Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARIREA nr. 281 din 17 iunie 1993  cu privire la salarizarea personalului din unitatile bugetare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARIREA nr. 281 din 17 iunie 1993 cu privire la salarizarea personalului din unitatile bugetare

EMITENT: Guvernul Romaniei
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 135 din 25 iunie 1993
În baza prevederilor <>Legii salarizarii nr. 14/1991 ,

Guvernul României hotãrãşte:

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Salarizarea personalului din unitãţile bugetare se face ţinînd seama de specificul fiecãrui domeniu de activitate: unitãţi de învãţãmînt, unitãţi de cercetare ştiinţificã fundamentalã şi avansatã şi de proiectare, unitãţi de informatica, unitãţi sanitare şi de asistenta socialã, unitãţi de cultura, unitãţi de sport, precum şi alte unitãţi finanţate de la bugetul public naţional.
ART. 2
(1) Salariile personalului din unitãţile prevãzute la art. 1 cuprind:
- salariul de baza, care se stabileşte în raport cu rãspunderea şi complexitatea sarcinilor, precum şi cu nivelul de pregãtire necesar funcţiei ocupate;
- sporuri la salariul de baza: pentru vechimea în munca şi în funcţie de rezultatele obţinute; pentru condiţiile în care se desfãşoarã activitatea; pentru munca desfasurata peste programul normal de lucru; pentru munca în timpul nopţii; pentru îndeplinirea unor sarcini, activitãţi şi responsabilitãţi suplimentare funcţiei de baza;
- premii pentru rezultatele deosebite obţinute în activitatea individualã, precum şi un premiu anual pentru contribuţia la realizarile pe ansamblul unitãţii;
- premii speciale stabilite în valoare fixa, pe 2-3 marimi de premii, în raport cu valoarea sau cu importanta realizarilor obţinute.
(2) Pe lîngã drepturile de salarii, personalul unitãţilor bugetare mai poate beneficia şi de alte drepturi ce se acorda în natura: masa gratuita, transport de la domiciliu la locul de munca şi de la locul de munca la domiciliu, suportate integral sau parţial de unitate, locuinta de serviciu şi altele asemenea, reglementate prin acte normative specifice.

CAP. 2
Salarii de baza

ART. 3
(1) Salariile de baza pentru personalul de execuţie sînt diferenţiate pe funcţii, pe grade profesionale sau pe trepte profesionale. Salariile de baza sînt stabilite pe 3-6 gradatii, iar în învãţãmînt, pe transe de vechime.
(2) Salariile de baza pentru personalul de conducere - şef birou, şef serviciu, director şi director general, adjunctii şi asimilaţii acestora, prevãzuţi în anexele la prezenta hotãrîre - sînt cele corespunzãtoare funcţiei de execuţie, gradului sau treptei profesionale şi gradatiei deţinute, la care se adauga o indemnizaţie de conducere care face parte din salariul de baza, diferenţiatã în raport cu rãspunderea funcţiei de conducere îndeplinite şi cu mãrimea unitãţilor şi subunitatilor. Indemnizaţia de conducere face parte din salariul de baza şi în cazul în care funcţia de conducere este îndeplinitã la o alta unitate bugetarã decît cea la care s-a stabilit funcţia de execuţie de baza.
Atribuţiile funcţiei de execuţie se stabilesc de ministere sau de celelalte instituţii centrale şi locale ale administraţiei publice, sub forma unor obligaţii minime, prin statute, regulamente sau norme proprii pe domenii de activitate. Indemnizaţia de conducere se stabileşte anual de conducãtorul instituţiei publice competente, potrivit legii, în raport cu rezultatele obţinute şi rãspunderea ce-i revine.
(3) Personalul de execuţie care primeşte sarcina de a coordona realizarea unor programe, studii complexe şi altele asemenea poate fi încadrat temporar, pe perioada respectiva, pe o funcţie de conducere stabilitã în raport cu complexitatea sarcinii primite, beneficiind de indemnizaţia prevãzutã la alin. (2).
(4) Ponderea funcţiilor de conducere, inclusiv a celor prevãzute la alin. (3), nu poate depãşi 15% din totalul personalului din unitatea respectiva şi se stabileşte de ministru, conducãtorul instituţiei centrale sau locale a administraţiei publice, dupã caz.
ART. 4
(1) Salariile de baza pentru funcţiile din unitãţile de învãţãmînt, cercetare şi proiectare, sanitare şi de asistenta socialã, de informatica, de cultura şi sport, precum şi din alte unitãţi finanţate de la bugetul de stat sau bugetele locale, sînt prevãzute în anexele nr. 1-11.
(2) Pentru rezultatele deosebite obţinute în activitatea desfasurata, personalul poate primi un salariu de merit, care face parte din salariul de baza. Acesta poate fi de pînã la 15%, aplicat la salariul de baza.
(3) Persoanele care beneficiazã de salariu de merit se stabilesc o data pe an, de regula dupã aprobarea bugetului de stat, în raport cu rezultatele obţinute în activitatea desfasurata. Pentru personalul nou-angajat, salariul de merit se poate acorda dupã o perioada de 6 luni de la angajare.
(4) Salariul de merit poate fi acordat pentru cel mult 15% din numãrul total de posturi prevãzute în statul de funcţii al unitãţilor bugetare, din care cel puţin doua treimi vor fi utilizate pentru funcţiile de execuţie.
ART. 5
(1) Trecerea în gradatia imediat superioarã, precum şi stabilirea indemnizaţiei de conducere se fac o data pe an, de regula dupã aprobarea bugetului de stat, la propunerea şefului compartimentului în care lucreazã persoana respectiva, cu aprobarea conducatorului unitãţii. Pentru persoanele care ocupa funcţii de conducere, trecerea în gradatia imediat superioarã se face de organul care aproba numirea în aceste funcţii.
(2) La trecerea la gradatia imediat superioarã se tine seama de calitãţile personale, concretizate prin rezultatele obţinute în activitatea profesionalã, notate cu calificativul "foarte bun" sau "bun" în anul precedent. Vechimea minima necesarã pentru trecerea în gradatia imediat superioarã este de 2 ani.
(3) În mod excepţional, vechimea minima prevãzutã de alin. (2) poate fi redusã la 6 luni.
(4) Angajarea şi avansarea în funcţii, în grade sau trepte profesionale se fac prin concurs, în raport cu competenta profesionalã şi rezultatele obţinute în activitate, cu respectarea condiţiilor prevãzute în anexa nr. 12. Încadrarea în urma concursului se face în toate cazurile la gradatia 1, cu excepţia cadrelor didactice, la care încadrarea se face pe transe de vechime. Pentru personalul sanitar reuşit la concurs pe aceeaşi funcţie, salariul de baza se poate stabili la nivelul gradatiei avute anterior concursului la funcţia în care a fost confirmat prin ordin al ministrului. Vechimea minima în grad sau treapta profesionalã pentru avansarea în gradul sau treapta imediat superioarã este de cel puţin 2 ani. Fac excepţie de la aceasta prevedere persoanele încadrate în funcţiile prevãzute în anexele la prezenta hotãrîre cu salariu de debutant.
(5) În mod excepţional, pentru cadre de o deosebita valoare, ministrul sau conducãtorul instituţiei centrale sau locale a administraţiei publice, pentru unitãţile subordonate, poate aproba nominal prezentarea la concurs pentru avansarea în gradul sau treapta profesionalã imediat superioarã, fãrã îndeplinirea condiţiei de vechime prevãzute la alineatul precedent.
În vederea prezentãrii la concurs, persoanelor care au absolvit învãţãmîntul superior şi au fost încadrate în funcţii de nivel mediu în domeniul studiilor superioare absolvite li se va lua în calculul vechimii necesare ocupãrii funcţiilor pentru care se cer studii superioare jumãtate din vechimea avutã pe funcţiile de nivel mediu.
(6) Stabilirea concretã a vechimii minime pentru avansarea în grade sau trepte profesionale pe funcţii, precum şi a altor cerinţe suplimentare pentru angajare sau avansare - doctorat, cursuri postuniversitare, cunoaşterea unor limbi strãine, specializãri, atestãri şi altele - se face de cãtre ministere, celelalte instituţii centrale şi locale ale administraţiei publice, pentru unitãţile subordonate.
(7) Trecerea personalului didactic într-o transa de vechime superioarã se face începînd cu data de 1 a lunii urmãtoare celei în care cadrul didactic a împlinit vechimea prevãzutã.
(8) Avansarea personalului didactic din învãţãmîntul preuniversitar se face în baza reglementãrilor proprii privind definitivarea în învãţãmînt sau obţinerea gradelor didactice II sau I.
ART. 6
Activitatea profesionalã se apreciazã anual de cãtre conducãtorul unitãţii - la propunerea şefului ierarhic - şi se acorda calificativele "foarte bun", "bun", "satisfãcãtor" sau "slab".

CAP. 3
Sporuri la salariul de baza

ART. 7
(1) Persoanele salarizate potrivit prezentei hotãrîri beneficiazã, la funcţia de baza, de un spor de vechime în munca de pînã la 25%, calculat la salariul de baza, corespunzãtor timpului efectiv lucrat în program normal de lucru, astfel:
-------------------------------------------------------------------------------
Transa de vechime în munca Cota la salariul de baza
-------------------------------------------------------------------------------
între 3 şi 5 ani 5%
de la 5 la 10 ani 10%
de la 10 la 15 ani 15%
de la 15 la 20 ani 20%
peste 20 ani 25%
-------------------------------------------------------------------------------
(2) Pentru personalul încadrat în munca, dupã data aplicãrii prezentei hotãrîri, conducerea unitãţii poate aproba luarea în considerare pentru acordarea sporului de vechime în munca a perioadelor lucrate în alte sectoare decît cele bugetare, dacã vechimea respectiva se apreciazã ca este utila realizãrii sarcinilor şi atribuţiilor ce-i revin.
(3) Trecerea într-o transa superioarã de vechime în munca pentru acordarea sporului se face numai în cazul persoanelor care în ultimii 2 ani au obţinut cel puţin calificativul "bun".
(4) În vechimea în munca ce se ia în considerare pentru acordarea sporului de vechime nu se includ perioadele cît persoana respectiva a obţinut calificativul "slab".
(5) Sporul corespunzãtor vechimii în munca, calculat potrivit prevederilor alin. (2)-(4), se plãteşte cu începere de la data de 1 a lunii urmãtoare celei în care s-a împlinit vechimea în munca, prevãzutã la transa respectiva.
(6) Pensionãrii pentru limita de virsta, care se reangajeaza în munca potrivit legii, beneficiazã de sporul de vechime corespunzãtor vechimii în munca, dobindita dupã data pensionãrii.
ART. 8
În raport cu condiţiile în care se desfãşoarã activitatea, pot fi acordate urmãtoarele categorii de sporuri:
a) pentru condiţii periculoase sau vãtãmãtoare, un spor de pînã la 15% din salariul de baza, corespunzãtor timpului lucrat la locurile de munca respective. Pentru condiţii deosebit de periculoase, vãtãmãtoare, nedorite sau pentru condiţii dificile, mãrimea sporului este cea prevãzutã în anexele la prezenta hotãrîre.
Locurile de munca, categoriile de personal, mãrimea concretã a sporului şi condiţiile de acordare se stabilesc prin regulament elaborat de Ministerul Sãnãtãţii şi Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, la propunerea ministerelor, celorlalte instituţii centrale şi locale ale administraţiei publice interesate, dupã consultarea sindicatelor;
b) pentru activitãţi ce solicita o incordare psihicã foarte ridicatã sau se desfãşoarã în condiţii de munca deosebite, un spor de pînã la 15% din salariul de baza.
De acest spor poate beneficia:
- personalul de specialitate din unele activitãţi medicale, cum ar fi: neurochirurgie, chirurgie cardiovasculara, inclusiv cardiologie interventionala şi chirurgia toracica, ortopedie-traumatologie, arsi, chirurgie plastica şi reparatorie, anestezie şi terapie intensiva, hemodializa;
- personalul din unitãţile sanitare cu specific deosebit, stabilite de Ministerul Sãnãtãţii;
- personalul medico-sanitar de intervenţie din staţiile de salvare, precum şi soferii de pe autosalvari;
- personalul sanitar care lucreazã în compartimentele de pediatrie, obstretica-ginecologie şi în unitãţi de asistenta socialã şi de ocrotire;
- personalul din instituţiile care se ocupa de: îngrijirea şi/sau educarea specialã a copiilor; calificarea şi ocrotirea invalizilor şi deficientilor; îngrijirea batrinilor;
- personalul didactic care asigura predarea simultanã la doua-patru clase de elevi în învãţãmîntul primar; care indruma practica psihopedagogicã; care asigura perfecţionarea de specialitate a învãţãtorilor şi educatorilor; personalul navigant din Centrul de Perfecţionare a Personalului din Aviaţia Civilã care executa misiuni de instruire în zbor; personalul de pe navele şcoala pe perioada cît se afla în larg; personalul de paza din cadrul unitãţilor bugetare cu obiective de patrimoniu.
Mãrimea concretã a sporului şi condiţiile de acordare se stabilesc de ministere, celelalte instituţii centrale şi locale ale administraţiei publice, cu consultarea sindicatelor şi avizul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale şi al Ministerului Finanţelor;
c) pentru condiţii grele de munca, un spor de pînã la 15% din salariul de baza, corespunzãtor timpului lucrat la locurile de munca respective.
Locurile de munca, categoriile de personal, mãrimea concretã a sporului şi condiţiile de acordare se stabilesc de cãtre ministere, celelalte instituţii centrale şi locale ale administraţiei publice, cu consultarea sindicatelor şi cu avizul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale şi al Ministerului Finanţelor;
d) salariaţii care lucreazã, potrivit contractului individual de munca, în mediul rural numai în zone izolate sau unde atragerea personalului se face cu greutate, beneficiazã de un spor de pînã la 20% din salariul de baza. De acelaşi spor beneficiazã şi personalul din unitãţile vamale de frontiera.
Pentru condiţii deosebit de grele, în mediul rural la altitudine şi cu cai de acces dificile, mãrimea sporului este cea prevãzutã în anexele la prezenta hotãrîre.
Criteriile de acordare, categoriile de personal şi mãrimea concretã a sporului se stabilesc de ministere, celelalte instituţii centrale şi locale ale administraţiei publice, cu avizul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale şi al Ministerului Finanţelor;
e) pentru activitatea desfasurata de nevãzãtori, un spor de 15% din salariul de baza brut pentru cei încadraţi în gradul I de invaliditate;
f) pentru activitatea de imersiune, o indemnizaţie de 750 lei/ora de scufundare.
ART. 9
(1) Orele prestate peste durata normalã a timpului de lucru de cãtre personalul încadrat în funcţii de execuţie se completeazã cu timp liber corespunzãtor. Dacã munca astfel prestatã nu a putut fi compensata cu timp liber corespunzãtor, orele suplimentare se vor salariza cu un spor din salariul de baza astfel:
a) 50% din salariul de baza pentru primele doua ore de depasire a duratei normale a zilei de lucru;
b) 100% din salariul de baza pentru orele urmãtoare. Cu spor de 100% se plãtesc şi orele lucrate în zilele de repaus sãptãmînal sau în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementãrile în vigoare, nu se lucreazã.
(2) Munca peste durata normalã a timpului de lucru poate fi prestatã şi sporurile prevãzute la alin. (1) se pot plati numai dacã efectuarea orelor suplimentare a fost dispusã de conducãtorul instituţiei respective, fãrã a se depãşi 120 ore anual. În cazuri cu totul deosebite, ministerele, celelalte instituţii centrale şi locale ale administraţiei publice pot aproba efectuarea orelor suplimentare şi peste acest plafon, dar nu mai mult de 360 ore anual. Aprobarea efectuãrii orelor suplimentare se face cu consultarea sindicatelor.
(3) La locurile de munca la care durata normalã a timpului de lucru a fost redusã, potrivit legii, sub 8 ore pe zi, depãşirea programului de lucru astfel aprobat se poate face temporar, în situaţii cu totul deosebite, fiind obligatorie compensarea cu timp liber corespunzãtor.
(4) Prevederile alin. (1) nu se aplica acolo unde se utilizeazã plata cu ora sau cumulul de funcţii în aceeaşi unitate, potrivit reglementãrilor în vigoare.
ART. 10
Munca prestatã în unitãţile sanitare, de asistenta socialã şi de ocrotire, precum şi în unitãţile vamale în simbata libera, în ziua de duminica sau în zilele de sarbatori legale, în cadrul schimbului normal de lucru, în vederea asigurãrii asistenţei medicale de urgenta sau a continuitãţii activitãţii unitãţilor vamale, se plãtesc cu un spor de pînã la 100% din salariul de baza şi se aproba de conducãtorul unitãţii. Munca astfel prestatã şi plãtitã în condiţiile de mai sus nu se compenseazã şi cu timp liber corespunzãtor.
ART. 11
(1) Personalul care, potrivit programului normal de lucru, îşi desfãşoarã activitatea în timpul nopţii, între orele 22,00 şi 6,00, beneficiazã, pentru orele lucrate în acest interval, de un spor de 25% din salariul de baza, dacã timpul astfel lucrat reprezintã cel puţin jumãtate din programul normal de lucru.
(2) În unitãţile sanitare, de asistenta socialã şi de ocrotire, unde activitatea se desfãşoarã fãrã întrerupere, în trei ture, personalul care lucreazã lunar în toate cele trei ture poate primi, în locul sporului prevãzut la alin. (1), un spor de 15% din salariul de baza pentru orele lucrate în cele trei ture.
ART. 12
(1) Pentru îndeplinirea unor sarcini, activitãţi şi responsabilitãţi suplimentare funcţiei de baza, cum ar fi: profesor-diriginte de clasa, sora-sefa şi altele, personalul beneficiazã de un spor stabilit în suma fixa, care se adauga la salariul de baza şi face parte din acesta, conform celor prevãzute în anexele la prezenta hotãrîre. Pentru îndeplinirea unor activitãţi în afarã funcţiei de baza (expertize medicale, tehnico-economice şi altele asemenea), plata muncii se face pe baza de tarife sau sume fixe, care nu fac parte din salariul de baza. Tarifele sau sumele fixe se stabilesc în condiţiile prezentei hotãrîri.
(2) Personalul didactic medical sau farmaceutic care asigura activitatea integrata de învãţãmînt medico-farmaceutic va beneficia, pe lîngã salariul funcţiei didactice, şi de o indemnizaţie clinica de pînã la 50% din salariul de baza lunar al funcţiei medicale sau farmaceutice îndeplinite, în care este confirmat prin ordinul ministrului sãnãtãţii.

CAP. 4
Premii

ART. 13
Unitãţile bugetare pot constitui un fond de premiere lunar prin aplicarea unei cote de pînã la 2% asupra fondului de salarii prevãzut în bugetul de venituri şi cheltuieli al acestora. Din acest fond consiliul de administraţie sau alte organe similare de conducere ale unitãţilor pot acorda premii în cursul anului salariaţilor care au realizat sau au participat direct la obţinerea unor rezultate în activitate, apreciate ca valoroase. Sumele neconsumate din acest fond pot fi utilizate în lunile urmãtoare, în cadrul aceluiaşi an bugetar.
ART. 14
(1) Pentru activitatea desfasurata, personalul din unitãţile bugetare beneficiazã, dupã caz, la sfîrşitul anului calendaristic, anului şcolar, stagiunii etc., de un premiu anual de pînã la un salariu mediu lunar de baza realizat în anul pentru care se face plata.
(2) Consiliul de administraţie sau, dupã caz, organele de conducere similare pot reduce sau anula premiul anual în cazul salariaţilor care în cursul anului au desfãşurat o activitate profesionalã slabã sau necorespunzãtoare ori au avut abateri pentru care au fost sancţionaţi disciplinar.
ART. 15
Instituţiile publice organizate pe regim extrabugetar, precum şi cele care au organizate activitãţi pe regim extrabugetar şi care realizeazã prin efort propriu venituri suplimentare fata de cele prevãzute iniţial la elaborarea bugetului de venituri şi cheltuieli propriu prin activitãţi cum ar fi: lucrãri de cercetare, expertizare, analize de laborator şi altele similare, valorificarea unor prestaţii proprii cãtre terţi executate pe baza de contracte sau comenzi încheiate cu persoane juridice sau fizice din ţara sau din strãinãtate pot acorda premii speciale personalului care a contribuit la acestea în limita a 30% din totalul veniturilor nete realizate suplimentar.
Criteriile şi condiţiile de acordare a acestor premii se stabilesc de cãtre ministere, celelalte instituţii centrale şi locale ale administraţiei publice interesate, cu consultarea sindicatelor şi cu avizul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale.
ART. 16
(1) Pentru realizari deosebit de valoroase sau de importanta nationala din cultura, ocrotirea sãnãtãţii şi din cercetarea ştiinţificã şi tehnologicã, indiferent de unitatea în care se realizeazã, se pot acorda, o data pe an, premii speciale, dupã cum urmeazã:
a) 10 premii a 300.000 lei;
b) 15 premii a 200.000 lei;
c) 20 premii a 150.000 lei.
(2) Sumele necesare acordãrii premiilor se aproba, în condiţiile prevãzute de lege, din fondul de rezerva la dispoziţia Guvernului. Premiile individuale se aproba, dupã caz, de ministrul culturii, de preşedintele Academiei Romane, ministrul învãţãmîntului, ministrul sãnãtãţii, ministrul cercetãrii şi tehnologiei, respectiv de preşedinţii Academiei de Ştiinţe Medicale şi Academiei de Ştiinţe Agricole.

CAP. 5
Alte drepturi

A. Plata cu ora

ART. 17
(1) În anumite domenii de activitate, unde sarcinile ce revin unor posturi ai cãror titulari lipsesc temporar din unitate nu pot fi aminate şi nici nu pot fi redistribuite, în cadrul programului normal de lucru, între ceilalţi salariaţi încadraţi pe funcţii similare, pentru realizarea acestora se vor putea folosi persoane din aceeaşi unitate sau din alte unitãţi, care sa realizeze sarcinile respective în afarã programului lor de lucru. Pe perioadele respective se va utiliza plata cu ora, în limita fondurilor care se disponibilizeaza prin absenta persoanelor titulare. Activitãţile şi locurile de munca unde se poate aproba plata cu ora, în sensul prevederilor de mai sus, se stabilesc de ministere, celelalte instituţii centrale şi locale ale administraţiei publice.
(2) Plata cu ora se poate aplica şi pentru îndeplinirea unor activitãţi pentru care volumul de munca este sub jumãtate din cel al unui post cu norma intreaga. Aceste fracţiuni de norma vor fi prevãzute ca atare în statul de funcţii. În învãţãmînt, plata cu ora se poate aplica şi pentru unele discipline sau activitãţi care nu se pot constitui în posturi didactice complete. Activitãţile şi locurile de munca unde se poate aplica plata cu ora, potrivit celor de mai sus, se stabilesc anual de Ministerul Învãţãmîntului.
(3) Calculul tarifului orar se face luind în considerare salariul de baza cu care este încadrat titularul înlocuit şi numãrul mediu lunar de ore stabilit pentru programul normal de lucru. În situaţiile prevãzute la alin. (2) se ia în considerare salariul de baza prevãzut în statul de funcţii. Pentru personalul care presteazã activitãţi didactice cu ora în învãţãmînt, calculul tarifului orar se face în raport cu norma didactica de predare saptaminala, cu funcţia didactica îndeplinitã şi cu vechimea recunoscuta în învãţãmînt, cu obligaţia îndeplinirii şi a celorlalte sarcini ce revin cadrelor didactice potrivit statutului propriu.
(4) Personalul sanitar cu pregãtire superioarã, care efectueazã garzi pentru asigurarea continuitãţii asistenţei medicale în afarã normei legale de munca şi a programului de lucru de la funcţia de baza, se salarizeaza cu salariul orar al funcţiei de baza.
ART. 18
Totalul sumelor încasate lunar pentru orele suplimentare efectuate, precum şi pentru munca remuneratã prin plata cu ora, potrivit art. 9 alin. (1) şi (2) şi art. 17 alin. (1), nu poate depãşi un salariu de baza lunar, corespunzãtor încadrãrii fiecãruia.

B. Salarizarea în cazul cumulului de funcţii

ART. 19
(1) Pentru acoperirea unor posturi vacante pot fi angajate prin concurs, cu respectarea prevederilor legale, persoane care au funcţia de baza în afarã unitãţii şi care se salarizeaza la nivelul gradatiei 1 a funcţiei, gradului sau treptei profesionale prevãzute în statul de funcţii.
(2) În învãţãmîntul de toate gradele, posturile vacante care nu au putut fi ocupate prin concurs pînã la începutul anului şcolar (universitar), cît şi cele temporar vacante pot fi ocupate prin cumul şi de cãtre persoane din aceeaşi unitate. Persoanele care cumuleazã vor fi salarizate corespunzãtor funcţiei didactice îndeplinite, vechimii recunoscute în învãţãmînt şi gradului didactic obţinut (în cazul cadrelor didactice din învãţãmîntul preuniversitar).
Posturile vacante din unitãţile de asistenta socialã sau de ocrotire a sãnãtãţii şi din cultura, care nu au putut fi ocupate prin concurs, pot fi ocupate prin cumul şi de cãtre persoane din aceeaşi unitate. Salarizarea acestora se face la nivelul gradatiei 1 a funcţiei, gradului sau treptei profesionale, prevãzute în statul de funcţii. Posturile vacante ocupate în condiţiile de mai sus se comunica lunar la direcţiile de munca şi protecţie socialã.
(3) Angajarea personalului prin cumul de funcţii se face cu acordul conducerii unitãţii la care persoana în cauza are funcţia de baza, dacã o parte din programul funcţiei cumulate de suprapunere celui de la funcţia în care este încadrat; în acest caz, se va asigura decalarea programului respectiv.

C. Numirea temporarã, delegarea, detasarea sau trecerea temporarã în alta munca

ART. 20
Persoanele numite temporar în locul unei persoane cu funcţii de conducere, care lipseşte din unitate o perioada mai mare de 30 de zile calendaristice şi care nu beneficiazã de salariu pe perioada respectiva, primesc, pe lîngã salariul de baza al funcţiei, gradului sau treptei profesionale în care sînt încadrate, indemnizaţia corespunzãtoare funcţiei de conducere pe care o preiau.
ART. 21
(1) Pe durata delegarii, detaşãrii sau trecerii temporare într-o alta munca, persoana în cauza îşi pãstreazã funcţia, gradul sau treapta profesionalã şi salariul de baza avut anterior.
(2) Cînd detasarea sau trecerea temporarã în alta activitate se face la o munca la care este stabilit un salariu de baza mai mare, persoana detasata sau trecutã temporar în alta ramura are dreptul la acest salariu în condiţiile prevãzute de lege.
(3) Pe perioada detaşãrii sau trecerii temporare în alta munca, salariaţii primesc, pe lîngã salariul de baza stabilit potrivit alin. (1) sau (2), şi celelalte drepturi ce se acorda personalului de la locul de munca respectiv.
(4) Drepturile ce se acorda pe timpul detaşãrii sau trecerii temporare în alta munca se suporta de unitatea unde personalul respectiv îşi desfãşoarã activitatea. Face excepţie personalul detaşat în perioada de sezon la unitãţile bugetare din staţiunile balneoclimaterice, la care plata drepturilor se face de unitatea de la care a fost detaşat.

D. Drepturi în cazul mutãrii în alta localitate şi alte drepturi

ART. 22
(1) Personalul mutat, în cadrul aceleaşi unitãţi, în alta localitate are dreptul la:
a) rambursarea costului transportului pentru el şi membrii familiei sale, precum şi pentru gospodãria sa;
b) plata unei indemnizaţii egale cu salariul de baza lunar;
c) plata unei indemnizaţii egale cu 1/4 din salariul sau de baza lunar, pentru fiecare membru de familie;
d) un concediu plãtit de 5 zile lucrãtoare, în vederea mutãrii efective, acordat la cererea sa.
(2) Mutarea în alta localitate se va putea face, în toate cazurile, numai cu asigurarea suprafeţei locative corespunzãtoare.
(3) De drepturile prevãzute la alin. (1) beneficiazã şi persoanele solicitate sa fie transferate în alta unitate situata într-o localitate diferita decît cea de domiciliu, dacã în documentul de solicitare a transferului s-a fãcut aceasta menţiune. Plata drepturilor respective se suporta de unitatea la care se face transferul.
ART. 23
(1) La încadrarea într-o unitate din alta localitate decît cea de domiciliu, în primul an de activitate dupã absolvirea studiilor, personalul de specialitate beneficiazã de o indemnizaţie de instalare echivalenta cu un salariu de baza corespunzãtor funcţiei, gradului sau treptei profesionale în care urmeazã a fi încadrat; în cazul medicilor şi farmacistilor, indemnizaţia de instalare se acorda, dupã terminarea stagiaturii sau a internatului, de unitatea sanitarã unde s-au încadrat prin concurs.
(2) Indemnizaţia de instalare poate fi echivalenta cu doua salarii de baza pentru acele localitãţi unde atragerea specialiştilor se face cu mare greutate, stabilite de ministere şi celelalte instituţii centrale şi locale ale administraţiei publice şi avizate de Ministerul Finanţelor.
(3) Persoanele care au beneficiat de indemnizaţia de instalare şi care ulterior au demisionat sau li s-a desfãcut contractul de munca din motive imputabile lor înainte de împlinirea unui an de la instalare vor restitui, în condiţiile legii, indemnizaţia primitã, calculatã proporţional cu perioada rãmasã pînã la expirarea termenului de un an.

CAP. 6
State de funcţii

ART. 24
(1) În limita fondului destinat plãţii salariilor, aprobat prin bugetul public naţional, fiecare minister, alte instituţii centrale şi locale ale administraţiei publice defalca fondul pentru unitãţile subordonate.
(2) Fiecare unitate bugetarã îşi întocmeşte anual statul de funcţii în raport cu necesitãţile activitãţii respective, care cuprinde denumirea funcţiei, gradul sau treapta profesionalã, numãrul de posturi, nivelul studiilor şi nivelul salariilor de baza pe gradatii. Statele de funcţii pentru unitãţile organizate în structura ministerelor şi a celorlalte instituţii centrale şi locale ale administraţiei publice se aproba de cãtre acestea.
(3) Pe baza statelor de funcţii se întocmeşte statul de personal, care cuprinde numãrul maxim de posturi pe grupe de funcţii şi fondul de salarii corespunzãtor. Statele de personal ale unitãţilor bugetare, centralizate de ministere şi instituţiile centrale şi locale ale administraţiei publice, se comunica Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale şi Ministerului Finanţelor.

CAP. 7
Dispoziţii tranzitorii şi finale

ART. 25
(1) Prevederile art. 13 şi 14 se vor aplica dupã aprobarea bugetului de stat, începînd cu anul 1994. Pentru anul 1993, se vor acorda premii anuale în limita unui fond de 3% din fondul de salarii realizat.
(2) În cazurile în care ordonatorii principali de credite bugetare realizeazã economii prin reducerea cheltuielilor de personal pot aproba acordarea de premii în cursul anului din economiile realizate, în limita a 2% din fondul de salarii prevãzut în bugetul de venituri şi cheltuieli, pentru personalul din unitãţile subordonate acestora. Premiile individuale se aproba de cãtre conducãtorul unitãţii.
ART. 26
(1) Sumele necesare pentru plata salariilor de baza, împreunã cu sporurile, premiile, treceri în gradatii superioare, avansari în grade sau trepte şi celelalte drepturi trebuie sa se încadreze în alocaţiile bugetare stabilite cu aceasta destinaţie.
(2) Ministerul Sãnãtãţii, cu consultarea celorlalte ministere sau instituţii centrale ale administraţiei publice, care au în subordine unitãţi sanitare şi cu avizul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale şi al Ministerului Finanţelor, va stabili modul de echivalare a noilor funcţii specifice acestor unitãţi, prevãzute în anexa nr. 2 din prezenta hotãrîre, cu cele prevãzute în <>Hotãrîrea Guvernului nr. 307/1991 , republicatã, precum şi modul de încadrare pe gradatii a personalului respectiv, astfel încît sa se asigure încadrarea în alocaţiile bugetare. În situaţia în care, prin reincadrarea la gradatia 1, unii salariaţi ar urma sa beneficieze de o majorare a salariului de baza de peste 22%, Ministerul Sãnãtãţii, precum şi celelalte instituţii centrale ale administraţiei publice pot stabili pentru personalul încadrat în unitãţile din subordine salarii de baza mai mici cu pînã la 20% decît cele prevãzute la gradatia 1, la gradul sau treapta profesionalã în care urmeazã a fi încadrat personalul respectiv.
ART. 27
(1) Soluţionarea contestaţiilor în legatura cu stabilirea salariilor, acordarea gradatiilor, sporurilor, premiilor şi altor drepturi care se stabilesc potrivit prevederilor prezentei hotãrîri este de competenta consiliului de administraţie sau, dupã caz, a altor organe de conducere similare, respectiv a organului ierarhic superior fiecãrei unitãţi bugetare.
(2) Contestaţiile vor fi depuse în termen de 5 zile de la data luãrii la cunostinta.
(3) Organele prevãzute la alin. (1) vor lua mãsuri de soluţionare a contestaţiilor în termen de 30 de zile.
(4) Impotriva mãsurii unitãţii de modificare unilaterala a salariilor stabilite potrivit prevederilor prezentei hotãrîri, cei interesaţi se pot adresa cu contestaţie la judecãtorie, în termen de 30 de zile de la data cînd au luat cunostinta de aceasta.
ART. 28
Persoanele încadrate în funcţiile prevãzute în anexele la prezenta hotãrîre, cu salariul de debutant, vor fi salarizate astfel pînã la expirarea perioadei de proba şi avansarea, pe baza de concurs, în gradul sau treapta profesionalã imediat superioarã.
ART. 29
Prevederile din prezenta hotãrîre se aplica şi instituţiilor publice a cãror finanţare se face din mijloace extrabugetare.
ART. 30
Personalul de specialitate trimis în strãinãtate, invitat pe contul organizaţiilor sau altor parteneri externi pentru acţiuni ştiinţifice, culturale, artistice, sportive şi altele, beneficiazã de drepturile prevãzute în reglementãrile specifice.
ART. 31
Se recomanda ca salariile pentru unitãţile de cult sa fie stabilite, la propunerea acestora, de cãtre Secretariatul de Stat pentru Culte, în limita fondurilor proprii şi a contribuţiei din partea statului, acordatã cu aceasta destinaţie unitãţilor de cult.
ART. 32
Ministerele, celelalte instituţii centrale şi locale ale administraţiei publice vor putea include în statele de funcţii pentru unitãţi şi unele funcţii care nu sînt specifice acestora, dar care se dovedesc a fi necesare şi unitãţilor respective, prin preluarea acestor funcţii din celelalte anexe la prezenta hotãrîre.
ART. 33
Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale împreunã cu Ministerul Finanţelor, în aplicarea prezentei hotãrîri, pot da îndrumãri metodologice şi avizeazã, la propunerea celorlalte instituţii centrale şi locale ale administraţiei publice, ponderea personalului care poate fi încadrat în grade profesionale superioare, utilizarea unor niveluri de salarizare, echivalarea unor funcţii şi a condiţiilor de ocupare a acestora, forme specifice de salarizare, tarife sau sume fixe, sporuri şi adaosuri la salarii, pentru unitãţile bugetare sau extrabugetare. În mod similar se procedeazã şi în cazul reorganizãrii unor unitãţi bugetare sau extrabugetare.
ART. 34
Încãlcarea dispoziţiilor prevãzute în prezenta hotãrîre privind stabilirea
salariului de baza la încadrarea, avansarea în funcţii a personalului, precum şi acordarea de drepturi fãrã respectarea prevederilor acesteia, atrage, dupã caz, rãspunderea disciplinarã, materialã sau penalã a persoanelor vinovate, potrivit legii.
ART. 35
Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi Ministerul Finanţelor, ca organe de specialitate, controleazã în toate unitãţile bugetare modul de aplicare a dispoziţiilor legale referitoare la salarizare, stabilesc mãsurile ce se impun pentru eliminarea deficienţelor constatate şi informeazã Guvernul.
ART. 36
(1) Salariile prevãzute în prezenta hotãrîre sînt brute şi impozabile, potrivit legii, şi cuprind toate indexarile aprobate prin hotãrîrile Guvernului pînã la 1 iunie 1993.
(2) Salariile prevãzute în anexe se vor indexa în baza hotãrîrilor Guvernului adoptate dupã 1 iunie 1993, în procentele prevãzute de acestea. Nivelurile noi ale salariilor vor fi calculate şi transmise instituţiilor publice interesate de cãtre Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.
ART. 37
Anexele nr. 1-12 fac parte integrantã din prezenta hotãrîre.
ART. 38
Dispoziţiile prezentei hotãrîri intra în vigoare începînd cu luna iunie 1993.
Pe aceeaşi data se abroga art. 1-29, art. 31-36 şi anexele nr. 1-12 din <>Hotãrîrea Guvernului nr. 307/1991 , republicatã, precum şi orice alte dispoziţii contrare.

PRIM-MINISTRU
NICOLAE VACAROIU

Contrasemneazã:
--------------
Ministru de stat, ministrul muncii
şi protecţiei sociale,
Dan Mircea Popescu

Ministru de stat, ministrul finanţelor,
Florin Georgescu

ANEXA 1

UNITĂŢI DE ÎNVĂŢĂMÎNT
I. Salarii de baza pentru personalul didactic din învãţãmînt

A. Salariile de baza pentru funcţiile didactice din învãţãmîntul superior

a) Funcţii didactice
-------------------------------------------------------------------------------
Vechimea în învãţãmînt
---------------------------------------------------------
Nr. Funcţia pînã la 3-6 6-10 10-15 15-20 20-25 peste peste
crt. 3 ani ani ani ani ani ani 25 ani 30 ani
-------------------------------------------------------------------------------
1. Profesor u-
niversitar - | - |69.530| 72.000|74.470|77.070| 82.870| 85.710|
2. Conferenti-
ar univer-
sitar - |58.970|60.890| 62.740|64.840|67.200| 69.530| 72.000|
3. Şef de lucrãri
(lector uni-
versitar) - |52.120|53.790| 55.390|57.120|58.970| 60.890| - |
4. Asistent uni-
versitar |44.650|46.070|47.550| 49.030|50.510|52.120| 53.790| - |
5. Preparator |43.410| - | - | - | - | - | - | - |
-------------------------------------------------------------------------------
b) Funcţii didactice de conducere
-------------------------------------------------------------------------------
Indemnizaţia
Nr. Funcţia de conducere
crt. maxima
- lei -
-------------------------------------------------------------------------------
1. Rector Salariul de baza 28.200
2. Prorector corespunzãtor 24.500
3. Decan funcţiei îndeplinite 21.990
4. Secretar ştiinţific al senatului 19.485
5. Prodecan 17.160
6. Secretar ştiinţific al consiliului
profesoral 13.500
7. Şef de catedra 10.800
-------------------------------------------------------------------------------
B. Salariile de baza pentru funcţiile didactice din învãţãmîntul preşcolar, primar, gimnazial, profesional, liceal şi de maiştri
a) Funcţii didactice
-------------------------------------------------------------------------------
Nr. Funcţia Nivelul Vechimea în învãţãmînt
----------------------------------------------------------
crt. studiilor|pînã la| 2-6 | 6-10 | 10-14| 14-18| 18-22| 22-25| peste|
| 2 ani | ani | ani | ani | ani | ani | ani |25 ani|
-------------------------------------------------------------------------------
1. Profesor
cu grad
didactic I S*) | - | - |52.120|53.790|55.390|57.120|58.970|60.890|
cu grad
didactic II | - |44.650|46.070|47.550|49.030|50.510|52.120|53.790|
definitiv | - |40.940|42.180|43.410|44.650|46.070|47.550|49.030|
debutant | 39.770| - | - | - | - | - | - | - |
2. Profesor | | | | | | | | |
cu grad | | | | | | | | |
didactic I
I.P.3**)| - | - |47.550|49.030|50.510|52.120|53.790|55.390|
cu grad | | | | | | | | |
didactic II | - |40.940|42.180|43.410|44.650|46.070|47.550|49.030|
definitiv | - |37.550|38.660|39.770|40.940|42.180|43.410|44.650|
debutant | 36.560| - | - | - | - | - | - | - |
3. Institutor | | | | | | | | |
I cu grad | | | | | | | | |
didactic I S***) | - | - |49.030|50.510|52.120|53.790|55.390|57.120|
cu grad | | | | | | | | |
didactic II | - |42.180|43.410|44.650|46.070|47.550|49.030|50.510|
definitiv | - |38.660|39.770|40.940|42.180|43.410|44.650|46.070|
debutant | 37.550| - | - | - | - | - | - | - |
4. Institutor | | | | | | | | |
II cu grad | | | | | | | | |
didactic I
I.P.3.****)| | - |46.070|47.550|49.030|50.510|52.120|53.790|
cu grad | | | | | | | | |
didactic II | - |40.940|42.180|43.410|44.650|46.070|47.550|49.030|
definitiv | - |36.560|37.550|38.660|39.770|40.940|42.180|43.410|
debutant | 35.570| - | - | - | - | - | - | - |
5. Invatator | | | | | | | | |
cu grad | | | | | | | | |
didactic I M | - | - |44.650|46.070|47.550|49.030|50.510|52.120|
cu grad
didactic II | - |39.770|40.940|42.180|43.410|44.650|46.070|47.550|
definitiv | - |35.570|36.560|37.550|38.660|39.770|40.940|42.180|
debutant | 34.520| - | - | - | - | - | - | - |
6. Educator, | | | | | | | | |
educatoare M | | | | | | | | |
cu grad | | | | | | | | |
didactic I | - | - |43.410|44.650|46.070|47.550|49.030|50.510|
cu grad | | | | | | | | |
didactic II | - |38.660|39.770|40.940|42.180|43.410|44.650|46.070|
definitiv | - |34.520|35.570|36.560|37.550|38.660|39.770|40.940|
debutant | 33.530| - | - | - | - | - | - | - |
7. Maistru M | | | | | | | | |
instructor | | | | | | | | |
cu grad
didactic I | - | - |43.410|44.650|46.070|47.550|49.030|50.510|
cu grad | | | | | | | | |
didactic II | - |38.660|39.770|40.940|42.180|43.410|44.650|46.070|
definitiv | - |34.520|35.570|36.560|37.550|38.660|39.770|40.940|
debutant | 33.530| - | - | - | - | - | - | - |
8. Profesor, | | | | | | | | |
invatator, educa- | | | | | | | | |
tor, educatoare, | | | | | | | | |
maistru instructor | | | | | | | | |
cu studii de nivel | | | | | | | | |
liceal fãrã prega- | | | | | | | | |
tire de speciali- | | | | | | | | |
tate M | 31.800|32.670|33.530|34.520|35.570|36.560|37.550|38.660|
-------------------------------------------------------------------------------
*) Absolvenţii cu examen de diploma ai unei universitãţi sau ai altor instituţii de învãţãmînt superior cu durata studiilor de 4-6 ani învãţãmînt de zi sau 5-6 ani învãţãmînt seral sau fãrã frecventa.
**) Absolvenţii cu examen de diploma ai învãţãmîntului superior cu durata studiilor de 2-3 ani învãţãmînt de zi sau 3-4 ani învãţãmînt seral sau fãrã frecventa.
***) Absolvenţii învãţãmîntului universitar cu durata 4-6 ani învãţãmînt de zi sau 5-6 ani învãţãmînt seral sau fãrã frecventa, care sînt şi absolvenţi ai liceului pedagogic sau ai unei şcoli pedagogice postliceale.
****) Absolvenţii învãţãmîntului superior cu durata de 2-3 ani învãţãmînt de zi sau 3-4 ani învãţãmînt seral sau fãrã frecventa, care sînt şi absolvenţi ai liceului pedagogic sau ai unei şcoli pedagogice postliceale.

b) Funcţii didactice de conducere
-------------------------------------------------------------------------------
Nr. Funcţia Indemnizaţia de conducere
crt. maxima
- lei -
-------------------------------------------------------------------------------
1. Director Salariul de baza 18.510
2. Director adjunct corespunzãtor funcţiei 13.500
îndeplinite şi gradului
didactic obţinut
-------------------------------------------------------------------------------
II. Salarii de baza pentru funcţiile ajutatoare din instituţiile de
învãţãmînt
-------------------------------------------------------------------------------
Nr. Nive- Salariul de baza - lei
crt. Funcţia lul Gradatia
studii- ------------------------------
lor 1 2 3 4
-------------------------------------------------------------------------------
Funcţii de execuţie pe trepte
profesionale
a) Funcţii didactice ajutatoare
1. Şef atelier şcoala I M |42.180|43.410|44.650|46.070|
2. Şef atelier şcoala II M |37.550|38.660|39.770|40.940|
3. Şef atelier şcoala III M |33.530|34.520|35.570|36.560|
4. Laborant pedagog şcolar *), M | | | | |
instructor I |32.670|33.530|34.520|35.570|
5. Laborant, pedagog şcolar *), M | | | | |
instructor II |29.460|30.200|30.940|31.800|
6. Laborant debutant M |28.720| - | - | - |
7. Pedagog şcolar G |29.460|30.200|30.940|31.800|
8. Pedagoc şcolar debutant G |28.720| - | - | - |
b) Alte funcţii ajutatoare
9. Model I M |31.800|32.670|33.530|34.520|
10. Model II M ;G |28.720|29.460|30.200|30.940|
11. Model debutant M ;G |27.980| - | - | - |
12. Supraveghetor noapte G |29.460|30.200|30.940|31.800|
13. Supraveghetor noapte debutant G |28.720| - | - | - |
-------------------------------------------------------------------------------
*) Pedagogul şcolar, absolvent al şcolii normale (liceul pedagogic), se salarizeaza corespunzãtor funcţiei de invatator, iar cel cu studii superioare, ca institutor I sau II, dupã caz.

III. Salarii de baza pentru alte funcţii specifice din instituţiile de învãţãmînt
-------------------------------------------------------------------------------
Nr. Nive- Salariul de baza - lei
crt. Funcţia lul Gradatia
studii- -----------------------------
lor 1 2 3 4
-------------------------------------------------------------------------------
a) Funcţii de execuţie pe grade profesionale
1. Secretar I *) S |50.510|52.120|53.790|55.390|
2. Secretar II S |44.650|46.070|47.550|49.030|
3. Secretar III S |39.770|40.940|42.180|43.410|
4. Secretar IV S |36.560|37.550|38.660| - |
5. Secretar debutant S |35.570| - | - | - |
b) Funcţii de execuţie pe trepte profesionale
6. Secretar I M |37.550|38.660|39.770|40.940|
7. Secretar II M |33.530|34.520|35.570|36.560|
8. Secretar III M |30.200|30.940|31.800|32.670|
9. Secretar debutant M |29.460| - | - | - |
-------------------------------------------------------------------------------

*) Se poate utiliza numai în cele mai mari instituţii de învãţãmînt stabilite de Ministerul Învãţãmîntului.

c) Funcţii de conducere
-------------------------------------------------------------------------------
Nr. Indemnizaţia de conducere
crt. Funcţia maxima
- lei -
-------------------------------------------------------------------------------
1. Secretar şef *) Salariul de baza corespunzãtor 8.100
2. Secretar şef **) funcţiei de execuţie îndeplinite 5.400
-------------------------------------------------------------------------------
*) Se utilizeazã numai în învãţãmîntul superior.
**) Se utilizeazã la centre bugetare, grupuri şcolare sau la unitãţile şcolare stabilite de Ministerul Învãţãmîntului.

IV. a) Sporuri pentru îndeplinirea unor sarcini, activitãţi şi responsabi-
litati suplimentare funcţiei didactice de baza, care fac parte din salariul de
baza
Învãţãmîntul gimnazial, profesional, liceal şi de maiştri Spor maxim
- lei -
----------------
- Profesor - diriginte 2.900
b) Indemnizaţii pentru activitãţi prestate în afarã obligaţiilor funcţiei de
baza şi care nu fac parte din salariul de baza
Indemnizaţia maxima
--------------------
- lei -
- Preşedintele Comisiei de bacalaureat :
- la o comisie de pînã la 100 de candidaţi 1/2 din salariul de baza lunar
al funcţiei didactice în care
este încadrat
- la o comisie de peste 100 de candidaţi un salariu de baza lunar co-
rãspunzãtor funcţiei didactice
în care este încadrat

Salariile de baza din prezenta anexa nu cuprind compensaţia de 10.160 lei lunar brut care se acorda separat şi se cumuleazã cu celelalte drepturi salariale în vederea impozarii, potrivit prevederilor Hotãrîrii Guvernului nr. 177/1993.

ANEXA 1 A

I. UNITĂŢI DE PERFECŢIONARE A PERSONALULUI CU PREGĂTIRE SUPERIOARĂ
1. Salarii de baza pentru funcţiile de specialitate
A. Funcţii de execuţie
-------------------------------------------------------------------------------
Nr. Nive- Salariul de baza - lei
crt. Funcţia lul Gradatia
studii- ------------------------------
lor 1 2 3 4
-------------------------------------------------------------------------------
Funcţii de execuţie pe grade profesionale
1. Expert-consultant I A S |69.530|72.000|74.470|77.070|
2. Expert-consultant I S |58.970|60.890|62.740|64.840|
3. Expert-consultant II S |52.120|53.790|55.390|57.120|
-------------------------------------------------------------------------------
B. Funcţii de conducere
-------------------------------------------------------------------------------
Nr. Indemnizaţia de conducere
crt. Funcţia maxima
- lei -
-------------------------------------------------------------------------------
4. Director general 22.950
5. Director general adjunct Salariul de baza 19.485
6. Director corespunzãtor 19.485
7. Director adjunct funcţiei de execuţie 18.510
-------------------------------------------------------------------------------
II. UNITĂŢI DE PERFECŢIONARE A PERSONALULUI CU PREGĂTIRE MEDIE ŞI CENTRE
DE CALIFICARE ŞI RECALIFICARE
1. Salarii de baza pentru funcţiile de specialitate
A. Funcţii de execuţie
-------------------------------------------------------------------------------
Nr. Nive- Salariul de baza - lei
crt. Funcţia lul Gradatia
studii- ------------------------------
lor 1 2 3 4
-------------------------------------------------------------------------------
a) Funcţii de execuţie pe grade profesionale
1. Expert gradul I S |52.120|53.790|55.390|57.120|
2. Expert gradul II S |46.070|47.550|49.030|50.510|
3. Expert gradul III S |40.940|42.180|43.410|44.650|
4. Expert debutant S |39.770| - | - | - |
-------------------------------------------------------------------------------
b) Funcţii de execuţie pe trepte profesionale
-------------------------------------------------------------------------------
5. Instructor I M |42.180|43.410|44.650|46.070|
6. Instructor II M |37.550|38.660|39.770|40.940|
7. Instructor III M |34.520|35.570|36.560| - |
8. Instructor debutant M |33.530| - | - | - |
-------------------------------------------------------------------------------
B. Funcţii de conducere
-------------------------------------------------------------------------------
Nr. Indemnizaţia de conducere
crt. Funcţia maxima
- lei -
-------------------------------------------------------------------------------
1. Director centru de perfecţionare 18.320
2. Director adjunct centru de perfecţionare 16.000
3. Şef centru de calificare 7.530
-------------------------------------------------------------------------------
NOTA:
1. La Centrul de Perfecţionare a Personalului din Aviaţia Civilã, în funcţiile de expert gradul I, II, III şi debutant pot fi încadraţi şi absolvenţii Şcolii Militare de Aviatie "Aurel Vlaicu".
2. Funcţia de instructor se utilizeazã la centrele de perfecţionare a personalului din marina civilã şi din navigaţia fluviala, precum şi la Centrul de Perfecţionare a Personalului din Aviaţia Civilã.
3. Funcţiile de expert se utilizeazã şi la Casa Agronomului.
4. Funcţiile de expert gradul I, respectiv gradul II şi gradul III, pot fi ocupate de persoanele care au deţinut, anterior aplicãrii prezentei hotãrîri, funcţiile de expert II, respectiv III sau IV. Salariile de baza sînt corespunzãtoare noului grad profesional echivalat şi gradatiei avute.
Salariile de baza din prezenta anexa nu cuprind compensaţia de 10.160 lei lunar brut, care se acorda separat şi se cumuleazã cu celelalte drepturi salariale în vederea impozitãrii, potrivit prevederilor Hotãrîrii Guvernului nr. 177/1993.

ANEXA 2

I. UNITĂŢI SANITARE ŞI DE ASISTENTA SOCIALĂ, ALTELE DECÎT CELE CLINICE
A. Salarii de baza pentru personalul de specialitate medico-sanitar
-------------------------------------------------------------------------------
Nr. Funcţia de execuţie Nivelul Salariul de baza - lei
crt. studiilor Gradatia
------------------------------------------
1 2 3 4 5 6
-------------------------------------------------------------------------------
1. Medic primar S |67.200|69.530|72.000|74.470|77.070|82.870|
2. Medic specialist S |55.390|57.120|58.970|60.890|62.740|64.840|
3. Medic secundar anul II-V S |49.030|50.510|52.120|53.790| - | - |
4. Medic secundar anul I S |47.550| - | - | - | - | - |
5. Medic S |47.550|49.030|50.510|52.120|55.390|58.970|
6. Medic stagiar, medic intern S |46.070| - | - | - | - | - |
7. Farmacist primar *) S |55.390|57.120|58.970|60.890|62.740|64.840|
8. Farmacist specialist S |46.070|47.550|49.030|50.510|52.120|53.790|
9. Farmacist secundar anul II-III S |40.940|42.180|43.410|44.650| - | - |
10. Farmacist secundar anul I S |39.770| - | - | - | - | - |
11. Farmacist S |42.180|43.410|44.650|46.070|47.550|50.510|
12. Farmacist stagiar, farmacist | | | | | | |
intern S |38.660| - | - | - | - | - |
13. Dentist principal I.S.| | | | | | |
3 ani|44.650|46.070|47.550|49.030|50.510|52.120|
14. Dentist I.S.| | | | | | |
3 ani|35.570|36.560|37.550|38.660|39.770|40.940|
15. Dentist debutant I.S.| | | | | | |
3 ani|34.520| - | - | - | - | - |
16. Asistent medical | | | | | | |
principal **) M |39.770|40.940|42.180|43.410|44.650|46.070|
17. Asistent medical**) M |33.530|34.520|35.570|36.560|37.550|38.660|
18. Asistent medical debutant **) M |32.670| - | - | - | - | - |
19. Tehnician dentar | | - | - | - | - | - |
principal*) M |40.940|42.180|43.410|44.650|46.070|47.550|
20. Tehnician dentar *) M |34.520|35.570|36.560|37.550|38.660|39.770|
21. Tehnician dentar debutant *) M |33.530| - | - | - | - | - |
22. Sora medicalã principala**) M |38.660|39.770|40.940|42.180|43.410|44.650|
23. Sora medicalã **) M |32.670|33.530|34.520|35.570|36.560|37.550|
24. Sora medicalã debutant **) M |31.800| - | - | - | - | - |
*) Se poate utiliza numai în unitãţi sanitare umane.
**) Se aplica şi funcţiilor de asistent social şi asistent educator-puericultor.
B. Salarii de baza pentru personalul de specialitate din compartimentele
paraclinice medico-sanitare
25. Biolog, biochimist,
chimist principal S |50.510|52.120|53.790|55.390|57.120|58.970|
26. Biolog, biochimist, | | | | | | |
chimist specialist S |42.180|43.410|44.650|46.070|47.550|49.030|
27. Biolog, biochimist, chimist S |38.660|39.770|40.940| - | - | - |
28. Biolog, biochimist, chimist | | | | | | |
debutant S |37.550| - | - | - | - | - |
29. Psiholog, logoped, sociolog, | | | | | | |
profesor C.F.M., asistent | | | | | | |
social, fizician principal S |46.070|47.550|49.030|52.120|55.390|58.970|
30. Psiholog, logoped, sociolog, | | | | | | |
profesor C.F.M., asistent | | | | | | |
social, fizician S |38.660|39.770|40.940|42.180|43.410|44.650|
31. Psiholog, logoped, sociolog, | | | | | | |
profesor C.F.M., asistent | | | | | | |
social, fizician debutant S |37.550| - | - | - | - | - |
32. Profesor C.F.M. princi- I.S.| | | | | | |
pal ***) 3 ani|44.650|46.070|47.550|49.030|50.510|52.120|
33. Profesor C.F.M. ***) I.S.| | | | | | |
3 ani |36.560|38.660|39.770|40.940|42.180|43.410|
34. Profesor C.F.M I.S. | | | | | | |
debutant ***) 3 ani |34.520| - | - | - | - | |
C. Salarii de baza pentru personalul auxiliar sanitar
35. Infirmiera, agent D.D.D. G |28.720|29.460|30.200|30.940|31.800|32.670|
36. Infirmiera, agent D.D.D. ; | | | | | | |
debutant G |27.230| | | | | |
37. Brancardier, baies, namolar, | | | | | | |
spalatoreasa, ingrijitoare G |27.230|27.980|28.720|29.460|30.200| - |
38. Brancardier, baies, namolar, | | | | | | |
spalatoreasa, ingrijitoare ; | | | | | | |
debutant G |25.810| - | - | - | - | - |
39. Sofer autosanitara I ****) |38.660|39.770|40.940|42.180| - | - |
40. Sofer autosanitara II ****) |34.520|35.570|36.560|37.550| - | - |
41. Sofer autosanitara III ****) |30.940|31.800|32.670|33.530| - | - |
-------------------------------------------------------------------------------

*) Se aplica şi funcţiilor de tehnician sanitar din profilurile: utilaje medicale, optician, protezare ortopedica şi protezare auditiva.
**) Se aplica şi funcţiilor: oficiant medical, laborant cu liceul sanitar, operator registrator de urgenta, moasa, masor, gipsar, autopsier, registrator medical, statistician medical, instructor C.F.M., instructor de educaţie, instructor de ergoterapie, asistent social.
***) Se aplica şi funcţiei de educator-puericultor ocupatã de persoane care au absolvit cu diploma învãţãmîntul superior cu durata studiilor de 2-3 ani învãţãmînt de zi sau 3-4 ani învãţãmînt seral sau fãrã frecventa.
****) Se aplica nivelului I şi II pentru salarizarea soferilor autosanitarelor din staţiile de salvare judeţene şi din municipiul Bucureşti, iar nivelul de salarizare II şi III, soferilor autosanitarelor din alte unitãţi sanitare.

II. UNITĂŢI CLINICE, INSTITUTE ŞI CENTRE MEDICALE
A. Salarii de baza pentru personalul de specialitate medico-sanitar
-------------------------------------------------------------------------------
Nr. Salariul de baza - lei
crt. Funcţia de execuţie Nivelul Gradatia
studii- ------------------------------------------
lor 1 2 3 4 5 6
-------------------------------------------------------------------------------
1. Medic primar S |74.470|77.070|80.030|82.870|85.710|87.800|
2. Medic specialist S |60.890|62.740|64.840|67.200|69.530|72.000|
3. Farmacist primar *) S |60.890|62.740|64.840|67.200|69.530|72.000|
4. Farmacist specialist S |50.510|52.120|53.790|55.390|57.120|60.890|
5. Asistent medical principal M |43.410|44.650|46.070|47.550|49.030|50.510|
6. Asistent medical M |36.560|37.550|38.660|39.770|40.940|42.180|
7. Asistent medical debutant M |32.670| - | - | - | - | - |
8. Sora medicalã principala M |42.180|43.410|44.650|46.070|47.550|49.030|
9. Sora medicalã M |35.570|36.560|37.550|38.660|39.770|40.940|
10. Sora medicalã debutanta M |31.800| - | - | - | - | - |
B. Salarii de baza pentru personalul de specialitate din compartimentele
paraclinice medico-sanitare
11. Biolog, biochimist, chimist ; | | | | | | |
principal S |55.390|57.120|58.970|60.890|62.740|64.840|
12. Biolog, biochimist, chimist ; | | | | | | |
specialist S |46.070|47.550|49.030|50.510|52.120|53.790|
13. Psiholog, logoped, sociolog, | | | | | | |
profesor C.F.M., asistent | | | | | | |
social, fizician ; principal S |50.510|52.120|53.790|57.120|60.890|64.840|
14. Psiholog, logoped, sociolog, | | | | | | |
profesor C.F.M., asistent | | | | | | |
social, fizician S |42.180|43.410|44.650|46.070|47.550|49.030|
15. Profesor C.F.M. I.S. | | | | | | |
principal 3 ani |49.030|55.510|52.120|53.790|55.390|57.120|
16. Profesor C.F.M. I.S. | | | | | | |
3 ani |40.940|42.180|43.410|44.650|46.070|47.550|
-------------------------------------------------------------------------------

*) Se poate utiliza numai în unitãţile sanitare umane.

NOTA:
1. Încadrarea unitãţilor sanitare şi de asistenta socialã în categoria unitãţilor clinice se face pe baza criteriilor elaborate de Ministerul Sãnãtãţii şi Ministerul Învãţãmîntului, avizate de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi de Ministerul Finanţelor.
2. În unitãţile clinice, pe lîngã funcţiile prevãzute la cap. II, se pot utiliza şi celelalte funcţii prevãzute la cap. I, potrivit criteriilor şi condiţiilor de ocupare a funcţiilor stabilite de Ministerul Sãnãtãţii, în baza prevederilor art. 5 alin. (3) din prezenta hotãrîre.

III. FUNCŢII DE CONDUCERE MEDICO-SANITARE
-------------------------------------------------------------------------------
Nr. Indemnizaţia de conducere
crt. Funcţia maxima
- lei -
-------------------------------------------------------------------------------
1. Medic (farmacist) director Salariul de baza 21.990
2. Medic (farmacist) director adjunct corespunzãtor 18.320
3. Medic şef (policlinica, statie funcţiei de execuţie
salvare, centru transfuzie sanguina
şi altele similare) 17.745
4. Medic (farmacist, biolog, biochimist,
chimist, psiholog), şef secţie,
laborator şi altele similare 11.190
5. Asistent medical şef 9.070
-------------------------------------------------------------------------------
IV. SPORURI ŞI INDEMNIZAŢII
a) Sporuri pentru îndeplinirea unor sarcini, activitãţi şi responsabilitãţi suplimentare funcţiei de baza, care fac parte din salariul de baza
Spor maxim
- lei -
---------------
1. Farmacist-diriginte 5.400
2. Chimist, biolog, biochimist ; cu gestiune 4.040
3. Asistent medical (tehnician sanitar, sora medicalã,
oficiant medical, moasa, laborant şi altele
similare) şef 5.020
4. Spalatoreasa cu gestiune ; şef formatie 1.940
b) Indemnizaţii pentru activitãţi prestate în afarã obligaţiilor funcţiei de
baza şi care nu fac parte din salariul de baza
- lei/şedinţa -
---------------
1. Membrii comisiilor de avizare medico-legalã, ai
comisiilor de expertiza şi recuperare a 1.800-3.700
capacitãţii de munca şi ai comisiilor (dar nu mai mult de 25%, în
medicale cursul unei luni, din sala-
riul de baza al funcţiei în-
deplinite)

NOTA:
1. Salariul de baza al medicilor cuprinde şi sporul pentru responsabilitatea actului medical, iar la unitãţile clinice, şi sporul pentru institute, centre medicale, clinici universitare (ce era prevãzut la <>art. 8 lit. b) din Hotãrîrea Guvernului nr. 307/1991 ).
2. Salariile de baza ale personalului din anatomie patologica şi medicina legalã, care lucreazã în morgi, prosecturi şi histopatologie, vor fi mai mari cu 100% fata de salariile de baza prevãzute la aceleaşi categorii de personal din prezenta anexa.
3. Pentru condiţii deosebit de periculoase: leprozerii, anatomie patologica şi medicina legalã, epidemii deosebit de grave şi altele asemenea, stabilite de Ministerul Sãnãtãţii, cuantumul sporului este de 50-100% din salariul de baza, conform criteriilor stabilite de Ministerul Sãnãtãţii, potrivit prevederilor art. 8 lit. a) din prezenta hotãrîre.
4. Personalul medico-sanitar din dispensarele medicale rurale cu condiţii deosebite de munca - izolare, dispersare, altitudine, cai de acces dificile - beneficiazã de spor în cuantum de pînã la 60% din salariul de baza ce se acorda în condiţiile prevãzute la art. 8 lit. d) din prezenta hotãrîre.
5. Personalul tehnic cu pregãtire superioarã şi medie din unitãţile sanitare care asigura nemijlocit funcţionarea, repararea şi întreţinerea aparatelor medicale beneficiazã de salarii de baza mai mari cu pînã la 15% . Mãrimea concretã a salariului de baza şi categoriile de personal se stabilesc de Ministerul Sãnãtãţii, în raport cu complexitatea aparaturii medicale deservite.
6. Salariile de baza ale personalului tehnic de inspecţie şi avizare sanitarã încadrat în inspectoratele de poliţie sanitarã şi medicina preventivã pot fi mai mari cu pînã la 15%, cu avizul Ministerului Sãnãtãţii.
7. Personalul care îşi desfãşoarã activitatea cu surse de radiatii sau generator de radiatii beneficiazã de un spor pentru condiţii periculoase de pînã la 30% din salariul de baza, diferenţiat pe categorii de risc radiologic astfel: 10% la categoria I, 15% la categoria a II-a, 20% la categoria a III-a, 30% la categoria a IV-a, în condiţiile prevãzute la art. 8 lit. a) din prezenta hotãrîre.
Salariile de baza din prezenta anexa nu cuprind compensaţia de 10.160 lei lunar brut, care se acorda separat şi se cumuleazã cu celelalte drepturi salariale în vederea impozitãrii, potrivit prevederilor Hotãrîrii Guvernului nr. 177/1993.

ANEXA 3

UNITĂŢI DE CERCETARE FUNDAMENTALĂ ŞI AVANSATĂ ŞI DE PROIECTARE
I. Salarii de baza pentru funcţiile de specialitate din cercetarea fundamentalã şi avansatã
A. Funcţii de execuţie
-------------------------------------------------------------------------------
Nr. Salariul de baza - lei
crt. Funcţia Nivelul Gradatia
studiilor ---------------------------------
1 2 3 4
-------------------------------------------------------------------------------
a) Funcţii de execuţie pe grade profesionale
1. Cercetator principal gradul I S |69.530|72.000|77.070|82.870|
2. Cercetator principal gradul II S |60.890|62.740|64.840|67.200|
3. Cercetator principal gradul III S |52.120|53.790|55.390|57.120|
4. Cercetator S |46.070|47.550|49.030|50.510|
b) Funcţii de execuţie de specialitate neatestate *)
5. Asistent de cercetare S |40.940|42.180|43.410|44.650|
6. Asistent de cercetare stagiar S |39.770| - | - | - |
-------------------------------------------------------------------------------
c) Funcţii de execuţie auxiliare din activitatea de cercetare pe trepte
profesionale **)
-------------------------------------------------------------------------------
7. Asistent I M |40.940|42.180|43.410|44.650|
8. Asistent II M |36.560|37.550|38.660|39.770|
9. Asistent III M |32.670|33.530|34.520|35.570|
10. Asistent IV M |29.460|30.200|30.940|31.800|
11. Asistent stagiar M |28.720| - | - | - |
-------------------------------------------------------------------------------

*) Pe aceste funcţii se încadreazã personalul din cercetare pînã la atestare.
**) Specialitatea funcţiei de asistent este cea corespunzãtoare activitãţii de baza a unitãţii.

B. Funcţii de conducere
-------------------------------------------------------------------------------
Nr. Indemnizaţia de conducere
crt. Funcţia maxima
- lei -
-------------------------------------------------------------------------------
12. Director institut 19.485
13. Director adjunct ştiinţific Salariul de baza 11.960
14. Secretar ştiinţific director corespunzãtor funcţiei
centru şi gradului profesional 10.230
15. Şef secţie 8.100
16. Şef laborator, atelier 5.400
-------------------------------------------------------------------------------

NOTA:
1. Prezenta anexa se aplica şi la unitãţile şi subunitatile (secţii, laboratoare colective) de cercetare fundamentalã şi avansatã, precum şi la alte activitãţi de cercetare-dezvoltare care, potrivit legii, sînt finanţate integral de la bugetul de stat sau bugetele locale.
2. Studenţii de la institutele de învãţãmînt superior cursuri de zi, din ultimii ani, care sînt cooptati în activitatea de cercetare ştiinţificã, pot fi angajaţi cu contract individual de munca de unitãţile şi subunitatile prevãzute la pct. 1 din prezenta nota, urmînd a fi salarizaţi cu salariul de baza pentru asistentul de cercetare stagiar, diminuat astfel:
- cu 10% pentru studenţii din ultimul an de studii;
- cu 20% pentru studenţii din penultimul an de studii, dar nu mai puţin decît salariul de baza minim brut pe ţara.

II. Salarii de baza pentru funcţiile de specialitate din proiectare
A. Funcţii de execuţie
-------------------------------------------------------------------------------
Nr. Salariul de baza - lei
crt. Funcţia Nivelul Gradatia
studiilor--------------------------------------
1 2 3 4
-------------------------------------------------------------------------------
a) Funcţii de execuţie pe grade profesionale
1. Proiectant gradul I S |58.970|60.890|62.740|67.200|
2. Proiectant gradul II S |52.120|53.790|55.390|57.120|
3. Proiectant gradul III S |46.070|47.550|49.030|50.510|
4. Proiectant gradul IV S |40.940|42.180|43.410|44.650|
5. Proiectant debutant S |39.770| - | - | - |
b) Funcţii de execuţie pe trepte profesionale
6. Tehnician proiectant I M |38.660|39.770|40.940|42.180|
7. Tehnician proiectant II *) M |34.520|35.570|36.560|37.550|
8. Tehnician proiectant III *) M |30.940|31.800|32.670|33.530|
9. Tehnician proiectant IV *) M |27.980|28.720|29.460|30.200|
10. Tehnician proiectant debutant *) M |27.230| - | - | - |
-------------------------------------------------------------------------------
B. Funcţii de conducere
-------------------------------------------------------------------------------
Nr. Indemnizaţia de conducere
crt. Funcţia maxima
- lei -
-------------------------------------------------------------------------------
11. Director institut 18.320
12. Director adjunct institut Salariul de baza 11.575
13. Director centru corespunzãtor 10.230
14. Şef secţie funcţiei de execuţie 8.100
15. Şef atelier 5.400
-------------------------------------------------------------------------------

*) Salariile de baza prevãzute pentru aceasta funcţie se utilizeazã şi la funcţiile: desenator tehnic, cartograf.
Salariile de baza din prezenta anexa nu cuprind compensaţia de 10.160 lei lunar brut, care se acorda separat şi se cumuleazã cu celelalte drepturi salariale în vederea impozitãrii, potrivit prevederilor Hotãrîrii Guvernului nr. 177/1993.

ANEXA 4

UNITĂŢI DE INFORMATICA
Salarii de baza pentru funcţiile de specialitate
A. Funcţii de execuţie
-------------------------------------------------------------------------------
Nr. Salariul de baza -lei
crt. Funcţia Nivelul Gradatia
studiilor ----------------------------------
1 2 3 4
-------------------------------------------------------------------------------
a) Funcţii de execuţie pe grade profesionale
1. Analist, programator, inginer de | | | | |
sistem ; I A S |67.200|69.530|72.000|74.470|
2. Analist, programator, inginer de | | | | |
sistem ; I S |58.970|60.890|62.740|64.840|
3. Analist, programator, inginer de | | | | |
sistem ; II S |52.120|53.790|55.390|57.120|
4. Analist, programator, inginer de | | | | |
sistem ; III S |46.070|47.550|49.030|50.510|
5. Analist, programator, inginer de | | | | |
sistem ; IV S |40.940|42.180|43.410|44.650|
6. Analist, programator, inginer de | | | | |
sistem ; debutant S |39.770| - | - | - |
b) Funcţii de execuţie pe trepte profesionale
7. Analist (programator) ajutor I A M |43.410|44.650|46.070| _ |
8. Analist (programator) ajutor I M |38.660|39.770|40.940|42.180|
9. Analist (programator) ajutor II M |34.520|35.570|36.560|37.550|
10. Analist (programator) ajutor III M |30.940|31.800|32.670|33.530|
11. Analist (programator) ajutor IV M |27.980|28.720|29.460|30.200|
12. Analist (programator) ajutor, | | | | |
debutant M |27.230| - | - | - |
13. Operator, controlor date ; I M |37.550|38.660|39.770|40.940|
14. Operator, controlor date ; II M |33.530|34.520|35.570|36.560|
15. Operator, controlor date ; III M |30.200|30.940|31.800|32.670|
16. Operator, controlor date ; IV M |27.230|27.980|28.720|29.460|
17. Operator, controlor date ; debutant M |26.430| - | - | - |
-------------------------------------------------------------------------------
B. Funcţii de conducere
-------------------------------------------------------------------------------
Nr. Indemnizaţia de conducere
crt. Funcţia maxima
- lei -
-------------------------------------------------------------------------------
18. Director Salariul de baza 18.510
19. Director adjunct tehnic corespunzãtor funcţiei 10.800
20. Şef secţie, laborator, şi gradului profesional
oficiu, serviciu (cercetare
-proiectare, implementare,
exploatare etc.) 9.635
21. Şef atelier, birou (proiectare,
implementare, exploatare, prega-
tire şi control date etc.) 7.530
-------------------------------------------------------------------------------

NOTA:
Salariile de baza ale personalului încadrat în funcţiile din prezenta anexa, din cadrul Centrului de Tehnologia Informatiei Financiare din subordinea Ministerului Finanţelor şi din Institutul de Management şi Informatica din subordinea Ministerului Industriilor, sînt mai mari cu 15%, iar ale celui din Oficiul Central de Plata a Pensiilor sînt mai mari cu 10%.
Salariile de baza din prezenta anexa nu cuprind compensaţia de 10.160 lei lunar brut, care se acorda separat şi se cumuleazã cu celelalte drepturi salariale în vederea impozitãrii, potrivit prevederilor Hotãrîrii Guvernului nr. 177/1993.

ANEXA 5

UNITĂŢI DE CULTURA
I. Salarii de baza pentru funcţiile de specialitate din unitãţile teatrale, muzicale şi de cinematografie
Funcţii de execuţie pe grade profesionale
-------------------------------------------------------------------------------
Nr. Nivelul Salariul de baza - lei
crt. Funcţia Gradatia
studiilor ---------------------------------
1 2 3 4
-------------------------------------------------------------------------------
1. Regizor artistic, dirijor, solist
(vocal, balet, concertist, instru-
mentist), actor, pictor, scenograf,
consultant artistic, coregraf S
I |69.530|72.000|74.470|77.070|
II |58.970|60.890|62.740|64.840|
III |52.120|53.790|55.390|57.120|
IV |46.070|47.550|49.030|50.510|
V |40.940|42.180|43.410|44.650|
debutant |39.770| - | - | - |
2. Maestru (balet-dans, cor,
corepetitor) ; concert maestru S
I |67.200|69.530|72.000|74.470|
II |57.120|58.970|60.890|62.740|
III |50.150|52.120|53.790|55.390|
3. Dirijor cor, instrumentist, şef
orchestra, maestru de studii
(balet, canto), secretar literar
(muzical), operator imagine (sunet),
sufleor opera S
I |62.740|64.840|67.200|69.530|
II |55.390|57.120|58.970|60.890|
III |49.030|50.510|52.120|53.790|
IV |43.410|44.650|46.070|47.550|
V |38.660|39.770|40.940|42.180|
debutant |37.550| - | - | - |
4. Artist liric, balerin, dansator
acompaniator, corepetitor, actor
minuitor de papusi, sculptor
papusi, sufleor teatru, artist
plastic, machior, peruchier,
montor imagine S
I |53.790|55.390|57.120|58.970|
II |47.550|49.030|50.510|52.120|
III |42.180|43.410|44.650|46.070|
IV |37.550|38.660|39.770|40.940|
debutant |36.560| - | - | - |
5. Dirijor, şef orchestra, maestru
(balet-dans, corepetitor), concert
maestru, maestru de studii balet M
I |44.650|46.070|47.550|49.030|
II |39.770|40.940|42.180|43.410|
III |35.570|36.560|37.550|38.660|
6. Solist (vocal, balet, concertist,
instrumentist), actor, instrumen-
tist, sufleor opera M
I |42.180|43.410|44.650|46.070|
II |36.560|37.550|38.660|39.770|
III |32.670|33.530|34.520|35.570|
debutant |31.800| - | - | - |
7. Maestru artist circ, artist circ
I |58.970|60.890|62.740|64.840|
II |52.120|53.790|55.390|57.120|
III |46.070|47.550|49.030|50.510|
IV |40.940|42.180|43.410|44.650|
V |36.560|37.550|38.660|39.770|
VI |32.670|33.530|34.520|35.570|
debutant |31.800| - | - | - |
8. Corist, balerin, dansator,
corepetitor, actor minuitor de
papusi, sculptor papusi, sufleor
teatru, artist plastic, machior,
peruchier, montor imagine M
I |40.940|42.180|43.410|44.650|
II |36.560|37.550|38.660|39.770|
III |32.670|33.530|34.520|35.570|
IV |30.200|30.940|31.800| - |
debutant |29.460| - | - | - |
9. Regizor scena, culise, secretar
platou M
I |39.770|40.940|42.180|43.410|
II |35.570|36.560|37.550|38.660|
III |31.800|32.670|33.530|34.520|
debutant |30.940| - | - | - |
10. Supraveghetor sala, controlor
bilete, garderobier, plasator M ;G
I |27.230|27.980|28.720|29.460|
II |24.580|25.200|25.810|26.430|
debutant |24.150| - | - | - |
II. Salarii de baza pentru funcţiile de specialitate din presa, edituri,
informare documentara, muzee, biblioteci, case de cultura, cãmine culturale şi alte instituţii de cultura
Funcţii de execuţie pe grade profesionale
-------------------------------------------------------------------------------
Nr. Salariul de baza - lei
crt. Funcţia Nivelul Gradatia
studiilor ---------------------------------
1 2 3 4
-------------------------------------------------------------------------------
11. Redactor de rubrica, redactor,
lector, publicist-comentator,
corespondent în strãinãtate S
I |58.970|60.890|62.740|64.840|
II |52.120|53.790|55.390|57.120|
III |46.070|47.550|49.030|50.510|
IV |40.940|42.180|43.410|44.650|
debutant |39.770| - | - | - |
12. Şef agenţie publicitate,
administrator (publicaţii,
editura), reporter (fotoreporter,
corespondent local) S
I*) |53.790|55.390|57.120|58.970|
II |47.550|49.030|50.510|52.120|
III |42.180|43.410|44.650|46.070|
IV |37.550|38.660|39.770|40.940|
debutant |36.560| - | - | - |
13. Muzeograf, restaurator,
conservator, bibliograf,
bibliotecar S
I |53.790|55.390|57.120|60.890|
II |47.550|49.030|50.510|52.120|
III |42.180|43.410|44.650|46.070|
debutant |39.770| - | - | - |
14. Referent, secretar (tehnic) de
redactie, documentarist, tradu-
cator, caricaturist, desenator
artistic, corector, tehnoredactor S
I |52.120|53.790|55.390|57.120|
II |46.070|47.550|49.030|50.510|
III |40.940|42.180|43.410|44.650|
IV |37.550|38.660|39.770| - |
debutant |36.560| - | - | - |
15. Muzeograf, restaurator, conserva-
tor, bibliograf, bibliotecar,
referent, redactor I.P.3**)
I |47.550|49.030|52.120|55.390|
II |42.180|43.410|44.650|46.070|
III |37.550|38.660|39.770|40.940|
debutant |36.560| - | - | - |
16. Restaurator ***), conservator,
trezorier, gestionar custode
sala M
I |42.180|43.410|44.650|46.070|
II |37.550|38.660|39.770|40.940|
III |33.530|34.520|35.570|36.560|
IV |30.200|30.940|31.800|32.670|
debutant |29.460| - | - | - |
17. Bibliotecar, redactor, referent,
secretar (tehnic) de redactie,
documentarist, traducãtor,
caricaturist, desenator artistic,
corector, tehnoredactor M
I A****) |47.550|49.030|50.510| - |
I |42.180|43.410|44.650|46.070|
II |37.550|38.660|39.770|40.940|
III |33.530|34.520|35.570|36.560|
IV |30.200|30.940|31.800|32.670|
debutant |29.460| - | - | - |
18. Laborant foto, retusor foto,
fotograf M
I |37.550|38.660|39.770|40.940|
II |33.530|34.520|35.570|36.560|
III |30.200|30.940|31.800|32.670|
IV |27.230|27.980|28.720|29.460|
debutant |26.430| - | - | - |
19. Supraveghetor muzeu, minuitor
carte M ;G
I |30.200|30.940|31.800|32.670|
II |27.230|27.980|28.720|29.460|
III |24.580|25.200|25.810|26.430|
debutant |24.150| - | - | - |
-------------------------------------------------------------------------------

*) Nivelul de salarizare nu se aplica funcţiilor de administrator (publicaţii,editura).
**) Studii superioare cu durata de 2-3 ani învãţãmînt de zi sau 3-4 ani învãţãmînt seral sau fãrã frecventa.
***) Pot fi încadraţi şi absolvenţi ai învãţãmîntului gimnazial şi profesional, în instituţiile muzeale din domeniul traditiei populare.
****) Se poate utiliza numai pentru încadrarea în funcţia de bibliotecar a absolvenţilor şcolilor postliceale de biblioteconomie.
NOTA:
Persoanele încadrate în unitãţile de cultura, care au rezultate valoroase în activitate, pot ocupa în mod cu totul excepţional, cu aprobarea nominalã a ministrului culturii, funcţii de specialitate fãrã a avea studiile necesare postului.

III. Funcţii de conducere din unitãţile de la cap. I şi II
-------------------------------------------------------------------------------
Nr. Funcţia Indemnizaţia de conducere
crt. maxima
- lei -
-------------------------------------------------------------------------------
1. Director general Salariul de baza 21.990
2. Director general adjunct corespunzãtor 19.485
3. Director, redactor-şef funcţiei de execuţie 18.320
4. Director adjunct, redactor-şef adjunct 16.000
5. Şef redactie, secretar general de redactie 10.230
6. Şef serviciu, şef secţie 10.230
7. Şef birou, şef oficiu 7.530
-------------------------------------------------------------------------------
IV. Sporuri pentru îndeplinirea unor sarcini sau activitãţi suplimentare
funcţiei de baza, care fac parte din salariul de baza
Spor maxim
- lei -
--------------
1. Instrumentistii care desfãşoarã activitate de şef partida 2.900
2. Artiştii lirici, coristii, balerinii, instrumentistii,
dansatorii, care desfãşoarã activitate solistica 1.940
-------------------------------------------------------------------------------

Salariile de baza din prezenta anexa nu cuprind compensaţia de 10.160 lei lunar brut, care se acorda separat şi se cumuleazã cu celelalte drepturi salariale în vederea impozitãrii, potrivit prevederilor Hotãrîrii Guvernului nr. 177/1993.

ANEXA 5 A

AGENŢIA NATIONALA DE PRESA "ROMPRES"
Salarii de baza pentru funcţiile de specialitate
A. Funcţii de execuţie
-------------------------------------------------------------------------------
Nr. Salariul de baza - lei
crt. Funcţia Nivelul Gradatia
studiilor ---------------------------------
1 2 3 4
-------------------------------------------------------------------------------
a) Funcţii de execuţie pe grade profesionale
1. Comentator politic, publicist,
corespondent special (în ţara şi
în strãinãtate), editorialist,
redactor de rubrica, redactor,
reporter special, fotoreporter
special S
I |67.200|69.530|72.000|74.470|
II |58.970|60.890|62.740|64.840|
III |52.120|53.790|55.390|57.120|
IV |46.070|47.550|49.030|50.510|
V |40.940|42.180|43.410|44.650|
debutant |39.770| - | - | - |
2. Redactor documentarist, redactor
translator, secretar de redactie
(comisie), translator emisie,
grafician, corector transmisie S
I |58.970|60.890|62.740|64.840|
II |52.120|53.790|55.390|57.120|
III |46.070|47.550|49.030|50.510|
IV |40.940|42.180|43.410|44.650|
debutant |39.770| - | - | - |
b) Funcţii de execuţie pe trepte profesionale
3. Redactor documentarist, redactor
translator, reporter, fotoreporter,
secretar (de redactie şi de emisie),
redactor-translator emisie, grafi-
cian, corector transmisie,
fototecar M
I |47.550|49.030|50.510|52.120|
II |42.180|43.410|44.650|46.070|
III |37.550|38.660|39.770|40.940|
IV |33.530|34.520|35.570|36.560|
debutant |32.670| - | - | - |
4. Operator emisie-recepţie M
I A |37.550|38.660|39.770|40.940|
I |33.530|34.520|35.570|36.560|
II |30.200|30.940|31.800|32.670|
III |27.230|27.980|28.720|29.460|
debutant |26.430| - | - | - |
-------------------------------------------------------------------------------
B. Funcţii de conducere
-------------------------------------------------------------------------------
Nr. Indemnizaţia de conducere
crt. Funcţia maxima
- lei -
-------------------------------------------------------------------------------
5. Secretar general de agenţie Salariul de baza 21.940
6. Director, redactor şef corespunzãtor 19.485
7. Director adjunct, redactor şef funcţiei de execuţie 17.160
adjunct
8. Secretar general de redactie 16.000
9. Şef secţie, şef serviciu 13.500
10. Şef birou 10.040
-------------------------------------------------------------------------------

Salariile de baza din prezenta anexa nu cuprind compensaţia de 10.160 lei lunar brut, care se acorda separat şi se cumuleazã cu celelalte drepturi salariale în vederea impozitãrii, potrivit prevederilor Hotãrîrii Guvernului nr. 177/1993.

ANEXA 6

UNITĂŢI SPORTIVE
I. Salarii de baza pentru funcţiile de specialitate din federaţii sportive
A. Funcţii de execuţie
-------------------------------------------------------------------------------
Nr. Salariul de baza - lei
crt. Nivelul Gradatia
Funcţia studiilor*)---------------------------------
1 2 3 4
-------------------------------------------------------------------------------
a) Funcţii de execuţie pe grade profesionale
1. Secretar federatie, antrenor
federal, antrenor lot naţional**),
expert sportiv ; gradul I |58.970|60.890|62.740|64.840|
-------------------------------------------------------------------------------

*) Nivelul studiilor şi condiţiile de ocupare a funcţiilor se stabilesc prin ordin al ministrului.
**) Se poate utiliza şi la cluburile sportive, cu aprobarea ministrului.

-------------------------------------------------------------------------------
Salariul de baza - lei
Nr. Nivelul Gradatia
crt. Funcţia studiilor***)--------------------------------
1 2 3 4
-------------------------------------------------------------------------------
2. Secretar federatie, antrenor
federal, antrenor lot naţional *),
referent sportiv ; gradul II |52.120|53.790|55.390|57.120|
3. Secretar federatie, antrenor
federal, antrenor lot naţional *) ;
gradul III, instructor sportiv
gradul I |46.070|47.550|49.030|50.510|
4. Secretar federatie, antrenor
federal ; gradul IV, instructor
sportiv gradul II |40.940|42.180|43.410|44.650|
5. Secretar federatie, antrenor
federal ; gradul V, instructor
sportiv gradul III |36.560|37.550|38.660|39.770|
6. Instructor sportiv debutant |35.570| - | - | - |
b) Funcţii de execuţie pe trepte profesionale
7. Instructor sportiv I, referent I |34.520|35.570|36.560|37.550|
8. Instructor sportiv II, referent II |30.940|31.800|32.670|33.530|
9. Instructor sportiv III, referent III |27.980|28.720|29.460|30.200|
10. Instructor sportiv debutant |27.230| - | - | - |
-------------------------------------------------------------------------------
B. Funcţii de conducere
-------------------------------------------------------------------------------
Nr. Indemnizaţia de conducere
crt. Funcţia maxima
- lei -
-------------------------------------------------------------------------------
11. Preşedinte federatie Salariul de baza 21.990
12. Secretar general federatie corespunzãtor 16.590
funcţiei de execuţie
-------------------------------------------------------------------------------
II. Salarii de baza pentru funcţiile de specialitate din alte unitãţi
sportive
A. Funcţii de execuţie pe categorii de clasificare**)
-------------------------------------------------------------------------------
Nr. Salariul de baza - lei
crt. Nivelul Gradatia
Funcţia studiilor***) -------------------------------
1 2 3 4
-------------------------------------------------------------------------------
1. Antrenor categoria I, expert
sportiv, gradul I |52.120|53.790|55.390|57.120|
2. Antrenor categoria II, expert
sportiv gradul II |46.070|47.550|49.030|50.510|
3. Antrenor categoria III, referent
sportiv gradul III |40.940|42.180|43.410|44.650|
4. Antrenor categoria IV, referent
sportiv gradul IV |36.560|37.550|38.660|39.770|
5. Antrenor categoria V, referent
sportiv gradul V |32.670|33.530|34.520|35.570|
6. Antrenor debutant, referent
debutant |31.800| - | - | - |
-------------------------------------------------------------------------------
B. Funcţii de conducere
-------------------------------------------------------------------------------
Nr. Indemnizaţia de conducere
crt. Funcţia maxima
- lei -
-------------------------------------------------------------------------------
- Cluburi -
7. Preşedinte club Salariul de baza 9.070
8. Vicepreşedinte club corespunzãtor 6.360
- Complex sportiv funcţiei de execuţie
9. Şef complex sportiv 6.360
-------------------------------------------------------------------------------

Persoanele utilizate în cadrul unitãţilor sportive, în calitate de colaboratori, beneficiazã de o indemnizaţie lunarã de pînã la 1/4 din salariul de baza minim brut pe ţara, stabilitã de conducãtorul unitãţii sportive în raport cu perioada de colaborare şi importanta lucrãrilor efectuate.
*) Se poate utiliza şi la cluburile sportive, cu aprobarea ministrului.
**) Categoria de clasificare de antrenor, în sensul prezentei hotãrîri, corespunde gradului profesional.
***) Nivelul studiilor şi condiţiile de ocupare a funcţiilor se stabilesc prin ordin al ministrului.
Salariile de baza din prezenta anexa nu cuprind compensaţia de 10.160 lei brut lunar, care se acorda separat şi se cumuleazã cu celelalte drepturi salariale în vederea impozitãrii, potrivit prevederilor Hotãrîrii Guvernului nr. 177/1993.

ANEXA 7

UNITĂŢI VAMALE
Salarii de baza pentru funcţiile de specialitate
A. Funcţii de execuţie
-------------------------------------------------------------------------------
Nr. Salariul de baza - lei
crt. Funcţia Nivelul Gradatia
studiilor ---------------------------------
1 2 3 4
-------------------------------------------------------------------------------
a) Funcţii de execuţie pe grade profesionale
1. Controlor general specialist S |55.390|57.120|58.970|60.890|
2. Controlor general S |49.030|50.510|52.120|53.790|
3. Controlor vamal gradul I S |43.410|44.650|46.070|47.550|
4. Controlor vamal gradul II S |38.660|39.770|40.940|42.180|
5. Controlor vamal debutant S |37.550| - | - | - |
b) Funcţii de execuţie pe trepte profesionale
6. Controlor vamal I M |38.660|39.770|40.940|42.180|
7. Controlor vamal II M |34.520|35.570|36.560|37.550|
8. Controlor vamal III M |30.940|31.800|32.670|33.530|
9. Controlor vamal IV M |27.980|28.720|29.460|30.200|
10. Controlor vamal debutant M |27.230| - | - | - |
-------------------------------------------------------------------------------
B. Funcţii de conducere
-------------------------------------------------------------------------------
Nr. Indemnizaţia de conducere
crt. Funcţia maxima
- lei -
-------------------------------------------------------------------------------
11. Şef vama Salariul de baza 19.485
12. Şef vama adjunct corespunzãtor 16.590
13. Şef tura funcţiei de execuţie 5.020
-------------------------------------------------------------------------------

Pentru atragerea de venituri suplimentare la bugetul public naţional, ministrul finanţelor poate aproba salarii de baza mai mari cu pînã la 10% pentru personalul de specialitate din unitãţile vamale, salarizat potrivit prezentei anexe.
Salariile de baza din prezenta anexa nu cuprind compensaţia de 10.160 lei lunar, care se acorda separat şi se cumuleazã cu celelalte drepturi salariale în vederea impozitãrii, potrivit prevederilor Hotãrîrii Guvernului nr. 177/1993.

ANEXA 8

UNITĂŢI NAVALE ŞI CAPITANII DE PORTURI
I. Salarii de baza pentru funcţiile de specialitate
A. Funcţii de execuţie
-------------------------------------------------------------------------------
Nr. Salariul de baza - lei
crt. Nivelul Gradatia
Funcţia studiilor --------------------------------
1 2 3 4
-------------------------------------------------------------------------------
1. Comandant instructor S |53.790|55.390|57.120|58.970|
2. Şef mecanic instructor S |53.790|55.390|57.120|58.970|
a) Funcţii de execuţie pe nave maritime
3. Comandant S |55.390|57.120|58.970|60.890|
4. Şef mecanic S |53.790|55.390|57.120|58.970|
5. Cãpitan secund, şef mecanic secund,
şef electrician S |47.550|49.030|50.510|52.120|
6. Ofiţer punte, ofiţer mecanic, ofiţer
electrician ; II S |42.180|43.410|44.650|46.070|
7. Ofiţer punte, ofiţer mecanic, ofiţer
electrician ; III S |37.550|38.660|39.770|40.940|
8. Ofiţer aspirant S |36.560| - | - | - |
b) Funcţii de execuţie pe nave portuare, tehnice, fluviale
9. Cãpitan dragor M |44.650|46.070|47.550|49.030|
10. Cãpitan M |43.410|44.650|46.070|47.550|
11. Şef mecanic M |40.940|42.180|43.410|44.650|
12. Dragor şef M |40.940|42.180|43.410|44.650|
13. Ofiţer punte M |37.550|38.660|39.770|40.940|
14. Ofiţer mecanic, ofiţer
electrician M |36.560|37.550|38.660|39.770|
15. Dragor M |32.670|33.530|34.520|35.570|
16. Ofiţer punte, ofiţer mecanic,
ofiţer electrician, dragor ;
aspirant M |31.800| - | - | - |
c) Funcţii de execuţie comune pe nave
17. Şef statie RTG M |37.550|38.660|39.770|40.940|
18. Ofiţer RTG I M |37.550|38.660|39.770| -
19. Ofiţer RTG II M |33.530|34.520|35.570|36.560|
20. Şef echipaj |36.560|37.550|38.660| - |
21. Conducãtor salupa, şef timonier,
ajutor ofiţer mecanic |33.530|34.520|35.570| - |
22. Electrician, motorist, motopompist,
timonier, marinar |30.940|31.800|32.670| - |
23. Electrician, motorist, motopompist,
timonier, marinar ; debutant |30.200| - | - |
24. Scafandru autonom |39.770|40.940|42.180| - |
25. Scafandru greu |36.560|37.550|38.660| - |
26. Scafandru debutant |35.570| - | - | - |
d) Funcţii de execuţie de specialitate din activitatea capitaniilor de
porturi
Funcţii de execuţie pe grade profesionale
27. Cãpitan de port specialist S |60.890|62.740|64.840|67.200|
28. Cãpitan de port gradul I S |52.120|53.790|55.390|57.120|
Funcţii de execuţie pe trepte profesionale
29. Cãpitan de port gradul II M |42.180|43.410|44.650|46.070|
30. Ofiţer de port gradul I M |37.550|38.660|39.770|40.940|
31. Ofiţer de port gradul II M |33.530|34.520|35.570|36.560|
32. Ofiţer de port debutant M |32.670| - | - | - |
-------------------------------------------------------------------------------

Capitaniile de porturi vor putea utiliza şi funcţiile prevãzute la lit. a), b), c) din prezenta anexa, în funcţie de dotare şi atribuţiile acestora, stabilite conform prevederilor legale.

B. Funcţii de conducere
-------------------------------------------------------------------------------
Nr. Indemnizaţia de conducere
crt. Funcţia maxima
- lei -
-------------------------------------------------------------------------------
1. Director (capitanii coordonatoare) 21.990
2. Director adjunct (capitanii coordonatoare) 11.190
3. Cãpitan şef port Salariul corespunzãtor 11.190
4. Şef serviciu funcţiei de execuţie 10.230
5. Şef birou 7.530
6. Şef grup scafandri 7.530
-------------------------------------------------------------------------------

NOTA:
Criteriile şi condiţiile pentru ocuparea funcţiilor prevãzute în prezenta anexa se stabilesc de Ministerul Transporturilor, prin ordin al ministrului, şi se utilizeazã de cãtre toate unitãţile care funcţioneazã potrivit prezentei hotãrîri, indiferent de subordonare.
Salariile de baza din prezenta anexa nu cuprind compensaţia de 10.160 lei lunar brut, care se acorda separat şi se cumuleazã cu celelalte drepturi salariale în vederea impozitãrii, potrivit prevederilor Hotãrîrii Guvernului nr. 177/1993.

ANEXA 9

LABORATOARE CENTRALE: PENTRU CONTROLUL CALITĂŢII SEMINŢELOR, PENTRU CONTROLUL SANITAR-VETERINAR DE DIAGNOSTIC, PENTRU CONTROLUL ALIMENTELOR DE ORIGINE ANIMALA, PENTRU CONTROLUL ŞTIINŢIFIC AL PRODUSELOR BIOLOGICE ŞI MEDICAMENTELOR DE UZ VETERINAR PENTRU CARANTINA FITOSANITARA, PRECUM ŞI UNITĂŢI CU ŞI FĂRĂ PERSONALITATE JURIDICĂ, SUBORDONATE DIRECŢIILOR GENERALE PENTRU AGRICULTURA ŞI ALIMENTAŢIE, DIRECŢIILOR SANITAR-VETERINARE JUDEŢENE, CENTRULUI NAŢIONAL DE REPRODUCŢIE ŞI SELECŢIE A ANIMALELOR, AGENŢII DE SUPRAVEGHERE A PROTECŢIEI MEDIULUI, ADMINISTRAŢIA REZERVATIA BIOSFEREI "DELTA DUNĂRII"

Salarii de baza pentru funcţiile de specialitate
A. Funcţii de execuţie
-------------------------------------------------------------------------------
Nr. Salariul de baza - lei
crt. Nivelul Gradatia
studiilor ---------------------------------
Funcţia 1 2 3 4
-------------------------------------------------------------------------------
a) Funcţii de execuţie pe grade profesionale
1. Medic primar veterinar *) S |58.970|60.890|62.740|67.200|
2. Inginer **), meteorolog (hidrolog,
hidrogeolog, pedolog) ; expert *) S |58.970|60.890|62.740|64.840|
3. Medic veterinar, inginer **),
meteorolog (hidrolog, hidrogeolog,
pedolog) ; gradul I S |50.510|52.120|53.790|55.390|
4. Medic veterinar, inginer **),
meteorolog (hidrolog, hidrogeolog,
pedolog) ; gradul II S |44.650|46.070|47.550|49.030|
5. Medic veterinar, inginer **),
meteorolog (hidrolog, hidrogeolog,
pedolog) ; gradul III S |39.770|40.940|42.180|43.410|
6. Medic veterinar, inginer **),
meteorolog (hidrolog, hidrogeolog,
pedolog) ; debutant S |38.660| - | - | - |
7. Subinginer I Sing. |43.410|44.650|46.070|47.550|
8. Subinginer II Sing. |38.660|39.770|40.940|42.180|
9. Subinginer III Sing. |34.520|35.570|36.560|37.550|
10. Subinginer debutant Sing. |33.530| - | - | - |

*) În funcţia de inginer expert, meteorolog expert sau medic primar veterinar pot fi încadrate persoanele care au obţinut acest grad profesional, pe baza examenului organizat de ministerele coordonatoare, potrivit regulamentului cuprinzînd criteriile şi condiţiile de participare la concurs, elaborat de acelaşi organ central.
**) Specialitatea funcţiei de inginer este cea care se regaseste în activitatea de baza a unitãţii (agronomie, horticultura, zootehnie şi altele). Cu acelaşi nivel pot fi salarizate şi funcţiile de biolog (chimist), dacã persoanele încadrate pe aceste funcţii desfãşoarã activitate în specialitatea funcţiei.

b) Funcţii de execuţie pe trepte profesionale
11. Asistent veterinar I, tehnician *)
veterinar (hidrolog), I A,
observator meteorolog (hidrolog,
hidrogeolog) I A M |42.180|43.410|44.650|46.070|
12. Asistent veterinar II, tehnician *)
veterinar (hidrolog) I, observator
meteorolog (hidrolog, hidrogeolog)I M |37.550|38.660|39.770|40.940|
13. Asistent veterinar III, tehnician *)
veterinar (hidrolog) II, observator
meteorolog (hidrolog, hidrogeolog)
II M |33.530|34.520|35.570|36.560|
14. Asistent veterinar IV, tehnician *)
veterinar (hidrolog) III, observa-
tor meteorolog (hidrolog, hidroge-
olog) III M |30.200|30.940|31.800|32.670|
15. Asistent veterinar, tehnician *)
veterinar (hidrolog), observator
meteorolog (hidrolog, hidrogeolog)
debutant M |29.460| - | - | - |
16. Agent veterinar I Sc.prof. |30.200|30.940|31.800|32.670|
17. Agent veterinar II Sc.prof. |27.230|27.980|28.720|29.460|
18. Agent veterinar debutant Sc.prof. |26.430| - | - | - |
-------------------------------------------------------------------------------

*) Specialitatea funcţiei de tehnician este cea care se regaseste în activitatea de baza a unitãţii (agronomie, horticultura, zootehnie şi altele).

B. Funcţii de conducere
-------------------------------------------------------------------------------
Indemnizaţia de conducere
Nr. Funcţia maxima
crt. - lei -
-------------------------------------------------------------------------------
19. Guvernator *) Salariul de baza 24.500
20. Director, inspector şef **), corespunzãtor
şef oficiu ***) funcţiei de execuţie 18.320
21. Director adjunct 16.000
22. Inginer şef 11.190
23. Şef serviciu, şef secţie 10.230
24. Şef atelier, şef secţie, şef birou,
şef ferma, şef centru, şef circumscripţie,
şef laborator 7.530
-------------------------------------------------------------------------------

*) Se utilizeazã numai la Administraţia Rezervatia Biosferei "Delta Dunãrii".
**) Se utilizeazã la inspectoratele cu personalitate juridicã, precum şi la agenţiile de supraveghere a protecţiei mediului.
***) Se utilizeazã la oficiile cu personalitate juridicã.
NOTA:
1. Nivelul salariilor de la poz. 2-6 se poate utiliza şi pentru funcţia de inspector de specialitate din cadrul inspectoratelor cu personalitate juridicã, precum şi la agenţiile de supraveghere a protecţiei mediului.
2. Pentru condiţii deosebit de periculoase, stabilite de Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei - epizootii deosebit de grave, necropsii în laboratoare şi altele asemenea - cuantumul sporului poate fi de pînã la 30% din salariul de baza şi se acorda în condiţiile prevãzute la art. 8 lit a) din prezenta hotãrîre.
3. Nivelul salariilor din prezenta anexa se aplica în mod corespunzãtor şi personalului încadrat în alte laboratoare, de subordonare centrala sau localã, potrivit specificului activitãţii.
4. Pentru personalul din dispensare medicale care, potrivit contractului individual de munca, îşi desfãşoarã activitatea în condiţii deosebite de munca - izolare, dispersare, cai de acces dificile - sporul poate fi de pînã la 50% din salariul de baza şi se acorda în condiţiile prevãzute la art. 8 lit. d) din prezenta hotãrîre.
6. Spor pentru îndeplinirea unor sarcini, activitãţi şi responsabilitãţi suplimentare funcţiei de baza, care face parte din salariul de baza:

- Medicii veterinari autorizaţi sa exercite Salariul de baza mai mare
atribuţii de inspector al poliţiei cu pînã la 10%
sanitar veterinare

Mãrimea concretã a sporului se stabileşte de organul care îl autorizeaza.
Salariile de baza din prezenta nu cuprind compensaţia de 10.160 lei lunar brut, care se acorda separat şi se cumuleazã cu celelalte drepturi salariale în vederea impozitãrii, potrivit prevederilor Hotãrîrii Guvernului nr. 177/1993.

ANEXA 9 A

OFICII DE CADASTRU ŞI ORGANIZARE A TERITORIULUI
Salarii de baza pentru funcţii de specialitate
A. Funcţii de execuţie
-------------------------------------------------------------------------------
Salariul de baza - lei
Nr. Nivelul Gradatia
crt. Funcţia studiilor ---------------------------------
1 2 3 4
-------------------------------------------------------------------------------
a) Funcţii de execuţie pe grade profesionale
1. Inginer cadastru gradul I A S |58.970|60.890|62.740|67.200|
2. Inginer cadastru gradul I S |50.510|52.120|53.790|55.390|
3. Inginer cadastru II S |44.650|46.070|47.550|49.030|
4. Inginer cadastru gradul III S |39.770|40.940|42.180|43.410|
5. Inginer cadastru debutant S |38.660| - | - | - |
6. Subinginer cadastru I Sing. |43.410|44.650|46.070|47.550|
7. Subinginer cadastru II Sing. |38.660|39.770|40.940|42.180|
8. Subinginer cadastru III Sing. |34.520|35.570|36.560|37.550|
9. Subinginer cadastru debutant Sing. |33.530| - | - | - |
b) Funcţii de execuţie pe trepte profesionale
10. Tehnician cadastru I A M |42.180|43.410|44.650|46.070|
11. Tehnician cadastru I M |37.550|38.660|39.770|40.940|
12. Tehnician cadastru II M |33.530|34.520|35.570|36.560|
13. Tehnician cadastru III M |30.200|30.940|31.800|32.670|
14. Tehnician cadastru debutant M |29.460| - | - | - |
15. Operator cadastru I M ;G |30.200|30.940|31.800|32.670|
16. Operator cadastru II M ;G |27.230|27.980|28.720|29.460|
17. Operator cadastru debutant M ;G |26.430| - | - | - |
-------------------------------------------------------------------------------
B. Funcţii de conducere
-------------------------------------------------------------------------------
Indemnizaţia de conducere
Nr. Funcţia maxima
crt. - lei -
-------------------------------------------------------------------------------
1. Şef oficiu Salariul de baza 18.320
2. Inginer şef corespunzãtor 11.190
3. Şef serviciu funcţiei de execuţie 10.230
4. Şef birou 7.530
-------------------------------------------------------------------------------

NOTA:
Pentru condiţiile dificile se poate acorda personalului de specialitate din oficiile de cadastru şi organizare a teritoriului un spor de pînã la 20% din salariul de baza, în condiţiile prevãzute la art. 8 lit. a) din prezenta
hotãrîre.
Salariile de baza din prezenta anexa nu cuprind compensaţia de 10.160 lei lunar brut, care se acorda separat şi se cumuleazã cu celelalte drepturi salariale în vederea impozitãrii, potrivit prevederilor Hotãrîrii Guvernului nr. 177/1993.

ANEXA 10

ALTE INSTITUŢII (UNITĂŢI) DE SUBORDONARE CENTRALA DECÎT CELE PREVĂZUTE ÎN ANEXELE Nr. 1-9
Salarii de baza pentru activitatea de specialitate
A. Funcţii de execuţie
-------------------------------------------------------------------------------
Nr. Salariul de baza -lei
crt. Funcţia Nivelul Gradatia
studiilor ---------------------------------
1 2 3 4
-------------------------------------------------------------------------------
a) Funcţii de execuţie pe grade profesionale
1. Consilier, expert, inspector de
specialitate ; gradul I S |58.970|60.890|62.740|64.840|
2. Referent de specialitate,
inspector de specialitate; gradul II S |52.120|53.790|55.390|57.120|
3. Referent de specialitate, inspec-
tor de specialitate ; gradul III S |46.070|47.550|49.030|50.510|
4. Referent de specialitate, inspec-
tor de specialitate ; gradul IV S |40.940|42.180|43.410|44.650|
5. Referent, inspector ; debutant S |39.770| - | - | - |
b) Funcţii de execuţie pe trepte profesionale
6. Referent I M |40.940|42.180|43.410|44.650|
7. Referent II M |36.560|37.550|38.660|39.770|
8. Referent III M |32.670|33.530|34.520|35.570|
9. Referent IV M |29.460|30.200|30.940|31.800|
10. Referent debutant M |28.720| - | - | - |
-------------------------------------------------------------------------------
B. Funcţii de conducere
-------------------------------------------------------------------------------
Nr. Indemnizaţia de conducere
crt. Funcţia maxima
- lei -
-------------------------------------------------------------------------------
11. Director general, inspector
de stat şef Salariul de baza 21.990
12. Director general adjunct, corespunzãtor
inspector de stat şef adjunct funcţiei de execuţie 18.320
13. Director, inspector şef 18.320
14. Director adjunct, inspector şef
adjunct 16.000
15. Şef serviciu, şef secţie 10.230
16. Şef birou 7.530
-------------------------------------------------------------------------------

NOTA:
1. Funcţiile şi nivelul de salarizare din prezenta anexa se utilizeazã la Direcţia monumentelor, ansamblurilor istorice, Direcţia muzeelor şi colectiilor, Direcţia pentru prestãri editoriale "ROMLIBRI", Direcţia pentru presa, publicaţii, tiparituri, Oficiul Central de Plata a Pensiilor, Administraţia Nationala a Rezervelor Materiale pentru unitãţile speciale teritoriale, Clubul Naţional de Reproducţie şi Selecţie a animalelor, Centrul European al UNESCO, Comisia Europeanã pentru Învãţãmîntul Superior a UNESCO, Oficiul Roman "TEMPUS", Agenţia Nationala de Presa "ROMPRES", precum şi la alte instituţii publice, cu avizul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale şi al Ministerului Finanţelor.
2. În funcţiile de consilier, expert, inspector de specialitate, referent de specialitate, pe grade profesionale prevãzute la lit. a) din prezenta anexa, vor fi încadraţi ingineri, economişti, jurişti, chimisti, fizicieni şi alţi specialişti, absolvenţi ai învãţãmîntului superior de nivel universitar, care sînt încadraţi în compartimentele de baza din specialitatea unitãţii respective.
3. În funcţiile de referent, pe trepte profesionale prevãzute la lit. b) din prezenta anexa, vor fi încadraţi tehnicieni, contabili, statisticieni, şi alţi specialişti cu studii liceale şi postliceale, încadraţi în compartimentele de baza din specialitatea unitatii respective.
Salariile de baza din prezenta anexa nu cuprind compensaţia de 10.160 lei lunar brut, care se acorda separat şi se cumuleazã cu celelalte drepturi salariale în vederea impozitãrii, potrivit prevederilor Hotãrîrii Guvernului nr. 177/1993.

ANEXA 10 A

AEROCLUBUL ROMÂNIEI
I. Salarii de baza pentru funcţiile de specialitate
1) Personal navigant şi tehnic navigant profesionist
A. Funcţii de execuţie
-------------------------------------------------------------------------------
Nr. Salariul de baza - lei
crt. Nivelul Gradatia
Funcţia studiilor *) -------------------------------
1 2 3 4
-------------------------------------------------------------------------------
1. Personal navigant şi tehnic
navigant profesionist
clasa I |58.970|60.890|62.740|64.840|
clasa a II- a |52.120|53.790|55.390|57.120|
clasa a III-a |46.070|47.550|49.030|50.510|
clasa a IV-a |40.940|42.180|43.410|44.650|
clasa a V-a |39.770| - | - | - |
-------------------------------------------------------------------------------
B. Funcţii de conducere
-------------------------------------------------------------------------------
Nr. Indemnizaţia de conducere
crt. Funcţia maxima
- lei -
-------------------------------------------------------------------------------
2. Comandant detasament zbor Salariul de baza 15.235
3. Comandant aeroclub teritorial corespunzãtor 8.485
4. Comandant adjunct aeroclub funcţiei de execuţie
teritorial şi clasei profesionale 5.400
5. Şef sector zbor aeroclub
teritorial 2.900
-------------------------------------------------------------------------------

*) Nivelul studiilor şi condiţiile de ocupare a funcţiile se stabilesc prin ordin al ministrului.
NOTA:
1. Personalul navigant şi tehnic navigant profesionist se încadreazã pe clase de clasificare astfel:

Clasa I - personalul navigant şi tehnic navigant profesionist, posesor
al unei calificãri, cu licenta la zi:
a) pilot/parasutist incercator ;
b) pilot/inginer de recepţie şi control pe toate tipurile de
aeronave (la avion minimum 2 tipuri).
Clasa a II-a - personal navigant şi tehnic navigant profesionist, posesor al
urmãtoarelor calificãri, cu licenta la zi:
a) pilot/inginer de recepţie şi control pe un tip de aeronava ;
b) parasutist recepţie şi control ;
c) pilot instructor pe minimum 2 tipuri de aeronava ;
d) mecanic navigant recepţie şi control.
Clasa a III-a - personalul navigant profesionist, posesor al urmãtoarelor
calificãri, cu licenta la zi:
a) pilot instructor pe un tip de aeronava ;
b) instructor parasutism aeronava ;
c) mecanic navigant instructor.
Clasa a IV-a - personalul navigant profesionist, posesor al urmãtoarelor
calificãri, cu licenta la zi:
a) pilot instructor în primul an de activitate ;
b) pilot comandant de bord ;
c) mecanic navigant.
Clasa a V-a - personalul navigant profesionist debutant.

2. Personal navigant şi tehnic navigant profesionist, care executa misiuni de inspecţie şi control în zbor, primeşte un spor de 10% din salariul de baza.
3. Personalul navigant şi tehnic navigant profesionist se reincadreaza anual în clase profesionale superioare sau inferioare, în funcţie de clasele profesionale de calificare obţinute prin examenul anual de calificare şi licenta de zbor.
La trecerea dintr-o clasa superioarã într-o clasa inferioarã ca urmare a pierderii licenţei de zbor pentru o anumitã calificare din cauza lipsei de activitate, personalul navigant profesionist, astfel reincadrat, va fi salarizat la nivelul gradatiei avute la clasa profesionalã din care se face trecerea.

2) Personal tehnic aeronautic
A. Funcţii de execuţie
-------------------------------------------------------------------------------
Nr. Salariul de baza - lei
crt. Nivelul Gradatia
Funcţia studiilor ---------------------------------
1 2 3 4
-------------------------------------------------------------------------------
a) Funcţii de execuţie pe clase profesionale
1. Inginer de aviatie S
clasa I |58.970|60.890|62.740|64.840|
clasa a II-a |52.120|53.790|55.390|57.120|
clasa a III-a |46.070|47.750|49.030|50.510|
clasa a IV-a |40.940|42.180|43.410|44.650|
debutant |39.770| - | - | - |
b) Funcţii de execuţie pe clase profesionale
2. Tehnician de aviatie M
clasa I |42.180|43.410|44.650|46.070|
clasa a II-a |37.550|38.660|39.770|40.940|
clasa a III-a |33.530|34.520|35.570|36.560|
clasa a IV-a |30.940|31.800|32.670| - |
debutant |30.200| - | - | - |
3. Mecanic de aviatie Sc.tehnica
av. sau
echiv.
clasa I |44.650|46.070|47.550| - |
clasa a II-a |40.940|42.180|43.410| - |
clasa a III-a |37.550|38.660|39.770| - |
clasa a IV-a |31.800|32.670|33.530| - |
debutant |30.940| - | - | - |
4. Mecanic pentru întreţinerea
aparatelor de lansare la zbor
(turn de parasutism, automosor, M
plior parasute, deltaplanism Sc.
etc.) prof.
clasa I |40.940|42.180|43.410| - |
clasa a II-a |37.550|38.660|39.770| - |
clasa a III-a |34.520|35.570|36.560| - |
clasa a IV-a |31.800|32.670|33.530| - |
debutant |30.940| - | - | - |
5. Maistru de aviatie Sc. maiştri
aviatie
clasa I |46.070|47.550|49.030|50.510|
clasa a II-a |33.150|42.180|43.410|44.650|
clasa a III-a |36.560|37.550|38.660| - |
-------------------------------------------------------------------------------
B. Funcţii de conducere
-------------------------------------------------------------------------------
Nr. Indemnizaţia de conducere
crt. Funcţia maxima
- lei -
-------------------------------------------------------------------------------
6. Şef serviciu, şef sector, şef secţie Salariul de baza 10.230
7. Şef birou, şef atelier, şef laborator
grupa LR corespunzãtor 7.530
8. Şef sector tehnic funcţiei de execuţie 2.900
-------------------------------------------------------------------------------

NOTA:
1. Încadrarea ca personal tehnic aeronautic se menţine numai dacã, conform normelor interne şi internaţionale pentru aviaţia civilã, licenta de funcţionare pentru tipurile de aeronave din dotare este în vigoare.
2. Personalul tehnic aeronautic, deţinãtor al unei licenţe de funcţionare în vigoare, care executa misiuni de inspecţie şi control special de exploatare, primeşte un spor de 10% la salariul de baza.
Criteriile şi categoriile de personal beneficiare de acest spor vor fi stabilite de Consiliul de administraţie al Aeroclubului României.

3) Personal operativ aeronautic
Funcţii de execuţie
-------------------------------------------------------------------------------
Nr. Salariul de baza - lei
crt. Funcţia Nivelul Gradatia
studiilor ---------------------------------
1 2 3 4
-------------------------------------------------------------------------------
a) Funcţii de execuţie pe grade profesionale
1. Meteorolog aeronautic specialist S
gradul I |58.970|60.890|62.740|64.840|
II |52.120|53.790|55.390|57.120|
III |46.070|47.550|49.030|50.510|
IV |40.940|42.180|43.410|44.650|
debutant |39.770| - | - | - |
b) Funcţii de execuţie pe trepte profesionale
2. Meteorolog aeronautic M+curs
de calificare
I |36.560|37.550|38.660|39.770|
II |32.670|33.530|34.520|35.570|
III |29.460|30.200|30.940|31.800|
debutant |28.720| - | - | - |
3. Controlor trafic dirijare M+curs
de calificare
I |46.070|47.550|49.030| - |
II |42.180|43.410|44.650| - |
III |37.550|38.660|39.770| - |
4. Controlor trafic operaţiuni M+curs
auxiliare de calificare
I |40.940|42.180|43.410|44.650|
II |36.560|37.550|38.660|39.770|
III |32.670|33.530|34.520|35.570|
IV |29.460|30.200|30.940|31.800|
debutant |28.720| - | - | - |
-------------------------------------------------------------------------------

NOTA:
1. În funcţia de controlor trafic dirijare I va fi încadrat personalul care executa dirijare în limba engleza, cu licenta la zi.
În funcţia de controlor trafic dirijare II şi III va fi încadrat personalul care executa dirijare în limba romana, cu licenta la zi.
2. Personalul meteoaeronautic şi de control trafic aerian poate fi menţinut în funcţie numai dacã are licenta de funcţionare la zi.
3. Pînã la obţinerea calificãrii iniţiale şi a licenţei de funcţionare, personalul operativ aeronautic (meteorologi şi controlori trafic operaţiuni auxiliare) va fi salarizat ca debutant.

4) Personal de conducere
-------------------------------------------------------------------------------
Nr. Indemnizaţia de conducere
crt. Funcţia maxima
- lei -
-------------------------------------------------------------------------------
1. Director Salariul de baza 20.825
2. Director zbor corespunzãtor 17.550
3. Director tehnic funcţiei de execuţie 17.550
4. Şef serviciu informare zbor,
meteo, navigaţie 10.230
-------------------------------------------------------------------------------

Salariile de baza din prezenta anexa nu cuprind compensaţia de 10.160 lei lunar brut, care se acorda separat şi se cumuleazã cu celelalte drepturi salariale în vederea impozitãrii, potrivit prevederilor Hotãrîrii Guvernului nr. 177/1993.

II. Indemnizaţia de zbor pentru personalul navigant şi tehnic navigant profesionist, precum şi indemnizaţia de exploatare pentru personalul tehnic aeronautic din Aeroclubul României
-------------------------------------------------------------------------------
Limita maxima a indemnizaţiei Activitatea pentru care se acorda
-------------------------------------------------------------------------------
Pînã la : 500 lei/ora de zbor - Misiuni prevãzute în Codul aerian
200 lei/start - Misiuni prevãzute în Codul aerian
2.800 lei/salt - Salturi cu parasuta
30 lei/aterizare - Lansarea la zbor a aeronavelor şi
aterizari
-------------------------------------------------------------------------------

NOTA:
1. Indemnizaţia de zbor la baza pentru zboruri de acrobatie şi inalta acrobatie aerianã va fi echivalata astfel:

1 ora zbor acrobatie = 2 ore zbor normal
1 ora zbor inalta acrobatie = 4 ore zbor normal

Zborul în formatie este echivalent cu zborul de inalta acrobatie.
2. Indemnizaţia de zbor la baza, acordatã personalului navigant şi tehnic navigant profesionist, face parte din salariul de baza şi constituie baza de calcul pentru toate drepturile care se acorda în raport cu acesta.
3. Criteriile pentru acordarea indemnizaţiei de zbor şi de exploatare pe
funcţii şi misiuni, în limitele prevãzute, precum şi majorarea cu pînã la 60% a indemnizaţiei pentru zborurile ce se executa în condiţii deosebite se stabilesc de cãtre Aeroclubul României.

ANEXA 11

I. ALTE UNITĂŢI BUGETARE DECÎT CELE PREVĂZUTE ÎN ANEXELE NR. 1-10, PRECUM ŞI ACTIVITATEA DE CONTABILITATE, FINANCIAR, APROVIZIONARE, INVESTIŢII ÎNTREŢINERE-REPARAŢII DIN UNITĂŢILE DE ÎNVĂŢĂMÎNT, SĂNĂTATE, CERCETARE, CULTURA, SPORT ŞI CELELALTE UNITĂŢI CUPRINSE ÎN ANEXELE NR. 1-10
A. Funcţii de execuţie
-------------------------------------------------------------------------------
Nr. Salariul de baza - lei
crt. Funcţia Nivelul Gradatia
studiilor ---------------------------------
1 2 3 4
-------------------------------------------------------------------------------
a) Funcţii de execuţie pe grade profesionale
1. Inginer, economist ; specialist I A S |55.390|57.120|58.970|60.890|
2. Inginer, economist, referent ;
gradul I S |47.550|49.030|50.510|52.120|
3. Inginer, economist, referent ;
gradul II S |42.180|43.410|44.650|46.070|
4. Inginer, economist, referent ;
gradul III S |37.550|38.660|39.770|40.940|
5. Inginer, economist, referent ;
debutant S |36.560| - | - | - |
6. Subinginer I, conductor arhitect I Sing.
arhivist I I.P.3 |44.650|46.070|47.550|49.030|
7. Subinginer II, conductor arhitect Sing.
II, arhivist II I.P.3. |38.660|39.770|40.940|42.180|
8. Subinginer III, conductor Sing.
arhitect III, arhivist III I.P.3. |34.520|35.570|36.560|37.550|
9. Subinginer, conductor arhitect, Sing.
arhivist ; debutant I.P.3. |33.530| - | - | - |
b) Funcţii de execuţie pe trepte profesionale
10. Tehnician, merceolog,
contabil, referent I A M |43.410|44.650|46.070|47.550|
11. Idem I M |37.550|38.660|39.770|40.940|
12. Idem II M |33.530|34.520|35.570|36.560|
13. Idem III M |30.200|30.940|31.800|32.670|
14. Idem IV M |27.980|28.720|29.460| - |
15. Idem debutant M |27.230| - | - | - |
B. Funcţii de conducere
-------------------------------------------------------------------------------
Nr. Indemnizaţia de conducere
crt. Funcţia maxima
- lei -
-------------------------------------------------------------------------------
16. Director Salariul de baza 18.320
17. Director adjunct corespunzãtor 16.000
18. Contabil şef funcţiei de execuţie 16.000
19. Inginer şef 16.000
20. Şef serviciu, şef secţie 10.200
21. Şef birou, şef atelier 7.530
-------------------------------------------------------------------------------

NOTA:
Personalul încadrat pe funcţia de şef de stat major apãrare civilã se salarizeaza cu salariile de baza prevãzute la cap. I A, majorate cu 15% .
Nivelul de pregãtire profesionalã pentru încadrarea pe aceasta funcţie se stabileşte în raport cu complexitatea sarcinilor şi mãrimea unitãţii, în baza criteriilor elaborate de Ministerul Apãrãrii Naţionale.

II. SERVICII DE CONTENCIOS
Salarii de baza pentru funcţiile de specialitate
A. Funcţii de execuţie
-------------------------------------------------------------------------------
Salariul de baza - lei
Nr. Nivelul Gradatia
crt. Funcţia studiilor ---------------------------------
1 2 3 4
-------------------------------------------------------------------------------
Funcţii de execuţie pe grade profesionale
1. Consilier juridic S
gradul I A |53.790|55.390|57.120|60.890|
I |47.550|49.030|50.510|52.120|
II |42.180|43.410|44.650|46.070|
III |37.550|38.660|39.770|40.940|
debutant |36.560| - | - | - |
-------------------------------------------------------------------------------
B. Funcţii de conducere
-------------------------------------------------------------------------------
Indemnizaţia de conducere
Nr. Funcţia maxima
crt. - lei -
-------------------------------------------------------------------------------
2. Şef serviciu contencios Salariul de baza 10.230
3. Şef birou contencios corespunzãtor 7.530
funcţiei de execuţie
-------------------------------------------------------------------------------
III. SALARII DE BAZA PENTRU PERSONALUL DIN ACTIVITATEA DE SECRETARIAT -
ADMINISTRATIV, GOSPODĂRIRE, ÎNTREŢINERE - REPARAŢII ŞI DE DESERVIRE DIN UNITĂŢILE PENTRU CARE SALARIILE DE BAZA ALE FUNCŢIILOR DE SPECIALITATE SÎNT PREVĂZUTE ÎN ANEXALE Nr. 1-10
A. Funcţii de execuţie
-------------------------------------------------------------------------------
Salariul de baza - lei
Nr. Nivelul Gradatia
crt. Funcţia studiilor ---------------------------------
1 2 3 4
-------------------------------------------------------------------------------
1. Administrator
I M |42.180|43.410|44.650|46.070|
II M |37.550|38.660|39.770|40.940|
III M |33.530|34.520|35.570|36.560|
2. Secretar, stenodactilograf,
secretar - dactilograf
I M |30.940|31.800|32.670|33.530|
II M |27.980|28.720|29.460|30.200|
debutant M |27.230| - | - | - |
3. Funcţionar I M |33.530|34.520|35.570|36.560|
II M |30.200|30.940|31.800|32.670|
III M |27.230|27.980|28.720|29.460|
debutant M |26.430| - | - | - |
4. Casier, şef depozit, magaziner,
arhivar ; I M |33.530|34.520|35.570|36.560|
5. Casier, şef depozit, magaziner,
arhivar ; II M;G |30.200|30.940|31.800|32.670|
6. Casier, magaziner, arhivar; III M;G |27.230|27.980|28.720|29.460|
7. Casier, magaziner, arhivar;
debutant M;G |26.430| - | - | - |
8. Şef formatie paza pompieri |29.460|30.200|30.940| - |
9. Portar, paznic, pompier, îngriji-
tor, bufetier, manipulant bunuri ;
I |27.230|27.980|28.720| - |
10. Portar, paznic, pompier, îngriji-
tor, bufetier, manipulant bunuri ;
II |25.200|25.810|26.430| - |
11. Curier I |25.810|26.430|27.230| - |
12. Curier II |24.150|24.580|25.200| - |
13. Maistru I |40.940|42.180|43.410|44.650|
14. Maistru II |36.560|37.550|38.660|39.770|
15. Maistru III |32.670|33.530|34.520|35.570|
16. Muncitor I |39.770|40.940|42.180| - |
II |36.560|37.550|38.660| - |
III |33.530|34.520|35.570| - |
IV |30.940|31.800|32.670| - |
V |28.720|29.460|30.200| - |
VI |26.430|27.230|27.980| - |
17. Muncitor necalificat
I |25.200|25.810|26.430| - |
II |23.720|24.150|24.580| - |
-------------------------------------------------------------------------------
B. Funcţii de conducere
-------------------------------------------------------------------------------
Indemnizaţia de conducere
Nr. Funcţia maxima
crt. - lei -
-------------------------------------------------------------------------------
18. Şef echipa muncitori Salariul de baza cores- 5.020
punzator funcţiei de munci-
tor tr. I-II
-------------------------------------------------------------------------------
NOTA:
1. Muncitorii vor fi încadraţi pe trepte profesionale în raport cu complexitatea lucrãrilor şi rãspunderea în munca, iar în cazul soferilor, ţinînd seama şi de autovehiculul pe care îl deservesc, potrivit indicatorului tarifar de calificare elaborat de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.
2. Muncitorii din activitatea de salubrizare şi canalizare care lucreazã în condiţii de munca nedorite, precum şi cei care lucreazã la dezapeziri beneficiazã de un spor de pînã la 30% din salariul de baza, în condiţiile prevãzute la art. 8 lit. a) din prezenta hotãrîre.
Salariile de baza din prezenta anexa nu cuprind compensaţia de 10.160 lei lunar brut, care se acorda separat şi se cumuleazã cu celelalte drepturi salariale în vederea impozitãrii, potrivit prevederilor Hotãrîrii Guvernului
nr. 177/1993.

ANEXA 12

CONDIŢII
privind angajarea şi avansarea personalului în funcţii

1. Angajarea personalului într-o unitate bugetarã se face prin concurs, pe un post vacant. La concurs pot participa persoane din unitate sau din afarã unitãţii.
2. În vederea participãrii la concurs, persoanele care urmeazã sa se angajeze trebuie sa îndeplineascã cumulativ urmãtoarele condiţii:
- sa fie cetãţean roman. În anumite domenii de activitate, conducerile ministerelor, ale celorlalte instituţii centrale sau locale ale administraţiei publice ori ale instituţiilor asimilate pot aproba, de la caz la caz, în funcţie de necesitate, angajarea unor specialişti, cetãţeni strãini;
- sa nu fi suferit vreo condamnare pentru fapte ce le-ar face incompatibile cu funcţia pentru care candideazã;
- sa prezinte o recomandare de la ultimul loc de munca sau de la unitatea de învãţãmînt, pentru absolvenţii care se angajeazã prima data. Recomandarea trebuie sa cuprindã, în mod obligatoriu, caracterizarea profilului profesional şi moral al persoanei;
- sa prezinte curriculum vitae din care sa rezulte activitatea desfasurata.
3. În cadrul fiecãrei unitãţi bugetare, conducerea unitãţii constituie o comisie de examinare care verifica îndeplinirea condiţiilor de participare la concurs, precum şi competenta profesionalã a candidaţilor.
Din comisie fac parte, în mod obligatoriu, şeful compartimentului în care urmeazã sa se facã angajarea, conducãtorul ierarhic al acestuia şi, dacã este cazul, 2-3 specialişti din învãţãmîntul superior de specialitate, din unitãţi de cercetare de profil din ministerul ori din celelalte instituţii centrale sau locale ale administraţiei publice coordonatoare. Reprezentanţii numiţi în comisie din afarã unitãţilor bugetare vor fi desemnaţi de conducãtorul instituţiei unde sînt încadraţi. Comisia va fi condusã de un preşedinte desemnat de membrii comisiei şi un secretar ce va fi numit de conducãtorul unitãţii. Secretarul rãspunde de buna organizare şi desfãşurare a concursului, de respectarea de cãtre fiecare candidat a condiţiilor de studii şi a altor condiţii prevãzute de lege.
4. Posturile vacante existente în statul de funcţii al unitãţilor bugetare vor fi scoase la concurs, în funcţie de necesitãţile fiecãrei unitãţi bugetare, publicarea facindu-se, dupã caz, într-un ziar central, local sau prin afişarea acestora la sediul unitãţilor respective, cu cel puţin 15 zile înainte de data sustinerii concursului.
5. O data cu publicarea posturilor vacante se vor publica şi data şi locul sustinerii concursului, precum şi modalitãţile de informare privind condiţiile de participare prevãzute la pct. 2. Tematica pentru concurs se va pune la dispoziţia solicitanţilor de cãtre unitate.
6. Tematica pentru concurs se va întocmi de organele de specialitate din fiecare minister, instituţie centrala sau localã a administraţiei publice sau va fi avizatã de o comisie specialã de angajare, pregãtire şi avansare a personalului ce se organizeazã la nivelul fiecãrui minister, instituţie centrala sau localã a administraţiei publice, în condiţiile stabilite de ministrul ori conducãtorul instituţiei centrale sau locale a administraţiei publice.
7. Concursul consta dintr-o proba scrisã, o proba orala sau interviu.
Probele scrise şi orale vor fi notate cu note de la 1 la 10 de fiecare membru al comisiei de examinare. Pentru a fi declaraţi admişi, candidaţii trebuie sa obţinã la fiecare proba cel puţin nota 7. Rezultatul concursului se va consemna într-un proces-verbal semnat de toţi membrii comisiei de examinare. Pe baza notelor obţinute, comisia de examinare va stabili ordinea reusitei la concurs.
La medii egale obţinute la probele scrise şi orale, comisia va stabili candidatul reuşit în raport cu datele personale cuprinse în recomandãri sau cele referitoare la nivelul studiilor de baza sau suplimentare (doctorat, aspirantura, cursuri postuniversitare şi altele).
Pentru funcţiile de paza, de deservire şi de întreţinere a curãţeniei, stabilite de conducãtorul unitãţii, concursul va consta într-o proba practica.
8. Dosarele cuprinzînd notele obţinute de candidaţi la concurs împreunã cu toate actele acestora vor fi depuse la preşedintele comisiei de angajare, pregãtire şi avansare din ministerul, instituţia centrala sau localã a administraţiei publice în structura cãrora se afla unitatea. Verificarea dosarelor se va face în termen de 5 zile de la primirea acestora.
Rezultatul verificãrii se comunica unitãţii, care va afişa lista candidaţilor admişi la concurs. În termen de 3 zile de la afişare se pot face eventualele contestaţii. Contestaţiile se analizeazã şi se soluţioneazã de conducerea ministerului sau a instituţiei centrale sau locale a administraţiei publice şi se comunica petitionarului în termen de 5 zile.
Dupã confirmarea, de cãtre ministere, celelalte instituţii centrale sau locale ale administraţiei publice, a rezultatelor obţinute la concurs, se fac comunicãrile cãtre candidaţii reusiti şi cãtre persoanele care urmeazã sa fie angajate.
9. Candidaţii cãrora li s-a aprobat angajarea sînt obligaţi sa se prezinte la post în termen de maximum 15 zile calendaristice de la data luãrii la cunostinta. În cazul neprezentarii la post, la termenul stabilit, postul este declarat vacant, urmînd sa se comunice urmãtoarei persoane, declarata reusita la concurs, posibilitatea de a se angaja pe postul respectiv.
10. Condiţiile prevãzute la pct. 8 şi 9 se aplica şi specialiştilor angajaţi pentru anumite obiective, programe sau lucrãri de importanta deosebita pentru o perioada determinata, în situaţia în care unitatea nu are asemenea specialişti sau nu pot fi executate cu angajaţii unitãţii.
11. Persoanele angajate pe funcţii de conducere vor fi supuse unei perioade de proba, potrivit legii.
Dacã, la sfîrşitul perioadei de proba, persoana angajata s-a dovedit corespunzãtoare, angajarea va fi definitivata de la data începerii perioadei de proba. Definitivarea se acorda pe baza notarilor şefului ierarhic, ale conducatorului unitãţii sau organului ierarhic superior, potrivit legii. Dupã expirarea acestei perioade, dacã persoana nu corespunde sarcinilor ce-i revin, va fi trecutã pe un post de execuţie vacant potrivit pregãtirii şi competentei sau, dupã caz, i se desface contractul de munca.
12. (1) Promovarea în funcţiile de director general, director, respectiv de adjunct şi asimilatele acestora, se face prin concurs din rindul specialiştilor care se încadreazã în gradul profesional I, II sau III.
La concursul pentru funcţia de conducere se au în vedere urmãtoarele elemente de apreciere:
- rezultatele obţinute la concursul susţinut pentru ocuparea funcţiei de
execuţie în care este încadrat, precum şi în activitatea desfasurata pînã la
data concursului;
- calitãţile de organizator şi conducãtor al unor lucrãri sau activitãţi;
- calitãţile de asigurare a unui climat favorabil de munca în colectivul pe care urmeazã sa-l conducã;
- capacitatea de a lua decizii.
Testele pentru formularea unei aprecieri corecte a unei persoane pentru ocuparea unei funcţii de conducere sînt de competenta celui care organizeazã
concursul.
Personalul de conducere va fi supus unei perioade de proba de 3 luni. Dacã, la sfîrşitul perioadei de proba, persoana respectiva s-a dovedit corespunzãtoare va fi definitivata de la data începerii perioadei de proba. În cazul în care, în perioada de proba, persoana nu a dovedit ca poate face fata sarcinilor ce-i revin în funcţia de conducere respectiva, aceasta va fi trecutã în funcţia de execuţie avutã anterior sau în alta echivalenta.
(2) Prevederile de mai sus se aplica şi în cazul conducãtorilor unitãţilor de învãţãmînt, cercetare, sanitare, de cultura şi ai altor unitãţi care ar urma sa fie aleşi conform statutelor sau altor reglementãri specifice domeniilor respective.
(3) Criteriile pentru angajarea şi avansarea în grade şi trepte profesionale, precum şi pentru promovarea în funcţii superioare a personalului de specialitate din unitãţile de învãţãmînt, cercetare, sanitare, de cultura şi organelor administraţiei publice se stabilesc prin statute sau alte reglementãri specifice acestor instituţii.
13. Pentru personalul care trece de la o instituţie la alta din funcţii cu salarii fixe sau între limite pe funcţii la care salariilor sînt stabilite pe gradatii, încadrarea se face pe postul vacant respectiv pînã la gradatia care sa-i asigure un salariu de baza apropiat de cel avut.
14. În urma unor reorganizari ale instituţiilor publice, dispuse prin acte normative, personalul cãruia i se menţin atribuţiile va putea fi reincadrat pe funcţii, grade sau trepte profesionale şi gradatii, care sa-i asigure nivelul de salarizare avut anterior reorganizãrii.

-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016