii taierilor autorizate de produse principale, secundare, de igiena, accidentale şi din acţiunea de igienizare şi curatare a pãdurilor, precum şi
- cheresteaua rezultatã în urma debitarii lemnului rotund;
b) prin circulaţia materialelor lemnoase se înţelege acţiunea de transport al acestor produse de la locul de unde au fost obţinute sau depozitate la un alt loc, folosind în acest scop orice mijloc de transport pe drumurile publice şi pe orice cai de acces şi transport;
c) prin provenienta materialelor lemnoase se înţelege sursa de unde acestea au fost obţinute, respectiv din:
- pãdurile proprietate publica sau privatã;
- vegetatia forestierã situata pe terenurile din afarã fondului forestier,necuprinse în amenajamentele silvice, reprezentind atît vegetatia supusã unor reguli tehnice silvice şi de paza potrivit prevederilor art. 4 din Codul silvic, cît şi cea care nu este supusã acestor reguli (zonele verzi, vegetatia lemnoasã din curţile locuinţelor şi altele asemenea, aflate în intravilanul localitãţilor);
- depozitele de materiale lemnoase de lucru sau de foc.
ART. 3
Documentele de însoţire a materialelor lemnoase de orice fel pe durata transportului sînt, dupã caz: bonul de vînzare, foaia de însoţire, avizul de expediţie sau avizul de plutarit.

a) Bonul de vînzare

Documentul foloseşte la justificarea vinzarii materialelor lemnoase sau a altor produse ale pãdurii de cãtre unitãţile silvice sau alţi deţinãtori, cu orice titlu, de asemenea materiale, cãtre persoanele fizice sau juridice. Acest document însoţeşte marfa respectiva de la locul de desfacere (padure, tirg, piata, obor, magazin, depozite ale agenţilor economici) la locul indicat de cumpãrãtor.
Cînd materialul lemnos înscris în bonul de vînzare se procura din padure, acesta trebuie ridicat într-un termen de maximum 30 de zile de la data eliberãrii documentului. Pentru cazuri deosebite, bine justificate, şeful ocolului silvic poate aproba prelungirea acestui termen cu maximum 15 zile. Dacã materialul lemnos nu este ridicat în termenul stabilit, bonul de vînzare îşi pierde valabilitatea, iar contravaloarea înscrisã pe acesta se restituie cumpãrãtorului, la cerere.
Ca document de însoţire a materialelor lemnoase pe durata transportului, bonul de vînzare este valabil o perioada de timp necesarã pentru a se ajunge la destinaţie, dar nu mai mult de 48 de ore din momentul plecãrii de la locul vinzarii. Se excepteazã de la aceasta prevedere transportul cu mijloacele de transport feroviare şi navale, la care se iau în considerare termenele legale de executare a contractului de transport.

b) Foaia de însoţire

Documentul însoţeşte transportul materialelor lemnoase sau al altor produse ale pãdurii, justificind cantitãţile şi sortimentele ce se transporta, în urmãtoarele situaţii:
- pentru materialele lemnoase rezultate în urma taierilor autorizate, executate în pãduri proprietate publica sau în pãşuni împãdurite, care se transporta din parchete pînã la depozitele finale, ori între depozitele respective;
- pentru materialele lemnoase provenite din pãduri proprietate privatã sau de pe terenuri cu vegetaţie forestierã din afarã fondului forestier, necuprinse în amenajamentele silvice, proprietatea persoanelor fizice sau juridice, cînd transportul se face de pe aceste fonduri la locul stabilit de proprietarul în cauza;
- pentru materialul lemnos destinat vinzarii sau transformarii în cherestea sau alte sortimente similare, transportat de la, ori la locul de vînzare sau la instalaţiile de debitare autorizate;
- pentru alte produse ale pãdurii precizate la art. 4 din prezentele instrucţiuni, transportate din padure pînã la depozit sau la centrul de prelucrare şi valorificare.
Foaia de însoţire este valabilã 48 de ore de la data eliberãrii, cu excepţia transportului cu mijloacele de transport feroviare sau navale, pentru care se ia în considerare termenul legal de executare a contractului de transport.
Materialele lemnoase care se transporta succesiv cu mai multe mijloace de transport, timp de mai multe zile, trebuie sa fie însoţite de cîte o foaie de însoţire pentru fiecare mijloc de transport în parte, eliberata de persoanele prevãzute la art. 5.

c) Avizul de expediţie

Documentul este utilizat pentru justificarea materialelor lemnoase expediate în baza unei comenzi, de cãtre unitãţile silvice sau de cãtre alţi deţinãtori, cu orice titlu, de asemenea materiale, precum şi de cãtre unitãţile autorizate sa debiteze material lemnos în cherestea.
Expedierea poate avea loc pe calea feratã (normalã, forestierã sau industriala), cu mijloace auto sau navale.

d) Avizul de plutarit

Documentul este folosit pentru justificarea materialelor lemnoase transportate prin plutarit organizat, pe riuri sau lacuri.
Completarea documentului de mai sus se face pe baza evidentelor primare de provenienta a materialelor lemnoase (acte de inventariere a arborilor, de recepţie tehnica şi altele asemenea), din care trebuie sa rezulte, prin datele pe care le conţin, provenienta materialelor lemnoase respective.
Transportul traverselor de cale feratã şi al stilpilor de telegraf, de la unitãţile de impregnat la locul de folosire, se va efectua potrivit prevederilor din normele stabilite de Ministerul Transporturilor şi Ministerul Comunicaţiilor.
ART. 4
Documentele prevãzute la art. 3 vor servi, de asemenea, şi la insotirea transportului produselor accesorii ale pãdurii, cum sînt rasina, coaja, liberul de tei, cetina, nuielele de rachita, fructele de padure, ciupercile comestibile şi altele de acest fel, precum şi al exemplarelor de rasinoase şi foioase care se valorifica, dupã caz, ca pomi pentru sãrbãtorile Craciunului sau pentru spaţii verzi. Recoltarea acestor produse se va face, potrivit prevederilor art. 19 din Codul silvic, pe baza unei autorizaţii eliberate de filialele şi ocoalele silvice din structura Regiei Autonome a Pãdurilor "Romsilva".
Fãrã documentele de transport prevãzute la art. 3 din prezentele instrucţiuni se pot transporta produse ale pãdurii cum ar fi fructele de padure, ciupercile comestibile, plantele medicinale şi altele asemenea, culese ocazional şi care prin volumul lor sînt destinate numai consumului uzual al unei familii. Se considera a fi destinatã consumului uzual al unei familii o cantitate de maximum 3 kg din fiecare produs menţionat.
ART. 5
Potrivit prevederilor art. 35 din Codul silvic, eliberarea documentelor menţionate la art. 3 din prezentele instrucţiuni se face de cãtre:
a) filialele şi ocoalele silvice din structura Regiei Autonome a Pãdurilor "Romsilva" sau de cãtre agenţii economici de exploatare a lemnului, din parchetele sau depozitele pe care le au în gestiune;
b) agenţii silvici special împuterniciţi de şeful ocolului silvic, pentru materialele lemnoase provenite din: pãduri proprietate privatã, vegetatia forestierã supusã unor reguli tehnice silvice şi de paza, situata pe terenuri din afarã fondului forestier, necuprinse în amenajamentele silvice, precum şi din pãşuni împãdurite;
c) primãrii, pentru materialul lemnos din vegetatia forestierã situata pe terenuri din afarã fondului forestier necuprinse în amenajamentele silvice, aflatã în intravilanul localitãţilor; de asemenea, pentru materialul lemnos provenit de pe terenuri proprietate privatã, care se vinde de cãtre persoane fizice în tîrguri, oboare, pieţe şi altele asemenea;
d) gestionãrii depozitelor de materiale lemnoase de lucru sau de foc, aflate în localitãţi şi de la care acestea au fost cumpãrate. Bonurile de vînzare eliberate vor purta, în mod obligatoriu, menţiunea achitat.
Personalul care elibereazã documentele de însoţire rãspunde de întocmirea corespunzãtoare a acestora şi de exactitatea datelor înscrise, potrivit legii.
ART. 6
Pentru a proba provenienta materialelor lemnoase care se transporta, documentele menţionate al art. 3 vor cuprinde urmãtoarele date:
a) emitentul documentului;
b) locul de unde provin produsele transportate (denumirea ocolului silvic, partida, unitatea de producţie, unitatea amenajistica; denumirea pãdurii proprietate privatã; denumirea şi categoria vegetatiei forestiere situate pe terenuri care nu fac parte din fondul forestier şi nu sînt cuprinse în amenajamentele silvice; denumirea şi sediul depozitului de materiale lemnoase);
c) denumirea produsului şi cantitatea; la lemnul de lucru se indica, pe specii, numãrul de piese, iar pentru fiecare piesa, diametrul, lungimea şi volumul; lemnul de foc se înscrie pe grupe de specii, iar cantitãţile se exprima în unitãţi convenţionale;
d) numele şi prenumele sau denumirea şi domiciliul ori sediul cumpãrãtorului;
e) numele şi prenumele şi domiciliul persoanei delegate ca insotitor al transportului, dacã este cazul;
f) locul de destinaţie a materialului lemnos transportat şi mijloacele de transport utilizate, respectiv denumirea şi, dacã este cazul, numãrul de înmatriculare;
g) data emiterii actului, precum şi ziua şi ora plecãrii transportului cu materiale lemnoase;
h) menţiuni speciale: pentru lemnul de lucru se va mentiona: Fiecare piesa a fost însemnatã cu marca ...;
i) sigiliul şi semnatura emitentului.
ART. 7
Completarea datelor pe formularele respective se va face cu cerneala, pasta pix sau creion chimic, scrise citeţ, fãrã ştersãturi sau adãugiri ulterioare.
Documentele de însoţire pe durata transportului, care nu poarta sigiliul emitentului, sînt expirate, au corecturi necertificate, nu sînt completate la toate rubricile sau prevãd alte produse decît cele transportate (sortimente, specii, cantitãţi), se reţin, împreunã cu produsele respective, în vederea efectuãrii cercetãrilor pentru stabilirea provenientei acestora.
Originalul documentului de însoţire a materialelor lemnoase sau a produselor accesorii pe durata transportului (unicatul) va însoţi transportul.
Întocmirea şi folosirea de documente false se sancţioneazã potrivit legii penale.
ART. 8
Regia Autonomã a Pãdurilor "Romsilva" asigura tipãrirea formularelor documentelor prevãzute la art. 3. Numai aceste formulare vor fi folosite în circulaţia materialelor lemnoase.
Primãrii, deţinãtorii instalaţiilor de debitat lemn rotund în cherestea, precum şi gestionãrii de materiale lemnoase vor procura formularele documentelor de însoţire care le sînt necesare, contra cost, de la unitãţile silvice din zona.
ART. 9
Materialul lemnos de lucru care se vinde direct din padure sau din vegetatia forestierã situata pe terenurile din afarã fondului forestier, necuprinse în amenajamentele silvice, se va insemna prin marcare la capete, pe fiecare piesa. Marcarea se va face cu un dispozitiv (marca) de forma dreptunghiulara, care se va afla în dotarea fiecãrui padurar sau agent silvic împuternicit a elibera material lemnos de lucru dintr-o gestiune sau care elibereazã documente de însoţire a transportului pentru asemenea materiale lemnoase de pe proprietãţile private.
Dispozitivele respective de marcat vor purta un numãr care va avea urmãtoarea semnificatie: primele doua cifre - codul filialei, urmãtoarele doua - codul ocolului, ultimele doua - codul cantonului silvic din raza cãruia provine materialul lemnos.
ART. 10
Deţinãtorii instalaţiilor de prelucrat lemn rotund în cherestea sînt obligaţi sa ţinã la zi evidenta cantitãţilor de lemn primite spre prelucrare, cu specificarea documentelor din care rezulta provenienta materialelor lemnoase respective. Aceste documente se ţin la dispoziţia organelor de control timp de 2 ani de la primirea lor.
Ori de cîte ori se primesc spre debitare materiale lemnoase, neinsotite de documente din care sa rezulte provenienta lor, se va anunta ocolul silvic cel mai apropiat care, pe aceasta baza, este obligat sa cerceteze provenienta materialelor respective. Totodatã, se va refuza debitarea atît timp cît aceasta nu va fi încuviinţatã de unitatea silvicã sesizatã cu privire la lipsa documentelor de provenienta.
În cazul în care prevederile alin. 1 şi 2 nu sînt respectate, organul constatator va aplica sancţiunile prevãzute în Decretul nr. 257/1982 privind regimul vegetatiei forestiere de pe terenurile situate în afarã fondului forestier şi funcţionarea instalaţiilor de prelucrat lemn rotund în cherestea. Totodatã, va anunta organul care a autorizat funcţionarea instalaţiei respective, în vederea luãrii mãsurilor ce se impun.
ART. 11
Personalul silvic este autorizat sa efectueze controlul provenientei materialelor lemnoase aflate la instalaţiile de prelucrat lemn rotund în cherestea, precum şi al modului în care sînt respectate prevederile prezentelor instrucţiuni, la eliberarea documentelor de însoţire a cherestelei pe timpul transportului.
ART. 12
În situaţia în care se utilizeazã mijloace de transport cu tracţiune hipo, auto sau tractoare cu remorci şi acestea se defecteaza în timpul transportului, ori se ivesc unele împrejurãri care determina depãşirea termenului maxim acordat potrivit prevederilor art. 3 lit. a) şi b), beneficiarul transportului sau reprezentantul acestuia se va adresa ocolului silvic în a cãrui raza de activitate s-a produs evenimentul pentru a se consemna despre aceasta pe documentul de însoţire a materialelor lemnoase. Consemnarea se va face sub semnatura delegatului ocolului silvic respectiv şi prin aplicarea sigiliului (ştampilei). Prezentarea la ocolul silvic pentru obţinerea vizei va avea loc în termen de maximum 36 de ore din momentul întreruperii transportului.
Întreruperea transportului, în asemenea condiţii, nu poate fi mai mare de 5 zile. Continuarea transportului dupã înlãturarea evenimentului care a produs întreruperea sa se va face cu viza aceluiaşi organ silvic care va indica în scris pe document data de la care transportul va continua.
Agenţii economici specializaţi în transportul materialelor lemnoase pot continua transportul întrerupt din cauza unor evenimente neprevãzute, pe baza documentului de însoţire iniţial, anexat la documentul de transport (scrisoare de trasura, conosament, scrisoarea de transport) fãrã a mai anunta ocolul silvic. Pentru aceste unitãţi, documentele de însoţire menţionate, coroborate cu foile de parcurs, trebuie sa ateste împrejurarea care a împiedicat desfãşurarea normalã a transportului.
ART. 13
În scopul protejãrii populaţiei impotriva unor activitãţi comerciale ilicite, nu este permisã comercializarea materialelor lemnoase cumpãrate pentru nevoi proprii din pãdurile proprietate publica.
ART. 14
Materialele lemnoase neinsotite pe durata transportului de documentele prevãzute la art. 3 din prezentele instrucţiuni vor fi reţinute şi date în custodie de organele de control competente, pentru stabilirea provenientei lor, potrivit prevederilor art. 36 alin. 1 şi art. 37 alin. 1 din Codul silvic.
Şefii statiilor de cale feratã sau capitanii de port, dupã caz, vor refuza primirea materialelor lemnoase prezentate spre expediere, dacã acestea nu au documentele de însoţire menţionate la art. 3 din prezentele instrucţiuni. Totodatã, vor sesiza imediat cele constatate organului de urmãrire penalã cel mai apropiat.
În cazul în care, în cursul transportului pe calea feratã, organele de control competente constata ca materialele lemnoase nu au documentele de însoţire prevãzute în prezentele instrucţiuni vor dispune reţinerea acestora dupã sosirea lor în statia de destinaţie, la locul prevãzut pentru descãrcare. Totodatã, statia de cale feratã va aviza destinatarul despre aceasta reţinere. Acţiunea de descãrcare a materialelor lemnoase se va face de cãtre destinatar în termenul stabilit în Tariful local de mãrfuri, iar reţinerea materialelor respective pentru stabilirea provenientei lor se va face de organele competente.
ART. 15
Potrivit prevederilor art. 37 din Codul silvic, materialele lemnoase reţinute de organele silvice sau de poliţie vor fi date în custodie, dupã împrejurãri, ocolului, districtului, brigazii sau cantonului silvic cel mai apropiat, ori unui alt custode care dispune de spaţiu necesar şi de mijloacele de paza corespunzãtoare.
Cînd materialele lemnoase gãsite fãrã documente de însoţire pe timpul transportului se afla în mijloace cu tracţiune hipo, tractoare cu remorci sau auto, cãrãuşul respectiv este obligat sa le ducã la locul de pãstrare în custodie stabilit de organul de constatare.
ART. 16
Pentru materialele lemnoase reţinute în condiţiile prevãzute la art. 14 de mai sus se încheie, în patru exemplare, procesul-verbal de dare în custodie, care va cuprinde urmãtoarele date:
a) numele, prenumele şi calitatea celui ce a fãcut constatarea şi a dispus reţinerea materialelor lemnoase;
b) numele şi prenumele sau denumirea şi domiciliul sau sediul destinatarului ori, dacã este cazul, ale persoanei care însoţeşte transportul;
c) motivul reţinerii;
d) cantitatea şi sortimentele reţinute, desfãşurate pe specii, iar în cazul lemnului de lucru, pe numãr de piese şi dimensiuni;
e) denumirea ocolului silvic, a districtului, brigazii sau cantonului silvic, ori a altui custode care preia materialele lemnoase reţinute, precum şi numele, prenumele, domiciliul şi actul de identitate ale persoanei care are calitatea de custode;
f) termenul în care persoana care a însoţit transportul s-a obligat sa prezinte actele necesare doveditoare ale legalitãţii provenientei materialelor lemnoase;
g) toate datele referitoare la împrejurãrile în care s-a interceptat transportul nelegal, cum sînt locul unde a fost gãsit, explicaţii date de cãrãuş sau de insotitor cu privire la provenienta materialului lemnos transportat, data la care a început transportul şi orice alte date care pot fi utile în cauza.
Procesul-verbal de custodie se semneazã de cel care a dispus reţinerea materialelor lemnoase, de custode, de destinatar sau de însoţitorul transportului şi de martori.
Termenul maxim ce se poate admite pentru prezentarea actelor doveditoare a provenientei materialelor lemnoase transportate este de 3 zile.
ART. 17
Cele patru exemplare ale procesului-verbal de custodie astfel întocmit se repartizeazã urmãtorilor: persoanei care a fãcut constatarea, custodelui, ocolului silvic pe raza cãruia s-a interceptat transportul şi destinatarului sau persoanei care a însoţit (sau a executat) transportul.
ART. 18
Persoana de la care s-a reţinut materialul lemnos este obligatã ca, în termenul stabilit, sa facã dovada provenientei legale a acestuia, prin prezentarea documentelor doveditoare.
În situaţia în care, în termenul de 3 zile, s-a fãcut persoanelor prevãzute la art. 20 dovada provenientei legale a materialelor lemnoase sau în care, în urma cercetãrilor întreprinse ori a judecãrii cauzei respective de cãtre instanţele competente, s-a stabilit provenienta licita a materialelor lemnoase reţinute, acestea vor fi restituite proprietarului, încheindu-se în acest scop un proces-verbal de predare-primire.
În cazul în care provenienta legalã a materialelor lemnoase reţinute nu a putut fi stabilitã pe baza de acte, acestea se vor confisca în condiţiile legii, aplicindu-se, dupã caz, prevederile legii penale sau ale Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor.
ART. 19
Pomii de Craciun şi produsele accesorii perisabile ale pãdurii, care au fost confiscate, se vor valorifica la preţul pieţei, într-un termen care sa evite deprecierea lor. Materialul lemnos confiscat se valorifica, cu prioritate, la cerere, creselor, gradinitelor, cãminelor de batrini, şcolilor, spitalelor şi consiliilor locale, pentru nevoi proprii.
ART. 20
Urmãrirea respectãrii prevederilor din prezentele instrucţiuni se va efectua de urmãtoarele persoane:
a) inginerii, tehnicienii, brigadierii şi padurarii de la ocoalele silvice şi secţiile silvocinegetice;
b) personalul de specialitate din cadrul Regiei Autonome a Pãdurilor "Romsilva", precum şi cel din cadrul Departamentului pãdurilor din Ministerul Apelor, Pãdurilor şi Protecţiei Mediului.
De asemenea, organele de poliţie şi primãrii au obligaţia de a exercita, în limitele atribuţiilor stabilite prin lege, controlul asupra circulaţiei materialelor lemnoase.
Totodatã, unitãţile silvice vor solicita, ori de cîte ori va fi nevoie, în baza prevederilor Codului silvic, participarea directa a organelor de poliţie, precum şi a primarilor la acţiunile de control al circulaţiei materialelor lemnoase.

-----------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016