Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARIREA Nr. 307 din 25 aprilie 1991 *** Republicata  cu privire la salarizarea personalului din unitatile bugetare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARIREA Nr. 307 din 25 aprilie 1991 *** Republicata cu privire la salarizarea personalului din unitatile bugetare

EMITENT: Guvernul Romaniei
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 155 din 8 iulie 1992
----------
*) Republicata in temeiul <>art. 5 din Hotarirea Guvernului nr. 314/1992 , publicata in acest numar. <>Hotarirea Guvernului nr. 307/1991 a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 100 din 10 mai 1991.

In baza prevederilor <>Legii salarizarii nr. 14/1991 ,
Guvernul Romaniei hotaraste:

CAP. I
Dispozitii generale

ART. 1
Salarizarea personalului din unitatile bugetare se face tinind seama de specificul fiecarui domeniu de activitate: unitati de invatamint, unitati de cercetare stiintifica fundamentala si avansata si de proiectare, unitati de informatica, unitati sanitare si de asistenta sociala, unitati de cultura, unitati de sport, precum si alte unitati finantate de la bugetul public national.
ART. 2
(1) Salariile personalului din unitatile prevazute la art. 1 cuprind:
- salariul de baza, care se stabileste in raport cu raspunderea si complexitatea sarcinilor, precum si cu nivelul de pregatire necesar functiei ocupate;
- sporuri la salariul de baza: pentru vechimea in munca si in functie de rezultatele obtinute; pentru conditiile in care se desfasoara activitatea; pentru munca desfasurata peste programul normal de lucru; pentru munca in timpul noptii; pentru indeplinirea unor sarcini, activitati si responsabilitati suplimentare functiei de baza;
- premii pentru rezultate deosebite obtinute in activitatea individuala, precum si un premiu anual pentru contributia la realizarile pe ansamblul institutiei;
- premii speciale stabilite in valoare fixa, pe 2-3 marimi de premii, in raport cu valoarea sau cu importanta realizarilor obtinute.
(2) Pe linga drepturile de salarii, personalul unitatilor bugetare mai poate beneficia si de alte drepturi ce se acorda in natura - masa gratuita, transport de la domiciliu la locul de munca si de la locul de munca la domiciliu, suportate integral sau partial de unitate, locuinta de serviciu si altele asemenea, reglementate prin acte normative specifice.

CAP. II
Salarii de baza

ART. 3
(1) Salariile de baza pentru personalul de executie sint diferentiate pe functii si, in cadrul fiecarei functii, pe grade profesionale sau trepte profesionale. Salariile de baza pentru fiecare grad sau treapta profesionala sint stabilite pe 3-4 gradatii, iar in invatamint, pe transe de vechime.
(2) Salariile de baza pentru personalul de conducere-sef birou, sef serviciu, director si director general, adjunctii si asimilatii acestora prevazuti in anexele la prezenta hotarire - sint cele corespunzatoare functiei de executie, gradului sau treptei profesionale si gradatiei detinute, la care se adauga o indemnizatie de conducere care face parte din salariul de baza, diferentiata in raport cu raspunderea functiei de conducere indeplinite, cu marimea unitatilor si subunitatilor, precum si cu ponderea muncii de conducere fata de activitatea de executie pe care o realizeaza. Indemnizatia de conducere face parte din salariul de baza si in cazul in care functia de conducere este indeplinita la o alta unitate bugetara decit aceea la care s-a stabilit functia de executie de baza. Atributiile functiei de executie se stabilesc de ministere, celelalte organe centrale si prefecturi**), sub forma unor obligatii minime, prin statute, regulamente sau norme proprii pe domenii de activitate. Indemnizatia de conducere se stabileste anual de conducatorul unitatii, sau dupa caz, al organului care il numeste in functia de conducere, in raport cu rezultatele obtinute, cu marimea unitatii si cu raspunderea ce ii revine in anul urmator.
(3) Personalul de executie care primeste sarcina de a coordona realizarea unor programe, studii complexe si altele asemenea poate fi incadrat temporar, pe perioada respectiva, pe o functie de conducere stabilita in raport cu complexitatea sarcinii primite, beneficiind de indemnizatia prevazuta la alin.(2).
(4) Ponderea functiilor de conducere, inclusiv a celor prevazute la alin.(3), nu poate depasi 15% din totalul personalului din unitatea respectiva si se stabileste de ministru, conducatorul organului central, al institutiilor asimilate acestora sau de prefect**), dupa caz.
----------
**) Potrivit prevederilor <>Legii administratiei publice locale nr. 69/1991 , atributiile respective sint de competenta consiliilor locale pentru unitatile subordonate.

ART. 4
(1) Salariile de baza pentru functiile de specialitate din unitatile de invatamint, cercetare si proiectare, sanitare si de asistenta sociala, de informatica, de cultura si sport, precum si din alte unitati finantate de la bugetul public national sint prevazute in anexele nr. 1-10. Pentru celelalte functii de conducere si de executie din unitatile prevazute in anexele nr. 1-10, salariile sint prevazute in anexa nr. 11***).
----------
***) Conform <>Hotaririi Guvernului nr. 314/1992 , anexa nr. 11 cuprinde salariile pentru alte unitati bugetare decit cele prevazute in anexa nr. 10, precum si pentru activitatea de specialitate din administratie, contabilitate, financiar, aprovizionare, investitii proprii, servicii de contencios etc., de secretariat-administrativ, gospodarire, intretinere-reparatii si de deservire din unitatile de invatamint, sanatate, cercetare, cultura, sport, precum si din celelalte institutii de stat si alte unitati bugetare.

(2) Salariile de baza prevazute in anexele mentionate la alin. (1) sint valabile pentru anul 1991****).
----------
****) Conform <>Hotaririi Guvernului nr. 314/1992 , salariile prevazute in anexele mentionate la alin. (1) sint valabile incepind cu data de 1 iunie 1992.

(3) Pentru rezultatele deosebite obtinute in activitatea desfasurata, personalul incadrat pe functii de specialitate poate primi un salariu de merit mai mare cu pina la 15% fata de cel prevazut la gradatia in care este incadrat. Persoanele care beneficiaza de astfel de salarii, ca si nivelul concret al salariului, in limita prevazuta mai sus, se stabilesc de consiliul de administratie sau, dupa caz, de organele de conducere similare din institutia respectiva, pe baza criteriilor elaborate de catre fiecare minister, organ central sau prefectura*). Salariul de merit poate fi acordat pentru cel mult 5%**) din numarul personalului de specialitate pe total minister, organ central sau prefectura. Activitatea persoanelor respective se analizeaza in fiecare an si, in raport cu rezultatele obtinute, se stabileste mentinerea sau retragerea salariului de merit.
----------
*) Potrivit prevederilor <>Legii administratiei publice locale nr. 69/1991 , atributiile respective sint de competenta consiliilor locale pentru unitatile subordonate.
**) Potrivit <>Hotaririi Guvernului nr. 314/1992 , salariul de merit poate fi acordat in conditiile prevazute de reglementarile in vigoare, pentru cel mult 15% din numarul personalului de specialitate pe total institutie, din care cel putin doua treimi va fi utilizat pentru functiile de executie de specialitate.

ART. 5
(1) Trecerea personalului in gradatia imediat superioara se face o data pe an pentru intregul personal, de regula la inceputul anului bugetar, la propunerea sefului compartimentului din care face parte personalul respectiv, cu aprobarea conducatorului unitatii. Pentru persoanele care ocupa functii de conducere, trecerea in gradatia imediat superioara se face de organul care aproba numirea in aceste functii.
(2) La trecerea in gradatia imediat superioara se tine seama de calitatile personale, concretizate prin rezultatele obtinute in activitatea profesionala, notate cu calificativul "bun" sau "foarte bun" in anul precedent. Vechimea minima necesara pentru trecerea in gradatia imediat superioara este de 2 ani***).
----------
***) Potrivit <>Hotaririi Guvernului nr. 314/1992 , pentru personalul care a obtinut rezultate deosebite in activitate, in mod exceptional, vechimea minima de 2 ani pentru trecerea intr-o gradatie superioara poate fi redusa la jumatate.

(3) Avansarea in functii, in grade sau trepte profesionale se face prin concurs, in raport de competenta profesionala si rezultatele obtinute in activitate, cu respectarea conditiilor prevazute in anexa nr.12. Incadrarea la avansare se face in toate cazurile la gradatia 1, cu exceptia cadrelor didactice la care incadrarea se face pe transe de vechime. Vechimea minima in grad sau treapta profesionala pentru avansarea in gradul sau treapta imediat superioara este de cel putin 2 ani. Fac exceptie de la aceasta prevedere persoanele incadrate in functiile prevazute in anexele la prezenta hotarire, cu salariul de debutant.
(4) In mod exceptional, pentru cadre de o deosebita valoare, ministrul sau conducatorul organului central sau prefectul*), pentru unitatile subordonate, poate aproba nominal prezentarea la concurs pentru avansare in gradul sau treapta profesionala imediat superioara, fara indeplinirea conditiei de vechime prevazute la alineatul precedent.
----------
*) Potrivit prevederilor <>Legii administratiei publice locale nr. 69/1991 , atributiile respective sint de competenta consiliilor locale pentru unitatile subordonate.

(5) Stabilirea concreta a vechimii minime pentru avansarea in grade sau trepte profesionale pe functii, precum si a altor cerinte suplimentare pentru avansare - doctorat, cursuri postuniversitare, cunoasterea unor limbi straine, specializari, atestari si altele - se face de catre ministere, celelalte organe centrale si prefecturi*), pentru activitatile unitatilor organizate in structura acestora.
(6) Trecerea personalului didactic intr-o transa de vechime superioara se face incepind cu data de 1 a lunii urmatoare celei in care cadrul didactic a implinit vechimea prevazuta.
(7) Avansarea personalului didactic din invatamintul preuniversitar se face in baza reglementarilor proprii privind definitivarea in invatamint sau obtinerea gradelor didactice II sau I.
ART. 6
Activitatea profesionala se apreciaza anual de catre conducatorul unitatii, la propunerea sefului ierarhic, si se acorda calificativele: "foarte bun", "bun", "satisfacator" sau "slab".

CAP. III
Sporuri la salariul de baza

ART. 7
(1) Pentru vechimea in munca si rezultatele obtinute salariatii beneficiaza de un spor de vechime de pina la 15%, calculat la salariul de baza, corespunzator timpului efectiv lucrat in programul normal de lucru, astfel:




Transe de vechime in munca Cota din salariul de baza
-------------------------------------------------------------------------------
intre 3 si 5 ani 3%
de la 5 la 10 ani 6%
de la 10 la 15 ani 9%
de la 15 la 20 ani 12%
peste 20 ani 15%
-------------------------------------------------------------------------------


(2) Pentru personalul incadrat in unitati bugetare, dupa data aplicarii prezentei hotariri, conducerea unitatii poate aproba, la data angajarii, luarea in considerare pentru acordarea sporului de vechime in munca si perioadele lucrate in alte sectoare de activitate decit cele bugetare, daca se apreciaza ca experienta dobindita in perioada respectiva este utila realizarii sarcinilor si atributiilor ce-i revin.
(3) Trecerea intr-o transa superioara de vechime in munca pentru acordarea sporului se face numai in cazul persoanelor care in ultimii 2 ani au obtinut cel putin calificativul "bun".
(4) In vechimea in munca ce se ia in considerare pentru acordarea sporului de vechime nu se includ perioadele cit persoana respectiva a obtinut calificativul "slab".
(5) Sporul corespunzator vechimii in munca, calculat potrivit prevederilor alin. (2)-(4), se plateste cu incepere de la data de 1 a lunii urmatoare aceleia in care s-a implinit vechimea in munca prevazuta la transa respectiva si se ia in calcul la stabilirea pensiei si a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca.
ART. 8
In raport cu conditiile in care se desfasoara activitatea pot fi acordate urmatoarele categorii de sporuri:
a) pentru conditii periculoase sau vatamatoare, un spor de pina la 15% din salariul de baza corespunzator timpului lucrat la locurile de munca respective. Pentru conditii deosebit de periculoase, vatamatoare sau nedorite, marimea sporului este cea prevazuta in anexele la prezenta hotarire.
Locurile de munca, categoriile de personal, marimea concreta a sporului si conditiile de acordare se stabilesc prin regulament elaborat de Ministerul Sanatatii si Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, cu consultarea sindicatelor;
b) pentru activitati ce solicita o incordare psihica foarte ridicata sau se desfasoara in conditii deosebite de munca, un spor de pina la 15% din salariul de baza pentru personalul de specialitate din unele activitati medicale, cum ar fi: neurochirurgie, chirurgie cardiovasculara, ortopedie-traumatologie, arsi, chirurgie plastica si reparatorie, anestezie si terapie intensiva, hemodializa; institute si centre medicale, clinici universitare, precum si alte unitati sanitare cu conditii deosebite, nominalizate de Ministerul Sanatatii; personalul sanitar din statiile de salvare, personalul mediu si auxiliar sanitar din unitatile si compartimentele de pediatrie, obstetrica-ginecologie, de ocrotire, si cel care lucreaza in trei ture.
De prevederile de mai sus beneficiaza si personalul care se ocupa de ingrijirea sau educarea speciala a copiilor, de calificarea si ocrotirea invalizilor si deficientilor, personalul didactic care asigura predarea simultana de doua-patru clase de elevi in invatamintul primar sau indrumarea practicii psihopedagogice si perfectionarea de specialitate a invatatorilor si educatoarelor.
Marimea concreta a sporului si conditiile de acordare se stabilesc de ministere, celelalte organe centrale si prefecturi*), cu consultarea sindicatelor si avizul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale;
----------
*) Potrivit prevederilor <>Legii administratiei publice locale nr. 69/1991 , atributiile respective sint de competenta consiliilor locale pentru unitatile subordonate.

c) pentru conditii grele de munca, un spor de pina la 15% din salariul de baza corespunzator timpului lucrat la locurile de munca respective.
Locurile de munca, categoriile de personal, marimea concreta a sporului si conditiile de acordare se stabilesc de catre ministere, celelalte organe centrale si prefecturi*), cu consultarea sindicatelor;
d) pentru activitatea desfasurata in mediul rural in zone izolate sau unde atragerea personalului se face cu greutate, un spor de pina la 20% din salariul de baza. Pentru conditii deosebit de grele desfasurate in mediul rural, la altitudine, in conditiile unor cai de acces dificile, marimea sporului este cea prevazuta in anexele la prezenta hotarire. Zonele, localitatile, unitatile, categoriile de personal si marimea concreta a sporului se stabilesc anual de catre ministere si celelalte organe centrale interesate, cu acordul prefecturilor*);
e) pentru activitatea desfasurata de nevazatori, un spor de 15% din salariul de baza brut pentru cei incadrati in gradul I de invaliditate. Nevazatorii incadrati in gradele I si II de invaliditate beneficiaza, potrivit legii, de scutire de impozit;
f) pentru activitatea in imersiune, o indemnizatie de scufundare de 75 lei/ ora de scufundare**).
----------
**) Potrivit <>Hotaririi Guvernului nr. 314/1992 , indemnizatia de scufundare, indexata si majorata cu 20%, este de 170 lei/ora de scufundare, incepind cu data de 1 iunie 1992.

ART. 9
(1) Orele prestate peste durata normala a timpului de lucru se compenseaza cu timp liber corespunzator. Daca munca astfel prestata nu a putut fi compensata cu timp liber corespunzator, orele suplimentare se vor salariza cu un spor din salariul de baza astfel:
a) 50% din salariul de baza pentru primele doua ore de depasire a duratei normale a zilei de lucru;
b) 100% din salariul de baza pentru orele urmatoare. Cu spor de 100% se platesc si orele lucrate in zilele de repaus saptaminal sau in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza.
(2) Munca peste durata normala a timpului de lucru poate fi prestata si sporurile prevazute la alin. (1) se pot plati numai daca efectuarea orelor suplimentare a fost dispusa de conducatorul institutiei respective, fara a se depasi 120 ore anual. In cazuri cu totul deosebite, ministerele, celelalte organe centrale sau prefecturile*) pot aproba efectuarea orelor suplimentare si peste acest plafon, dar nu mai mult de 360 ore anual. Aprobarea efectuarii orelor suplimentare se face cu consultarea sindicatelor.
ART. 10
Munca prestata in unitatile sanitare in simbata libera, in ziua de duminica sau in zilele de sarbatori legale, in cadrul schimbului normal de munca stabilit potrivit graficului de lucru, se plateste cu un spor de 100% din salariul de baza.
ART. 11
Personalul care isi desfasoara activitatea in schimbul de noapte intre orele 22-6 beneficiaza, pentru orele lucrate in acest interval, de un spor de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin jumatate din programul de lucru.
ART. 12
(1) Pentru indeplinirea unor sarcini, activitati si responsabilitati suplimentare functiei de baza, cum ar fi: profesor-diriginte de clasa, sora-sefa si altele, personalul beneficiaza de un spor stabilit in suma fixa care se adauga la salariul de baza si face parte din acesta conform celor prevazute in anexele la prezenta hotarire. Pentru indeplinirea unor activitati in afara functiei de baza (expertize medicale, tehnico-economice si altele asemenea), plata muncii se face pe baza de tarife sau sume fixe care nu fac parte din salariul de baza, conform prevederilor din anexele la prezenta hotarire.
(2) Personalul didactic medical sau farmaceutic care asigura activitatea integrata de invatamint medico-farmaceutic va beneficia, pe linga salariul functiei didactice, si de o indemnizatie clinica de pina la 50% din salariul de baza lunar al functiei medicale sau farmaceutice indeplinite, in care este confirmat prin ordinul ministerului sanatatii.

CAP. IV
Premii

ART. 13
Unitatile bugetare pot constitui un fond de premiere lunar prin aplicarea unei cote de pina la 2% asupra fondului de salarii prevazut in bugetul de venituri si cheltuieli al acestora. Din acest fond, consiliul de administratie sau alte organe similare de conducere ale unitatilor pot acorda premii in cursul anului salariatilor care au realizat sau au participat direct la obtinerea unor rezultate in activitate apreciate ca valoroase. Sumele neconsumate din acest fond pot fi utilizate in lunile urmatoare, in cadrul aceluiasi an bugetar.
ART. 14
(1) Pentru activitatea desfasurata, personalul din unitatile bugetare beneficiaza, dupa caz, la sfirsitul anului calendaristic, anului scolar, stagiunii etc., de un premiu anual de pina la un salariu mediu lunar de baza realizat in anul pentru care se face plata.
(2) Consiliul de administratie sau, dupa caz, organele de conducere similare pot reduce sau anula premiul anual in cazul salariatilor care in cursul anului au desfasurat o activitate profesionala slaba sau necorespunzatoare ori au avut abateri pentru care au fost sanctionati disciplinar.
ART. 15
Unitatile bugetare care realizeaza prin efort propriu venituri suplimentare peste cele alocate de organul ierarhic superior, prin activitati suplimentare fata de cele finantate de la buget, cum ar fi: lucrari de cercetare, expertize, analize de laborator si altele similare, executate pe baza de contracte incheiate cu persoane juridice sau persoane fizice din tara si strainatate, sau care obtin economii fata de subventia stabilita, pot acorda premii speciale personalului care a contribuit la acestea, in limita a 30% din totalul veniturilor nete suplimentare sau al economiilor bugetare realizate.
Criteriile si conditiile de acordare a acestor premii se stabilesc de catre ministere, celelalte organe centrale si prefecturile*) interesate, cu consultarea sindicatelor si avizul Ministerului Economiei si Finantelor.
----------
*) Potrivit prevederilor <>Legii administratiei publice locale nr. 69/1991 , atributiile respective sint de competenta consiliilor locale pentru unitatile subordonate.

ART. 16
(1) Pentru realizari deosebit de valoroase sau de importanta nationala din cultura si din cercetarea stiintifica si tehnologica, indiferent de unitatea in care se realizeaza, se pot acorda o data pe an premii speciale, dupa cum urmeaza:
a) 10 premii a 100.000 lei;
b) 15 premii a 75.000 lei;
c) 20 premii a 50.000 lei.
(2) Sumele necesare acordarii premiilor se aproba, in conditiile prevazute de lege, din fondul de rezerva la dispozitia Guvernului. Premiile individuale se aproba, dupa caz, de ministrul culturii, de presedintele Academiei Romane, de ministrul invatamintului si stiintei si, respectiv, de presedintii Academiei de Stiinte Agricole si Silvice si Academiei de Stiinte Medicale.

CAP. V
Alte drepturi

A. Plata cu ora
ART. 17
(1) In anumite domenii de activitate, unde sarcinile ce revin unor posturi ai caror titulari lipsesc temporar din unitate nu pot fi aminate si nici nu pot fi distribuite, in cadrul programului normal de lucru, intre ceilalti salariati incadrati pe functii similare, pentru realizarea acestora se vor putea folosi persoane din aceeasi unitate sau din alte unitati, care sa realizeze sarcinile respective in afara programului lor de lucru. Pe perioadele respective se va utiliza plata cu ora, in limita fondurilor care se disponibilizeaza prin absenta persoanelor titulare sau, cu avizul Ministerului Economiei si Finantelor, in limita fondurilor disponibilizate pe total unitate. Activitatile si locurile de munca unde se poate aproba plata cu ora in sensul prevederilor de mai sus se stabilesc de ministere, celelalte organe centrale sau prefecturi*).
----------
*) Potrivit prevederilor <>Legii administratiei publice locale nr. 69/1991 , atributiile respective sint de competenta consiliilor locale pentru unitatile subordonate.

(2) Plata cu ora se poate aplica si pentru indeplinirea unor activitati pentru care volumul de munca este sub jumatate din cel al unui post cu norma intreaga. Aceste fractiuni de norma vor fi prevazute ca atare in statul de functii.
(3) Calculul tarifului orar se face luind in considerare salariul de baza cu care este incadrat titularul inlocuit si numarul mediu lunar de ore stabilit pentru programul normal de lucru. In situatiile prevazute la alin.(2), se ia in considerare salariul de baza prevazut in statul de functii. Pentru personalul care presteaza activitati didactice cu ora in invatamint, calculul tarifului orar se face in raport cu norma didactica de predare saptaminala, cu functia didactica indeplinita si cu vechimea recunoscuta in invatamint.
(4) Personalul sanitar cu pregatire superioara, care efectueaza garzi pentru asigurarea continuitatii asistentei medicale in afara normei legale de munca si a programului de lucru de la functia de baza, se salarizeaza cu salariul orar al functiei de baza.
ART. 18
Totalul sumelor incasate lunar pentru orele suplimentare efectuate, precum si pentru munca remunerata prin plata cu ora, potrivit art. 9 si art. 17 alin. (1), nu poate depasi un salariu de baza lunar corespunzator incadrarii fiecaruia.

B. Salarizarea in cazul cumulului de functii
ART. 19
(1) Pentru acoperirea unor posturi vacante pot fi angajate prin concurs, cu respectarea prevederilor legale, persoane care se salarizeaza la nivelul gradatiei I a functiei, gradului sau treptei profesionale prevazute in statul de functii.
(2) In invatamintul de toate gradele, posturile vacante care nu au putut fi ocupate prin concurs pina la inceputul anului scolar (universitar), cit si cele temporar vacante pot fi ocupate prin cumul si de catre persoane din aceeasi unitate. Persoanele care cumuleaza vor fi salarizate corespunzator functiei didactice indeplinite, vechimii recunoscute in invatamint si gradului didactic obtinut (in cazul cadrelor didactice din invatamintul preuniversitar).
(3) Angajarea personalului prin cumul de functii se face cu acordul conducerii unitatii la care persoana in cauza are functia de baza, daca o parte din programul functiei cumulate se suprapune celui de la functia in care este incadrat; in acest caz se va asigura decalarea programului respectiv.

C. Numirea temporara, delegarea, detasarea sau trecerea temporara in alta munca
ART. 20
Persoanele numite temporar intr-un post de conducere vacant care nu a putut fi ocupat prin concurs sau in locul unei persoane cu functie de conducere care lipseste temporar din unitate o perioada mai mare de 30 zile calendaristice si care nu beneficiaza de salariu pe perioada respectiva primesc, pe linga salariul de baza al functiei, gradului sau treptei profesionale in care sint incadrate, indemnizatia corespunzatoare functiei de conducere pe care o preiau. Numirile temporare pe posturi de conducere vacante se pot face pentru o perioada de cel mult 6 luni, in cadrul careia se vor organiza noi concursuri pentru ocuparea acestor posturi.
ART. 21
(1) Pe durata delegarii, detasarii sau trecerii temporare intr-o alta munca, persoana in cauza isi pastreaza functia, gradul sau treapta profesionala si salariul avute anterior.
(2) Cind detasarea sau trecerea temporara in alta activitate se face la o munca la care este stabilit un salariu mai mare, persoana detasata sau trecuta temporar in alta munca are dreptul la acest salariu in conditiile prevazute de lege.
(3) Pe perioada detasarii sau trecerii temporare in alta munca, salariatii primesc, pe linga salariul de baza stabilit potrivit alin. (1) sau (2), si celelalte drepturi ce se acorda personalului de la locul de munca respectiv.
(4) Drepturile ce se acorda pe timpul detasarii sau trecerii temporare in alta munca se suporta de unitatea unde personalul respectiv isi desfasoara activitatea. Face exceptie personalul detasat in perioada de sezon in statiunile balneoclimaterice, la care plata drepturilor se face de unitatea de la care a fost detasat.

D. Drepturi in cazul mutarii in alta localitate si alte drepturi
ART. 22
(1) Personalul mutat, in cadrul aceleiasi unitati, in alta localitate are dreptul la:
a) rambursarea costului transportului pentru el si membrii familiei sale, precum si pentru gospodaria sa;
b) plata unei indemnizatii egale cu salariul de baza lunar;
c) plata unei indemnizatii egale cu 1/4 din salariul sau de baza lunar, pentru fiecare membru de familie;
d) un concediu platit de 5 zile lucratoare, in vederea mutarii efective, acordat la cererea sa.
(2) Mutarea in alta localitate se va putea face, in toate cazurile, numai cu asigurarea suprafetei locative corespunzatoare.
(3) De drepturile prevazute la alin. (1) beneficiaza si persoanele solicitate sa fie transferate in alta unitate situata intr-o localitate diferita decit cea de domiciliu, daca in documentul de solicitare a transferului s-a facut aceasta mentiune. Plata drepturilor respective se suporta de unitatea la care se face transferul.
ART. 23
(1) La incadrarea intr-o unitate din alta localitate decit cea de domiciliu, in primul an de activitate dupa absolvirea studiilor, personalul de specialitate beneficiaza de o indemnizatie de instalare echivalenta cu un salariu de baza corespunzator functiei, gradului sau treptei profesionale in care urmeaza a fi incadrat; in cazul medicilor si farmacistilor, indemnizatia de instalare se acorda dupa terminarea stagiului de internat.
(2) Indemnizatia de instalarea poate fi echivalenta cu doua salarii de baza pentru acele localitati unde atragerea specialistilor se face cu mare greutate, stabilite de ministere si celelalte organe centrale, impreuna cu prefecturile*) si avizate de Ministerul Economiei si Finantelor.
(3) Persoanele care au beneficiat de indemnizatia de instalare si care ulterior au demisionat sau li s-a desfacut contractul de munca din motive imputabile inainte de implinirea unui an de la instalare vor restitui, in conditiile legii, indemnizatia primita, calculata proportional cu perioada ramasa pina la expirarea termenului de un an.

CAP. VI
State de functii

ART. 24
(1) In limita fondului destinat platii salariilor, aprobat prin bugetul administratiei centrale si locale de stat, fiecare minister sau organ central si prefectura*) defalca fondul respectiv pentru aparatul propriu si pentru unitatile organizate in structura acestora.
(2) Fiecare unitate bugetara isi intocmeste statul de functii, care cuprinde denumirea functiei, gradul sau treapta profesionala, numarul de posturi, nivelul studiilor si nivelul salariilor de baza pe gradatii. Pe baza statelor de functii se intocmeste statul de personal, care cuprinde numarul maxim de posturi pe grupe de functii si fondul de salarii corespunzator.
(3) Statele de personal ale unitatilor, centralizate de ministere, celelalte organe centrale si prefecturi*) se aproba de catre Ministerul Muncii si Protectiei Sociale si Ministerul Economiei si Finantelor. Statele de functii pentru unitatile organizate in structura ministerelor si celorlalte organe centrale si prefecturilor*) se aproba de catre acestea.
----------
*) Potrivit prevederilor Legii administratiei publice nr.69/1991, atributiile respective sint de competenta consiliilor locale pentru unitatile subordonate.

CAP. VII
Dispozitii tranzitorii si finale

ART. 25
(1) La aplicarea prezentei hotariri, conducerea unitatii bugetare va proceda la reincadrarea intregului personal pe noile functii, grade si trepte profesionale, precum si pe gradatii, astfel ca noul salariu de baza sa nu fie inferior salariului tarifar avut. La reincadrare, conducerea unitatii va tine seama de competenta profesionala reflectata in rezultatele obtinute pina la data reincadrarii**).
----------
**) Reglementarile respective au avut aplicabilitate la data de 1 aprilie 1991, cu ocazia intrarii in vigoare a <>Hotaririi Guvernului nr. 307/1991 .

(2) In unitatile de invatamint, sanatate si cercetare stiintifica, la care gradele profesionale au fost obtinute pe baza de examen sau concurs, desfasurate potrivit reglementarilor proprii, incadrarea la aplicarea prezentei hotariri se va face cu mentinerea gradului profesional obtinut. In cazurile in care prin mentinerea gradului profesional ar rezulta salarii necorelate cu cele ce s-ar putea acorda celorlalte categorii de personal din unitatea respectiva, in limita fondului de salarii alocat pe total unitate, in mod temporar se pot stabili salarii de baza cu pina la 15% mai mici decit cele prevazute la gradatia 1, iar pentru unitatile de invatamint, fata de cele prevazute la transa de vechime corespunzatoare**).
(3) Prevederile alin.(2) referitoare la stabilirea unor salarii de baza mai mici cu pina la 15%, in mod temporar, se pot aplica si celorlalte categorii de salariati, inclusiv celor incadrati pe trepte profesionale, pentru a se asigura cresteri corelate ale salariilor cu ocazia reincadrarii personalului**).
(4) Prevederile art.13, 14 si 15 se vor aplica incepind cu anul 1992. Pentru anul 1991 se vor acorda premii anuale in limita unui fond de 3% din fondul de salarii realizat***).
----------
***) Conform <>Legii bugetului de stat pe anul 1992 nr. 36/8.04.1992 , in anul 1992 la institutiile publice se va aplica sistemul de premiere, potrivit prevederilor legale in vigoare pentru anul 1991.

ART. 26
(1) Sumele necesare pentru plata salariilor de baza stabilite in urma reincadrarii personalului, impreuna cu sporurile, premiile si celelalte drepturi, trebuie sa se incadreze in alocatiile bugetare stabilite cu aceasta destinatie.
(2) Cresterea medie a salariilor pe ansamblul fiecarui organ central sau local, ca urmare a aplicarii prevederilor prezentei hotariri, poate fi de cel mult 60% . In acest scop, se majoreaza cu 35% alocatiile bugetare aprobate cu aceasta destinatie, iar diferenta se va asigura de catre fiecare ordonator principal de credite bugetare prin reducerea cheltuielilor de personal, precum si prin utilizarea veniturilor proprii realizate.
(3) In anul 1991, veniturile de la unele institutii publice, realizate dupa data de 1 aprilie la nivelul ordonator principal de credite care aplica prevederile prezentei hotariri, vor fi retinute integral de acestia pentru finantarea cheltuielilor de personal si a altor cheltuieli, potrivit normelor legale.
ART. 27
(1) Solutionarea contestatiilor in legatura cu stabilirea salariilor, acordarea gradatiilor, sporurilor, premiilor si a altor drepturi care se stabilesc potrivit prevederilor prezentei hotariri este de competenta consiliului de administratie sau, dupa caz, a altor organe de conducere similare, a organului ierarhic superior fiecarei unitati bugetare, respectiv a consiliului de administratie al ministerului, organului central sau prefecturii*), pentru aparatul propriu.
----------
*) Potrivit prevederilor <>Legii administratiei publice locale nr. 69/1991 , atributiile respective sint de competenta consiliilor locale pentru unitatile subordonate.

(2) Contestatiile vor fi depuse in termen de 5 zile de la data luarii la cunostinta.
(3) Organele prevazute la alin. (1) vor lua masuri de solutionare a contestatiilor in termen de 30 de zile.
(4) Impotriva masurii unitatii de modificare unilaterala a salariilor stabilite potrivit prevederilor prezentei hotariri, cei interesati se pot adresa cu contestatie la judecatorie, in termen de 30 de zile de la data cind au luat cunostinta de masura contestata.
ART. 28
Persoanele incadrate in functiile prevazute in anexele la prezenta hotarire, cu salariu de debutant, vor fi salarizate astfel pina la expirarea perioadei de proba si avansare, pe baza de concurs, in gradul sau treapta profesionala imediat superioara.
ART. 29
Prevederile din prezenta hotarire se aplica si institutiilor publice a caror finantare se face din mijloace extrabugetare.
ART. 30
Personalul de specialitate trimis in strainatate, invitat pe contul organizatiilor sau altor parteneri externi pentru actiuni stiintifice, culturale, artistice, sportive si altele, beneficiaza de drepturile prevazute in anexa nr. 13.
ART. 31
Se recomanda ca salariile pentru unitatile de cult sa fie stabilite, la propunerea acestora, de catre Secretariatul de Stat pentru Culte, in limita fondurilor proprii si a contributiei din partea statului acordata cu aceasta destinatie unitatilor de cult.
ART. 32
Ministerele, celelalte organe centrale si prefecturile*) vor putea include in statele de functii pentru unitati si unele functii care nu sint specifice acestora, dar care se dovedesc a fi necesare si unitatilor respective, prin preluarea acestor functii din celelalte anexe la prezenta hotarire.
----------
*) Potrivit prevederilor <>Legii administratiei publice locale nr. 69/1991 , atributiile respective sint de competenta consiliilor locale pentru unitatile subordonate.

ART. 33
Ministerul Muncii si Protectiei Sociale impreuna cu Ministerul Economiei si Finantelor, in aplicarea prezentei hotariri, pot da indrumari metodologice si avizeaza, la propunerea ministerelor, celorlalte organe centrale, altor institutii asimilate acestora si prefecturilor*), ponderea personalului care poate fi incadrat la gradele profesionale superioare, utilizarea unor niveluri de salarizare, echivalarea unor functii si a conditiilor de ocupare a acestora, forme specifice de salarizare, tarife sau sume fixe, sporuri si adaosuri la salarii, pentru unitati bugetare sau extrabugetare. In mod similar se procedeaza si in cazul reorganizarii unor unitati bugetare sau extrabugetare.
ART. 34
Incalcarea dispozitiilor prevazute in prezenta hotarire atrage, dupa caz, raspunderea disciplinara, materiala sau penala, potrivit legii.
ART. 35
Ministerul Muncii si Protectiei Sociale si Ministerul Economiei si Finantelor, ca organe de specialitate, controleaza in toate unitatile bugetare modul de aplicare a dispozitiilor legale referitoare la salarizare si stabilesc masurile ce se impun pentru eliminarea deficientelor constatate si informeaza Guvernul.
ART. 36
(1) Dispozitiile prezentei hotariri intra in vigoare de la data de 1 aprilie 1991, data pina la care ramin aplicabile reglementarile privind salarizarea in vigoare la 1 martie 1991.
(2) Salariile din prezenta hotarire nu cuprind suma fixa acordata sub forma de indexare si compensatiile pentru cresterea preturilor**).
----------
**) Conform <>Hotaririi Guvernului nr. 314/1992 , salariile din anexe cuprind compensarile si indexarile acordate pina la data de 1 iunie 1992.

(3) Anexele nr. 1-13 fac parte integranta din prezenta hotarire***).
----------
***) Anexele nr. 1-12 sint reproduse astfel cum au fost modificate prin <>Hotarirea Guvernului nr. 314/1992 , iar anexa nr. 13, astfel cum a fost modificata prin <>Hotarirea Guvernului nr. 22/1991 .

(4) Pe data intrarii in vigoare a prezentei hotariri isi inceteaza aplicabilitatea hotaririle Guvernului si alte reglementari cu privire la nivelul salariilor, stabilirea gradatiilor, sporurile si marimea acestora, precum si orice dispozitii contrare acestei hotariri.


ANEXA 1





UNITĂŢI DE ÎNVĂŢĂMÎNT *1)

I. Salarii de bazã pentru funcţiile de specialitate
A. Învãţãmîntul superior

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Vechimea în învãţãmînt
Nr. Funcţia ────────────────────────────────────────────────────────
crt. pînã la 3-6 6-10 10-15 15-20 20-25 peste
3 ani ani ani ani ani ani 25 ani
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Profesor - - 33.000 34.000 35.200 38.300 37.400
universitar
2. Conferenţiar - 28.500 29.400 30.300 31.200 32.100 33 000
universitar
3. Şef de lucrãri - 25.500 26.200 27.000 27 800 28 500 29 400
(lector)
universitar
4. Asistent 21.700 22.300 22.800 23.500 24.200 24.800 25.500
universitar
5. Preparator 21.100 - - - - - -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


*1) Salariile de bazã pentru personalul din unitãţile de învãţãmînt se vor
majora, de la data de 1 septembrie 1992, cu 12%.

B. Învãţãmîntul preşcolar, primar, gimnazial, profesional,
liceal şi de maiştri



───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Vechimea în învãţãmînt
Nr. Funcţia Nivelul ──────────────────────────────────────────────────────────────
crt. studiilor pînã la 2-6 6-10 10-14 14-18 18-22 22-25 peste
2 ani ani ani ani ani ani ani 25 ani
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Profesor cu grad
didactic I S*) - - 25.500 26.200 27.000 27.800 28.500 29.400
cu grad didactic II - 22.300 22.800 23.500 24.200 24.800 25.500 26.200
definitiv - 20.050 20.600 21.100 21.700 22.300 22.800 23.500
debutant 19.600 - - - - - - -
7. Profesor cu grad
didadtic I I.P. 3**) - - 23.500 24.200 24.800 25.500 26.200 27.000
cu grad didactic II - 20.600 21.100 21.700 22.300 22.800 23.500 24.200
definitiv - 18.700 19.150 19.600 20.050 20.600 21.100 21.700
debutant 18.200 - - - - - - -
8. Institutor I cu grad
didactic I S*) - - 24.200 24.800 25.500 26.200 27.000 27.800
cu grad didactic II - 21.100 21.700 22.300 22.800 23.500 24.200 24.800
definitiv - 19.150 19.600 20.050 20.600 21.100 21.700 22.300
debutant 18.700 - - - - - - -
9. Institutor II cu grad
didactic I I.P. 3**) - - 22.300 22.800 23.500 24.200 24.800 25.500
cu grad didactic II - 19.600 20.050 20.600 21.100 21.700 22.300 22.800
definitiv - 17.800 18.200 18.700 19.150 19.600 20.050 20.600
debutant 17.350 - - - - - - -
10. Învãţãtor, educatoare,
educator; maistru M
instructor cu grad
didactic I - - 21.700 22.300 22.800 23.500 24.200 24.800
cu grad didactic II - 19.150 19.600 20.050 20.600 21.100 21.700 22.300
definitiv - 17.350 17.800 18.200 18.700 19.150 19.600 20.050
debutant 17.000 - - - - - - -
11. Profesor, învãţãtor,
educator, educatoare,
maistru instructor cu
studii de nivel liceal
fãrã pregãtire de
specialitate M 16.300 16.650 17.000 17.350 17.800 18.200 18.700 19.150
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

II. Salarii de bazã pentru funcţii auxiliare din învãţãmînt

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Salariul de bazã
Nr. Funcţia Nivelul Gradaţia
crt. studiilor ──────────────────────────────
1 2 3 4
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

a) Funcţii de execuţie pe grade profesionale

1. Secretar I ***) S 25.500 26.200 27.000 27.800
2. Secretar II S 22.800 23.500 24.200 24.800
3. Secretar III S 20.600 21.100 21.700 22.300
4. Secretar IV S 19.150 19.600 20.050 -
5. Secretar debutant S 18.700 - - -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


*) Studii universitare cu durata de 4-6 ani, învãţãmînt de zi, sau 5-6 ani,
învãţãmînt seral şi fãrã frecvenţã.
**) Studii superioare cu durata de 2-3 ani, învãţãmînt de zi, sau 3-4 ani,
învãţãmînt seral şi fãrã frecvenţã.
***) Se poate utiliza numai în instituţiile de învãţãmînt de categoria cea
mai mare.



──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Salariul de bazã
Nr. Funcţia Nivelul Gradaţia
crt. studiilor ──────────────────────────────
1 2 3 4
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

b) Funcţii de execuţie pe trepte profesionale

6. Şef atelier şcoalã I M 20.600 21.100 21.700 22.300
7. Şef atelier şcoalã II M 18.700 19.150 19.600 20.050
8. Şef atelier şcoalã III M 17.000 17.350 17.800 18.200
9. Secretar I M 19.150 19.600 20.050 20.600
10. Secretar II M 17.350 17.800 18.200 18.700
11. Secretar III M 16.000 16.300 16.650 17.000
12. Secretar debutant M 15.650 - - -
13. Laborant I, pedagog şcolar I*),
instructor I M 16.300 16.650 17.000 17.350
14. Laborant II, pedagog
şcolar II*), instructor II M 14.950 15.300 15.650 16.000
15. Laborant debutant M 14.650 - - -
16. Pedagog şcolar, supraveghetor
noapte G 14.950 15.300 15.650 16.000
17. Pedagog şcolar, supraveghetor
noapte debutant G 14.650 - - -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


*) Pedagogul şcolar, absolvent al şcolii normale (liceul pedagogic),
se salarizeazã corespunzãtor funcţiei de învãţãtor, iar cel cu studii
superioare, ca institutor I sau II, dupã caz.

III. Funcţii de conducere



──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Funcţia Indemnizaţia de conducere
crt. maximã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

a) Învãţâmînt superior

1. Rector Salariul de bazã 14.300
2. Prorector corespunzãtor funcţiei* 11.900
3. Decan îndeplinite 10.100
4. Secretar ştiinţific al senatului 9.500
5. Prodecan 8.600
6. Secretar ştiinţific al
consiliului profesoral 6.200
7. Şef catedrã 5.300
8. Director educativ de cãmine
studenţeşti 4.200
9. Secretar şef 3.900

b) Învãţãmint preşcolar, primar, gimnazial, profesional,
liceal şi de maiştri

10. Director Salariul de bazã 9.200
11. Director adjunct corespunzãtor funcţiei 6.200
12. Secretar I şef**) îndeplinite sau gradului 2.600
didactic
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


*) Pedagogul şcolar, absolvent al şcolii normale (liceul pedagogic),
se salarizeazã corespunzãtor funcţiei de învãţãtor, iar cel cu studii
superioare, ca institutor I sau II, dupã caz.
**) Se utilizeazã la centre bugetare, grupuri şcolare sau la unitãţi
şcolare, stabilite de Ministerul învãţãmîntului şi Ştiinţei.

IV. Sporuri pentru îndeplinirea onor sarcini, activitãţi şi
responsabilitãţi suplimentare funcţiei didactice de
bazã, care fac parte din salariul de bazã

Învãţãmîntul gimnazial, profesional, liceal şi de Spor maxim


maiştri ──────────────
- Profesor-diriginte 1.000

V. Salarii de bazã pentru funcţiile de specialitate
din centre de perfecţionare, calificare şi recalificare

A. Funcţii de execuţie

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Salariul de bazã
Nr. Funcţia Nivelul Gradaţia
crt. studiilor ──────────────────────────────
1 2 3 4
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

a) Funcţii de execuţie pe grade profesionale

1. Experţ I*) S 29.400 30.300 31.200 32.100
2. Expert II S 26.200 27.000 27.800 28.500
3. Expert III**) S 23.500 24.200 24.800 25.500
4. Expert IV**) S 21.100 21.700 22.300 22.800
5. Expert debutant**) S 20.600 - - -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


*) Funcţia de expert I se utilizeazã numai în cazul în care peste 50% din
norma de predare se realizeazã pentru cursanţi cu pregãtire superioarã.
**) Se utilizeazã şi la Casa Agronomului.

B. Funcţii de conducere



──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Funcţia Indemnizaţia de conducere
crt. maximã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Director Salariul de bazã 11.400
2. Director adjunct corespunzãtor funcţiei 9.500
de execuţie
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────




ANEXA 2



UNITĂŢI SANITARE ŞI DE ASISTENŢĂ SOCIALĂ

I. Salarii de bazã pentru funcţiile de specialitate
A. Funcţii de execuţie

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Salariul de bazã
Nr. Funcţia Nivelul Gradaţia
crt. studiilor ──────────────────────────────
1 2 3 4
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

a) Funcţii de execuţie pe grade profesionale

1. Medic primar gradul I S 34.000 35.200 36.300 37.400
2. Medic primar gradul II S 30.300 31.200 32.100 33.000
3. Medic primar gradul III S 26.200 27.000 27.800 28.500
4. Medic specialist S 23.500 24.200 24.800 25.500
5. Medic secundar S 21.700 22.300 22.800 -
6. Medic S 21.700 22.300 22.800 -
7. Medic intern S 21.100 - - -
8. Farmacist gradul I ***) S 30.300 31.200 32.100 33.000


***) Se poate utiliza numai în unitãţi sanitare umane.

9. Farmacist gradul II S 27.000 27.800 28.500 29.400
10. Farmacist gradul III S 24.200 24.800 25.500 26.200
11. Farmacist specialist S 22.300 22.800 23.500 -
12. Farmacist secundar S 20.600 21.100 21.700 -
13. Farmacist S 20.600 21.100 21.700 -
14. Farmacist intern S 20.050 - - -
15. Biolog, biochimist, chimist,
psiholog, logoped, sociolog,
fizician, profesor C.F.M.,
asistent social; gradul I S 27.000 27.800 28.500 29.400
16. Biolog, biochimist, chimist,
psiholog, logoped, sociolog,
fizician, profesor C.F.M.,
asistent social; gradul II S 24.200 24.800 25.500 26.200
17. Biolog, biochimist, chimist,
psiholog, logoped, sociolog,
fizician, profesor C.F.M.,
asistent social; gradul III S 21.700 22.300 22.300 23.500
18. Biolog, biochimist, chimist,
psiholog, logoped, sociolog,
fizician, profesor C.F.M.,
asistent social S 20.050 20.600 21.100 -
19. Biolog, biochimist, chimist,
psiholog, logoped, sociolog,
fizician, profesor C.F.M.,
asistent social; debutant S 19.600 - - -

b) Funcţii de execuţie pe trepte profesionale

20. Dentist, profesor C.F.M.; I*) Învãţãmînt
superior
de 3 ani 24.200 24.800 25.500 26.200
21. Dentist, profesor C.F.M.; II*) Învãţãmînt
superior
de 3 ani 21.700 22.300 22.800 23.500
22. Dentist, profesor C.F.M.; III*) Învãţãmînt
superior
de 3 ani 20.050 20.600 21.100 -
23. Dentist, profesor C.F.M. *) Învãţãmînt
superior
de 3 ani 18.700 19.150 19.600 -
24. Dentist, profesor C.F.M.; *) Învãţãmînt
debutant superior
de 3 ani 18.200 - - -
----------
*) Nivelul de salarizare prevãzut la poziţiile 20-24 se utilizeazã şi pentru
salarizarea funcţiei de educator-puericultor ocupatã de persoane care au
absolvit cu diplomã învãtãmîntul superior de scurtã duratã cu durata studiilor
de 2-3 ani învãţãmînt de zi sau 3-4 ani învãţãmînt seral şi fãrã frecvenţã.

25. Asistent medical I **)
Tehnician dentar I M 22.300 22.800 23.500 -
26. Asistent medical II **)
Tehnician dentar II M 20.600 21.100 21.700 -
27. Asistent medical III **)
Tehnician dentar III M 19.150 19.600 20.050 -
28. Asistent medical **)
Tehnician dentar M 17.800 18.200 18.700 -
29. Asistent medical debutant **)
Tehnician dentar debutant M 17.350 - - -
----------
**) Se aplicã şi funcţiilor de tehnicieni sanitari din profilele: utilaje
medicale, optician, protezare ortopedicã, protezare auditivã, precum şi
funcţiilor de asistenţi sociali.

30. Sorã medicalã cu liceu
sanitar I ***) M 21.700 22.300 22.800 -
31. Sorã medicalã cu liceu
sanitar II***) M 20.050 20.600 21.100 -
32. Sorã medicalã cu liceu
sanitar III***) M 18.700 19.150 19.600 -
33. Sorã medicalã cu liceu
sanitar ***) M 17.350 17.800 18.200 -
34. Sorã medicalã cu liceu sanitar
debutantã ***) M 17.000 - - -
----------
***) Se apiicã şi funcţiilor: oficiant medical, laborant, cu liceu sanitar;
dentist, instructor de culturã fizicã medicala, instructor de educaţie,
instructor de ergoterapie, statistician medical, asistent social.

35. Sorã medicalã I ****) Şcoala
sanitarã 19.600 20.050 21.100 -
36. Sorã medicalã II ****) Şcoala
sanitarã 18.200 18.700 19.150 -
37. Sorã medicalã III****) Şcoala
sanitarã 17.000 17.350 17.800 -
38. Sorã medicalã debutantã ****) Şcoala
sanitarã 16.650 - - -
----------
****) Se aplicã şi funcţiilor: oficiant medical, moaşã, laborant, maseur,
cu şcoalã sanitarã; registrator medical, gipsar, autopsier, asistent social.

39. Infirmierã I G 16.300 16.650 17.000 17.350
40. Infirmierã II G 14.950 15.300 15.650 16.000
41. Infirmierã debutantã G 14.650 - - -
42. Brancardier, bãieş, nãmolar,
spãlãtoreasã, îngrijitoare; I G 16.000 16.300 16.650 17.000
43. Brancardier, bãieş, nãmolar,
spãlãtoreasã, îngrijitoare; II G 14.650 14.950 15.300 15.650
44. Brancardier, bãieş, nãmolar,
spãlãtoreasã, îngrijitoare;
debutant G 14.300 - - -


──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

B. Funcţii de conducere

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Funcţia Indemnizaţia de conducere
crt. maximã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
45. Medic (farmacist) director Salariul de bazã 11.400
46. Medic (farmacist) director adjunct corespunzãtor funcţiei 9.500
47. Medic şef (policlinicã, staţie îndeplinite
salvare, centru recoltare sînge
şi altele similare) 9.200
40. Medic (farmacist, biolog,
biochimist, chimist, psiholog)
şef secţie, laborator şi altele
similare 5.800
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

II. a) Sporuri pentru îndeplinirea unor sarcini,
activitãţi şi responsabilitãţi suplimentare funcţiei
de bazã, care fac parte din salariul de bazã

Spor maxim
──────────────────
1. Farmacist-diriginte 2.800
2. Asistent medical (tehnician sanitar, sorã medicalã,
oficiant medical, moaşã, laborant şi altele
similare) şef 2.600

b) Indemnizaţii pentru activitãţi prestate în
afara obligaţiilor funcţiei de bazã şi care nu fac parte
din salariul de bazã

- lei/şedinţã -
──────────────────
1. Membrii comisiilor de avizare medico-legalã, ai 600-1.200
comisiilor de expertizã şi recuperare a (dar nu mai mult
capacitãţii de muncã şi ai comisiei medicale de 20%, în cursul
unei luni, din
salariul de bazã
al funcţiei
îndeplinite)

c) Spor pentru responsabilitatea actului medical

- lei/lunã -
──────────────────
1. Medici încadraţi în unitãţile sanitare bugetare,
subordonate ministerelor cu reţea sanitarã proprie,
pe perioada cît îşi exercitã responsabilitatea de
medic 1.550 *)


*) Începînd cu 1 septembrie 1992, sporul pentru responsabilitatea actului
medical se majoreazã la 3.000 lei lunar şi va face parte din salariul de bazã.


NOTĂ:
1. Funcţiile şi salariile de bazã din anexã se aplicã şi la alte unitãţi
din sectorul sanitar stabilite de Ministerul Sãnãtãţii.
2. Condiţiile de acordare a sporului pentru responsabilitatea actului
medical se stabilesc de Ministerul Sãnãtãţii.
3. Pentru condiţii deosebit de periculoase, stabilite de Ministerul
Sãnãtãţii - leprozerii, anatomie patologicã, epidemii deosebit de grave şi
altele asemenea -, cuantumul sporului poate fi de pînã la 100% din salariul de
bazã şi se acordã în condiţiile prevãzute la art. 8 lit. a) din hotãrîre.
4. Pentru dispensarele medicale cu condiţii deosebite de muncã - izolare,
dispersare, altitudine, cãi de acces dificile - sporul poate fi de pînã la 60%
din salariul de bazã şi se acordã în condiţiile prevãzute la art. 8 lit. d) din
hotãrîre.
5. Personalul care îşi desfãşoarã activitatea cu surse de radiaţii sau
generatori de radiaţii beneficiazã de un spor pentru condiţii periculoase de
pînã la 30% din salariul de bazã, diferenţiat pe categorii de risc radiologie,
astfel: 10% la categoria I, 15% la categoria a II-a, 20% la categoria a III-a,
30% la categoria a IV-a.



ANEXA 3



UNITĂŢI DE CERCETARE FUNDAMENTALA ŞI AVANSATA ŞI PROIECTARE

I. Salarii de bazã pentru funcţiile de
specialitate din cercetarea fundamentalã şi avansatã
A. Funcţii de execuţie

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Salariul de bazã
Nr. Funcţia Nivelul Gradaţia
crt. studiilor ──────────────────────────────
1 2 3 4
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

a) Funcţii ele execuţie pe grade profesionale

1. Cercetãtor principal gradul I S 34.000 35.200 36.300 37.400
2. Cercetãtor principal gradul II S 30.300 31.200 32.100 33.000
3. Cercetãtor principal gradul III S 26.200 27.000 27.800 28.500
4. Cercetãtor S 23.500 24.200 24.800 25.500
5. Cercetãtor asistent S 21.700 22.300 22.800 -
6. Cercetãtor stagiar S 21.100 - - -

b) Funcţii de execuţie auxiliare cercetãrii pe grade profesionale

7. Asistent de cercetare I S 24.800 25.500 26.200 27.000
8. Asistent de cercetare II S 22.300 22.800 23.500 24.200
9. Asistent de cercetare III S 20.050 20.600 21.100 21.700
10. Asistent de cercetare stagiar S 19.600 - - -

c) Funcţii de execuţie auxiliare cercetãrii pe trepte profesionale

11. Asistent I M 21.100 21.700 22.300 22.800
12. Asistent II M 19.150 19.600 20.050 20.600
13. Asistent III M 17.350 17.800 18.200 18.700
14. Asistent IV M 16.000 16.300 16.650 17.000
15. Asistent stagiar M 15.650 - - -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

B. Funcţii de conducere

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Funcţia Indemnizaţia de conducere
crt. maximã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16. Director institut Salariul de bazã 10.100
17. Director adjunct ştiinţific corespunzãtor funcţiei 6.200
18. Secretar ştiinţific, director centru şi gradului profesional 5.300
19. Şef secţie 4.200
20. Şef laborator, atelier 2.800
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

NOTĂ:
1. Prezenta anexã se aplicã şi la unitãţile şi subunitãţile (secţii,
laboratoare colective) de cercetare fundamentalã şi avansatã, precum şi la alte
activitãţi de cercetare-dezvoltare care, potrivit legii, sînt finanţate integral
de la bugetul de stat sau bugetele locale.
2. Studenţii de la institutele de învãţãmînt superior, cursuri de zi, din
ultimii ani, care sînt cooptaţi în activitatea de cercetare ştiinţificã, pot fi
angajaţi cu contract individual de muncã de unitãţile şi subunitãţile prevãzute
la pct. 1 din prezenta notã, urmînd a fi salarizaţi cu salariul de bazã pentru
cercetãtorul stagiar, diminuat astfel:
- cu 30% pentru studenţii din ultimul an de studii;
- cu 50% pentru studenţii din penultimul an de studii, dar nu mai puţin de
salariul de bazã minim brut pe ţarã.


II. Salarii de bazã pentru funcţiile de specialitate din proiectare
A. Funcţii de execuţie

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Salariul de bazã
Nr. Funcţia Nivelul Gradaţia
crt. studiilor ──────────────────────────────
1 2 3 4
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

a) Funcţii de execuţie pe grade profesionale

1. Proiectant gradul I S 29.400 30.300 31.200 32.100
2. Proiectant gradul II S 26.200 27.000 27.800 28.500
3. Proiectant gradul III S 23.500 24.200 24.800 25.500
4. Proiectant gradul IV S 21.100 21.700 22.300 22.800
5. Proiectant debutant S 20.600 - - -

b) Funcţii de execuţie pe trepte profesionale

6. Tehnician proiectant I M 20.050 20.600 21.100 21.700
7. Tehnician proiectant II M 18.200 18.700 19.150 19.600
8. Tehnician proiectant III M 16.650 17.000 17.350 17.800
9. Tehnician proiectant IV M 15.300 15.650 16.000 16.300
10. Tehnician proiectant debutant M 14.950 - - -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

B. Funcţii de conducere

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Funcţia Indemnizaţia de conducere
crt. maximã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11. Director institut Salariul de bazã 9.500
12. Director adjunct institut, corespunzãtor funcţiei
secretar ştiinţific institut de execuţie 6.000
13. Director centru 5.300
14. Şef secţie 4.200
15. Şef atelier 2.800
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────




ANEXA 4



UNITĂŢI DE INFORMATICĂ

Salarii de bazã pentru funcţii de
execuţie pentru personalul de cercetare-proiectare, implementare
sisteme informatice şi exploatare echipamente de calcul şi auxiliare
A. Funcţii de specialitate

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Salariul de bazã
Nr. Funcţia Nivelul Gradaţia
crt. studiilor ──────────────────────────────
1 2 3 4
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

a) Funcţii de execuţie pe grade profesionale

1. Analist, programator, inginer
de sistem I S 29.400 30.300 31.200 32.100
2. Analist, programator, inginer
de sistem II S 26.200 27.000 27.800 23.500
3. Analist, programator, inginer
de sistem III S 23.500 24.200 24.300 25.500
4. Analist, programator, inginer
de sistem IV S 21.100 21.700 22.300 22.800
5. Analist, programator, inginer
de sistem debutant S 20.600 - - -

b) Funcţii de execuţie pe trepte profesionale

6. Analist (programator) ajutor IA M 22.300 22.800 23.500 -
7. Analist (programator) ajutor I M 20.050 20.600 21.100 21.700
8. Analist (programator) ajutor II M 18.200 18.700 19.150 19.600
9. Analist (programator) ajutor III M 16.650 17.000 17.350 17.800
10. Analist (programator) ajutor IV M 15.300 15.650 16.000 16.300
11. Analist (programator) ajutor
debutant M 14.950 - - -
12. Operator, controlor date I M 19.600 20.050 20.600 21.100
13. Operator, controlor date II M 17.800 18.200 18.700 19.150
14. Operator, controlor date III M 16.300 16.650 17.000 17.350
15. Operator, controlor date IV M 14.950 15.300 15.650 16.000
16. Operator, controlor date
debutant M 14.650 - - -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

B. Funcţii de conducere

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Funcţia Indemnizaţia de conducere
crt. maximã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Director Salariul de bazã 9.600
2. Director adjunct tehnic corespunzãtor funcţiei 5.600
3. Şef secţie, laborator, oficiu şi gradului profesional
(cercetare, proiectare,
implementare, exploatare etc.) 3.000
4. Şef atelier (proiectare,
implementare, exploatare,
pregãtire şi control date etc.) 2.600
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────




ANEXA 5



UNITĂŢI DE CULTURĂ
I. Salarii de bazã pentru funcţiile de specialitate
din unitãţile teatrale muzicale şi de cinematografie

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Salariul de bazã
Nr. Funcţia Nivelul Gradaţia
crt. studiilor ──────────────────────────────
1 2 3 4
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

a) Funcţii de execuţie pe grade profesionale

1. Regizor artistic, dirijor,
solist (vocal, balet,
concertist, instrumentist),
actor, pictor scenograf,
consultant artistic, coregraf
I S 33.000 34.000 35.200 36.300
II 29.400 30.300 31.200 32.100
III 26.200 27.000 27.800 23.500
IV 23.500 24.200 24.800 25.500
V 21.100 21.700 22.300 22.800
debutant 20.600 - - -
2. Maestru (balet-dans, cor,
corepetitor), concert maestru
I S 32.100 33.000 34.000 35.200
II 28.500 29.400 30300 31.200
III 25.500 26.200 27.000 27.800
IV 22.800 23.500 24.200 24.800
V 20.600 21.100 21.700 22.300
3. Dirijor cor, instrumentist şef
partidã, instrumentist, şef
orchestrã, maestru de studii
(balet, canto), secretar
literar (muzical), operator
imagine (sunet), sufleor opera
I S 31.200 32.100 33.000 34.000
II 27.800 28.500 29.400 30.300
III 24.800 25.500 26.200 27.000
IV 22.300 22.800 23.500 24.200
V 20.050 20.600 21.100 21.700
debutant 19.600 - - -
4. Artist liric *), balerin,
dansator acompaniator,
corepetitor, actor mînuitor
pãpuşi, sculptor pãpuşi,
sufleor teatru, artist plastic,
machior, peruchier, monteur
imagine, corifeu
I S 27.000 27.800 28.500 29.400
II 24.200 24.800 25.500 26.200
III 21.700 22.300 22.800 23.500
IV 19.600 20.050 20.600 21.100
V 17.800 18.200 18.700 19.150
debutant 17.350 - - -


*) Se vor încadra persoanele cu studii superioare care au ocupat funcţia de
corist.

5. Maestru (balet-dans,
corepetitor), concert maestru,
maestru de studii balet
I M 22.800 23.500 24.200 24.800
II 20.600 21.100 21.700 22.300
III 18.700 19.150 19.600 20.050
IV 17.000 17.350 17.800 18.200
6. Dirijor, solist (vocal, balet,
concertist, instrumentist),
actor, instrumentist şef
partidã, instrumentist, şef
orchestrã, sufleor operã
I M 21.100 21.700 22.300 22.800
II 19.150 19.600 20.050 20.600
III 17.350 17.800 18.200 18.700
IV 16.000 16.300 16.650 17.000
debutant 15.650 - - -
7. Maestru artist circ, artist
circ
I 29.400 30.300 31.200 32.100
II 26.200 27.000 27.800 28.500
III 23.500 24.200 24.800 25.500
IV 21.100 21.700 22.300 22.800
V 19.150 19.600 20.050 20.600
VI 17.350 17.800 18.200 18.700
debutant 17.000 - - -
8. Corist, balerin, dansator,
corepetitor, actor mînuitor
pãpuşi, sculptor pãpuşi,
sufleor teatru, artist plastic,
machior, peruchier, monteur
imagine, corifeu
I M 21.100 21.700 22.300 22.800
II 19.150 19.600 20.050 20.600
III 17.350 17.800 18.200 18.700
IV 16.000 16.300 16.650 17.000
debutant 15.650 - - -

b) Funcţii de execuţie pe trepte profesionale

9. Regizor scenã, culise,
secretar platou
I M 20.600 21.100 21.700 22.300
II 18.700 19.150 19.600 20.050
III 17.000 17.350 17.800 18.200
debutant 16.650 - - -
10. Supraveghetor salã, controlor
bilete, garderobier, plasator
I M;G 14.950 15.300 15.650 16.000
II 13.600 13.950 14.300 14.650
debutant 13.400 - - -

II. Salarii de bazã pentru funcţiile de
execuţie din presã, edituri, informare documentarã, muzee,
biblioteci, case de culturã, cãmine culturale şi alte instituţii de culturã

a) Funcţii de execuţie pe grade profesionale

11. Publicist comentator,
corespondent în strãinãtate,
redactor de rubricã, redactor,
lector
I S 29.400 30.300 31.200 32.100
II 26.200 27.000 27.800 28.500
III 23.500 24.200 24.800 25.500
IV 21.100 21.700 22.300 22.800
debutant 20.600 - - -
12. Reporter (fotoreporter,
corespondent local), şef
agenţie publicitate
I S 27.000 27.800 28.500 29.400
II 24.200 24.800 25.500 26.200
III 21.700 22.300 22.800 23.500
IV 19.600 20.050 20.600 21.100
debutant 19.150 - - -
13. Muzeograf, restaurator,
conservator, bibliograf,
bibliotecar
I S 27.000 27.800 28.500 29.400
II 24.200 24.800 25.500 26.200
III 21.700 22.300 22.800 23.500
IV 19.600 20.050 20.600 21.100
debutant 19.150 - - -
14. Referent, secretar (tehnic) de
redacţie, documentarist,
traducãtor, caricaturist,
desenator artistic, corector,
tehnoredactor
I S 26.200 27.000 27.800 28.500
II 23.500 24.200 24.800 25.500
III 21.l00 21.700 22.300 22.800
IV 19.150 19.600 20.050 20.600
debutant 18.700 - - -
15. Muzeograf, restaurator,
conservator, bibliograf,
bibliotecar, referent, redactor
I Învãţã- 24.200 24.800 25.500 26.200
II mîntul 21.700 22.300 22.800 23.500
III superior 19.600 20.050 20.600 21.100
IV de 3 ani 17.800 18.200 18.700 19.150
debutant 17.350 - - -

b) Funcţii de execuţie pe trepte profesionale

16. Restaurator, conservator,
trezorier, gestionar custode
salã
I M 21.700 22.300 22.800 23.500
II 19.600 20.050 20.600 21.100
III 17.800 18.200 18.700 19.150
IV 16.300 16.650 17.000 17.350
debutant 16.000 - - -
17. Bibliotecar, redactor, referent,
secretar (tehnic) de redacţie,
documentarist, traducãtor,
caricaturist, desenator artistic,
corector, tehnoredactor
I M 21.700 22.300 22.800 23.500
II 19.600 20.050 20.600 21.100
III 17.800 18.200 18.700 19.150
IV 16.300 16.650 17.000 17.350
V 14.950 15.300 15.650 16.000
debutant 14.650 - - -
18. Operator
I M 16.650 17.000 17.350 17.800
II 15.300 15.650 16.000 16.300
debutant 14.950 - - -
19. Laborant foto, retuşor foto,
fotograf
I M 19.600 20.050 20.600 21.100
II 17.800 18.200 18.700 19.150
III 16.300 16.650 17.000 17.350
IV 14.950 15.300 15.650 16.000
debutant 14.650 - - -
20. Supraveghetor muzeu, mânuitor
carte
I M;G 16.300 16.650 17.000 17.350
II 14.950 15.300 15.650 16.000
III 13.600 13.950 14.300 14.650
debutant 13.400 - - -


──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

NOTĂ:
Persoanele din unitãţile de culturã, care au rezultate valoroase în
activitate, pot ocupa în mod cu totul excepţional, cu aprobarea nominalã a
ministrului, funcţii de specialitate fãrã a avea studiile necesare postului.

III. Funcţii de conducere din unitãţile de la pct. I şi II

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Funcţia Indemnizaţia de conducere
crt. maximã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Director general Salariul de bazã 11.400
2. Director general adjunct corespunzãtor 10.100
3. Director, redactor şef funcţiei de execuţie 9.500
4. Director adjunct, redactor şef
adjunct 8.200
5. Şef redacţie, secretar general
de redacţie 5.000
6. Şef serviciu, şef secţie 4.200
7. Şef birou, şef oficiu 2.800
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

IV. Salarii de bazã pentru funcţiile de execuţie şi de
conducere specifice Agenţiei Naţionale de Presã "Rompres"

A. Funcţii de execuţie

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Salariul de bazã
Nr. Funcţia Nivelul Gradaţia
crt. studiilor ──────────────────────────────
1 2 3 4
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

a) Funcţii de execuţie pe grade profesionale

1. Comentator politic, publicist,
corespondent special (în ţarã
şi în strãinãtate),
editorialist, redactor de
rubricã, redactor, reporter
special, fotoreporter special
I*) S 33.000 34.000 35.200 36.300
II S 29.400 30.300 31.200 32.100
III S 26.200 27.000 27.800 28.500
IV S 23.500 24.200 24.800 25.500
V S 21.100 21.700 22.300 22.800
debutant S 20.600 - - -
2. Redactor documentarist,
redactor translator, secretar
de redacţie (emisie),
translator emisie, grafician,
corector transmisie
I*) S 29.400 30.300 31.200 32.100
II S 26.200 27.000 27.800 28.500
III S 23.500 24.200 24.800 25.500
IV S 21.100 21.700 22.300 22.800
debutant S 20.600 - - -

b) Funcţii de execuţie pe trejpte profesionale

3. Redactor documentarist,
redactor translator, reporter,
fotoreporter, secretar (de
redacţie şi de emisie),
redactor-translator emisie,
grafician, corector transmisie,
fototecar
I*) M 24.200 24.800 25.500 26.200
II M 21.700 22.300 22.800 23.500
III M 19.600 20.050 20.600 21.100
IV M 17.800 18.200 18.700 19.150
debutant M 17.350 - - -
4. Operator emisie-recepţie
I*) M 17.800 18.200 18.700 19.150
II M 16.300 16.650 17.000 17.350
III M 14.950 15.300 15.650 16.000
debutant M 14.650 - - -


*) Şe poate utiliza numai ca aprobarea consiliului de administraţie şi în
limita a 15% din numãrul celor care ocupã aceste funcţii.

B. Funcţii de conducere



──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Funcţia Indemnizaţia de conducere
crt. maximã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Secretar general de agenţie Salariul de bazã 11.400
6. Director, redactor şef corespunzãtor 10.100
7. Director adjunct, redactor şef funcţiei de execuţie
adjunct 8.900
8. Secretar general de redacţie 8.300
9. Şef secţie, şef serviciu 7.000
10. Şef birou 5.200
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────




ANEXA 6



UNITĂŢI SPORTIVE
I. FEDERAŢII SPORTIVE
Salarii de bazã pentru funcţiile de specialitate

A. Funcţii de execuţie

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Salariul de bazã
Nr. Funcţia Nivelul Gradaţia
crt. studiilor*) ──────────────────────────────
1 2 3 4
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


*) Nivelul studiilor şi condiţiile de ocupare a funcţiilor se stabilesc
prin ordin al ministrului.

a) Funcţii de execuţie pe grade profesionale

1. Secretar federaţie, antrenor
federal antrenor lot
naţional**); expert sportiv
gradul I 29.400 30.300 31.200 32.100
2. Secretar federaţie, antrenor
federal, antrenor lot
naţional**); referent sportiv
gradul II 26.200 27.000 27.800 28.500
3. Secretar federaţie, antrenor
federal gradul III, antrenor
lot naţional**); instructor
sportiv I 23.500 24.200 24.800 25.500
4. Secretar federaţie, antrenor
federal gradul IV, instructor
sportiv II 21.100 21.700 22.300 22.800
5. Secretar federaţie, antrenor
federal gradul V, instructor
sportiv III 19.150 19.600 20.050 20.600
6. Instructor sportiv debutant 18.700 - - -
----------
**) Se poate utiliza şi la cluburile sportive, cu aprobarea ministrului.

b) Funcţii de execuţie pe trepte profesionale

7. Instructor sportiv I,
referent I 18.200 18.700 19.150 19.600
8. Instructor sportiv II,
referent II 16.650 17.000 17.350 17.800
9. Instructor sportiv III,
referent III 15.300 15.650 16.000 16.300
10. Instructor sportiv debutant 14.950 - - -

B. Funcţii de conducere



──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Funcţia Indemnizaţia de conducere
crt. maximã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11. Preşedinte federaţie Salariul de bazã 11.400
12. Vicepreşedinte federaţie corespunzãtor 8.600
13. Secretar general federaţie funcţiei de execuţie 5.800
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

II. ALTE UNITĂŢI SPORTIVE

A. Funcţii de execuţie

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Salariul de bazã
Nr. Funcţia Nivelul Gradaţia
crt. studiilor*) ──────────────────────────────
1 2 3 4
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Funcţii de execuţie pe categorii de clasificare***)


*) Nivelul studiilor şi condiţiile de ocupare a funcţiilor se stabilesc
prin ordin al ministrului.
***) Categoria de clasificare de antrenor, în sensul prezentei hotãrîri,
corespunde gradului profesional

1. Antrenor categoria I, expert
sportiv gradul I 26.200 27.000 27.800 28.500
2. Antrenor categoria II, expert
sportiv gradul II 23.500 24.200 24.800 25.500
3. Antrenor categoria III, referent
sportiv gradul III 21.100 21.700 22.300 22.800
4. Antrenor categoria IV, referent
sportiv gradul IV 19.150 19.600 20.050 20.600
5. Antrenor categoria V, referent
sportiv gradul V 17.350 17.800 18.200 18.700
6. Antrenor debutant, referent
debutant 17.000 - - -


──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

B. Funcţii de conducere

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Funcţia Indemnizaţia de conducere
crt. maximã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Cluburi

1. Preşedinte club Salariul de bazã 4.700
2. Vicepreşedinte club, şef corespunzãtor
complex sportiv funcţiei de execuţie 3.300
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

NOTĂ:
Persoanele utilizate în cadrul unitãţilor sportive în calitate de
colaboratori beneficiazã de o indemnizaţie lunarã de pînã la 2000 lei,
stabilitã în raport de perioada de colaborare şi importanţa lucrãrilor
efectuate.




ANEXA 7



UNITĂŢI TERITORIALE SUBORDONATE DIRECŢIEI GENERALE A VĂMILOR
Salarii de bazã pentru funcţiile de specialitate

A. Funcţii de execuţie

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Salariul de bazã
Nr. Funcţia Nivelul Gradaţia
crt. studiilor ──────────────────────────────
1 2 3 4
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

a) Funcţii de execuţie pe grade profesionale

1. Controlor general specialist S 27.800 28.500 29.400 30.300
2. Controlor general S 24.800 25.500 26.200 27.000
3. Controlor vamal grad I S 22.300 22.800 23.500 24.200
4. Controlor vamal grad II S 20.050 20.600 21.100 21.700
5. Controlor vamal debutant S 19.600 - - -

b) Funcţii de execuţie pe trepte profesionale

6. Controlor vamal I M 20.050 20.600 21.100 21.700
7. Controlor vamal II M 18.200 18.700 19.150 19.600
8. Controlor vamal III M 16.650 17.000 17.350 17.800
9. Controlor vamal IV M 15.300 15.650 16.000 16.300
10. Controlor vamal debutant M 14.950 - - -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

B. Funcţii de conducere

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Funcţia Indemnizaţia de conducere
crt. maximã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11. Şef vamã Salariul de bazã 10.100
12. Şef vamã adjunct corespunzãtor 8.600
13. Şef turã funcţiei de execuţie 2.600
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



ANEXA 8



UNITĂŢI NAVALE ŞI CĂPITĂNII DE PORTURI
I. UNITĂŢI NAVALE
Salarii de bazã pentru funcţiile de specialitate

A. Funcţii de execuţie

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Salariul de bazã
Nr. Funcţia Nivelul Gradaţia
crt. studiilor ──────────────────────────────
1 2 3 4
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Comandant instructor S 27.000 27.800 28.500 29.400
2. Şef mecanic instructor S 27.000 27.800 28.500 29.400

a) Funcţii de execuţie pe nave maritime

3. Comandant S 27.800 28.500 29.400 30.300
4. Şef mecanic S 27.000 27.800 28.500 29.400
5. Cãpitan secund, şef mecanic
secund, şef electrician S 24.200 24.800 25.500 26.200
6. Ofiţer punte, ofiţer mecanic,
ofiţer electrician; II S 21.700 22.300 22.800 23.500
7. Ofiţer punte, ofiţer mecanic,
ofiţer electrician; III S 19.600 20.050 20.600 21.100
8. Ofiţer aspirant S 19.150 - - -

b) Funcţii de execuţie pe nave portuare, tehnice, fluviale

9. Cãpitan M 22.300 22.800 23.500 24.200
10. Şef mecanic M 21.100 21.700 22.300 22.800
11. Ofiţer punte M 19.600 20.050 20.600 21.100
12. Ofiţer mecanic, ofiţer
electrician M 19.150 19.600 20.050 20.600

c) Funcţii de execuţie comune pe nave

13. Şef staţie RTG M 19.600 20.050 20.600 21.100
14. Ofiţer RTG I M 19.600 20.050 20.600 -
15. Ofiţer RTG II M 17.800 18.200 18.700 19.150
16. Şef echipaj 19.150 19.600 20.050 -
17. Conducãtor şalupã, şef
timonier, ajutor ofiţer mecanic M 17.800 18.200 18.700 -
18. Electrician, motorist,
motopompist, timonier, marinar 16.650 17.000 17.350 -
19. Electrician, motorist,
motopompist, marinar; debutant 16.300 - - -
20. Scafandru autonom 20.600 21.100 21.700 -
21. Scafandru greu 19.150 19.600 20.050 -
22. Scafandru debutant 18.700 - - -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

B. Funcţii de conducere

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Funcţia Indemnizaţia de conducere
crt. maximã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
23. Şef grup scafandri Salariul de bazã 3.900
corespunzãtor funcţiei
de execuţie
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

II. CĂPITĂNII DE PORTURI
Salarii de bazã pentru funcţiile de execuţie

A. Funcţii de execuţie

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Salariul de bazã
Nr. Funcţia Nivelul Gradaţia
crt. studiilor ──────────────────────────────
1 2 3 4
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

a) Funcţii de execuţie pe grade profesionale

1. Cãpitan de port, specialist S 30.300 31.200 32.100 33.000
2. Cãpitan de port gradul I S 26.200 27.000 27.800 28.500

b) Funcţii de execuţie pe trepte profesionale

3. Cãpitan de port gradul II M 21.700 22.300 22.800 23.500
4. Ofiţer de port gradul I M 19.600 20.050 20.600 21.100
5. Ofiţer de port gradul II M 17.800 18.200 18.700 19.150
6. Ofiţer de port debutant M 17.350 - - -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

B. Funcţii de conducere

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Funcţia Indemnizaţia de conducere
crt. maximã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Director (cãpitãnii coordonatoare) Salariul de bazã 11.400
8. Cãpitan şef port corespunzãtor 5.800
9. Şef serviciu funcţiei de execuţie 5.300
10. Şef birou 3.900
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────




ANEXA 9



LABORATOARE CENTRALE: PENTRU CONTROLUL CALITĂŢII SEMINŢELOR,
PENTRU CONTROLUL SANITAR VETERINAR DE DIAGNOSTIC,
PENTRU CONTROLUL ALIMENTELOR DE ORIGINE ANIMALĂ,
PENTRU CONTROLUL ŞTIINŢIFIC AL PRODUSELOR
BIOLOGICE ŞI MEDICAMENTELOR DE UZ VETERINAR, PENTRU CARANTINĂ FITOSANITARĂ,
PRECUM ŞI UNITĂŢI CU ŞI FĂRĂ PERSONALITATE JURIDICĂ
SUBORDONATE DIRECŢIILOR GENERALE PENTRU
AGRICULTURĂ ŞI ALIMENTAŢIE, DIRECŢIILOR SANITARE VETERINARE
JUDEŢENE, CENTRULUI NAŢIONAL DE REPRODUCŢIE ŞI SELECŢIE A ANIMALELOR,
AGENŢII DE SUPRAVEGHERE A PROTECŢIEI MEDIULUI:
ADMINISTRAŢIA REZERVAŢIA BIOSFEREI "DELTA DUNĂRII"

Salarii de bazã pentru funcţiile de specialitate

A. Funcţii de execuţie

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Salariul de bazã
Nr. Funcţia Nivelul Gradaţia
crt. studiilor ──────────────────────────────
1 2 3 4
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

a) Funcţii de execuţie pe grade profesionale

1. Medic primar veterinar *) S 29.400 30.300 31.200 33.000
2. Inginer, meteorolog (hidrolog,
hidrogeolog, pedolog); expert*) S 29.400 30.300 31.200 32.100
3. Medic veterinar, inginer*),
meteorolog (hidrolog,
hidrogeolog, pedolog) gradul I S 25.500 26.200 27.000 27.800
4. Medic veterinar, inginer *),
meteorolog (hidrolog,
hidrogeolog, pedolog) gradul II S 22.800 23.500 24.200 24.800
5. Medic veterinar, inginer *),
meteorolog (hidrolog,
hidrogeolog, pedolog) gradul III S 20.600 21.100 21.700 22.300
6. Medic veterinar, inginer*),
meteorolog (hidrolog,
hidrogeolog, pedolog) debutant S 20.050 - - -


*) Specialitatea funcţiei de inginer este cea care se regãseşte în
activitatea de bazã a unitãţii (agronomie, horticultura, zootehnie, geodezie).
Cu acelaşi nivel pot fi salarizate şi funcţiile de biolog (chimist), dacã
persoanele încadrate pe aceste funcţii desfãşoarã activitate în specialitatea
funcţiei.
În funcţia de inginer expert, meteorolog expert sau medic primar veterinar
pot fi încadrate persoanele care au obţinut acest grad profesional, pe baza
examenului organizat de ministerele coordonatoare, potrivit regulamentului
cuprinzînd criteriile şi condiţiile de participare la concurs elaborat de
acelaşi organ central.

7. Subinginer I S. ing. 22.300 22.800 23.500 24.200
8. Subinginer II S. ing. 20.050 20.600 21.100 21.700
9. Subinginer III S. ing 18.200 18.700 19.150 19.600
10. Subinginer debutant S. ing. 17.8.00 - - -

b) Funcţii de execuţie pe trepte profesionale

11. Asistent veterinar I, tehnician
veterinar (hidrolog) I A *),
observator meteorolog
(hidrolog, hidrogeolog) IA*) M 21.700 22.300 22.800 23.500
----------
*) Nivelul de salarizare 1 A se poate utiliza numai pentru încadrarea
personalului absolvent al învãţãmîntului postliceal de specialitate.

12. Asistent veterinar II,
tehnician veterinar (hidrolog)
I, observator meteorolog
(hidrolog, hidrogeolog) I M 19.600 20.050 20.600 21.100
13. Asistent veterinar III,
tehnician veterinar (hidrolog)
II, observator meteorolog
(hidrolog, hidrogeolog) II M 17.800 18.200 18.700 19.150
14. Asistent veterinar IV, tehnician
veterinar (hidrolog) III,
observator meteorolog (hidrolog,
hidrogeolog) III M 16.300 16.650 17.000 17.350
15. Asistent veterinar, tehnician
veterinar (hidrolog),
observator meteorolog (hidrolog,
hidrogeolog) debutant M 16.000 - - -
16. Agent veterinar I Şc. prof. 16.300 16.650 17.000 17.350
17. Agent veterinar II Şc. prof. 14.950 15.300 15.650 16.000
18. Agent veterinar debutant Şc. prof. 14.650 - - -


──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

B. Funcţii de conducere

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Funcţia Indemnizaţia de conducere
crt. maximã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19. Guvernator**) Salariul de bazã 12.700
20. Director, inspector şef ***), corespunzãtor
şef oficiu ****) funcţiei de execuţie 9.500
21. Director adjunct 8.300
22. Inginer şef 5.800
23. Şef serviciu, şef secţie 5.300
24. Şef atelier, şef staţie, şef birou,
şef fermã, şef centru, şef
circumscripţie, şef laborator 3.900
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


**) Se utilizeazã numai la Administraţia Rezervaţia Biosferei "Delta
Dunãrii".
***) Se utilizeazã la inspectoratele cu personalitate juridicã, precum şi
la agenţiile de supraveghere a protecţiei mediului.
****) Se utilizeazã la oficiile cu personalitate juridicã.

NOTA:
1. Nivelul salariilor de la poziţiile 2-6 se poate utiliza şi pentru
funcţia de inspector de specialitate din cadrul inspectoratelor cu
personalitate juridicã, precum şi la agenţiile de supraveghere a protecţiei
mediului.
2. Pentru condiţii deosebit de periculoase stabilite de Ministerul
Agriculturii şi Alimentaţiei - epizootii deosebit de grave şi altele asemenea,
cuantumul sporului poate fi de pînã la 25% din salariul de bazã şi se acordã în
condiţiile prevãzute la art. 8 lit. a) din hotãrîre.
3. Pentru dispensarele medicale cu condiţii deosebite de muncã, izolare,
dispersare, cãi de acces dificile - sporul poate fi de pînã la 50% din salariul
de bazã şi se acordã în condiţiile prevãzute la art. 8 lit. d) din hotãrîre.


ANEXA 10



ALTE INSTITUŢII BE STAT DE SUBORDONARE
CENTRALĂ ŞI LOCALĂ DECÎT CELE PREVĂZUTE ÎN
ANEXELE Nr. 1-9

Salarii de bazã pentru activitatea de specialitate
A. Funcţii de execuţie

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Salariul de bazã
Nr. Funcţia Nivelul Gradaţia
crt. studiilor ──────────────────────────────
1 2 3 4
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

a) Funcţii de execuţie pe grade profesionale

1. Consilier, expert, inspector
de specialitate; gradul I S 29.400 30.300 31.200 32.100
2. Referent de specialitate,
inspector de specialitate;
gradul II S 26.200 27.000 27.800 28.500
3. Referent de specialitate,
inspector de specialitate;
gradul III S 23.500 24.200 24.800 25.500
4. Referent de specialitate,
inspector de specialitate;
gradul IV S 21.100 21.700 22.300 22.800
5. Referent, inspector, debutant S 20.600 - - -

b) Funcţii de execuţie pe trepte profesionale

6. Referent I M 21.000 21.700 22.300 22.800
7. Referent II M 19.150 19.600 20.050 20.600
8. Referent III M 17.350 17.800 18.200 18.700
9. Referent IV M 16.000 16.300 16.650 17.000
10. Referent debutant M 15.650 - - -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

B. Funcţii de conducere

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Funcţia Indemnizaţia de conducere
crt. maximã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11. Director general, inspector de stat Salariul de bazã 11.400
şef corespunzãtor funcţiei
12. Director general adjunct, inspector de execuţie
de stat şef adjunct 9.500
13. Director, inspector şef 9.500
14. Director adjunct, inspector şef
adjunct 8.300
15. Şef serviciu, şef secţie 5.300
16. Şef birou 3.900
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

NOTĂ:
1. Funcţiile şi nivelul de salarizare din prezenta anexã se utilizeazã la
Direcţia monumentelor, ansamblurilor şi siturilor istorice, Direcţia muzeelor
şi colecţiilor, Direcţia pentru prestãri editoriale "ROMLIBRI", Direcţia pentru
presã, publicaţii, tipãrituri, Institutul Român de Management, Inspecţia de Stat
pentru Resurse Minerale, Centrul Naţional de Reproducţie şi Selecţie a
Animalelor, Centrul European al UNESCO, Comisia Europeanã pentru învãţãmînt
Superior a UNESCO, Oficiul Român "Tempus", precum şi la alte instituţii publice,
cu avizul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale şi al Ministerului Economiei
şi Finanţelor.
2. În funcţiile de consilier, expert, inspector de specialitate, referent de
specialitate, pe grade profesionale prevãzute la lit. a) din prezenta anexã, vor
fi încadraţi ingineri, economişti, jurişti, chimişti, fizicieni şi alţi
specialişti, absolvenţi ai învãţãmîntului superior de nivel universitar, care
sînt încadraţi în compartimentele de bazã din specialitatea unitãţii respective.
3. În funcţiile de referent, pe trepte profesionale prevãzute la lit. b) din
prezenta anexã, vor fi încadraţi tehnicieni, contabili, statisticieni şi alţi
specialişti cu studii liceale şi postliceale încadraţi în compartimentele de
bazã din specialitatea unitãţii respective.



ANEXA 10



AEROCLUBUL ROMÂNIEI
I. Salarii de bazã pentru funcţiile de specialitate specifice
A. Personal navigant profesionist

a) Funcţii de execuţie

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Salariul de bazã
Nr. Funcţia Nivelul Gradaţia
crt. studiilor*) ──────────────────────────────
1 2 3 4
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Personal navigant
profesionist, clasa I 29.400 30.300 31.200 32.100
2. Personal navigant
profesionist, clasa a II-a 26.200 27.000 27.800 28.500
3. Personal navigant
profesionist, clasa a III-a 23.500 24.200 24.800 25.500
4. Personal navigant
profesionist, clasa a IV-a 21.100 21.700 22.300 22.800
5. Personal navigant
profesionist, debutant 20.600 - - -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


*) Nivelul studiilor şi condiţiile de ocupare a funcţiilor se stabilesc
prin ordin al ministrului.

b) Funcţii de conducere



──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Funcţia Indemnizaţia de conducere
crt. maximã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Comandant detaşament zbor Salariul de bazã 7.900
2. Comandant aeroclub teritorial A corespunzãtor funcţiei 4.400
3. Comandant aeroclub teritorial B de execuţie şi 4.200
4. Comandant adjunct aeroclub clasei profesionale 2.800
teritorial A
5. Comandant adjunct aeroclub 2.100
teritorial B
6. Şef sector zbor aeroclub teritorial 1.500
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

NOTĂ:
1. Personalul navigant profesionist este încadrat pe clase de calificare
astfel:
Clasa I - cuprinde personalul navigant profesionist, posesor al unei
calificãri, cu licenţã îa zi;
a) pilot/paraşutist încercãtor;
b) pilot recepţie şi control pe toate tipurile de aeronave (la avion
minimum 2 tipuri).
Clasa a II-a - cuprinde personalul navigant profesionist, posesor al
urmãtoarelor calificãri, cu licenţã la zi:
a) pilot recepţie şi control pe un tip de aeronavã;
b) paraşutist recepţie şi control;
c) pilot instructor pe minimum 2 tipuri de aeronavã;
d) mecanic navigant recepţie şi control.
Clasa a III-a - cuprinde personalul navigant profesionist, posesor al
urmãtoarelor calificãri, cu licenţã la zi:
a) pilot instructor pe un tip de aeronavã;
b) instructor paraşutism aeronavã;
c) mecanic navigant instructor.
Clasa a IV-a - cuprinde personalul navigant profesionist, posesor al
urmãtoarelor calificãri, cu licenţã la zi:
a) pilot instructor în primul an de activitate;
b) pilot comandant de bord;
c) mecanic navigant.
Clasa a V-a - cuprinde personalul navigant profesionist debutant.
2. Personalul navigant profesionist, care executã misiuni de inspecţie
şi control în zbor, va primi un spor de 10% la salariul de bazã.
3. Aeroclub tip A = 3-4 activitãţi de zbor.
Aeroclub tip B = 1-2 activitãţi de zbor.

B. Personal tehnic aeronautic

1) Funcţii de execuţie

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Salariul de bazã
Nr. Funcţia Nivelul Gradaţia
crt. studiilor ──────────────────────────────
1 2 3 4
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

a) Funcţii de execuţie pe clase profesionale

1. Inginer de aviaţie clasa I S 29.400 30.300 31.200 32.100
2. Inginer de aviaţie clasa a II-a S 26.200 27.000 27.800 28.500
3. Inginer de aviaţie clasa a IlI-a S 23.500 24.200 24.800 25.500
4. Inginer de aviaţie clasa a IV-a S 21.100 21.700 22.300 22.800
5. Inginer de aviaţie debutant S 20.600 - - -

b) Funcţii de execuţie pe clase profesionale

1. Tehnician de aviaţie clasa I M 21.700 22.300 22.800 23.000
2. Tehnician de aviaţie clasa
a II-a M 19.600 20.050 20.600 21.100
3. Tehnician de aviaţie clasa
a III-a M 17.800 18.200 18.700 19.150
4. Tehnician de aviaţie clasa
a IV-a M 16.650 17.000 17.350 -
5. Tehnician de aviaţie debutant M 16.300 - - -
6. Mecanic de aviaţie Şc. tehn.
clasa I av. sau 22.800 23.500 24.200 -
echiv.
7. Mecanic de aviaţie Şc. tehn.
clasa a II-a av. sau 21.100 21.700 22.300 -
echiv.
8. Mecanic de aviaţie Şc. tehn.
clasa a III-a av. sau 19.600 20.050 20.600 -
echiv.
9. Mecanic de aviaţie Şc. tehn.
clasa a IV-a av. sau 18.200 18.700 19.150 -
echiv.
10. Mecanic de aviaţie Şc. tehn.
clasa a V-a av. sau 17.000 17.350 17.800 -
echiv.
11. Mecanic de aviaţie Şc. tehn.
debutant av. sau 16.650 - - -
echiv.
12. Mecanic pentru întreţinerea Şc. prof.
aparatelor de lansare la zbor sau M
(turn de paraşutism, automosor,
plior paraşute, deltapianism
etc.) clasa I 21.100 21.700 22.300 -
13. clasa a II-a Şc. prof. 19.600 20.050 20.600 -
sau M
14. clasa a III-a Şc. prof. 18.200 18.700 19.150 -
sau M
15. clasa a IV-a Şc. prof. 17.000 17.350 17.800 -
sau M
16. debutant Şc. prof. 16.650 - - -
sau M
17. Maistru de aviaţie Şc. maiştri 23.500 24.200 24.800 25.500
clasa I aviaţie
18. Maistru de aviaţie Şc. maiştri 21.100 21.700 22.300 22.850
clasa a II-a aviaţie
19. Maistru de aviaţie Şc. maiştri 19.150 19.600 20.050 -
clasa a III-a aviaţie
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

2) Funcţii de conducere

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Funcţia Indemnizaţia de conducere
crt. maximã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Şef serviciu, şef sector, şef Salariul de bazã
secţie corespunzãtor funcţiei 5.300
de execuţie şi clasei
2. Şef birou, şef atelier, şef profesionale
laborator, grupa LR 3.900
3. Şef sector tehnic 1.500
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

NOTĂ:
Încadrarea ca personal tehnic aeronautic, conform normelor interne şi
internaţionale pentru aviaţia civilã, se menţine numai dacã licenţa de
funcţionare pentru tipurile de aeronave din dotare este în vigoare.

C. Personal operativ aeronautic

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Salariul de bazã
Nr. Funcţia Nivelul Gradaţia
crt. studiilor ──────────────────────────────
1 2 3 4
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


a) Funcţii de execuţie pe grade profesionale

1. Meteorolog aeronautic,
specialist, gradul I S 29.400 30.300 31.200 32.100
2. Meteorolog aeronautic,
specialist, gradul II S 26.200 27.000 27.800 28.500
3. Meteorolog aeronautic,
specialist, gradul III S 23.500 24.200 24.800 25.500
4. Meteorolog aeronautic,
specialist, gradul IV S 21.100 21.700 22.300 22.800
5. Meteorolog aeronautic,
specialist, debutant S 20.600 - - -

b) Funcţii de execuţie pe trepte profesionale

1. Meteorolog aeronautic I M + curs de 19.150 19.600 20.050 20.600
calificare
2. Meteorolog aeronautic II M + curs de 17.350 17.800 18.200 18.700
calificare
3. Meteorolog aeronautic III M + curs de 16.000 16.300 16.650 17.000
calificare
4. Meteorolog aeronautic M + curs de 15.650 - - -
debutant calificare
5. Controlor trafic dirijare I M + curs de 23.500 24.200 24.800 -
calificare
6. Controlor trafic dirijare II M + curs de 21.700 22.300 22.800 -
calificare
7. Controlor trafic dirijare III M + curs de 19.600 20.050 20.600 -
calificare
8. Controlor trafic operaţiuni M + curs de 21.100 21.700 22.300 22.800
auxiliare I calificare
9. Controlor trafic operaţiuni M + curs de 19.150 19.600 20.050 20.600
auxiliare II calificare
10. Controlor trafic operaţiuni M + curs de 17.350 17.800 18.200 18.700
auxiliare III calificare
11. Controlor trafic operaţiuni M + curs de 16.000 16.300 16.650 17.000
auxiliare IV calificare
12. Controlor trafic operaţiuni M + curs de 15.650 - - -
auxiliare debutant calificare
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

NOTĂ:
A. În funcţia de controlor trafic dirijare I va fi încadrat personalul care
executã dirijare în limba englezã, cu licenţã ia zi.
În funcţia de controlor trafic dirijare II şi III va fi încadrat personalul
care executã dirijare în limba românã, cu licenţã la zi.
B. Personalul meteo aeronautic şi de control trafic aerian poate fi
menţinut în funcţie numai dacã are licenţã de funcţionare la zi.
C. Pînã la obţinerea calificãrii iniţiale şi a licenţei de funcţionare,
personalul operativ aeronautic (meteorologi şi controlori trafic operaţiuni
auxiliare) va fi salarizat ca debutant.

D. Funcţii de conducere

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Funcţia Indemnizaţia de conducere
crt. maximã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Director Salariul de bazã 10.800
2. Director zbor corespunzãtor funcţiei 9.100
3. Director tehnic de execuţie 9.100
4. Şef serviciu informare zbor,
meteo, navigaţie 5.300
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

II. Indemnizaţia de zbor pentru personalul navigant: avion,
planor, aeronave ultrauşoare şi personal tehnic navigant profesionist

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Transport Zbor Zbor
Zbor Remor- lans. planor motoplanor
şcoalã caj paraşut
──────── pla- ───────────────────────────────────────
Nr. Funcţia la -lei/h- noare -lei/h- -lei -lei -lei -lei/h-
crt. bord, Misiuni ──────── ───── start- /h- /h-
N T.P. -lei/ ───────────────────────────────────────
raid h- T.R. L.P. T.P. Term. Dist. TP Raid Term.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Pilot instructor 180 225 225 180 225 70 225 225 70 225 225
2. Pilot comandant 180 190 180 160 190 - - - - - -
3. Copllot - - - 135 180 - - - - - -
4. Mecanic navigant
instructor - - - 135 180 - - - - - -
5. Mecanic navigant - - - 125 160 - - - - - -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Legenda:
N - zbor normal L.P. - lansãri paraşutişti
T.P. - tur de pistã Term. - zbor termic
T.R. - transport Dist. - zbor distanţã

NOTA:
1. Piloţii în pregãtire vor primi conform programului de pregãtire în zbor,
pînã la obţinerea primei calificãri pentru fiecare nou tip de aeronavã, 50% din
indemnizaţia de zbor cuvenitã, respectiv categoriei de personal navigant şi
misiunii pentru care se pregãteşte.
2. Piloţii în pregãtire, ce parcurg programe de zbor pentru obţinerea unor
calificãri superioare, vor primi indemnizaţia de zbor ce le revine conform
calificãrii obţinute.
3. Indemnizaţia de zbor pentru zboruri de acrobaţie aerianã şi înaltã
acrobaţie aerianã va fi majoratã conform zborurilor echivalente, prevãzute în
baremurile personalului navigant profesionist, grupa I de muncã:
1 orã zbor acrobaţie = 2 ore zbor normal;
1 orã zbor înaltã acrobaţie = 4 ore zbor normal.
Zborul acrobatic în formaţie de avioane este echivalent cu zborul de înaltã
acrobaţie, cînd aceste zboruri cuprind evoluţii în plan vertical.
4. Indemnizaţia pentru zborurile tehnice oficiale şi interne se majoreazã
cu 60% din indemnizaţia de zbor la bazã.
5. Indemnizaţia de zbor se majoreazã cu 25% pentru misiunile de zbor
instruire elevi.
6. Indemnizaţia de zbor la bazã se majoreazã cu 50% pentru misiuni de zbor
executate noaptea sau în condiţii de zbor dupã instrumente.
7. Pentru fiecare depanare de planor din teren neomologat, pilotul
remorcher, pe lîngã indemnizaţia de zbor orarã, primeşte şi o prima în valoare
de 300 lei pentru misiune de înaltã dificultate, cu grad maxim de risc.
8. Se majoreazã cu 25% indemnizaţia de zbor la bazã pentru pilotul
remorcher şi piloţii planor în remorcaj de douã sau mai multe planoare şi zbor
în curenţi ondulatorii.
9. Pentru aeronave ultrauşoare, indemnizaţia de zbor va fi cea prevãzutã
pentru planoare şi motoplanoare.
10. În misiunile de zbor în care existã mai multe condiţii de suplimentare,
la indemnizaţia de zbor la bazã se vor cumula suplimentãrile.
11. Indemnizaţia de zbor la bazã se include în salariul de bazã şi
constituie bazã de calcul pentru toate drepturile care se acordã în raport cu
acesta.

III. Indemnizaţiile de salt cu paraşuta pentru
personalul navigant profesionist din aviaţia sportivã

- lei -
a) Salturi de instrucţie cu paraşuta: ─────────
1. cu deschidere automatã 292
2. cu deschidere comandatã 387
b) Salturi speciale cu paraşuta:
cu deschidere:
automatã comandatã
────────── ──────────
1. salturi pe apã 387 486
2. salturi de noapte 387 486
3. salturi în teren accidentat 486 580
4. salturi din aeronavã cu vitezã peste
250 km/h 486 580
5. salturi din aeronavã executate la
demonstraţii aviatice 580
6. salturi cu paraşuta TENDEM (salturi cu
elevi la bord) 1.271
7. salturi A.F.F. (salturi de lucru relativ
în cãdere cu elevi) 953
c) Acrobaţie clasicã, lucru relativ în cãdere
liberã, lucru relativ pe cupolã 580
d) Paraşute în fazã de prototip şi serie 0 (zero) 675
e) Paraşute în fazã de încercare şi model
experimental 1.350
f) Salturi din turn:
1. de la platformã 56
2. declanşate 112
g) Salturi la pantã (planare) sau remorcaj, cu
diferenţã de nivel mai mare de 50 m 225
h) Ora de zbor ca instructor paraşutist la bordul
aeronavei din care se executã salturi:
- 50% din indemnizaţia orei de zbor a unui pilot
care lanseazã paraşutiştii în situaţia în care
instructorul nu executã salturi,
i) Indemnizaţia de zbor pentru salturi de recepţie
pentru prelungirea licenţei anuale dupã reparaţii
şi pentru paraşutele noi din fabricaţia de serie
se majoreazã cu 60% faţã de salturile de instrucţie.

IV. Indemnizaţia de exploatare
pentru personalul tehnic aeronautic care asigurã
întreţinerea, repararea şi exploatarea aeronavelor
şi aparatelor de lansare la zbor

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Mecanic aviaţie Avion Prima de exploatare
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Mecanic aviaţie Zlin 1 aterizare ≡ 4,50 lei
2. Mecanic aviaţie PZL-104 1 aterizare ≡ 4,50 lei
3. Mecanic aviaţie AN-2 1 aterizare ≡ 9,00 lei
4. Mecanic aviaţie Motoplanor 1 aterizare ≡ 4,50 lei
5. Mecanic aviaţie Planor D.C. 1 aterizare ≡ 2,25 lei
6. Mecanic aviaţie Planor S.C. 1 aterizare ≡ 6,75 lei
7. Remorcher mosorist Automosor tract. (mosor) 1 remorcaj ≡ 4,50 lei
planor
8. Mecanic automosor Automosor 1 remorcaj ≡ 4,50 lei
9. Plior paraşute Paraşute 1 salt/pliaj ≡ 9,00 lei
10. Mecanic turn Turn paraşutişti 1 lansare ≡ 4,50 lei
11. Şef sector tehnic Automosor 1 remorcaj ≡ 2,25 lei
12. Mecanic aviaţie-radio Turn paraşutism 1 lansare ≡ 2,25 lei
şi I.E.A.B. Zlin 1 aterizare ≡ 2,25 lei
PZL-104 1 aterizare ≡ 2,25 lei
AN-2 1 aterizare ≡ 2,25 lei
Motoplanor 1 aterizare ≡ 2,25 lei
Planor 1 aterizare ≡ 2,25 lei
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

NOTA:
Criteriile de acordare a indemnizaţiei de exploatare se stabilesc de
Consiliul de administraţie al Aeroclubului României.



ANEXA 11



ALTE UNITĂŢI BUGETARE DECÎT CELE
PREVĂZUTE ÎN ANEXA NR. 10, PRECUM ŞI ACTIVITATEA
DE ADMINISTRAŢIE (CONTABILITATE, FINANCIAR,
APROVIZIONARE, INVESTIŢII PROPRII, SERVICII DE
CONTENCIOS ETC), DE
SECRETARIAT-ADMINISTRATIV, GOSPODĂRIRE, INTREŢINERE-REPARAŢII
SI DE DESERVIRE DIN UNÎTĂŢILE DE ÎNVĂŢĂMÎNT, SĂNĂTATE, CERCETARE, CULTURĂ,
SPORT, PRECUM ŞI DIN CELELALTE INSTITUŢII DE STAT ŞI ALTE UNITĂŢI BUGETARE

I. Salarii de bazã pentru activitatea de specialitate
Funcţii de execuţie

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Salariul de bazã
Nr. Funcţia Nivelul Gradaţia
crt. studiilor ──────────────────────────────
1 2 3 4
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

a) Funcţii de execuţie pe grade profesionale

1. Inginer, economist; specialist
I A S 27.000 27.800 28.500 29.400
2. Inginer, economist, referent,
administrator publicaţii,
administrator editurã; gradul I S 24.200 24.800 25.500 26.200
3. Inginer, economist, referent,
administrator publicaţii,
administrator editurã; gradul II S 21.700 22.300 22.800 23.500
4. Inginer, economist, referent,
administrator publicaţii,
administrator editurã;
gradul III S 19.600 20.050 20.600 21.100
5. Inginer, economist, referent,
administrator publicaţii,
administrator editurã; debutant S 19.150 - - -
6. Subinginer I, conductor Sing. ;
arhitect I, arhivist I I.P.3 22.300 22.800 23.500 24.200
7. Subinginer II, conductor Sing.;
arhitect II, arhivist II I.P.3 20.050 20.600 21.100 21.700
8. Subinginer III, conductor Sing. ;
arhitect III, arhivist III I.P.3 18.200 18.700 19.150 19.600
9. Subinginer, conductor arhitect; Sing. ;
debutant I.P.3 17.800 - - -

b) Funcţii de execuţie pe trepte profesionale

10. Tehnician, merceolog, contabil,
referent; I A *) M 21.700 22.300 22.800 23.500
11. Tehnician, merceolog, contabil,
referent; I M 19.600 20.050 20.600 21.100
12. Tehnician, merceolog, contabil,
referent; II M 17.800 18.200 18.700 19.150
13. Tehnician, merceolog, contabil,
referent; III M 16.300 16.650 17.000 17.350
14. Tehnician, merceolog, contabil,
referent; IV M 15.300 15.650 16.000 -
15. Tehnician, merceolog, contabil,
referent; debutant M 14.950 - - -


*) Nivelul de salarizare I A se poate utiliza numai pentru încadrarea
personalului absolvent al învãţãmîntului postliceal de specialitate.

II. Servicii de contencios
Salarii de bazã pentru funcţiile de specialitate

A. Funcţii de execuţie



──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Salariul de bazã
Nr. Funcţia Nivelul Gradaţia
crt. studiilor ──────────────────────────────
1 2 3 4
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16. Consilier juridic gradul I S 24.200 24.800 25.500 26.200
17. Consilier juridic gradul II S 21.700 22.300 22.800 23.500
18. Consilier juridic gradul III S 19.600 20.050 20.600 21.100
19. Consilier juridic debutant S 19.150 - - -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

B. Funcţii de conducere

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Funcţia Indemnizaţia de conducere
crt. maximã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
20. Şef serviciu contencios în unitãţi Salariul de bazã 4.200
bugetare corespunzãtor funcţiei
21. Unitãţi bugetare, indiferent de de execuţie
nivelul lor, în care serviciul de
contencios este încadrat cu un
singur consilier juridic 2.600
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

III. Salarii de bazã pentru personalul din activitatea de
secretariat-adimnistrativ, gospodãrire,
întreţinere-reparaţii şi de deservire din unitãţile pentru care salariile
de bazã ale funcţiilor de specialitate sînt prevãzute în anexele nr. 1-10
Funcţii de execuţie pe trepte profesionale

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Salariul de bazã
Nr. Funcţia Nivelul Gradaţia
crt. studiilor ──────────────────────────────
1 2 3 4
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
22. Administrator I M 21.700 22.300 22.800 23.500
23. Administrator II M 19.600 20.050 20.600 21.100
24. Administrator III M 17.800 18.200 18.700 19.150
25. Secretar, stenodactilograf,
secretar-dactilograf,
dactilograf; I M 16.650 17.000 17.350 17.800
26. Secretar, stenodactilograf,
secretar-dactilograf,
dactilograf; II M 15.300 15.650 16.000 16.300
27. Secretar, stenodactilograf,
secretar-dactilograf,
dactilograf; debutant M 14.950 - - -
28. Funcţionar I M 17.800 18.200 18.700 19.150
29. Funcţionar II M 16.300 16.650 17.000 17.350
30. Funcţionar III M 14.950 15.300 15.650 16.000
31. Funcţionar debutant M 14.650 - - -
32. Casier, şef depozit, magaziner,
arhivar; I M 17.800 18.200 18.700 19.150
33. Casier, şef depozit, magaziner,
arhivar; II M; G 16.300 16.650 17.000 17.350
34. Casier, magaziner, arhivar; III M; G 14.950 15.300 15.650 16.000
35. Casier, magaziner, arhivar;
debutant M; G 14.650 - - -
36. Şef formaţie pazã pompieri,
portar, paznic, pompier,
îngrijitor, bufetier, manipulant
bunuri; I 14.950 15.300 15.650 -
37. Portar, paznic, pompier,
îngrijitor, bufetier, manipulant
bunuri; II 13.950 14.300 14.650 -
38. Curier I 14.300 14.650 14.950 -
39. Curier II 13.400 13.600 13.950 -
40. Maistru I 21.100 21.700 22.300 22.800
41. Maistru II 19.150 19.600 20.050 20.600
42. Maistru III 17.350 17.800 18.200 18.700
43. Muncitor I*) 20.600 21.100 21.700
44. Muncitor II*) 19.150 19.600 20.050
45. Muncitor III*) 17.800 18.200 18.700
46. Muncitor IV*) 16.650 17.000 17.350
47. Muncitor V*) 15.650 16.000 16.300
48. Muncitor VI*) 14.650 14.950 15.300
49. Muncitor necalificat 13.950 14.300 14.650
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


*) Muncitorii vor fi încadraţi pe trepte profesionale în raport cu
complexitatea lucrãrilor şi rãspunderea în muncã, iar în cazul şoferilor, ţinînd
seama şi de autovehiculul pe care îl deservesc, potrivit indicatorului tarifar
de calificare elaborat de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.

IV. Funcţii de conducere



──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Funcţia Indemnizaţia de conducere
crt. maximã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
50. Director Salariul de bazã 9.500
51. Director adjunct corespunzãtor funcţiei 8.300
52. Contabil şef de execuţie 5.800
53. Inginer şef 5.800
54. Şef serviciu, şef secţie 5.300
55. Şef birou, şef atelier 3.900
56. Şef echipã muncitori Salariul de bazã 2.600
corespunzãtor funcţiei
de muncitor treptele
I-II
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



ANEXA 12

CONDITII
privind angajarea si avansarea personalului in functii

1. Angajarea personalului intr-o unitate bugetara se face prin concurs, pe un post vacant. La concurs pot participa persoane din unitate sau din afara unitatii.
2. In vederea participarii la concurs, persoanele care urmeaza sa se angajeze trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
- sa fie cetatean roman. In anumite domenii de activitate, conducerile ministerelor, celorlalte organe centrale interesate sau institutiilor asimilate pot aproba, de la caz la caz, in functie de necesitate, angajarea unor specialisti, cetateni straini;
- sa nu fi suferit vreo condamnare pentru fapte ce l-ar face incompatibil cu functia pentru care candideaza;
- sa prezinte o recomandare de la ultimul loc de munca sau de la unitatea de invatamint, pentru absolventii care se angajeaza prima data. Recomandarea trebuie sa cuprinda, in mod obligatoriu, caracterizarea profilului profesional si moral al persoanei care se angajeaza;
- sa prezinte curriculum vitae din care sa rezulte activitatea desfasurata.
3. In cadrul fiecarei unitati bugetare, conducerea unitatii constituie o comisie de examinare care verifica indeplinirea conditiilor de participare la concurs, precum si competenta profesionala a candidatilor.
Din comisie fac parte, in mod obligatoriu, seful compartimentului in care urmeaza sa se faca angajarea, conducatorul ierarhic al acestuia si, daca este cazul, 2-3 specialisti din invatamintul superior de specialitate, din unitati de cercetare de profil, ori din ministerul, organul central sau local coordonator. Reprezentantii numiti in comisie din afara unitatilor bugetare vor fi desemnati de conducatorul institutiei unde sint incadrati. Comisia va fi condusa de un presedinte desemnat de membrii comisiei si un secretar ce va fi numit de conducatorul unitatii. Secretarul raspunde de buna organizare si desfasurare a concursului, de respectarea de catre fiecare candidat a conditiilor de studii si a altor conditii prevazute de lege.
4. *) Toate posturile vacante la unitatile bugetare vor fi scoase la concurs, o data pe an, la o data fixa stabilita de conducerea acestora, publicarea facindu-se, dupa caz, intr-un ziar central, local sau prin afisarea acestora la sediul unitatilor respective cu cel putin 15 zile inainte de data sustinerii concursului.
5. *) In mod exceptional, daca ministerele, organele centrale sau prefecturile considera strict necesar ca unele posturi vacante sa fie ocupate cu titulari inainte de data stabilita pentru publicarea anuala a posturilor vacante, acestea se vor putea publica in presa centrala, locala sau se vor afisa la sediul unitatii cu cel putin 15 zile inainte de data sustinerii concursului.
6. *) O data cu publicarea posturilor vacante se vor publica si data si locul sustinerii concursului, precum si modalitatile de informare privind conditiile de participare prevazute la pct. 2. Tematica pentru concurs se va pune la dispozitia solicitantilor de catre unitate.
----------
*) Pct. 4, 5 si 6 sint reproduse astfel cum au fost modificate prin <>Hotarirea Guvernului nr. 314/1992 .

7. Tematica pentru concurs se va intocmi de organele de specialitate din fiecare minister, organ central sau prefectura si va fi avizata de o comisie speciala de angajare, pregatire si avansare a personalului ce se organizeaza la nivelul fiecarui minister, organ central sau prefectura, in conditiile stabilite de ministru, conducatorul organului central sau de prefect.
8. Concursul consta intr-o proba scrisa si o proba orala.
Probele scrise si orale vor fi notate cu note de la 1 la 10 de fiecare membru al comisiei de examinare. Pentru a fi declarati admisi, candidatii trebuie sa obtina la fiecare proba cel putin nota 7. Rezultatul concursului se va consemna intr-un proces-verbal semnat de toti membrii comisiei de examinare. Pe baza notelor obtinute, comisia de examinare va stabili ordinea reusitei la concurs.
La medii egale obtinute la probele scrise si orale, comisia va stabili candidatul reusit in raport cu datele personale cuprinse in recomandari sau cele referitoare la nivelul studiilor de baza sau suplimentare (doctorat, aspirantura, cursuri postuniversitare si altele).
Pentru functiile de paza, de deservire si de intretinere a curateniei, stabilite de conducatorul unitatii, concursul va consta dintr-o proba practica.
9. Dosarele cuprinzind notele obtinute de candidati la concurs, impreuna cu toate actele acestora, vor fi depuse la presedintele comisiei de angajare, pregatire si avansare din ministerul, organul central sau prefectura in structura carora se afla unitatea. Verificarea dosarelor se va face in termen de 5 zile de la primirea acestora. Rezultatul verificarii se comunica unitatii, care va afisa lista candidatilor admisi la concurs. In termen de 3 zile de la afisare se pot face eventualele contestatii. Contestatiile se analizeaza si se solutioneaza de conducerea ministerului sau organului central si se comunica in termen de 5 zile petitionarului.
Dupa confirmarea de catre ministere, celelalte organe centrale si prefecturi a rezultatelor obtinute la concurs, se fac comunicarile catre candidatii reusiti si catre persoanele care urmeaza sa fie angajate.
10. Candidatii carora li s-a aprobat angajarea sint obligati sa se prezinte la post in termen de maximum 15 zile calendaristice de la data luarii la cunostinta. In cazul neprezentarii la post, la termenul stabilit, postul este declarat vacant, urmind sa se comunice urmatoarei persoane declarate reusita la concurs posibilitatea de a se angaja pe postul respectiv.
11. Conditiile prevazute la pct. 9 si 10 se aplica si specialistilor angajati pentru anumite obiective, programe sau lucrari de importanta deosebita pentru o perioada determinata, in situatia in care unitatea nu are asemenea specialisti sau nu pot fi executate cu angajatii unitatii.
12. Persoanele angajate pe functii de conducere vor fi supuse unei perioade de proba, potrivit legii.
Daca, la sfirsitul perioadei de proba, persoana angajata s-a dovedit corespunzatoare, angajarea va fi definitivata de la data inceperii perioadei de proba. Definitivarea se acorda pe baza notarilor sefului ierarhic, ale conducatorului unitatii sau organului ierarhic superior, potrivit legii. Dupa expirarea acestei perioade, daca persoana nu corespunde sarcinilor ce-i revin, ramine sau va fi trecuta pe un post de executie vacant potrivit pregatirii si competentei sau, dupa caz, i se desface contractul de munca.
13. (1) Ocuparea functiilor de director general, director, respectiv a celor de adjunct si asimilatele acestora, se face prin numire de catre ministrul sau conducatorul organului central respectiv, din rindul specialistilor care sint incadrati in gradul profesional I, II sau III. Prevederile pct. 12 se aplica in mod corespunzator si acestor functii.
(2) Prevederile de mai sus se aplica si in cazul conducatorilor unitatilor de invatamint, cercetare, sanitare, de cultura si ai altor unitati, care ar urma sa fie alesi sau numiti, conform statutelor sau altor reglementari specifice domeniilor respective.
(3) Criteriile pentru angajarea si avansarea in grade si trepte profesionale, precum si pentru promovarea in functii superioare a personalului de specialitate din unitatile de invatamint, cercetare, sanitare, de cultura si organele administratiei de stat se stabilesc prin statute sau alte reglementari specifice acestor institutii.


ANEXA 13

DREPTURILE
care se acorda personalului de specialitate trimis
in strainatate, pe contul organizatiilor sau la invitatia altor parteneri
externi, pentru actiuni stiintifice, culturale, artistice, sportive si altele

1. Personalului trimis in strainatate pentru o perioada de pina la 3 luni i se acorda, in tara, salariul integral si celelalte drepturi aferente, in lei.
In cazul deplasarilor care depasesc 3 luni, personalul respectiv beneficiaza in tara de o indemnizatie lunara in lei calculata in raport cu salariul de baza si sporul de vechime, corespunzator functiei si gradului profesional, dupa cum urmeaza:
- 25% pentru acoperirea cheltuielilor legate de intretinerea locuintei;
- 25% pentru fiecare copil sau parinte, aflati in intretinere legala, sau sot (sotie) care nu realizeaza venituri proprii.
Suma acordata potrivit celor de mai sus nu poate depasi 100% din salariul de baza si sporul de vechime avute in ultima luna anterioara plecarii in strainatate, actualizate.
Alocatia de stat pentru copii se va plati in continuare, potrivit legii.
2. Perioada deplasarii in strainatate se considera vechime in munca.
3. Conducerea unitatii trimitatoare poate aproba:
a) suportarea, din bugetul de venituri si cheltuieli, a costului in lei a biletului de calatorie (dus-intors), pina la destinatie, pentru transportul international cu trenul clasa I, vagon de dormit, cu loc in cuseta de 2-4 locuri sau cu avionul la clasa economica;
b) acordarea, din fondurile valutare proprii, a unei sume minime in valuta - in situatia in care unitatile dispun de asemenea fonduri - rambursabila la inapoierea din deplasare, necesara pentru asigurarea unor cheltuieli imediate la sosirea in strainatate (taxe aeroport, transport urban etc.).
4. Personalul trimis in strainatate, care realizeaza venituri in valuta pe baza de contracte ori in mod intimplator, sub forma de onorarii din conferinte sau consultanta, drepturi de autor, premii sau alte drepturi similare din activitatea stiintifica, culturala, artistica, sportiva, publicistica sau de alta natura, are obligatia ca in termen de 10 zile de la data inapoierii din strainatate sau de la data incasarii veniturilor in tara sa declare aceste venituri la unitatea trimitatoare si la Banca Romana de Comert Exterior, in scopul recuperarii cheltuielilor efectuate de unitatea trimitatoare. Persoanele care nu declara in termen de 15 zile de la inapoierea in tara sumele incasate vor suporta in valuta cheltuielile efectuate de unitatea trimitatoare, majorate cu 0,05% pentru fiecare zi de intirziere.
Bursele sau sumele in valuta acordate de partenerul extern in vederea acoperirii cheltuielilor de hrana, cazare, scolarizare si transport, precum si a altor cheltuieli uzuale nu sint supuse obligatiei de declarare.
5. Prevederile prezentei anexe se aplica urmatoarelor actiuni:
a) documentare, schimb de experienta, burse sau cursuri si stagii de specializare sau perfectionare;
b) studii de invatamint postuniversitar si efectuarea doctoratului;
c) participarea la congrese, conferinte, simpozioane, seminarii, colocvii sau alte forme de reuniuni si manifestari stiintifice, culturale, artistice, sportive si altele;
d) primiri de titluri, grade profesionale, distinctii sau premii conferite pentru realizari stiintifice, culturale, artistice, sportive si altele;
e) desfasurarea unei activitati temporare stiintifice, culturale, artistice, sportive si altele, fara dobindirea calitatii de salariat al partenerului extern, precum si pentru tinerea de cursuri in calitate de profesor vizitator.
6) Trimiterea in strainatate pentru actiunile prevazute la pct. 5 se aproba de ordonatorul principal de credite.
Atunci cind partenerii externi nu au stabilit nominal persoana invitata si exista mai multi candidati care indeplinesc conditiile pentru participarea la actiunea respectiva, selectia candidatilor se va realiza prin concurs organizat, potrivit prevederilor din anexa nr. 12 la prezenta hotarire, de unitatea care a primit invitatia organizatorilor din strainatate.
7. Personalul aflat in strainatate pentru actiunile de la pct. 5 lit. a), b) si e) primeste aceste drepturi de la data trimiterii in strainatate.

----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016