Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARIRE Nr. 859 din 25 octombrie 1995  privind acordarea de burse si alte facilitati financiare si materiale pentru copii, elevii, studentii si cursantii din invatamintul de stat    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARIRE Nr. 859 din 25 octombrie 1995 privind acordarea de burse si alte facilitati financiare si materiale pentru copii, elevii, studentii si cursantii din invatamintul de stat

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL NR. 250 din 1 noiembrie 1995
În temeiul dispoziţiilor art. 7, art. 15 alin. (5), art. 18, art. 170 şi <>art. 175 din Legea învãţãmîntului nr. 84/1995 ,

Guvernul României hotãrãşte:

ART. 1
(1) Bursele care se acorda elevilor şi studenţilor de la bugetul de stat reprezintã o suma fixa, diferenţiatã pe forme de învãţãmînt şi pe categorii de beneficiari, precum şi dreptul unor cetãţeni strãini de a studia în România fãrã suportarea taxelor de şcolarizare.
(2) Bursele de merit şi de studiu se stabilesc în funcţie de rezultatele la învãţãtura şi se acorda elevilor şi studenţilor de la cursurile de zi potrivit prevederilor cuprinse în anexa nr. 1 şi, respectiv, în anexa nr. 2 la prezenta hotãrîre.
(3) Bursa de ajutor social poate consta, dupã caz, în:
a) în învãţãmîntul preşcolar - ajutorul acordat de cãtre stat pentru copii aflaţi în grãdiniţele cu program prelungit şi sãptãmînal, pentru suportarea unei pãrţi din costul hranei, diferenţiat în funcţie de numãrul de copii din fiecare familie, aflaţi în crese şi grãdiniţe, şi de veniturile lunare brute cumulate ale pãrinţilor sau ale susţinãtorilor legali, în condiţiile <>Hotãrîrii Guvernului nr. 360/1991 , cu modificãrile ulterioare;
b) în învãţãmîntul primar, secundar şi postliceal de stat - o suma acordatã lunar elevilor, în cazul în care nu beneficiazã de bursa de studiu, în funcţie de veniturile lunare ce revin pe membru de familie, potrivit anexei nr. 1;
c) în învãţãmîntul superior - o suma acordatã lunar studenţilor, în cazul în care nu beneficiazã de bursa de studiu sau de bursa de merit, în funcţie de veniturile lunare ce revin pe membru de familie, potrivit anexei nr. 2; în cazurile prevãzute în anexa nr. 2 lit. B, studenţii pot beneficia şi de burse de ajutor social pentru maternitate, îmbrãcãminte sau deces;
d) în învãţãmîntul primar, secundar, postliceal şi superior - o suma acordatã ocazional elevilor şi studenţilor în situaţiile prevãzute în anexele nr. 1 şi 2 la prezenta hotãrîre.
ART. 2
Alocaţiile zilnice de hrana pentru copii, elevi şi studenţi sînt cele prevãzute în anexa nr. 3.
ART. 3
Cuantumurile prevãzute în anexele nr. 1-3 reprezintã sume nete şi se aplica începînd cu anul de învãţãmînt 1995/1996 (drepturile aferente lunii octombrie 1995) şi se indexeazã periodic, prin hotãrîre a Guvernului, în raport cu evoluţia preţurilor de consum.
ART. 4
(1) Cheltuielile de întreţinere a cãminelor studenţeşti se acoperã, conform legii, din veniturile proprii ale unitãţilor şi instituţiilor de învãţãmînt respective şi se completeazã cu subvenţii acordate din bugetul de stat.
(2) Studenţii contribuie la constituirea veniturilor proprii ale unitãţilor şi instituţiilor de învãţãmînt superior, prevãzute la alin. (1), prin plata tarifelor de cazare.
ART. 5
Tarifele plãtite de studenţii romani şi cetãţenii strãini (studenţi, doctoranzi şi cei veniti la specializare) bursieri ai statului roman sau pe cont propriu nevalutar, se stabilesc în funcţie de gradul de confort şi de numãrul de persoane cazate într-o camera şi sînt prevãzute în anexa nr. 4.
ART. 6
Studenţii, doctoranzii şi ţinerii veniti la specializare din Republica Moldova şi Ucraina, bursieri ai statului roman, care locuiesc în cãminele studenţeşti, sînt scutiţi de plata tarifului de cazare.
ART. 7
Cetãţenii strãini care studiazã în ţara noastrã pe cont propriu valutar şi locuiesc în cãminele studenţeşti plãtesc tariful de cazare în dolari S.U.A., pentru camera, prevãzut în anexa nr. 5.
ART. 8
Studenţii, doctoranzii şi persoanele venite la specializare, bursieri ai statului roman sau pe cont propriu nevalutar, care locuiesc în camerele din cãminele studenţeşti în numãr sub cel normat pe camera, plãtesc tariful de cazare pentru locul (locurile) neocupat(e) în dolari S.U.A. ca şi cei prevãzuţi în art. 7, calculat conform anexei nr. 5.
ART. 9
Pentru cadrele didactice care se pot caza în cãminele studenţeşti, în limita locurilor disponibile, dupã cazarea studenţilor, se stabilesc tarifele de cazare prevãzute în anexa nr. 6.
ART. 10
În perioada vacantei de vara a studenţilor pot fi cazate în sistem hotelier şi alte persoane decît studenţi. Pentru aceste persoane se stabilesc tarife negociabile de cazare dar nu mai puţin de 2.000 lei/zi/loc, pentru camere cu grup sanitar pe palier, iar pentru garsoniera, nu mai puţin de 4.000 lei/zi/loc.
ART. 11
Regia de cantina pentru studenţii care servesc masa la cantine studenţeşti se stabileşte în cote procentuale din valoarea mesei servite, astfel:
- 10% pentru meniuri fixe;
- 20% pentru meniuri "a la carte".
ART. 12
(1) Veniturile realizate din regia de cãmin şi cantina constituie sursa de venituri proprii.
(2) Veniturile prevãzute la alin. (1) se utilizeazã numai pentru finanţarea activitãţilor cãminelor şi cantinelor studenţeşti, completate cu subvenţii de la bugetul de stat.
ART. 13
Ministerul Învãţãmîntului, împreunã cu Ministerul Culturii şi Ministerul Tineretului şi Sportului vor elabora instrucţiuni de aplicare a prevederilor <>art. 174 şi 175 din Legea învãţãmîntului nr. 84/1995 referitoare la accesul studenţilor pe baza de tarife reduse la muzee, concerte, spectacole de teatru, opera, filme şi la alte manifestãri cultural-sportive organizate de instituţii publice, precum şi la finanţarea de la bugetul public naţional a activitãţilor extraşcolare - ştiinţifice, tehnice, cultural-artistice şi sportive -, precum şi a taberelor de creaţie, sportive şi de odihna ale elevilor şi studenţilor.
ART. 14
La data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrîri, <>Hotãrîrea Guvernului nr. 657/1994 privind acordarea de burse, alte forme de sprijin material, precum şi ajutoare sociale pentru studenţii şi elevii romani din învãţãmîntul de stat, cursuri de zi, fãrã taxa de studii, cu modificãrile ulterioare, precum şi <>Hotãrîrea Guvernului nr. 286/1993 privind stabilirea tarifelor de cazare la cãminele studenţeşti şi a regiei de cantina se abroga.
ART. 15
Anexele nr. 1-6 fac parte integrantã din prezenta hotãrîre.

PRIM-MINISTRU
NICOLAE VACAROIU

Contrasemneazã:
---------------
p. Ministrul învãţãmîntului,
Sorin Ionescu,
secretar de stat

Ministru de stat, ministrul finanţelor,
Florin Georgescu

ANEXA 1

Cuantumul, condiţiile de şcolarizare, condiţiile de venituri şi metodologia de acordare a bursei de merit, a bursei de studiu şi a bursei de ajutor social elevilor din învãţãmîntul primar, secundar şi postliceal de stat, cursuri de zi

Bursele de merit şi bursele de studiu se pot acorda elevilor din învãţãmîntul de stat, cursuri de zi, în funcţie de rezultatele obţinute la învãţãtura, iar bursele de ajutor social se pot acorda elevilor în funcţie de situaţia materialã a pãrinţilor sau a susţinãtorilor legali.
Bursele de merit, bursele de studiu şi bursele de ajutor social se stabilesc pe baza criteriilor generale şi specifice stabilite potrivit <>art. 170 alin. (4) din Legea învãţãmîntului nr. 84/1995 , avîndu-se în vedere şi prevederile din prezenta hotãrîre, şi se acorda elevilor la propunerea consiliilor de administraţie din şcoli, cu aprobarea inspectoratelor şcolare.

I. Bursa de merit
1. a) Bursa de merit se acorda elevilor, începînd cu trimestrul al II-lea al clasei a IX-a, respectiv anul I, dacã obţin cel puţin media trimestriala 9,80 şi media 10 la purtare.
b) Bursele de merit se acorda şi în trimestrul I elevilor din clasele X-XII (XIII) şi, respectiv, celor din anii II-IV, dacã au obţinut în anul şcolar anterior media generalã de cel puţin 9,80 şi media 10 la purtare.
c) Bursele de merit se revizuiesc trimestrial, luindu-se în considerare rezultatele trimestrului anterior.
2. Bursele de merit se acorda anual elevilor din învãţãmîntul liceal, dacã în anul şcolar anterior au fost premiati la olimpiadele internaţionale şcolare pe discipline de învãţãmînt.

II. Bursa de studiu
Bursa de studiu se acorda în baza aceloraşi criterii ca şi bursa de merit, condiţia de medie trimestriala sau anuala fiind de cel puţin 9,00 şi 10 la purtare.

III. Bursa de ajutor social
A. Bursa de ajutor social se poate acorda lunar elevilor, astfel:
1. Categorii de beneficiari:
-------------------------
a) orfani de ambii pãrinţi, cei necuprinsi în casele de copii, deşi îndeplinesc condiţiile de a fi primiţi în aceste instituţii, cei care au fost bolnavi TBC şi sînt în evidenta dispensarelor medicale, cei care suferã de diabet, boli maligne, sindromuri de malabsorbtie grave, insuficiente renale cronice, astm bronsic, epilepsie, cardiopatii congenitale, hepatita cronica, glaucom, miopie grava, boli imunologice, cei infestati cu virusul HIV sau bolnavi de SIDA, cei care suferã de poliartrita juvenila, spondilita anchilozanta sau reumatism articular acut. Acordarea burselor pe motive medicale se va face numai dupã efectuarea unor anchete sociale, cu participarea medicului de circa, pentru a se analiza şi starea materialã a familiei;
b) elevi din învãţãmîntul primar şi gimnazial din mediul rural care se încadreazã în situaţia prevãzutã la <>art. 17 alin. (2) din Legea învãţãmîntului nr. 84/1995 şi pentru care nu se poate asigura masa în natura;
c) elevi proveniţi din familii care îndeplinesc în mod cumulat urmãtoarele condiţii:
- nu realizeazã un venit lunar pe membru de familie mai mare de 50% din salariul minim brut pe ţara, indexat;
- nu deţin terenuri agricole cu o suprafata mai mare de 20.000 mp în zonele colinare şi de şes şi de 40.000 mp în zonele montane.
Numãrul burselor şcolare acordate în condiţiile lit. c) nu poate depãşi 1% din numãrul total al elevilor de la tipul de învãţãmînt respectiv la nivelul judeţului (al municipiului Bucureşti).
La condiţiile materiale egale bursa se acorda cu prioritate elevilor cu situaţia la învãţãtura mai buna;
d) elevi din unitãţile de învãţãmînt de stat, cursuri de zi şi seral, cãrora li se aplica prevederile art. 8 lit. s) din Legea nr. 42/1990, republicatã, în baza certificatului eliberat de Comisia pentru aplicarea Legii nr. 42/1990, care atesta calitatea sa ori a unuia dintre pãrinţi de "Erou-martir" sau "Luptãtor pentru Victoria Revoluţiei Romane din Decembrie 1989", cu una dintre menţiunile: rãnit, reţinut, rãnit şi reţinut, remarcat prin fapte deosebite.
2. Pentru obţinerea bursei de ajutor social, elevii sau reprezentanţii legali ai acestora depun la comisia de atribuire a burselor de ajutor social din unitatea de învãţãmînt, în termenul stabilit de aceasta, o cerere însoţitã de acte doveditoare ale dreptului de acordare a bursei de ajutor social.
3. Bursele de ajutor social se acorda la începutul anului şcolar şi se pot revizui trimestrial în situaţia de aparitie a noi cazuri care se pot încadra în condiţiile pct. 1 lit. a).
4. Pentru determinarea venitului mediu pe membru de familie se vor depune acte doveditoare la începutul fiecãrui an sau, trimestrial, dacã este cazul. La stabilirea venitului mediu pe membru de familie se iau în calcul toate veniturile realizate de familie.

B. Ajutoare ocazionale acordate elevilor
Elevii din învãţãmîntul de stat, cursuri de zi, în virsta de pînã la 16 ani, ale cãror venituri brute lunare pe membru de familie nu depãşeşte 75% din salariul minim brut pe ţara, indexat, pot beneficia, pe baza documentelor doveditoare de venituri, la începutul fiecãrui an şcolar, de un ajutor ocazional în valoarea cuantumului bursei de ajutor social pentru învãţãmîntul primar şi gimnazial, acordatã pe o luna.

IV. Perioada de acordare a burselor
1. Bursele de merit, de studiu şi de ajutor social se acorda pe perioada cursurilor şcolare, inclusiv pe timpul pregãtirii şi sustinerii examenului de bacalaureat sau de diploma, pe perioada practicii în producţie, precum şi pe perioada vacantelor de iarna şi de primavara.
2. Bursele de ajutor social se acorda şi pe perioada vacantei de vara elevilor care îndeplinesc condiţiile Legii nr. 42/1990, republicatã, precum şi celor care îndeplinesc condiţiile prevãzute la pct. 1 lit. a) din prezenta anexa, dupã cum urmeazã:
a) celor care au promovat anul şcolar sau celor care la sfîrşitul anului şcolar sînt corijenti la o singura disciplina de învãţãmînt şi au media anuala la purtare cel puţin 9,00;
b) absolvenţilor clasei a VIII-a care fac dovada ca au reuşit la examenul de admitere în clasa a IX-a (anul I) la o unitate de învãţãmînt de stat, cursuri de zi;
c) celor declaraţi repetenti din motive medicale.
3. Elevii bursieri nu primesc bursa pe perioada internãrii lor în spital, preventoriu sau sanatoriu, dacã aceasta este mai mare de 30 de zile.
4. Elevii aflaţi în situaţie de scutire medicalã ambulatorie îşi menţin bursa cel mult 90 de zile de la data imbolnavirii. În cazul depãşirii acestui termen, aceştia primesc bursa numai dupã data reluarii activitãţii de învãţãmînt.
5. Bursele de ajutor social nu se acorda elevilor care repeta anul şcolar, cu excepţia situaţiilor în care repetarea a fost determinata de cauze medicale, celor care în trimestrul anterior au avut doua sau mai multe corijente sau au depãşit zece absente nemotivate pe aceeaşi perioada. De asemenea, elevii cãrora li se scade nota la purtare sub 9,00 pierd dreptul la bursa socialã în trimestrul urmãtor.
V. Numãrul beneficiarilor de burse de merit nu poate sa depãşeascã 1%, iar al celor de burse de studiu 0,5% din numãrul total de elevi din clasele IX-XII (XIII) şi, respectiv, anii I-IV la nivelul judeţului (al municipiului Bucureşti).
În situaţia în care mai mulţi elevi îndeplinesc condiţiile de medie necesare pentru obţinerea burselor de merit şi a burselor de studiu, departajarea se face ţinînd seama de media generalã, iar dacã şi aceasta este egala, se iau în considerare, în ordine, mediile obţinute la urmãtoarele discipline de învãţãmînt: Limba romana, Istoria, Matematica, Fizica, Biologia.
Bursele pentru elevi se acorda la nivelul urmãtoarelor sume nete:
- lei/luna -
--------------
1. Bursa de merit 9.000
2. Bursa de studiu 6.000
3. Bursa de ajutor social:
- clasele I-VIII 19.000
- clasele IX-XII (XIII);
anii I-IV 28.000
4. Bursa pentru elevii romani din Republica Moldova şi
Ucraina, primiţi la studii în România, pentru elevii
de origine etnicã romana, pentru elevii romani cu
domiciliul în strãinãtate şi pentru elevii strãini
bursieri ai statului roman 59.000

ANEXA 2

Cuantumul, condiţiile de şcolarizare, condiţiile de venituri şi metodologia de acordare a burselor de merit, a burselor de studiu şi a burselor de ajutor social studenţilor din învãţãmîntul superior, cursuri de zi

Bursele de merit şi bursele de studiu se pot acorda studenţilor din învãţãmîntul de stat, cursuri de zi, în funcţie de rezultatele obţinute la învãţãtura, iar bursele de ajutor social, în funcţie de situaţia materialã a pãrinţilor sau a susţinãtorilor legali.
Bursele de merit, bursele de studiu şi bursele de ajutor social se acorda studenţilor pe baza criteriilor generale şi specifice stabilite potrivit <>art. 170 din Legea învãţãmîntului nr. 84/1995 , avîndu-se în vedere şi prevederile din prezenta hotãrîre.
Cursanţii din învãţãmîntul postuniversitar de studii aprofundate pot beneficia de burse de merit, burse de studiu şi burse de ajutor social în condiţiile prezentei hotãrîri.
Fondurile pentru acordarea burselor de merit, a burselor de studiu şi a burselor de ajutor social de la bugetul de stat se repartizeazã instituţiilor de învãţãmînt superior de cãtre Ministerul Învãţãmîntului, proporţional cu numãrul studenţilor de la cursurile de zi (învãţãmînt de scurta durata, învãţãmînt de lungã durata, învãţãmînt de studii aprofundate) din instituţia respectiva.

I. Bursa de merit
a) Bursa de merit se poate acorda studenţilor de la învãţãmîntul universitar începînd cu anul II de studiu, dacã în anul precedent sau dupã sesiunea din iarna au realizat cel puţin media 9,50 la învãţãmîntul tehnic, agricol şi la profilurile matematica, fizica şi chimie, respectiv 9,80 la celelalte domenii (universitar, juridic, medical, economic, artistic, educaţie fizica şi sport).
b) Bursa de merit se poate acorda şi cursanţilor învãţãmîntului de studii aprofundate începînd cu semestrul al II-lea al anului de studiu, dacã dupã primul semestru au realizat media 9,80.
c) Bursa de merit se poate acorda şi în semestrul I al primului an de studiu studenţilor care au obţinut într-unul dintre ultimii 2 ani de studii distincţii la olimpiadele şcolare internaţionale, la concursuri artistice sau sportive la nivel continental, mondial sau olimpic şi au fost declaraţi admişi în învãţãmîntul superior fãrã concurs de admitere.
d) Bursele de merit se revizuiesc la începutul semestrului al II-lea, în funcţie de rezultatele obţinute la învãţãtura, studenţii trebuind sa realizeze din promovarea tuturor examenelor programate, precum şi din verificãrile, colocviile, proiectele etc. din semestrul I, media stabilitã pentru bursa de merit în funcţie de profil. Pentru studenţii(ele) care în timpul sesiunii de examene din iarna intra în concediu medical (maternitate), bursele de merit se revizuiesc luindu-se în considerare numai rezultatele examenelor, colocviilor şi proiectelor programate în afarã concediului medical (examenele din timpul sesiunii de examene programate oficial).
e) Acordarea burselor de merit la începutul semestrului al II-lea se face în baza rezultatelor obţinute de studenţi dupã sesiunea de examene din iarna (examene, colocvii, verificãri, proiecte etc.), în condiţiile prezentei hotãrîri.

II. Bursa de studiu
1. a) Bursa de studiu se poate acorda studenţilor în funcţie de rezultatele obţinute la concursul de admitere sau în anul universitar precedent. Studenţii pot primi bursa de studiu, dacã au obţinut cel puţin media 8 (opt) la învãţãmîntul tehnic, agricol şi la profilurile matematica, fizica şi chimie, respectiv cel puţin media 8,50 la celelalte profiluri şi nu au bursa de merit.
b) Bursa de studiu se acorda cursanţilor învãţãmîntului de studii aprofundate, dacã aceştia au realizat cel puţin media generalã 9,30 la concursul de admitere în acest ciclu.
c) Bursa de studiu pentru studenţi se poate acorda numai la începutul anului universitar, pe baza mediei generale (examene, verificãri, proiecte - conform planului de învãţãmînt), obţinutã pentru anul anterior sau la examenul de admitere şi la începutul semestrului al II-lea, pe baza mediei generale obţinute dupã primul semestru.
d) Bursa de studiu se revizuieste la începutul semestrului al II-lea în funcţie de rezultatele obţinute la învãţãtura. Revizuirea se face în condiţiile prezentei hotãrîri şi ale criteriilor specifice stabilite de senatul instituţiei de învãţãmînt superior.
e) Bursele de studiu acordate studenţilor orfani, celor proveniţi din casele de copii sau din plasament familial sau studenţilor bolnavi TBC aflaţi în evidenta dispensarelor medicale nu se revizuiesc; de asemenea, bursele de studiu acordate studenţilor care nu au avut posibilitatea de a susţine examenele programate, ca urmare a faptului ca se aflau internati în spital ori în concediu medical pe intreaga durata a sesiunii sau cel puţin 60 de zile înainte de începerea acesteia, nu se revizuiesc.
2. Pentru studenţii(ele) care în timpul sesiunii de examene intra în concediu medical (maternitate), bursele de studiu se revizuiesc luindu-se în considerare rezultatele examenelor, verificãrilor, colocviilor şi proiectelor programate în afarã concediului.
3. Studenţii bursieri orfani sau bolnavi TBC aflaţi în evidenta dispensarelor medicale, care dupã sesiunea de examene din iarna obţin media generalã, rezultatã din examene, verificãri, colocvii şi proiecte, prevãzutã pentru bursele de merit, primesc bursa de merit.

III. Bursa de ajutor social
A. Bursa de ajutor social se poate acorda studenţilor astfel:
1. Categorii de beneficiari:
-------------------------
a) studenţi care nu beneficiazã de bursa de studiu sau bursa de merit, în funcţie de veniturile lunare ce revin pe membru de familie:
- nu realizeazã un venit lunar pe membru de familie mai mare de 75% din salariul minim brut pe ţara.
Numãrul burselor de ajutor social acordate în condiţiile lit. a) nu poate depãşi 4% din numãrul studenţilor de la cursurile de zi;
b) studenţi din instituţiile de învãţãmînt superior, cursuri de zi şi seral, cãrora li se aplica prevederile art. 8 lit. s) din Legea nr. 42/1990, republicatã, în baza certificatului eliberat de Comisia pentru aplicarea Legii nr. 42/1990, care atesta calitatea lor ori a unuia dintre pãrinţi de "Luptãtori pentru Victoria Revoluţiei Romane din Decembrie 1989" sau "Erou-martir", cu una dintre menţiunile: rãnit, reţinut, rãnit şi reţinut, remarcat prin fapte deosebite.
2. Pentru obţinerea bursei de ajutor social, studenţii depun la secretariatul facultãţii, în termenul stabilit, o cerere însoţitã de acte doveditoare ale dreptului de acordare a bursei de ajutor social.
3. Bursa de ajutor social se poate acorda la începutul anului universitar, precum şi la începutul semestrului al II-lea. Aceasta se poate revizui la începutul semestrului al II-lea, în situaţia apariţiei de noi cazuri care se încadreazã în criteriile de acordare a burselor stabilite.
4. Pentru determinarea venitului pe membru de familie, se vor depune acte doveditoare la începutul fiecãrui an universitar şi, eventual, la începutul semestrului al II-lea. La stabilirea venitului pe membru de familie sa iau în calcul toate veniturile brute realizate de familie.
B. Bursa de ajutor social se poate acorda şi ocazional studenţilor, astfel:
1. Bursa de ajutor social pentru îmbrãcãminte se poate acorda studenţilor orfani de ambii pãrinţi, celor proveniţi din case de copii sau din plasament familial şi celor care realizeazã venituri, pe membru de familie, de pînã la 75% din salariul minim brut pe ţara. Pentru a beneficia de bursa pentru ajutor social, studentul depune o cerere însoţitã de acte doveditoare.
Bursa de ajutor social pentru îmbrãcãminte se poate acorda de doua ori în decursul unui an universitar. Suma atribuitã este egala cu cuantumul lunar al bursei de ajutor social.
2. a) Bursa de ajutor social de maternitate se acorda pentru prima naştere, dupã cum urmeazã:
- în suma egala cu cuantumul lunar al bursei de ajutor social pentru sarcina şi lehuzie;
- în suma egala cu cuantumul lunar al bursei de ajutor social pentru procurarea lenjeriei copilului nou-nãscut.
b) Bursa de ajutor social de maternitate se acorda studentelor ai cãror soţi sînt studenţi sau efectueazã stagiul militar şi studenţilor ale cãror sotii nu realizeazã venituri.
3. Bursele de ajutor social în caz de deces se pot acorda pentru decesul unui membru al familiei studentului(ei) (soţ, sotie, copil) sau în caz de deces al studentului(ei) necasatorit(e) sau cãsãtorit(a) cu sotie/soţ care nu realizeazã venituri. Suma care se atribuie în caz de deces este egala cu cuantumul lunar al bursei de ajutor social.
4. Studenţii de la specializãrile din profilul "mine" pot primi pe timpul studiilor, pentru îmbrãcãminte de uz personal, în doua etape, bursa ocazionala de ajutor social. Pentru fiecare etapa suma acordatã este egala cu cuantumul lunar al bursei de ajutor social.
5. Bursele de ajutor social care se acorda ocazional se atribuie pe baza cererii aprobate de cãtre biroul consiliului facultãţii din care face parte studentul şi, dupã caz, a urmãtoarelor acte:
- certificat medical şi copie de pe certificatul de naştere al copilului, pentru bursa de ajutor social în caz de maternitate;
- copie de pe certificatul de deces;
- acte doveditoare privind veniturile familiei, vizate de cãtre secretariatul facultãţii din care face parte studentul.

IV. Perioada de acordare a burselor
1. Bursele de merit, de studiu şi de ajutor social se atribuie studenţilor pe durata anului universitar (cursuri, sesiuni de examene, activitãţi practice), inclusiv pe timpul pregãtirii examenului de diploma în prima sesiune, cu excepţia vacantelor. Dacã studenţii bursieri sînt orfani de ambii pãrinţi, proveniţi din case de copii sau din plasament familial ori au fost bolnavi T.B.C. şi se afla în evidenta dispensarelor medicale, bursele se atribuie şi pe durata vacantelor.
2. Pot primi burse numai studenţii promovati la încheierea anului universitar, respectiv integralisti la încheierea semestrului I, pentru acordarea burselor în semestrul al II-lea, în condiţiile efectuãrii integrale a activitãţilor universitare obligatorii prevãzute în planurile de învãţãmînt.
3. Bursele nu se atribuie studenţilor pe perioadele cît aceştia sînt plecaţi în strãinãtate, indiferent de motiv.
4. Studentele bursiere aflate în concediu prenatal sau postnatal primesc bursa pe o durata egala cu concediul stabilit pentru persoanele încadrate în munca.
5. Studenţii bursieri aflaţi în concediu medical îşi menţin bursa cel mult 60 de zile de la data începerii concediului. În cazul depãşirii acestui termen, primesc bursa de merit sau de studiu numai dupã reluarea activitãţii de învãţãmînt.
6. Studenţii transferati la alta facultate, precum şi studenţii de la învãţãmîntul seral sau fãrã frecventa transferati la învãţãmîntul de zi pot primi burse începînd cu semestrul urmãtor datei de promovare a verificãrilor (colocviilor), a proiectelor şi a examenelor de diferenţa stabilite, dacã îndeplinesc condiţiile de scolaritate pentru a primi bursa.
7. Studenţii repetenti nu pot primi burse în anul pe care îl repeta. Studenţii bursieri care, din motive medicale, repeta anul (prelungire de scolaritate), dovedind cu acte ca au fost bolnavi şi în imposibilitatea de a frecventa cursurile cel puţin 60 de zile în anul universitar precedent, pot primi burse de studiu numai în primul semestru, pe baza mediei realizate în anul de studiu anterior celui pe care îl repeta din motive medicale.
8. Studenţii(ele) care, beneficiind de burse de merit sau de studiu, au fost spitalizati(te) în timpul semestrului şi/sau au beneficiat de concediu medical (de maternitate), insumind o perioada neîntreruptã de cel puţin 60 de zile, pot beneficia, pe semestrul urmãtor, de bursa de studiu.

V. Cuantumurile lunare ale bursei de merit, bursei de studii şi bursei de ajutor social

Cuantumul lunar al bursei de studiu pentru studenţii romani din învãţãmîntul universitar de la cursurile de zi reprezintã indicatorul pentru dimensionarea anuala a fondului de burse de la bugetul de stat. Bursele pentru studenţi se acorda la nivelul urmãtoarelor sume nete:

a) Cuantumul lunar al bursei de studiu pentru învãţãmîntul
universitar 55.000 lei
b) Cuantumul lunar al bursei de merit este de 1,4 x cuantumul
bursei de studiu pentru învãţãmîntul universitar 77.000 lei
c) Cuantumul lunar al bursei de ajutor social este de
0,9 x cuantumul bursei de studiu pentru învãţãmîntul
universitar 49.500 lei
d) Cuantumul lunar la bursei de studiu pentru studenţii
romani de la învãţãmîntul postuniversitar de studii
aprofundate se stabileşte ca fiind egal cu 1,4 x cuantumul
bursei de studiu pentru învãţãmîntul universitar 77.000 lei
e) Cuantumul lunar al bursei de merit pentru studenţii
romani de la învãţãmîntul postuniversitar de studii
aprofundate se stabileşte la 1,5 x cuantumul bursei de
studiu pentru învãţãmîntul universitar 83.000 lei
f) Cuantumul lunar al bursei de ajutor social pentru
studenţii romani de la învãţãmîntul postuniversitar de
studii aprofundate se stabileşte la 1,05 x cuantumul
bursei de studiu pentru învãţãmîntul universitar 57.750 lei
g) Suma bursei de ajutor social care se acorda ocazional
(îmbrãcãminte, maternitate, deces şi altele) este egala
cu cuantumul lunar al bursei de ajutor social pentru
învãţãmîntul universitar 49.500 lei
h) Cuantumul bursei pentru studenţii romani din Republica
Moldova şi Ucraina, pentru studenţii de origine etnicã
romana şi pentru studenţii strãini bursieri ai statului
roman este de 1,4 x cuantumul bursei de studiu pentru
învãţãmîntul universitar 77.000 lei
i) Cuantumul bursei la învãţãmîntul postuniversitar de
studii aprofundate, doctorat şi specializare pentru
romanii din Republica Moldova şi Ucraina şi pentru
cetãţenii strãini bursieri ai statului roman este de
1,5 x cuantumul bursei de studiu pentru învãţãmîntul
universitar 83.000 lei

VI. Alte prevederi referitoare la bursele de merit, bursele de studiu şi bursele de ajutor social

1. Criteriile specifice de acordare a burselor de merit, de studiu şi de ajutor social se stabilesc anual, în senatele universitare, avînd în vedere fondurile repartizate şi integritatea efectuãrii de cãtre studenţi a activitãţilor universitare.
Fiecare instituţie de învãţãmînt superior elaboreazã metodologia proprie privind acordarea burselor de merit, de studiu şi de ajutor social în condiţiile prevãzute în prezenta hotãrîre. Aceasta metodologie va cuprinde criterii privind condiţiile de prezenta la activitãţile universitare, conform planului de învãţãmînt, componenta şi atribuţiile comisiei de atribuire a burselor de la nivelul instituţiei de învãţãmînt superior şi, respectiv, al comisiei de atribuire a burselor de la nivelul facultãţii şi, eventual, alte criterii. Metodologia proprie de acordare a burselor se aproba de cãtre senatul universitar al instituţiei de învãţãmînt superior.
2. Pentru obţinerea burselor, studenţii depun o cerere la secretariatul facultãţii în termen de maximum 7 zile de la începerea anului universitar sau a semestrului al II-lea. Cei care solicita bursa de ajutor social anexeazã declaraţia de venituri şi actele justificative.
3. Studenţii pot contesta în scris hotãrîrea biroului consiliului facultãţii (departamentului) în termen de 3 zile lucrãtoare de la afişarea acesteia.
Contestaţiile se rezolva de cãtre comisia de atribuire a burselor de la nivelul instituţiei de învãţãmînt superior, în termen de cel mult 10 zile de la depunerea acestora.
4. Studenţii care urmeazã, în paralel, mai multe forme de învãţãmînt la instituţii de învãţãmînt superior pot beneficia de burse de la bugetul de stat numai de la una dintre instituţii, cu condiţia ca numãrul total al anilor în care au beneficiat de bursa sa nu depãşeascã numãrul anilor de studiu prevãzut ca durata de şcolarizare la specializarea de la care urmeazã sa beneficieze de bursa.
5. Studenţii sportivi de performanta, studenţii componenţi ai unor formaţii artistice, precum şi studenţii care au beneficiat de burse de specializare în strãinãtate şi care au primit aprobare pentru prelungire de sesiune pot beneficia de burse, dacã la data de 1 decembrie îndeplinesc criteriile specifice stabilite pentru acordarea burselor. De asemenea, studenţii care se înscriu în categoriile sus-menţionate şi care au primit aprobarea pentru susţinerea examenelor în afarã sesiunii de examene din iarna pot beneficia, pe semestrul al II-lea, de burse, dacã la data de 15 aprilie îndeplinesc criteriile specifice de acordare a burselor. Bursele se acorda de la data promovãrii ultimului examen programat.
Pentru aceste situaţii, institutiile de învãţãmînt superior pot hotãrî rezervarea unui fond separat, în limitele fondurilor globale acordate pentru burse.
6. Studenţii de la învãţãmîntul de zi, cãrora li se aplica prevederile Legii nr. 42/1990, republicatã, pot beneficia de burse de merit sau de burse de studiu, dacã se înscriu în criteriile specifice pentru acordarea acestor burse.
7. Studenţii din învãţãmîntul universitar şi postuniversitar de studii aprofundate de la orice forma de învãţãmînt (zi, seral, fãrã frecventa) pot beneficia de bursa pe baza de contract şi de credite acordate de bãnci. Modalitatea de încheiere a contractelor între studenţi şi agenţi economici sau persoane juridice sau fizice, precum şi condiţiile de acordare a burselor care fac obiectul contractelor şi creditelor de studiu acordate de bãnci se stabilesc între cele doua pãrţi, respectiv student-agent economic, persoana juridicã sau fizica, ori banca.
8. Pentru efectuarea practicii comasate a studenţilor, pe perioada prevãzutã în planurile de învãţãmînt, în situaţiile în care practica se desfãşoarã în afarã centrului universitar respectiv, instituţiile de învãţãmînt superior de stat asigura cheltuielile de masa, cazare şi transport, la nivelul alocaţiei de hrana stabilite pentru studenţi şi al tarifelor de cazare stabilite pentru cãminele studenţeşti şi, respectiv, transportul feroviar cu tren de persoane clasa a II-a.

ANEXA 3

ALOCAŢIA ZILNICA DE HRANA
pentru copii, elevi şi studenţi

- lei/zi -
-----------
Copii în grãdiniţe cu program prelungit 1.450
Copii în grãdiniţe cu program sãptãmînal 1.720
Elevi din învãţãmîntul preuniversitar 1.840
Studenţi 2.130
Elevi bolnavi TBC cu forme stabilizate, din şcoli speciale 2.400
Participanţi la concursuri profesionale şi cultural-
artistice ale elevilor şi studenţilor la fazele judeţene
şi finale şi la olimpiadele internaţionale 2.120

NOTA:
Nivelul alocaţiilor de hrana cuprinse în prezenta anexa poate fi depãşit, la solicitarea beneficiarilor, cu suportarea cheltuielilor de cãtre acesteia.

ANEXA 4

TARIFELE DE CAZARE ÎN CĂMIN
care se plãtesc de cãtre studenţii romani şi cetãţenii strãini (studenţi, doctoranzi şi cei veniti la specializare), bursieri al statului roman sau pe cont propriu nevalutar

a) Camera cu grupuri sanitare comune pe palier:
- cu 2 locuri - 3.600 lei/luna/loc;
- cu 3 locuri - 3.000 lei/luna/loc;
- cu 4 locuri - 2.400 lei/luna/loc;
- cu 5 locuri - 2.000 lei/luna/loc.

b) Camera cu grup sanitar propriu (fãrã alte facilitãţi):
- cu 2 locuri - 4.000 lei/luna/loc;
- cu 3 locuri - 3.500 lei/luna/loc.

c) Camera cu grup sanitar comun la doua camere sau modul de doua camere cu doua grupuri sanitare:
- cu 3 locuri - 3.500 lei/luna/loc;
- cu 4 locuri - 3.100 lei/luna/loc;
- cu 5 locuri - 2.800 lei/luna/loc.

d) Camera cu grup sanitar propriu şi alte facilitãţi (garsoniera cu bucatarie, balcon etc.):
- cu 2 locuri - 5.000 lei/luna/loc;
- cu 3 locuri - 4.500 lei/luna/loc;
- cu 4 locuri - 4.000 lei/luna/loc.

ANEXA 5

TARIFUL DE CAZARE
pentru cetãţenii strãini care studiazã în ţara noastrã pe cont propriu valutar şi locuiesc în cãminele studenţeşti

a) Camera cu grup sanitar propriu şi alte facilitãţi (garsoniera):
- cu 3 locuri - 180 dolari/luna/camera;
- cu 4 locuri - 180 dolari/luna/camera.

b) Camera cu grup sanitar propriu (fãrã alte facilitãţi):
- cu 2 locuri - 100 dolari/luna/camera;
- cu 3 locuri - 120 dolari/luna/camera.

c) Camera cu grup sanitar la 2 camere sau modul de 2 camere cu 2 grupuri sanitare:
- cu 3 locuri - 80 dolari/luna/camera;
- cu 4 locuri - 90 dolari/luna/camera.

d) Camera cu grup sanitar pe palier:
- cu 2 locuri - 70 dolari/luna/camera;
- cu 3 locuri - 80 dolari/luna/camera;
- cu 4 locuri - 90 dolari/luna/camera.

ANEXA 6

TARIFELE DE CAZARE
pentru cadrele didactice care se pot caza în cãminele studenţeşti, în limita locurilor disponibile, dupã cazarea studenţilor

a) Camera cu grup sanitar propriu şi alte facilitãţi (garsoniera):
- cu 2 locuri - 18.000 lei/luna/camera;
- cu 3 locuri - 18.000 lei/luna/camera;
- cu 4 locuri - 18.000 lei/luna/camera.

b) Camera cu grup sanitar propriu (fãrã alte facilitãţi):
- cu 2 locuri - 14.000 lei/luna/camera;
- cu 3 locuri - 14.000 lei/luna/camera.

c) Camera cu grup sanitar la 2 camere sau modul de 2 camere cu 2 grupuri sanitare:
- cu 3 locuri - 14.000 lei/luna/camera;
- cu 4 locuri - 14.000 lei/luna/camera.

d) Camera cu grup sanitar pe palier:
- cu 2 locuri - 11.000 lei/luna/camera;
- cu 3 locuri - 11.000 lei/luna/camera.
-------------------




Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016