Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARIRE Nr. 405 din 12 august 1993  privind infiintarea Autoritatii Aeronautice Civile Romane    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARIRE Nr. 405 din 12 august 1993 privind infiintarea Autoritatii Aeronautice Civile Romane

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL NR. 207 din 27 august 1993
Guvernul României hotãrãşte:

ART. 1
Se înfiinţeazã Autoritatea Aeronautica Civilã Romana, persoana juridicã romana, cu sediul în municipiul Bucureşti, sos. Bucureşti-Ploiesti km 16,5, care funcţioneazã ca regie autonomã de interes public naţional, pe baza de gestiune economicã şi autonomie financiarã.
ART. 2
Autoritatea Aeronautica Civilã Romana are ca obiect de activitate asigurarea aplicãrii reglementãrilor aeronautice naţionale şi supravegherea respectãrii lor de cãtre persoanele juridice şi fizice, romane sau strãine, care desfãşoarã activitãţi aeronautice civile ori proiecteazã sau executa produse şi servicii pentru aviaţia civilã pe teritoriul României, precum şi executarea prevederilor înţelegerilor şi acordurilor aeronautice internaţionale la care statul roman este parte.
ART. 3
Atribuţiile privind organizarea şi realizarea informãrii aeronautice a transportatorilor aerieni romani şi strãini şi activitatea NOTAM din cadrul Regiei Autonome "Administraţia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian - Romatsa" trec la Autoritatea Aeronautica Civilã Romana.
ART. 4
Organizarea, funcţionarea şi atribuţiile Autoritãţii Aeronautice Civile Romane sînt stabilite în regulamentul de organizare şi funcţionare, prevãzut în anexa la prezenta hotãrîre.
ART. 5
(1) Patrimoniul Autoritãţii Aeronautice Civile Romane este de 17.289.641 lei, stabilit prin preluarea, fãrã plata, a valorilor de 15.389.641 lei de la Ministerul Transporturilor şi 1.900.000 lei de la Regia Autonomã "Administraţia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian - Romatsa", aferente activitãţilor preluate.
(2) Valoarea realã va fi definitivata pe baza protocoalelor de predare-primire încheiate la data intrãrii în funcţiune a Autoritãţii Aeronautice Civile Romane.
ART. 6
Finanţarea cheltuielilor de funcţionare şi de investiţii ale Autoritãţii Aeronautice Civile Romane se asigura integral din veniturile înregistrate în urma realizãrii obiectului sau de activitate.
ART. 7
(1) Pentru serviciile aeronautice prestate persoanelor fizice şi juridice, romane sau strãine, Autoritatea Aeronautica Civilã Romana percepe tarife.
(2) În termen de 3 luni de la data publicãrii prezentei hotãrîri în Monitorul Oficial al României, Ministerul Transporturilor va supune aprobãrii, potrivit legii, tarifele pentru serviciile prestate de Autoritatea Aeronautica Civilã Romana.
ART. 8
Personalul care trece de la Departamentul Aviaţiei Civile şi de la Regia Autonomã "Administraţia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian - Romatsa" la Autoritatea Aeronautica Civilã Romana, potrivit prevederilor prezentei hotãrîri, se considera transferat.
ART. 9
(1) Patrimoniul Regiei Autonome "Administraţia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian - Romatsa" prevãzut la <>art. 4 din Hotãrîrea Guvernului nr. 74/1991 , modificatã prin Hotãrîrea Guvernului nr. 731/1992, se diminueazã cu valoarea bunurilor predate, pe baza de protocol, Autoritãţii Aeronautice Civile Romane.
(2) Prevederile pct. 3.10 al art. 3 din anexa nr. 2 la <>Hotãrîrea Guvernului nr. 74/1991 se abroga.
ART. 10
(1) Prevederile <>Hotãrîrii Guvernului nr. 798/1992 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor se vor modifica corespunzãtor.
(2) Ministerul Transporturilor va lua mãsuri pentru aplicarea prevederilor prezentei hotãrîri.
ART. 11
Prevederile prezentei hotãrîri se pun în aplicare în termen de 30 de zile de la data aprobãrii tarifelor pentru serviciile prestate de Autoritatea Aeronautica Civilã Romana.

PRIM-MINISTRU
NICOLAE VACAROIU

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul transporturilor,
Paul Teodoru

Ministru de stat,
ministrul finanţelor,
Florin Georgescu

ANEXA 1

REGULAMENT
de organizare şi funcţionare a Autoritãţii Aeronautice Civile Romane

CAP. 1
Dispoziţii generale
ART. 1
Autoritatea Aeronautica Civilã Romana este persoana juridicã romana, funcţioneazã ca regie autonomã, pe baza de gestiune economicã şi autonomie financiarã, şi îşi desfãşoarã activitatea conform prezentului regulament şi legilor în vigoare.
Sediul Autoritãţii Aeronautice Civile Romane este în municipiul Bucureşti, sos. Bucureşti-Ploiesti km 16,5.

CAP. 2
Obiectul de activitate
ART. 2
Autoritatea Aeronautica Civilã Romana îndeplineşte atribuţiile ce decurg din lege sau din reglementãrile aeronautice naţionale, precum şi din convenţiile şi acordurile aeronautice internaţionale la care România este parte.
Reglementãrile, normele, procedurile şi instrucţiunile pentru aeronautica civilã, decurgind din prevederile Convenţiei aviaţiei civile internaţionale, precum şi din alte înţelegeri şi acorduri aeronautice internaţionale, recunoscute de statul roman, sînt obligatorii pentru instituţiile publice, agenţii economici şi cetãţenii de pe întreg teritoriul României.
Proiectantii, constructorii, reparatorii şi operatorii de tehnica aeronautica cu destinaţie civilã din România, precum şi aeroporturile şi aerodromurile civile şi organele de dirijare a traficului aerian sînt obligate sa se supunã supravegherii exercitate de Autoritatea Aeronautica Civilã Romana în ceea ce priveşte respectarea reglementãrilor în domeniul sau de activitate.
ART. 3
Autoritatea Aeronautica Civilã Romana realizeazã, pe principii economice, obiectul sau de activitate care consta în asigurarea aplicãrii reglementãrilor aeronautice naţionale şi supravegherea respectãrii lor de cãtre persoanele juridice şi fizice, romane sau strãine, care desfãşoarã activitãţi aeronautice civile ori proiecteazã sau executa produse şi servicii pentru aviaţia civilã, pe teritoriul României, precum şi în executarea prevederilor înţelegerilor şi acordurilor aeronautice internaţionale la care statul roman este parte.
ART. 4
În realizarea obiectului sau de activitate, Autoritatea Aeronautica Civilã Romana are urmãtoarele atribuţii:
4.1. stabileşte norme, proceduri şi instrucţiuni de aplicare a reglementãrilor naţionale în domeniul aeronauticii civile, în concordanta cu cele internaţionale, privind proiectarea, certificarea, construirea, întreţinerea, exploatarea şi repararea tehnicii de aviatie pentru asigurarea navigabilitatii, privind activitãţile de zbor şi navigaţie aerianã, de dirijare şi control al traficului aerian, informare aeronautica şi meteorologica, precum şi privind sistemele de protecţie a navigaţiei aeriene, activitãţile aeroportuare, operationale şi comerciale specifice operatorilor aerieni; supravegheazã aplicarea lor;
4.2. aproba documentaţia de exploatare tehnica a aeronavelor, supravegheazã respectarea acesteia şi stabileşte mãsuri privind navigabilitatea, inclusiv mãsuri de suspendare a autorizaţiei de funcţionare; executa verificarea proiectelor şi a documentaţiei pentru prototipurile de aeronave civile, de motoare şi de echipamente ale acestora; efectueazã certificarea de tip a tehnicii de aviatie şi valideazã certificatele de tip emise de alte autoritãţi; certifica individual navigabilitatea aeronavelor; prelungeşte valabilitatea certificatului de navigabilitate şi valideazã, pentru aeronavele importate, certificatele de navigabilitate individuale de export emise de autoritãţile competente strãine;
4.3. avizeazã studiile privind realizarea în ţara sau pentru procurarea din import a tehnicii de aviatie civilã şi asigura autorizarea şi supravegherea tehnica a unitãţilor care proiecteazã, construiesc, exploateazã, întreţin, repara şi opereazã tehnica de aviatie, inclusiv pentru cele care stocheaza şi distribuie produse de aviatie;
4.4. elibereazã, valideazã, suspenda sau retrage certificatele de navigabilitate şi de înmatriculare emise aeronavelor civile şi alte documente similare şi aproba programul de întreţinere a aeronavelor şi documentele asociate, inclusiv cele privind resursele tehnice şi duratele de funcţionare;
4.5. completeazã Registrul de evidenta a navigabilitatii aeronavelor civile din România, Registrul unic de înmatriculare a aeronavelor civile în România, Registrul foilor de sarcini, Registrul de evidenta a operatorilor aerieni şi Registrul de evidenta a autorizarilor tehnice pentru executantii de servicii/produse destinate aeronauticii civile; aproba manualele de prezentare şi documentele asociate aferente operatorilor aerieni şi/sau agenţilor economici din domeniul aeronautic; evalueaza stadiul de îndeplinire a prevederilor acestor documente în scopul emiterii certificatului de autorizare/operare şi asigura eliberarea acestor documente, supraveghind menţinerea condiţiilor în vederea prelungirii valabilitãţii autorizãrii;
4.6. (1) emite directive de navigabilitate privind tehnica de aviatie, aproba formularistica pentru evidenta obligatorie în exploatarea aeronavelor, aproba dispoziţiile pentru aplicarea buletinelor/scrisorilor de serviciu, analizeazã rapoartele privind defectele tehnice ale aeronavelor şi neregularitãţile de zbor, elaborind documente cu conţinut informaţional tehnic obligatoriu, verificind, totodatã, evidenta şi aplicarea acestora;
(2) stabileşte proceduri specifice de supraveghere a activitãţilor metrologice, a instalaţiilor sub presiune şi de ridicat utilizate în activitatea aeronautica civilã şi efectueazã aceasta supraveghere;
4.7. aproba manualele de zbor, listele de control al cabinei şi documentele obligatorii de bord, la bord şi de aeronava, procedurile de apropiere instrumentala şi valorile inaltimilor/altitudinilor minime de trecere deasupra obstacolelor, conţinutul şi aplicabilitatea normelor de exploatare a aeroporturilor, precum şi minimele meteorologice operationale propuse de operatorii aerieni din România, procedurile de coordonare a zborurilor dintre organele de trafic limitrofe, precum şi dintre organele de trafic civile şi militare privind dirijarea, controlul şi coordonarea zborurilor, alarmarea organelor de cãutare şi salvare a aeronavelor aflate în dificultate;
4.8. stabileşte cerinţele operationale minime pentru echipamentele destinate navigaţiei aeriene, comunicaţiilor aeriene şi controlului circulaţiei, pentru mijloacele de dirijare şi control al traficului aerian şi de informare aeronautica şi meteorologica, aproba conţinutul informaţional al publicatiei A.I.P. - România, asigura informarea aeronautica internationala;
4.9. stabileşte condiţiile impuse terenurilor de aeronautica civilã - aeroporturi, aerodromuri, helioporturi, terenuri de lucru, indiferent de deţinãtor, precum şi procedurile de intervenţie în cazul producerii de incendii la aeronave, în vederea aplicãrii prevederilor actelor normative naţionale specifice şi a reglementãrilor aeronautice internaţionale recunoscute de ţara noastrã;
4.10. aproba reglementãrile de exploatare a terenurilor de aeronautica civilã şi participa în comisiile de omologare, recepţie şi punere în funcţiune a acestora şi a mijloacelor PNA-Tc de ruta şi zona de aeroport, precum şi la zborurile de deschidere a unor noi cai aeriene;
4.11. gestioneazã frecventele de telecomunicaţii alocate de organismele interne şi internaţionale de telecomunicaţii Ministerului Transporturilor pentru activitatea de aviatie civilã;
4.12. verifica şi autorizeaza utilizarea terenurilor de aeronautica civilã, a platformelor de compensare, precum şi a mijloacelor de protecţie a navigaţiei aeriene; executa verificarea periodicã din zbor a functionarii echipamentelor şi instalaţiilor de protecţie a navigaţiei aeriene şi asigura efectuarea întreţinerii echipamentelor specifice aeronavei-laborator;
4.13. aplica prevederile legale privind închiderea, deschiderea, redeschiderea sau exploatarea terenurilor de aeronautica civilã şi avizeazã, potrivit normelor legale în vigoare, amplasarea construcţiilor şi amenajãrilor de orice fel în vecinãtatea terenurilor de aeronautica civilã sau a mijloacelor de protecţie a navigaţiei aeriene;
4.14. stabileşte auditorii experţi şi coordoneazã activitatea de auditare a sistemelor de asigurare a securitãţii de zbor în aviaţia civilã şi la agenţii economici cu profil aeronautic civil;
4.15. stabileşte reglementãri specifice, conform recomandãrilor internaţionale, privind planul tematic minimal de pregãtire, examinare teoreticã şi practica, precum şi pentru atestarea personalului aeronautic civil navigant, tehnic, de dirijare şi control al traficului, de protecţie a navigaţiei aeriene, telecomunicaţii şi meteorologie aeronautice, în scopul atestarii iniţiale şi al calificarilor superioare sau de tip;
4.16. stabileşte programele minimale necesare cursurilor de pregãtire în domeniul calitãţii, navigabilitatii şi securitãţii zborurilor în aeronautica civilã, metodologiile de control în zbor al personalului navigant, exercita controlul în zbor al acestui personal şi asigura, prin convenţii cu operatorii aerieni, menţinerea antrenamentului personalului de inspecţie propriu al autoritãţii;
4.17. organizeazã examinarea periodicã, teoreticã şi practica, dupã caz, a personalului aeronautic şi asigura eliberarea, potrivit reglementãrilor interne şi internaţionale, a brevetelor şi documentelor de calificare a personalului atestat, prelungeşte valabilitatea acestor documente şi tine evidenta personalului aeronautic atestat; echivaleaza şi valideazã documentele nominale de calificare emise de autoritãţile aeronautice ale altor state, efectueazã autorizarea persoanelor pentru procese speciale, încercãri nedistructive în domeniul aeronautic şi a persoanelor care conduc activitatea de asigurare a calitãţii la unitãţile autorizate;
4.18. stabileşte norme specifice personalului din aeronautica civilã privind regimul de munca şi repaus, în scopul asigurãrii securitãţii zborurilor;
4.19. la solicitarea Ministerului Transporturilor, participa la cercetarea evenimentelor de zbor produse pe teritoriul României sau în afarã acestui teritoriu;
4.20. constata abaterile de la normele şi reglementãrile aeronautice privind securitatea zborului şi aplica sancţiuni contravenţionale, potrivit competentelor stabilite conform legislaţiei în vigoare;
4.21. elaboreazã, potrivit reglementãrilor interne şi internaţionale, norme pentru asigurarea medicalã a zborurilor şi pentru asistenta medicalã de urgenta şi controleazã, împreunã cu organele de specialitate din Ministerul Transporturilor şi Ministerul Sãnãtãţii, aceste activitãţi;
4.22. propune Ministerului Transporturilor tarifele în lei şi valuta pentru activitãţile şi prestaţiile ce le executa, în vederea aprobãrii acestora potrivit legii;
4.23. urmãreşte aplicarea reglementãrilor internaţionale cu privire la activitatea operationala şi comercialã specifica aeronauticii civile şi propune mãsuri corespunzãtoare;
4.24. aproba orarele şi frecventele curselor aeriene în conformitate cu acordurile aeriene bilaterale şi convenţiile internaţionale la care România este parte;
4.25. colaboreazã, potrivit legii, cu organele Ministerului Apãrãrii Naţionale pentru organizarea spaţiului aerian al României;
4.26. realizeazã acţiunile de cooperare cu autoritãţi aeronautice similare ale altor state şi, pe baza mandatului dat de Ministerul Transporturilor, cu organismele de aviatie civilã internationala;
4.27. analizeazã şi face propuneri Ministerului Transporturilor cu privire la cererile de autorizare a operatorilor aerieni, precum şi cu privire la retragerea autorizãrii; aproba drepturi de trafic operatorilor aerieni romani pentru noi linii aeriene; aproba cererile de survol al teritoriului României, potrivit legii;
4.28. executa activitãţi de statistica aeronautica, de prognoza, organizare, dezvoltare şi dotare a sistemului aeronautic civil naţional.

CAP. 3
Patrimoniul
ART. 5
Patrimoniul Autoritãţii Aeronautice Civile Romane este de 17.289.641 lei, reevaluat şi definitivat, în conformitate cu prevederile legale, prin protocoalele încheiate cu Ministerul Transporturilor şi Regia Autonomã "Administraţia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian - Romatsa".

CAP 4
Structura Autoritãţii Aeronautice Civile Romane
ART. 6
Structura organizatoricã a Autoritãţii Aeronautice Civile Romane poate cuprinde compartimente, birouri, servicii, direcţii şi inspecţii şi se stabileşte potrivit legii.

CAP. 5
Organele de conducere
ART. 7
(1) Conducerea Autoritãţii Aeronautice Civile Romane este asigurata de consiliul de administraţie şi de directorul general.
(2) Consiliul de administraţie se numeşte prin ordin al ministrului transporturilor.
ART. 8
(1) Consiliul de administraţie se constituie cu un numãr de 11 membri.
(2) În componenta sa, consiliul de administraţie cuprinde, pe lîngã specialişti din domeniul aeronauticii civile, un reprezentant al Ministerului Transporturilor şi un reprezentant al Ministerului Finanţelor.
(3) Consiliul de administraţie îşi desfãşoarã activitatea potrivit regulamentului propriu de organizare şi funcţionare.
(4) Consiliul de administraţie numeşte directorul general cu avizul ministrului transporturilor.
(5) Directorul general reprezintã Autoritatea Aeronautica Civilã Romana în relaţiile oficiale, conduce activitatea curenta şi angajeazã sau concediazã personalul de execuţie al acesteia.

CAP. 6
Bugetul de venituri şi cheltuieli
ART. 9
(1) Autoritatea Aeronautica Civilã Romana stabileşte şi aproba anual bugetul de venituri şi cheltuieli.
(2) Veniturile Autoritãţii Aeronautice Civile Romane provin din tarifele în lei şi valuta percepute de la persoane fizice şi juridice, romane sau strãine, pentru servicii prestate acestora.
(3) Cheltuielile directe şi indirecte legate de pregãtirea aeronavelor, mijloacelor şi tehnicii de aviatie în vederea efectuãrii zborurilor tehnice sau a altor verificãri specifice, precum şi orice alte cheltuieli aferente acestor activitãţi, necuprinse în cuantumul tarifelor ce se percep, vor fi suportate de beneficiarii serviciilor.
(4) Cheltuielile de deplasare şi cazare ale personalului de inspecţie şi control din Autoritatea Aeronautica Civilã Romana, neincluse în tarife, efectuate pentru prestarea unor servicii sau îndeplinirea unor activitãţi solicitate de cãtre agenţii economici, instituţii publice sau organe de specialitate ale administraţiei publice, vor fi suportate de cãtre aceştia.
ART. 10
Controlul financiar de gestiune se realizeazã de organele proprii, în conformitate cu prevederile legale.

CAP. 7
Dispoziţii finale
ART. 11
Prezentul regulament de organizare şi funcţionare se completeazã cu celelalte reglementãri legale care se referã la activitatea regiilor autonome.

--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016