Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARIREA nr. 177 din 24 aprilie 1993  cu privire la compensarea si indexarea salariilor si stabilirea salariului de baza minim brut pe tara, incepind cu 1 mai 1993    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARIREA nr. 177 din 24 aprilie 1993 cu privire la compensarea si indexarea salariilor si stabilirea salariului de baza minim brut pe tara, incepind cu 1 mai 1993

EMITENT: GUVERNUL ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 82 din 30 aprilie 1993
Guvernul României hotãrãşte:

ART. 1
Începînd cu data de 1 mai 1993, ca urmare a creşterii preţurilor de consum şi a tarifelor la produsele şi serviciile la care se retrage subvenţia, societãţile comerciale cu capital majoritar de stat şi regiile autonome la care salariile se stabilesc prin negociere vor acorda la salariile individuale ale personalului din cadrul acestora o compensaţie în suma fixa de 10.160 lei lunar brut pe salariat.
ART. 2
În afarã compensãrii prevãzute la art. 1, începînd cu data de 1 mai 1993, salariile de baza din luna aprilie 1993 se pot indexa ca urmare a creşterii prognozate a preţurilor şi tarifelor, în perioada mai-iunie 1993, la produsele şi serviciile nesubventionate. Valoarea indexãrii pe salariat, calculatã pe baza salariului mediu brut la nivelul economiei, este de 3.000 lei lunar brut.
ART. 3
Pentru acordarea compensãrii şi indexãrii prevãzute la art. 1 şi 2, societãţile comerciale cu capital majoritar de stat şi regiile autonome la care salariile se stabilesc prin negociere vor lua mãsuri de reducere a costurilor de producţie şi de creştere a productivitatii muncii, astfel încît influenta asupra creşterii preţurilor şi tarifelor sa fie minima.
ART. 4
Societãţile comerciale cu capital majoritar de stat şi regiile autonome la care salariile se stabilesc prin negociere vor acorda suma de 10.160 lei lunar brut, prevãzutã la art. 1, separat de celelalte drepturi salariale. Includerea în salariile de baza se va face treptat de cãtre fiecare unitate prin negociere cu sindicatele şi /sau cu reprezentanţii salariaţilor, începînd cu luna iunie 1993.
ART. 5
Societãţile comerciale cu capital majoritar de stat şi regiile autonome la care salariile se stabilesc prin negociere şi care pînã la data de 1 mai 1993 au încheiat contractele colective de munca sau, dupã caz, contractele individuale de munca pentru anul 1993, prin negociere cu sindicatele şi/sau cu reprezentanţii salariaţilor, pot acorda suma prevãzutã la art. 1, integral sau parţial, numai în cazul şi în cuantumul în care, fata de salariile negociate, se considera justificatã o astfel de mãsura. Suma respectiva va fi preluatã în salariile de baza începînd cu data de 1 mai 1993.
ART. 6
La societãţile comerciale cu capital majoritar de stat şi regiile autonome unde salariile se stabilesc prin negociere, la care prin contractele colective de munca s-a prevãzut acordarea în mod gratuit sau cu un preţ redus a unora dintre produsele sau serviciile la care se retrage subvenţia şi acestea nu sînt aprobate prin acte normative, valoarea compensatiei prevãzute la art. 1 se corecteaza cu suma corespunzãtoare, calculatã pe baza cantitãţii de produse sau servicii stabilite a se acorda lunar şi a diferenţei dintre preţul aplicat de la 1 mai 1993, dupã retragerea subvenţiilor, şi cel aplicat pînã la data respectiva.
ART. 7
(1) Coeficientul de indexare se va calcula de cãtre fiecare societate comercialã cu capital majoritar de stat şi regie autonomã la care salariile se stabilesc prin negociere prin raportarea valorii indexãrii de 3.000 lei brut lunar la salariul mediu realizat în perioada martie-aprilie 1993, inclusiv indexarea acordatã în baza prevederilor <>Hotãrîrii Guvernului nr. 124/1993 . La stabilirea salariului mediu, în vederea determinãrii coeficientului de indexare pe fiecare societate comercialã sau regie autonomã la care salariile se stabilesc prin negociere, vor fi luate în considerare drepturile prevãzute în anexa la <>Hotãrîrea Guvernului nr. 496/1992 , precum şi numãrul mediu de personal din lunile martie-aprilie 1993.
(2) Coeficientul concret de indexare, în limita celor prevãzute la alin. (1), se stabileşte de cãtre consiliul de administraţie al fiecãrei societãţi comerciale sau regii autonome la care salariile se stabilesc prin negociere, cu consultarea sindicatelor sau, dupã caz, a reprezentanţilor salariaţilor, în funcţie de fondul ce poate fi destinat plãţii salariilor, rezultat în raport cu producţia sau volumul de activitate realizat, fãrã ca prin aceasta unitatea sa înregistreze pierderi. La regiile autonome prevãzute cu subventie, indexarea se va face cu încadrarea în subvenţiile aprobate potrivit legii.
ART. 8
Prevederile art. 1 şi 2 din prezenta hotãrîre vor fi avute în vedere în mod corespunzãtor la stabilirea mãsurilor ce pot fi luate de Guvern, potrivit legii, pentru frinarea procesului inflationist şi al somajului.
ART. 9
(1) Salariile personalului din instituţiile publice se indexeazã, începînd cu data de 1 mai 1993, cu coeficientul de 6,8%. Sumele rezultate din indexare se includ în drepturile la care se referã, obtinindu-se noile cuantumuri ale acestora.
(2) Salariile indexate, potrivit alin. (1), se majoreazã cu suma de 10.160 lei lunar brut ca urmare a creşterii preţurilor de consum şi tarifelor la produsele şi serviciile la care se elimina în întregime subvenţia, începînd cu data de 1 mai 1993. Suma de 10.160 lei lunar brut se va acorda separat de celelalte drepturi salariale, urmînd a fi inclusã în mod corespunzãtor în salariile de baza prin actele normative pe baza cãrora se stabilesc salariile în instituţiile publice.
(3) Prevederile alin. (1) şi (2) se aplica în mod corespunzãtor şi la regiile autonome cu specific deosebit, la care salariile sînt aprobate prin hotãrîri ale Guvernului.
(4) Nivelurile noi ale salariilor pentru personalul instituţiilor publice, precum şi pentru personalul regiilor autonome cu specific deosebit vor fi calculate şi transmise acestora de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.
ART. 10
În luna iulie 1993, dupã cunoaşterea datelor statistice referitoare la creşterea efectivã a preţurilor de consum din luna iunie 1993, se va reexamina, cu consultarea sindicatelor şi patronatului, valoarea indexãrii medii pe salariat, tinindu-se seama de diferenţele ce pot aparea în prognoza creşterii preţurilor de consum pe intreaga perioada mai-iunie 1993, precum şi de evoluţia salariului mediu pe economie, a producţiei şi productivitatii muncii.
ART. 11
(1) Compensaţia stabilitã potrivit art. 1 şi art. 9 alin. (2) face parte din salariu şi se acorda proporţional cu timpul lucrat în program normal de lucru. Aceasta se cuprinde în fondul de salarii şi se ia în calcul, potrivit legii, la stabilirea drepturilor şi obligaţiilor care se determina în raport cu salariul şi, respectiv, fondul de salarii, cumulindu-se, în vederea impozitãrii, cu celelalte drepturi salariale.
(2) Pînã la includerea compensatiei prevãzutã la art. 1 şi art. 9 alin. (2) în salariul de baza, aceasta se va lua în calcul la stabilirea indemnizaţiei pentru concediu de odihna. Compensaţia prevãzutã se va lua în calcul şi pentru determinarea cuantumului altor drepturi ce se determina în funcţie de salariul de baza, proporţional cu procentele aplicate la salariul de baza în raport cu care se stabilesc drepturi, conform reglementãrilor în vigoare, respectiv indemnizaţiile pentru incapacitate temporarã de munca, pentru îngrijirea copilului bolnav sau pentru îngrijirea copilului în virsta de pînã la 1 an, indemnizaţiile acordate, în baza prevederilor <>Hotãrîrii Guvernului nr. 307/1991 , republicatã, personalului trimis în strãinãtate pentru o perioada care depãşeşte 3 luni, necesare întreţinerii locuinţei şi persoanelor aflate în întreţinere legalã, precum şi alte drepturi similare stabilite cu avizul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale şi Ministerului Finanţelor.
(3) Compensaţia prevãzutã la art. 1 şi art. 9 alin. (2) are caracter de spor permanent în sensul prevederilor Legii nr. 49/1992, pentru care se plãteşte contribuţia de 3% aferentã pensiei suplimentare.
(4) La stabilirea contribuţiei de 1% pentru fondul de şomaj, compensaţia prevãzutã la art. 1 şi art. 9 alin. (2) nu se ia în calcul pînã la includerea acesteia în salariul de baza.
ART. 12
(1) În cazul cumulului de funcţii, compensaţia pentru creşterea preţurilor la produsele şi serviciile la care se retrage subvenţia se acorda o singura data la unitatea unde persoana în cauza îşi are funcţia de baza.
(2) Persoanele care cumuleazã fracţiuni de norma în vederea realizãrii unei norme întregi vor beneficia de compensaţie proporţional cu fracţiunea de norma, pînã la realizarea compensatiei integrale, prevãzutã la art. 1 şi art. 9 alin. (2).
(3) Pînã la includerea compensatiei în salariul de baza, persoanele care cumuleazã, potrivit legii, pensia cu salariul vor beneficia de compensaţia acordatã la pensie, iar de la locul de munca, de diferenţa dintre compensaţia în suma fixa acordatã salariaţilor şi cea primitã în calitate de pensionar.
ART. 13
Începînd cu data de 1 mai 1993, salariul de baza minim brut pe ţara se stabileşte la 28.950 lei lunar pentru un program complet de lucru de 170 ore în medie pe luna, ceea ce reprezintã 170,30 lei pe ora, care cuprinde şi compensaţia prevãzutã la art. 1.
ART. 14
(1) Ajutorul de şomaj se indexeazã, începînd cu data de 1 mai 1993, cu coeficientul de 6,8%. La ajutorul de şomaj indexat se va adauga şi partea din compensaţia prevãzutã la <>art. 1, calculatã prin aplicarea procentului stabilit de Legea nr. 1/1991 , republicatã, cu care s-a determinat ajutorul de şomaj. Ajutorul de şomaj astfel stabilit nu poate fi mai mic de 75%, 80% şi, respectiv, 85%, dupã caz, din salariul de baza minim pe ţara, net, asa cum prevede <>Legea nr. 1/1991 , republicatã.
(2) Pînã la includerea compensatiei în salariul de baza, la calculul ajutorului de şomaj ce se va stabili dupã data de 1 mai 1993 compensaţia se va determina în acelaşi mod cu cel prevãzut la alin. (1).
(3) Alocaţia de sprijin va fi majoratã, începînd cu data de 1 mai 1993, în condiţiile prevãzute de <>Legea nr. 1/1991 , republicatã, ţinînd seama de salariul de baza minim brut pe ţara, stabilit potrivit prevederilor art. 13 din prezenta hotãrîre.
ART. 15
Noile transe de venituri lunare impozabile ce se aplica începînd cu drepturile salariale ale lunii mai 1993, stabilite în baza procentului general de compensare-indexare de 30% sînt cele prevãzute în anexa, care face parte integrantã din prezenta hotãrîre.
ART. 16
Societãţile comerciale cu capital majoritar de stat, regiile autonome la care salariile se stabilesc prin negociere şi instituţiile publice vor acorda cel puţin 50% din compensaţia cuvenitã, prevãzutã la art. 1 şi art. 9 alin. (2), în prima decada a lunii mai 1993, sub forma de avans.
ART. 17
În aplicarea prevederilor prezentei hotãrîri, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi Ministerul Finanţelor pot emite precizãri.
ART. 18
Prevederile prezentei hotãrîri cu privire la compensarea-indexarea salariilor la societãţile comerciale cu capital majoritar de stat se vor aplica, în mod corespunzãtor, şi în cazul societãţilor comerciale cu capital privat sau mixt, precum şi în cazul unitãţilor cooperatiste şi obşteşti, în scopul asigurãrii protecţiei sociale a personalului din cadrul acestora.
ART. 19
Nerespectarea prevederilor prezentei hotãrîri atrage rãspunderea, dupã caz, disciplinarã, materialã, penalã sau civilã, conform legii.

PRIM-MINISTRU
NICOLAE VACAROIU

Contrasemneazã:
---------------
p. Ministru de stat, ministrul muncii şi protecţiei sociale,
Gheorghe Brehoi,
secretar de stat

p. Ministru de stat, ministrul finanţelor,
Dan Mogos,
secretar de stat


ANEXA 1


TRANŞELE DE VENITURI IMPOZABILE ŞI COTELE DE IMPOZIT
ce se vor aplica începînd cu plata drepturilor salariale pentru luna mai 1993
-------------------------------------------------------------------------------
Venitul lunar impozabil Impozit lunar
-lei-
-------------------------------------------------------------------------------
pînã la - 2.700 6%
2.701 - 3.000 162 + 10% pentru ceea ce depãşeşte 2.700 lei
3.001 - 4.000 192 + 18% pentru ceea ce depãşeşte 3.000 lei
4.001 - 6.800 372 + 22% pentru ceea ce depãşeşte 4.000 lei
6.801 - 11.000 988 + 23% pentru ceea ce depãşeşte 6.800 lei
11.001 - 16.400 1.954 + 24% pentru ceea ce depãşeşte 11.000 lei
16.401 - 27.700 3.250 + 25% pentru ceea ce depãşeşte 16.400 lei
27.701 - 38.600 6.075 + 26% pentru ceea ce depãşeşte 27.700 lei
38.601 - 54.900 8.909 + 28% pentru ceea ce depãşeşte 38.600 lei
54.901 - 82.400 13.473 + 31% pentru ceea ce depãşeşte 54.900 lei
82.401 - 110.000 21.998 + 35% pentru ceea ce depãşeşte 82.400 lei
110.001 - 137.500 31.658 + 40% pentru ceea ce depãşeşte 110.000 lei
peste - 137.500 42.658 + 45% pentru ceea ce depãşeşte 137.500 lei
-------------------------------------------------------------------------------

------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016