Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARIRE Nr. 41 din 30 ianuarie 1996  pentru aprobarea Normelor cu privire la accesul, evidenta si asigurarea securitatii turistilor in structurile de primire turistice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARIRE Nr. 41 din 30 ianuarie 1996 pentru aprobarea Normelor cu privire la accesul, evidenta si asigurarea securitatii turistilor in structurile de primire turistice

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL NR. 30 din 13 februarie 1996
Guvernul României hotãrãşte:

ART. 1
Se aproba Normele cu privire la accesul, evidenta şi asigurarea securitãţii turistilor în structurile de primire turistice, cuprinse în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrîre.
ART. 2
Agenţii economici care deţin sau administreazã structuri de primire turistice - hoteluri, moteluri, vile, cabane, campinguri, sate de vacanta, bungalouri, pensiuni turistice, ferme agroturistice şi alte unitãţi cu funcţie de cazare turistica, indiferent de forma de proprietate - au obligaţia de a respecta şi de a aplica integral prevederile prezentei hotãrîri.
ART. 3
Nerespectarea regulilor prevãzute la pct. 1-5 şi 7-9 din Normele cu privire la accesul, evidenta şi asigurarea securitãţii turistilor în structurile de primire turistice constituie contravenţii, dacã, potrivit legii penale, nu sînt considerate infracţiuni şi se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) nerespectarea regulilor stabilite la pct. 7, cu amenda de la 200.000 lei la 400.000 lei;
b) nerespectarea regulilor prevãzute la pct. 2, 3 şi 5, cu amenda de la 400.000 lei la 600.000 lei;
c) nerespectarea regulilor stabilite la pct. 1, 4, 8 şi 9, cu amenda de la 800.000 lei la 1.000.000 lei.
ART. 4
Contravenţiile se constata şi amenzile se aplica de cãtre reprezentanţii împuterniciţi ai Ministerului Turismului şi de cãtre organele de specialitate ale Poliţiei Romane.
În cazul repetarii contravenţiilor sus-menţionate, împuterniciţii Ministerului Turismului pot retrage brevetul de turism al directorului structurii de primire turistice respective.
ART. 5
Dispoziţiile prezentei hotãrîri se completeazã cu prevederile <>Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 6
Prezenta hotãrîre intra în vigoare dupã 15 zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial al României.

PRIM-MINISTRU
NICOLAE VACAROIU

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul turismului,
Dan Matei Agathon

Ministru de interne,
Doru Ioan Taracila

ANEXA 1

NORME
cu privire la accesul, evidenta şi asigurarea securitãţii turistilor în structurile de primire turistice

1. Cazarea turistilor se face la orice ora din zi şi din noapte, în ordinea sosirii şi în limita locurilor disponibile, tinindu-se seama, cu prioritate, de obligaţiile asumate anterior (contracte şi rezervari confirmate), cu informarea anticipata asupra tarifului pentru o zi, aferent spaţiului închiriat.
Cazarea se face fãrã nici o discriminare cu privire la cetãţenie, naţionalitate, domiciliu, convingeri politice sau religioase.
Administraţiile structurilor de primire turistice (hoteluri, moteluri, cabane, sate de vacanta, bungalouri, pensiuni, ferme agroturistice şi alte unitãţi cu funcţie de cazare turistica) au obligaţia sa asigure ordinea, liniştea publica şi bunele moravuri, precum şi securitatea turistilor şi a bunurilor ce le aparţin în incinta unitãţilor.
2. Lucrãtorii de la receptiile structurilor de primire turistice sînt obligaţi sa înscrie pe toţi turistii în evidentele operative, la sosirea acestora, şi sa asigure completarea formularului Fişa de anuntare a sosirii şi plecãrii turistilor pentru fiecare turist.
Fişele de anuntare a sosirii şi plecãrii turistilor sînt formulare inseriate, cu regim special, care înlocuiesc cãrţile de imobil. Datele pe care le conţine fiecare fişa sînt cele prevãzute în anexa care face parte din prezentele norme.
Completarea fişelor se face în momentul sosirii, de cãtre fiecare turist, pe baza actelor de identitate, care pentru cetãţenii romani sînt: buletinul de identitate, pasaportul, carnetul de marinar sau licenta de zbor, pentru cetãţenii strãini sînt: pasaportul, carnetul de identitate, legitimatia provizorie, permisul de mic trafic, carnetul de marinar sau licenta de zbor, iar pentru militarii în termen şi elevii instituţiilor militare de învãţãmînt sînt: buletinul de identitate sau, dupã caz, documentele de identitate militare (carnetul de serviciu sau legitimatia).
Este interzisã cazarea oricãrei persoane care nu poseda act legal de identitate.
Fişele de anuntare a sosirii şi plecãrii turistilor, completate şi semnate de turistii cazati, se preiau, împreunã cu actele de identitate, de cãtre receptioneri, care sînt obligaţi sa confrunte datele din fise cu cele din actul de identitate, sa semneze fişele pentru confirmarea completãrii corecte a acestora şi sa restituie actele de identitate titularilor.
Rãspunderea pentru completarea corecta a fişelor de anuntare a sosirii şi plecãrii turistilor revine receptionerilor.
Fişele de anuntare a sosirii şi plecãrii turistilor se întocmesc în doua exemplare, iar pentru evitarea utilizãrii indigoului, acestea sînt realizate din hirtie chimizata.
Originalele fişelor de anuntare a sosirii şi plecãrii turistilor, grupate în ordine alfabetica, pentru romani şi, respectiv, pentru strãini, se pun zilnic la dispoziţia organelor de poliţie.
Copiile fişelor de anuntare a sosirii şi plecãrii turistilor, grupate în acelaşi mod ca şi originalele, rãmîn la structurile de primire turistice.
Fişele de anuntare a sosirii şi plecãrii turistilor se arhiveaza, cu termen de pãstrare 5 ani, astfel: originalele, la organele de poliţie, şi copiile, la structurile de primire turistice.
Fiind formulare inseriate şi avînd regim special, fişele de anuntare a sosirii şi plecãrii turistilor se tiparesc centralizat în unitãţi tipografice abilitate de Ministerul Turismului, unitãţile respective asigurind evidenta şi distribuirea acestora contra cost.
Obligaţia procurãrii acestor formulare revine deţinãtorilor şi administratorilor structurilor de primire turistice.
3. Modalitãţile de predare-preluare a fişelor de anuntare a sosirii şi plecãrii turistilor vor fi stabilite de comun acord de cãtre unitãţile de poliţie teritoriale şi de cãtre structurile de primire turistice.
Copiile fişelor de anuntare a sosirii şi plecãrii turistilor, aflate la recepţia structurilor de primire turistice, precum şi celelalte documente de evidenta şi gestiune vor fi puse la dispoziţie, pentru verificãri, la cererea lucrãtorilor de poliţie, în cazuri justificate.
4. Cazarea minorilor sub 14 ani este permisã numai în cazurile în care aceştia sînt insotiti de pãrinţi sau de reprezentanţi legali.
Se excepteazã de la aceasta regula minorii aflaţi în drumetie, tabere, excursii, concursuri sau în alte acţiuni similare, insotiti de cadre didactice, antrenori şi ghizi din partea organizatorilor acţiunilor respective.
5. În scopul asigurãrii protecţiei turistilor, personalului structurilor de primire turistice îi este interzis sa dea relaţii şi informaţii cu privire la sejurul turistilor în aceste unitãţi, fãrã acordul acestora.
Vizitarea turistilor în structurile de primire turistice este admisã, cu condiţia ca vizitatorul sa anunţe recepţia. Lucrãtorii de la recepţie au obligaţia sa permitã vizita numai dupã obţinerea acordului turistului care urmeazã sa fie vizitat.
Vizitatorul poate rãmîne peste noapte în camera turistului vizitat numai dupã anunţarea recepţiei, completarea fisei de anuntare a sosirii şi plecãrii turistilor şi înregistrarea în celelalte documente de evidenta operativã, în vederea achitãrii contravalorii serviciilor prestate de cãtre structurile de primire turistice.
6. Structurile de primire turistice care au închiriat camere ce sînt folosite ca sedii de firme vor asigura, în limita posibilitãţilor, acces separat pentru personalul şi vizitatorii acestora.
7. În hotelurile cu o capacitate mai mare de 100 de locuri se introduce obligatoriu tichetul-legitimatie, pentru identificarea persoanelor cazate, inclusiv pentru personalul firmelor.
Atunci cînd clienţii nu sînt cunoscuţi, personalul de la recepţia hotelului le va solicita tichetul-legitimatie la inminarea cheii camerei în care sînt cazati.
8. Administraţiile structurilor de primire turistice rãspunde de paza, securitatea şi integritatea bunurilor turistilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, asigurind mãsurile şi dotãrile necesare în acest scop.
De asemenea, asigura amenajãri corespunzãtoare pentru asigurarea valorilor predate de turişti spre pãstrare la recepţie, luind, totodatã, şi mãsuri de afişare a unor anunţuri în acest sens.
9. Personalul structurilor de primire turistice este obligat, în cadrul atribuţiilor de serviciu, sa ia mãsuri de prevenire a infracţiunilor şi a altor fapte antisociale în incinta acestora. În cazul sãvîrşirii unor asemenea fapte, al deţinerii de date referitoare la comportarea suspecta a unor turişti sau al sesizãrii pregãtirii unor acte infractionale, se vor comunica de urgenta, prin receptionerul de serviciu sau prin administratorul structurii de primire turistice, organelor de poliţie, cele constatate sau observate.
Personalul structurilor de primire turistice va contribui la soluţionarea situaţiilor care dau naştere la tulburarea liniştii şi odihnei turistilor în incinta structurilor de primire turistice, pînã la sosirea organelor de poliţie, atunci cînd este necesarã intervenţia acestora.
Administraţiile şi personalul de la recepţia structurilor de primire turistice de toate tipurile au obligaţia de a informa organele de poliţie despre apariţia persoanelor care au savirsit infracţiuni şi care au fost date în urmãrire, precum şi a altor persoane cunoscute ca: traficanti, turbulenti, prostituate, proxeneti etc. În acest sens, întregul personal al structurilor de primire turistice trebuie sa cunoascã modul şi posibilitãţile de anuntare cît mai urgenta a organelor de poliţie.
10. În conformitate cu dispoziţiile legale, spaţiul de cazare constituie resedinta temporarã a turistului şi, în consecinta, acest spaţiu este inviolabil, cu excepţia situaţiilor care pun în pericol viata, integritatea şi bunurile turistilor, precum şi baza materialã a structurilor de primire turistice.
Controlul în spaţiul de cazare ocupat de turist este permis numai în condiţiile prevãzute de lege.
11. Instruirea personalului structurilor de primire turistice în legatura cu cunoaşterea şi aplicarea acestor reguli se realizeazã de cãtre deţinãtorii sau administratorii unitãţilor respective, cu asistenta organelor de poliţie, conform competentei teritoriale.

ANEXA 1
-------
la norme
--------

HOTEL ............ ROOM No. ...........

FIŞA Nr. ..............
DE ANUNŢAREA SOSIRII ŞI PLECĂRII

--------------------------------------------------------------------------------

NUMELE ŞI PRENUMELE

--------------------------------------------------------------------------------

DATA NAŞTERII LOCUL NAŞTERII CETĂŢENIA

DOMICILIUL: LOCALITATEA STRADA Nr. ŢARA

DATA SOSIRII DATA PLECĂRII DESTINAŢIA URMĂTOARE

SCOPUL CĂLĂTORIEI ÎN ROMÂNIA

ACT DE IDENTITATE: SERIA Nr.

SEMNATURA TURISTULUI SEMNATURA RECEPTIONERULUI

--------------------------------------------------------------------------------

----------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016