Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARIRE Nr. 392 din 15 iulie 1994  pentru aprobarea Regulamentului privind agrementul tehnic pentru produse, procedee si echipamente noi in constructii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARIRE Nr. 392 din 15 iulie 1994 pentru aprobarea Regulamentului privind agrementul tehnic pentru produse, procedee si echipamente noi in constructii

EMITENT: GUVERNUL ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 202 din 4 august 1994
Guvernul României hotãrãşte:

ARTICOL UNIC
Se aproba Regulamentul privind agrementul tehnic pentru produse, procedee şi echipamente noi în construcţii, prevãzut în anexa la prezenta hotãrîre.

p. PRIM-MINISTRU
DAN MIRCEA POPESCU,
ministru de stat, ministrul muncii
şi protecţiei sociale

Contrasemneazã:
--------------
Ministrul lucrãrilor publice
şi amenajãrii teritoriului,
Marin Cristea

Ministru de stat, ministrul
finanţelor,
Florin Georgescu

ANEXA 1

REGULAMENT
privind agrementul tehnic pentru produse, procedee şi echipamente noi în construcţii

CAP. 1

Prevederi generale
ART. 1
Prezentul regulament se referã la sistemul de organizare şi elementele metodologice de elaborare a agrementului tehnic în construcţii.
ART. 2
Agrementul tehnic este componenta sistemului calitãţii în construcţii prin care se atesta aptitudinea de utilizare a noilor produse, procedee şi echipamente în construcţii, pentru care nu sînt elaborate reglementãri tehnice naţionale. Pentru acestea, agrementul tehnic stabileşte condiţii de fabricaţie, transport, depozitare şi de punere în opera.
În cazul produselor, procedeelor sau echipamentelor care provin din tari dezvoltate industrial, unde sînt considerate traditionale, existind reglementãri tehnice naţionale aprobate, sau sînt folosite în baza unor agremente tehnice emise de institute de specialitate recunoscute pe plan internaţional, obţinerea agrementului tehnic în România se face, de regula, prin asimilarea reglementãrilor tehnice respective sau a agrementelor tehnice deţinute.
Fac excepţie de la prevederile de mai sus produsele, procedeele sau echipamentele al cãror domeniu de utilizare poate fi afectat de condiţiile climatice, seismice sau de alta natura, diferite în România fata de cele din ţãrile de origine. În aceste cazuri, agrementul tehnic se va baza pe testarea calitãţii lor de utilizare, în conformitate cu prevederile prezentului regulament.
ART. 3
Agrementul tehnic se poate solicita de cãtre producãtori, utilizatori sau agenţi economici cu activitate de comerţ pentru produse şi echipamente realizate ca urmare a unui proces tehnologic definit, care asigura menţinerea în timp a caracteristicilor tehnice declarate de producãtor, specifice domeniului de utilizare preconizat.
Termenii produs, procedeu şi echipament utilizaţi în prezentul regulament definesc:
- produs: material sau element definit ca natura, conceptie, proprietãţi, eventual ca forma şi dimensiuni, incorporat cu un scop bine determinat într-o construcţie;
- procedeu: ansamblu de metode şi operaţiuni, stabilite într-o succesiune logica, care permite realizarea de construcţii sau pãrţi de construcţii cu destinaţie data;
- echipament: aparat, dispozitiv, accesoriu de instalaţii incorporat în construcţii, care contribuie la realizarea functionalitatii acestora.

CAP. 2
Organizarea activitãţii de agrement tehnic în construcţii

ART. 4
Activitatea de agrement tehnic în construcţii este condusã şi coordonata de cãtre Comisia de agrement tehnic în construcţii.
Comisia de agrement tehnic în construcţii este alcãtuitã din reprezentanţi a unor ministere, ai Institutului Roman de Standardizare, ai unor institute şi societãţi comerciale cu profil de încercãri în construcţii şi materiale de construcţii, ai unor societãţi comerciale producãtoare de materiale de construcţii, precum şi ai unor societãţi comerciale cu profil de proiectare sau de execuţie a construcţiilor.
Componenta, funcţiile membrilor şi atribuţiile Comisiei de agrement tehnic în construcţii sînt stabilite în anexa la prezentul regulament.
ART. 5
Comisia de agrement tehnic în construcţii aproba înfiinţarea de grupe specializate pe domenii de activitate, care rezolva solicitarile de acordare, revizuire sau prelungire a termenului de valabilitate a agrementelor tehnice.
Grupele specializate se organizeazã în institute şi societãţi comerciale cu profil de încercãri în construcţii şi materiale de construcţii, atestate de cãtre Comisia de agrement tehnic în construcţii, ca urmare a satisfacerii condiţiilor aprobate de Ministerul lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului.
ART. 6
Activitatea Comisiei de agrement tehnic în construcţii şi a grupelor specializate pe domenii de activitate se desfãşoarã pe baza instrucţiunile de organizare şi funcţionare proprii.
ART. 7
Grupele specializate elaboreazã şi supun aprobãrii Comisiei de agrement tehnic în construcţii ghiduri tehnice, cuprinzînd instrucţiuni pentru elaborarea documentaţiei de agrement tehnic, în domeniul specific fiecãrei grupe, şi procedura urmatã pentru stabilirea aptitudinii de utilizare.
ART. 8
În cadrul grupelor vor fi desemnaţi responsabili, denumiţi raportori de specialitate, care organizeazã testarile necesare conform instrucţiunilor din ghidurile tehnice specifice şi elaboreazã proiectul de agrement tehnic.
ART. 9
Grupele specializate efectueazã anual analize pe baza cãrora propun Comisiei de agrement tehnic în construcţii liste cu produse, procedee şi echipamente care au confirmat calitãţile de utilizare în perioada de valabilitate a agrementelor tehnice, pentru a fi reglementate şi utilizate ca traditionale.

CAP. 3
Procedura de agrementare tehnica

ART. 10
Agrementele tehnice pentru produse, procedee şi echipamente noi în construcţii se solicita, se elaboreazã şi se acorda conform procedurii aprobate de cãtre Comisia de agrement tehnic în Construcţii.
ART. 11
Solicitantul de agrement tehnic trebuie sa înainteze secretariatului Comisiei de agrement tehnic în construcţii o cerere însoţitã de dosarul cuprinzînd documentaţia de prezentare a obiectului solicitãrii.
Pentru produsele, procedeele şi echipamentele noi realizate în România sînt necesare certificate de încercãri sau analize efectuate în institute sau societãţi comerciale cu profil de încercãri în construcţii şi materiale de construcţii, independente fata de solicitant şi autorizate conform legii.
În cazul celor provenite din import sînt luate în consideraţie eventuale agremente sau avize tehnice eliberate de instituţii specializate, recunoscute pe plan internaţional.
ART. 12
Secretariatul Comisiei de agrement tehnic în construcţii repartizeazã grupei de specialitate de profil, pentru analiza, dosarul solicitãrii.
Grupa specializatã desemneazã un raport care analizeazã dosarul cu participarea solicitantului. În urma acestei analize, în cazul în care datele cuprinse în dosar nu sînt suficiente, se pot cere explicaţii, clarificãri, probe sau investigaţii suplimentare. Acestea sînt efectuate cu acordul solicitantului şi pe cheltuiala acestuia. Incercarile vor fi realizate de laboratoare care îndeplinesc condiţiile prevãzute la art. 11.
ART. 13
În cazul în care solicitarea se referã la produse, procedee sau echipamente utilizate în strãinãtate, în condiţiile prevãzute la art. 2, grupa de specialitate va analiza compatibilitatea caracteristicilor produselor, procedeelor sau echipamentelor în cauza cu cele corespunzãtoare condiţiilor de utilizare din România şi va decide la elaborarea şi acordarea agrementului tehnic, recunoaşterea reglementãrilor sau agrementelor tehnice obţinute în ţara de origine sau, dupã caz, necesitatea efectuãrii unor încercãri sau probe specifice.
ART. 14
Grupa specializatã poate efectua, dupã caz, inspecţii la producãtor, pentru a constata condiţiile de fabricaţie a produselor şi echipamentelor ce fac obiectul solicitãrii de agrement tehnic.
ART. 15
Agrementul tehnic va cuprinde:
1. prezentarea produsului, procedeului sau echipamentului, inscripţia de identificare;
2. avizul tehnic cu privire la:
- domeniul de utilizare acceptat;
- condiţiile de fabricaţie şi de control al calitãţii;
- condiţiile privind aptitudinea de utilizare în legatura cu respectarea exigenţelor esenţiale (parametri de rezistenta, fizico-chimici, durabilitatea, factori climatici etc.);
- condiţii de punere în opera şi întreţinere;
- durata de valabilitate a agrementului tehnic;
3. dosarul tehnic, elaborat de regula de solicitant, care cuprinde descrierea detaliatã a produsului, procedeului sau echipamentului, rezultatele probelor sau încercãrilor de laborator efectuate pentru fundamentarea agrementului tehnic şi instrucţiuni asupra modului de utilizare.
Aprecierea globalã a calitãţilor de utilizare în domeniul precizat va fi exprimatã prin calificativele: favorabil, condiţionat sau nefavorabil, pentru anumite situaţii.
Durata de valabilitate este de 1-3 ani, fiind precizatã de cãtre grupa specializatã, conform condiţiilor prevãzute în procedura.
ART. 16
Termenul de elaborare a agrementelor tehnice curge din momentul înregistrãrii cererii. El nu trebuie sa depãşeascã 4 luni în cazul produselor, procedeelor sau echipamentelor noi realizate în România, respectiv 2 luni, în cazul celor provenite din import, care se încadreazã în condiţiile prevãzute în art. 2.
Agrementul tehnic elaborat se înainteazã secretarului Comisiei de agrement tehnic în construcţii, care îl înregistreazã şi îl comunica solicitantului.
ART. 17
Deţinãtorul de agrement tehnic poate cere prelungirea termenului de valabilitate, la expirarea acestuia. De asemenea, el poate cere revizuirea agrementului tehnic ca urmare a modificãrilor aduse produsului, procedeului sau echipamentului fata de caracteristicile prevãzute în documentaţia de agrement, ori a schimbãrii tehnologiei de fabricaţie.
Revizuirea unui agrement tehnic se poate face şi la propunerea grupei specializate de profil care l-a elaborat, ca urmare a constatãrii unor neconformitãţi privind caracteristicile produsului, procedeului sau echipamentului fata de prevederile agrementului tehnic. În acest caz, grupa specializatã de profil elaboreazã un raport tehnic în baza cãruia Comisia de agrement tehnic în construcţii emite decizia de revizuire, ce va fi comunicatã deţinãtorului de agrement tehnic.
Metodologia de prelungire a termenului de valabilitate sau de revizuire a agrementelor tehnice se desfãşoarã în baza prevederilor din procedura aprobatã conform art. 10.
ART. 18
În cazul în care obiectul solicitãrii de agrement tehnic nu poate fi comparat cu produse, procedee sau echipamente care sînt reglementate sau poseda agremente tehnice, aprecierea aptitudinii de utilizare va fi condiţionatã de realizarea prealabilã a unei lucrãri experimentale. Lucrarea experimentala se executa de cãtre solicitant, în baza unui aviz tehnic de experimentare (A.T.Ex.), care precizeazã obiectivele urmãrite în cadrul experimentarii, condiţiile de remediere a eventualelor neconformitãţi apãrute în timpul execuţiei şi modul de valorificare a lucrãrii dupã perioada de experimentare.
Avizul tehnic de experimentare este acordat în condiţiile precizate la art. 11 alin. 1 şi art. 12 şi 13 din prezentul regulament.
Avizul tehnic de experimentare are o procedura de aprobare simpla, cu termene de valabilitate de 1-2 ani, şi se referã la realizarea unei singure lucrãri experimentale.

CAP. 4
Dispoziţii finale

ART. 19
Membrii Comisiei de agrement tehnic în construcţii şi ai grupelor specializate sînt obligaţi sa respecte secretul profesional asupra informaţiilor cuprinse în dosarul de agrement tehnic, precum şi asupra celor primite cu ocazia inspecţiei efectuate la producãtor.
ART. 20
Agrementul tehnic nu acorda deţinãtorului sau dreptul exclusiv de producere ori de comercializare a produsului sau echipamentului pentru care a fost eliberat.
ART. 21
Referirea la un agrement tehnic în corespondenta comercialã, în anunţuri publicitare şi în contracte va mentiona numãrul de înregistrare şi data publicãrii lui. Reproducerea agrementului tehnic nu se va face decît integral.

ANEXA la regulament

COMPONENTA ŞI ATRIBUŢIILE
Comisiei de agrement tehnic în construcţii

Comisia de agrement tehnic în construcţii se compune din:
- preşedinte
- vicepreşedinte
- membri: - 4 reprezentanţi al Ministerului lucrãrilor Publice şi
Amenajãrii Teritoriului;
- 4 reprezentanţi ai Ministerului Industriilor;
- 2 reprezentanţi ai Ministerului Transporturilor;
- 1 reprezentant al Ministerului Apelor, Pãdurilor şi
Protecţiei Mediului;
- 1 reprezentant al Ministerului Cercetãrii şi
Tehnologiei;
- 1 reprezentant al Ministerului Învãţãmîntului;
- 1 reprezentant al Institutului Roman de
Standardizare;
- 1 reprezentant al Oficiului pentru Protecţia
Consumatorilor;
- 8 reprezentanţi ai institutelor şi societãţilor
comerciale cu profil de încercãri în construcţii;
- 2 reprezentanţi ai asociaţiilor patronale şi
profesionale în construcţii;
- 8 reprezentanţi ai producãtorilor de materiale de
construcţii, construcţiilor şi proiectanţilor de
construcţii.
Preşedintele, vicepreşedintele şi membrii comisiei sînt numiţi prin ordin al ministrului lucrãrilor publice şi amenajãrii teritoriului, pe baza propunerilor primite din partea ministerelor şi a celorlalte organisme reprezentate.
Secretariatul Comisiei de agrement tehnic în construcţii este asigurat de cãtre Ministerul lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului.
Comisia de agrement tehnic în construcţii are urmãtoarele atribuţii:
a) stabileşte strategia generalã a agrementului tehnic în construcţii şi supravegheazã realizarea acesteia;
b) aproba procedura de agrement tehnic al produselor, procedeelor şi echipamentelor noi în construcţii;
c) aproba grupele specializate pe domenii de activitate, le stabileşte componenta, orienteaza şi controleazã activitatea acestora;
d) aproba ghidurile tehnice ale grupelor specializate;
e) agreeaza institutele şi societãţile comerciale cu profil de încercãri în construcţii pentru activitatea de agrement tehnic;
f) asigura colaborarea cu Institutul Roman de Standardizare, propunind elaborarea reglementãrilor tehnice pentru produsele, procedeele şi echipamentele ale cãror aptitudini de utilizare, condiţii de fabricaţie, de punere în opera şi de întreţinere au fost confirmate în perioada de valabilitate a agrementelor tehnice;
g) reprezintã România în relaţiile cu organismele de profil din strãinãtate.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016