Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARIREA Nr. 288 DIN 21/06/93  privind scolarizarea in Romania a cetatenilor din alte tari    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARIREA Nr. 288 DIN 21/06/93 privind scolarizarea in Romania a cetatenilor din alte tari

EMITENT: GUVERN
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL Nr. 171 DIN 22/07/93
Guvernul României hotãrãşte:

ART. 1
Şcolarizarea în România a cetãţenilor strãini şi a cetãţenilor romani avînd domiciliul stabil în alte tari se poate face prin acordarea de burse de cãtre statul roman sau pe cont propriu.
ART. 2
Bursele statului roman se acorda cetãţenilor strãini sau cetãţenilor romani cu domiciliul în strãinãtate astfel:
a) pe baza de reciprocitate, în conformitate cu prevederile documentelor de colaborare culturalã internationala;
b) în funcţie de interesele externe ale României - 150 de burse anual, repartizate astfel:
- 80 de burse, prin Ministerul Afacerilor Externe, cu precãdere în favoarea unor tineri provenind din tari cu care România nu are perfectate documente de felul celor menţionate la lit. a);
- 40 de burse, prin Ministerul Comerţului, pentru promovarea unor acţiuni de colaborare economicã sau comercialã;
- 30 de burse, prin Ministerul Învãţãmîntului, pentru cetãţenii strãini cu rezultate bune la învãţãtura şi în cadrul colaborãrii specifice cu ministere sau instituţii din alte tari;
c) 100 de burse, anual, pentru studii liceale, universitare sau postuniversitare, în favoarea unor cetãţeni de origine romana, stabiliţi în alte tari; nominalizarea beneficiarilor se face, în comun de cãtre Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Învãţãmîntului.
ART. 3
Fondurile necesare pentru bursele prevãzute la art. 2 se asigura prin bugetul de venituri şi cheltuieli al Ministerului Învãţãmîntului.
ART. 4
Cuantumul burselor acordate cetãţenilor din alte tari este cel stabilit prin hotãrîre a Guvernului, iar modalitatea de plata este prevãzutã în anexa, care face parte integrantã din prezenta hotãrîre.
ART. 5
În afarã burselor prevãzute la art. 2, sponsori romani sau strãini pot acorda burse pentru cetãţeni strãini sau romani cu domiciliul în strãinãtate numai cu achitarea integrala a taxelor şcolare în valuta liber convertibilã.
ART. 6
Pot fi primiţi la studii fãrã plata taxelor şcolare, însã cu suportarea integrala, pe cont propriu, a cheltuielilor de întreţinere:
a) anual, 150 cetãţeni stabiliţi în alte tari, care dovedesc originea lor romana prin acte personale de identitate sau prin documente emise de autoritãţile competente din ţara de resedinta sau de ambasadele tarii noastre.
Repartizarea acestor locuri pe tari de provenienta se stabileşte anual, în comun, de cãtre Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Învãţãmîntului;
b) personalul reprezentantelor oficiale strãine, - ambasade, oficii consulare, agenţii economice, organizaţii şi organisme internaţionale, precum şi membrii de familie ai acestuia, în învãţãmîntul de toate gradele, cu condiţia ca personalului similar din România şi membrilor de familie ai acestuia sa li se asigure posibilitatea şcolarizãrii gratuite în ţãrile respective.
Calitatea oficialã a candidaţilor din aceasta categorie, cît şi îndeplinirea clauzei de reciprocitate se confirma de cãtre Ministerul Afacerilor Externe;
c) în învãţãmîntul primar şi gimnazial, cetãţenii strãini, membri de familie ai personalului unor organizaţii şi asociaţii cu scop nelucrativ - autorizate sa funcţioneze în România -, ai cadrelor didactice şi cercetatorilor care desfãşoarã activitãţi specifice în România, precum şi ai bursierilor statului roman.
ART. 7
Pot fi primiţi la studii anual, cu plata taxelor de şcolarizare în valuta liber convertibilã, pînã la 3.500 cetãţeni din alte tari.
ART. 8
Înscrierea la studii a categoriilor de persoane prevãzute la art. 2, 5, 6 şi 7 se face fãrã concurs, pe baza actelor de studii corespunzãtoare, în funcţie de capacitatea de şcolarizare a instituţiilor de învãţãmînt solicitate de candidaţi.
Pentru profilurile de învãţãmînt artistic, arhitectura şi educaţie fizica şi sport se susţin probe de aptitudini, stabilite de instituţiile de specialitate.
ART. 9
Cetãţenii romani sau de origine romana stabiliţi în alte tari pot fi şcolarizaţi în învãţãmîntul de toate gradele din România în condiţiile prevãzute de lege pentru cetãţenii romani cu domiciliul stabil în ţara.
În acest sens, înscrierea la studii a persoanelor din aceasta categorie se realizeazã prin:
a) concurs de admitere în condiţiile în vigoare pentru cetãţenii romani avînd domiciliul stabil în România.
b) echivalarea studiilor parţiale efectuate în ţãrile în care domiciliazã, luindu-se în considerare actele de studii prezentate de solicitanti - diplome, foi matricole şi programe analitice - şi cu stabilirea de examene de diferenţa la disciplinele care nu au fost studiate în instituţiile şcolare de unde provin. Examenele de diferenţa se susţin în interval de un an de la înscrierea la studii a candidatului. Pe timpul studiilor, aceste persoane îşi suporta integral cheltuielile de întreţinere.
ART. 10
Cetãţenii romani sau de origine romana înscrişi la studii pe cont propriu valutar pot fi scutiţi de plata taxelor şcolare dupã promovarea concursului de admitere într-o sesiune legal stabilitã.
Celor admişi prin concurs li se recunosc anii de studii promovati anterior şi li se asigura continuarea studiilor în urmãtoarele condiţii financiare:
a) cu suportarea integrala a cheltuielilor de întreţinere, pentru cei avînd domiciliul stabil în strãinãtate;
b) cu acordarea de burse şi a altor drepturi asigurate studenţilor romani cu domiciliul stabil în ţara, pentru cei repatriati.
ART. 11
Cifrele de şcolarizare prevãzute pentru cetãţenii romani cu domiciliul stabil în România nu sînt afectate de înscrierea la studii, prin concurs, a persoanelor la care se referã art. 9 şi 10. Candidaţii din aceasta categorie sînt declaraţi admişi dacã obţin medie cel puţin egala cu a ultimului candidat roman admis.
ART. 12
Cetãţenii romani sau de origine romana cu domiciliul în strãinãtate, înscrişi la studii pe cont propriu valutar în România, pot beneficia de reducerea cu 1/3 a taxelor de şcolarizare.
Prevederile alin. 1 se aplica în limita unui numãr total de 1.000 locuri în instituţiile de învãţãmînt superior, beneficiarii fiind stabiliţi de cãtre Ministerul Învãţãmîntului, pe baza rezultatelor şcolare obţinute.
Nu beneficiazã de prevederile alin. 1 cei care, în ultimul an şcolar, au rãmas repetenti, au încãlcat legile tarii sau disciplina universitarã.
ART. 13
Cetãţenii din alte tari aflaţi la studii în România beneficiazã de asistenta medicalã în condiţiile asigurate elevilor sau, respectiv, studenţilor romani, indiferent de condiţiile de finanţare a studiilor.
ART. 14
Înscrierea la studii în România a cetãţenilor din alte tari se aproba numai de Ministerul Învãţãmîntului, care:
- echivaleaza studiile efectuate în strãinãtate de cãtre candidaţi;
- precizeazã condiţiile financiare în care se efectueazã studiile;
- repartizeazã solicitantii pe instituţii de învãţãmînt, în funcţie de cifrele de şcolarizare stabilite în prealabil;
- asigura, cu sprijinul Ministerului Sãnãtãţii, efectuarea de cãtre candidaţi a unui control medical pentru acces în colectivitatea studenteasca, în conformitate cu practica internationala în materie.
Pentru învãţãmîntul militar, competentele prevãzute la alin. 1 - inclusiv stabilirea numãrului de cetãţeni strãini şcolarizaţi anual şi a testelor de aptitudini - revin Ministerului Apãrãrii Naţionale.
ART. 15
Originea romana a candidaţilor la care se referã prezenta hotãrîre se dovedeşte prin acte personale de identitate sau prin alte documente eliberate sau vizate de Ministerul Afacerilor Externe.
ART. 16
Şcolarizarea în România a cetãţenilor din alte tari se face numai în conformitate cu prevederile prezentei hotãrîri, care se aplica începînd cu 1 septembrie 1993. De la aceasta data, <>hotãrîrile Guvernului nr. 549/1991 , nr. 371/1992 şi nr. 673/1992, precum şi orice alte dispoziţii contrare se abroga.

PRIM-MINISTRU
NICOLAE VACAROIU

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul învãţãmîntului,
Liviu Maior

Ministru de stat,
ministrul finanţelor,
Florin Georgescu

p. Ministru de stat,
ministrul afacerilor externe,
Constantin Ene,
secretar de stat

Ministrul comerţului,
Constantin Teculescu

ANEXA 1

MODUL DE PLATA A BURSELOR
pentru cetãţenii strãini şi cetãţenii romani cu domiciliul în strãinãtate
1. Bursa se atribuie în lei, în cuantumurile stabilite prin hotãrîre a Guvernului pentru studenţii romani.
2. Bursierii romani beneficiazã de burse în limitele duratei studiilor, pe întregul an calendaristic, inclusiv pentru perioadele de vacanta în care se afla în România.
Bursele acordate de statul roman se atribuie şi pe durata anului pregatitor de limba romana, dacã este cazul.
3. Bursele se acorda indiferent de veniturile lunare realizate de pãrinţi sau de alţi sustinatori legali, precum şi de rezultatele la învãţãtura.
4. Plata burselor se suspenda în caz de nepromovare a unui an de studii, de încãlcare a legislaţiei româneşti sau a normelor de conduita şcolarã, care atrag dupã sine exmatricularea.
5. Bursa se acorda încã 30 de zile dupã finalizarea studiilor liceale, superioare, de doctorat sau de specializare postuniversitarã cu durata de cel puţin 1 an.

----------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016