Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARIRE nr. 498 din 28 august 1992  cu privire la nivelul preturilor cu amanuntul si tarifelor la produsele si serviciile destinate populatiei, in conditiile diminuarii subventiei de la bugetul de stat incepind cu data de 1 septembrie 1992    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARIRE nr. 498 din 28 august 1992 cu privire la nivelul preturilor cu amanuntul si tarifelor la produsele si serviciile destinate populatiei, in conditiile diminuarii subventiei de la bugetul de stat incepind cu data de 1 septembrie 1992

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 216 din 31 august 1992
Guvernul României hotãrãşte:

ART. 1
Preţurile cu amãnuntul şi tarifele, considerate ca limita maxima, la produsele şi serviciile destinate populaţiei, în condiţiile reducerii subvenţiilor acordate de la bugetul de stat, sînt cele prevãzute în anexa la prezenta hotãrîre.
ART. 2
La carne, preparate din carne, zahãr, ulei comestibil din floarea-soarelui şi vata medicinala, subvenţiile pe produs de la bugetul de stat, existente în condiţiile aplicãrii prevederilor <>Hotãrîrii Guvernului nr. 776/1991 şi <>Hotãrîrii Guvernului nr. 221/1992 , se elimina în totalitate.
Pentru cantitãţile de zahãr şi ulei comestibil, aferente cotelor nevindute populaţiei în perioada pînã la 30 aprilie şi pînã la 31 august 1992, se vor aplica preţurile cu amãnuntul în vigoare ale perioadelor respective.
Se interzice ca unitãţile de desfacere cu amãnuntul, care au în evidenta cotele de zahãr şi ulei comestibil, sa practice alte preţuri cu amãnuntul pentru aceste produse pînã la lichidarea cotelor restante la data de 31 august 1992. Diferenţele de preţ vor fi suportate de la bugetul de stat.
ART. 3
Preţurile cu ridicatã la produsele şi serviciile prevãzute în lista anexa la prezenta hotãrîre, precum şi preţurile cu ridicatã, cu amãnuntul şi tarifele la celelalte sortimente din grupele şi subgrupele de produse şi servicii din care fac parte cele prevãzute în anexa, se stabilesc prin negociere între furnizori şi beneficiari, pe proprie rãspundere, sub supravegherea Ministerului Economiei şi Finanţelor şi Ministerului Comerţului şi Turismului.
ART. 4
Preţurile de contractare şi achiziţie, garantate de stat, pentru produsele agricole de baza vegetale şi animale, se stabilesc şi se adapteaza de Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei sub supravegherea Ministerului Economiei şi Finanţelor. Lista acestor produse se va stabili de cele doua ministere.
Primele cuprinse în preţurile de contractare şi achiziţie la lapte de vacã, animale şi pãsãri vii pentru tãiere, ce se preiau la fondul de consum dupã 1 august 1992, se acorda de la bugetul de stat în cadrul fondurilor bugetare prevãzute pe anul 1992 Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei.
Producãtorii agricoli, indiferent de forma de proprietate, vor incasa integral preţurile de contractare şi achiziţie stabilite prin ordin al ministrului agriculturii şi alimentaţiei, care includ şi primele prevãzute la alineatul precedent, potrivit normelor tehnice care se vor emite de Ministerul Economiei şi Finanţelor împreunã cu Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei în termen de 15 zile de la data prezentei hotãrîri.
ART. 5
Preţurile cu ridicatã şi cele cu amãnuntul la carne, preparate din carne, zahãr - din producţia interna şi din import -, precum şi la ulei comestibil din producţia interna se stabilesc şi se adapteaza de cãtre agenţii economici cu capital integral sau majoritar de stat sub supravegherea Ministerului Economiei şi Finanţelor, Ministerului Comerţului şi Turismului şi Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei pe baza nivelurilor de preţ prevãzute în anexa la prezenta hotãrîre şi a influentelor ce vor fi primite din aplicarea <>Hotãrîrii Guvernului nr. 412/1992 . În cazul produselor - carne şi preparate din carne - se vor respecta şi prevederile <>Hotãrîrii Guvernului nr. 53/1992 .
ART. 6
Pentru cantitãţile de combustibili solizi, inclusiv lemne de foc, livrate populaţiei, cheltuielile de transport stabilite prin <>Hotãrîrea Guvernului nr. 392/1992 , precum şi cheltuielile de transport şi de adaos comercial, rezultate ca diferenţa între nivelurile în vigoare la 31 iulie 1992 şi cele negociate potrivit prevederilor <>Hotãrîrii Guvernului nr. 412/1992 , se vor suporta de la bugetul de stat.
ART. 7
Preţurile cu amãnuntul ale produselor prevãzute la art. 1-3 din prezenta hotãrîre, realizate de agenţii economici cu capital privat şi cooperatist, identice cu cele realizate în sectorul de stat şi executate din materii prime şi materiale provenite din acest sector, precum şi preţurile cu amãnuntul ale acestor produse aprovizionate din sectorul de stat de cãtre agenţii economici privati şi cooperatisti, în vederea revinzarii, nu vor depãşi pe cele practicate de unitãţile din sectorul de stat.
ART. 8
Agenţii economici - persoane juridice -, indiferent de forma de proprietate a capitalului, au obligaţia sa declare şi sa înregistreze la organele teritoriale ale Ministerului Economiei şi Finanţelor preţurile şi tarifele stabilite potrivit prevederilor prezentei hotãrîri. Declararea şi înregistrarea preţurilor şi tarifelor se fac cu respectarea normelor tehnice emise de Ministerul Economiei şi Finanţelor.
Aplicarea noilor preţuri cu ridicatã şi tarife se face numai dupã declararea şi înregistrarea lor conform prevederilor alineatului precedent.
ART. 9
Regiile autonome şi societãţile cu capital integral sau majoritar de stat vor inventaria şi reevalua stocurile produselor existente la 31 august 1992 pe baza preţurilor stabilite în condiţiile prezentei hotãrîri.
ART. 10
Organele de control ale Ministerului Economiei şi Finanţelor, Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei, Ministerului Comerţului şi Turismului, Ministerului Industriei, ale Poliţiei, altor organe centrale şi ale autoritãţilor locale, cu atribuţii în domeniul preţurilor, protecţiei concurentei şi consumatorilor, vor verifica modul de respectare a prevederilor prezentei hotãrîri, corectind operativ preţurile şi adaosurile comerciale supraevaluate.
Agenţii economici, indiferent de forma de proprietate a capitalului, sînt obligaţi sa punã la dispoziţia organelor prevãzute la alineatul precedent toate datele şi informaţiile necesare.
ART. 11
Abaterile de la prevederile prezentei hotãrîri se sancţioneazã, dupã caz:
- potrivit <>Legii nr. 12/1990 , modificatã prin <>Legea nr. 42/1991 şi <>Ordonanta Guvernului nr. 23/1992 privind modificarea cuantumului unor sancţiuni contravenţionale;
- potrivit <>Legii nr. 11/1991 ;
- conform <>Hotãrîrii Guvernului nr. 211/1991 art. 7 lit. d) şi alineatul final al aceluiaşi articol, precum şi art. 8 şi 9, pentru alte abateri decît cele incriminate de legile nr. 12/1990 şi nr. 11/1991, cu modificãrile ulterioare, dacã fapta nu constituie, potrivit legii penale, infracţiune.
ART. 12
Prezenta hotãrîre intra în vigoare la data de 1 septembrie 1992.
Pe aceeaşi data se abroga prevederile <>art. 1, 2, 3, 8, 11 şi 13 din Hotãrîrea Guvernului nr. 221/1992 şi anexa la aceasta hotãrîre.
ART. 13
Ministerul Economiei şi Finanţelor, Ministerul Comerţului şi Turismului, Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei, Ministerului Industriei şi Ministerul Transporturilor vor asigura punerea în executare a prezentei hotãrîri.

PRIM-MINISTRU
THEODOR STOLOJAN

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul economiei
şi finanţelor,
George Danielescu


Ministrul bugetului, veniturilor
statului şi controlului financiar,
Florian Bercea

Ministrul muncii
şi protecţiei sociale,
Dan Mircea Popescu

Ministrul comerţului
şi turismului,
Constantin Fota

Ministrul industriei,
Dan Constantinescu

p. Ministrul agriculturii
şi alimentaţiei,
Ovidiu Grasu,
secretar de stat

Ministrul transporturilor,
Traian Basescu


ANEXA 1



LISTA
preţurilor cu amãnuntul şi a tarifelor la produsele şi serviciile destinate populaţiei determinate prin reducerea de la 1 septembrie 1992 a subventiei de la buget


Nr. Denumirea produselor şi serviciilor amãnuntul sau
crt. U.M. tarif - lei/U.M.
-------------------------------------------------------------------------------
1. Pîine:
- alba simpla, 500 g/buc. buc. 20
- alba simpla, 600 g/buc. buc. 24
- Bucureşti, 500 g/buc. buc. 22
- Bucureşti, 1.000 g/buc. buc. 44
- Dimbovita, 600 g/buc. buc. 20
- Dimbovita, 800 g/buc. buc. 24
- integrala, 400 g/buc. buc. 12
- neagra, 1.000 g/buc. buc. 16

2. Carne şi preparate din carne:
- carne de vita (adulta şi minzat), calitatea
a II-a, cu os (cap de piept, greaban, rasol,
fleica, piept) kg 380
- amestec de carne de vita pentru mincaruri
(git, junghietura şi salba) kg 210
- carne de porc cu slanina, calitatea a II-a
(fleica, piept, rasoale) kg 230
- carne de porc fãrã slanina, calitatea a II-a
(fleica, oase garf) kg 270
- amestec de carne de porc pentru mincaruri
(piept şi rasoale) kg 200
- carne de pui şi de gaina, fãrã cap, picioare şi
git, calitatea I kg 390
- carne de pui şi de gaina, fãrã cap, picioare şi
git, calitatea a II-a kg 370
- carne de pui şi de gaina, cu cap şi picioare,
calitatea I kg 340
- piept de pui şi de gaina, cu os kg 600
- pipote şi inimi de pui şi de gaina kg 390
- tacimuri de pui, pentru mincaruri (spinari,
aripi, gituri, capete şi picioare) kg 170
- carne de rata fãrã intestine, calitatea I kg 380
- parizer din carne de vita şi din carne de porc kg 460
- salam de vara kg 620

3. Zahãr rafinat tos, vrac*) kg 100

4. Ulei comestibil rafinat**):
- din floarea-soarelui, îmbuteliat în sticle de
1/1 l, exclusiv sticla l 120
- din soia, îmbuteliat în sticle de 1/1 l,
exclusiv sticla l 120

5. Lapte:
- de consum, cu 1,8% grasime l 16
- praf normalizat, cu 20% grasime kg 127

6. Unt cu 80% grasime, pachet 200 g buc. 50

7. Combustibili pentru încãlzit şi prepararea
hranei, inclusiv lemne de foc:
- combustibil tip P (petrol lampant) t 16.890
- combustibil tip M t 14.950
- combustibil lichid uşor pentru calorifer
(tip III) t 10.170
- gaz petrolier lichefiat t 12.000
- gaz petrolier lichefiat în butelii de 12,5 kg buc. 150
- lignit nesortat t 1.830
- lignit sortat t 1.980
- brichete din cãrbuni t 4.220
- huila spalata t 3.735
- gaze naturale mc 3,70
- lemne de foc t 2.250

8. Energie electrica kWh 6

9. Energie termica Gcal. 1.000
----------------------------------------------------------------------------

-------
*) Numai pentru cantitãţile livrate în cadrul cotei dupã 1 septembrie 1992.
**) Numai pentru cantitãţile din producţia interna.

NOTA:
Condiţiile de livrare sînt cele în vigoare la 31 august 1992.
Pentru produsele la care preţurile cu amãnuntul au rãmas nemodificate, adaosurile comerciale incluse în preţuri sînt cele în vigoare la 31 august 1992 (lapte de consum, lapte praf, unt, combustibil).
Preţurile cu amãnuntul ale sortimentelor de pîine subvenţionate includ un adaos comercial de 10% .
La produsele la care subvenţia exista dupã aplicarea <>Hotãrîrii Guvernului nr. 221/1992 a fost eliminata în totalitate (carne, preparate din carne, zahãr, ulei comestibil din floarea-soarelui şi vata medicinala), cotele de adaos comercial pot fi negociate cu încadrarea în nivelurile maxime de preţ cu amãnuntul din prezenta anexa.
Pentru cantitãţile de combustibili solizi achitate de beneficiari pînã la data de 30 aprilie 1992 se vor aplica preţurile cu amãnuntul în vigoare ale perioadei respective. Diferenţele de preţ vor fi suportate de la bugetul de stat.
Lista celorlalte sortimente şi servicii care fac parte din grupele de produse şi servicii subvenţionate de la buget se adapteaza, potrivit prezentei hotãrîri, de ministerele de resort împreunã cu Ministerul Economiei şi Finanţelor.
Pentru transportul fluvial al localnicilor în Delta şi pe relaţiile Brãila-Hîrşova şi Orşova-Moldova Noua, tarifele se stabilesc de Ministerul Transporturilor, cu avizul Ministerului Economiei şi Finanţelor.
La transportul urban de cãlãtori, tarifele pentru abonamente se vor stabili de consiliile judeţene şi Consiliul local al municipiului Bucureşti, cu avizul Ministerului Economiei şi Finanţelor.
La taxele pentru întreţinerea copiilor în crese şi grãdiniţe, cota procentualã care revine pãrinţilor nu se schimba. Creşterea cheltuielilor cu hrana va duce la preluarea de cãtre pãrinţi a unei pãrţi din aceasta creştere.
Pentru livrãrile de sortimente subvenţionate de carne, preparate din carne şi vata medicinala, efectuate pînã la 31 august 1992, subvenţiile se vor acoperi de la bugetul de stat pînã la 31 octombrie 1992, pe baza deconturilor întocmite, verificate şi avizate în condiţiile prevãzute de normele tehnice elaborate de Ministerul Economiei şi Finanţelor.
Diferenţele de curs înregistrate la importurile de zahãr şi ulei comestibil aferente cotelor nevindute populaţiei în perioadele de pînã la 30 aprilie 1992 şi 31 august 1992 se acoperã de la bugetul de stat.
Agenţii economici importatori vor factura distinct cantitãţile de zahãr şi ulei comestibil aferente acestor cote.
----------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016