Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARIRE Nr. 728 din 19 octombrie 1994  pentru aprobarea Regulamentului privind certificarea calitatii produselor folosite in constructii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARIRE Nr. 728 din 19 octombrie 1994 pentru aprobarea Regulamentului privind certificarea calitatii produselor folosite in constructii

EMITENT: GUVERNUL ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL Nr. 325 din 24 noiembrie 1994
Guvernul României hotãrãşte:

ART. 1
Se aproba Regulamentul privind certificarea calitãţii produselor folosite în construcţii, prevãzut în anexa la prezenta hotãrîre.
ART. 2
Prezenta hotãrîre intra în vigoare la 30 de zile de la data publicãrii ei în Monitorul Oficial al României.
Dispoziţiile contrare prevederilor prezentei hotãrîri nu se aplica.

p. PRIM-MINISTRU
DAN MIRCEA POPESCU,
ministru de stat, ministrul muncii
şi protecţiei sociale

Contrasemneazã:
----------------
Ministrul lucrãrilor publice
şi amenajãrii teritoriului,
Marin Cristea

Ministrul industriilor,
Dumitru Popescu

ANEXA 1

REGULAMENT
privind certificarea calitãţii produselor folosite în construcţii

CAP. 1
Prevederi generale
ART. 1
Certificarea de conformitate a calitãţii produselor folosite în construcţii constituie o componenta a sistemului calitãţii în acest domeniu, instituit prin lege, prin care se demonstreaza ca produsele respective prezintã caracteristici de calitate controlate, conforme cu specificaţiile tehnice, care sa permitã aprecierea aptitudinii lor la utilizare şi sa garanteze, cu o probabilitate acceptabilã, ca prin folosirea acestor produse se pot realiza exigenţele esenţiale prescrise pentru construcţiile respective.
ART. 2
Certificarea de conformitate a calitãţii constituie o obligaţie a producãtorilor ori a furnizorilor pentru produsele folosite în construcţii, livrate spre a fi utilizate la:
- construcţiile din categoria de importanta exceptionala sau deosebita, definite conform Regulamentului privind stabilirea categoriei de importanta a construcţiilor, aprobat prin Hotãrîrea Guvernului nr. 261/1994;
- lucrãrile publice finanţate din bugetul de stat sau din bugetele locale şi din credite garantate de stat;
- lucrãrile la care utilizarea produselor conditioneaza realizarea exigenţelor esenţiale, indiferent de categoria de importanta a acestora, de provenienta fondurilor de investiţii aferente sau de natura proprietãţii asupra construcţiilor respective.
În cazurile menţionate mai sus, se interzice folosirea produselor fãrã certificarea de conformitate a calitãţii acestora.
ART. 3
Prezentul regulament*) stabileşte cadrul normativ general, principalele elemente de conţinut, metodologice şi de organizare, ale acţiunii de certificare de conformitate a calitãţii produselor folosite în construcţii.
ART. 4
Prevederile prezentului regulament se aplica tuturor agenţilor economici care fabrica, furnizeazã sau utilizeazã produse de construcţii, materiale şi elemente de construcţii şi instalaţii, echipamente, provenite din producţia interna sau din import.
Prevederile se referã la toate produsele identificate prin documente, atît cele traditionale care fac obiectul unor standarde, cît şi cele noi, utilizate pe baza unor agremente tehnice, folosite în lucrãrile de construcţii noi, cît şi la produsele folosite în timpul perioadei de exploatare a construcţiilor existente care fac parte din categoriile menţionate la art. 2, cum sînt lucrãri de reparaţii, consolidãri, modernizãri, transformãri sau extinderi.
ART. 5
Modalitatea şi condiţiile certificãrii de conformitate a calitãţii produselor folosite în construcţii se stabilesc în contractele care se încheie între furnizori, fabricanti şi utilizatori.
*) Definiţiile principalilor termeni sînt prezentate în anexa nr. 1 la prezentul regulament.
CAP. 2
Elemente principale de conţinut ale certificãrii de conformitate a calitãţii produselor folosite în construcţii
ART. 6
Acţiunea certificãrii de conformitate a calitãţii produselor folosite în construcţii se face de cãtre organismul de certificare şi cuprinde urmãtoarele elemente principale:
a) analiza produselor supuse certificãrii sub aspectul definirii lor complete în ceea ce priveşte structura, compozitia, forma, alcãtuirea şi toate caracteristicile de calitate exprimate, pe cît posibil, în termeni de performanta, în raport cu prevederile din reglementãrile ce se cer a fi confirmate sau din specificaţiile tehnice invocate de producãtor;
b) examinarea, la cerere, a unitãţii producãtoare sau furnizoare în ceea ce priveşte implementarea unui sistem propriu de control al producţiei care îi permite sa se asigure ca producţia este conformã cu specificaţiile tehnice şi evaluarea producãtorului în conformitate cu SR ISO 10011/1993;
c) efectuarea operaţiunilor de încercare, control, inspecţie, supraveghere etc., aferente metodelor de control al conformitatii din cadrul sistemului de certificare stabilit, pe baza procedurilor adoptate;
d) confirmarea modului, a condiţiilor şi a domeniului de folosire a produselor certificate, pentru a se putea face aprecierea aptitudinii de utilizare în construcţii a acestor produse;
e) elaborarea documentelor de certificare, corespunzãtoare sistemului de certificare adoptat.
ART. 7
În cadrul certificãrii de conformitate a calitãţii produselor pentru construcţii se utilizeazã metodele de control al conformitatii - încercãri de produse şi controale ale calitãţii producţiei - şi se aplica sistemele de certificare cu documentele aferente prevãzute în anexa nr. 2, care face parte integrantã din prezentul regulament.
ART. 8
Aplicarea sistemelor certificãrii de conformitate a calitãţii produselor şi a metodelor de control aferente, indicate în anexa nr. 2, se face în mod diferenţiat, pe baza unor proceduri aprobate prin ordin al ministrului lucrãrilor publice şi amenajãrii teritoriului, ţinînd seama de prevederile art. 2 din prezentul regulament şi în funcţie de:
a) importanta rolului produselor în realizarea exigenţelor esenţiale şi mai ales al celor care au legatura cu siguranta în exploatare, sãnãtatea oamenilor şi protecţia mediului;
b) natura produselor;
c) incidenta pe care variabilitatea caracteristicilor produselor o poate avea asupra capacitãţii acestora de a îndeplini funcţiile pentru care sînt destinate;
d) probabilitatea apariţiei defectelor de fabricare a produselor.
În fiecare caz se va alege sistemul şi procedura cele mai puţin costisitoare, compatibile cu exigenţele esenţiale privind siguranta în exploatare, sãnãtatea oamenilor şi protecţia mediului.
Pentru produsele din import folosite în construcţii, care au marca CE şi care au obţinut agrement tehnic, conform reglementãrilor în vigoare, pentru a fi folosite la lucrãrile de construcţii din România, se vor aplica cele mai simple sisteme şi proceduri de certificare, stabilite de organismele de certificare acreditate, compatibile cu domeniile de utilizare specificate la art. 2 şi cu condiţiile de aplicare prevãzute de prezentul regulament.
ART. 9
Sistemele de certificare de conformitate a calitãţii produselor folosite în construcţii, aplicate pe baza prevederilor prezentului regulament, conferã producãtorilor sau furnizorilor acestor produse dreptul de a aplica o marca de conformitate potrivit modalitãţilor prevãzute în anexa nr. 2 la regulament.
Marca de conformitate aplicatã de producãtor sau de furnizor, conform prezentului regulament, atesta ca produsele respective sînt conforme cu specificaţiile tehnice din documentele normative în vigoare, care pot fi standarde, agremente tehnice sau alte documente, şi ca sînt apte pentru utilizare în construcţii, prezentind caracteristici care fac ca lucrãrile la care sînt utilizate sa satisfacã exigenţele esenţiale.
Dreptul de utilizare a marcii de conformitate se acorda de cãtre un organism de certificare acreditat, pe o perioada limitatã, stabilitã de organismul respectiv şi poate fi reînnoit în conformitate cu procedurile de aplicare a sistemelor de certificare.
ART. 10
În cazul unor produse care au o slabã incidenta asupra realizãrii exigenţelor esenţiale în construcţii şi care sînt utilizate la construcţii de importanta normalã sau redusã, definite conform Regulamentului pentru stabilirea categoriei de importanta a construcţiilor, se va adopta procedura cea mai simpla de certificare, constind dintr-o simpla declaraţie a fabricantului sau a furnizorului, similarã cu varianta B3 din anexa nr. 2.
Lista produselor cu o slabã incidenta asupra realizãrii exigenţelor esenţiale în construcţii se stabileşte, se publica în materiale de specialitate şi se actualizeazã periodic de cãtre Ministerului lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului.
ART. 11
Organismele de certificare care efectueazã certificarea de conformitate a calitãţii produselor folosite în construcţii trebuie sa îndeplineascã criteriile generale specificate în SR EN 45011/1993 şi sa fie acreditate de comun acord de Ministerul lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului, Ministerul Industriilor şi Institutul Roman de Standardizare.
ART. 12
Organismele de certificare pot efectua, pe baza de contract, toate activitãţile aferente certificãrii propriu-zise, prin încercãri şi inspecţii sau pot solicita efectuarea unora dintre aceste activitãţi, în numele lor, de cãtre alte organisme externe producãtorului - laboratoare de încercãri, organisme de inspecţie - în condiţiile respectãrii prevederilor pct. 11 din SR EN 45011/1993.
ART. 13
Rezultatele certificãrii de conformitate a calitãţii produselor folosite în construcţii se consemneazã în documentele corespunzãtoare sistemelor de certificare adoptate, prevãzute în anexa nr. 2 la prezentul regulament.
CAP. 3
Organizarea acţiunii de certificare de conformitate a calitãţii produselor folosite în construcţii
ART. 14
Acţiunea de certificare de conformitate a calitãţii produselor folosite în construcţii trebuie sa fie precedatã de urmãtoarele activitãţi şi operaţiuni pregãtitoare:
a) solicitarea certificãrii din partea producãtorului sau a furnizorului;
b) obţinerea de la producãtor sau furnizor a tuturor datelor şi informaţiilor necesare, referitoare la produsele pentru care s-a solicitat certificarea de conformitate, cum sînt: date de identificare, caracteristici, domeniu de utilizare etc.;
c) identificarea produselor supuse certificãrii de conformitate sub aspectul caracteristicilor de calitate şi al rolului acestor produse în influentarea exigenţelor esenţiale ale lucrãrilor în care se incorporeaza, conform specificatiilor tehnice (standarde sau agremente tehnice);
d) alegerea metodelor de control al conformitatii, al sistemelor şi procedurilor de certificare;
e) stabilirea programului de cãtre pãrţile contractante pentru desfãşurarea acţiunii de certificare.
ART. 15
Desfãşurarea completa a programului de certificare de conformitate a calitãţii produselor folosite în construcţii cuprinde urmãtoarele faze principale:
a) activitãţile pregãtitoare prevãzute la art. 14;
b) examinarea unitãţii producãtoare de cãtre organismul de certificare, sub aspectul existenţei sistemului propriu de conducere şi asigurare a calitãţii;
c) documentarea preliminarã privind certificarea de conformitate prin evaluarea caracteristicilor de calitate ale produselor supuse certificãrii; verificarea adecvarii metodelor de control şi sistemelor de certificare de conformitate selectate, corespunzãtoare rolului produselor în satisfacerea exigenţelor esenţiale prescrise;
d) instruirea personalului privind certificarea de conformitate prin efectuarea activitãţilor de control, încercare, verificare etc., aferente metodelor şi procedurilor adoptate;
e) eliberarea documentelor de certificare (certificat sau declaraţie) de conformitate;
f) repetarea operaţiunilor de control, verificare şi încercare, în cadrul supravegherii în timp.
Toate aceste activitãţi se efectueazã pe baza de proceduri scrise şi aprobate prin ordin al ministrului lucrãrilor publice şi amenajãrii teritoriului.
CAP. 4
Obligaţii şi raspunderi
ART. 16
Ministerul lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului are urmãtoarele atribuţii şi obligaţii:
a) acreditarea, împreunã cu Institutul Roman de Standardizare şi cu Ministerul Industriilor, a unor agenţi economici, persoane juridice, ca organisme independente de certificare, pentru efectuarea activitãţilor din cadrul acţiunii de certificare de conformitate a calitãţii produselor folosite în construcţii, conform prevederilor art. 11 din prezentul regulament;
b) aprobarea procedurilor şi instrucţiunilor tehnice pentru aplicarea sistemelor de certificare de conformitate.
Pentru procedurile şi instrucţiunile tehnice cu caracter normativ, Ministerul lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului va solicita avizul ministerelor de resort;
c) publicarea în materiale de specialitate a listelor organismelor de certificare pentru produsele folosite în construcţii, acreditate, şi a celor cãrora li s-a retras acreditarea;
d) publicarea şi actualizarea periodicã a listelor produselor folosite în construcţii, cuprinzînd:
- lista produselor folosite în construcţii, care au obţinut sau cãrora li s-a suspendat sau anulat certificarea de conformitate, respectiv dreptul la marca de certificare;
- lista produselor cu slabã incidenta asupra exigenţelor esenţiale.
ART. 17
Producãtorii şi furnizorii de produse folosite în construcţii - materiale, elemente şi echipamente de construcţie şi instalaţii - au urmãtoarele obligaţii şi raspunderi:
a) sa solicite organismelor de certificare acreditate efectuarea certificãrii de conformitate pentru produsele folosite în construcţii, fabricate şi livrate, care intra sub incidenta prevederilor prezentului regulament;
b) sa furnizeze organismelor de certificare acreditate toate datele şi informaţiile necesare, privitoare la unitãţile producãtoare şi la produsele pentru care au solicitat certificarea de conformitate (date de identificare, descriere, caracteristici, domeniu şi condiţii de utilizare etc.);
c) sa faciliteze şi sa asigure organismelor de certificare acreditate condiţiile necesare pentru desfãşurarea tuturor activitãţilor legate de acţiunea de certificare de conformitate, şi anume:
- examinarea unitãţii producãtoare sub aspectul existenţei sistemului propriu de conducere şi asigurare a calitãţii;
- identificarea produselor supuse certificãrii de conformitate sub aspectul caracteristicilor de performanta;
- efectuarea operaţiunilor de control, verificare, încercare şi supraveghere în timp, aferente produselor supuse certificãrii de conformitate;
d) sa efectueze toate operaţiunile de control şi încercare a produselor supuse certificãrii de conformitate, ce le revin conform sistemelor de certificare adoptate şi prevederilor din prezentul regulament;
e) sa emita declaraţia de conformitate pentru produsele livrate, corespunzãtoare domeniului de utilizare şi condiţiilor prevãzute de prezentul regulament, asigurind competenta tehnica şi probitatea profesionalã ale personalului propriu implicat în operaţiunile aferente certificãrii de conformitate prin sistemul declaraţiei proprii;
f) sa rãspundã solidar cu executantii lucrãrilor de construcţii, conform legii, pentru viciile ascunse ale acestor lucrãri, cauzate de calitatea necorespunzãtoare a produselor folosite în construcţii, furnizate şi puse în lucrare cu respectarea indicaţiilor şi condiţiilor speciale stabilite de fabricanti sau de furnizori.
ART. 18
Investitorii, proiectantii, executantii de lucrãri de construcţii, proprietarii sau utilizatorii, dupã caz, au urmãtoarele obligaţii şi raspunderi:
a) sa ceara şi sa utilizeze, la executarea lucrãrilor de construcţii specificate la art. 2 din prezentul regulament, numai produsele pentru care exista certificare de conformitate conform prevederilor acestui regulament;
b) sa prevadã, în contractele încheiate cu producãtorii sau furnizorii de produse folosite în construcţii sau cu alţi agenţi economici implicaţi, clauzele referitoare la obligativitatea efectuãrii certificãrii de conformitate a calitãţii produselor, potrivit prevederilor prezentului regulament sau a cerinţelor speciale impuse de specificaţiile tehnice aplicabile construcţiilor în cauza.
ART. 19
Organismele de certificare acreditate, independente, implicate în acţiunea de certificare de conformitate a calitãţii folosite în construcţii, au urmãtoarele obligaţii şi raspunderi:
a) sa îndeplineascã condiţiile minimale specificate la art. 11 şi 12 ale prezentului regulament;
b) sa pãstreze confidenţialitatea asupra tehnologiilor şi secretelor de fabricaţie ale agenţilor economici supuşi procedurilor de acreditare şi certificare;
c) sa comunice semestrial la Ministerul lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului lista produselor folosite în construcţii pentru care au eliberat sau cãrora le-au suspendat sau anulat certificatul de conformitate.
CAP. 5
Dispoziţii finale
ART. 20
Urmãrirea aplicãrii şi controlul respectãrii prevederilor prezentului regulament, de cãtre unitãţile implicate, se fac de cãtre Ministerul lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului, prin Inspecţia de stat pentru calitatea construcţiilor, lucrãri publice, urbanism şi amenajarea teritoriului.
ART. 21
Încãlcarea dispoziţiilor prezentului regulament atrage raspunderi şi sancţiuni contravenţionale şi/sau penale, conform legilor în vigoare.
ART. 22
Finanţarea activitãţilor de certificare de conformitate a calitãţii produselor folosite în construcţii se face din fondurile de producţie ale unitãţilor producãtoare şi/sau furnizoare interesate.
ART. 23
Pînã la înfiinţarea, organizarea şi autorizarea de organisme independente pentru efectuarea activitãţilor legate de acţiunea de certificare de conformitate a calitãţii produselor pentru construcţii, pe baza prevederilor prezentului regulament, se investesc cu atribuţiile aferente acestei acţiuni, potrivit profilului, urmãtoarele unitãţi:
- Institutul de Cercetare în Construcţii şi Economia Construcţiilor - INCERC şi filialele sale din Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara;
- Societatea Comercialã "Laboratorul Central Bucureşti" - S.A.;
- Societatea Comercialã "Institutul de Cercetare, Proiectare şi Producţie Experimentala pentru Construcţii şi Materiale de Construcţii - PROCEMA" - S.A.;
- Societatea Comercialã Institutul Naţional Ciment - CEPROCIM - S.A.;
- Institutul Naţional al Lemnului - I.N.L. - S.A.;
- Institutul de Proiectare pentru Automatizãri - I.P.A. - S.A.;
- Institutul de Cercetare şi Proiectare Electrotehnica - I.C.P.E. - S.A.;
- Institutul de Cercetãri în Transporturi - INCERTRANS - S.A.;
- Registrul Feroviar Roman - REFER - R.A. Incercarile necesare în cadrul acţiunii de certificare de conformitate a calitãţii pot fi efectuate, pînã la organizarea unei reţele de laboratoare acreditate în construcţii, şi de cãtre laboratoare independente autorizate conform Regulamentului privind autorizarea şi acreditarea laboratoarelor de încercãri în construcţii, aprobat prin Hotãrîrea Guvernului nr. 393/1994, care au în profil încercãri de certificare.
ART. 24
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezentul regulament.

ANEXA 1 la regulament

DEFINIŢIILE
principalilor termeni folosiţi în domeniul certificãrii de conformitate a calitãţii produselor folosite în construcţii

1. Atestare (certificare) de conformitate a calitãţii produselor folosite în construcţii: procedura de atestare prin care o terta parte confirma în scris ca produsele prezintã caracteristici de calitate controlate şi conforme cu prevederile sau exigenţele unor specificaţii tehnice.
2. Certificat de conformitate: document eliberat de un organism independent autorizat sau agreat, ca terta parte, în conformitate cu regulile unui sistem de certificare care indica, cu un nivel suficient de încredere, ca un produs, identificat în mod adecvat, prezintã caracteristici de calitate şi este conform cu specificaţiile stabilite printr-un document normativ .
3. Declaraţie de conformitate: procedura şi document eliberat de un producãtor sau furnizor, conform regulilor unui sistem de certificare care indica, cu un nivel suficient de încredere, ca un produs prezintã caracteristici de calitate controlate, conform cu specificaţiile stabilite prin documente normative.
4. Marca de conformitate: marca aplicatã sau emisã pe baza regulilor unui sistem de certificare, indicind, cu un nivel adecvat de încredere, ca produsul vizat prezintã caracteristici de calitate controlate şi conforme cu prevederile sau exigenţele unor documente normative - standarde, agremente tehnice sau alte documente.
5. Organism de certificare: organism independent, public sau privat, care poseda competenta şi abilitarea sau acreditarea necesarã pentru certificarea de conformitate în cadrul unui sistem de certificare a calitãţii produselor.
6. Organism de inspecţie sau control pentru certificare: organism care efectueazã activitãţi sau operaţiuni de inspecţie şi control pentru un organism de certificare.
7. Produs pentru construcţie: orice produs fabricat în vederea incorporarii, asamblarii, utilizãrii sau montarii, în mod durabil într-o construcţie, clãdire sau lucrare inginereasca.
8. Sistem de certificare de conformitate: sistem avînd propriile sale reguli de procedura şi conducere, destinat sa efectueze certificarea de conformitate.

ANEXA 2 la regulament

METODE DE CONTROL, SISTEME ŞI DOCUMENTE
aferente certificãrii de conformitate a calitãţii produselor folosite în construcţii

I. Metode de control al conformitatii
Se efectueazã de cãtre:
---------------------------
fabricant organism de
certificare
A. Încercãri (teste)
1. Încercãri iniţiale, preliminare, pe specimene
de produse * *
2. Încercãri de esantioane de produse prelevate
din fabrica, dupã un plan de încercãri prescris * *
3. Încercãri prin sondaj, pe esantioane de produse
prelevate din fabrica, de pe piata sau din
santiere * *
4. Încercãri de esantioane prelevate dintr-un lot
de produse gata de livrare sau livrate * *

B. Controale ale calitãţii producţiei
1. Control interior permanent al producţiei în
fabrici, pe baza de proceduri scrise * -
2. Inspecţie iniţialã a fabricii şi a controlului
interior al producţiei în fabrici, pentru
validarea acestuia şi verificarea caracteristi-
cilor de calitate cerute produselor - *
3. Supraveghere, evaluare şi apreciere permanente
ale controlului interior al producţiei în
fabrica - *

II. Sisteme de certificare sau atestare de conformitate
A. Certificarea de conformitate a calitãţii produselor de cãtre un organism de certificare autorizat, utilizînd urmãtoarele metode de control:

1. De cãtre fabricant
a) Încercãri:
- încercãri de esantioane de produse prelevate din fabrica, dupã un plan de încercãri prescris.
b) Controlul calitãţii producţiei:
- control interior permanent al producţiei în fabrica, pe baza de proceduri scrise.

2. De cãtre organismul de certificare
a) Încercãri:
- încercãri iniţiale (preliminare) pe specimene de produse;
- încercãri prin sondaj pe esantioane de produse prelevate din fabrica, de pe piata sau din santiere.
b) Controlul calitãţii producţiei:
- inspecţie iniţialã a fabricii şi a controlului interior al producţiei în fabrica;
- supraveghere, evaluare şi apreciere permanente ale controlului interior al producţiei în fabrica.
B. Declaraţia de conformitate a produselor, data de cãtre fabricant, pe baza urmãtoarelor metode de control:
B. 1. Varianta 1 (certificarea de cãtre o terta parte a controlului interior al produselor în fabrica).

1. Sarcini ale fabricantului
a) Încercãri:
- încercãri iniţiale, preliminare, pe specimene de produse;
- încercãri pe esantioane de produse prelevate din fabrica, dupã un plan de încercãri prescris.
b) Controlul calitãţii producţiei:
- controlul interior permanent al producţiei în fabrica, pe baza de proceduri scrise.

2. Sarcini ale organismelor de certificare
b) Controlul calitãţii producţiei:
- inspecţie iniţialã a fabricii şi a controlului interior al producţiei în fabrica (audit);
- supraveghere, evaluare şi apreciere permanente ale controlului interior al producţiei în fabrica.
B. 2. Varianta 2 (încercãri iniţiale într-un laborator autorizat):
- încercãri iniţiale (preliminare) pe specimene de produse printr-un laborator autorizat;
- control interior permanent, de cãtre fabricant, al producţiei în fabrica, pe baza de proceduri scrise.
B. 3. Varianta 3 (încercãri iniţiale de cãtre fabricanti)
- încercãri iniţiale (preliminare), pe specimene de produse, efectuate de cãtre fabricant;
- controlul interior permanent, de cãtre fabricant, al producţiei în fabrica, pe baza de proceduri scrise.

III. Documente de certificare
1. Certificatul de conformitate trebuie sa indice cel puţin urmãtoarele elemente:
- numele şi sediul organismului de certificare;
- numele şi adresa/sediul fabricantului sau furnizorului;
- identificarea şi descrierea produsului cuprinzînd denumire; tip; documentul de identificare; standard sau agrement tehnic; alte date de identificare: numãr de lot, sarja sau serie; caracteristici principale de calitate sau performanta; domeniu de utilizare;
- reglementãri sau dispoziţii speciale la care rãspunde produsul;
- condiţii speciale de utilizare a produsului;
- numãrul şi data certificatului de conformitate;
- condiţiile şi data de valabilitate a certificatului, dacã este cazul;
- numele şi calitatea persoanei abilitate sa semneze certificatul.
2. Declaraţia de conformitate trebuie sa indice cel puţin urmãtoarele elemente:
- numele şi adresa/sediul fabricantului sau furnizorului;
- identificarea şi descrierea produsului cuprinzînd: denumire; tip; documentul de identificare: standard sau agrement tehnic; alte date de identificare: numãr de lot, sarja sau serie; caracteristici principale de calitate sau performanţe; domeniu de utilizare;
- reglementãri sau dispoziţii speciale la care rãspunde produsul;
- condiţii speciale de utilizare a produsului;
- numãrul şi data declaraţiei de conformitate;
- numerele şi adresa organismelor autorizate (organisme de inspecţie, laborator de încercãri), care au participat la acţiunea de control al conformitatii;
- numele şi calitatea persoanei abilitate sa semneze declaraţia, în numele fabricantului.
3. Marca de conformitate, aplicatã de fabricant sau furnizor produselor folosite în construcţii certificate, conform sistemelor de certificare de conformitate specificate la cap. II din prezenta anexa, este completatã cu urmãtoarele date care trebuie sa fie incluse în documentele comerciale insotitoare:
- numele fabricantului sau furnizorului sau simbolul marcii distinctive proprie a acestuia;
- indicaţii permitind identificarea caracteristicilor produsului, în funcţie de specificaţiile tehnice aferente (standarde sau agremente tehnice);
- ultimele doua cifre ale anului de fabricaţie;
- numãrul certificatului sau declaraţiei de conformitate.
Simbolul marcii de conformitate poate fi aplicat pe produsele insesi, pe etichetele alãturate acestora, pe ambalajele aferente sau pe documentele comerciale insotitoare.
---------------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016