Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARIRE nr. 728 din 10 noiembrie 1992  privind unele masuri de accelerare a emiterii titlurilor de proprietate si punerii in posesie a titularilor, in conditiile   Legii fondului funciar nr. 18/1991     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARIRE nr. 728 din 10 noiembrie 1992 privind unele masuri de accelerare a emiterii titlurilor de proprietate si punerii in posesie a titularilor, in conditiile Legii fondului funciar nr. 18/1991

EMITENT: GUVERN
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL Nr. 309 DIN 27/11/92
Guvernul României hotãrãşte:
ART. 1
Comisiile comunale, orãşeneşti şi municipale, denumite, în continuare, comisii locale, vor lua mãsuri de definitivare a proiectelor de delimitare a zonelor teritoriale în care urmeazã sa fie puşi în posesie titularii dreptului de proprietate asupra terenurilor, precum şi a proiectului planului de parcelare, în termen de 60 de zile de la data prezentei hotãrîri.
ART. 2
În vederea urgentarii emiterii titlurilor de proprietate, potrivit optiunilor exprimate de titularii îndreptãţiţi, în condiţiile <>art. 26 din Legea fondului funciar nr. 18/1991 , comisiile locale vor întocmi procese-verbale privind punerea în posesie, care vor conţine elementele de pe verso-ul titlului de proprietate prevãzut în anexa nr. 27 a regulamentului aprobat prin Hotãrîrea Guvernului nr. 131/1991.
ART. 3
Comisiile judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti şi sectorului agricol Ilfov, denumite, în continuare, comisii judeţene, vor lua mãsuri, la cererea preşedinţilor comisiilor locale, pentru completarea acestor comisii cu specialişti în mãsurãtori topografice, cadastru şi organizarea teritoriului.
ART. 4
Ministerul Apãrãrii Naţionale va participa cu ofiţeri activi - specialişti topogeodezi şi artileristi - la activitatea comisiilor locale şi a comisiilor judeţene.
Numãrul de ofiţeri specialişti topogeodezi şi artileristi şi durata participãrii acestora la activitatea comisiilor locale şi judeţene se vor stabili prin protocol încheiat între Ministerul Apãrãrii Naţionale şi Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei.
Condiţiile de participare a ofiţerilor specialişti topogeodezi şi artileristi la aceste activitãţi se vor stabili prin protocol încheiat între Ministerul Apãrãrii Naţionale, Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei şi Ministerul Economiei şi Finanţelor.
ART. 5
Pentru cunoaşterea stadiului de desfãşurare a operaţiunilor de eliberare a titlurilor de proprietate şi de punere în posesie a titularilor, precum şi în vederea accelerarii acestor operaţiuni, comisiile locale sînt obligate:
a) sa întocmeascã programe de lucru saptaminale, cu concretizarea volumului de activitate pentru fiecare membru al comisiei şi pe echipe de lucru constituite potrivit anexei la prezenta hotãrîre;
b) sa analizeze sãptãmînal stadiul de realizare a atribuţiilor ce le sînt stabilite prin lege, cu privire la delimitarea zonelor în care urmeazã sa fie puşi în posesie titularii îndreptãţiţi, realizarea proiectului de parcelare a terenurilor, a mãsurãtorilor topografice, a schitelor tarlalelor şi parcelelor, întocmirea proceselor-verbale privind punerea în posesie, precum şi punerea efectivã în posesie;
c) sa transmitã, bilunar, comisiilor judeţene date privind stadiul lucrãrilor prevãzute la lit. b), inclusiv procesele-verbale privind punerea în posesie şi situaţia titlurilor de proprietate inminate titularilor.
ART. 6
Preşedinţii comisiilor locale vor lua mãsuri de asigurare a condiţiilor corespunzãtoare de munca pentru membrii comisiilor şi, cu sprijinul consiliilor locale, vor facilita cazarea şi servirea mesei pentru membrii nelocalnici ai comisiilor.
Totodatã, preşedinţii comisiilor locale certifica şi rãspund de prezenta tuturor membrilor, în vederea exercitãrii atribuţiilor şi îndeplinirii obligaţiilor concrete ce le revin.
În cazul constatãrii unor abateri sãvîrşite de membrii comisiilor locale, preşedinţii vor sesiza atît comisiile judeţene, cît şi conducerea unitãţilor de la care provin membrii în cauza, formulind propuneri de aplicare a sancţiunilor prevãzute de lege.
ART. 7
În exercitarea atribuţiilor ce le revin potrivit legii, comisiile judeţene sînt obligate:
a) sa stabileascã pentru fiecare comisie localã volumul de lucru sãptãmînal;
b) sa controleze bilunar modul în care comisiile locale îşi îndeplinesc atribuţiile prevãzute la art. 5 şi sa adopte de îndatã mãsuri de intrare în legalitate în cazul constatãrii unor abateri;
c) sa îşi stabileascã, în cadrul volumului de lucru curent, numãrul de titluri de proprietate pe care urmeazã sa le emita bilunar;
d) sa transmitã bilunar Guvernului date cu privire la:
- numãrul de procese-verbale privind punerea în posesie şi suprafata de teren corespunzãtoare acestora, ce i-au fost înaintate în vederea emiterii titlurilor de proprietate;
- numãrul titlurilor de proprietate emise - completate şi semnate de cei în drept;
- numãrul titlurilor de proprietate inminate titularilor îndreptãţiţi;
- numãrul titlurilor de proprietate ce urmeazã sa fie emise în urmãtoarele 2 saptamini.
ART. 8
Comisiile locale şi comisiile judeţene vor urmãri ca restituirea terenurilor prevãzute la <>art. 41 din Legea fondului funciar nr. 18/1991 sa se efectueze într-un ritm accelerat, realizindu-se punerea în posesie a persoanelor îndreptãţite, astfel încît acestea sa poatã gospodari terenurile în cauza, cu respectarea stricta a regimului silvic.
În executarea art. 41 din lege, comisiile locale vor prelua de îndatã amplasamentele puse la dispoziţie de unitãţile silvice. Orice tergiversare sau refuz de realizare a acestei operaţiuni de cãtre comisiile locale atrage rãspunderea membrilor acestora, în condiţiile legii.
ART. 9
Comisiile judeţene au obligaţia sa soluţioneze toate contestaţiile restante pe care le-au înregistrat potrivit legii, în cel mult 45 de zile de la data prezentei hotãrîri, şi sa comunice contestatorilor modul de soluţionare în interiorul aceluiaşi termen.
Prefectii, în calitate de presedinti ai comisiilor judeţene, rãspund de îndeplinirea obligaţiei prevãzute la alin. 1.
ART. 10
În situaţia prevãzutã la <>art. 11 alin. ultim din Legea fondului funciar nr. 18/1991 , prefectul va sesiza de îndatã procurorul general, în cazul în care constata ca hotãrîrea judecãtoreascã rãmasã definitiva este vadit netemeinica şi esenţial nelegalã.
ART. 11
Preşedintele comisiei judeţene va desemna, în toate cazurile, un membru din cadrul comisiei, care se va prezenta la judecarea plingerilor formulate în temeiul <>art. 11 alin. 5 din Legea fondului funciar nr. 18/1991 .
ART. 12
Salarizarea secretarilor comisiilor locale, a agentului agricol, a specialiştilor de la centrele agricole, precum şi a specialiştilor în mãsurãtori topografice, cadastru şi organizarea teritoriului - cu excepţia celor militari -, în calitatea lor de membri ai comisiilor locale, se va face în funcţie de realizarea volumului de lucrãri prevãzute în anexa şi în raport de normele republicane de munca "0", revizuite în anul 1987.
Preşedintele comisiei judeţene, la propunerea preşedinţilor comisiilor locale, poate acorda specialiştilor din unitãţile bugetare, membri în comisiile locale, prime lunare de pînã la 50% din salariul de baza, în cazul unor realizari peste normele de munca stabilite, din fondurile alocate pentru aplicarea în anul 1992 a <>Legii fondului funciar nr. 18/1991 .
ART. 13
Cheltuielile de diurna, cazare, deplasare şi sporul de izolare pentru specialiştii militari topogeodezi şi artileristi se vor suporta din fondurile alocate Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei.
ART. 14
În proiectul de lege al bugetului pe anul 1993 se va stabili ca poziţie distinctã, pe baza documentaţiei specifice elaborate de Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei şi Ministerul Economiei şi Finanţelor, nivelul fondurilor alocate pentru continuarea aplicãrii <>Legii fondului funciar nr. 18/1991 .
ART. 15
Încãlcarea prevederilor prezentei hotãrîri atrage rãspunderea persoanelor vinovate, în condiţiile legii.
ART. 16
Prefectii, în calitatea lor de presedinti ai comisiilor judeţene, rãspund în fata Guvernului pentru toatã activitatea pe care o desfãşoarã în aplicarea <>Legii fondului funciar nr. 18/1991 .
Prefectii vor avea în vedere faptul ca prin exercitarea atribuţiilor referitoare la aplicarea <>Legii nr. 18/1991 asigura realizarea unui interes naţional, potrivit art. 100 alin. 1 lit. a) din Legea administraţiei publice locale nr. 69/1991.
ART. 17
În calitatea lor de presedinti ai comisiilor locale, constituite în temeiul <>art. 11 alin. 1 din Legea nr. 18/1991 , primãrii exercita atribuţii care vizeazã promovarea unui interes general al statului.
Dacã, în îndeplinirea acestor atribuţii, primarul contravine interesului general al statului, el poate fi demis în condiţiile art. 41 din Legea nr. 69/1991.
ART. 18
Constituie contravenţie, în mãsura în care, potrivit legii penale, nu este infracţiune, fapta persoanei care impiedica în orice mod activitatea comisiei locale, de efectuare a mãsurãtorilor şi punere în posesie a titularilor dreptului de proprietate constituit sau reconstituit conform <>Legii nr. 18/1991 .
ART. 19
Contravenţia prevãzutã la art. 18 se sancţioneazã cu amenda de la 5.000 la 10.000 lei.
Constatarea contravenţiei şi aplicarea amenzii sînt de competenta primarilor şi a ofiţerilor şi subofiţerilor de poliţie.
Contravenţiei prevãzute la art. 18 îi sînt aplicabile dispoziţiile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor.
PRIM-MINISTRU

THEODOR STOLOJAN



Contrasemneazã:

---------------

Ministrul agriculturii şi alimentaţiei,

Petru Marculescu



Ministrul mediului,

Marcian Bleahu



p. Secretar de stat la Departamentul pentru

Administraţia Publica Localã,

Paul Jerbas,

secretarul general al Guvernului



ANEXA 1
APROBAT

COMISIA JUDETEANA,

COMUNA (ORAŞ, MUNICIPIU).......... VERIFICAT

JUDEŢUL ................. DIRECTOR O.C.O.T.,



RAPORT DE ACTIVITATE

cu privire la aplicarea <>Legii fondului funciar nr. 18/1991
Formatia de lucru:
-------------------------------------------------------------------------------
Numele şi Funcţia Compartimentul Nr. delegaţiei Durata Semnatura
prenumele deplasarii
------------------------------------------------------------------------------- 1. Primar
2. Secretar
3. Agent agricol
4. Specialist centru agricol
5. Specialişti în mãsurãtori topografice
6.
7.
--------------------------------------------------------------------------------

I. Lucrãri preliminare completãrii titlului de proprietate:
1. Întocmirea de planuri noi sau actualizari de planuri existente la diferite scãri (plan cadastral al localitãţilor, terenurilor din extravilan, denumiri, scara planurilor, suprafeţe).
2. Proiect parcelar al terenului (conform art. 35 din regulament).
3. Punerea în posesie:
- proces-verbal de punere în posesie nr. ...., cu toate elementele necesare completãrii titlului de proprietate (dimensiunea parcelelor, coordonatele colturilor parcelelor, vecinãtãţi, suprafata parcelelor etc.);
- schite la scãri mari ale tarlalelor sau parcelelor care au fãcut obiectul împãrţirii suprafeţei (denumiri, numãr tarla sau parcela, suprafeţe, numele proprietarilor, vecinãtãţi, scara etc.).
II. Titlul de proprietate completat (nr., numai pentru cartografi, desenatori sau persoane care pot scrie caligrafic).
III. Acţiuni legate de verificarea lucrãrilor topografice şi verificarea datelor titlului de proprietate.
--------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016