Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARIRE Nr. 657 din 19 septembrie 1994  privind acordarea de burse, alte forme de sprijin material, precum si ajutoare sociale pentru studentii si elevii romani din invatamintul de stat, cursuri de zi, fara taxa de studiu    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARIRE Nr. 657 din 19 septembrie 1994 privind acordarea de burse, alte forme de sprijin material, precum si ajutoare sociale pentru studentii si elevii romani din invatamintul de stat, cursuri de zi, fara taxa de studiu

EMITENT: GUVERNUL ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL Nr. 285 din 7 octombrie 1994
Guvernul României hotãrãşte:
ART. 1
Studenţii de la cursurile de zi din instituţiile de învãţãmînt superior de stat care studiazã fãrã taxa de studiu pot primi, în condiţiile prevãzute de prezenta hotãrîre, burse de merit, burse de studiu, burse sociale, alte forme de sprijin material şi ajutoare sociale de la bugetul de stat sau burse pe baza de contract din partea agenţilor economici şi credite de studiu acordate de bãnci.
ART. 2
Elevii din învãţãmîntul de stat primar, gimnazial, liceal, postliceal, profesional, complementar, de ucenici şi teologic, cursuri de zi, beneficiazã de burse de merit, burse sociale şi de alte forme de sprijin material acordate de la bugetul de stat sau de agenţii economici, instituţii, fundaţii şi organizaţii apolitice, în condiţiile prevãzute în prezenta hotãrîre.
ART. 3
Bursele de merit şi de studiu se pot acorda studenţilor în funcţie de rezultatele obţinute la învãţãtura, iar bursele sociale se pot acorda studenţilor şi elevilor în funcţie de situaţia materialã a acestora.
ART. 4
Elevii şi studenţii din unitãţile de învãţãmînt de stat, curs de zi şi seral, cãrora li se aplica prevederile art. 8 lit. s) din legea nr. 42/1990, republicatã, pot beneficia de burse sociale pe baza certificatului eliberat de comisia constituitã pentru aplicarea Legii nr. 42/1990, care atesta calitatea sa ori a unuia dintre pãrinţi de Erou-martir al Revoluţiei romane din decembrie 1989 sau Luptãtor pentru victoria Revoluţiei romane din decembrie 1989 cu una dintre menţiunile: rãnit, reţinut, rãnit şi reţinut, remarcat prin fapte deosebite sau participant direct la luptele pentru victoria revoluţiei.
ART. 5
Studenţii de la ciclul de studii aprofundate pot beneficia de burse de studiu şi burse sociale în condiţiile prezentei hotãrîri.
ART. 6
(1) Pot primi burse de merit, burse de studiu sau burse sociale numai studenţii promovati în anul universitar anterior şi, respectiv, integralisti dupã semestrul I al anului universitar.
(2) Pot primi burse de merit numai elevii care au promovat anul şcolar anterior cu cel puţin media generalã 9 (noua) şi media 10 (zece) la purtare.
(3) Cuantumul şi condiţiile de scolaritate, condiţiile de venituri, metodologia de acordare a burselor de merit, a burselor de studiu şi a burselor sociale sînt prevãzute în anexa nr. 1.
ART. 7
(1) Studenţii de la cursurile de zi, fãrã taxa de studiu, din unitãţile de învãţãmînt superior de stat pot beneficia de ajutoare sociale, gratuitãţi şi reduceri de tarife pentru trimiterea în tabere de odihna şi tratament, precum şi pentru excursiile organizate în grup, prevãzute în anexa nr. 2.
(2) Elevii din învãţãmîntul de stat primar, gimnazial, liceal, postliceal, profesional, complementar, de ucenici şi teologic, cursuri de zi, pot beneficia de tarife şi sprijin financiar pentru procurarea rechizitelor şcolare, prevãzute în anexa nr. 2.
ART. 8
Studenţii de la învãţãmîntul de stat pot beneficia de bursa pe baza de contract şi de credite acordate de bãnci. Contractele încheiate între studenţi şi agenţi economici pentru acordarea burselor pe baza de contract se avizeazã de cãtre decanatele facultãţilor.
Modalitatea de încheiere a contractelor între studenţi şi agenţii economici, precum şi condiţiile de acordare a burselor aferente contractelor şi creditelor de studiu acordate de bãnci se stabilesc între cele doua pãrţi - studenţi şi agent economic sau banca.
ART. 9
Elevii din învãţãmîntul de stat, cursuri de zi, pot beneficia de burse sociale şi de burse de merit oferite de agenţi economici, instituţii, fundaţii şi de organizaţii apolitice care doresc sa-şi pregãteascã personal calificat pentru organizarea propriilor activitãţi. Condiţiile de acordare a burselor şi obligaţiilor reciproce se stabilesc prin contracte încheiate între ofertanţi şi elevi sau sustinatorii legali ai acestora, în cazul în care elevii sînt minori. Contractul este avizat de cãtre conducerea unitãţii de învãţãmînt.
ART. 10
(1) Elevii şcolilor profesionale, complementare şi de ucenici, ai liceelor industriale, agricole şi silvice de la cursurile de zi pot încheia contracte cu agenţi economici, cu instituţii, cu fundaţii sau cu consiliile locale; ei pot beneficia din partea acestora, pe lîngã bursa socialã, şi de ajutoare materiale constind în rechizite şcolare, articole de igiena personalã, uniforma, îmbrãcãminte, echipament de protecţie, conform prevederilor contractuale.
(2) Elevii care se pregãtesc pentru meserii grele sau cu grad înalt de toxicitate pot beneficia, pe perioada practicii în producţie, de alimentaţia prevãzutã pentru muncitorii din sectoarele respective. Contravaloarea acesteia este suportatã din fondurile agenţilor economici care organizeazã practica, dacã sînt îndeplinite condiţiile prevãzute la alin. (1).
ART. 11
Elevii din învãţãmîntul de stat pot beneficia şi de ajutoare materiale ocazional oferite de comitetele cetatenesti de pãrinţi, agenţi economici, instituţii, fundaţii, organizaţii apolitice şi de cãtre persoane particulare.
ART. 12
Numãrul burselor de merit, al burselor de studiu, precum şi al celor sociale ce se pot acorda într-un an şcolar, respectiv universitar, elevilor şi studenţilor se stabileşte de cãtre Ministerul Învãţãmîntului în limita fondurilor aprobate cu aceasta destinaţie prin bugetul de stat, proporţional cu numãrul elevilor, respectiv al studenţilor.
Numãrul burselor acordate studenţilor este proporţional cu numãrul studenţilor din anii II - VI pentru burse de merit şi din anii I - VI pentru burse de , şcolarizaţi în învãţãmîntul de stat, cursuri de zi, fãrã taxa de studiu studiu.
ART. 13
Cuantumul burselor de merit, al burselor de studiu, al burselor sociale, celelalte forme de sprijin material, precum şi ajutoarele sociale reprezintã sume nete de plata, se plãtesc în numerar şi se indexeazã prin hotãrîre a Guvernului, în funcţie de evoluţia preţurilor şi tarifelor.
ART. 14
Pentru anul 1994 influentele financiare din aplicarea prezentei hotãrîri se acoperã în cadrul fondurilor aprobate Ministerului Învãţãmîntului prin bugetul de stat pe acest an.
ART. 15
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã sin prezenta hotãrîre.
ART. 16
(1) Prezenta hotãrîre intra în vigoare începînd cu anul de învãţãmînt 1994/1995.
(2) Pe data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrîri se abroga: <>Hotãrîrea Guvernului nr. 284/1993 privind atribuirea burselor şcolare, burselor de merit şi premiilor pentru elevii din învãţãmîntul de stat, curs de zi; <>Hotãrîrea Guvernului nr. 285/1993 privind acordarea de burse, alte forme de sprijin material, precum şi ajutoare sociale pentru studenţii romani de la cursuri de zi, fãrã taxa de studiu, din instituţiile de învãţãmînt superior de stat, cu modificãrile ulterioare.

PRIM-MINISTRU
NICOLAE VACAROIU

Contrasemneazã:
-----------------
Ministrul învãţãmîntului,
Liviu Maior
Ministru de stat, ministrul finanţelor,
Florin Georgescu

ANEXA 1
CUANTUMUL, CONDIŢIILE DE SCOLARITATE, CONDIŢIILE DE VENITURI,
METODOLOGIA DE ACORDARE A BURSELOR DE MERIT, A BURSELOR DE STUDIU ŞI
A BURSELOR SOCIALE
I. Burse de merit
1. Cuantumul lunar al bursei de merit pentru studenţii romani este de 61.000 lei, iar pentru elevi este de 5.300 lei.
2. Bursele de merit se acorda studenţilor de cãtre senatul instituţiei de învãţãmînt superior, pe baza propunerilor consiliilor facultãţilor, începînd cu anul II de studiu, dacã în anul precedent au obţinut cel puţin media 9,50 la învãţãmîntul tehnic, agricol şi la profilurile matematica, fizica şi chimie şi, respectiv, media 9,80 la celelalte profiluri.
Bursele de merit se acorda şi studenţilor din anul I care au reprezentat România, în anul de învãţãmînt anterior, la olimpiadele internaţionale ale elevilor, precum şi la campionatele europene şi mondiale.
3. Bursele de merit se revizuiesc la începutul semestrului al II-lea, în funcţie de rezultatele obţinute la învãţãtura, studenţii trebuind sa obţinã din promovarea tuturor examenelor programate, precum şi din verificãrile, colocviile, proiectele etc., din semestru I, media stabilitã pentru bursa de merit în funcţie de profil. Pentru studenţii(ele) care în timpul sesiunii de examene din iarna intra în concediu medical (maternitate) bursele de merit se revizuiesc luindu-se în considerare numai rezultatele examenelor, colocviilor, verificãrilor şi proiectelor programate în afarã concediului medical (examenele din timpul sesiunii de examene din iarna programate oficial).
4. Acordarea burselor de merit la începutul semestrului al II-lea se face de cãtre comisia de atribuire a burselor de la nivelul facultãţii, avîndu-se în vedere rezultatele profesionale obţinute de studenţi dupã sesiunea de examene din iarna (examene, colocvii, verificãri, proiecte etc.).
Pentru studenţii(ele) care în timpul sesiunii de examene din iarna intra în concediu medical (maternitate) se pot acorda burse de merit dacã media generalã obţinutã la examenele, colocviile, verificãrile şi proiectele programate în afarã concediului medical (examenele din timpul sesiunii de examene din iarna programate oficial) se încadreazã în limitele mediilor pentru a obţine bursa de merit. În semestrul al II-lea nu se poate acorda bursa de merit studenţilor, dupã sesiunea de examene din iarna, în afarã concediului medical (examenele din timpul sesiunii de examene programate oficial), au obţinut o singura nota.
5. Bursele de merit se atribuie elevilor de cãtre inspectoratul şcolar, la propunerea consiliilor de administraţie din şcoli, începînd cu trimestrul al II- lea al clasei a IX-a, respectiv anul I, dacã obţin cel puţin media 9(noua) la fiecare disciplina de învãţãmînt şi nota 10 (zece) la purtare.
6. Bursele de merit acordate elevilor se revizuiesc trimestrial luindu-se în considerare rezultatele trimestrului anterior.
Numãrul burselor de merit acordate elevilor nu poate sa depãşeascã 1% din numãrul total de elevi din clasele a IX-a - a XII-a (a XIII-a) din fiecare liceu, respectiv anii I-III din fiecare şcoala profesionalã şi postliceala, în limita creditelor acordate.
În situaţia în care mai mulţi elevi au mediile peste 9(noua) la toate disciplinele de învãţãmînt, departajarea se face ţinînd seama de media generalã, iar dacã şi aceasta este egala se iau în vedere, în ordine, mediile obţinute la urmãtoarele discipline de învãţãmînt : limba romana, istorie, matematica, fizica, biologie.
II. Burse de studiu
7. Cuantumul lunar al bursei de studiu pentru studenţii romani din ciclurile I şi II este de 42.600 lei, iar pentru studenţii din ciclu de studii aprofundate este de 61.000 lei.
În funcţie de rezultatele obţinute la concursul de admitere sau în anul universitar precedent, studenţii pot primi bursa de studiu, dacã au obţinut cel puţin media 8 (opt) la învãţãmîntul tehnic, agricol şi la profilurile matematica, fizica şi chimie, respectiv cel puţin media 8,50 la celelalte profiluri, şi nu au bursa de merit.
Bursele de studiu se acorda studenţilor de la ciclul de studii aprofundate, dacã aceştia au obţinut cel puţin media generalã 9,30 la concursul de admitere în acest ciclu.
8. Bursele de studiu pentru studenţi se pot acorda numai la începutul anului universitar, pe baza mediei generale (examene, verificãri, colocvii, proiecte - conform planului de învãţãmînt) obţinute pentru anul anterior sau la examenul de admitere şi al începutul semestrului al II-lea, pe baza mediei generale obţinute dupã primul semestru.
9. Revizuirea burselor de studiu se face la începutul semestrului al II-lea în funcţie de rezultatele la învãţãtura obţinute de studenţi atît în sesiunea de examene din iarna, stabilitã prin planul de învãţãmînt, cît şi la colocviile, verificãrile şi proiectele din timpul semestrului I, dupã cum urmeazã:
a) studenţii care au avut programat un singur examen (sau o singura verificare) trebuie sa promoveze cu cel puţin nota 9 (noua);
b) studenţii care au avut programate doua, trei sau mai multe examene, verificãri şi colocvii trebuie sa le promoveze şi pot primi bursa de studiu, dacã obţin rezultatele la învãţãtura (medie generalã) stabilite pentru bursa de studiu.
10. Bursele de studiu acordate studenţilor orfani, celor proveniţi din casele de copii sau plasament familial sau studenţilor bolnavi TBC, în evidenta dispensarelor medicale, nu se revizuiesc; de asemenea, bursele de studiu acordate studenţilor care nu au avut posibilitatea de a susţine examenele programate, ca urmare a faptului ca se aflau internati în spital ori în concediu medical pe intreaga durata a sesiunii sau cel puţin 60 de zile înainte de începerea ei, nu se revizuiesc.
Pentru studenţii(ele) care în timpul sesiunii de examene intra în concediu medical (maternitate), bursele de studiu se revizuiesc luindu-se în considerare rezultatele examenelor, verificãrilor, colocviilor şi proiectelor programate în afarã concediului.
Studenţii bursieri orfani sau bolnavi TBC, aflaţi în evidenta dispensarelor medicale, care dupã sesiunea de examene din iarna obţin media generalã, rezultatã din examene, verificãri, colocvii şi proiecte, prevãzutã pentru bursa de merit, primesc bursa de merit.
III. Burse sociale
11. a) Cuantumul lunar al bursei sociale pentru studenţii romani din ciclurile I şi II de 38.300 lei, iar pentru studenţii din ciclu de studii aprofundate este de 45.000 lei.
b) Cuantumul lunar al bursei sociale pentru elevii romani de la învãţãmîntul de stat, cursuri de zi, este de 15.000 lei pentru elevii din clasele I - a VIII -a inclusiv şi de 22.000 lei pentru elevii din clasele a IX-a - a XII-a (a XIII-a) inclusiv.
12. Studenţii romani de la cursurile de zi, fãrã taxa de studiu, pot primi bursa socialã în numãr de cel mult 4% din numãrul studenţilor de la cursurile de zi, dacã au venituri brute pe membru de familie de pînã la 60.000 lei/luna.
13. Bursele sociale se pot acorda studenţilor de cãtre comisia de atribuire a burselor de la nivelul instituţiei de învãţãmînt superior, pe baza propunerilor fãcute de comisia de atribuire a burselor de la nivelul facultãţii, numai la începutul anului universitar şi numai la începutul semestrului al II-lea, în funcţie de veniturile brute pe membru de familie.
14. Bursele sociale se pot acorda elevilor din învãţãmîntul de stat primar, gimnazial, liceal, postliceal, profesional, complementar, de ucenici şi teologic de la cursurile de zi, astfel:
a) orfanilor de ambii pãrinţi, celor necuprinsi în casele de copii, deşi îndeplinesc condiţiile pentru a fi primiţi în aceste instituţii, celor care au fost bolnavi TBC şi sînt în evidenta dispensarelor medicale, precum şi celor care suferã de diabet, boli maligne, sindromuri de malabsorbtie grave, insuficiente renale cronice, astm bronsic, epilepsie, cardiopatii congenitale, hepatita cronica, afecţiuni oftalmologice cu boli somatice asociate sau imunologice sau sînt deficienti motorii. Acordarea burselor pe motive medicale se va face numai dupã efectuarea unor anchete sociale, cu participarea medicului de circa, pentru a se analiza şi starea materialã a familiei;
b) elevilor din învãţãmîntul primar şi gimnazial din mediul rural care nu au şcoala de nivel respectiv în localitatea de domiciliu (sat, catun) şi învaţã în alta localitate, care provin din familii al cãror venit mediu lunar pe membru de familie se situeaza sub nivelul salariului minim brut pe ţara indexat şi nu deţin suprafeţe de teren mai mari de 30.000 mp în zonele colinare şi de şes şi de 60.000 mp în zonele montane. Bursa socialã se acorda numai dacã elevul locuieşte în internat sau la o familie în localitatea unde studiazã; c) elevilor proveniţi din familii care îndeplinesc, în mod cumulat, urmãtoarele condiţii:
- nu realizeazã un venit lunar pe membru de familie mai mare de 50% din salariul minim brut pe ţara indexat;
- nu deţin terenuri agricole cu o suprafata mai mare de 20.000 mp în zonele colinare şi de şes şi de 40.000 mp în zonele montane.
Numãrul burselor şcolare acordate în condiţiile lit. c) nu poate depãşi 1% din numãrul-total al elevilor de la forma respectiva de învãţãmînt, la nivelul judeţului (al municipiului Bucureşti).
La condiţii materiale egale bursa se acorda cu prioritate elevilor cu situaţia la învãţãtura mai buna.
IV. Alte prevederi referitoare la bursele de merit, bursele de studiu şi bursele sociale
15. În vederea acordãrii burselor, în fiecare instituţie de învãţãmînt superior se constituie o comisie la nivelul instituţiei, din care fac parte rectorul sau delegatul acestuia, ca preşedinte, secretarul şef, juristul, contabilul şef şi alţi membri desemnaţi de preşedintele comisiei.
La fiecare facultate se constituie cîte o comisie, din care fac parte decanul sau delegatul acestuia, ca preşedinte, secretarul şef şi alţi membri desemnaţi de preşedintele comisiei.
Comisia de la nivelul instituţiei de învãţãmînt superior repartizeazã numãrul de burse sociale pe facultãţi, în funcţie de numãrul studenţilor de la cursurile de zi, fãrã taxa de studiu, iar comisia de la nivelul facultãţii face propuneri de atribuire nominalã a burselor care se aproba de biroul senatului instituţiei de învãţãmînt superior.
16. Pentru obţinerea bursei sociale, studentul depune la comisia de atribuire a burselor de la facultate, în termenul stabilit de acesta, o cerere însoţitã de "Declaraţia de venituri" completatã, la care anexeazã documentele doveditoare de venituri.
17. Solicitantii pot face contestaţii impotriva hotãrîrii de atribuire a burselor, în termen de 5 zile de la afişarea acesteia. Contestaţia se rezolva de cãtre comisia de atribuire a burselor de la nivelul instituţiei de învãţãmînt superior, în termen de 15 zile. Hotãrîrile comisiilor de atribuire a burselor pot fi atacate în instanţele judecãtoreşti, potrivit legii.
18. Bursele de merit, bursele de studiu şi bursele sociale se atribuie studenţilor pe durata anului de învãţãmînt (cursuri, sesiuni de examene, activitãţi practice), inclusiv pe timpul pregãtirii şi sustinerii examenului de diploma în prima sesiune, cu excepţia vacantelor. Dacã studenţii bursieri sînt orfani, proveniţi din case de copii sau din plasament familial ori au fost bolnavi TBC şi se afla în evidenta dispensarelor medicale, bursele se acorda şi pe durata vacantelor.
Bursele, indiferent de categoria acestora, nu se atribuie studenţilor pe perioadele cît aceştia sînt plecaţi în strãinãtate, indiferent de motiv.
19. Studentele bursiere aflate în concediu prenatal sau postnatal primesc bursa pe o durata egala cu concediul prenatal sau postnatal stabilit pentru persoanele încadrate în munca.
20. Studenţii bursieri aflaţi în concediu medical îşi menţin bursa cel mult 60 de zile de la data începerii concediului. În cazul depãşirii acestui termen, pot primi bursa de merit, bursa de studiu sau bursa socialã numai dupã reluarea activitãţii de învãţãmînt.
21. Studenţii de la învãţãmîntul de zi, fãrã taxa de studiu, transferati la alta facultate, precum şi studenţii, fãrã taxa de studii, de la învãţãmîntul seral sau fãrã frecventa transferati la învãţãmîntul de zi pot primi burse de merit, burse de studiu sau burse sociale începînd cu semestrul urmãtor datei de promovare a verificãrilor, colocviilor, proiectelor şi examenelor de diferenţa stabilite de consiliul facultãţii, dacã îndeplinesc condiţiile de şcolarizare şi, respectiv, condiţiile de venituri pentru bursa socialã, prevãzute în prezenta hotãrîre.
22. Studenţii repetenti nu pot primi burse în anul pe care îl repeta. Studenţii bursieri care, din motive medicale, repeta anul, dovedind cu acte ca au fost bolnavi şi în imposibilitatea de a frecventa cursurile cel puţin 60 de zile în anul universitar precedent, pot primi burse de studiu sau burse sociale pe baza mediei realizate în anul de studii promovat anterior celui pe care îl repeta din motive medicale şi, respectiv, în funcţie de veniturile brute pe membru de familie.
23. Studenţii care au primit aprobarea pentru prelungire de sesiune pot beneficia de burse de merit, burse de studiu sau burse sociale, dacã îndeplinesc condiţiile de medie prevãzute la data terminãrii examenelor, dar nu mai tirziu de 1 noiembrie (1 decembrie pentru sportivii de performanta), precum şi, dupã caz, condiţia de venit pe membru de familie. Studenţii din aceasta categorie pot primi bursa de la data sustinerii ultimului examen.
Studenţii sportivi de performanta care au primit aprobare pentru susţinerea examenelor în afarã sesiunii de examene din iarna pot beneficia de burse de merit, burse de studiu sau burse sociale pe semestrul al II-lea al anului universitar, dacã îndeplinesc condiţiile de medie şi, respectiv, condiţia de venit pe membru de familie, dupã promovarea ultimului examen, dar nu mai tirziu de 15 aprilie.
24. Bursele de merit, bursele de studiu şi bursele sociale acordate studenţilor pot fi retrase temporar sau definitiv de cãtre instituţiile de învãţãmînt superior pentru abateri grave de la normele disciplinei universitare, pentru dezinteres fata de învãţãtura sau pentru absente de la activitãţile didactice, pe baza criteriilor stabilite de fiecare instituţie de învãţãmînt superior.
25. Studenţii exmatriculati din instituţia de învãţãmînt superior pentru motive ce le sînt imputabile sînt obligaţi sa restituie contravaloarea bursei primite în timpul şcolarizãrii; nu sînt obligaţi sa restituie bursa cei care s-au retras de la cursuri pentru motive de boala, dovedite cu certificat medical.
26. Studenţii şi absolvenţii învãţãmîntului superior care urmeazã cursurile de zi ale unei a doua specializãri (cu excepţia celor declaraţi admişi dupã concursul de admitere din anul 1994) pot primi burse de merit, burse de studiu sau burse sociale, alte forme sprijin material sau ajutoare sociale numai de la o singura facultate, cu condiţia ca numãrul total al anilor în care au beneficiat de acest sprijin, în cadrul primei şi al celei de-a doua specializãri, sa nu depãşeascã numãrul anilor de studiu prevãzuţi ca durata de şcolarizare la specializarea de la care urmeazã sa beneficieze de bursa.
27. Studenţii de la învãţãmîntul de zi cãrora li se aplica prevederile Legii nr. 42/1990, republicatã, pot beneficia de burse de merit sau burse de studiu, dacã îndeplinesc condiţiile de medie prevãzute.
28. În vederea acordãrii burselor, în fiecare inspectorat şcolar judeţean se constituie o comisie de acordare a burselor sociale, din care fac parte inspectorul general sau delegatul acestuia, ca preşedinte, secretarul şef, consilierul juridic, contabilul şef şi alţi membri desemnaţi de preşedintele comisiei.
Comisia de la nivelul judeţului repartizeazã numãrul de burse sociale pe unitãţi de învãţãmînt, în conformitate cu prevederile prezentei hotãrîri.
29. Pentru atribuirea nominalã a bursei sociale, în fiecare unitate de învãţãmînt se constituie comisii de acordare a burselor sociale, din care fac parte directorul sau delegatul acestuia, ca preşedinte, secretarul şef (secretarul) şi alţi membri desemnaţi de cãtre consiliul de administraţie.
30. Pentru obţinerea bursei sociale, elevii sau reprezentanţii legali ai acestora depun la comisia de atribuire a burselor sociale din unitatea de învãţãmînt, în termenul stabilit de aceasta, o cerere însoţitã de acte doveditoare a dreptului de acordare a bursei sociale.
31. Pentru determinarea venitului mediu pe membru de familie se vor depune acte doveditoare la începutul fiecãrui an şcolar sau trimestrial, dacã este cazul. La stabilirea venitului mediu pe membru de familie se iau în calcul toate veniturile realizate de familie, cu excepţia alocaţiei de stat pentru copii.
32. Bursele sociale se acorda pe perioada cursurilor şcolare, inclusiv pe timpul pregãtirii şi sustinerii examenului de bacalaureat sau de diploma, în prima sesiune, pe perioada practicii în producţie, precum şi pe perioada vacantelor de iarna şi de primavara.
33. Bursele sociale se acorda, şi pe perioada vacantei de vara, elevilor care îndeplinesc condiţiile Legii nr. 42/1990, republicatã, precum şi celor care îndeplinesc condiţiile prevãzute la pct. 14 lit. a), dupã cum urmeazã:
a) celor care au promovat anul şcolar sau celor care la sfîrşitul anului şcolar sînt corigenti la o singura disciplina de învãţãmînt şi au media anuala la purtare cel puţin 9 (noua);
b) absolvenţilor clasei a VIII-a care fac dovada ca au reuşit la examenul de admitere în clasa a IX-a (anul I) la o unitate de învãţãmînt de stat, cursuri de zi;
c) celor declaraţi repetenti din motive medicale.
34. Elevii bursieri nu primesc bursa pe perioada internãrii lor în spital, preventoriu sau sanatoriu, dacã este mai mare de 30 de zile.
35. Elevii aflaţi în situaţia de scutire medicalã ambulatorie îşi menţin bursa cel mult 90 de zile de la data imbolnavirii. În cazul depãşirii acestui termen primesc bursa numai dupã data reluarii activitãţii.
36. Bursele sociale nu se acorda elevilor care repeta anul şcolar, cu excepţia situaţiilor în care repetarea a fost determinata de cauze medicale (au fost bolnavi şi în imposibilitatea de a frecventa cursurile cel puţin 60 de zile), celor care în trimestrul anterior au doua sau mai multe corigente sau depãşesc 10 (zece) absente nemotivate pe aceeaşi perioada. De asemenea, elevii cãrora li se scade nota la purtare sub 9 (noua) pierd dreptul la bursa pe trimestrul urmãtor.
37. Bursele sociale pot fi retrase de cãtre consiliul de administraţie al unitãţii de învãţãmînt, temporar sau definitiv, pentru situaţiile prevãzute la pct. 36.
38. Impotriva hotãrîrii comisiei de acordare a burselor din şcoala, solicitantul poate face contestaţie la inspectoratul şcolar în termen de 5 zile de la data afişãrii hotãrîrii. Contestaţiile se rezolva de inspectoratul şcolar în termen de cel mult 15 zile. Soluţia pronunţatã de acesta rãmîne definitiva.
39. Bursele sociale se acorda la începutul anului şcolar putindu-se revizui trimestrial, în situaţia apariţiei de noi cazuri care se pot încadra în condiţiile prevãzute la pct. 14 lit. a) şi c) şi dacã exista burse disponibile.
40. Cuantumurile burselor de merit, ale burselor de studiu şi ale burselor sociale sînt stabilite pentru o luna (28-31 zile). Calcularea cuantumului zilnic se face prin divizarea cuantumurilor lunare ale burselor pe numãrul de zile calendaristice din luna respectiva.

ANEXA 2

AJUTOARELE SOCIALE ACORDATE STUDENŢILOR ŞI ELEVILOR,
GRATUITATILE ŞI REDUCERILE DE TARIFE PENTRU TRIMITEREA STUDENŢILOR ÎN TABERE
DE ODIHNA ŞI TRATAMENT, PRECUM ŞI PENTRU EXCURSIILE ORGANIZATE ÎN GRUP
1. Ajutoarele sociale se acorda studenţilor pentru îmbrãcãminte şi incaltaminte, pentru maternitate şi în caz de deces, dupã cum urmeazã:
a) ajutorul pentru îmbrãcãminte se poate acorda studenţilor orfani, celor proveniţi din case de copii sau plasament familial şi celor care provin din familii cu venituri mici, tinindu-se seama şi de rezultatul din activitatea profesionalã şi ştiinţificã. Pentru a beneficia de ajutor pentru îmbrãcãminte este necesar ca studentul sa prezinte adeverinte din care sa rezulte venitul brut lunar pe membru de familie ca fiind de pînã la 25.000 lei.
Ajutorul se acorda în numerar, în cuantum de maximum 30.000 lei.
Un student poate beneficia de acest ajutor o singura data în decursul unui an universitar.
Studenţii orfani de ambii pãrinţi sau asistaţi ai caselor de copii pot beneficia în fiecare semestru de acest ajutor;
b) ajutorul de maternitate se acorda pentru fiecare naştere, dupã cum urmeazã:
- 15.000 lei pentru sarcina şi lehuzie;
- 15.000 lei pentru procurarea rufariei fiecãrui copil nou-nãscut.
Ajutoarele se acorda studentelor ai cãror soţi sînt studenţi sau efectueazã stagiul militar şi studenţilor ale cãror sotii nu realizeazã venituri;
c) ajutorul în caz de deces se acorda pentru decesul unui membru al familiei studentului(ei) - soţ, sotie, copil, în urmãtorul cuantum:
- 45.000 lei în caz de deces al studentului(ei) necasatorit(a) sau cãsãtorit (a) cu sotie/soţ neincadrat(a) în munca;
- 30.000 lei în caz de deces al sotiei/soţului, dacã decedatul(a) nu a fost incadrata(a) în munca, precum şi în cazul decesului copilului.
2. Plata ajutoarelor de orice fel se face în limita prevederilor bugetare, pe baza cererii aprobate de cãtre biroul consiliului facultãţii din care face parte studentul şi, dupã caz, a urmãtoarelor acte:
- certificat medical şi copie dupã certificatul de naştere al copilului, pentru ajutor în caz de maternitate;
- copie dupã certificatul de deces, în caz de deces;
- adeverinte privind situaţia materialã, certificate de cãtre secretariatul facultãţii din care face parte studentul.
3. Studenţii de la specializãrile din profilul mine pot primi pe timpul studiilor suma de 40.000 lei, în doua etape, ajutor social şi îmbrãcãminte de uz personal.
4. Studenţii beneficiazã de sprijin material pentru participarea la tabere de odihna şi tratament în vacanta, gratuit sau cu reduceri de tarife şi la excursii organizate, dupã cum urmeazã:
a) studenţii pot primi bilete de odihna şi tratament în staţiuni climaterice în mod gratuit. Numãrul biletelor ce pot fi distribuite va fi de pînã la 15% din numãrul studenţilor şcolarizaţi la învãţãmîntul de zi, fãrã taxa de studiu. Repartizarea pe unitãţi de învãţãmînt se face de Ministerul Învãţãmîntului, în funcţie de numãrul studenţilor de la cursurile de zi, fãrã taxa de studiu, de profilul unitãţii de învãţãmînt şi de situaţia socialã a studenţilor.
Repartizarea individualã a biletelor se face de cãtre biroul consiliului facultãţii;
b) pentru excursii organizate în grup în ţara şi în strãinãtate, studenţii pot beneficia de o reducere de pînã la 45% din costul acestora; reducerea nu va putea depãşi anual suma de 1.000 lei pe student, calculatã la numãrul total de studenţi la învãţãmîntul de zi, fãrã taxa de studiu. Reducerile pentru fiecare acţiune se aproba de biroul consiliului facultãţii.
Un student poate beneficia de bilet gratuit pentru trimitere în tabara şi de reducere a preţului excursiei o singura data pe an, cu excepţia studenţilor orfani de ambii pãrinţi sau proveniţi din casele de copii ori plasament familial.
5. Elevii din învãţãmîntul de stat, cursuri de zi, beneficiazã de reducere de 50% a costului transportului urban şi interurban, pe baza de abonamente, cu trenul clasa a II-a, navele fluviale sau maritime, autobuzele unitãţilor cu capital de stat.
Elevii orfani de ambii pãrinţi, cei proveniţi din casele de copii ori plasament familial beneficiazã de transport gratuit în vacante, iar în perioada cursurilor şcolare beneficiazã de prevederile alin. 1.
Transportul urban şi interurban pe baza de abonamente cu autobuzele unitãţilor cu capital privat se deconteazã numai dacã traseul menţionat pe abonament nu funcţioneazã autobuze ale unitãţilor cu capital de stat, în perioada cursurilor şcolare.
6. Elevii din învãţãmîntul de stat, cursuri de zi, în virsta de pînã la 16 ani, ale cãror venituri brute lunare pe membru de familie nu depãşesc salariul minim brut pe ţara indexat, pot beneficia, pe baza documentelor doveditoare de venituri, de sprijin financiar pentru procurarea rechizitelor şcolare.
Cuantumurile sprijinului financiar sînt urmãtoarele:
- pentru elevii din clasele I - a IV-a - 4.000 lei;
- pentru elevii din clasele a V-a - a VIII-a - 5.000 lei;
- pentru elevii din clasele a IX-a - a XI-a - 6.000 lei.
-----------------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016