Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARIRE Nr. 543 din 24 iulie 1995  privind drepturile banesti ale salariatilor institutiilor publice si regiilor autonome cu specific deosebit pe perioada delegarii, detasarii si deplasarii in cadrul localitatii in interesul serviciului    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARIRE Nr. 543 din 24 iulie 1995 privind drepturile banesti ale salariatilor institutiilor publice si regiilor autonome cu specific deosebit pe perioada delegarii, detasarii si deplasarii in cadrul localitatii in interesul serviciului

EMITENT: GUVERNUL ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL NR. 174 din 7 august 1995
În temeiul art. 4 din Ordonanta Guvernului nr. 63/1994 privind actualizarea unor normative de cheltuieli pentru autoritãţile şi instituţiile publice,

Guvernul României hotãrãşte:

ART. 1
(1) Drepturile bãneşti ale salariaţilor instituţiilor publice pe perioada delegarii, detaşãrii şi deplasarii în cadrul localitãţii, în interesul serviciului, se stabilesc potrivit anexei care face parte integrantã din prezenta hotãrîre.
(2) Drepturile menţionate la alin. (1) se acorda salariaţilor ministerelor, celorlalte organe de specialitate ale administraţiei publice, instituţiilor publice subordonate acestora, precum şi salariaţilor regiilor autonome cu specific deosebit.
(3) Cheltuielile de transport pentru personalul din sectorul de apãrare nationala, ordine publica şi siguranta nationala sunt cele stabilite prin acte normative specifice.
ART. 2
(1) Pentru salariaţii din cadrul societãţilor comerciale şi regiilor autonome la care drepturile salariale se acorda prin negociere, drepturile bãneşti pe perioada delegarii, detaşãrii şi deplasarii în cadrul localitãţii, în interesul serviciului, se stabilesc în condiţiile prevãzute în contractele colective sau individuale de munca.
(2) Pentru determinarea profitului impozabil, drepturile bãneşti de delegare, detaşare şi de deplasare în cadrul localitãţii, în interesul serviciului, stabilite în condiţiile prevãzute la alin. (1) sunt deductibile numai în limita prevederilor cuprinse în prezenta hotãrîre.
ART. 3
În funcţie de evoluţia preţurilor de consum la produsele alimentare, în cazul în care rezulta o creştere mai mare de 10% a acestora, Ministerul Finanţelor va actualiza cuantumul indemnizaţiilor de delegare şi detaşare prevãzute de prezenta hotãrîre.
ART. 4
Autoritãţile publice şi instituţiile din subordinea acestora vor lua mãsuri pentru gospodãrirea judicioasã a fondurilor aprobate, prin restrîngerea deplasarilor la strictul necesar şi eliminarea acţiunilor lipsite de eficienta. Cheltuielile de delegare şi detaşare trebuie sa se încadreze în limita sumelor prevãzute cu aceasta destinaţie, aprobate fiecãrei instituţii publice prin bugetul anual.
ART. 5
Este interzisã fractionarea delegarilor şi detasarilor prin rechemarea nejustificatã a salariaţilor înainte de îndeplinirea sarcinilor sau prin fixarea de la început a duratei delegarii sau detaşãrii pe o perioada mai mica decît cea efectiv necesarã pentru executarea sarcinilor respective.
ART. 6
Nerespectarea prevederilor prezentei hotãrîri atrage, dupã caz, în condiţiile legii, rãspunderea disciplinarã, materialã, civilã, contravenţionalã sau penalã a celor vinovaţi.
ART. 7
Ministrul Finanţelor şi Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale pot emite norme metodologice în aplicarea prevederilor prezentei hotãrîri.
ART. 8
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrîri se abroga H.C.M. nr. 1407/1952 privind transportul şi cazarea pentru miniştri adjuncţi şi cei cu funcţii echivalente, <>H.C.M. nr. 822/1959 privind reglementarea drepturilor bãneşti ale angajaţilor care se deplaseaza în interes de serviciu şi celor detasati, <>Hotãrîrea Guvernului nr. 412/1991 privind modificarea unor reglementãri referitoare la cheltuielile de delegare-detaşare, Dispoziţia Consiliului de Miniştri nr. 77/1960 privind decontarea cheltuielilor de transport al salariaţilor care se deplaseaza în interesul serviciului în cadrul localitãţii de resedinta, precum şi orice alte dispoziţii contrare.

PRIM-MINISTRU
NICOLAE VACAROIU

Contrasemneazã:
---------------
Ministru de stat, ministrul finanţelor,
Florin Georgescu

p. Ministru de stat,
ministrul muncii şi protecţiei sociale,
Adrian Neacsu,
secretar de stat


ANEXA 1
DREPTURILE ŞI OBLIGAŢIILE
salariaţilor instituţiilor publice şi regiilor autonome cu specific deosebit pe perioada delegarii, detaşãrii şi deplasarii în cadrul localitãţii, în interesul serviciului

CAP. 1
Drepturile şi obligaţiile salariaţilor pe perioada delegarii şi detaşãrii
1. Delegarea sau detasarea salariaţilor se dispune în scris de cãtre conducerea instituţiei publice sau a regiei autonome cu specific deosebit, denumita în continuare - "conducerea unitãţii".
2. Executarea sarcinilor pe perioada delegarii se considera munca prestatã în realizarea obligaţiilor ce revin salariaţilor delegaţi, la locul lor de munca.
3. Salariaţii aflaţi în delegare trebuie sa-şi desfãşoare activitatea în cadrul programului normal de lucru al unitãţii la care se efectueazã delegarea. Pe timpul delegarii nu se pot plati ore suplimentare.
4. Salariaţii aflaţi în delegare care, pentru realizarea sarcinilor rezultate din obiectivele delegarii, au desfãşurat activitate peste durata normalã de lucru sau într-una din zilele de repaus sãptãmînal sau sãrbãtoare legalã, confirmatã de unitatea la care s-a efectuat delegarea, beneficiazã, cu aprobarea conducerii unitãţii, de timp liber în compensare, potrivit reglementãrilor legale.
5. Obligaţiile de munca în perioada detaşãrii sunt cele stabilite pentru locul de munca la care se executa detasarea.
6. Drepturile salariale aferente muncii prestate la locul detaşãrii şi cheltuielile de detaşare se plãtesc de unitatea la care se efectueazã detasarea, cu excepţia cazurilor cînd prin lege se prevede altfel.
7. Pe durata delegarii sau detaşãrii salariaţii îşi pãstreazã funcţia, gradul sau treapta profesionalã şi salariul, avute anterior. Cînd detasarea se face într-o funcţie pentru care este stabilit un salariu mai mare, salariatul detaşat are dreptul la acest salariu, în condiţiile prevãzute de lege.
CAP. 2
Indemnizaţia de delegare şi de detaşare
8. Salariaţii aflaţi în delegare sau detasati în localitãţi situate la distanţe mai mari de 5 km de localitatea în care îşi au locul permanent de munca primesc, pentru compensarea cheltuielilor personale, o indemnizaţie zilnica de delegare sau de detaşare de 6.000 lei, indiferent de funcţia pe care o îndeplinesc şi de instituţia publica ai carei salariaţi sunt.
9. Indemnizaţia cuvenitã pe perioada delegarii sau detaşãrii se stabileşte, pentru primele 30 de zile calendaristice, în raport cu numãrul zilelor calendaristice din perioada respectiva. Numãrul zilelor calendaristice în care salariatul se afla în delegare sau detaşare se socoteşte de la data şi ora plecãrii pînã la data şi ora înapoierii mijlocului de transport din şi în localitatea unde îşi are locul permanent de munca, considerindu-se fiecare 24 de ore cîte o zi de delegare sau detaşare.
10. Pentru delegarea cu o durata de o singura zi, precum şi pentru ultima zi, în cazul delegarii de mai multe zile, indemnizaţia se acorda numai dacã durata delegarii este de cel puţin 12 ore.
11. Dacã delegarea sau detasarea dureazã, neintrerupt, mai mult de 30 de zile calendaristice în aceeaşi localitate, salariaţii primesc, pentru timpul ce depãşeşte primele 30 de zile, în locul indemnizaţiei zilnice prevãzute la pct. 8 o indemnizaţie de 80.000 lei lunar. Aceasta indemnizaţie se acorda proporţional cu numãrul de zile ce depãşeşte durata neîntreruptã de 30 de zile calendaristice.
12. Salariaţii care în perioada delegarii sau detaşãrii îşi pierd temporar capacitatea de munca beneficiazã, pe timpul incapacitãţii, pe lîngã indemnizaţia pentru incapacitate temporarã de munca, atît de indemnizaţie de delegare sau detaşare, cît şi de decontarea cheltuielilor de cazare. Salariaţii respectivi nu primesc aceste drepturi în cazul internãrii în spital sau al pãrãsirii localitãţii, cu excepţia celor detasati, care îşi pãstreazã dreptul de cazare şi pe timpul spitalizarii.
CAP. 3
Cheltuieli de transport
13. Salariaţii instituţiilor publice şi ai regiilor autonome cu specific deosebit, delegaţi sau detasati de conducerea acestora sa îndeplineascã anumite sarcini de serviciu în localitãţi situate la distanţe mai mari de 5 km de localitatea în care îşi au locul permanent de munca, au dreptul la decontarea cheltuielilor de transport efectuate la ducere şi la inapoiere, astfel:
a) cu avionul, pe orice distanta;
b) pe cale feratã, pe orice fel de tren dupã tariful clasei a II-a, pe distanţe de pînã la 300 km, şi dupã tariful clasei I, pe distanţe mai mari de 300 km;
c) pe cãile de navigaţie fluviala, dupã tariful clasei I;
d) cu mijloace de transport în comun auto, dupã tarifele stabilite pentru aceste mijloace, sau cu mijloacele de transport auto ale unitãţilor, dacã acestea au asemenea posibilitãţi, cu încadrarea în consumurile de combustibil, stabilite potrivit legii;
e) cu autoturismul proprietate personalã.
14. Au dreptul la decontarea cheltuielilor de transport pe calea feratã dupã tariful clasei I, pe orice fel de tren, indiferent de distanta, salariaţii care îndeplinesc funcţii de director general, director şi adjunctii acestora, din ministere şi celelalte organe ale administraţiei publice centrale şi locale şi din unitãţile subordonate acestora, precum şi cei care îndeplinesc alte funcţii similare din punct de vedere al salarizarii şi atribuţiilor ce le revin, stabilite de ordonatorii principali de credite, atît pentru aparatul propriu, cît şi pentru unitãţile din subordine.
15. Decontarea cheltuielilor pentru utilizarea vagonului de dormit este admisã numai în cazul cãlãtorilor efectuate pe timp de noapte, la distanţe de peste 300 km şi cu aprobarea prealabilã a conducatorului unitãţii.
16. Deplasarea salariaţilor cu autoturismul proprietate personalã se poate face numai cu aprobarea prealabilã a conducatorului unitãţii, atît pentru posesorul autoturismului, cît şi pentru alţi salariaţi din cadrul aceleiaşi unitãţi care se deplaseaza împreunã cu acesta. În acest caz, posesorul autoturismului va primi contravaloarea a 7,5 litri benzina "Premium" la 100 km parcursi.
17. Demnitarilor, precum şi persoanelor cu funcţii de conducere din cadrul autoritãţilor publice, asimilate acestora în condiţiile prevãzute prin dispoziţii legale şi persoanelor al cãror salariu de baza este stabilit cel puţin la nivelul salariului de baza prevãzut pentru funcţia de subsecretar de stat, care se deplaseaza în interesul serviciului în alte localitãţi din ţara, li se deconteazã cheltuielile efective de transport, indiferent de distanta şi de mijlocul de transport în comun folosit. Dacã deplasarea se efectueazã cu autoturismul proprietate personalã, persoanele respective vor primi contravaloarea a 7,5 litri benzina "Premium" la 100 km parcursi.
18. În cazul în care condiţiile de transport permit ca salariaţii aflaţi în delegare sau detaşare sa se înapoieze zilnic, dupã terminarea programului de lucru, din localitatea unde sunt trimişi în delegare sau detaşare, în localitatea de domiciliu, conducerea unitãţii poate aproba decontarea cheltuielilor zilnice de transport sau costul unui abonament de transport, dacã cheltuielile astfel efectuate sunt mai mici decît cele pentru plata indemnizaţiei zilnice de delegare sau de detaşare şi a cazarii şi dacã prin aceasta nu se afecteazã bunul mers al activitãţii la locul delegarii sau detaşãrii. În aceasta situaţie nu se acorda indemnizaţia zilnica de delegare sau de detaşare.
19. Costul tichetelor pentru rezervarea locurilor, costul suplimentelor de viteza, precum şi comisioanele percepute de agenţiile de voiaj intra în cheltuielile de transport care se deconteazã.
20. La stabilirea cheltuielilor de transport ce se deconteazã se iau în considerare şi cheltuielile pentru transportul efectuat cu mijloace de transport în comun la şi de la aerogara, cînd aceasta este situata în alta localitate, precum şi cheltuielile de transport efectuate în cadrul localitãţii unde se executa delegarea sau detasarea, cu mijloace de transport în comun, dus şi întors, pe distanta dintre gara, aerogara sau port şi locul delegarii sau detaşãrii.
21. Decontarea cheltuielilor de transport se mai efectueazã şi în cazurile în care:
- salariaţii sunt chemaţi, înainte de terminarea misiunii, din localitatea unde se afla în delegare sau detaşare;
- salariaţii întrerup delegarea sau detasarea şi se înapoiazã în localitatea locului lor de munca obişnuit, din cauza incapacitãţii temporare de munca, doveditã cu certificat medical. Dacã întreruperea se datoreazã faptului ca angajaţii se întorc din delegare sau detaşare din cauza unor interese personale, cheltuielile de transport nu se deconteazã.
22. Decontarea cheltuielilor de transport în şi din localitatea de delegare sau de detaşare se face numai pe baza legitimatiilor de cãlãtorie plãtite în numerar. În cazul pierderii legitimatiilor de cãlãtorie, acestea pot fi reconstituite în condiţiile reglementãrilor în vigoare.
23. Se admit la decontare şi taxele suplimentare percepute de agenţiile de voiaj sau de alte unitãţi (convorbiri telefonice, telegrame, telex) pentru reţinerea locurilor în mijloace de transport feroviar, aeriene, navale etc.
24. Nu se admit la decontare:
- taxele percepute suplimentar pentru bagajele personale;
- cheltuielile de transport ale persoanelor care au asigurat, de cãtre unitate, transportul gratuit în interesul serviciului;
- cheltuielile de transport pentru inapoiere, în cazul în care salariaţii, dupã terminarea delegarii sau detaşãrii, au rãmas sa-şi efectueze concediul de odihna sau datoritã altor cauze de ordin personal.
CAP. 4
Cheltuieli de cazare
25. Salariaţii trimişi în delegare în localitãţi situate la distanţe mai mari de 5 km de localitatea în care îşi au locul permanent de munca şi care nu se pot înapoia la sfîrşitul zilei de lucru au dreptul la decontarea cheltuielilor de cazare efectuate, pe baza documentelor justificative, dupã cum urmeazã:
a) în cazul cazarii în structurile de primire turistice, în limita tarifelor practicate în structurile de 2 stele pentru un pat, în camera cu baie şi televizor;
b) în situaţii deosebite, rezultate din declaraţii pe propria rãspundere, în care, ca urmare a imposibilitãţii cazarii în structurile de primire turistice de 2 stele sau de confort mai redus, salariaţii trimişi în delegare au fost cazati în structuri de primire turistice de confort superior, decontarea cheltuielilor de cazare se face în limita tarifelor practicate în hoteluri de 3 stele pentru un pat în camera cu baie şi televizor. În cazul în care cazarea s-a fãcut într-o structura de primire turistica de confort superior celei de 3 stele, se deconteazã numai 50% din tariful de cazare perceput.
26. În structurile de primire turistice se includ: hoteluri, moteluri, vile, cabane, campinguri, sate de vacanta, pensiuni, ferme agroturistice destinate prin construcţie cazarii.
27. În situaţia în care salariaţii aflaţi în delegare nu se cazeaza în condiţiile prevãzute la pct. 25, cheltuielile de cazare se compenseazã prin plata, pentru fiecare noapte, a sumei de 5.000 lei.
28. Salariaţilor detasati în afarã localitãţii în care îşi au locul permanent de munca li se asigura, prin grija unitãţii la care sunt detasati, cazarea gratuita în clãdiri sau baracamente proprii, ori în spaţii închiriate de aceasta în limita tarifelor legale. În aceste situaţii, cheltuielile de cazare în structurile de primire turistice nu se deconteazã.
29. Demnitarilor, precum şi persoanelor cu funcţii de conducere din cadrul autoritãţilor publice asimilate acestora în condiţiile prevãzute prin dispoziţii legale şi persoanelor al cãror salariu de baza este stabilit cel puţin la nivelul salariului de baza prevãzut pentru funcţia de subsecretar de stat, care se deplaseaza în interesul serviciului în alte localitãţi din ţara, li se deconteazã cheltuielile efectiv fãcute pentru cazare, pe baza documentelor justificative, fãrã a li se aplica prevederile pct. 25.
30. În situaţia în care, în costul cazarii este inclus şi micul dejun, se deconteazã şi contravaloarea acestuia.
31. Salariaţii care au locul permanent de munca în alta localitate decît aceea în care îşi au domiciliul nu beneficiazã, pe timpul cît sunt trimişi în delegare sau detaşare în localitatea domiciliului lor, de indemnizaţie de delegare sau de detaşare şi de cheltuieli de cazare. Acestor salariaţi li se deconteazã numai cheltuielile de transport.
CAP. 5
Alte situaţii specifice
32. Dispoziţiile prezentei hotãrîri se aplica şi cetãţenilor strãini care presteazã activitãţi, în condiţiile legii, în instituţii publice sau regii autonome cu specific deosebit, pe baza de convenţii sau contracte, precum şi persoanelor care însoţesc delegaţii strãini, în mãsura în care convenţiile sau contractele încheiate şi, respectiv, dispoziţiile legale în vigoare, nu prevãd un alt mod de decontare a cheltuielilor efectuate.
33. De decontarea cheltuielilor de transport şi de cazare, precum şi de indemnizaţia zilnica de delegare, în condiţiile prezentei hotãrîri, beneficiazã şi magistraţii stagiari - judecãtori şi procurori - care se deplaseaza în alte localitãţi pentru susţinerea examenelor de drept de semnatura şi capacitate, potrivit legii. De aceleaşi drepturi beneficiazã şi judecãtorii şi procurorii care se deplaseaza, conform legii, pentru susţinerea examenelor de grad.
34. Salariaţii trimişi sau chemaţi la diferite instructaje în legatura cu sarcinile lor de serviciu beneficiazã de drepturile reglementate prin prezenta hotãrîre.
CAP. 6
Cheltuieli de transport în cadrul localitãţii
35. Salariaţii instituţiilor publice încadraţi pe funcţii pentru care, prin fişele posturilor, sunt stabilite sarcini care necesita deplasãri frecvente cu mijloace de transport în comun, inclusiv cu metroul, au dreptul la decontarea cheltuielilor de transport efectuate pentru îndeplinirea sarcinilor de serviciu în cadrul localitãţii în care îşi desfãşoarã activitatea.
36. Decontarea cheltuielilor de transport menţionate la pct. 35 se efectueazã, lunar, pe baza unei note justificative aprobate de conducãtorul instituţiei publice sau de o alta persoana desemnatã de cãtre acesta, în care trebuie sa se specifice mijloacele de transport utilizate şi cheltuielile efectuate, însoţitã de actele doveditoare, sau, în cazul metroului, de o declaraţie pe propria rãspundere.
37. Decontarea cheltuielilor de transport efectuate pe baza de abonament se poate face numai cu aprobarea şi pe rãspunderea conducatorului unitãţii din care face parte salariatul şi a conducatorului compartimentului financiar-contabil al acesteia şi numai în cazul cînd, din calcul rezulta ca acest sistem este mai economic decît utilizarea biletelor de cãlãtorie individuale.
38. Decontarea cheltuielilor de transport efectuate în cadrul localitãţii se face în limita sumelor aprobate prin bugetul anual pentru fiecare instituţie publica în parte sau regie autonomã cu specific deosebit.
39. Funcţiile cu sarcini ce impun deplasarea frecventa în interesul serviciului în cadrul localitãţii se stabilesc de cãtre ordonatorii principali de credite bugetare, atît pentru aparatul propriu, cît şi pentru instituţiile publice subordonate şi regiile autonome cu specific deosebit.
40. Decontarea cheltuielilor pentru transporturile efectuate în condiţiile prezentului capitol este permisã numai pentru transportul în interesul serviciului, nu şi pentru deplasarile salariaţilor de la domiciliu la locul de munca şi de la locul de munca la domiciliu.
CAP. 7
Dispoziţii finale
41. Salariaţii trimişi în delegare sau detaşare au dreptul sa primeascã, în condiţiile legii, un avans în numerar, stabilit în raport cu numãrul zilelor de deplasare, dar nu mai mult decît totalul cheltuielilor de delegare sau de detaşare pentru 30 de zile calendaristice.
42. Acordarea avansului şi justificarea acestuia se fac în condiţiile prevãzute de reglementãrile legale privind operaţiunile de încasãri şi plati în numerar prin casieria unitãţilor.
43. Cheltuielile de delegare se suporta, de regula, de cãtre unitatea din care face parte salariatul.
44. Pentru salariaţii trimişi în delegare, în interesul altei unitãţi, potrivit unor prevederi legale sau înţelegeri între unitãţi, cheltuielile de delegare se suporta de unitatea respectiva. În asemenea cazuri, unitatea din care fac parte salariaţii poate avansa acestora, la cererea lor, suma necesarã pentru acoperirea cheltuielilor de delegare, iar aceştia au obligaţia ca, la inapoiere sa restituie, unitãţii ai carei salariaţi sunt, avansul primit.
45. Salariaţii trimişi în delegare sau detaşare sunt obligaţi sa obţinã pe ordinul de serviciu, de la unitatea la care de deplaseaza, viza şi ştampila conducatorului unitãţii sau înlocuitorului acestuia, indicind data şi ora sosirii şi plecãrii.
46. Sunt scutite de aceasta viza persoanele prevãzute la pct. 14 şi 17 din prezenta anexa. Personalul militar scutit de viza, din sectorul de apãrare nationala, ordine publica şi siguranta nationala, este cel stabilit prin acte normative specifice.
47. Atunci cînd delegarea sau detasarea unor salariaţi expira în ziua de vineri sau într-o zi care precede o zi de sãrbãtoare legalã şi salariaţii rãmîn în localitatea respectiva, în interes personal, încã cel mult 48 de ore, conducerea unitãţii poate deconta costul transportului la inapoiere. Pentru zilele respective, salariaţii în cauza nu beneficiazã de decontarea cheltuielilor de cazare şi de indemnizaţia zilnica de delegare sau de detaşare.

-------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016