Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARIRE Nr. 614 din 9 august 1995  pentru aprobarea Programului de supraveghere, prevenire, combatere si asanare a bolilor la animale si a celor transmisibile de la animale la om, precum si de refacere a septelului    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARIRE Nr. 614 din 9 august 1995 pentru aprobarea Programului de supraveghere, prevenire, combatere si asanare a bolilor la animale si a celor transmisibile de la animale la om, precum si de refacere a septelului

EMITENT: GUVERNUL ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL NR. 193 din 25 august 1995
Guvernul României hotãrãşte:

ARTICOL UNIC
Se aproba mãsurile cuprinse în Programul de supraveghere, prevenire, combatere şi asanare a bolilor la animale şi a celor transmisibile de la animale la om, precum şi de refacere a septelului, prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrîre.

PRIM-MINISTRU
NICOLAE VACAROIU

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul agriculturii şi
alimentaţiei,
Valeriu Tabara

Ministru de stat,
ministrul finanţelor,
Florin Georgescu

ANEXA 1
PROGRAM
de supraveghere, prevenire, combatere şi asanare a bolilor la animale şi a celor transmisibile de la animale la om, precum şi de refacere a septelului

I. Pãstrarea teritoriului tarii ca liber de boli epizootice grave, a stãrii de sãnãtate a animalelor şi a sãnãtãţii publice, prin aplicarea mãsurilor de supraveghere, profilaxie, combatere şi asanare a efectivelor de animale purtãtoare de boli epizootice sau transmisibile la om este o problema de stat şi constituie o sarcina permanenta pentru toţi deţinãtorii de animale.
A. Realizarea integrala a acţiunilor de supraveghere şi depistare a vaccinarilor obligatorii şi de necesitate, precum şi a unor tratamente antiparazitare de necesitate, în cazul apariţiei unor epizootii, se asigura din fonduri bugetare, cu respectarea Normelor metodologice nr. 5.415/1993 privind finanţarea cheltuielilor pentru combaterea bolilor la animale, elaborate de Ministerul Finanţelor şi Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei.
B. Operaţiunile şi acţiunile cuprinse în normele sanitare veterinare privind profilaxia şi combaterea bolilor epizootice şi a zoonozelor de la capitolul "Cheltuieli materiale pentru combaterea epizootiilor" se realizeazã cu respectarea normelor metodologice comune ale Ministerului Finanţelor şi Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei, prevãzute la lit. A.
C. Acţiunile de asanare se realizeazã de cãtre proprietarii animalelor şi pasarilor prin taierea sau uciderea animalelor şi a pasarilor concentrate în ferme, centre de izolare, precum şi a celor din gospodãriile populaţiei, inclusiv prin efectuarea tuturor lucrãrilor necesare acestor operaţiuni, potrivit legii, în cazul apariţiei uneia dintre urmãtoarele boli:
1. Tuberculoza bovina şi leucoza enzootica bovina
----------------------------------------------
Acţiunea se realizeazã prin:
- taierea tuturor animalelor diagnosticate ca bolnave şi reagente în cadrul planului de asanare de tuberculoza şi leucoza enzootica;
- taierea a 1 - 2 animale suspecte de contaminare, atunci cînd este necesar, pentru efectuarea de examene în vederea precizarii diagnosticului bolii, în ferme şi gospodãrii ale populaţiei, precum şi taierea vacilor a cãror exploatare este neeconomica, din centrele de izolare în lichidare, în caz de tuberculoza şi leucoza sau infectie mixtã.
2. Bruceloza porcina
-----------------
Acţiunea se realizeazã prin:
- taierea animalelor;
- în ferme şi gospodãriile populaţiei, în raport cu evoluţia bolii, se taie numai porcii bolnavi clinic sau întregul lot (boxa, compartiment, grajd) contaminat.
3. Pseudoturbarea (Boala lui Aujesky) la porcine
---------------------------------------------
Acţiunea se realizeazã prin:
- taierea, în ferme şi gospodãrii ale populaţiei, a purceilor bolnavi care pot fi valorificaţi şi a scroafelor ai cãror purcei sugari s-au imbolnavit;
- uciderea purceilor sugari bolnavi care nu au greutatea minima necesarã pentru a putea fi valorificaţi prin tãiere.
4. Trichineloza la porcine
-----------------------
Acţiunea se realizeazã prin:
- stabilirea diagnosticului bolii la efectivele de porcine din diferite forme de exploatare (complexe, ferme, gospodãrii mici) şi la porcinele sacrificate pentru consum uman;
- uciderea animalelor bolnave şi ecarisarea lor;
- dezinfectia şi deratizarea unitãţilor şi a teritoriilor în care evolueaza boala, precum şi alte mãsuri cuprinse în <>Hotãrîrea Guvernului nr. 524/1994 .
5. Turbarea
--------
Acţiunea se realizeazã prin:
- uciderea animalelor diagnosticate ca fiind bolnave de turbare, indiferent de specie, precum şi a ciinilor şi pisicilor muscate de animale turbate sau suspecte de turbare;
- uciderea animalelor de producţie din ferme sau gospodãriile populaţiei, muscate de animale turbate, dupã mai mult de 6 zile de la muscatura, întrucît ţinerea lor sub observatie (3 luni la animalele mici şi 6 luni la animalele mari) constituie un pericol pentru sãnãtatea altor animale şi a omului;
- taierea animalelor de producţie din ferme şi gospodãriile populaţiei, muscate de animale turbate sau suspecte de turbare, în primele 6 zile de la muscatura.
6. Febra aftoasa produsã de tipuri clasice şi exotice de virus
-----------------------------------------------------------
Acţiunea se realizeazã prin:
- uciderea animalelor cînd febra aftoasa apare ca focar primar într-un teritoriu liber de boala, dacã:
. boala a fost depistata într-un numãr redus de curţi cu un numãr mic de animale receptive;
. nu pot fi asigurate condiţii de carantina totalã pentru prevenirea difuzãrii bolii;
. nu poate fi efectuatã taierea animalelor şi sterilizarea carnii în condiţii de securitate antiepizootica;
. uciderea animalelor este singura mãsura pentru lichidarea focarului;
- taierea animalelor cînd aceasta acţiune se poate face în condiţii de securitate antiepizootica şi cînd se impune aceasta mãsura pentru lichidarea bolii.
7. Alte boli transmisibile de la animale la om
-------------------------------------------
Boli cu caracter epizootic care nu au evoluat sau care au fost eradicate pe teritoriul tarii, cum ar fi: antrax, febra aftoasa cu tipuri exotice de virus, bruceloza bovina, bruceloza ovina produsã de Brucella melitensis, variola ovina, morva, precum şi alte boli care vor aparea şi se vor diagnostica de cãtre un laborator sanitar veterinar de diagnostic de stat din structura Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei.
Acţiunea se realizeazã prin:
- uciderea sau taierea animalelor diagnosticate ca fiind bolnave, în condiţii speciale de securitate antiepizootica, în raport cu etiologia şi cu specificul bolii;
- distrugerea furajelor contaminate ce nu pot fi supuse unui procedeu eficient de decontaminare.
Aprobarea acţiunilor care se realizeazã pentru asanarea efectivelor de animale purtãtoare de boli transmisibile la om, în cazul apariţiei uneia dintre bolile menţionate, este data de Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara din Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei, de cãtre direcţiile sanitare veterinare judeţene şi a municipiului Bucureşti sau de cãtre medicul veterinar de stat, dupã caz.
Acţiunile de asanare a efectivelor de animale purtãtoare de boli transmisibile la om şi refacerea septelului se desfãşoarã anual.
D. Acţiunile de asanare prevãzute la lit. C se realizeazã sub supravegherea Agenţiei Naţionale Sanitare Veterinare din Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei, a direcţiilor sanitare veterinare judeţene şi a municipiului Bucureşti, a circumscriptiilor veterinare teritoriale.

II. În vederea refacerii septelului, din creditele bugetare alocate prin Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei, la capitolul "Cheltuieli materiale pentru combaterea epizootiilor", se plãtesc despãgubiri - în afarã celor cuvenite prin asigurãri şi a sumelor recuperate prin valorificarea produselor şi subproduselor de la animalele tãiate, moarte sau ucise - celor care înregistreazã daune în urma tãierii, morţii sau uciderii animalelor.
Beneficiazã de despãgubiri, potrivit legii, toate persoanele juridice, indiferent de tipul de proprietate, şi persoanele fizice deţinãtoare de animale.
Decontarea valorii animalelor de cãtre stat, în urma acţiunilor de asanare a bolilor menţionate, se va face la valoarea de înlocuire a animalelor, la preţul legal în vigoare, potrivit actelor normative, în limita sumelor prevãzute în acest scop în creditele bugetare pentru combaterea epizootiilor.
Documentaţia întocmitã de unitatea deţinãtoare de animale şi de medicul veterinar de stat, aprobatã de direcţia sanitarã veterinara judeteana şi a municipiului Bucureşti, se înainteazã pentru avizare, sub aspect tehnic, la Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei - Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara - şi va cuprinde urmãtoarele acte insotitoare:
- memoriul justificativ care include ancheta epizootica;
- actul de declarare a epizootiei, eliberat de medicul veterinar de stat din raza circumscripţiei sanitare veterinare unde a fost declarata boala;
- copiile pe de buletinele de analiza, eliberate de un laborator veterinar de stat;
- procesele-verbale încheiate de persoanele juridice şi certificatele sanitare veterinare eliberate de medicul veterinar de stat pentru persoanele fizice care deţin animale.

III. Lichidarea focarului de boala
Asanarea efectivelor de animale purtãtoare de boli transmisibile la om se executa de cãtre proprietarii animalelor pe baza unui protocol întocmit de autoritatea sanitarã veterinara de stat teritorialã, care se referã la efectuarea cheltuielilor pentru urmãtoarele operaţiuni:
1. curatarea mecanicã: pentru pardoseli, pereţi interiori, plafon, boxe, jgheaburi, utilaje de grajd şi altele;
2. îndepãrtarea stratului de pãmînt infiltrat din padocuri, curţi şi înlocuirea lui cu pãmînt necontaminat sau nisip;
3. scoaterea pãmîntului din standurile nepavate la o adîncime de 15-20 cm şi înlocuirea lui în cazul bolilor în care se specifica aceasta acţiune în <>Legea sanitarã veterinara nr. 60/1974 (republicatã);
4. dezinfectiile, dezinsectiile şi deratizarile (materiale şi manopera), executate conform normelor sanitare veterinare în vigoare.
Cu ocazia lichidãrii focarului de boala, nu se admite efectuarea lucrãrilor de construcţii sau a amenajãrilor care se executa din fonduri de investiţii.
Toate operaţiunile privind combaterea epizootiilor, asanarea de boli transmisibile la om şi despãgubirea acestora din creditele bugetare alocate la capitolul "Cheltuieli materiale pentru combaterea epizootiilor" se fac cu respectarea <>Legii sanitare veterinare nr. 60/1974 , republicatã, şi a Normelor metodologice nr. 5.415/1993 privind finanţarea cheltuielilor pentru combaterea bolilor la animale, elaborate de Ministerul Finanţelor şi Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei.

------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016