Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARIRE nr. 426 din 4 august 1992  privind colectarea, transportul si distribuirea corespondentei secrete    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARIRE nr. 426 din 4 august 1992 privind colectarea, transportul si distribuirea corespondentei secrete

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 206 din 24 august 1992
    Guvernul României hotărăşte:

    CAP. I
    Dispoziţii generale

    ART. 1
    corespondenţa secretă elaborată de autorităţile publice, unităţile militare, unităţile de cercetare şi producţie care execută comenzi în domeniul apărării naţionale ori de alte instituţii publice se colectează, se transportă şi se distribuie de către Serviciul Român de Informaţii, în cadrul aceleiaşi localităţi sau în altă localitate de pe teritoriul României, potrivit prevederilor prezentei hotărîri, fără plată.
    Cu aprobarea directorului Serviciului Român de Informaţii sau a prim-adjunctului acestuia, pot fi introduţi la cerere, în sistemul de colectare, transport şi distribuire a corespondenţei secrete, şi alţi beneficiari în afară celor prevăzuţi la alin. 1, care vor achită contravaloarea serviciilor prestate.
    ART. 2
    Prin corespondenţa secretă, în sensul prezentei hotărîri, se înţeleg documentele şi materialele - copii şi originale - cum sînt: înscrisurile, indiferent de materialul pe care sînt executate şi de forma scrierii, schiţele, desenele, planurile, graficele, schemele, hărţile, diagramele, înregistrările fonice şi video, plăcile şi filmele fotografice, diapozitivele şi fotografiile, precum şi orice alte asemenea documente şi materiale al căror conţinut constituie secret, potrivit actelor normative în vigoare.
    ART. 3
    Serviciul Român de Informaţii organizează colectarea, transportul şi distribuirea corespondenţei secrete prin organe specializate, la nivel central şi teritorial, şi execută, totodată, verificarea antiteroristă a trimiterilor susceptibile a conţine materiale explozive, substanţe toxice, inflamabile sau altele asemenea, de natura să pună în pericol viaţa, integritatea corporală ori sănătatea celor pentru care sînt destinate.
    ART. 4
    Beneficiarii prevăzuţi la art. 1, care expediază sau primesc corespondenţa secretă, sînt obligaţi sa solicite, în scris, organelor Serviciului Roman de Informaţii în a căror raza de activitate îşi au sediul, sa fie incluşi în sistemul de deservire pentru colectarea, transportul, distribuirea şi controlul antiterorist al acesteia. Adresa pentru înscrierea în sistem va cuprinde datele prevăzute în anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezenta hotărîre.
    ART. 5
    Răspunderea pentru stabilirea şi respectarea măsurilor de apărare şi siguranţa a corespondenţei secrete pînă la predarea şi după primirea acesteia la şi de la organele specializate ale Serviciului Roman de Informaţii revine conducătorilor instituţiilor prevăzute la art. 1.

    CAP. II
    Organizarea punctelor de colectare-distribuire a corespondenţei secrete

    ART. 6
    Operaţiunile de predare-primire a corespondenţei secrete se execută, după caz, la punctele de colectare-distribuire, compartimentele speciale de evidenţă, păstrare şi manipulare a documentelor cu asemenea caracter sau în locurile unde îşi desfăşoară activitatea persoanele împuternicite să execute astfel de operaţiuni.
    ART. 7
    Punctele de colectare-distribuire a corespondenţei secrete se organizează de Serviciul Român de Informaţii, prin organele sale, şi funcţionează la sediul acestora, iar pentru unităţile militare sau alţi beneficiari, se organizează şi se stabilesc de comun acord cu aceştia.
    Beneficiarii la sediul cărora se organizează puncte de colectare-distribuire a corespondenţei secrete sînt obligaţi sa ia măsurile necesare pentru a asigura şi amenaja, în mod corespunzător, încăperile respective şi pentru a permite accesul numai persoanelor împuternicite sa efectueze operaţiunile de predare-primire şi a celor cu sarcini de control.

    CAP. III
    Colectarea, transportul şi distribuirea corespondenţei secrete

    ART. 8
    Colectarea, transportul şi distribuirea corespondenţei secrete se efectuează de Serviciul Român de Informaţii, prin echipe de curieri militari, pentru toate instituţiile prevăzute la art. 1.
    ART. 9
    Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Interne, Ministerul Justiţiei, Serviciul de Protecţie şi Paza şi Serviciul de Informaţii Externe îşi pot organiza colectarea, transportul şi distribuirea corespondenţei secrete prin echipe de curieri şi puncte de colectare-distribuire proprii, cu respectarea dispoziţiilor prezentei hotărîri.
    ART. 10
    Unităţi beneficiare vor împuternici, din rîndul salariaţilor proprii, persoane care să îndeplinească sarcini legate de operaţiunile de predare-primire a corespondenţei secrete şi de transportare a acesteia la şi de la locurile prevăzute la art. 6, în condiţii de siguranţă şi de păstrare a secretului. În cazuri speciale, prin aceste persoane se poate transporta corespondenţa secretă la destinatarii care au sediul sau reşedinţa în aceeaşi localitate cu expeditorul.
    Desemnarea persoanelor împuternicite sa execute asemenea operaţiuni se face cu respectarea art. 4 din Legea nr. 14/1992 privind organizarea şi funcţionarea Serviciului Român de Informaţii.
    Tuturor acestor persoane li se eliberează delegaţii-tip, care atestă împuternicirea lor de a efectua schimbul de corespondenţă.
    Forma şi conţinutul delegaţiei sînt prevăzute în anexa nr. 2, care face parte integrantă din prezenta hotărîre.
    ART. 11
    Echipelor de curieri militari şi persoanelor împuternicite, prevăzute la art. 10, le este interzis ca pe timpul în care colectează, transportă şi distribuie corespondenţa secretă să execute alte activităţi care ar periclita siguranţa, secretul şi operativitatea acestor operaţiuni sau sa permită accesul, la locul de colectare ori în mijlocul de transport, al unor persoane străine.
    ART. 12
    corespondenţa cu caracter "strict secret de importanţă deosebită" se transportă numai prin echipele de curieri militari.
    ART. 13
    Colectarea, transportul şi distribuirea corespondenţei secrete de către echipele de curieri ale Serviciului Român de Informaţii se efectuează zilnic, cu excepţia zilelor nelucrătoare, în municipiul Bucureşti şi localităţile reşedinţa de judeţ, şi de 1-3 ori pe saptamina în celelalte localităţi de pe raza judeţelor, în raport cu importanta şi numărul beneficiarilor.
    ART. 14
    Pe timpul misiunilor de colectare, transport şi distribuire a corespondenţei secrete, echipele de curieri vor fi dotate cu arme de foc sau alte arme de apărare.
    ART. 15
    Conducătorii unităţilor beneficiare vor controla modul cum personalul propriu respecta prevederile legale privind activitatea de colectare, transport şi distribuire a corespondenţei secrete, iar ofiţerii şi subofiţerii din Serviciul Român de Informaţii, anume desemnaţi, verifica atît activitatea personalului propriu, cît şi a delegaţilor împuterniciţi de unităţile beneficiare, cu excepţia celor aparţinînd instituţiilor prevăzute la art. 9.
    ART. 16
    În cazurile în care se constată că delegaţii împuterniciţi nu respecta prevederile prezentei hotărîri, conducătorii unităţilor beneficiare, din oficiu sau la sesizarea organelor Serviciului Român de Informaţii, vor dispune înlocuirea acestora.
    ART. 17
    Transportul corespondenţei secrete de către organele specializate din cadrul Serviciului Român de Informaţii se efectuează cu mijloace de transport auto din dotarea acestora, precum şi cu mijloace de transport feroviare, aeriene sau navale.
    ART. 18
    Societatea Naţională a Căilor Ferate Romane, la cererea Serviciului Român de Informaţii, va pune la dispoziţia organelor prevăzute la art. 3, contra cost, compartimente rezervate în vagoane de călători, în baza protocolului încheiat între acestea.
    ART. 19
    Transportul corespondenţei secrete cu navele de pasageri se efectuează contra cost. Locurile pe care le va ocupa echipa de curieri militari se stabilesc, de comun acord, de către comandantul navei şi şeful echipei de curieri.
    ART. 20
    Societăţile comerciale de transporturi aeriene române vor pune la dispoziţia organelor Serviciului Român de Informaţii prevăzute la art. 3, contra cost, locurile necesare la aeronavele care efectuează curse interne, pentru transportul corespondenţei secrete în cazuri urgente.
    ART. 21
    În cazurile deosebite sau cînd nu pot fi folosite alte mijloace de transport, la cererea Serviciului Român de Informaţii, Ministerul Apărării Naţionale va asigura organelor prevăzute la art. 3 transportul corespondenţei secrete cu avioane sau elicoptere, fără plata.
    ART. 22
    În situaţia în care mijloacele de transport auto folosite de echipa de curieri militari se defectează, aceasta va putea folosi mijloace de transport aparţinînd persoanelor juridice, cu prioritate celor prevăzute la art. 1, pînă la prima localitate urbană unde se află o unitate a Serviciului Român de Informaţii, cu plata ulterioară, potrivit dispoziţiilor legale, a costului transportului. În aceste cazuri, conducătorii autovehiculelor sînt obligaţi sa dea curs cererii echipei de curieri militari, şeful acesteia fiind obligat sa consemneze pe foaia de parcurs a mijlocului de transport folosit: distanţa parcursă, gradul, numele sau şi indicativul unităţii din care face parte.
    ART. 23
    Conducătorii unităţilor beneficiare vor înlesni echipelor de curieri militari, aflate în misiune, să folosească cu prioritare, în situaţii urgente, mijloacele de comunicaţie de care dispun, pentru a lua legătura cu unităţile din care fac parte.
    ART. 24
    Cheltuielile privind colectarea, transportul, distribuirea şi controlul antiterorist al corespondenţei secrete prin unitatea şi compartimentele specializate ale Serviciului Român de Informaţii se suportă de către aceasta instituţie. Cheltuielile necesare amenajării punctelor de colectare-distribuire în alte locuri decît clădirile Serviciului Român de Informaţii se suporta de către instituţiile în localul cărora se amenajează aceste puncte.

    CAP. IV
    Contravenţii

    ART. 25
    Constituie contravenţii la dispoziţiile prezentei hotărîri următorele fapte, dacă nu sînt săvîrşite în astfel de condiţii încît, potrivit legii penale, sînt considerate infracţiuni:
    a) colectarea, transportul şi distribuirea corespondenţei secrete efectuate în alte condiţii sau locuri ori prin alte unităţi, echipe sau persoane decît cele prevăzute, după caz, la art.3, 6, 7, 8, 9 şi 10;
    b) introducerea în trimiterile de corespondenţa a altor materiale decît cele prevăzute la art. 2 şi 31;
    c) nerespectarea, de către conducătorii unităţilor beneficiare, a obligaţiilor ce le revin potrivit art. 5 şi 16;
    d) neluarea măsurilor necesare pentru asigurarea condiţiilor corespunzătoare privind buna funcţionare a punctelor de colectare-distribuire de către cei cărora, potrivit art. 7, le revin astfel de obligaţii;
    e) nerespectarea, de către persoanele împuternicite să îndeplinească operaţiunile de colectare, transport, distribuire şi predare-primire a corespondenţei secrete, a obligaţiilor ce le revin potrivit art. 11;
    f) refuzul de a pune la dispoziţia echipei de curieri a mijloacelor de transport şi de legătură în situaţiile prevăzute la art. 22 şi 23.
    Contravenţiile prevăzute în prezentul articol se sancţionează cu amenda de la 5.000 la 25.000 lei.
    ART. 26
    Contravenţiile prevăzute la art. 25 se constată şi se sancţionează de ofiţerii şi subofiţerii anume desemnaţi, din cadrul Serviciului Român de Informaţii, pentru toate persoanele cu atribuţii pe linia activităţii de colectare, transport şi distribuire a corespondenţei, mai puţin pentru cele aparţinînd instituţiilor prevăzute la art. 9, care sînt date în competenţa cadrelor anume desemnate din unităţile respective, precum şi de către şefii unităţilor beneficiare pentru personalul propriu.
    ART. 27
    Contravenţiilor prevăzute la art. 25 le sînt aplicabile dispoziţiile Legii nr. 32/1968, privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor.

    CAP. V
    Dispoziţii finale

    ART. 28
    Serviciul Român de Informaţii, împreună cu instituţiile prevăzute la art. 9, va elabora, în termen de 60 de zile de la data adoptării prezentei hotărîri, norme tehnice privind împachetarea, colectarea, transportul, mînuirea şi distribuirea trimiterilor de corespondenţă secretă, precum şi modelul formularelor ce se folosesc în sistemul de colectare, transport şi distribuire a acesteia.
    ART. 29
    În caz de proclamare a stării de asediu, de urgenţă, de mobilizare, de război sau în alte situaţii deosebite, colectarea, transportul şi distribuirea corespondenţei secrete se vor efectua potrivit normelor tehnice ce se vor stabili în temeiul art. 28, care sînt obligatorii pentru toţi beneficiarii ce expediază sau primesc astfel de corespondenţa.
    În cazurile avute în vedere la alin. 1, corespondenţa secretă aparţinînd instituţiilor prevăzute la art. 9 se va colecta, transportă şi distribui potrivit regulamentelor militare elaborate în acest scop.
    ART. 30
    Serviciul Român de Informaţii controlează, verifica şi îndruma activitatea organelor, unităţilor şi instituţiilor, în ce priveşte colectarea, transportul şi distribuirea trimiterilor de corespondenţa secretă, cu excepţia instituţiilor prevăzute la art. 9.
    ART. 31
    Corespondenţa oficială nesecretă, elaborata de Parlament, Presedintie, Guvern, ministere, prefecturi, unităţi militare şi care circulă între acestea, se colectează, se transportă şi se distribuie în conformitate cu prevederile prezentei hotărîri.
    ART. 32
    Pe data adoptării prezentei hotărîri, orice dispoziţii contrare nu se mai aplică.

                      PRIM-MINISTRU
                    THEODOR STOLOJAN

                    Contrasemnează:
                     ---------------
                Ministrul apărării naţionale,
              general-locotenent Niculae Spiroiu

                  p. Ministrul de interne,
                       Nicolae Crăciun

                    Ministrul justiţiei,
                   Mircea Ionescu-Quintus

                  Ministrul transporturilor,
                        Traian Băsescu

                   Ministrul comunicaţiilor,
                       Andrei Chirică

             Directorul Serviciului Român de Informaţii,
                        Virgil Măgureanu

    Bucureşti, 04 august 1992.
    Nr. 426


    ANEXA 1

    Denumirea unităţii beneficiare
    Nr. _________din______________

                            Către

                         UNITATEA MILITARĂ _____________________

    Rugăm sa dispuneţi includerea unităţii noastre*) în sistemul de transport
    corespondenţa secretă organizat de Serviciul Român de Informaţii. Reşedinţa
    unităţii se găseşte în __________________, str. _________ nr.______, şi
    dispune, la compartimentul special, de postul telefonic nr. ____________.
    În calitate de delegaţi împuterniciţi au fost numiţi:
    1._________________, născut în __________, judeţul________________, la
    (ziua, luna, anul) _______ care îndeplineşte funcţia de ________________.
                                   Specimenul de semnătură ________________
    2._________________, născut în __________, judeţul_______________, la (
    ziua, luna, anul) _______ care îndeplineşte funcţia de ________________.
                                   Specimenul de semnătură ________________
    Propunem ca predarea-primirea trimiterilor de corespondenţa secretă să se
    facă la sediul unităţii noastre, etajul________, camera________sau la_____.
    În caz că nu poate fi satisfacută propunerea noastră, acceptăm să ne prezen-
    tăm la un punct de colectare-distribuire stabilit de comun acord.
    Ne obligăm să asigurăm accesul echipelor de curieri şi organelor de control
    din partea Serviciului Român de Informaţii, în conformitate cu art. 15 din
    hotărîre. De asemenea, să anunţăm orice modificare privitoare la denumirea
    unităţii noastre, adresa acesteia, numele delegaţilor împuterniciţi, numărul
    de telefon, locul de predare-primire şi, dacă se impune, scoaterea unităţii
    noastre din sistemul de transport corespondenţă secretă organizat de Servi-
    ciul Român de Informaţii.

          Conducătorul unităţii

-------------------
    *) În cazul cînd unitatea respectiva asigură colectarea-distribuirea corespondenţei şi pentru alţi beneficiari subordonaţi sau din raza sa de acţiune, în adresa vor fi trecuţi şi aceştia.


    ANEXA 2

    ...........(Denumirea unităţii)..........

                        DELEGAŢIE

    Prin prezenta împuternicim pe domnul_______________, posesor al buletinului
    de identitate seria________ nr._________, să execute predarea, transportul
    şi primirea trimiterilor de corespondenţă secretă aparţinînd unităţii
    noastre.

                                              Specimen de semnătură _______

                            DIRECTOR,


                                        ---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016