Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARIRE nr. 579 din 27 august 1991  cu privire la indexarea salariilor, pensiilor de asigurari sociale de stat, militare si I.O.V.R. si alte masuri de protectie sociala    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARIRE nr. 579 din 27 august 1991 cu privire la indexarea salariilor, pensiilor de asigurari sociale de stat, militare si I.O.V.R. si alte masuri de protectie sociala

EMITENT: GUVERN
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL 177 DIN 2 /9 /91


Guvernul României hotãrãşte:
CAP. 1
Dispoziţii generale
ART. 1
Salariile, ajutorul de şomaj, pensiile de asigurãri sociale de stat, militare şi I.O.V.R., inclusiv de urmaşi, indemnizaţiile şi sporurile ce se acorda invalizilor, veteranilor şi vãduvelor de rãzboi, alocaţiile de stat pentru copii, bursele pentru elevi şi studenţi, ajutoarele sociale prevãzute de lege, ajutoarele cuvenite sotiilor militarilor în termen, se indexeazã la începutul fiecãrui trimestru cu un coeficient diferenţiat pe categorii de beneficiari, care reprezintã, în medie, 40% din creşterea prognozata a preţurilor de consum.
ART. 2
(1) Proporţia medie de 40% din creşterea preţurilor de consum stabilitã potrivit prevederilor art. 1 se diferentiaza, pe categorii de beneficiari, dupã cum urmeazã:
- 37% pentru salariaţi;
- 45% pentru pensionãrii de asigurãri sociale de stat, militari şi I.O.V.R., inclusiv urmaşii acestora, invalizi, veterani şi vaduve de rãzboi;
- 75% pentru beneficiarii de ajutor social, ajutoare cuvenite sotiilor militarilor în termen şi alocaţii de stat pentru copii.
(2) Alocaţiile de hrana pentru consumurile colective din unitãţile sociale de stat se indexeazã, integral, cu creşterea preţurilor la produsele alimentare.
ART. 3
(1) Pentru a asigura indexarea veniturilor, Ministerul Economiei şi Finanţelor şi Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale vor stabili coeficienţii de indexare, potrivit proportiilor prevãzute la art. 2.
(2) Comunicatul cu privire la coeficienţii de indexare se publica în Monitorul Oficial pînã la data de 20 a ultimei luni din trimestru.
(3) În situaţia în care indicele de preţuri trimestrial prognozat prezintã o creştere mai mica de 10%, nu se face indexarea veniturilor, urmînd ca aceasta creştere sa se ia în calculul coeficienţilor de indexare în trimestrul urmãtor.
CAP. 2
Indexarea salariilor
ART. 4
(1) Salariul de baza minim brut pe ţara se indexeazã cu 37% din creşterea preţurilor de consum.
(2) La societãţile comerciale şi regiile autonome fondul corespunzãtor salariilor de baza stabilite prin contractele individuale de munca se indexeazã pînã la nivelul coeficientului de indexare potrivit art. 3, în funcţie de posibilitãţile financiare, fãrã ca sumele respective sa majoreze preţurile cu ridicatã şi cu amãnuntul, precum şi tarifele serviciilor.
(3) Consiliile de administraţie vor stabili nivelul coeficientului de indexare în raport cu posibilitãţile financiare ale unitãţilor, pînã la începerea trimestrului, şi îl vor aduce la cunostinta salariaţilor.
(4) Consiliile de administraţie, împreunã cu reprezentanţii salariaţilor pot stabili coeficienţi diferentiati de indexare a salariilor de baza individuale, astfel încît coeficientul mediu de indexare sa nu depãşeascã pe cel de majorare a fondului salariilor de baza.
ART. 5
(1) Fondul de salarii al unitãţilor finanţate de la bugetul administraţiei centrale de stat şi bugetele locale se indexeazã cu coeficientul stabilit potrivit art. 3. Cu acelaşi coeficient se indexeazã salariile individuale.
(2) Prevederile alin. (1) se aplica în mod corespunzãtor şi la regiile autonome cu specific deosebit, la care salariile au fost aprobate prin hotãrîri ale Guvernului.
(3) Nivelurile noi ale salariilor pentru unitãţile finanţate de la bugetele administraţiei de stat centrale şi locale şi pentru regiile autonome cu specific deosebit vor fi calculate şi transmise acestora de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.
ART. 6
Celelalte drepturi salariale se calculeazã în raport cu noile cuantumuri ale salariilor de baza, indexate potrivit prevederilor art. 4 alin. (4) şi art. 5.
ART. 7
(1) Indexarea ajutorului de şomaj se face prin indexarea salariului net pe baza cãruia se calculeazã ajutorul de şomaj.
(2) În cazul salariaţilor deveniti someri înainte de indexarea salariilor, ajutorul de şomaj, pentru perioada de dupã aceasta data, se recalculeazã în mod corespunzãtor.
ART. 8
Drepturile cuvenite persoanelor care, la data indexãrii sau în continuare, se afla în incapacitate temporarã de munca, concediu pentru îngrijirea copilului bolnav, pentru îngrijirea copilului în virsta de pînã la 1 an sau în alte situaţii în care drepturile se stabilesc, conform legii, în funcţie de salariul de baza, se vor determina în continuare în raport cu noul cuantum al salariului de baza.
ART. 9
(1) Sumele reprezentind indexarea pentru creşterea preţurilor se cuprind în salariul de baza numai la unitatea la care persoanele îşi au locul permanent de munca sau, în cazul pensionarilor, numai în pensie.
(2) Salariile de baza ale persoanelor încadrate, prin cumul, la instituţiile publice finanţate de la bugetul administraţiei centrale de stat sau de la bugetele locale sînt cele prevãzute de reglementãrile legale privind salarizarea personalului din cadrul acestor instituţii şi nu cuprind sumele reprezentind indexarea şi compensarea pentru creşterea preţurilor acordate în baza Hotãrîrii Guvernului nr. 219/1991 şi a prezentei hotãrîri.
(3) În acelaşi mod se determina şi salariile pe baza cãrora se stabilesc indemnizaţiile clinice de care beneficiazã personalul medical sau farmaceutic pe lîngã salariul funcţiei didactice, sumele acordate pentru activitãţi salarizate prin plata cu ora sau pentru efectuarea de garzi în vederea asigurãrii continuitãţii asistenţei medicale.
ART. 10
(1) Beneficiazã de prevederile art. 4 alin. (2)-(4) numai salariaţii încadraţi la unitãţile la care salariile sînt stabilite prin negocieri colective, potrivit Legii nr. 14/1991, avînd în acest sens încheiate contracte de munca înregistrate la direcţiile de munca şi protecţie socialã.
(2) Pentru unitãţile la care negocierile nu sînt încheiate, salariile prevãzute în alineatul precedent vor fi indexate începînd cu data de 1 a lunii urmãtoare înregistrãrii contractului colectiv de munca.
ART. 11
Ministerul Economiei şi Finanţelor şi Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale vor controla la agenţii economici modul în care sînt respectate prevederile prezentei hotãrîri cu privire la indexarea veniturilor salariaţilor.
ART. 12
Salariaţii nemultumiti de modul în care s-au stabilit salariile şi celelalte drepturi salariale, ca urmare a indexãrii, se pot adresa judecãtoriei competente.
CAP. 3
Indexarea pensiilor de asigurãri sociale de stat, militare şi I.O.V.R., precum şi a altor venituri şi sporuri
ART. 13
(1) Pensiile de asigurãri sociale de stat, militare şi I.O.V.R., indemnizaţiile şi sporurile ce se acorda invalizilor, veteranilor şi vãduvelor de rãzboi se indexeazã individual cu coeficientul stabilit potrivit art. 3.
(2) Indemnizaţiile pentru îngrijirea invalizilor încadraţi în gradul I de invaliditate, din cadrul asigurãrilor sociale de stat, şi militari se indexeazã cu acelaşi coeficient ca şi pensiile de asigurãri sociale de stat, militare şi I.O.V.R.
(3) Drepturile prevãzute prin Hotãrîrea Guvernului nr. 219/1991 şi prin prezenta hotãrîre pentru pensionãrii de asigurãri sociale de stat se acorda şi beneficiarilor de ajutoare bãneşti lunare stabilite conform art. 14 din Legea nr. 23/1969.
ART. 14
Alocaţiile de stat pentru copii, ajutoarele sociale care se acorda pe baza legislaţiei de pensii, ajutoarele bãneşti trimestriale care se acorda potrivit Decretului-lege nr. 70/1990 şi ajutoarele pentru sotiile militarilor în termen se indexeazã cu coeficientul stabilit potrivit art. 3 pentru aceste categorii de beneficiari.
ART. 15
Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale va lua toate mãsurile pentru a asigura indexarea şi plata, în termenele prevãzute, a pensiilor de asigurãri sociale de stat şi I.O.V.R., indemnizaţiilor, sporurilor şi ajutoarelor sociale.
ART. 16
La 1 septembrie 1991, cuantumul unor alocaţii şi ajutoare se majoreazã cu urmãtoarele sume fixe:
a) cu 600 lei, ajutorul ocazional care se acorda potrivit H.C.M. nr. 454/1957;
b) cu 350 lei lunar, alocaţiile de întreţinere pentru minorii dati în plasament familial sau încredinţaţi unor familii sau persoane;
c) cu 500 lei, ajutoarele care se acorda, potrivit legii, în caz de deces.
ART. 17
Protecţia socialã, în ceea ce priveşte medicamentele utilizate în tratamentul ambulatoriu, se asigura, în continuare, potrivit reglementãrilor prevãzute în Hotãrîrea Guvernului nr. 219/1991 privind indexarea şi compensarea salariilor şi pensiilor de asigurãri sociale de stat, militare şi I.O.V.R. şi alte mãsuri de protecţie socialã.
ART. 18
Costul mesei calde şi indemnizaţia de hrana ce se acorda, potrivit reglementãrilor în vigoare, salariaţilor din unele regii autonome şi societãţi comerciale cu capital majoritar de stat, care se suporta din cheltuielile de producţie, stabilite prin negociere cu ocazia încheierii contractelor colective de munca, vor fi majorate în limita indicelui trimestrial prognozat de creştere a preţurilor produselor alimentare.
CAP. 4
Dispoziţii tranzitorii şi finale
ART. 19
Ministerul Învãţãmîntului şi Ştiinţei şi Ministerul Economiei şi Finanţelor vor lua mãsuri pentru recalcularea cuantumului burselor acordate pentru elevi şi studenţi în funcţie de alocaţiile de hrana indexate.
ART. 20
(1) Sumele rezultate în urma indexãrii se includ de la 1 septembrie 1991, în drepturile la care se referã, obtinindu-se astfel noile cuantumuri ale salariilor, pensiilor, indemnizaţiilor pentru insotitori, indemnizaţiilor şi sporurilor ce se acorda invalizilor, veteranilor şi vãduvelor de rãzboi, alocaţiilor de stat pentru copii, ajutoarelor sociale şi ajutoarelor cuvenite sotiilor militarilor în termen.
(2) Cu începere de la 1 septembrie 1991, plafoanele maxime ale salariilor de baza, prevãzute în anexa nr. 1 la Hotãrîrea Guvernului nr. 127/1991, astfel cum au fost modificate prin Hotãrîrea Guvernului nr. 219/1991, se majoreazã cu coeficientul de indexare a salariilor stabilit potrivit art. 3 din prezenta hotãrîre.
(3) Sumele rezultate în urma indexãrii conform prezentei hotãrîri, cele reprezentind indexarea şi compensarea prevãzute de Hotãrîrea Guvernul nr. 219/1991, precum şi sumele obţinute ca urmare a majorãrii pensiilor prin Hotãrîrea Guvernului nr. 526/1991 nu se includ în calculul veniturilor în funcţie de care se acorda sau se stabilesc chiriile pentru locuintele din fondul de stat, alocaţiile de stat pentru copii, contribuţiile datorate de sustinatorii legali ai persoanelor internate în instituţiile de asistenta socialã, ajutoarele bãneşti trimestriale şi ocazionale, reducerile care se acorda salariaţilor şi pensionarilor pentru procurarea de proteze şi orteze şi dreptul la masa la cantinele de ajutor social.
(4) Sumele rezultate din indexare potrivit prezentei hotãrîri, precum şi cele acordate prin Hotãrîrea Guvernului nr. 219/1991 nu se iau în calcul la stabilirea veniturilor în funcţie de care, conform Hotãrîrii Guvernului nr. 360/1991, se stabileşte contribuţia pãrinţilor pentru întreţinerea copiilor în crese şi grãdiniţe.
ART. 21
(1) Sumele reprezentind rezultatele indexãrii se suporta din aceleaşi fonduri ca şi drepturile indexate.
(2) Deficitul bugetului asigurãrilor sociale de stat determinat de aplicarea prezentei hotãrîri se acoperã de la bugetul administraţiei centrale de stat.
ART. 22
Ministerul Economiei şi Finanţelor şi Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale vor inainta trimestrial Guvernului influentele ce decurg din aplicarea prezentei hotãrîri asupra bugetului administraţiei centrale de stat, bugetelor locale şi bugetului asigurãrilor sociale de stat, în vederea supunerii lor aprobãrii Parlamentului.
ART. 23
Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi Ministerul Economiei şi Finanţelor vor emite precizãri privind stabilirea şi plata drepturilor cuvenite ca urmare a aplicãrii prezentei hotãrîri.
ART. 24
Comisia Nationala pentru Statistica va da publicitãţii, pînã la 15 ale fiecãrei luni, indicii de creştere a preţurilor de consum la nivel lunar şi trimestrial.
ART. 25
Se recomanda unitãţilor cu capital privat majoritar, cooperatiste şi obşteşti, sistemelor de asigurãri sociale - altele decît cel de stat - sa aplice mãsurile de protecţie socialã prevãzute de prezenta hotãrîre.
ART. 26
Nerespectarea prevederilor prezentei hotãrîri atrage rasunderea, dupã caz, disciplinarã, materialã sau penalã, conform legii.
ART. 27
Indexarea veniturilor prevãzute la art. 1 din prezenta hotãrîre se va face începînd cu 1 septembrie 1991, pe baza creşterii medii prognozate a preţurilor fata de trimestrul II 1991.
PRIM-MINISTRU

●● PETRE ROMAN
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016