Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARIRE nr. 412 din 30 iulie 1992  cu privire la modul de negociere a preturilor si tarifelor in conditiile liberalizarii cursului de schimb al leului    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARIRE nr. 412 din 30 iulie 1992 cu privire la modul de negociere a preturilor si tarifelor in conditiile liberalizarii cursului de schimb al leului

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 184 din 1 august 1992
    Guvernul României hotărăşte:

    ART. 1
    Regiile autonome şi societăţile comerciale cu capital de stat stabilesc şi adapteaza preţurile cu ridicată şi tarifele prin negociere cu agenţii economici beneficiari, pe proprie răspundere, pentru materiile prime de baza, energie electrica, energie termica şi unii combustibili lichizi, produse în ţara, avîndu-se în vedere influentele ce decurg din liberalizarea cursului de schimb al leului, alinierea preţurilor la nivelul rezultat din tendintele de durata ale evoluţiei preţurilor pe piaţa externa, noul nivel al contribuţiei pentru asigurările sociale, precum si, în cazurile prevăzute de reglementările legale, din indexarea salariilor.
    Preţurile cu ridicată negociate potrivit alineatului precedent nu pot fi mai mari decît cele de pe pieţele internaţionale, în condiţii de livrare şi de parametri calitativi comparabili, transformate în lei conform reglementărilor legale.
    ART. 2
    Preţurile cu ridicată şi tarifele pentru produsele şi serviciile din ramurile intermediare şi cele finale se stabilesc şi se adapteaza de către regiile autonome şi societăţile comerciale cu capital de stat, luindu-se în calcul noile preţuri şi tarife la materii prime de baza, energie electrica şi termica şi unii combustibili lichizi, precum şi influentele ce decurg din evoluţia factorilor prevăzuţi la art. 1 din prezenta hotărîre.
    Luarea în calcul, la dimensionarea preţurilor şi tarifelor, a altor influente decît cele prevăzute la alineatul precedent se poate face numai pe baza unor reglementări aprobate de Guvern.
    ART. 3
    In scopul prevenirii practicării preţurilor de specula sau de monopol, preţurile cu ridicată ce se vor negocia prima data, potrivit prevederilor art. 1, pentru produsele şi serviciile care determina în mod hotaritor nivelul general al preţurilor şi tarifelor în economie, nu vor depăşi pe cele rezultate din aplicarea indicilor prevăzuţi în anexa la prezenta hotărîre la preţurile şi tarifele negociate, cu respectarea prevederilor Hotărîrii Guvernului nr. 776/1991.
    ART. 4
    In aplicarea prevederilor art. 48 din Legea nr. 15/1990, preţurile cu ridicată şi tarifele pentru produsele şi serviciile prevăzute în anexa nr. 2 la Hotărîrea Guvernului nr. 776/1991, cu modificările şi completările ulterioare, se negociază de regiile autonome şi societăţile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat cu agenţii economici beneficiari, sub supravegherea Ministerului Economiei şi Finanţelor sau ministerelor de resort.
    Pentru produsele şi serviciile de interes local, competentele prevăzute de Hotărîrea Guvernului nr. 776/1991, anexa nr. 2, se exercita de autorităţile administraţiei publice judeţene şi a municipiului Bucureşti, conform Legii nr. 69/1991.
    Rezultatul negocierii preţurilor cu ridicată şi tarifelor prevăzute la alineatele precedente va fi consemnat în "Note de negociere", ce vor fi semnate de către părţile negociatoare, precum şi de către organele de supraveghere. In cazul preţurilor şi tarifelor supravegheate de Ministerul Economiei şi Finanţelor, notele de negociere vor fi semnate şi de către departamentele economice coordonatoare ale agenţilor economici producători sau prestatori, după caz, care le vor aduce la cunoştinţa unităţilor economice în cauza.
    ART. 5
    Pentru materiile prime din industria extractivă şi alte produse prevăzute de art. 6 şi 10 din Hotărîrea Guvernului nr. 464/1991 se acorda, în continuare, după caz, subvenţii sau diferenţa de preţ, în condiţiile reglementate de Hotărîrea Guvernului nr. 464/1991.
    ART. 6
    Stabilirea preţurilor şi tarifelor de către agenţii economici din sectorul privat şi cooperatist, în condiţiile art. 16 din Hotărîrea Guvernului nr. 464/1991, se face luindu-se în calcul influentele ce decurg din evoluţia factorilor prevăzuţi la art. 1 din prezenta hotărîre.
    ART. 7
    Preţurile cu amănuntul pentru mărfurile destinate populaţiei se formează pe baza preţurilor cu ridicată, negociate potrivit prevederilor prezentei hotărîri, şi a cotelor de adaos comercial sau de comision declarate şi înregistrate de unitatea de desfacere. In cazul cotelor avizate de Ministerul Economiei şi Finanţelor şi Ministerul Comerţului şi Turismului sau de organele lor teritoriale, conform art. 6 din Hotărîrea Guvernului nr. 776/1991, nu vor depăşi aceste niveluri.
    ART. 8
    Prevederile art. 6 din Hotărîrea Guvernului nr. 776/1991 se aplica în mod corespunzător şi cotelor de adaos comercial practicate de societăţile comerciale cu atribuţii de aprovizionare tehnico-materială a agenţilor economici. Depăşirea nivelului acestor cote de adaos sau comision, practicate la 31 iulie 1992, se poate face în cazuri de excepţie, justificate economic, pe baza avizului Ministerului Economiei şi Finanţelor şi al ministerului de resort.
    ART. 9
    Pînă la data de 1 septembrie 1992, diferenţele dintre preţurile cu ridicată şi tarifele la produsele şi serviciile subvenţionate destinate populaţiei, negociate în baza prezentei hotărîri, şi preţurile cu ridicată şi tarifele stabilite conform prevederilor Hotărîrii Guvernului nr. 221/1992 se subvenţionează de la bugetul de stat, potrivit reglementărilor legale în vigoare.
   Pînă la aceasta data, Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei împreună cu Ministerul Economiei şi Finanţelor vor prezenta Guvernului propuneri de modificare a sistemului de subventionare a produselor industriei alimentare, astfel ca subvenţiile sa fie acordate direct producătorilor agricoli.
    ART. 10
    Agenţii economici - persoane juridice, indiferent de forma de proprietate - au obligaţia ca, în termen de 5 zile de la negociere, sa declare şi sa înregistreze la organele teritoriale ale Ministerului Economiei şi Finanţelor preţurile şi tarifele pentru mărfurile importante pentru economia naţionala şi nivelul de trai al populaţiei, negociate potrivit prevederilor prezentei hotărîri, precum şi cotele de adaos comercial şi comision practicate la 31 iulie 1992.
    Intenţia de majorare a acestora va fi anunţată cu cel puţin 30 de zile înainte Ministerului Economiei şi Finanţelor, în vederea verificării temeiniciei acesteia, potrivit normelor tehnice care vor fi emise de minister în acest scop.
    Agenţilor economici care nu au declarat şi înregistrat preţurile negociate potrivit prevederilor prezentei hotărîri, termenul de 30 de zile li se prelungeşte la 6 luni.
    ART. 11
    Preţurile de începere a licitaţiilor pentru valorificarea maşinilor, utilajelor, instalaţiilor şi a altor active vor fi actualizate pe baza cresterilor de preţuri rezultate din aplicarea hotărîrilor Guvernului nr. 1109/1990, nr. 1355/1990, nr. 239/1991, nr. 464/1991, nr. 776/1991, precum şi a prevederilor prezentei hotărîri.
    Valorificarea activelor unităţilor economice cu capital de stat se va face cu respectarea prevederilor Legii nr. 58/1991 şi a normelor metodologice emise pentru aplicarea acesteia.
    ART. 12
    Preţurile cu ridicată şi tarifele ce se stabilesc potrivit prevederilor prezentei hotărîri se aplica de la data negocierii între părţi.
    Pînă la negocierea şi aprovizionarea curenta la noile preţuri, produsele vor fi livrate şi comercializate la vechile preţuri.
    ART. 13
    Organele de control ale Ministerului Economiei şi Finanţelor, Ministerul Industriei, Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei, Ministerul Comerţului şi Turismului, ale poliţiei, altor organe centrale, cele ale administraţiei publice judeţene şi ale municipiului Bucureşti, cu atribuţii în domeniul preţurilor, protecţiei concurentei şi consumatorilor, vor verifica modul de respectare a prevederilor prezentei hotărîri, corectind operativ preţurile şi adaosurile comerciale supraevaluate şi sanctionind persoanele vinovate.
    Agenţii economici, indiferent de forma de proprietate a acestora, sînt obligaţi sa pună la dispoziţia organelor prevăzute la alineatul precedent toate datele şi informaţiile necesare pentru verificarea modului de dimensionare a preţurilor, tarifelor, adaosurilor şi comisioanelor practicate.
    ART. 14
    Practicarea de preţuri de monopol, a unor preţuri în afară concurentei loiale, stabilirea şi practicarea de preţuri şi tarife mai mari decît cele rezultate din aplicarea prevederilor prezentei hotărîri, refuzul de a declara spre a fi înregistrate preţurile, tarifele, adaosurile şi comisionul, practicarea de preţuri şi tarife pentru care nu se poate dovedi negocierea cu agenţii economici beneficiari, prezentarea unor date eronate pentru a justifica nivelul preţurilor şi tarifelor supuse negocierii, renegocierii şi înregistrării, precum şi alte încălcări ale prevederilor prezentei hotărîri se sancţionează, după caz:
    - potrivit Legii nr. 12/1990, modificată prin Legea nr. 42/1991, şi Legii nr. 11/1991;
    - conform Hotărîrii Guvernului nr. 211/1991, art. 7 lit. d) şi alin. final al aceluiaşi articol, precum şi art. 8 şi 9, pentru alte abateri decît cele incriminate de legile nr. 12/1990, republicată în 1991, şi nr. 11/1991, dacă fapta nu constituie, potrivit legii penale, infracţiune.
    ART. 15
    Creşterea amortizării ca urmare a reevaluarii mijloacelor fixe va fi avută în vedere la negocierea noilor preţuri începînd cu 1 ianuarie 1993.
    Normele Ministerului Economiei şi Finanţelor, emise în baza prevederilor art. 4 din Hotărîrea Guvernului nr. 26/1992, vor fi adaptate potrivit prevederilor prezentei hotărîri.
    ART. 16
    Prevederile prezentei hotărîri se aplica de la data de 1 august 1992.
    Pe aceeaşi data se abroga prevederile art. 1-3, 5, 8, 9, 15, 18, 20, 23, 25, 26 şi anexa nr. 1 la Hotărîrea Guvernului nr. 776/1991.
    ART. 17
    Ministerul Economiei şi Finanţelor, Ministerul Industriei, Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei, Ministerul Comerţului şi Turismului şi celelalte ministere de resort vor asigura punerea în executare a prezentei hotărîri.

                 PRIM-MINISTRU
               THEODOR STOLOJAN

                    Contrasemnează:
                     ---------------
               Ministrul economiei şi finanţelor,
                       George Danielescu

                    Ministrul industriei,
                      Dan Constantinescu

                 Ministrul transporturilor,
                      Traian Băsescu

               Ministrul comerţului şi turismului,
                       Constantin Fota

             Ministrul agriculturii şi alimentaţiei,
                        Petru Marculescu

    Bucureşti, 30 iulie 1992
    Nr. 412.


   ANEXĂ

                        LISTA
  indicilor maximi de modificare a preţurilor cu ridicată

-------------------------------------------------------------------------------
 Nr. Materii prime sau produse Indice maxim de modificare a
crt. preţurilor conform Hotărîrii
                                                 Guvernului nr. 776/1991 = 100
-------------------------------------------------------------------------------
  1. Ţiţei 40% produse albe 192,0
  2. Gaze naturale 168,4
  3. Lignit 187,0
  4. Cărbune brun 177,0
  5. Huila 200,0
  6. Antracit 199,0
  7. Metale neferoase (Cu, Pb, Zn) în concentrate şi
    rest de concentrate 182,0
  8. Sulf în concentrate neferoase 200,0
  9. Bauxita spalata, uscata, macinata cu 55% Al2O3 si
     4,5% SiO2 197,0
 10. Minereu de fier bulgari şi mărunt 200,0
 11. Concentrat de zirconiu la conţinut de 61-63% ZrO3 160,0
 12. Concentrat de ilmenit la conţinut de 45% TiO2 162,0
 13. Uraniu în concentrat 135,0
 14. Uraniu în dioxid de uraniu 133,0
 15. Argila refractara cu conţinut de 28% Al2O3 200,0
 16. Energie electrica *) 189,4
 17. Energie termica*) (produsă de "Renel"-R.A.) 189,4
 18. Distribuţie energie termica (mediu) 189,4
 19. Transport de mărfuri şi călători pe calea ferată 183,0
 20. Gazolina 188,6
 21. Combustibil lichid pentru calorifer 190,0
 22. Combustibil tip M 189,6
 23. Gaze lichefiate 188,0
 24. Petrol lampant 190,0
-------------------------------------------------------------------------------


   NOTA:
   - Se menţin condiţiile de livrare în vigoare la 31 octombrie 1990.
   - Preţurile pe calităţi şi sortimente se stabilesc prin negociere între producători şi beneficiari, în condiţiile art. 4 din prezenta hotărîre, în limita indicilor maximi prevăzuţi mai sus.
   *) Include taxa de dezvoltare de 1.500 lei/MWh şi 150 lei/Gcal.

                       ---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016