Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARIRE nr. 486 din 25 august 1992  pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea si functionarea Comisiei de coordonare, avizare si atestare a jocurilor de noroc si unele modificari la   Hotarirea Guvernului nr. 181/1992     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARIRE nr. 486 din 25 august 1992 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea si functionarea Comisiei de coordonare, avizare si atestare a jocurilor de noroc si unele modificari la Hotarirea Guvernului nr. 181/1992

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 255 din 13 octombrie 1992

Guvernul României hotãrãşte:
ART. 1
<>Hotãrîrea Guvernului nr. 181/1992 privind definirea jocurilor de noroc şi stabilirea contravenţiilor la regimul practicãrii acestor jocuri în România se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 1 se modifica şi se completeazã, avînd urmãtorul conţinut:
"Art. 1. - Prin jocuri de noroc se înţeleg toate metodele de atribuire a unor cistiguri de orice fel, în funcţie de anumite evenimente aleatorii, indiferent de modul producerii acestora. Principalele tipuri, forme sau sisteme de jocuri de noroc care intra sub incidenta avizãrii şi atestarii de cãtre Comisia de coordonare, avizare şi atestare a jocurilor de noroc sînt:
a) jocuri cu cistiguri generate de elementele aleatorii, desfãşurate la mese obişnuite sau speciale, folosind bile, cãrţi, însemne, oase, zaruri etc. (ca de exemplu: ruleta americana, ruleta franceza, black-jack, poker de orice fel, baccara, chemin de fere, red-go, punto banco, bridge, table, canasta, pinacle, 66, pasente, gare au coeur, belota, 21, alba-neagra şi altele);
b) jocuri cu cistiguri generate de elemente aleatorii, desfãşurate folosind maşini, utilaje, montaje, instalaţii manuale, mecanice, electrice, electromagnetice, electronice, automate, digitale, video-electronice, video-mecanice, video-automate şi altele;
c) jocuri de tip "bingo", "keno" şi "video-bingo" sau cu transmisie prin reţeaua de televiziune, în sali etc.; se includ în aceasta categorie toate dispozitivele mecanice sau electronice prin intermediul cãrora pot fi obţinute diverse cistiguri determinate de evenimente aleatorii generate de respectivele mecanisme;
d) pariuri de orice fel sau alte forme de transfer de bani de la o persoana la alta prin intermediari care reţin sau folosesc o parte din aceste sume, definitiv sau temporar;
e) pronosticuri sau pariuri sportive, dacã evenimentele aleatorii constau din rezultatele unor intreceri sportive de orice fel, inclusiv curse hipice, de ogari, automobilistice etc.;
f) loterii, dacã evenimentele aleatorii constau din rezultatele unor extrageri de numere, de litere sau de alte simboluri, indiferent de caracteristicile dispozitivelor mecanice, electronice, digitale sau video utilizate pentru generarea acestora sau pentru efectuarea extragerilor (urne, cupe, roti sau alte asemenea mijloace); se includ în aceasta categorie toate genurile de tombole şi alte jocuri cu cistiguri aleatorii;
g) jocuri de noroc care se produc în prezenta jucatorilor respectivi, cu sau fãrã participarea directa a acestora şi indiferent de mijloacele utilizate: rulete, bile, cãrţi de joc, telesprint, zaruri, inclusiv toate jocurile tip "cazino" şi "minicazino" etc.
În mãsura în care vor aparea şi alte tipuri de jocuri de noroc caracterizate prin atribuirea de cistiguri în funcţie de factori aleatorii, de hazard, acestea vor intra sub incidenta obligativitatii avizãrii şi atestarii prealabile functionarii lor."
2. Articolul 2 se modifica şi se completeazã, avînd urmãtorul conţinut:
"Art. 2. - Activitatea de coordonare, avizare şi atestare a practicãrii jocurilor de noroc în România se realizeazã de cãtre Comisia de coordonare, avizare şi atestare a jocurilor de noroc, în componenta din anexa nr. 1 la prezenta hotãrîre, care înlocuieşte anexa <>Hotãrîrii Guvernului nr. 181/1992 ."
ART. 2
Se aproba Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea Comisiei de coordonare, avizare şi atestare a jocurilor de noroc, cuprins în anexa nr. 2 la prezenta hotãrîre.
ART. 3
Ministerul Economiei şi Finanţelor, în colaborare cu Ministerul Comerţului şi Turismului, Ministerul de Interne şi Regia Autonomã a Loteriilor şi Pronosticurilor Sportive din România vor asigura punerea în executare a prezentei hotãrîri. În acest scop, se constituie în cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor un secretariat tehnic al Comisiei de coordonare, avizare şi atestare a jocurilor de noroc, format din 12 salariaţi. Organizarea şi funcţionarea acestuia se stabilesc potrivit Regulamentului privind organizarea şi funcţionarea Comisiei de coordonare, avizare şi atestare a jocurilor de noroc. Numãrul de posturi aprobat pentru Ministerul Economiei şi Finanţelor se suplimenteaza în mod corespunzãtor.
ART. 4
În cazuri deosebite, pentru avizare sau reavizare, atestare sau reatestare, comisia poate utiliza colaboratori, cu care încheie contracte de colaborare.
ART. 5
a) Pentru eliberarea documentelor de avizare şi atestare a jocurilor de noroc în vederea functionarii, comisia va percepe urmãtoarele taxe:
- 200.000 lei pentru fiecare masina mecanicã sau electronica loteristica;
- 250.000 lei pentru fiecare masa de joc de noroc sau aparat specializat (telesprint etc.);
- 3.000.000 lei pentru un cazino;
- 1.500.000 lei pentru un minicazino;
- 1.500.000 lei pentru o sala de jocuri bingo, keno;
- 15% din încasãrile preconizate, prevãzute în studiul de eficienta, pentru jocurile loteristice, de pronosticuri sportive, tombole etc., prezentat de solicitatorul avizului de atestarii de funcţionare.
b) Taxele vor fi plãtite în lei de persoanele fizice sau juridice romane şi în valuta de cãtre persoanele fizice sau juridice strãine şi de unitãţile cu capital mixt.
Nivelul acestora se va determina pe baza cursului oficial de schimb existent în ziua acordãrii atestarii şi avizãrii pentru funcţionare.
ART. 6
Din încasãrile realizate în lei şi în valuta pentru avizare şi atestare, 15% vor fi lãsate în echivalent lei, la cursul zilei, la dispoziţia comisiei, pentru acoperirea cheltuielilor Secretariatului tehnic, pentru dotarea sistemului informatic necesar cu tehnica de calcul şi de evidenta, dotarea corespunzãtoare în vederea bunei funcţionari cu materiale tehnice şi de documentare, cu mijloace financiare şi tehnice de constatare şi deplasare, cu tehnica şi tehnologie de testare a aparaturii pentru jocuri de noroc, alte cheltuieli, colaboratori de specialitate etc.
Diferenţa de 85% se face venit la bugetul de stat, potrivit reglementãrilor legale.
Sumele neconsumate la finele anului, provenite din cota de 15%, se reporteazã pentru perioada urmãtoare, la dispoziţia comisiei.
ART. 7
Activitãţile loteristice prevãzute de <>Hotãrîrea Guvernului nr. 130/1991 privind înfiinţarea Regiei Autonome a Loteriilor şi Pronosticurilor Sportive din România, practicate pînã la data aprobãrii prezentei hotãrîri sau în curs de introducere prin automatizare, nu intra sub incidenta avizãrii şi atestarii de cãtre Comisia de coordonare, avizare şi atestare a jocurilor de noroc şi pot fi continuate şi dezvoltate potrivit programului Regiei Autonome "Loto-Pronosport".
ART. 8
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezenta hotãrîre.
PRIM-MINISTRU

THEODOR STOLOJAN



Contrasemneazã:

---------------

Ministrul economiei şi finanţelor,

George Danielescu



p. Ministrul de interne,

Gheorghe Carp,

secretar de stat



Ministrul comerţului şi turismului,

Constantin Fota



ANEXA 1
COMISIA DE COORDONARE, AVIZARE ŞI ATESTARE A JOCURILOR DE NOROC



Comisia de coordonare, avizare şi atestare a jocurilor de noroc are urmãtoarea componenta:
1. Ministerul Economiei şi Finanţelor - ministru, preşedinte

2. Ministerul Comerţului şi Turismului - secretar de stat,
membru

3. Ministerul de Interne - şeful Inspectoratului
General al Poliţiei,
membru

4. Ministerul Economiei şi Finanţelor - director, membru

5. Regia Autonomã a Loteriilor şi Pronosticurilor

Sportive din România - director general,
membru

ANEXA 2
REGULAMENT

privind organizarea şi funcţionarea Comisie de coordonare, avizare şi atestare a jocurilor de noroc
I. Prevederi generale
ART. 1
Potrivit <>Hotãrîrii Guvernului nr. 181/1992 privind definirea jocurilor de noroc şi stabilirea contravenţiilor la regimul practicãrii acestor jocuri în România, modificatã şi completatã prin prezenta hotãrîre, activitatea de coordonare, avizare şi atestare a jocurilor de noroc se realizeazã prin intermediul unei comisii, constituitã la nivel guvernamental, denumita Comisia de coordonare, avizare şi atestare a jocurilor de noroc din România.
În cuprinsul regulamentului, în continuare, aceasta comisie este denumita prescurtat comisia.
ART. 2
Comisia îşi desfãşoarã activitatea în sediul Ministerului Economiei şi Finanţelor, str. Apollodor nr. 17, Bucureşti.
ART. 3
Activitatea comisiei se realizeazã de un colectiv de lucru, format din cel mult 12 salariaţi, specialişti cu inalta calificare în domeniu, denumit Secretariatul tehnic al comisiei. Organizarea, structura, nivelul de salarizare, drepturile şi obligaţiile specialiştilor ce fac parte din Secretariatul tehnic al comisiei vor fi stabilite de Ministerul Economiei şi Finanţelor, în condiţiile legii.
ART. 4
Comisia îşi poate desfasura activitatea şi poate lua hotãrîri cu jumãtate plus unu dintre membrii sãi prezenţi.
Hotãrîrile comisiei sînt obligatorii pentru toţi agenţii economici, persoane fizice sau juridice, care desfãşoarã jocuri de noroc pe întreg teritoriul României.
II. Scopul, atribuţiile şi obiectul de activitate ale comisiei
ART. 5
Scopul principal al comisiei este de a asigura o desfãşurare normalã, coerenta şi sub un strict control, a jocurilor de noroc în România.
ART. 6
Obiectivele principale ale comisiei sînt:
a) coordonarea desfãşurãrii jocurilor de noroc pe întreg teritoriul tarii, asigurind repartizarea şi ordonarea lor în teritoriu, atît la nivel local, cît şi al tarii, în vederea creşterii eficientei acestora;
b) avizarea practicãrii jocurilor de noroc de cãtre unitãţi sau persoane specializate, cu experienta în domeniul practicãrii acestor activitãţi;
c) atestarea îndeplinirii condiţiilor de organizare, a conţinutului şi modului de desfãşurare a jocurilor de noroc şi atestarea şi avizarea utilajelor, maşinilor, tehnicii, materialelor loteristice şi a tehnologiei folosite pentru fiecare joc în parte;
d) studierea cu personalul propriu sau cu colaboratori de specialitate, precum şi cu organisme de profil cu experienta, a amplasarii jocurilor de noroc în teritoriu, felul şi numãrul acestora;
e) analizarea documentaţiilor depuse de solicitantii de avize şi atestãri pentru jocuri de noroc şi eliberarea documentelor de atestare şi avizare, cu îndeplinirea condiţiilor legale;
f) verificarea periodicã şi ori de cîte ori este necesar, prin persoane împuternicite în acest scop, a respectãrii criteriilor avute în vedere la eliberarea documentelor de avizare şi atestare pentru practicarea jocurilor de noroc;
g) suspendarea sau anularea valabilitãţii documentelor de atestare şi avizare pentru practicarea jocurilor de noroc în cazul în care nu se respecta integral criteriile care au stat la baza eliberãrii documentelor şi prevederilor prezentului regulament;
h) respectarea normelor şi normativelor tehnice şi tehnologice elaborate pentru fiecare tip de joc, sala, masina, utilaj etc., dupã specific;
i) evidentierea separatã pe registre a: persoanelor fizice sau juridice avizate şi atestate (separat), întocmind şi un repertoriu alfabetic anual cu datele de identificare exactã a acestora; suspendãrilor şi anularilor pe cauze şi frecventa şi alte evidente ce se vor considera utile scopului şi specificului;
j) evidenta cronologicã a cererilor şi documentelor justificative pentru avizare şi atestare pe fel de joc în parte şi separat pe persoane juridice şi persoane fizice solicitante;
l) evidenta jocurilor, maşinilor, instalaţiilor etc., avizate şi atestate pe caracteristici tehnice şi tehnologice.
Comisia se întruneşte lunar sau ori de cîte ori este necesar.
Comisia se convoacã de preşedintele comisiei, la propunerea secretariatului comisiei.
ART. 7
Organizatorii de jocuri de noroc, persoane fizice sau juridice, au obligaţia sa permitã participarea şi prezenta la jocurile de noroc, organizate în sali de joc, sali bingo, cazinouri, minicazinouri, sali keno etc., numai a persoanelor care au împlinit virsta de 18 ani.
ART. 8
Se admite desfãşurarea jocurilor de noroc pe lei sau în valuta. Pentru practicarea jocurilor de noroc în valuta este necesarã şi aprobarea prealabilã a Bãncii Naţionale a României, care se va elibera la cerere, pentru fiecare caz în parte, pe baza avizului şi atestarii date de comisie.
ART. 9
Avizarea şi atestarea practicãrii jocurilor de noroc de cãtre comisie se efectueazã pe o durata de 3 ani de la data eliberãrii documentelor de avizare şi atestare. Dupã expirarea acestei perioade, în cazul în care se doreşte continuarea activitãţii, este necesarã reavizarea şi reatestarea de cãtre comisie a activitãţii respective.
ART. 10
Pentru acordarea avizelor şi a atestarilor respective, inclusiv în cazul reavizarii şi reatestarii, comisia va percepe taxele prevãzute în prezenta hotãrîre.
ART. 11
Comisia va aviza şi atesta fiecare joc de noroc în parte, sala de jocuri, dispozitive de joc, instalaţii pentru jocuri. Extinderea avizãrii şi atestarii se va face prin prezentarea de cãtre solicitant, la comisie, a tuturor elementelor necesare.
ART. 12
Pentru avizarea şi atestarea jocurilor de noroc, comisia va emite avize şi atestãri de funcţionare, care reprezintã documentele în baza cãrora unitatea sau persoana respectiva poate desfasura activitãţile loteristice şi jocurile de noroc menţionate.
Documentele de avizare şi atestare vor fi elaborate în baza normelor tehnice ce se vor întocmi de comisie pentru fiecare tip de joc sau grupa de jocuri de noroc în parte şi pe baza verificãrilor efectuate de organele de poliţie la agenţii economici, persoane fizice sau juridice care practica jocuri de noroc.
Documentele menţionate mai sus nu exclud formalitãţile de autorizare a desfãşurãrii de activitãţi de cãtre persoanele fizice sau, dupã caz, de constituire a persoanelor juridice potrivit legii, dar ele trebuie obţinute obligatoriu în prealabil.
III. Drepturi şi obligaţii
ART. 13
Pentru extinderea activitãţii avizate şi atestate, precum şi pentru eventuala majorare a numãrului de maşini, instalaţii, dispozitive sau mese de joc de noroc sînt necesare noi documente, pentru care se va proceda identic ca la atestarea şi avizarea iniţialã, cu toate procedurile specifice ce decurg din prezentul regulament.
ART. 14
Documentele necesare pentru obţinerea avizãrii şi atestarii jocurilor de noroc vor fi stabilite de cãtre comisie şi aduse la cunostinta în mod public. Documentele vor fi tipizate de cãtre Ministerul Economiei şi Finanţelor.
ART. 15
Toţi posesorii de documente de avizare şi atestare a jocurilor de noroc trebuie sa ţinã o completa, clara şi detaliatã evidenta a încasãrilor realizate pe fiecare sala, dispozitiv, instrument, masina, sau masa de joc de noroc, precum şi a premiilor (cistigurilor) plãtite, inclusiv evidentele cerute de lege sau ulterior solicitate de comisie.
În acest sens, comisia va comunica registrele şi evidentele specifice obligatorii a fi utilizate. Nerespectarea acestor prevederi conduce la sancţiuni, potrivit dispoziţiilor legale în vigoare, inclusiv la anularea avizelor şi atestarilor.
ART. 16
Comisia va putea sa avizeze sau sa ateste funcţionarea unor maşini, instalaţii, dispozitive sau mese de jocuri de noroc, precum şi obiectele cu ajutorul cãrora se participa la jocurile de noroc (cupe, roti, rulete etc.) numai dacã acestea au cel mult 2 ani de la data fabricãrii sau producerii lor. Comisia va lua şi alte mãsuri pentru evitarea poluarii tehnologice şi tehnice în acest domeniu.
Toate aceste utilaje şi instalaţii loteristice vor avea o placuta de identificare, care va cuprinde data fabricaţiei sau producerii lor.
IV. Prevederi speciale şi finale
ART. 17
Membrii comisiei şi ai Secretariatului tehnic nu au dreptul de a participa ca organizatori, asociaţi sau angajaţi la unitãţile care practica jocuri de noroc, asa cum au fost ele definite prin prezenta hotãrîre.
ART. 18
Potrivit prevederilor <>art. 4 din Hotãrîrea Guvernului nr. 181/1992 , organizatorii de jocuri de noroc, persoane fizice sau juridice, care desfãşoarã asemenea activitãţi în baza unor autorizari date de primãrii, de organele judecãtoreşti sau de alte organe abilitate de lege, sînt obligaţi ca în termen de 60 de zile de la publicarea prezentului regulament sa solicite avizarea şi atestarea de funcţionare de cãtre comisie.
Dupã obţinerea avizãrii şi atestarii pentru funcţionare, organizatorii de jocuri de noroc respectivi, persoane fizice sau juridice, care desfãşoarã asemenea activitãţi, în termen de 10 zile vor înştiinţa în scris organele de poliţie din raza teritorialã unde funcţioneazã unitatea în care se practica jocurile respective, pentru a fi luati în evidenta în vederea asigurãrii supravegherii şi controlului prevãzut de lege.
-----------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016