Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARIRE Nr. 778 din 2 octombrie 1995  privind modificarea si completarea   Regulamentului pentru aplicarea Decretului nr. 328/1966 privind circulatia pe drumurile publice si pentru stabilirea si sanctionarea contraventiilor in acest sector    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARIRE Nr. 778 din 2 octombrie 1995 privind modificarea si completarea Regulamentului pentru aplicarea Decretului nr. 328/1966 privind circulatia pe drumurile publice si pentru stabilirea si sanctionarea contraventiilor in acest sector

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL NR. 251 din 1 noiembrie 1995
Guvernul României hotãrãşte:

ART. 1
<>Regulamentul pentru aplicarea Decretului nr. 328/1966 privind circulaţia pe drumurile publice şi pentru stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor în acest sector, aprobat prin Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 772/1966, cu modificãrile ulterioare, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Capitolul V va avea urmãtorul cuprins:
"CAPITOLUL V
Înmatricularea şi radierea autovehiculelor şi remorcilor
Secţiunea I
Înmatricularea autovehiculelor şi remorcilor
ART. 94
Autovehiculele şi remorcile se înmatriculeazã permanent sau temporar la inspectoratele de poliţie judeţene sau la Direcţia generalã de poliţie a municipiului Bucureşti în raza cãreia proprietarii îşi au domiciliul (sediul) ori resedinta în cazul cetãţenilor strãini.
La cererea persoanelor juridice, autovehiculele şi remorcile se înmatriculeazã la inspectoratele de poliţie judeţene sau la Direcţia generalã de poliţie a municipiului Bucureşti în raza cãrora acestea au reprezentante, filiale, sucursale, puncte de lucru ori unitãţi subordonate.
Autovehiculele şi remorcile aparţinînd Ministerului Apãrãrii Naţionale se înmatriculeazã la acest minister, iar tramvaiele şi troleibuzele, la persoanele juridice care le deţin.
ART. 95
Autovehiculele şi remorcile se înmatriculeazã numai dacã sînt omologate pentru circulaţie de cãtre Regia Autonomã "Registrul Auto Roman".
Autovehiculele şi remorcile care nu pot fi identificate de cãtre Regia Autonomã "Registrul Auto Roman" datoritã alterarii sau lipsei numerelor de identificare a acestora poansonate de constructor nu vor fi omologate pentru circulaţie. Se excepteazã autovehiculele şi remorcile pentru care poliţia poate stabili provenienta legalã a acestora.
ART. 96
Înmatricularea autovehiculelor şi a remorcilor se face pe baza urmãtoarelor documente:
- fişa de înmatriculare semnatã, dupã caz, de actualul şi de fostul proprietar, cu vizele care atesta plata taxei pentru mijloacele mecanice de transport şi a primei de asigurare prin efectul legii;
- cartea de identitate a vehiculului, prevãzutã cu elemente de secretizare aplicate de Regia Autonomã "Registrul Auto Roman";
- dovada de plata a taxei de înmatriculare;
- dovada de efectuare a formalitãţilor vamale de import definitiv (pentru înmatricularea permanenta) sau temporar (pentru înmatricularea temporarã), în cazul autovehiculelor şi al remorcilor dobîndite din strãinãtate.
La înmatricularea autovehiculelor şi a remorcilor, cu excepţia celor noi, proprietarii acestora vor face dovada efectuãrii inspecţiei tehnice periodice la statia Regiei Autonome "Registrul Auto Roman", chiar dacã inspecţia tehnica anterioarã nu avea termenul de valabilitate expirat.
ART. 97
Autovehiculele şi remorcile aparţinînd misiunilor diplomatice, oficiilor consulare şi membrilor acestora, precum şi altor organizaţii şi persoane strãine cu statut diplomatic, care îşi desfãşoarã activitatea în România, se înmatriculeazã la cererea celor interesaţi, cu avizul Ministerului Afacerilor Externe, pe baza aceloraşi documente prevãzute la art. 96, cu excepţia taxei de înmatriculare şi a dovezii de plata a taxei asupra mijloacelor mecanice de transport, dacã, pe baza de reciprocitate, se acorda scutiri pentru acestea.
ART. 98
Se înmatriculeazã temporar:
a) autovehiculele şi remorcile care urmeazã sa fie scoase definitiv din România, la cererea celor interesaţi;
b) autovehiculele şi remorcile care sînt importate temporar în România;
c) autovehiculele şi remorcile închiriate, din strãinãtate, de cãtre persoane juridice romane.
Pentru cazul prevãzut la lit. a), înmatricularea temporarã se efectueazã pe o perioada ce nu poate depãşi termenul de valabilitate a asigurãrii internaţionale (cartea verde), iar pentru cazurile prevãzute la lit. b) şi c), perioada de înmatriculare temporarã nu poate depãşi sfîrşitul anului în curs, dacã solicitarea a fost facuta în primele 9 luni ale anului respectiv, ori sfîrşitul anului urmãtor, dacã solicitarea a fost facuta în ultimele 3 luni ale anului în curs. Dacã introducerea în România a autovehiculelor şi a remorcilor care se înmatriculeazã temporar a fost facuta printr-o operaţiune de import temporar, perioada de înmatriculare temporarã nu poate depãşi termenul limita stabilit pentru importul temporar.
ART. 99
Inspectoratele de poliţie judeţene şi Direcţia generalã de poliţie a municipiului Bucureşti elibereazã, pentru fiecare autovehicul sau remorca înmatriculatã, un certificat de înmatriculare, ale cãrui forma şi conţinut sînt stabilite de Inspectoratul General al Poliţiei.
ART. 100
Titularul certificatului de înmatriculare este obligat sa declare unitãţii de poliţie emitente schimbarea oricãror date referitoare la proprietar ori la vehicul, înscrise în certificatul de înmatriculare, în termen de cel mult 30 de zile de la data la care a survenit aceasta modificare, cu excepţia schimbãrii caroseriei sau a sasiului, caz în care va proceda conform prevederilor art. 108.
ART. 101
Inspectoratele de poliţie judeţene sau Direcţia generalã de poliţie a municipiului Bucureşti autorizeaza provizoriu circulaţia autovehiculelor şi a remorcilor neinmatriculate, pentru o perioada de cel mult 30 de zile, în vederea efectuãrii formalitãţilor premergãtoare înmatriculãrii.
Autorizaţia provizorie de circulaţie da dreptul titularului acesteia de a circula numai pe teritoriul României.
ART. 102
Inspectoratele de poliţie judeţene sau Direcţia generalã de poliţie a municipiului Bucureşti autorizeaza circulaţia pentru probe a autovehiculelor şi remorcilor:
a) care efectueazã probe în vederea omologãrii, precum şi a autosasiurilor care efectueazã deplasãri de la unitãţile constructoare la cele care le caroseaza, la solicitarea persoanelor juridice care au ca obiect de activitate fabricarea, asamblarea, carosarea sau încercarea autovehiculelor sau a remorcilor;
b) supuse comercializãrii, în vederea probelor solicitate de clienţi, la cererea persoanelor juridice care deţin spaţiu special amenajat pentru expunerea vehiculelor şi au un volum mediu de vinzari de cel puţin 5 autovehicule sau remorci într-un interval de o luna.
Autorizaţiile de circulaţie pentru probe sînt valabile cel mult un an de la data eliberãrii.
Este interzis transportul comercial de bunuri şi persoane cu autovehicule şi remorci care circula în baza autorizãrii de circulaţie pentru probe, folosirea acestor autorizaţii pentru autovehicule şi remorci de provenienta strãinã pentru care nu au fost efectuate formalitãţile vamale în România, precum şi circulaţia vehiculelor prevãzute la lit. b) în afarã judeţului sau a municipiului Bucureşti în raza cãruia îşi are sediul titularul autorizaţiei de circulaţie pentru probe.
ART. 103
Pierderea, furtului sau distrugerea certificatului de înmatriculare sau a autorizaţiei provizorii de circulaţie ori pentru probe trebuie declarata în termen de 48 de ore de la constatarea faptului unitãţii de poliţie celei mai apropiate, care va elibera o adeverinta în acest sens.
În termen de cel mult 15 zile de la declararea pierderii, a furtului sau a distrugerii certificatului de înmatriculare, titularul acestuia este obligat sa solicite eliberarea unui alt certificat de înmatriculare.
Noul certificat de înmatriculare se elibereazã de cãtre unitatea de poliţie care a emis certificatul anterior, în baza adeverintei menţionate mai sus şi a dovezii de publicare în Monitorul Oficial al României pentru declararea nulitãţii documentului pierdut sau furat.
Secţiunea a II-a
Numerele de înmatriculare, cele provizorii şi de probe
ART. 104
La înmatriculare, inspectoratul de poliţie judeţean sau Direcţia generalã de poliţie a municipiului Bucureşti atribuie fiecãrui autovehicul ori remorca un numãr de înmatriculare, compus din indicativul judeţului sau al municipiului Bucureşti şi numãrul de ordine.
Numãrul de înmatriculare a autovehiculelor şi remorcilor prevãzute în art. 97 este compus din indicativul CD, CO sau TC, dupã caz, şi numãrul de ordine.
În cazul numãrului de înmatriculare temporarã, la indicativul judeţului şi numãrul de ordine se adauga luna şi anul în care expira valabilitatea înmatriculãrii.
La autorizarea provizorie a circulaţiei autovehiculului sau a remorcii se atribuie un numãr compus din indicativul judeţului sau al municipiului Bucureşti şi numãrul de ordine.
La autorizarea circulaţiei pentru probe a autovehiculului sau a remorcii se atribuie un numãr compus din indicativul judeţului sau al municipiului Bucureşti, numãrul de ordine şi înscrisul "PROBE".
O data cu înmatricularea sau autorizarea circulaţiei se elibereazã şi plãcile cu numãrul atribuit.
ART. 105
Numãrul de înmatriculare, cel provizoriu şi de probe se aplica pe plãci metalice avînd fondul alb reflectorizant şi înscrisul cu litere majuscule şi cifre arabe, în relief.
Plãcile se fixeazã la partea din fata şi din spate a autovehiculului, iar la motocicleta, motoreta şi remorca, numai la partea din spate, în locurile special destinate.
Pe placa din spate se aplica ecusonul care atesta efectuarea inspecţiei tehnice periodice, iar pe placa din fata, ecusonul inspecţiei tehnice suplimentare pentru poluare.
Unitãţile care confectioneaza plãci trebuie sa fie autorizate de Ministerul de Interne.
ART. 106
Indicativele judeţelor şi al municipiului Bucureşti, alcãtuirea numerelor de ordine, formele, dimensiunile, culorile fondului placilor şi ale înscrisurilor aplicate, precum şi condiţiile de calitate sînt stabilite prin standard de stat.
ART. 107
Numerele de înmatriculare, forma şi dimensiunile placilor cu numere de înmatriculare pentru autovehiculele şi remorcile aparţinînd Ministerului Apãrãrii Naţionale se stabilesc şi se atribuie de cãtre acest minister.
Secţiunea a III-a
Radierea autovehiculelor şi remorcilor
ART. 108
Proprietarii de autovehicule şi remorci înmatriculate sînt obligaţi sa ceara radierea acestora din evidenta inspectoratelor de poliţie judeţene sau a Direcţiei generale de poliţie a municipiului Bucureşti în termen de 30 de zile de la data la care a intervenit una dintre situaţiile urmãtoare:
a) la trecerea în proprietatea lor a autovehiculelor sau a remorcilor înmatriculate pe numele fostului proprietar, pe baza prezentãrii cãrţii de identitate a vehiculului şi a fisei de înmatriculare, precum şi a predãrii certificatului şi a placilor cu numãrul de înmatriculare;
b) la schimbarea domiciliului (sediului) în raza altui inspectorat de poliţie judeţean sau a Direcţiei generale de poliţie a municipiului Bucureşti decît acela la care se afla înmatriculat autovehiculul sau remorca, pe baza prezentãrii cãrţii de identitate a vehiculului şi a fisei de înmatriculare, precum şi a predãrii certificatului şi a placilor cu numãrul de înmatriculare;
c) la scoaterea definitiva din România a autovehiculelor şi a remorcilor, pe baza prezentãrii cãrţii de identitate a vehiculului şi a predãrii certificatului şi a placilor cu numãrul de înmatriculare;
d) în cazul cînd autovehiculul sau remorca au devenit improprii din punct de vedere tehnic pentru a circula pe drumurile publice şi au fost dezmembrate, pe baza de dovezi care atesta dezmembrarea şi a predãrii cãrţii de identitate a vehiculului, precum şi a certificatului şi a placilor cu numãr de înmatriculare;
e) în cazul schimbãrii caroseriei sau a sasiului.
Proprietarii autovehiculelor şi ai remorcilor pot solicita radierea acestora, dacã nu mai doresc sa le pãstreze în circulaţie. În acest caz, proprietarii vor face dovada ca poseda spaţiu propriu amenajat parcarii acestor autovehicule şi remorci cît timp sînt radiate din circulaţie, fiind interzisã parcarea acestora în alte locuri.
La efectuarea radierii, inspectoratele de poliţie judeţene sau Direcţia generalã de poliţie a municipiului Bucureşti comunica aceasta operaţiune organelor fiscale.
Cãrţile de identitate reţinute de poliţie conform prevederilor lit. d) vor fi remise Regiei Autonome <<Registrul Auto Roman>>."
2. Capitolul VI va avea urmãtorul cuprins:
"CAPITOLUL VI
Permisul de conducere
ART. 109
Permisul de conducere se elibereazã de cãtre inspectoratul de poliţie judeţean sau de Direcţia generalã de poliţie a municipiului Bucureşti în raza cãreia solicitantul îşi are domiciliul (sau resedinta în cazul cetãţenilor strãini), precum şi de cãtre Inspectoratul General al Poliţiei.
Forma şi conţinutul permisului de conducere se stabilesc de cãtre Inspectoratul General al Poliţiei.
Permisul de conducere prevãzut la art. 110 este valabil pe o perioada de 5 ani de la data eliberãrii.
La expirarea perioadei de valabilitate, acesta va fi preschimbat de unitãţile de poliţie, fãrã susţinerea unui nou examen, pe baza unei metodologii elaborate de Ministerul de Interne.
ART. 110
Permisul de conducere este valabil pentru una sau mai multe dintre urmãtoarele categorii de autovehicule:
Categoria A:
-----------
autovehiculul cu doua roti (motocicleta), cu sau fãrã atas, avînd capacitatea cilindrica a motorului peste 50 cmc sau viteza prin construcţie mai mare de 50 km/h, şi autovehiculul cu trei roti (triciclul) avînd capacitatea cilindrica a motorului mai mare de 50 cmc sau viteza prin construcţie mai mare de 50 km/h, precum şi masa totalã maxima autorizata mai mica de 400 kg;
Categoria B:
------------
- autovehiculele a cãror masa totalã maxima autorizata nu depãşeşte 3.500 kg şi al cãror numãr de locuri pe scaune, în afarã locului conducatorului, nu este mai mare de 8;
- ansamblul de vehicule format dintr-un autovehicul din categoria B şi o remorca în cazul în care masa totalã maxima autorizata a ansamblului nu depãşeşte 3.500 kg, iar masa totalã maxima autorizata a remorcii nu depãşeşte masa proprie a autovehiculului tragator;
- triciclurile sau cvadriciclurile avînd masa proprie peste 550 kg;
Categoria B+E:
-------------
ansamblul de vehicule constind dintr-un vehicul tragator din categoria B şi o remorca, dacã ansamblul respectiv nu se încadreazã în categoria B;
Categoria C:
------------
autovehiculele, altele decît cele din categoria D, a cãror masa totalã maxima autorizata este mai mare de 3.500 kg;
Categoria C+E:
--------------
ansamblul de vehicule constind dintr-un vehicul tragator din categoria C şi o remorca a carei masa totalã maxima autorizata este mai mare de 750 kg;
Categoria D:
------------
autovehiculele destinate transportului de persoane avînd mai mult de 8 locuri pe scaune, în afarã locului conducatorului;
Categoria D+E:
--------------
ansamblul de vehicule constind dintr-un vehicul tragator din categoria D şi o remorca a carei masa totalã maxima autorizata este mai mare de 750 kg. Remorca nu trebuie sa fie destinatã transportului de persoane.
Permisul de conducere este valabil şi pentru una sau mai multe dintre urmãtoarele subcategorii:
Subcategoria A1:
----------------
autovehiculul cu doua sau trei roti (motoreta) avînd capacitatea cilindrica a motorului de cel mult 50 cmc şi viteza maxima, prin construcţie, de cel puţin 25 km/h, dar nu mai mare de 50km/h;
Subcategoria B1:
----------------
autovehiculul cu trei sau patru roti (tricicluri şi, respectiv, cvadricicluri) avînd masa proprie peste 400 kg, dar nu mai mare de 550 kg şi fiind echipat cu un motor termic cu capacitatea cilindrica mai mare de 50 cmc sau cu orice alt motor cu o putere echivalenta ori cu viteza prin construcţie mai mare de 50 km/h;
Subcategoria C1:
----------------
autovehiculele, altele decît cele din categoria D, a cãror masa totalã maxima autorizata este de peste 3.500 kg, dar nu mai mare de 7.500 kg;
Subcategoria C1+E:
------------------
ansamblul de vehicule constind dintr-un vehicul tragator din subcategoria C1 şi o remorca a carei masa totalã maxima autorizata este mai mare de 750 kg, cu condiţia ca masa totalã maxima autorizata a ansamblului sa nu depãşeascã 12.000 kg, iar masa totalã maxima autorizata a remorcii sa nu depãşeascã masa proprie a vehiculului tragator;
Subcategoria D1:
----------------
autovehiculele destinate transportului de persoane avînd cel puţin 9, dar nu mai mult de 16 locuri pe scaune, în afarã locului conducatorului;
Subcategoria D1+E:
------------------
ansamblul de vehicule constind dintr-un vehicul tragator din subcategoria D1 şi o remorca a carei masa totalã maxima autorizata este de peste 750 kg, cu condiţia ca masa totalã maxima autorizata a ansamblului sa nu depãşeascã 12.000 kg, iar masa totalã maxima autorizata a remorcii sa nu depãşeascã masa proprie a vehiculului tragator. Remorca nu trebuie sa fie destinatã transportului de persoane.
Autovehiculelor din categoriile B, C şi D şi din subcategoriile C1 şi D1 li se poate ataşa o remorca avînd masa totalã maxima autorizata sub 750 kg, fãrã ca prin aceasta sa se schimbe categoria din care fac parte.
Termenul masa totalã maxima autorizata înseamnã masa proprie a vehiculului şi a încãrcãturii maxime.
ART. 111
Permisul de conducere valabil pentru o categorie da dreptul de a conduce şi autovehicule din subcategoria pe care aceasta o include.
Permisul de conducere valabil pentru categoriile C+E sau D+E este valabil şi pentru conducerea ansamblurilor de vehicule din categoria B+E, dacã titularul acestuia poseda categoria B.
Permisul de conducere valabil pentru categoria C+E este valabil şi pentru categoria D+E, dacã titularul acestuia poseda categoria D.
Permisul de conducere valabil pentru subcategoria C1+E este valabil şi pentru subcategoria D1+E, dacã titularul acestuia poseda subcategoria D1.
Posesorii permisului de conducere pentru categoriile C sau C+E au dreptul sa conducã tractoare, iar permisele de conducere pentru categoriile D sau D+E sînt valabile şi pentru conducerea troleibuzelor.
Posesorii permisului de conducere valabil pentru autovehicule din categoria A nu au dreptul sa conducã motociclete de o putere mai mare de 25 kW sau cu un raport putere/masa proprie de peste 0,16 kW/kg, dacã nu au cel puţin 2 ani vechime în conducerea motocicletelor. Aceasta condiţie nu se aplica persoanelor care au virsta de cel puţin 21 de ani şi au susţinut examenul pe motociclete fãrã atas, cu o putere a motorului de cel puţin 35 kW.
ART. 112
Permisele de conducere pentru tractoare, troleibuze şi tramvaie vor purta menţiunea Tr, Tb şi, respectiv, Tv.
Posesorii permisului de conducere pentru tractoare au dreptul sa conducã un ansamblu de vehicule compus dintr-un tractor şi una sau doua remorci.
ART. 113
Permisul de conducere se obţine pe baza de examen.
Examinarea persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere se efectueazã la Inspectoratul General al Poliţiei ori la inspectoratul de poliţie judeţean sau la Direcţia generalã de poliţie a municipiului Bucureşti în raza cãruia îşi au domiciliul (sau resedinta, în cazul cetãţenilor strãini). Prin excepţie, absolvenţii cursurilor organizate de şcolile de pregãtire a conducãtorilor de autovehicule din categoriile sau subcategoriile C, C1, D1, precum şi pentru tractoare, tramvaie ori troleibuze vor fi examinati, pentru prima data, la inspectoratul de poliţie judeţean sau la Direcţia generalã de poliţie a municipiului Bucureşti în raza cãreia îşi are sediul şcoala respectiva.
Persoana care solicita examinarea în vederea obţinerii permisului de conducere trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
- sa aibã virsta de cel puţin 18 ani, excepţie fãcînd persoana care solicita obţinerea permisului de conducere valabil pentru subcategoria A1, care trebuie sa aibã virsta de cel puţin 16 ani, pentru categoria C+E trebuie sa aibã virsta de cel puţin 20 de ani, iar pentru categoriile D1, D, tramvaie şi troleibuze, trebuie sa aibã virsta de cel puţin 21 de ani;
- sa fie apt din punct de vedere medical şi psihologic pentru conducerea autovehiculelor;
- sa fi absolvit cursurile unei şcoli de pregãtire a conducãtorilor de autovehicule organizate potrivit legii, pentru categoriile sau subcategoriile A, B1, B, C1, C, D1 şi D, precum şi pentru tractoare, troleibuze şi tramvaie;
- sa nu fi fost condamnat definitiv pentru una dintre infracţiunile prevãzute în art. 22 alin. 4 din Decretul nr. 328/1966, republicat, cu excepţia cazurilor în care a intervenit amnistia sau reabilitarea.
Pentru admiterea prezentãrii la examen, candidatul va depune urmãtoarele documente:
- fişa de şcolarizare, al carei model se stabileşte de cãtre Inspectoratul General al Poliţiei;
- certificat de cazier judiciar;
- chitanţa de plata a taxei de examinare.
Pregãtirea practica a candidaţilor care solicita obţinerea permisului de conducere valabil pentru categoriile A, B1 şi B poate fi efectuatã şi de cãtre instructori auto independenţi.
Inspectoratul General al Poliţiei, inspectoratele de poliţie judeţene sau Direcţia generalã de poliţie a municipiului Bucureşti pot aproba, de la caz la caz, cu respectarea prevederilor art. 116, prezentarea la examen a persoanelor care nu au urmat cursurile complete ale unei şcoli de pregãtire a conducãtorilor de autovehicule, în vederea obţinerii permisului de conducere.
Membrii misiunilor diplomatice şi ai oficiilor consulare se vor prezenta la examen în condiţiile stabilite de Ministerul Afacerilor Externe.
ART. 114
Candidaţii la examenul pentru obţinerea permisului de conducere vor fi examinati la proba teoreticã de cunoaştere a regulilor de circulaţie şi a elementelor de mecanicã legate de conducerea în siguranta a autovehiculului, precum şi la proba de conducere, corespunzãtor categoriei de autovehicule pentru care solicita permisul.
Persoanele handicapate care se încadreazã în baremurile minime de sãnãtate fizica şi psihicã stabilite în acest sens vor fi examinate la proba de conducere pe autovehicule adaptate infirmitãţii lor.
ART. 115
Rezultatul examinãrii se consemneazã prin calificativul admis sau respins. Candidaţii care nu promoveazã oricare dintre probe sînt declaraţi respinsi.
În cazul în care candidatul nu a obţinut permisul de conducere într-o perioada de un an de la absolvirea şcolii, pentru a putea fi programat în vederea unei noi examinari, va efectua un nou curs complet în cadrul unei şcoli pentru pregãtirea persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere.
ART. 116
Persoana care solicita examinarea în vederea obţinerii permisului de conducere valabil pentru categoriile sau subcategoriile C1, C sau D1 trebuie sa fi obţinut anterior dreptul de a conduce autovehicule din categoria B.
Persoana care solicita examinarea în vederea obţinerii permisului de conducere valabil pentru categoria D trebuie sa facã dovada ca a condus efectiv autovehicule din categoriile C sau D1 pe o perioada de cel puţin 2 ani.
Persoana care solicita examinarea în vederea obţinerii permisului de conducere valabil pentru categoriile sau subcategoriile B+E, C1+E, C+E, D1+E sau D+E trebuie sa fi obţinut anterior dreptul de a conduce autovehicule din categoriile sau subcategoriile B, C1, C, D1 şi, respectiv, D.
ART. 117
Şcolile care pregãtesc persoane pentru obţinerea permisului de conducere vor funcţiona în baza unui regulament elaborat de Ministerul de Interne şi Ministerul Transporturilor, în colaborare cu Ministerul Învãţãmîntului.
Persoanele care efectueazã pregãtirea teoreticã (profesori de legislaţie rutiera) şi practica (instructori auto) vor fi autorizate în acest sens, în baza unor instrucţiuni elaborate de Ministerul de Interne şi Ministerul Transporturilor, de cãtre inspectoratele de poliţie judeţene sau de Direcţia generalã de poliţie a municipiului Bucureşti.
Instructorii auto sau profesorii de legislaţie rutiera, cãrora li s-au retras autorizaţiile sau acestea au expirat, nu mai au dreptul sa efectueze pregãtirea persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere.
Şcolile care pregãtesc persoane pentru obţinerea permisului de conducere din subordinea Ministerului Apãrãrii Naţionale şi a Ministerului de Interne, precum şi instructorii auto şi profesorii de legislaţie rutiera care îşi desfãşoarã activitatea în aceste şcoli se autorizeaza de cãtre ministerele respective.
ART. 118
Autovehiculele, cu excepţia motocicletelor, destinate învãţãrii conducerii, vor fi dotate cu dubla comanda (frina şi ambreiaj).
Acestea vor fi echipate cu o caseta avînd inscripţia "ŞCOALA", excepţie fãcînd autobuzele, troleibuzele şi tramvaiele, care vor avea înscrisul "ŞCOALA" aplicat pe pãrţile laterale, în fata şi în spate.
ART. 119
Folosirea pe drumurile publice a autovehiculelor prevãzute la art. 118 este permisã numai sub supravegherea instructorilor auto.
Pregãtirea practica a persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere se face numai pe trasee stabilite de poliţie.
Rãspunderea pentru încãlcarea regulilor de circulaţie revine atît instructorului auto cît şi persoanei care conduce autovehiculul.
ART. 120
Posesorii permisului de conducere sînt obligaţi sa solicite eliberarea unui nou permis de conducere la schimbarea oricãror date înscrise în vechiul permis de conducere.
ART. 121
Pierderea, furtul sau distrugerea permisului de conducere trebuie declarata în termen de 48 de ore de la constatarea faptului unitãţii de poliţie celei mai apropiate, care va elibera o adeverinta în acest sens.
În termen de 15 zile de la declararea pierderii, furtului sau distrugerii permisului de conducere, titularul acestuia este obligat sa solicite eliberarea unui alt permis de conducere.
ART. 122
Noul permis se elibereazã de cãtre unitatea de poliţie în raza cãreia titularul îşi are domiciliul (sau resedinta, în cazul cetãţenilor strãini), în baza adeverintei menţionate mai sus şi a dovezii de publicare în Monitorul Oficial al României pentru declararea nulitãţii documentului pierdut sau furat.
ART. 123
Conducãtorii auto care practica activitatea de taximetrie trebuie sa fie atestaţi în acest sens, în baza unor instrucţiuni elaborate de Ministerul de Interne şi Ministerul Transporturilor, de cãtre inspectoratele de poliţie judeţene sau de cãtre Direcţia generalã de poliţie a municipiului Bucureşti."
3. Articolul 126 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 126. - Încãlcarea dispoziţiilor prezentului regulament constituie contravenţie şi se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) contravenţiile la art. 8, 12 lit. b) alin. 2, art. 20, 21, 22, 23, 25 alin. 2, art. 26 alin. 1, art. 27 alin. 1-3, art. 44 pct. 17 şi 25, art. 46, 55, 61, 62 lit. a)-h) şi j), art. 63 alin. 1, art. 64, 103 alin. 1 şi art. 145, cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei;
b) contravenţiile la art. 12 lit. a) alin. 2 şi lit. c) alin. 2, art. 14 alin. 1 lit. a), d) şi e), art. 18 alin. 1 şi 3, art. 40, 44 pct. 1 lit. a), pct. 2, 4, 5, 9, 12, 13, 16, 19, 20, 21, 22 şi 23, art. 51, 56 lit. d) şi e), art. 57 lit. b)-e), art. 58, 77 alin. 1, art. 92 alin. 3, art. 100, 103 alin. 2, art. 121 şi art. 142, cu amenda de la 16.000 lei la 40.000 lei;
c) contravenţiile la art. 18 alin. 4, art. 19 alin. 1 lit. a), art. 28, 29, 34, 37 alin. 2-5, art. 38 alin. 1, art. 39 alin. 1, art. 42, 44 pct. 6 lit. b)-d), pct. 7, 8 alin. 3-6, pct. 11, 18 şi 24, art. 45, 47, 48 dacã viteza s-a depãşit cu pînã la 20 km/h, art. 49, 52 alin. 1, art. 56 lit. a), art. 57 lit. a), art. 62 lit. i), art. 63 alin. 2, art. 65, 67, 75, 76, 78 alin. 2 şi 3 art. 82, 83, 84, 85 alin. 1 şi 3, art. 86, 88, 89 alin. 1 şi 2, art. 108 alin. 1 şi 2 şi art. 120, cu amenda de la 30.000 lei la 60.000 lei;
d) contravenţiile la art. 12 lit. b) alin. 1 şi lit. c) alin. 1, art. 24, 25 alin. 1, art. 27 alin. 4, art. 30, 31, 32, 33, 44 pct. 26 şi 27, art. 48 dacã viteza s-a depãşit cu pînã la 30 km/h, art. 52 alin. 2, art. 56 lit. b) şi c), art. 68 alin. 1, art. 91 alin. 1 şi art. 92 alin. 1, 4 şi 5, cu amenda de la 40.000 lei la 80.000 lei;
e) contravenţiile la art. 14 alin. 1 lit. b) şi c), alin. 4, art. 15 alin. 1 şi 2, art. 19 alin. 1 lit. b) şi alin. 2, art. 44 pct. 6 lit. a), pct 10 şi 15, art. 48 dacã viteza s-a depãşit cu peste 30 km/h, art. 91 alin. 2, art. 105 alin. 1-3, art. 118 şi art. 119 alin. 2, cu amenda de la 50.000 lei la 100.000 lei;
f) contravenţiile la art. 4, 35, 36, 41, 44 pct. 3, art. 53, 54 alin. 1, art. 79 lit. a)-d) şi f), art. 87 alin. 1, art. 89 alin. 3 şi art. 92 alin. 2, cu amenda de la 70.000 lei la 120.000 lei;
g) contravenţiile la art. 7, 66, 68 alin. 2, art. 69, 70, 71, 72, 73, 74, 79 lit. g), art. 90, 102 alin. 3, art. 105 alin. 4, art. 109 alin. 3, art. 111 alin. 6, art. 117 alin. 2 şi 3, art. 123 şi art. 147 alin. 2 şi 3, cu amenda de la 100.000 lei la 300.000 lei."
4. Articolul 147 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 147. - În termen de 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României a prezentei hotãrîri, Inspectoratul General al Poliţiei va elabora noi modele pentru permisul de conducere şi certificatul de înmatriculare.
Posesorii permiselor de conducere eliberate pînã la intrarea în vigoare a prezentei hotãrîri sînt obligaţi sa solicite schimbarea acestora pînã la 31 decembrie 1997.
Posesorii certificatelor de înmatriculare eliberate pînã la intrarea în vigoare a prezentei hotãrîri sînt obligaţi sa solicite schimbarea acestora pînã la 31 decembrie 1998."
5. Articolul 148 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 148. - Cu ocazia schimbãrii permiselor de conducere, echivalarea dintre vechile şi noile categorii şi subcategorii se va face dupã cum urmeazã:
- categoria G cu categoria A;
- categoria A cu categoria A;
- categoria B cu categoria B;
- categoria C cu categoria C;
- categoria D cu categoria D;
- categoriile B, C şi E cu categoriile B+E şi C+E;
- categoriile C şi E cu categoria C+E;
- categoriile C, D şi E cu categoriile C+E şi D+E;
- categoriile B, C D şi E cu categoriile B+E, C+E şi D+E;
- categoria F cu menţiunea Tr;
- categoria H cu menţiunea Tb;
- categoria I cu menţiunea Tv."
ART. 2
Orice alta dispoziţie contrarã prevederilor prezentei hotãrîri se abroga.
ART. 3
Prezenta hotãrîre intra în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicãrii ei în Monitorul Oficial al României.

PRIM-MINISTRU
NICOLAE VACAROIU

Contrasemneazã:
---------------
Ministru de interne,
Doru Ioan Taracila

Ministrul transporturilor,
Aurel Novac

------------------------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016