Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARIREA nr. 274 din 12 aprilie 1991  privind taxele cu privire la marci de fabrica, de comert si de serviciu, precum si la denumiri de origine a produselor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARIREA nr. 274 din 12 aprilie 1991 privind taxele cu privire la marci de fabrica, de comert si de serviciu, precum si la denumiri de origine a produselor

EMITENT: GUVERNUL ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL 99 din 9 mai 1991


Guvernul României hotãrãşte:

CAP. 1
Dispoziţii generale
ART. 1
Cererile persoanelor juridice şi fizice romane şi strãine pentru obţinerea protecţiei în România a marcilor şi denumirilor de origine a produselor sînt supuse plãţii unor taxe.
Nivelul taxelor din prezenta hotãrîre se stabileşte în valuta (dolari S.U.A.), în raport cu practica internationala, iar echivalentul în lei al acestora, pe baza cursului de schimb valutar oficial în vigoare.
Taxele în lei se pot modifica la propunerea Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci, cu acordul Ministerului Finanţelor, ca urmare a schimbului valutar oficial.
ART. 2
Taxele pentru protecţia marcilor, prevãzute în cap. II, precum şi cele referitoare la denumiri de origine a produselor, prevãzute în cap. III, constituie venit la bugetul statului şi trebuie sa asigure acoperirea cheltuielilor legate de aceste activitãţi.
Modificarea nivelului taxelor în valuta (dolari S.U.A.) se poate face la propunerea Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci, cu acordul Ministerului Finanţelor, în funcţie de evoluţia preţurilor şi de practica pe plan internaţional privind taxele.
ART. 3
Taxele datorate de persoanele fizice şi juridice romane se plãtesc în lei, prin virament sau numerar, conform dispoziţiilor în vigoare, în contul Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci, stabilit de Ministerul Finanţelor.
ART. 4
Taxele datorate de persoane fizice şi juridice strãine, cu domiciliul sau sediul în alte state sau în România, se plãtesc în valuta (dolari S.U.A.) în contul valutar al Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci, stabilit de Banca Romana de Comerţ Exterior.
CAP. 2
Taxele cu privire la mãrci
ART. 5
Pentru înregistrarea, examinarea şi reînnoirea înregistrãrii marcilor, precum şi pentru orice alte acte sau servicii efectuate de Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci cu privire la mãrcile de fabrica, de comerţ şi de serviciu se plãtesc taxe dupã cum urmeazã:
1. pentru înregistrarea cererii în registrul marcilor depuse şi constituirea depozitului reglementar - 1.200 lei/20$
2. pentru examinarea cererii din punct de vedere al îndeplinirii condiţiilor de acordare a protecţiei:
A) pentru mãrci individuale (pentru o clasa de produse sau servicii):
- pentru o perioada de 10 ani(intreaga perioada de protecţie): 4.800 lei/80 $
- pentru prima perioada de 5 ani - 2.400 lei/40$
- pentru a doua perioada de 5 ani - 3.000 lei/50$
B) pentru mãrci colective (pentru o clasa de produse sau servicii):
- pentru 10 ani - 9.600 lei/160$
- pentru prima perioada de 5 ani - 4.800 lei/80$
- pentru a doua perioada de 5 ani - 6.000 lei/100$
C) taxa suplimentarã per clasa de produse sau servicii:
- pentru clasa a doua - 1.200 lei/20$
- pentru clasa a treia - 1.800 lei/30$
- pentru clasa a patra - 2.400 lei/40$
- pentru fiecare clasa suplimentarã peste clasa a patra - 3.000 lei/50$
D) taxa suplimentarã pentru o marca conţinînd un element figurativ sau pentru o marca verbalã într-un grafic special - 600 lei/10$
3. înregistrarea cererii de invocare a dreptului de prioritate (din alt stat sau expoziţie), pentru fiecare prioritate - 1.200 lei/20$
4. examinarea cererii de reinnoire a marcii:
A) pentru mãrci individuale:
- pentru 10 ani - 6.000 lei/100$
- pentru prima perioada de 5 ani - 3.000 lei/50$
- pentru a doua perioada de 5 ani - 3.600 lei/60$
B) pentru mãrci colective:
- pentru 10 ani - 12.000 lei/200$
- pentru prima perioada de 5 ani - 6.000 lei/100$
- pentru a doua perioada de 5 ani - 7.200 lei/120$
5. cercetare prealabilã, documentara, studii pe diferite probleme de mãrci:
A) pentru o clasa de produse şi servicii - 1.800 lei/30$
B) pentru fiecare clasa suplimentarã de produse sau servicii - 600 lei/10$
6. înregistrarea transmiterii drepturilor cu privire la mãrci (cesiuni, licenţe), pentru fiecare transmitere şi eliberare de adeverinte pentru confirmarea înregistrãrii transmiterii - 1.800 lei/30$
7. înregistrarea modificãrilor referitoare la denumirea sau numele şi la sediul sau adresa titularilor de mãrci, precum şi a oricãror modificãri intervenite în perioada de protecţie a marcilor, pentru fiecare modificare şi eliberare de adeverinta de confirmare a înregistrãrii modificãrii - 1.500 lei/25$
8. eliberarea certificatelor de prioritate pentru fiecare certificat - 1.500 lei/25$
9. eliberarea altor certificate, adeverinte sau acte prin care se atesta un fapt sau o situaţie, precum şi a duplicatelor, pentru fiecare act - 900 lei/15$
10. înregistrarea şi examinarea unei contestaţii - 4.200 lei/70$
11. pentru clasificarea produselor şi serviciilor:
A) dacã produsele şi serviciile n-au fost clasificate sau nu au fost grupate pe clase - 900 lei/15$
B) dacã clasificarea indicatã este incorectã, pentru fiecare cuvint - 120 lei/2$
12. înscrierea unui mandatar, a schimbãrii mandatarului sau orice modificare referitoare la mandatar - 1.800 lei/30$
13. pentru utilizarea unui termen de graţie: 50% din taxele datorate.
ART. 6
Taxele conform art. 5 pct. 1, 2, 3, 4 şi 11 se plãtesc în termen de 3 luni de la înregistrarea cererilor la registratura Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci sau, în cazul în care s-a fãcut o contestaţie, cel mai tirziu pînã la termenul fixat pentru soluţionarea contestaţiei.
Termenul precizat la alineatul precedent poate fi prelungit de cãtre Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci pe baza de reciprocitate cu alte oficii, pînã la 6 luni.
Celelalte taxe prevãzute la art. 5 pct. 5, 6, 7, 8, 9, 10 şi 12 se plãtesc anticipat, pînã la înregistrarea cererilor.
Taxele pentru reînnoirea înregistrãrii marcilor, neplãtite în termenul prevãzut la alin. 1, pot fi plãtite în urmãtoarele 6 luni, cu o majorare de 50% .
Neplata în termen a taxelor legate de înregistrarea sau reînnoirea marcii are drept urmare pierderea datei de constituire a depozitului, iar neplata taxei pentru invocarea prioritatii, pierderea dreptului de prioritate invocat.
ART. 7
Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci poate acorda, în cazuri temeinic justificate, prelungirea termenului de plata pentru taxele prevãzute în prezenta hotãrîre, cu plata unei majorãri de 75% .
CAP. 3
Taxele cu privire la denumirile de origine
ART. 8
Pentru înregistrarea denumirilor de origine ale produselor, precum şi pentru celelalte acte şi servicii efectuate de Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci cu privire la denumiri de origine, se plãtesc taxe, dupã cum urmeazã:
1. înregistrarea cererii prin care se solicita înregistrarea unei denumiri de origine şi examinarea acesteia din punct de vedere al îndeplinirii condiţiilor de acordare a protecţiei - 4.200 lei/70$
2. înregistrarea cererii prin care se solicita înscrierea unui nou titular al unei denumiri de origine înregistratã şi examinarea acesteia din punct de vedere al îndeplinirii condiţiilor legale - 1800lei/30$
3. înregistrarea modificãrilor referitoare la denumirea sau numele şi sediul sau adresa titularilor denumirilor de origine, precum şi a altor modificãri intervenite în timpul protecţiei denumirilor de origine, pentru fiecare modificare - 1.500 lei/25$
4. eliberarea de certificate, adeverinte sau acte prin care se atesta un fapt sau o situaţie, precum şi a duplicatului pentru fiecare act - 900 lei/15$.
ART. 9
Taxele de la art. 8 pct. 1 şi 2 se plãtesc în termen de 3 luni de la înregistrarea cererilor la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci.
Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci poate acorda, în cazuri temeinic justificate, prelungirea termenului de plata, cu încã 3 luni, cu majorare de 50% .
Celelalte taxe prevãzute la art. 8 pct. 3 şi 4 se plãtesc anticipat, pînã la înregistrarea cererilor.
Neplata în termenul prevãzut la alin. 1 şi 2 are ca efect pierderea datei de constituire a depozitului.
CAP. 4
Dispoziţii finale şi tranzitorii
ART. 10
Cotele-pãrţi din taxele pentru înregistrarea internationala a marcilor ce revin Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci prin Organizaţia Mondialã a Proprietãţii Intelectuale (O.M.P.I.), ca urmare a examinãrii acestor mãrci, sînt cele prevãzute prin regulamentul de aplicare a Aranjamentului de la Madrid privind înregistrarea internationala a marcilor.
Plata se face de cãtre Organizaţia Mondialã a Proprietãţii Intelectuale (O.M.P.I.), în contul valutar al Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci, anual, în franci elvetieni.
ART. 11
Taxele datorate de persoanele fizice sau juridice romane su strãine, neplãtite pînã la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrîri a Guvernului, pentru înregistrãrile de mãrci efectuate anterior acestei date la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci, se plãtesc în termen de maximum 3 luni, conform prevederilor legale prevãzute în decizia de constituire a depozitului reglementar. În cazul depãşirii se aplica taxele din prezenta hotãrîre a Guvernului.
Pentru cererile depuse la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci, pentru care nu s-au constituit sau transmis la solicitanti deciziile de constituire a depozitelor reglementare ale marcilor, se plãtesc taxele prevãzute în prezenta hotãrîre a Guvernului.
ART. 12
Din veniturile realizate în valuta de cãtre Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci pentru examinarea marcilor internaţionale, se plãtesc contribuţiile datorate la Organizaţia Mondialã a Proprietãţii Intelectuale, respectiv la convenţiile internaţionale din domeniul proprietãţii industriale la care România este parte.
ART. 13
Din veniturile realizate în valuta de cãtre Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci, prin înregistrarea nationala de mãrci şi denumiri de origine, cît şi prin examinarea de mãrci internaţionale, o cota-parte de pînã la 30% se poate folosi pentru acoperirea cheltuielilor în valuta legate de dotarea oficiului cu aparatura, echipamente de lucru, documentaţii, cît şi pentru participarea personalului oficiului la cursuri internaţionale de instruire şi la reuniunile internaţionale de specialitate, cu avizul Ministerului Finanţelor.
ART. 14
Prezenta hotãrîre intra în vigoare la data publicãrii în Monitorul Oficial al României.
Pe aceeaşi data se abroga capitolul VII (taxele cu privire la mãrci) din Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 77/22 ianuarie 1968 pentru aplicarea Legii nr. 28/1967 privind mãrcile de fabrica, de comerţ şi de serviciu.


PRIM-MINISTRU
PETRE ROMAN

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016