Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARIRE nr. 547 din 16 mai 1990  privind drepturile cetatenilor romani care realizeaza venituri in valuta de la societatile cu participare romaneasca in strainatate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARIRE nr. 547 din 16 mai 1990 privind drepturile cetatenilor romani care realizeaza venituri in valuta de la societatile cu participare romaneasca in strainatate

EMITENT: GUVERNUL ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL Nr. 82 din 4 mai 1992
Guvernul României hotãrãşte:

ART. 1
Unitãţile economice actionare la societãţi cu participare româneascã în strãinãtate vor urmãri ca, prin înţelegerile ce se încheie cu partenerii externi, sa se asigure pentru personalul roman angajat urmãtoarele drepturi:
a) salarii corespunzãtoare, indemnizaţii pentru membrii lor de familie, precum şi alte drepturi la nivelul practicii internaţionale în materie de angajari de specialişti strãini;
b) sporuri uzuale pentru condiţii deosebite de clima, de munca şi activitate prestatã suplimentar, dupã caz;
c) locuinta dotatã corespunzãtor funcţiei, rãspunderii şi atribuţiilor, precum şi transportul zilnic, gratuit, de la şi pînã la locul de munca;
d) transport gratuit pentru specialişti, membrii lor de familie şi bagajele personale, atît la plecarea la post, cît şi la înapoierea de la post, precum şi pentru efectuarea concediului de odihna în ţara;
e) concedii de odihna şi refacere plãtite, drepturi de asigurãri sociale, precum şi de asistenta medicalã gratuita pentru specialişti şi membrii lor de familie;
f) indemnizaţii sau prime cu prilejul prezentãrii la post, precum şi la înapoierea definitiva în ţara;
g) plata integrala în devize libere sau la nivelul maxim prevãzut de legislaţia ţãrilor respective a salariilor convenite, precum şi transferul în România, în devize libere, a sumelor în valuta cuvenite unitãţilor trimitatoare şi a economiilor realizate de cãtre specialişti;
h) posibilitatea revizuirii periodice a nivelului salariilor şi a celorlalte drepturi bãneşti, în funcţie de evoluţia cursurilor valutare, de modificãrile intervenite în nivelul salariilor şi preţurilor pe plan local şi alte asemenea;
i) suportarea de cãtre partenerii externi a tuturor cheltuielilor ocazionate de decesul în strãinãtate, aducerea în ţara a celor decedati, precum şi acordarea de despãgubiri în caz de accident, pentru specialişti şi membrii lor de familie.
ART. 2
Unitãţile trimitatoare prevãzute la art. 1 nu vor suporta, pentru cetãţenii romani angajaţi în strãinãtate în condiţiile art. 1, nici un fel de cheltuieli în lei sau în valuta, aceştia fiind obligaţi ca din veniturile realizate sa-şi asigure întreţinerea familiei şi acoperirea celorlalte obligaţii din ţara, precum şi a cheltuielilor de întreţinere a locuinţei din strãinãtate.
ART. 3
Cetãţenii romani angajaţi la societãţi cu participare româneascã din strãinãtate sînt obligaţi ca din veniturile nete realizate în valuta sa transfere, lunar, în ţara, în contul unitãţii trimitatoare, o cota pentru acoperirea cheltuielilor generale şi asigurãrii unui beneficiu, precum şi pentru completarea fondurilor valutare necesare dezvoltãrii relaţiilor cu strainatatea ale acesteia, potrivit anexei.
ART. 4
Nedeclararea, nedepunerea sau netransferarea la termenele stabilite în anexa a sumelor prevãzute la art. 3, se penalizeaza cu 0,05 % pentru fiecare zi de intirziere.
Actul de constatare şi aplicare a penalizarii prevãzute la alineatul precedent constituie titlu executoriu.
ART. 5
Unitãţile şi organizaţiile din care provin cetãţenii romani prevãzuţi la art. 1 vor încheia cu aceştia angajamente scrise din care sa rezulte drepturile şi obligaţiile ce le revin potrivit prezentei hotãrîri.
Aceste angajamente constituie titlu executoriu.
ART. 6
Angajaţii romani sînt obligaţi sa transfere în ţara, la bugetul asigurãrilor sociale de stat, sumele în valuta reprezentind contribuţiile la fondul de pensii, restituite de cãtre societãţile la care au lucrat, în vederea calculãrii, potrivit legii, a vechimii în munca la pensie.
În cazul în care, în conformitate cu legislaţia localã sau statutul societãţilor, nu li se reţin sau nu li se restituie astfel de sume, angajaţii romani sînt obligaţi sa transfere lunar, în ţara, contribuţia de asigurãri sociale de stat în valuta. Echivalentul acestei contribuţii, în cuantum de 10% din venitul net, se scade din suma în valuta supusã obligaţiei de transfer prevãzutã la art. 3 din prezenta hotãrîre.
ART. 7
Sumele în valuta primite de cãtre cetãţenii romani angajaţi la societãţi cu participare româneascã cu sediul în strãinãtate pentru acoperirea cheltuielilor reprezentind diurna şi cazarea pe timpul cît se afla în deplasare în interes de serviciu în România, se depun integral în termen de 2 zile de la sosirea în ţara, la unitãţile economice participante la aceste societãţi, care acorda cetãţenilor romani avansuri în lei cu justificare ulterioara, la nivelul diurnei stabilit de legislaţia în vigoare cu privire la deplasarile în ţara ale personalului din unitãţile de stat, iar pentru cheltuielile de cazare, la nivelul efectiv plãtit.
ART. 8
Indemnizaţiile sau onorariile în valuta primite de cãtre cetãţenii romani pentru activitatea desfasurata în cadrul consiliilor de administraţie şi comisiilor de cenzori ale societãţilor cu participare româneascã din ţara şi din strãinãtate urmeazã regimul prevãzut la art. 3.
ART. 9
Dispoziţiile art. 3, 4, 5, 6, 7 şi 8 nu se aplica cetãţenilor romani angajaţi la societãţile cu participare româneascã, cu sediul în ţãrile din Europa de Est.
ART. 10
Prevederile prezentei hotãrîri se aplica la drepturile în valuta încasate dupã 1 mai 1990.
Pe aceeaşi data se abroga orice dispoziţie contrarã prevederilor prezentei hotãrîri.

PRIM-MINISTRU
PETRE ROMAN


ANEXA 1

CALCULUL
obligaţiilor şi drepturilor în valuta ale cetãţenilor romani angajaţi la societãţi cu participare româneascã din strãinãtate, precum şi a celor care fac parte din consiliile de administraţie şi comisiile de cenzori ale societãţilor cu participare româneascã din ţara şi din strãinãtate.

A) Contribuţia pentru acoperirea cheltuielilor generale şi asigurarea unui beneficiu, precum şi pentru completarea fondurilor valutare necesare dezvoltãrii relaţiilor cu strainatatea ale unitãţii trimitatoare:
------------------------------------------------------------------------------
Partea ce se transfera la unitatea trimitatoare
-----------------------------------------------------------
Venit net lunar fixa + procentualã
în valuta *)
------------------------------------------------------------------------------
pînã la 1.000 $ - -
1.001 - 1.250 $ - 40% din diferenţa ce depãşeşte 1.001 $
1.251 - 1.500 $ 100 $ + 45% din diferenţa ce depãşeşte 1.251 $
1.501 - 1.750 $ 213 $ + 50% din diferenţa ce depãşeşte 1.501 $
1.751 - 2.000 $ 338 $ + 55% din diferenţa ce depãşeşte 1.751 $
2.001 - 2.250 $ 476 $ + 60% din diferenţa ce depãşeşte 2.001 $
2.251 - 2.500 $ 626 $ + 65% din diferenţa ce depãşeşte 2.251 $
2.501 - 2.750 $ 789 $ + 70% din diferenţa ce depãşeşte 2.501 $
2.751 - 3.000 $ 964 $ + 75% din diferenţa ce depãşeşte 2.751 $
peste 3.001 $ 1.152 $ + 80% din diferenţa ce depãşeşte 3.001 $
------------------------------------------------------------------------------

*) Venitul net asupra cãruia se calculeazã sumele reprezentind obligaţia de transfer se determina prin scãderea din venitul brut realizat în valuta pentru munca prestatã a impozitelor, taxelor, reţinerilor pentru fondul de pensii, asigurãri sociale şi medicale, cheltuieli pentru chiria locuinţei din strãinãtate şi a indemnizaţiei de instalare. Venitul brut include pe lîngã salariul lunar şi gratificatii, premii, al 13-lea şi al 14-lea salariu pe an, tantieme şi alte asemenea sporuri, indemnizaţii şi orice alte venituri în valuta.
De asemenea, se scad din venitul brut realizat indemnizaţiile pentru sotie şi copii, în cuantumul acordat potrivit normelor tarii în care îşi are sediul societatea ori convenit prin contract, dar nu mai mult de 70 $ lunar pentru sotie şi 50 $ lunar pentru fiecare copil aflat în întreţinere.
În situaţia în care cetãţenii romani angajaţi la societãţi în strãinãtate primesc indemnizaţii de instalare, sumele în valuta supuse obligaţiei de transfer prevãzute la art. 3, se datoreazã dupã o luna de la data începerii activitãţii.
Angajaţii care nu primesc indemnizaţii de instalare sînt scutiţi de obligaţia de transfer timp de 2 luni de la data începerii activitãţii.
B) Cetãţenii romani angajaţi în strãinãtate sînt obligaţi sa declare la agenţiile economice ale României, în termen de 30 de zile de la data încasãrii, veniturile realizate în valuta pentru munca prestatã, inclusiv gratificatii, premii, al 13-lea şi al 14-lea salariu pe an, tantieme şi alte asemenea sporuri, indemnizaţii şi orice alte venituri în valuta, precum şi retinerile şi contribuţiile prevãzute la art. 3 şi sa anexeze la declaraţie actele doveditoare privind aceste venituri, reţineri şi contribuţii.
Actele doveditoare se prezintã o data cu prima declaraţie şi ori de cîte ori intervin modificãri în nivelul veniturilor, reţinerilor şi contribuţiilor avute în vedere la determinarea venitului net.
Pentru cazurile în care nu se pot obţine acte doveditoare, retinerile şi contribuţiile achitate se considera justificate pe baza de declaraţie scrisã data pe proprie rãspundere de cãtre persoanele respective.
Sumele care se transfera în ţara se vor calcula în dolari S.U.A. în funcţie de cursul de schimb din ultima zi a lunii respective şi se vor depune, în valuta în care se încaseazã salariul, la agenţiile economice în termen de 30 de zile de la data încasãrii veniturilor în valuta.
În situaţia în care cetãţenii romani angajaţi la societãţi cu participare româneascã în strãinãtate încaseazã salariile parţial în valuta localã şi parţial în devize convertibile, partea din salariu care rãmîne la dispoziţia angajatului se acorda cu prioritate în valuta localã şi parţial în devize convertibile, din sumele rãmase dupã achitarea în astfel de devize a obligaţiei de transfer.
Termenele prevãzute la alineatele precedente pot fi prelungite cu pînã la 30 de zile, în cazul angajaţilor care realizeazã o parte din venituri pe teritoriul altei tari decît cea în care îşi desfãşoarã activitatea.
C) Calculul şi urmãrirea încasãrii sumelor supuse obligaţiei de transfer se fac de cãtre agenţiile economice ale României din ţãrile respective. Sumele încasate se comunica trimestrial unitãţii economice romane trimitatoare a personalului respectiv.

ANEXA 1
SITUAŢIA

comparativa a sumelor în valuta ce rãmîn la dispoziţia salariaţilor comparativ cu cele cuvenite potrivit Decretului nr. 233/1974, astfel cum a fost modificat prin Decretul nr. 159/1984

- în dolari S.U.A. -
-------------------------------------------------------------------------------
Situaţia actuala Propuneri Cresteri fata de
Venit net ------------------------- ----------------------- situaţia actuala
lunar transfer sume rãmase transfer sume rãmase %
în ţara la salariat*) în ţara la salariat**)
------------------------------------------------------------------------------
1.000 405 595 - 1.000 68
1.250 618 632 100 1.150 82
1.500 830 670 213 1.287 92
1.750 1.043 707 338 1.412 100
2.000 1.255 745 476 1.524 105
2.250 1.480 770 626 1.624 111
2.500 1.705 795 789 1.711 115
2.750 1.930 820 964 1.786 118
3.000 2.155 845 1.152 1.848 119
------------------------------------------------------------------------------

*) Inclusiv cele transferate pentru întreţinerea familiei din ţara.
**) Include şi sumele pentru întreţinerea familiei din ţara precum şi pentru întreţinerea locuinţei din strãinãtate.

ANEXA 2

SITUAŢIA
privind gruparea personalului roman angajat la societãţi cu participare româneascã din strãinãtate, în funcţie de veniturile nete realizate

Venit net Numãr persoane
---------------- ------------------
pînã la 1.000 $ 300
1.001 - 1.500 $ 48
1.501 - 2.000 $ 12
2.001 - 2.500 $ 7
2.501 - 3.000 $ 3
peste 3.001 $ 5


---------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016