Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARIRE Nr. 374 din 5 iunie 1995  pentru aprobarea Acordului de cooperare tehnica, stiintifica si tehnologica dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Columbia    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARIRE Nr. 374 din 5 iunie 1995 pentru aprobarea Acordului de cooperare tehnica, stiintifica si tehnologica dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Columbia

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL NR. 120 din 15 iunie 1995
ACORD DE COOPERARE TEHNICA, ŞTIINŢIFICĂ ŞI TEHNOLOGICĂ
între Guvernul României şi Guvernul Republicii Columbia
Guvernul României şi Guvernul Republicii Columbia, denumite în continuare pãrţi,
în vederea îndeplinirii Acordului general de prietenie şi cooperare dintre România şi Republica Columbia, semnat între cele doua guverne la Santafe de Bogota la 5 august 1993,
animate de dorinta de a întãri relaţiile de prietenie şi cooperare şi convinse de multiplele avantaje care ar rezulta dintr-o colaborare reciprocã,
recunoscind importanta pe care cooperarea tehnica, ştiinţificã şi tehnologicã o reprezintã pentru stimularea acţiunilor în domeniul economic şi social din ambele tari,
evidentiind necesitatea de a stimula, concerta şi moderniza infrastructura ştiinţificã, tehnica şi tehnologicã a celor doua tari, pentru a se adapta la cerinţele prezentului şi viitorului într-o viziune globalã,
au convenit urmãtoarele:
ART. 1
Scopul
1. Ambele pãrţi se obliga, în limitele competentelor lor, sa dea un nou impuls acţiunilor lor de cooperare, pe baza principiilor avantajului reciproc, respectãrii suveranitãţii şi neamestecului în treburile interne. Pentru îndeplinirea acestui obiectiv fundamental, pãrţile sînt hotãrîte sa incurajeze dezvoltarea cooperãrii tehnice, ştiinţifice şi tehnologice în interesul dezvoltãrii ambelor tari.
2. Toate programele, proiectele specifice şi activitãţile de cooperare ştiinţificã, tehnica şi tehnologicã convenite între cele doua pãrţi vor fi îndeplinite conform prevederilor generale ale prezentului acord.
ART. 2
Entitatile împuternicite
1. Coordonarea, programarea şi urmãrirea îndeplinirii activitãţilor prevãzute în prezentul acord revin organelor competente din fiecare ţara, conform legislaţiei interne. Instituţiile responsabile pentru îndeplinirea prevederilor prezentului acord:
- partea romana desemneazã Ministerul Cercetãrii şi Tehnologiei, iar
- partea columbiana desemneazã Ministerul Relaţiilor Externe şi Departamentul Naţional al Planificarii.
2. Pãrţile pot solicita, de comun acord, participarea terţilor atît pentru finanţare, cît şi pentru executarea programelor şi proiectelor care vor aparea din activitãţile de cooperare prevãzute în acest acord.
ART. 3
Activitãţi
Pentru realizarea obiectivelor de cooperare tehnica, ştiinţificã şi tehnologicã, conform legislaţiei în vigoare din fiecare ţara, pãrţile vor depune eforturi în vederea promovãrii, printre altele, a urmãtoarelor activitãţi:
- pregãtirea şi formarea de specialişti;
- acordarea de asistenta tehnica, folosindu-se între altele, ca modalitãţi, trimiterea de experţi şi realizarea de studii comune;
- furnizarea de materiale şi echipamente necesare pentru executarea de programe şi proiecte;
- utilizarea instalaţiilor, centrelor şi instituţiilor care fac posibila realizarea activitãţilor comune.
ART. 4
Cooperarea ştiinţificã, tehnica şi tehnologicã
1. Avînd în vedere interesul reciproc şi obiectivele politicii lor ştiinţifice, tehnice şi tehnologice, pãrţile convin sa dezvolte cooperarea, inclusiv favorizarea schimburilor de personal ştiinţific şi tehnic provenind din cele doua tari.
În acest scop se vor stabili legãturi permanente între centrele ştiinţifice şi tehnice din ambele tari, se va întãri capacitatea de cercetare, se va promova transferul de tehnologie, se vor intensifica relaţiile cu institutele de cercetare şi se va facilita schimbul de informaţii.
2. În vederea obţinerii unei colaborãri efective în ceea ce priveşte aspectele transferului de tehnologie, pãrţile vor selectiona, de comun acord, sectoarele în care va avea loc cooperarea, mecanismele de cooperare, precum şi procedeele adecvate pentru asigurarea unei participari ample şi a unei interactiuni posibile între personalul tehnic, ştiinţific şi centrele de cercetare.
ART. 5
Transfer tehnologic
Ţinînd seama de interesul comun şi în conformitate cu obiectivele pe termen scurt şi lung ale economiilor lor, pãrţile, în limita competentelor lor, vor lua mãsurile necesare pentru stabilirea unei cooperãri tehnologice cît mai ample posibil, care sa nu excludã a priori nici un domeniu, cu luarea în considerare a gradului diferit de dezvoltare a fiecãrei tari.
Aceasta cooperare îşi propune ca obiectiv sa contribuie, pe ansamblu, la dezvoltarea economiei, la îmbunãtãţirea calitãţii vieţii cetãţenilor lor, în mod deosebit la punerea în valoare a:
- resurselor umane, prin crearea condiţiilor pentru sporirea locurilor de munca, precum şi a productivitatii muncii, incluzind dezvoltarea activitãţilor de formare şi de pregãtire a personalului de specialitate;
- tehnologiei, prin încurajarea dezvoltãrii activitãţilor ştiinţifice şi tehnologice, a transferului de tehnologie, a creşterii capacitãţii de cercetare tehnologicã.
ART. 6
Domeniile cooperãrii
Pãrţile stabilesc, între altele, acţiuni de cooperare în urmãtoarele domenii, care se pot diversifica de comun acord: agricultura, agroindustrie, biotehnologie, petrochimie, educaţie, ştiinţe fundamentale, energie, minerit, petrol, protecţia mediului, medicina, sãnãtate publica, transport, resurse naturale consumabile, noi surse de energie, administraţie publica şi modernizarea infrastructurii.
ART. 7
Formarea resurselor umane
Pãrţile vor prezenta programe specifice de formare şi de pregãtire a personalului în domeniile de interes reciproc. Acţiunile de pregãtire a personalului vor tine seama de aportul noilor tehnologii în domeniu.
Pãrţile convin realizarea acţiunilor necesare pentru promovarea formãrii şi pregãtirii de profesionisti, tehnicieni şi cercetãtori, acordind prioritate acelora care au ca efect sporirea numãrului personalului de specialitate. Aceasta cooperare se va realiza prin îndeplinirea de programe specifice referitoare la schimbul de experţi, de informaţii şi de materiale între instituţii de pregãtire a specialiştilor şi centre de cercetare din ambele tari, în special în sectoarele profesionale, tehnice şi ştiinţifice.
ART. 8
Îndeplinirea, funcţionarea şi punerea în aplicare a acordului
1. În baza prevederilor Acordului general de prietenie şi cooperare dintre România şi Republica Columbia, semnat la Santafe de Bogota la 5 august 1993, pãrţile convin constituirea unei subcomisii de cooperare tehnica, ştiinţificã şi tehnologicã în cadrul Comisiei binationale.
2. Programele, proiectele şi activitãţile de cooperare tehnica, ştiinţificã şi tehnologicã se vor preciza şi se vor evalua în cadrul Subcomisiei de cooperare tehnica, ştiinţificã şi tehnologicã compusa din reprezentanţi şi experţi desemnaţi de cãtre pãrţi.
3. Subcomisia de cooperare tehnica, ştiinţificã şi tehnologicã are ca obiective:
a) stabilirea şi coordonarea activitãţilor, proiectelor şi acţiunilor concrete legate de obiectivele prezentului acord şi propunerea mijloacelor necesare pentru realizarea şi urmãrirea acestora;
b) identificarea de noi sectoare şi arii de cooperare;
c) urmãrirea modului de aplicare a acordului;
d) gãsirea mijloacelor adecvate pentru a preintimpina dificultãţile care pot aparea în domeniile acoperite de prezentul acord;
e) urmãrirea, supravegherea şi evaluarea activitãţilor de cooperare în vederea elaborãrii de recomandãri şi modificãri necesare îndeplinirii obiectivelor propuse;
f) informarea pãrţilor asupra recomandãrilor care au ca obiectiv lãrgirea ariei de schimburi şi diversificarea cooperãrii.
4. Subcomisia de cooperare tehnica, ştiinţificã şi tehnologicã se va întruni în sesiuni de lucru la 2 ani, alternativ în fiecare ţara semnatara a prezentului acord. Pãrţile vor putea convoca, de comun acord, alte reuniuni sau sesiuni extraordinare.
5. Fiecare sesiune a subcomisiei va stabili un program bianual, în vederea prezentãrii obiectivelor specifice a surselor de finanţare şi tehnice, precum şi a programelor de lucru ce ar putea fi adoptate.
ART. 9
Instrumente şi mijloace pentru realizarea cooperãrii
Pãrţile îşi vor acorda reciproc facilitãţile administrative şi fiscale necesare intrãrii şi iesirii personalului, precum şi pentru componentele, elementele şi echipamentele necesare executãrii proiectelor, în conformitate cu legislaţia nationala din fiecare ţara.
ART. 10
Intrarea în vigoare şi durata
1. Prezentul acord va intra în vigoare la data la care pãrţile îşi notifica reciproc ca toate formalitãţile legale interne pentru aprobarea acestuia au fost îndeplinite. Data ultimei notificãri se considera data intrãrii în vigoare.
Acordul este valabil pe o perioada de cinci (5) ani şi se prelungeşte pentru perioade succesive de cîte un an, cu condiţia ca nici una dintre pãrţi sa nu-l fi denunţat, în scris, cu şase (6) luni înainte de expirarea perioadei de valabilitate.
2. Prezentul acord poate fi modificat sau completat de cãtre pãrţi, de comun acord. Modificãrile sau completãrile convenite vor intra în vigoare conform aceleaşi proceduri prevãzute la paragraful 1 al prezentului articol.
3. În cazul în care prezentul acord îşi înceteazã valabilitatea, programele şi proiectele în execuţie vor fi finalizate, exceptind cazurile în care pãrţile convin în alt mod.
ART. 11
Clauza evolutiva
În ceea ce priveşte aplicarea prezentului acord, fiecare parte poate formula propuneri în scopul largirii ariei de cooperare bilaterala, ţinînd seama de experienta dobindita pe parcursul executãrii acestuia.
Semnat la Bucureşti la 10 aprilie 1994, în doua exemplare originale, în limbile romana şi spaniola, ambele texte avînd aceeaşi valabilitate.

Din partea Guvernului României, Din partea Guvernului Republicii Columbia,
Doru Dumitru Palade, Noemi Sania De Rubio,
ministrul cercetãrii şi tehnologiei ministrul relaţiilor externe
-----------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016