Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARIRE nr. 98 din 6 februarie 1991  privind infiintarea Regiei autonome Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARIRE nr. 98 din 6 februarie 1991 privind infiintarea Regiei autonome "Multiproduct"

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 38 din 23 februarie 1991
Guvernul României hotãrãşte:

ART. 1
Pe data prezentei hotãrîri se înfiinţeazã Regia autonomã "Multiproduct", cu sediul în municipiul Bucureşti.
Regia autonomã "Multiproduct" se organizeazã şi funcţioneazã în conformitate cu <>Legea nr. 15/1990 privind reorganizarea unitãţilor economice de stat ca regii autonome şi societãţi comerciale şi cu regulamentul de organizare şi funcţionare, anexa la prezenta hotãrîre.
ART. 2
Regia autonomã "Multiproduct" are ca scop asigurarea condiţiilor tehnico-materiale şi organizatorice pentru ca persoanele condamnate, din penitenciare, sa poatã desfasura o activitate productiva şi pentru calificarea acestora în meserii utile, în vederea reintegrarii lor sociale dupã executarea pedepsei privative de libertate.
Obiectul de activitate al regiei este producerea şi valorificarea pe piata interna şi la export, de produse industriale şi executarea de lucrãri.
ART. 3
Patrimoniul Regiei autonome "Multiproduct", în valoare de 231,5 milioane lei, stabilit pe baza bilanţului contabil din 30 septembrie 1990, este format din activul şi pasivul preluate de la Întreprinderea de metalurgie prelucratoare Aiud, Fabrica de mobila Gherla, Fabrica de mobila I. L. Caragiale, Întreprinderea de impletituri şi confecţii metalice Poarta Alba, Întreprinderea de confecţii Tirgsor şi Întreprinderea de incaltaminte Craiova, care se desfiinţeazã.
Valoarea patrimoniului va fi corectatã dupã finalizarea completa a evaluãrilor acestuia, în termen de 45 de zile de la data prezentei hotãrîri.
ART. 4
În structura Regiei autonome "Multiproduct" funcţioneazã, ca subunitati: Întreprinderea de metalurgie prelucratoare Aiud, Fabrica de mobila Gherla, Fabrica de mobila I. L. Caragiale, Întreprinderea de impletituri şi confecţii metalice Poarta Alba, Întreprinderea de confecţii Tirgsor şi Întreprinderea de incaltaminte Craiova.
Regia autonomã "Multiproduct" poate infiinta în structura sa secţii şi ateliere.
ART. 5
Personalul trecut la regie şi la subunitatile sale, de la Direcţia generalã a penitenciarelor şi de la unitãţile economice desfiinţate, este considerat transferat în interesul serviciului.
Ofiţerii, maistrii militari şi subofiterii care îşi desfãşoarã activitatea în cadrul Regiei autonome Multiproduct" şi în subunitatile din structura acesteia îşi menţin toate drepturile ce decurg din calitatea de militar, potrivit legii.
ART. 6
Pe data prezentei hotãrîri se abroga H.C.M. nr. 516/1963 privind înfiinţarea întreprinderilor economice subordonate Ministerului de Interne.

PRIM-MINISTRU ○
PETRE ROMAN


ANEXA 1

REGULAMENT
de organizare şi funcţionarea a Regiei autonome "Multiproduct"

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Regia autonomã "Multiproduct" este persoana juridicã, funcţioneazã pe baza de gestiune economicã şi autonomie financiarã şi îşi desfãşoarã activitatea pe baza prezentului regulament.
ART. 2
Sediul regiei este în municipiul Bucureşti, sectorul 2, strada Maria Ghiculeasa nr. 47.

CAP. 2
Scopul, obiectul de activitate şi atribuţiile regiei

ART. 3
Regia are ca scop asigurarea condiţiilor tehnico-materiale şi organizatorice pentru ca persoanele condamnate, din penitenciare, sa poatã desfasura o activitate productiva şi pentru calificarea acestora în meserii utile, în vederea reintegrarii lor sociale dupã executarea pedepsei privative de libertate.
ART. 4
Regia are ca obiect de activitate producerea şi valorificarea, pe piata interna şi la export, de produse industriale şi executarea de lucrãri.
ART. 5
Principalele atribuţii ale regiei autonome sînt urmãtoarele:
- asigura programarea şi urmãrirea producţiei, precum şi a lucrãrilor de menţinere a capacitãţilor de producţie şi crearea de noi capacitãţi;
- urmãreşte conducerea proceselor tehnologice şi de munca pentru utilizarea raţionalã a forţei de munca, a utilajelor şi instalaţiilor din dotare în condiţii de siguranta deplina de funcţionare;
- asigura coordonarea activitãţii de calificare a forţei de munca specialã şi de pregãtire profesionalã a personalului militar şi civil de specialitate, precum şi a mãsurilor de protecţie socialã a forţei de munca;
- studiazã piata interna şi externa pentru cunoaşterea tehnologiilor moderne, în vederea orientarii dezvoltãrii tehnologice, a aprovizionarii şi desfacerii produselor;
- asigura finanţarea şi executarea lucrãrilor de investiţii şi construcţii-montaj;
- programeaza, coordoneazã şi urmãreşte activitatea organizatoricã în vederea asigurãrii reparaţiilor şi întreţinerii utilajelor din dotare;
- efectueazã export de produse din nomenclatorul propriu de fabricaţie, precum şi importul de maşini, utilaje, materii prime, piese de schimb necesare, în condiţiile reglementãrilor legale în vigoare, organizindu-şi compartiment specializat în comerţul exterior, marketing şi conjunctura;
- întocmeşte proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli, realizeazã programarea şi executarea activitãţii economico-financiare şi analizeazã modul de execuţie a acestora;
- urmãreşte rentabilizarea continua a întregii activitãţi desfãşurate.
ART. 6
Regia autonomã "Multiproduct" poate beneficia de credite bancare şi îşi constituie fonduri proprii, potrivit legii.

CAP. 3
Patrimoniul

ART. 7
Regia autonomã "Multiproduct" are un patrimoniu în valoare de 231,5 milioane lei, conform bilanţului contabil întocmit la data de 30 septembrie 1990. Patrimoniul constituit se transmite regiei prin hotãrîrea privind înfiinţarea Regiei autonome "Multiproduct".
ART.8
Regia autonomã "Multiproduct" este proprietara bunurilor din patrimoniul sau. În exercitarea dreptului de proprietate, regia autonomã poseda, foloseşte şi dispune în mod autonom, potrivit legii, de bunurile pe care le are în patrimoniul sau şi culege fructele, în vederea realizãrii scopului pentru care a fost constituitã.

CAP. 4
Structura regiei

ART. 9
Regia autonomã "Multiproduct" are în structura sa organizatoricã întreprinderi şi fabrici necesare realizãrii obiectului sau de activitate. De asemenea, regia autonomã poate infiinta, în structura sa, secţii şi ateliere.
ART. 10
Subunitatile din structura regiei funcţioneazã pe baza de gestiune economicã
ART. 11
În cadrul regiei se constituie servicii şi birouri.

CAP. 5
Organele de conducere

ART. 12
Conducerea Regiei autonome "Multiproduct" se asigura prin:
- consiliul de administraţie;
- directorul general al regiei.
ART. 13
Consiliul de administraţie se numeşte prin ordin al ministrului justiţiei şi este compus din 15 persoane, din care una este directorul general al regiei.
Din Consiliul de administraţie al Regiei autonome "Multiproduct" fac parte, în mod obligatoriu, un reprezentant al Ministerului Finanţelor, un reprezentant al Oficiului central de stat pentru probleme speciale şi un reprezentant al Ministerului Justiţiei. Ceilalţi membri vor fi numiţi din personalul militar şi civil, ingineri, economişti şi jurişti, specialişti în domeniul de activitate al regiei.
ART. 14
Consiliul de administraţie al Regiei autonome "Multiproduct" îşi desfãşoarã activitatea în conformitate cu propriul sau regulament de organizare şi funcţionare.
ART. 15
Atribuţiile Consiliului de administraţie al Regiei autonome "Multiproduct" sînt urmãtoarele:
- aproba structura organizatoricã, funcţionalã şi de personal a regiei şi subunitatilor acesteia;
- aproba politica de dezvoltare;
- hotãrãşte asupra constituirii de noi subunitati, realizãrii şi dezvoltãrii activitãţii productive şi comerciale, precum şi creşterii numãrului de deţinuţi ce pot fi calificaţi în meserii specifice;
- aproba delegarile de atribuţii şi limitele de competenta pe domenii de activitate, pentru subunitatile din structura regiei;
- aproba politica de vinzari;
- examineazã şi aproba bugetul de venituri şi cheltuieli, bilanţul contabil, contul de profit şi pierderi;
- aproba utilizarea fondului valutar;
- asigura realizarea dispoziţiilor în vigoare privind protecţia mediului înconjurãtor;
- stabileşte nivelul de salarizare a personalului, potrivit prevederilor legale;
- hotãrãşte în orice alte probleme privind activitatea regiei, cu excepţia celor date în competenta altor organe, potrivit legii.
ART. 16
Activitatea curenta a Regiei autonome "Multiproduct" este condusã de un director general, numit de consiliul de administraţie, cu acordul ministrului justiţiei.
ART. 17
Consiliul de administraţie al Regiei autonome "Multiproduct" se întruneşte în şedinţe ordinare o data pe luna şi la cererea preşedintelui sau a unei treimi din membri, ori de cîte ori este nevoie.
ART. 18
Pentru luarea unor decizii complexe, consiliul de administraţie poate atrage în activitatea de analiza consilieri şi consultanţi din diferite sectoare. Activitatea acestora va fi recompensata conform înţelegerii, pe baza de contract.
ART. 19
Consiliul de administraţie, în prima luna a anului urmãtor, prezintã ministrului justiţiei un raport asupra activitãţii regiei pe anul precedent şi asupra programului de activitate pentru anul în curs.
ART. 20
Organele de conducere ale întreprinderilor şi fabricilor din structura regiei sînt:
- comitetul de direcţie;
- directorul.
ART. 21
Directorul general al regiei angajeazã, încadreazã şi concediazã personalul din aparatul funcţional al regiei, precum şi personalul din conducerea subunitatilor din structura sa, exclusiv personalul militar. Personalul din cadrul subunitatilor se angajeazã, se încadreazã şi se concediazã de cãtre directorul acestora.
Numirea şi schimbarea din funcţie a personalului militar care îşi desfãşoarã activitatea în cadrul regiei sau subunitatilor din structura se fac de şeful Direcţiei generale a penitenciarelor, la propunerea directorului general al regiei.
Nivelul de salarizare a personalului regiei se stabileşte de consiliul de administraţie în funcţie de studii şi munca prestatã, cu respectarea limitei minime pe economie.
ART. 22
Componenta, atribuţiile, competentele şi împuternicirile directorului şi comitetului de direcţie ale subunitatilor din structura se stabilesc de consiliul de administraţie al regiei.

CAP. 6
Bugetul de venituri şi cheltuieli

ART. 23
Regia autonomã "Multiproduct" întocmeşte anual bugetul de venituri şi cheltuieli, bilanţ contabil şi cont de profit şi pierderi, dupã modelele stabilite de Ministerul Finanţelor.
Bilanţul contabil anual şi contul de profit şi pierderi se aproba de Ministerul Finanţelor şi se publica în Monitorul Oficial, Partea a IV-a.
ART. 24
Regia autonomã "Multiproduct" constituie fondul de rezerva şi fondul de dezvoltare, precum şi alte fonduri necesare desfãşurãrii activitãţii.
ART. 25
Exerciţiul economico-financiar începe la 1 ianuarie şi se sfirseste la 31 decembrie ale fiecãrui an.

CAP. 7
Relaţiile regiei

ART. 26
Relaţiile comerciale ale regiei cu alte regii şi societãţi comerciale, precum şi cu statul, se desfãşoarã pe baza contractualã.
Pentru asigurarea forţei de munca din penitenciare, subunitatile din structura regiei încheie contracte cu acestea, în limitele şi condiţiile stabilite în acest scop de regie şi, respectiv, de Direcţia generalã a penitenciarelor.
ART. 27
În relaţiile cu terţi, regia practica preţuri libere, negociate, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
ART. 28
Avînd în vedere caracterul special al activitãţii sale, Regia autonomã "Multiptoduct" nu se poate asocia cu alte regii sau societãţi comerciale.
ART. 29
Litigiile de orice fel în care sînt implicate Regia autonomã "Multiproduct" şi subunitatile din structura sa se soluţioneazã de instanţele judecãtoreşti competente, potrivit legii.

CAP. 8
Dispoziţii finale

ART. 30
Pînã la eliminarea totalã a sistemului de repartiţie a materiilor prime, materialelor, combustibililor şi energiei, regia autonomã asigura legatura cu Oficiul central de stat pentru probleme speciale, Ministerul Resurselor şi Industriei, precum şi cu celelalte departamente din economia nationala, şi asigura repartiţiile necesare subunitatilor din componenta sa.
ART. 31
Regia autonomã este obligatã sa-şi desfãşoare activitatea cu respectarea dispoziţiilor privind protecţia mediului înconjurãtor şi sa-şi realizeze din surse proprii mijloace adecvate în acest scop.
ART. 32
Prezentul regulament se completeazã cu dispoziţiile <>Legii nr. 15/1990 privind reorganizarea unitãţilor economice de stat ca regii autonome şi societãţi comerciale, precum şi cu celelalte reglementãri în vigoare.


-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016