Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARIRE   Nr. 779 din 15 noiembrie 1991  privind impozitul pe circulatia marfurilor si accizele    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARIRE Nr. 779 din 15 noiembrie 1991 privind impozitul pe circulatia marfurilor si accizele

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 244 din 30 noiembrie 1991
    Guvernul României hotărăşte:

    ART. 1
    Persoanele juridice şi asociaţiile familiale, care prin actul legal de constituire sau prin autorizaţii eliberate în acest scop au dreptul sa producă, sa importe sau sa comercializeze produse, sa execute lucrări ori sa presteze servicii, sînt obligate sa plătească la bugetul administraţiei centrale de stat impozitul pe circulaţia mărfurilor şi taxele speciale de consumaţie numite accize.
    ART. 2
    Impozitul pe circulaţia mărfurilor se datorează pentru:
    a) vînzarea produselor de orice fel din producţia interna;
    b) vînzarea produselor din import;
    c) încasările unităţilor de alimentaţie publica;
    d) serviciile prestate şi lucrările executate la intern, pentru terţi.
    ART. 3
    Sînt exonerate de la plata impozitului pe circulaţia mărfurilor:
    a) produse ale industriei extractive, cu excepţia ţiţeiului, gazelor naturale şi sării;
    b) energia electrica şi termica;
    c) produsele agricole;
    d) produsele de tehnica militară, precum şi produsele livrate la rezerva de stat şi rezerva de mobilizare pe perioada cît au acest regim;
    e) medicamente de uz uman şi veterinar, aparatura de tehnica medicală;
    f) produsele livrate şi serviciile prestate la export;
    g) produse aprovizionate la preţuri care cuprind impozit pe circulaţia mărfurilor sau accize şi revindute ca atare;
    h) aportul în natura la capitalul social al investitorului străin la constituirea societăţilor comerciale;
    i) bunurile importate în regim de tranzit sau import temporar, atît timp cît se afla în aceasta situaţie.
    ART. 4
    Persoanele juridice şi asociaţiile familiale care produc mărfuri şi le livreaza la export, direct sau pe baza de comision, prin agenţii economici autorizaţi sa efectueze astfel de operaţiuni, pot solicita Ministerului Economiei şi Finanţelor restituirea impozitului pe circulaţia mărfurilor cuprins în preţul principalelor materii prime, materiale şi semifabricate, încorporate în mărfurile respective, conform prevederilor legale în vigoare.
    ART. 5
    Pentru produsele cumpărate de agenţii economici autorizaţi sa efectueze operaţiuni de import-export de la producătorii interni, la preţuri care cuprind impozit pe circulaţia mărfurilor, în scopul revinzarii la export, impozitul se restituie exportatorilor, pe baza de documente justificative, cu avizul Ministerului Economiei şi Finanţelor.
    ART. 6
    Pentru produse, lucrări executate şi servicii prestate, impozitul pe circulaţia mărfurilor este cuprins în preţuri şi tarife.
    Impozitul se calculează prin aplicarea cotelor din lista anexa nr. 2 la prezenta hotărîre asupra preţurilor cu care se livreaza produsele si, respectiv, asupra preţului de deviz, a tarifului sau încasărilor, după caz.
    ART. 7
    Pentru produsele din producţia interna sau din import prevăzute în lista anexa nr. 1 la prezenta hotărîre, producătorii interni sau importatorii datorează accize.
    Accizele sînt cuprinse în preţurile cu care se livreaza produsele şi se calculează prin aplicarea cotelor procentuale din anexa nr. 1 asupra acestor preţuri.
    ART. 8
    Agenţii economici autorizaţi, care achiziţionează de la producătorii agricoli individuali produse rezultate din prelucrarea materiilor prime agricole şi care sînt utilizate în consum productiv sau pentru comercializare, sînt obligaţi sa retina din preţurile de achiziţie şi sa verse la bugetul administraţiei centrale de stat impozitul pe circulaţia mărfurilor sau accizele, după caz, aferente cantităţilor cumpărate.
    ART. 9
    Impozitul pe circulaţia mărfurilor şi accizele se datorează din ziua încasării contravalorii produselor livrate, lucrărilor executate sau serviciilor prestate şi se vărsa lunar la bugetul administraţiei centrale de stat în termen de 15 zile de la expirarea lunii, exclusiv pentru ţiţei şi gaze naturale pentru care vărsămintele se efectuează chenzinal.
    Ministerul Economiei şi Finanţelor, în cazuri bine justificate, poate stabili şi alte termene de plata, în funcţie de volumul impozitului pe circulaţia mărfurilor şi de alte situaţii specifice ale agenţilor economici.
    ART. 10
    Pentru produsele, lucrările executate şi serviciile prestate care nu figurează în anexa nr. 2 la prezenta hotărîre, agenţii economici sînt obligaţi sa solicite stabilirea de cote de impozit pe circulaţia mărfurilor Ministerului Economiei şi Finanţelor, care este autorizat în acest scop.
    ART. 11
    Unităţile de nevăzători sînt scutite de la plata impozitului pe circulaţia mărfurilor, iar unităţile de handicapati beneficiază de o reducere de 50% din impozitul datorat.
    De asemenea, unităţile plătitoare de impozit, care angajează persoane ce potrivit legii sînt considerate handicapate, beneficiază de reducerea impozitului pe circulaţia mărfurilor proporţional cu ponderea persoanelor respective în totalul salariaţilor, dar nu mai mult de 50% .
    ART. 12
    Obligaţia calculării şi varsarii la bugetul administraţiei centrale de stat a impozitului pe circulaţia mărfurilor şi a accizelor revine agenţilor economici prevăzuţi la art. 1.
    Neplata impozitelor sus-menţionate în termenele stabilite atrage majorarea sumei de plata cu 0,1% pentru fiecare zi de intirziere.
    Calculul majorărilor de intirziere se face din ziua imediat următoare expirării termenului de plata şi pînă la ziua plăţii impozitului datorat, inclusiv.
    In cazurile justificate, Ministerul Economiei şi Finanţelor poate aproba eşalonarea, amînarea plăţii impozitului pe circulaţia mărfurilor şi a accizelor, precum şi reducerea sau scutirea de plata a majorărilor de intirziere.
    ART. 13
    Agenţii economici plătitori au obligaţia sa înscrie distinct în factura impozitul pe circulaţia mărfurilor şi accizelor şi sa ţină distinct evidenta acestora conform normelor metodologice ale Ministerului Economiei şi Finanţelor.
    ART. 14
    Controlul asupra respectării prevederilor prezentei hotărîri se face de organele de specialitate ale Ministerului Economiei şi Finanţelor.
    ART. 15
    Diferenţele în minus constatate la verificarea impozitului pe circulaţia mărfurilor şi a accizelor se plătesc în termen de 7 zile de la data încheierii actului de control, împreună cu majorările de intirziere aferente, iar cele în plus se restituie în acelaşi termen sau se compensează cu plăţile ulterioare, la cererea agentului economic plătitor.
    ART. 16
    Actele emise de organele împuternicite, conform art. 14 din prezenta hotărîre, sînt titluri executorii. Băncile vor pune în aplicare aceste titluri fără acceptul plătitorilor.
    ART. 17
    Constituie contravenţii următoarele fapte, dacă, potrivit legii penale, nu sînt considerate infracţiuni:
    a) refuzul de a pune la dispoziţia organelor de control evidenta privind calcularea impozitului pe circulaţia mărfurilor şi accizelor datorate bugetului administraţiei centrale de stat;
    b) ţinerea eronată sau necorespunzătoare a evidentelor privind calculul şi determinarea impozitului pe circulaţia mărfurilor şi accizelor datorate bugetului administraţiei centrale de stat.
    Contravenţiile prevăzute la alin. 1 se sancţionează cu amenda de la 10.000 lei la 30.000 lei.
    In situaţia în care se constata ţinerea eronată a evidentelor cu scopul vadit de a reduce impozitele datorate, în afară de amenda, unităţile plătitoare vărsa la bugetul administraţiei centrale de stat impozitele sustrase, precum şi o suma egala cu valoarea acestora.
    Constatarea contravenţiei şi aplicarea amenzii se fac de organele de specialitate ale Ministerului Economiei şi Finanţelor şi aparatul teritorial din subordine, conform Legii nr. 32/1968, cu excepţia art. 25 şi 26.
    ART. 18
    Contestaţiile privind stabilirea şi încasarea impozitului pe circulaţia mărfurilor, a accizelor şi a majorărilor de intirziere se depun în termen de 30 de zile de la data înştiinţării agentului economic plătitor şi se rezolva de către Direcţia generală a finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti, după caz, în cel mult 30 de zile de la înregistrare. Impotriva deciziei date se poate face contestaţie la Ministerul Economiei şi Finanţelor, care în cel mult 40 de zile de la înregistrare este obligat sa o soluţioneze. Soluţia data este definitiva.
    Depunerea contestaţiei nu suspenda obligaţia plătitorilor cu privire la virarea sumelor datorate la bugetul administraţiei centrale de stat, potrivit prezentei hotărîri.
    ART. 19
    Contestaţiile cu privire la stabilirea impozitului pe circulaţia mărfurilor, accizelor şi majorărilor de intirziere sînt supuse unei taxe de timbru de 2% din suma contestată. Aceasta suma nu poate fi mai mica de 100 lei.
    Taxa de timbru se datorează indiferent dacă o alta contestaţie, cu acelaşi obiect, înregistrată şi rezolvată anterior, a fost taxată.
    In vederea calculării taxei de timbru, agenţii economici plătitori de impozit sînt obligaţi sa specifice în scris cuantumul sumei contestate.
    In situaţia admiterii integrale sau parţiale a contestaţiei, taxa de timbru se restituie proporţional cu reducerea sumei contestate.
    ART. 20
    Ministerul Economiei şi Finanţelor va emite, în termen de 15 zile de la adoptarea prezentei hotărîri, norme metodologice privind aşezarea şi tehnica de calcul a impozitului pe circulaţia mărfurilor şi accizelor, formularistica şi evidenta necesară.
    ART. 21
    Prevederile prezentei hotărîri se aplica începînd cu data de 1 decembrie 1991.
    ART. 22
    Pe data punerii în aplicare a dispoziţiilor prezentei hotărîri, se abroga prevederile referitoare la impozitul pe circulaţia mărfurilor şi anexa nr. 2 cu completările ulterioare din Hotărîrea Guvernului nr. 1.109/1990.

                      PRIM-MINISTRU
                     THEODOR STOLOJAN

    ANEXA 1

                                 LISTA
 taxelor speciale de consumaţie (accize) pentru produse din import şi din ţara

--------------------------------------------------------------------------------
 Nr. Denumirea produsului Cota
 crt. sau grupei de produse %
--------------------------------------------------------------------------------
 1. Alcool rafinat, dublu rafinat şi tehnic 30
 2. Tuica şi rachiuri naturale 60
 3, Vinuri 40
 4. Băuturi spirtoase, inclusiv lichioruri; băuturi obţinute din
    distilare de cereale 60
 5. Băuturi pe baza de vin (coniac, bitter, aperitive, sampanie) 60
          din care:
    - vin spumos, vermut 30
 6. Bere 45
 7. Cafea şi cafea solubila 50
 8. Tigarete şi produse din tutun 50
          din care:
    - Mărăşeşti, Carpaţi fără filtru, Bucegi, Start 40
 9. Confecţii din blănuri nobile de crescătorie (nurca, vulpe,
    dihor etc.) 30
10. Mobilier sculptat 40
11. Articole din cristal 40
12. Bijuterii din metale preţioase 30
13. Verighete din aur 25
14. Ţiţei din producţia interna 25*)
15. Gaz metan sau gaz de sonda ori amestecul lor, din producţia
    interna sau import 36*)
--------------------------------------------------------------------------------

----------
    *) Cotele se modifica de Ministerul Economiei şi Finanţelor periodic, conform art. 3 din Hotărîrea Guvernului nr. 464/1991.

    NOTA:
    Pînă la introducerea taxei pe valoarea adăugată, la produsele şi grupele prevăzute mai sus nu se datorează impozit pe circulaţia mărfurilor.

    ANEXA 2

                                 LISTA

      cotelor de impozit pe circulaţia mărfurilor pentru produse, lucrări
                      executate şi servicii prestate

--------------------------------------------------------------------------------
 Nr. Denumirea produsului sau grupei de produse, lucrărilor Cota de I.C.M.
 crt. executate sau serviciilor prestate %
--------------------------------------------------------------------------------
                               CAPITOLUL I
                            Sectorul metalurgic

1. Profile grele, mijlocii şi uşoare din oţel; oţel beton; şina grea,
ingusta şi material mărunt; bare laminate, bare trase, bare şi blocuri
forjate; bandaje, discuri şi roti; table şi ţevi din oţel; banda oţel
arc; profile formate la rece; tuburi "PEL"; oţel calibrat în bare si
colaci; sirme din oţel trase la rece; sirma ghimpata; piese brut tur-
nate, forjate, matritate din metale feroase şi neferoase; pulberi din
metale feroase şi neferoase; blocuri turnate şi produse laminate din
aluminiu, zinc, cupru, alama, plumb şi bronz; table, ţevi şi sirme din
metale neferoase ; metale rare; aliaje de lipit; plăcute din carburi;
alte produse turnate sau laminate ale metalurgiei neferoase; aliaje,
sirma, banda, anozi din aur şi argint; folie aluminiu; naftalina;
diamante sintetice. 3

2. Electrozi şi flux de sudura; electrozi baterie; electrozi craituire;
corpuri şi produse abrazive; disc abraziv pentru masina de curăţat car-
tofi; cabluri din aluminiu armate şi nearmate; cabluri de tracţiune;
cabluri din oţel pentru benzi transportoare; conductori şi cabluri elec-
trice; cuie; lanturi; table, ţevi şi sirme zincate; table şi benzi cosi-
torite, plumbuite, vernisate, litografiate etc.; cord metalic; impleti-
turi din sirma; plase sudate; maşini de gătit şi sobe de încălzit cu
combustibil lichid şi solid; alte bunuri de uz casnic şi gospodăresc
fabricate de industria metalurgică; ştampile metalice, sigilii pentru
ceara, matrite timbru sec, poansoane gravate şi presate, plăci timbru,
tipe clesti şi alte produse gravate, capse şi sigilii metalice pentru
sigilare; miez elastic confecţionat din arcuri de sirma şi banda de
oţel. 5

3. Feroaliaje; siliciu metalic; aglomerat; fonta; cocs; oţel brut;
cărămizi, samote, mortare şi alte produse refractare; electrozi side-
rurgici, nipluri şi oale de grafit; alte produse carbunoase; brame;
ţagle pentru ţevi; ţagle, blumuri şi sleburi de relaminare; benzi
laminate la cald; benzi laminate la rece; sirma laminata; platine;
plumb, aur şi argint în plumb decuprat; plumb, cupru, aur şi argint
în scoarte plumb-cupru; plumb, cupru, aur şi argint în mata; plumb,
zinc, cupru şi argint în pelete; cupru, aur şi argint în namol şi în
namol anodic; aur şi argint în cupru convertizor; aur şi argint în
"DORE"; aur şi argint fin; litarga; bare şi plăci din cupru turnate
pentru laminare; cupru în zgura; cupru convertizor; cupru electrolitic;
produs cupros; scoarte cuproase; anozi şi anozi epuizati din metale
neferoase; zinc metalurgic; zinc rafinat; plumb electrolitic; oxid de
aluminiu (alumina); aluminiu primar; produse chimice şi farmaceutice
fabricate de metalurgia neferoasa, deşeuri, materiale recuperabile şi
refolosibile; produse cocso-chimice şi alte derivate rezultate din pro-
cesul tehnologic (sulfat feros, gudron, smoala, ulei de creozot, ben-
zen brut, zgura, gaz de cocserie, apa amoniacala etc.). neimpozabil

                                CAPITOLUL II
                    Sectorul construcţiilor de maşini

1. Utilaje şi echipamente energetice, miniere, de exploatare geolo-
gica şi foraj, pentru agricultura şi silvicultura, tractoare;
- nave maritime şi fluviale;
- locomotive, vagoane pentru transport mărfuri şi călători;
- avioane, elicoptere, alte aparate pentru zbor, echipamente şi insta-
latii pentru acestea;
- parasute şi piese de schimb aferente;
- utilaj petrolier (sapatoare de sant, contor ţiţei, instalaţii de
probat etc.);
- arzătoare industriale;
- utilaje, echipamente şi aparatura pentru fabricarea, întreţinerea
şi exploatarea tehnicii de aviaţie; aparatura de măsura şi control
pentru verificarea la sol a echipamentelor aeronavelor;
- adăpători pentru întreprinderi agricole;
- echipamente energetice (supraincalzitori, elemente canale gaze, fasci-
cole ţevi, elemente conducte şi fitinguri);
- rulmenţi şi organe de asamblare;
- suruburi cu bile;
- motoare cu ardere interna; pompe; ventilatoare; macarale; poduri ru-
lante; echipament de ridicat; reductoare şi armături industriale; uti-
laje pentru industria alimentara, industria chimica, exploatarea si
prelucrarea lemnului, pentru industria materialelor de construcţii şi
industria metalurgică; utilaje pentru construcţii şi lucrări terasiere;
- maşini şi utilaje pentru industria uşoară;
- utilaje, agregate şi echipamente pentru industria frigului (utilaje
si agregate, compresoare frigorifice, schimbatoare de căldura, pompe,
 ventilatoare, armături etc.);
- aparate de laborator pentru industria alimentara (analizator, rotaeva-
porator, refractometru etc.);
- cilindri din oţel şi fonta;
- subansamble, aparate, echipamente şi piese de schimb pentru industria
exploatării şi prelucrării lemnului, celulozei şi hirtiei, ambalajelor
si confecţiilor din hirtie şi carton, materialelor de construcţii, şti-
clei şi ceramicii;
- maşini, utilaje şi instalaţii tehnologice pentru industria celulozei
si hirtiei, sticlei şi ceramicii;
- maşini de fabricat inghetata;
- maşini de debitat longitudinal tabla arc;
- transportor suspendat;
- stingatoare portabile şi transportabile;
- malaxor asfalt;
- armături industriale (flanse, vane, fitinguri);
- table perforate pentru site şi ciururi ce echipeaza utilaje din agri-
cultura, morarit, minerit etc.;
- axe, osii şi boghiuri;
- piese de schimb pentru utilaje şi echipamente din ramura constructi-
ilor de maşini;
- piese de schimb pentru maşini şi utilaje din industria chimica şi
uşoară;
- piese de schimb pentru autovehicule (bujii ceramice, bujii incandes-
cente, oglinzi, jenti, faruri ceata, set motor, garnituri chiuloase,
electromotor, cutie de viteza, elemente de caroserie, dispozitiv sigu-
ranta portbagaj);
- cirlige mari şi mici pentru roboti (aluaturi grele);
- palete mari şi mici pentru roboti (aluaturi uşoare);
- roti cauciucate pentru cărucioare cu diametrul de 115 mm şi diame-
trul de 180 mm;
- tandemuri de rulare, cricuri, frine, balamale, tamburi, butuci;
- echipament de frina pentru vagoane şi locomotive;
- aparatoare cablu CFR, paftale cablu, clame de pămînt;
- subansamble pentru tractoare, autocamioane;
- tuburi metalice flexibile etanşate cu bumbac şi neetansate. 3

2. Maşini pentru prelucrat metale; construcţii metalice; compresoare;
- construcţii metalice pentru vagoane şi locomotive (şasiuri, recipi-
enti, platforme, port saboti, usi rulante, tampoane);
- cabina de încercări raft pentru depozitat SDV-uri;
- ambalaje din metal (butoaie, bidoane etc.);
- cutii metalice pentru conserve şi bidoane pentru industria laptelui;
- autocamioane, autobasculante şi alte autovehicule pentru transport
marfa; remorci şi semiremorci;
- utilaje de transportat şi ridicat pentru reţeaua comercială (cadru-
cioare, transpalete, containere);
- boxpaleti;
- autobuze, autoutilitare, troleibuze. 5

3. Motociclete, motorete, biciclete;
- portbagaj auto;
- bunuri de uz casnic şi gospodăresc fabricate de industria construc-
tiilor de maşini;
- maşini de numerotat, înregistrat, compostoare cu rozete gravate;
- lacate din metal;
- masti de sudura de mina şi de cap, dispozitive de ungere;
- cleste portionat inghetata, din inox 50 g şi 100 g;
- sonde pentru extras bere din butoi, pistoale pentru distribuit bere
la halba (pahar), cap dublu M.F.I.;
- teluri mari şi mici pentru roboti de cofetarie, teluri manuale, tava
cu doua margini pentru foi de tort şi rame pentru tort;
- maşini de omogenizat şi racit sucuri;
- maşini de preparat cafea;
- jocuri mecanice; 10

4. Autoturisme de oraş şi de teren (inclusiv din import rulate) din
care:
- autoturisme de oraş tip Dacia;
- autoturisme de teren tip Aro-10, motor 1397 cm cubi;
- autoturisme de oraş tip Oltcit;
- autoturisme de teren Aro-244, motor D 127;
- autoturisme de teren tip Aro-244, motor L 25 sau L 27. 10

                               CAPITOLUL III
             Sectorul electrotehnic, electronic şi mecanică fina

1. Motoare electrice; transformatoare şi autotransformatoare; elemen-
te de baterii de orice tip şi acumulatoare; componente electronice,
subansamble şi piese de schimb pentru industria electrotehnica şi
electronica;
- aparatura şi accesorii de uz didactic, aparatura de teren pentru
agricultura
(spirometru, higrometru, pluviometru, pemetometru, brazdometru etc.);
- magneti turnati;
- fise plate; perii colectoare din cupru grafitat pentru utilizări
electrotehnice;
- materiale electroizolante;
(Textolit, sticostralitex, tuburi rulante din hirtie electroizolanta);
- produse de mecanică fina, optica şi hidraulica şi piese de schimb
pentru acestea. 3

2. Mijloace de automatizare; echipamente electrotehnice şi de electro-
nica industriala; mijloace şi accesorii ale tehnicii de calcul; apa-
rataj electric;
- tahoindicatori, intrerupatori blocabili diverse amperaje, termostar-
tere, electrozi de aprindere;
- benzi pentru casetofon şi casete audiovideo;
- discuri fonografice cu înregistrări de muzica populara, uşoară şi
licenţa; casete înregistrate;
- echipamente de radiocomunicaţii şi radiorelee;
- conductori şi cabluri electrice (inclusiv pentru bobinaj);
- aparate: xerox, telex, fax şi telefax, maşini de scris, inclusiv
accesorii şi materiale consumabile;
- calculatoare electronice, inclusiv accesorii şi materiale consuma-
bile;
- cabluri de semnalizare şi control izolate în PVC, cabluri izolate în
cauciuc, conductori din cupru şi aluminiu izolati în PVC, conductori
din oţel-aluminiu neizolati;
- aparate de măsura;
- jucarii de orice fel; trotinete; biciclete cu roti stabilizate; trici-
clete; sanii metalice; extensoare; instalaţii electrice pentru pomul de
iarna. 5

3. Radioreceptoare; radiocasetofoane; pickupuri; televizoare şi alte
echipamente pentru înregistrări şi redari audiovizuale;
- radiotelefoane;
- videocasetofoane;
- diverse bunuri de uz casnic şi gospodăresc fabricate de industria
electrotehnica, electronica şi mecanică fina;
- ceasuri electronice;
- diferite elemente pentru industria electrotehnica şi electronica
(saibe, bucse, contacte, cursoare, nituri etc.) din aur şi argint;
- banda electroizolatoare din P.V.C.;
- aparate de fotografiat, blitzuri, diaproiectoare, aparate de mărit
foto, obiective foto, mese de montaj foto şi filme, aparate de fil-
mat, binocluri, aparate de uscat foto, filtre, accesorii şi piese
de schimb aferente;
- aparate telefonice;
- roboti de bucătărie;
- risnite de cafea;
- piese de schimb pentru biciclete;
- maşini de cusut electrice;
- cuptor de bucătărie cu microunde;
- sistem antifurt auto şi pentru imobile;
- rezistenta pentru eleveuze, regleta aeroterma;
- scule taietoare (pinze, freze, burghie etc.);
- scule, dispozitive, verificatoare de orice fel;
- becuri, becuri colorate şi baghete luminoase;
- lampi şi tuburi cu incandescenta sau cu descărcare în gaze
rarefiate;
- umbrele;
- scule pentru tăiat geamuri de sticla. 10

4. Aparate Roentgen şi produse de tehnica şi optica medicală;
- seringi;
- rame pentru ochelari de vedere;
- carucior pentru copii (landou, sport). neimpozabil

                                  CAPITOLUL IV
                         Sectorul petrochimic şi chimic

1. Produse tehnice din cauciuc (garnituri, elemente de etansare etc.);
- role ghidaj din cauciuc pentru masina de fabricat inghetata;
- folii din materiale plastice pe baza de monomeri vinilici
derivaţi - halogenati (policlorura de vinil);
- fata de masa din folie PVC;
- folii din materiale plastice pe baza de polimeri olefinici (polieti-
lena de mica densitate);
- folie poliesterica;
- saci tesuti din polipropilena;
- rechizite din materiale plastice (echere, rigle etc.);
- reactivi şi chimicale fine;
- coloranţi şi pigmenti organici, pigmenti şi emailuri anorganice;
- arome, esenţe şi coloranţi alimentari;
- chituri, inclusiv masticuri;
- cerneluri, tusuri, acuarele;
- plastilina, creta şcolară, pasta şi guma de lipit;
- fluxuri de turnatorie; protecţii anticorozive pe baza de cauciuc;
valve spray;
- adezivi, inclusiv benzi adezive;
- benzi de janta şi benzi detasabile. 3

2. Anvelope, inclusiv cele resapate şi alte produse ale industriei
de anvelope (camere etc.);
- produse fotosensibile (filme, tancuri developare, diarame, chimica-
le foto, hirtie heliografica);
- sapunuri şi detergenti, inclusiv cosmetice şi detergenti auto şi
vesela, pasta de dinţi, crema de ras;
- lacuri şi vopsele;
- produse ale rafinariilor de ţiţei (ceara bruta şi din petrolatum,
cerezine);
- ţevi, fitinguri, bare şi alte profile, plăci, covoare, folii, cu
excepţia celor de la pct. 1; piese industriale (repere); ambalaje
(butoaie, bidoane, lăzi, borcane, pungi, inclusiv pentru reclama,
coşuri), site din material plastic;
- cleste portionat inghetata, din relon 50 g şi 100 g;
- role ghidaj din relon pentru masina de fabricat inghetata;
- alcool etilic de sinteza tip M.S. şi I.S.;
- celofan, inclusiv confecţii din celofan. 5

3. Benzine auto şi aviaţie, motorine auto (combustibil pentru
motoare Diesel), petrol pentru turboreactoare, unsori şi uleiuri
minerale; vaseline. 7

4. Lichid de frina, lichid antigel, filtre şi elemente filtrante
pentru ulei, aer şi combustibil; petice calde din cauciuc;
- ceara de parchet, ceara sigiliu, crema de ghete; luminari;
- produse cosmetice;
- spray-uri obţinute de agenţii economici prin reincarcarea tuburi-
lor goale de spray recuperate de la populaţie, cu diferite substanţe
chimice;
- alte bunuri de consum din industria chimica (mochete din PVC pe
suport textil; ştampile şi baloane din cauciuc; periute de dinţi;
manusi de plastic pentru uz gospodăresc; articole de menaj etc.). 10

5. Produse de parfumerie;
- bioxid de carbon (exclusiv cel pentru chimizare). 15

6. Semifabricate (cord impregnat, cord gumat, pinza gumata, pinza
frictionata), plasticuri şi amestecuri de cauciuc, cauciuc regenerat,
articole sanitare din cauciuc (pungi pentru gheaţa, colaci sanitari,
aparate de masaje, tetine, degetare etc.); alte produse de uz medical
din materiale plastice, capace din aluminiu pentru flacoane antibiotice;
- produse chimice auxiliare (pentru sectorul minier, construcţii de
maşini, textile-pielarie etc.), exceptind ceara de parchet şi sigiliu,
crema de ghete şi luminari;
- fibre şi fire chimice artificiale şi sintetice; uleiuri, firnisuri,
acizi grasi şi alte produse semifabricate pentru lacuri şi vopsele;
catalizatori şi site moleculare, siliciu policristalin, monocristalin
si cristale sintetice din cuart; produse macromoleculare de baza (cau-
ciucuri naturale, viscoza, esteri şi eteri ai celulozei, inclusiv
acetat de celuloza); rasini pe baza de colofoniu; rasini alchidice;
tabla placata; cenuşi de pirita;
- produse chimice organice de baza, cu excepţia etanolului de sinteza;
- biostimulatori; vaseline farmaceutice;
- vaccinuri, seruri şi preparate biologice de uz uman şi de diagnos-
tic, ceaiuri medicinale şi alte produse farmaceutice, inclusiv siro-
puri medicinale; antidaunatori (insecticide, fungicide, erbicide,
rodenticide, acaricide), îngrăşăminte chimice, saruri anorganice de
baza;
- materiale stomatologice;
- unguente de protecţie;
- multivitamine;
- nutreturi combinate;
- benzi de transport şi curele de transmisie din cauciuc, placa şi
ţeava PVC;
- hidrogen, gaze nobile, azot, aer;
- oxigen;
- alte produse chimice anorganice de baza, inclusiv bioxidul de car-
bon pentru chimizare;
- granule copolimeri (novoduri);
- produse (substanţe) destinate omogenizarii, conservării, limpe-
zirii etc. băuturilor şi produselor alimentare (pectina, acid tartric
si metatartric, acid tanic, acid sorbic, sorbat de potasiu, pentasodiu,
polifosfat tari, gelatina Bloom, lactozine, saruri topire, pectinase,
emulgator etc.);
- acizi grasi, lecitina;
- substanţe active (ulei de ricin sulfatat, acizi grasi sulfatati etc.)
si compoziţii pentru parfumarea sapunului, detergenţilor şi produselor
cosmetice;
- benzine, motorine, petroluri, inclusiv white-spirit, pacura, bitum,
cu excepţia benzinei auto şi aviaţie, motorinei auto (combustibili
pentru motoare Diesel), petrol pentru turboreactoare;
- uleiuri pentru industria cauciucului, lacurilor şi vopselelor,
uleiuri intermediare;
- normal parafina pentru chimizare; cocs de petrol, acizi naftenici
si lesii naftenice; acizi crezilici şi lesii crezilice; diverse alte
produse petroliere. neimpozabil

                                CAPITOLUL V
                            Sectorul extractiv
1. Sare 5
2. Sare în soluţie. neimpozabil

                                CAPITOLUL VI
                         Sectorul textile şi pielarie

1. Fire naturale de orice tip; fire în amestec; closuri pentru pala-
rii; textile netesute; spume din poliuretani; semifabricate din piele
naturala, sintetică şi artificială, cauciuc şi mase plastice; vata
medicinala; vata industriala; comprese; pansamente; fese; bandaje;
chingi; benzi; fitile; cordoane; elastice; diverse produse şi acceso-
rii specifice sectorului textile pielarie (ata, ace de orice fel,
fermoare, nasturi şi capse de orice fel);
- bureti din spume poliuretani pentru bucătărie şi baie;
- perie din plastic cu textile pentru xerox;
- saci din tesuturi groase tip in, cînepa, iuta;
- curele din bumbac, piele sau inlocuitori de piele, pentru maşini,
utilaje, agregate etc.;
- articole tehnice din piele sau inlocuitori (garnituri, membrane,
amortizoare etc.);
- perne din spume poliuretanice;
- lenjerie de pat (cearsafuri, fete şi dosuri de perna şi saltea, gar-
nituri de pat);
- confecţii din textile, cauciuc, piele şi inlocuitori de piele, incal-
taminte de orice fel livrate ca echipament de protecţie şi de lucru
(halate, salopete, palmare, manusi, cizme, sube imblanite etc.);
- saibe disc din tesaturi textile pentru polizat. 3

2. Tesaturi;
- tesaturi din bumbac, lina, in, cînepa, iuta şi mătase ce se desfac
cu bucata (batiste, prosoape, fete de masa, basmale, baticuri, paturi,
pleduri, peretare, manusi baie, bavete, cravate, fulare, papioane, ecu-
soane, fanioane);
- harnasamente din piele, inlocuitori de piele sau executate din mate-
riale recuperabile şi refolosibile; tricotaje, articole de marochinarie,
confecţii din materiale recuperabile şi refolosibile; articole de arti-
zanat; covoare plusate manuale;
- articole pentru copii. 5

3. Lenjerie de corp din tesaturi de bumbac, in, mătase şi tip bumbac,
in, mătase (maiouri, chiloti, furouri, camasi de noapte, pijamele,
camasi etc.);
- confecţii şi incaltaminte din piei declasate (spalt velur, velur
hunting etc.) de porcine, bovine şi ovine;
- alte confecţii din textile (rucsacuri, plapumi, saci de dormit, sal-
tele, huse, pilote);
- produse din sectorul marochinarie-incaltaminte executate din mate-
riale textile, cauciuc sau inlocuitori de piele;
- confecţii din piei naturale şi blănuri naturale executate din
materiale recuperabile şi refolosibile, precum şi confecţii executate
din inlocuitori de piele;
- pensule, bidinele şi perii din par de animale. 10

4. Confecţii textile, confecţii din piele şi blana naturala; incalta-
minte şi articole de marochinarie din piele naturala; tricotaje, cio-
rapi, perdele, pasmanterie;
- covoare plusate mecanice şi covoare tesute;
- corturi. 15

5. Lina, bumbac, mătase, în şi cînepa în stare bruta;
- tesaturi crude;
- articole de orice fel pentru nou-născuţi;
- incaltaminte, proteze şi alte produse ortopedice. neimpozabil

                               CAPITOLUL VII
                   Sectorul materialelor de construcţii

1. Ciment, var, ipsos, produse din azbociment, produse din beton şi
beton armat, produse pe baza de bitum, vata minerala şi produse din
vata minerala, terasit diverse culori, scorie bazaltica, filer de
calcar, azbest fibra şi diverse produse din azbest, captuseli-izola-
tii, placa antifonica, produse din poliesteri armati cu fibre de
sticla. 3

2. Obiecte sanitare din portelan sau metal; produse din faianta;
gresie şi marmura; cărămizi din argila arsa; tigle; coame; olane;
plăci teracota; corpuri de încălzit din fonta şi tabla; alice de
sablaj; armături şi tuburi;
- echipament metalic pentru binale şi pentru mobilier;
- coturi olandez, reductii, robineti cu 2 cai, vizori, ţeava stut. 5

3. Cărămizi şi alte produse refractare. neimpozabil

                              CAPITOLUL VIII
                    Produse din lemn, hirtie, carton şi sticlarie

1. Lemn rotund pentru construcţii; traverse pentru calea ferată; man-
gal de Bocsa; produse stratificate din lemn (exclusiv: plăci fibrolem-
noase PFL - STAS - 6986/79, PAF NTI - 15248/83, plăci aglomerate din
lemn PAL - STAS - 6438/80, placaj din lemn de fag, panel), furnire,
geam tras şi laminate; produse de papetarie şi rechizite şcolare şi
de birou din lemn, hirtie şi carton inclusiv creioane; platforme auto
si pentru vagoane de cale ferată; hirtii cartoane şi mucavale pentru
ambalaje; araci; stilpi diverse esenţe; manele şi prajini; lobde pen-
tru doage, distilare şi lemn ecarisat;
- statuete din lemn (figurine din lemn), statuete din amestec de cal-
cita şi rasini poliesterice;
- hirtie de ziar. 3

2. Cherestea; parchet; ambalaje; confecţii din mucava şi carton,
case prefabricate; plăci innobilate; usi; ferestre; frize pentru parchet;
rigle şi pene de sprijin; uluca; doage; margini diverse şi laturoaie;
lambriuri din lemn; diverse produse din lemn pentru construcţii, agri-
cultura şi şantiere navale (elemente pentru solarii, armături nave,
bocaporti, serete, trasaj); patule porumb, panouri transport cărămizi,
panouri pentru garduri; podina, cofraj şi schela pentru construcţii,
schela vapoare, tocuri şi rame pentru rasadnite; rame tigla; rame
keller; planseta Weiner; paleti pentru frize, containere şi de uz
general); modele din lemn pentru turnatorii; casete pentru radio şi
televizoare; hirtie pentru tiparituri; hirtie şi cartoane pentru alte
destinaţii; plăci filtrante; ambalaje din sticla; chibrituri, mobilier
(exclusiv cel comercial). 5

3. Mobilier comercial din lemn, combinat cu metal sau mase plastice
(inclusiv tonete, gondole, rafturi, mese de lucru, dulapuri); cepuri,
dopuri, gratare, galerii, scări, cozi şi minere pentru unelte, bete
pentru schiuri din lemn; dopuri, rondele, centuri şi colaci de salva-
re din pluta; aeromodele; instrumente muzicale; butoaie; putini; ciu-
bere; rame şi pervazuri pentru tablouri; articole din sticla, ceramica
si portelan de menaj pentru ornamentatii şi uz casnic; articole pentru
corpuri de iluminat electric şi diverse bunuri de uz casnic şi gospoda-
resc din lemn, hirtie, carton, sticla şi portelan; cărţi de joc;
- articole pentru sport de orice fel (cu excepţia articolelor de imbra-
căminte şi incaltaminte);
- sipci ornamentale;
- jaluzele din lemn. 10

4. Produse din cristalin. 15
5. Produse din sticla optica şi laser pentru tehnica militară; arti-
cole de microscopie;
- lemn brut rotund din: rasinoase, fag, stejar şi diverse specii pen-
tru industrializare; lemn brut de: rasinoase, fag şi diverse foioase
pentru industria celulozei şi hirtiei; lemn pentru PAL şi PFL; lemn
de foc; plăci fibrolemnoase (PFL - STAS - 6986/79; PAF - NTI. - 15248/83)
si aglomerate din lemn (PAL - STAS - 6438/80); placaj din lemn de fag;
panel; celuloza chimica din lemn de fag; celuloza chimica din lemn de
rasinoase pentru viscoza; deşeuri rezultate din prelucrarea lemnului,
rumegus; pluta pentru industrializare; lemn rotund pentru mina. neimpozabil

                                 CAPITOLUL IX
                      Sectorul construcţiilor industriale

1. Ascensoare de persoane sau mărfuri; aparataj pentru instalaţii
de condiţionare şi ventilatia aerului; vase şi rezervoare; gazometre;
buncare şi silozuri metalice de uz general. 3
2. Boilere şi hidrofoare. 5

                                 CAPITOLUL X
                        Produse din sectorul alimentar

1. Făina din cereale şi mălai;
- carne;
- lapte (inclusiv lapte praf);
- zahăr;
- peste;
- amidon; glucoza lichidă destinată industrializării;
- pufuleti şi floricele de porumb; fulgi de grîu, porumb, orez etc.;
- arome, aditive şi benzi pentru tigarete. 3

2. Produse de panificatie şi patiserie, exclusiv pîine;
- biscuiţi şi paste fainoase;
- produse din lapte;
- preparate şi conserve din carne;
- produse din peste;
- grăsimi vegetale şi animale;
- conserve de legume şi fructe; siropuri din fructe;
- apa minerala şi carbogazoasă;
- praf de oua;
- condimente, ceai, sosuri, mustar;
- masline;
- concentrate pentru băuturi racoritoare;
- miere artificială. 5

3. Citrice, banane, curmale, alune, arahide, susan, stafide;
- oţet;
- supe concentrate, vitakava, cacao în amestec cu diferite ingredi-
ente; praf de: budinca, nuca cocos, inghetata;
- icre. 10

4. Băuturi racoritoare şi sucuri naturale (inclusiv vinisor, vinifruct);
- cacao, ciocolata, produse din ciocolata;
- inlocuitori de cafea conţinînd cafea;
- produse zaharoase şi de cofetarie. 15

5. Pireuri din fructe sau legume;
- drojdie de bere;
- alcool medicinal (sanitar);
- fulgi de creveti;
- membrane pentru preparate din carne;
- borş;
- drojdie furajera, borhot, malt, extract de malt, germeni, sparturi
cereale, pleava, ulei fuzel, fainuri furajere (carne, peste, oase
etc.); subproduse rezultate din procesul de morarit (tarite din grîu,
secara, porumb, mazariche, neghina, praf alb, praf negru, zona);
- gheaţa;
- zahăr brut, melasa, dextrina, tutun uscat în foi, legume şi fructe
deshidratate, chiag, subproduse rezultate din fabricarea uleiului
(srot de floarea-soarelui, soia, rapita, coji de floarea-soarelui;
ulei recuperat din zaturi, din pămînt albit şi din kiselgur; celolig-
nina etc.), ulei din cetina de brad; fulgi de cartofi şi fasole; tur-
tele rezultate în urma prelucrării seminţelor pentru obţinerea ule-
iului comestibil. neimpozabil

                               CAPITOLUL XI
                               Alte produse

1. Pulberi abrazive, superabrazivi sintetici de tip diamant sintetic
si azotura cubica de bor, policristale, precum şi produse derivate
pe baza de superabrazivi sintetici;
- firme, reclame, embleme, indicatoare şi alte articole de reclama
si etalare din material plastic, lemn, sticla, tabla;
- capsule metalice şi capisoane din plastic pentru sticle;
- produse (impletituri) din nuiele, papura, paie etc. (coşuri, mobi-
lier, papuci, posete etc.);
- naturalizari păsări şi animale (impaieri);
- produse de orice fel executate de atelierele-şcoala;
- alte produse, lucrări şi prestaţii, inclusiv publicitate şi reclama. 3

2. Lame de ras;
- agende, stasuri, cărţi poştale, ilustrate şi vederi pliante-color,
calendare de perete sub forma de foi volante imprimate;
- mărfuri filatelice (plicuri filatelice, cărţi, maxime, plicuri
"Prima zi a emisiunii", clasoare, lupe, pensete, odontometre);
- stilouri, pixuri şi suport birou din diverse materiale; rezerve cu
pasta pentru pixuri;
- ordine, medalii, decoraţii, plachete, insigne, embleme şi ecusoane;
- flori artificiale, coronite şi alte aranjamente din flori artificiale;
- maturi din nuiele şi paie de sorg;
- puieţi şi arbuşti ornamentali. 5

3. Pietre preţioase şi semipretioase; bijuterii de orice fel;
- martisoare şi alte obiecte de podoaba din metal comun;
- timbre de orice fel;
- brelocuri şi brichete din diverse materiale;
- pom de iarna. 10

4. Moneda metalică, diferite aliaje din aur dentar, embleme, insem-
ne şi accesorii pentru echipamentul militar;
- cărţi, broşuri şi harţi;
- aranjamente florale naturale;
- plante medicinale, aromatice, din cultura sau flora spontana, cea-
iuri din acestea, produse silvice (fructe de pădure, seminţe, ciu-
perci, puieţi şi arbuşti forestieri);
- produse şi servicii executate de unităţile ce aparţin cultelor,
necesare desfăşurării activităţilor de cult (luminari, icoane, obi-
ecte sacre şi cu caracter religios, tamiie, potire, catapeteasme,
clopote, vesminte preotesti, cărţi de ritual, tiparituri etc.);
- sicrie şi cruci din lemn, aranjamente florale, inclusiv cele din
flori artificiale (în scopuri funerare);
- produse destinate instruirii: machete, manechine, mulaje (pentru
uz didactic şi protecţia muncii);
- pictura, sculptura, arta monumentala, grafica;
- bilete de banca, obligaţiuni C.E.C.;
- filme artistice;
- filme documentare, ştiinţifice, de animatie, diapozitive şi dia-
filme;
- ziare şi reviste;
- produse reconditionate şi revindute; materiale recuperabile şi
refolosibile. neimpozabil

                               CAPITOLUL XII
                    Lucrări executate şi servicii prestate

1. Activităţi de construcţii-montaj; lucrări de prestaţii în construc-
tii şi instalaţii;
- transportul de marfa şi călători;
- servicii portuare adiacente (transbordari de persoane şi mărfuri,
manipulari, depozitari, stivuiri, cintariri, ciuruiri, controlul ama-
rari etc. de mărfuri, cheiaj, folosirea remorcherelor, pontoanelor şi
bazinelor portuare; spalatul; periatul; maturatul tancurilor petroliere,
mineraliere de balast şi hambarelor navelor; alte servicii adiacente;
- activitate de posta. 3

2. Lucrări de reparaţii şi întreţinere la mijloace de transport naval,
aerian, feroviar şi de transport auto mărfuri şi călători, cu excepţia
autoturismelor; reparaţii şi întreţinere utilaje pentru construcţii;
închirieri utilaje;
- prestaţii industriale: strunjire, debitare, brosare, rectificare,
gaurire, frezare;
- reparaţii şi întreţinere la utilaje din industria petrolieră, mi-
niera, metalurgică, explorări geologice şi foraj sonde, exploatării
si prelucrării lemnului, celulozei şi hirtiei, sticlei şi ceramicii,
chimica şi petrochimică, materialelor de construcţii, textile pielarie;
rebobinari de motoare; reparaţii pompe; tratamente termice; deformări
plastice la rece şi la cald;
- încărcare, ancorare, impanare în mijloace de transport pentru maşini,
utilaje şi instalaţii tehnologice, efectuate pe baza de tarife;
- montajul elementelor decorative, a firmelor, reclamelor, emblemelor;
- închirieri de obiecte de uz casnic şi gospodăresc, îmbrăcăminte, mate-
riale sportive şi pentru turism, instrumente muzicale, aparate, echipa-
mente şi materiale de reproducere audiovizuala, maşini de scris, de
calculat etc.;
- lucrări de întreţinere şi reparaţii la ascensoare pentru persoane şi
mărfuri;
- lucrări de întreţinere şi reparaţii cai ferate, executate pentru terţi;
- verificări prize de pămînt;
- lucrări de întreţinere şi curăţire a construcţiilor şi clădirilor
(curăţire şi vopsire suprafeţe metalice; curăţirea jgheaburilor; repa-
rarea acoperişurilor, curăţirea geamurilor la înălţime etc.);
- imbinare banda cu insertie cord de oţel sau insertie textila, lami-
nare la calandru pentru amestecuri din cauciuc (inclusiv frictionare
si dublare pinze), sertizare furnituri de medie, înalta şi foarte
înalta presiune, montare arcuri de protecţie pe exteriorul furniturilor;
- activitatea de proiectare în unităţi specializate; prelucrarea auto-
mata a datelor şi servicii de informatica;
- activitatea de alimentaţie publica;
- lucrări de reparaţii şi întreţinere la autoturisme; servicii de agre-
ment; prestaţii turistice (cazare, transport auto, alte prestaţii);
servicii de reparaţii la îmbrăcăminte şi incaltaminte; spălătorii şi
curăţătorii chimice; multiplicare; copiere; dactilografiere; reparaţii
articole de uz casnic şi mobilier; servicii personale (frizerie, coafura,
manichiura şi altele asemenea);
- executări de lucrări fotografice, developari filme foto;
- reparaţii şi întreţinere utilaje frigorifice, aparate de măsura şi
control, firme luminoase şi din stiplex;
- lucrări de întreţinere şi reparaţii la echipamente de tehnica de cal-
cul, mijloace de automatizare, echipamente electronice şi electrotehnice,
aparataj şi motoare electrice, radiotelefoane, televiziune cu circuit
închis, aparatura de copiat acte;
- reparaţii articole de reclama;
- vulcanizare anvelope şi camere auto, velo, moto;
- instalări, intretineri şi reparaţii antene TV;
- reparaţii: ceasuri, umbrele, aparate radio-TV, redresoare, amplifica-
toare, pikup-uri, magnetofoane, casetofoane, aparate video, difuzoare-
boxe, aragaze, aparate foto, maşini de scris, arme de vînătoare; montat
lentile ochelari şi reparat ochelari; montat şi reparat sisteme de alar-
ma; încărcat şi reparat acumulatori; tocilarie;
- traduceri;
- gimnastica aerobica, masaj şi sauna;
- prestaţii turistice efectuate de unităţile de cazare, încadrate în
categoriile de 2 stele sau 1 stea;
- încasări obţinute din activitatea de cazare de către cabanele şi
popasurile turistice;
- activitatea de telecomunicaţii;
- acoperiri metalice (aurire, argintare, nichelare, cromare, alamire,
galvanizare etc.);
- servicii fotoceramice;
- asistenta tehnica la montajul şi punerea în funcţiune a echipamentelor,
utilajelor, maşinilor şi agregatelor industriale;
- activităţi de prelucrare a materialelor lemnoase pentru terţi (debita-
rea mecanică la gater, fatuit, rindeluit, geluit, impregnat etc.);
- servicii prestate privind activitatea de copt pîine, afumat carnuri,
potcovit animale, tăierea mecanică a lemnelor de foc etc.;
- servicii prestate în sectorul alimentar care se decontează pe baza de
tarif şi nu se retine uium;
- servicii de încărcat sifoane, capsule sifon, brichete;
- activitatea de umplere a tuburilor de spray cu substanţe chimice aduse
de clienţi şi decontate pe baza de tarif;
- operaţiuni de înregistrări video şi pe banda magnetica;
- lucrări de recondiţionare piese, subansamble, ambalaje şi altele execu-
tate pentru terţi;
- activitatea de legatorie cărţi, reviste, dosare etc.;
- prestări servicii în ramura textile pielarie (tivit, festonat, vopsit,
urzit, incleiat, croit, bobinat, caserat, repasat, samforizat, plisat,
impregnat, topit in, cînepa, dărăcit, tabacit etc.);
- testări psihologice efectuate pe baza de tarif;
- servicii de pregătire şi instruire a persoanelor particulare pentru
conducerea autovehiculelor (cursuri de şcolarizare, testare psiholo-
gica etc.);
- servicii de consulting;
- servicii de asistenta tehnica fitosanitara;
- încasările obţinute de cantine-restaurant aferente desfacerilor la
preţuri cu adaos de alimentaţie publica ale unităţilor tip gospodina,
ale unităţilor de alimentaţie publica mobile (tip snack-bar), ale uni-
tatilor tip bufete de incinta, ale cabanelor turistice;
- servicii de montaj mobilier;
- servicii de imbuteliere a băuturilor de orice fel decontate pe baza de
tarif;
- studii, experimentări, sondaje efectuate pe baza de tarif în domeniul
economico-social;
- activitatea de constatări, daune, la construcţii afectate de seism,
decontată pe baza de tarif. 5

3. Prestaţii turistice efectuate de unităţile de cazare încadrate în
categoriile de 5, 4 şi 3 stele;
- executarea pe baza de comanda de confecţii de îmbrăcăminte, incalta-
minte, mobilier, confecţii metalice, executări şi transformări de
bijuterii şi alte produse decontate pe baza de tarif;
- realizările totale ale barurilor de noapte (inclusiv taxa de intrare). 10

4. Activitatea de cercetare în unităţi specializate; servicii de dis-
tribuire a apei, canalizare, salubritate şi întreţinerea străzilor;
- servicii de epurare şi tratare a apei;
- prestări de servicii (curăţenie) efectuate cu personalul de ser-
viciu;
- servicii de deratizare, dezinfecţie şi dezinsecţie;
- activitatea de expertizare numismatica;
- servicii funerare (imbalsamare, incinerare, inhumare, transport);
- lucrări de pavoazare şi confectionari drapele pentru sarbatori
naţionale;
- transportul cu metroul;
- reparaţii tractoare şi maşini agricole; reparaţii şi verificări
instalaţii, utilaje şi recipiente care funcţionează sub presiune;
- activitatea de încărcare, descărcare, condiţionare, depozitare a
produselor petroliere lichide, a produselor chimice şi a ţiţeiului
din import şi pentru export;
- activitatea de prospecţiuni geologice şi geofizice;
- activităţile desfăşurate de unităţile subordonate Departamentului
petrolului privind: săparea sondelor de cercetare geologica şi de
exploatare; verificarea şi întreţinerea materialului tubular (pra-
jini de foraj, burlane etc.) uscarea, macinarea etc. a materiilor
prime pentru producerea de aditivi pentru fluide de foraj;
- servicii în legătura cu operaţiunile de comerţ exterior prestate
de "Romtrans" şi "Navlomar", decontate pe baza de tarif (transmiterea
de informaţii referitoare la condiţiile de franco şi la mijloacele de
transport ale mărfurilor;
- servicii de umplere a extinctoarelor;
- servicii de incubare a oualor şi scoaterea puilor;
- servicii prestate care nu se decontează pe baza de tarife, ci se re-
tine uium;
- prestări servicii în sistem lohn;
- încercarea şi expertizarea produselor din punct de vedere al călita-
tii, analize de laborator, toxicologie;
- lucrări agricole efectuate terţilor pentru care plata se face în na-
tura sau în bani;
- încasările obţinute de cantinele-restaurant organizate pentru ser-
virea mesei salariaţilor (fără adaos de alimentaţie publica);
- activitatea de control calitativ şi cantitativ al mărfurilor efec-
tuata de "Romcontrol" (operaţiuni de numarare, asistenta la incarca-
rea şi descărcarea mijloacelor de transport, controlul condiţiilor
de transport, manipulare, depozitare şi păstrare a mărfurilor);
- prestări de servicii decontate pe baza de comision sau pe baza de
tarif internaţional (navlosire şi agenturare nave româneşti şi stra-
ine, trimiterea de specialişti în străinătate pentru acordarea de
asistenta nelegata de livrări de mărfuri; închirierea camioanelor în
cont străin; servicii de congelare; transporturi terestre, aeriene şi
navale etc.);
- cursuri de formare şi perfecţionare socio-profesională şi învăţămînt
(calificare şi perfecţionare profesională, specializarea cadrelor;
meditatii; iniţiere şi perfecţionare; limbi străine, discipline spor-
tive);
- activitatea de cazare a personalului în cămine muncitoreşti deconta-
te pe baza de tarif;
- activităţile desfăşurate de "Centrul de protecţie şi igiena muncii"
privind: determinări, studii şi lucrări pentru stabilirea nocivitatii
mediului de lucru şi a condiţiilor de munca; stabilirea acţiunii noxe-
lor asupra personalului expus în vederea evaluării stării de sănătate
si combaterea imbolnavirilor profesionale; efectuarea de operaţii de
dezincrustare, decalaminare, decapare şi pasivare a utilajelor şi
instalaţiilor; executarea de determinări şi expertizări toxicologice
de igiena şi medicina preventivă etc.;
- prestări de servicii medico-sanitare, tratamente, efectuate în cabi-
nete stomatologice şi medicale;
- închirieri spaţii;
- transportul în comun urban de călători. neimpozabil
--------------------------------------------------------------------------------


                              --------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016