Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARIRE Nr. 759 din 31 octombrie 1994  privind aprobarea Acordului economic si comercial dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Populare Chineze    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARIRE Nr. 759 din 31 octombrie 1994 privind aprobarea Acordului economic si comercial dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Populare Chineze

EMITENT: GUVERNUL ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL Nr. 322 din 18 noiembrie 1994
Guvernul României hotãrãşte:

ARTICOL UNIC
Se aproba Acordul economic şi comercial dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Populare Chineze, semnat la Bucureşti la 12 iulie 1994.

PRIM-MINISTRU
NICOLAE VACAROIU

Contrasemneazã:
----------------
Ministrul comerţului,
Cristian Ionescu

Ministrul industriilor,
Dumitru Popescu

Ministru de stat,
ministrul afacerilor externe,
Teodor Viorel Melescanu

ACORD ECONOMIC ŞI COMERCIAL
între Guvernul României şi Guvernul Republicii Populare Chineze

Guvernul României şi Guvernul Republicii Populare Chineze (denumite în cele ce urmeazã pãrţi contractante),
în scopul impulsionarii, pe mai departe, a colaborãrii prieteneşti traditionale dintre cele doua tari, precum şi al dezvoltãrii, pe baza egalitãţii şi avantajului reciproc, a cooperãrii economice şi a relaţiilor comerciale bilaterale,
au convenit urmãtoarele:
ART. 1
Pãrţile contractante vor adopta toate mãsurile necesare pentru promovarea, în mod activ, a dezvoltãrii stabile şi de lungã durata a cooperãrii economice şi a relaţiilor comerciale bilaterale, în conformitate cu legile şi alte reglementãri din ţãrile lor, cu prevederile prezentului acord şi cu necesitãţile şi posibilitãţile lor.
ART. 2
Pãrţile contractante îşi acorda reciproc tratamentul naţiunii cele mai favorizate cu privire la taxele vamale şi alte taxe aplicate importurilor şi exporturilor, la spezele bancare aferente plãţilor la import şi export, precum şi în ceea ce priveşte toate regulile şi formalitãţile în legatura cu importul şi exportul.
Aceasta prevedere nu se aplica:
- avantajelor acordate sau care vor fi acordate de una dintre pãrţile contractante vreunei tari vecine în vederea facilitãrii comerţului de frontiera;
- avantajelor acordate sau care vor fi acordate unui stat terţ de cãtre una dintre pãrţile contractante ca urmare a participãrii la zone de liber schimb, uniuni vamale, uniuni economice, uniuni monetare sau la orice alt acord preferenţial.
ART. 3
Cooperarea economicã şi relaţiile comerciale bilaterale se vor desfasura pe baza de contracte încheiate între persoane fizice şi juridice din România şi persoane juridice din Republica Populara Chineza, autorizate sa efectueze asemenea activitãţi, cu respectarea în cele doua tari, precum şi a prevederilor prezentului acord.
Contractele vor fi încheiate tinindu-se seama de practica internationala în domeniu şi de nivelul preţurilor pe piata mondialã pentru produse similare.
ART. 4
Organele de resort din cele doua tari vor sprijini, în mod activ, cooperarea economicã bilaterala în domenii de interes comun, respectiv: industria extractiva, industria construcţiilor de maşini, industria chimica şi petrochimica, industria uşoarã, agricultura şi în alte domenii.
ART. 5
Decontãrile şi plãţile decurgind din contractele încheiate se vor efectua în conformitate cu legislaţia valutarã în vigoare din fiecare ţara, în valuta liber convertibilã convenitã de cãtre pãrţile semnatare ale contractelor.
În conformitate cu legislaţia în vigoare din cele doua tari, prin contracte se poate conveni efectuarea de activitãţi economice şi comerciale în diverse forme practicate în comerţul internaţional, inclusiv operaţiuni comerciale în barter.
Problemele tehnice legate de efectuarea plãţilor vor fi convenite de cãtre bãncile de resort din cele doua tari.
ART. 6
Fiecare dintre pãrţile contractante va sprijini participarea în ţara respectiva, la tîrguri, expoziţii, simpozioane economice şi tehnice, ca şi trimiterea reciprocã de delegaţii economice şi comerciale.
ART. 7
Pãrţile contractante vor sprijini, în conformitate cu legislaţia în vigoare din cele doua tari, persoanele juridice şi fizice autorizate, care desfãşoarã activitãţi economice şi comerciale în cealaltã ţara, pentru deschiderea de reprezentante permanente şi înfiinţarea de societãţi comerciale în ţara respectiva, precum şi pentru desfãşurarea normalã a activitãţii acestora.
ART. 8
În scopul promovãrii cooperãrii economice şi a relaţiilor comerciale bilaterale, pãrţile contractante vor incuraja schimbul reciproc de informaţii, îndeosebi în ceea ce priveşte legislaţia referitoare la comerţul exterior şi cooperarea economicã internationala, investiţii, activitatea financiar-bancarã, programele de dezvoltare ale celeilalte tari, ca şi în legatura cu alte probleme de interes comun.
ART. 9
În baza acestui acord, organismele abilitate din cele doua tari vor elibera, la cererea importatorului, certificate de origine conform regulilor de origine din aceasta ţara, pentru produsele care se exporta în cealaltã ţara.
ART. 10
Pãrţile contractante vor lua toate mãsurile necesare, în conformitate cu reglementãrile în vigoare în fiecare ţara şi cu prevederile acordurilor internaţionale la care sînt parte, în vederea protejãrii produselor originare din cealaltã ţara impotriva tuturor formelor de concurenta neloialã în tranzacţiile comerciale de pe teritoriile lor.
Pãrţile contractante vor lua mãsuri pentru a asigura o protecţie adecvatã şi efectivã a brevetelor, marcilor de comerţ şi de serviciu, drepturilor de autor şi altor drepturi de proprietate intelectualã, în conformitate cu legislaţia specifica în vigoare în fiecare ţara şi ţinînd seama de obligaţiile lor în cadrul înţelegerilor internaţionale privind proprietatea intelectualã, acceptate de cele doua tari.
ART. 11
Pãrţile contractante sînt de acord cu denumirea Comisiei guvernamentale romano-chineze de colaborare economicã şi tehnica sa devinã "Comisia guvernamentalã romano-chineza de colaborare economicã şi comercialã" (comisia mixtã), iar activitatea acesteia sa fie continuatã.
Comisia mixtã este formatã din presedinti, membri şi secretari ai celor doua pãrţi. Preşedintele în comisia mixtã al fiecãrei pãrţi va fi desemnat de guvernul tarii respective.
Comisia mixtã are urmãtoarele atribuţii principale:
- sa examineze realizarea prevederilor prezentului acord;
- sa analizeze şi sa adinceasca cunoaşterea reciprocã a posibilitãţilor de cooperare economicã şi de dezvoltare a schimburilor comerciale;
- sa rezolve, conform reglementãrilor în vigoare din fiecare ţara, problemele care ar putea sa apara în relaţiile economice şi comerciale dintre cele doua tari şi sa facã recomandãri pentru aducerea la îndeplinire de cãtre organele de specialitate din cele doua tari a acţiunilor de colaborare convenite;
- sa facã propuneri menite sa impulsioneze dezvoltarea relaţiilor de cooperare economicã şi comerciale dintre cele doua tari, pe care sa le înainteze guvernelor respective.
Comisia mixtã se va reuni în sesiuni ordinare anuale, alternativ la Bucureşti şi Beijing. Data sesiunii şi ordinea de zi se vor conveni, anterior sesiunii, de cele doua pãrţi.
Cu acordul ambelor pãrţi, comisia mixtã se poate întruni şi în sesiuni extraordinare.
Comisia mixtã adopta, la sesiunile sale, mãsuri care se consemneazã în protocoale ale sesiunilor.
ART. 12
Prezentul acord intra în vigoare la data ultimei notificãri prin care pãrţile contractante îşi comunica reciproc aprobarea acestuia potrivit prevederilor legale din fiecare ţara.
Acordul va fi valabil pe o perioada de 5 ani, dupã care valabilitatea acestuia va fi prelungitã automat, pe perioade succesive de cîte un an, dacã nici una dintre pãrţile contractante nu îl va denunta în scris cu cel puţin 6 luni înainte de expirarea perioadei de valabilitate respective.
Prezentul acord poate fi modificat sau completat cu acordul celor doua pãrţi contractante.
Modificãrile sau completãrile respective vor intra în vigoare în conformitate cu prevederile alin. 1 al prezentului articol.
ART. 13
În cazul încetãrii valabilitãţii prezentului acord, prevederile sale vor continua sa se aplice obligaţiile rezultind din contractele încheiate în perioada sa de valabilitate, pînã la completa executare a acestor obligaţii.
ART. 14
La data intrãrii în vigoare a prezentului acord îşi înceteazã valabilitatea:
- Acordul dintre Republica Socialistã România şi Republica Populara Chineza privind colaborarea economicã şi tehnica pe termen lung, semnat la Pekin la 19 mai 1978;
- Acordul dintre Guvernul Republicii Socialiste România şi Guvernul Republicii Populare Chineze privind constituirea Comisiei guvernamentale romano-chineze de colaborare economicã şi tehnica, semnat la Bucureşti la 21 august 1978;
- Protocolul dintre Guvernul Republicii Socialiste România şi Guvernul Republicii Populare Chineze privind colaborarea tehnica în producţie, semnat la Bucureşti la 21 august 1978;
- Acordul comercial dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Populare Chineze, semnat la Beijing la 28 noiembrie 1990.
Încheiat la Bucureşti la 12 iulie 1994, în doua exemplare originale, fiecare exemplar în limbile romana şi chineza, ambele texte fiind egal autentice.

Pentru
Guvernul României
Teodor Viorel Melescanu

Pentru
Guvernul Republicii Populare Chineze,
Li Lanqing
----------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016