Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARIRE Nr. 342 din 26 mai 1995  referitoare la aprobarea Regulamentului privind organizarea si desfasurarea licitatiilor pentru vinzarea masei lemnoase destinate agentilor economici    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARIRE Nr. 342 din 26 mai 1995 referitoare la aprobarea Regulamentului privind organizarea si desfasurarea licitatiilor pentru vinzarea masei lemnoase destinate agentilor economici

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL NR. 113 din 5 iunie 1995
HOTĂRÎRE Nr. 342 din 26 mai 1995
referitoare la aprobarea Regulamentului privind organizarea şi desfãşurarea licitaţiilor pentru vînzarea masei lemnoase destinate agenţilor economici
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL NR. 113 din 5 iunie 1995
În temeiul art. 5 alin. 5 din Legea nr. 15/1995,
Guvernul României hotãrãşte:
ARTICOL UNIC
Se aproba Regulamentul privind organizarea şi desfãşurarea licitaţiilor pentru vînzarea masei lemnoase destinate agenţilor economici, prevãzut în anexa la prezenta hotãrîre.
PRIM-MINISTRU
NICOLAE VACAROIU
Contrasemneazã:
----------------
Ministrul apelor, pãdurilor şi
protecţiei mediului,
Aurel Constantin Ilie
Ministrul industriilor,
Dumitru Popescu
Ministru de stat, ministrul finanţelor,
Florin Georgescu
ANEXA 1
REGULAMENT
privind organizarea şi desfãşurarea licitaţiilor pentru vînzarea masei lemnoase destinate agenţilor economici
CAP. 1
Dispoziţii generale
ART. 1
Masa lemnoasã destinatã anual*) agenţilor economici se vinde acestora potrivit legii, în condiţii specifice economiei de piata, prin licitaţii organizate şi desfãşurate potrivit prevederilor prezentului regulament.
------------
*) Pentru anul 1995, volumul de masa lemnoasã destinat agenţilor economici este de 10,4 milioane mc.
ART. 2
Masa lemnoasã care face obiectul vinzarii cãtre agenţii economici este pusã în valoare de Regia Autonomã a Pãdurilor "Romsilva" din sursele precizate la art. 3 din Legea nr. 15/1995 şi este constituitã din produse principale, produse secundare - rarituri - şi produse accidentale.
ART. 3
(1) Au dreptul sa participe la licitaţii şi negocieri directe agenţii economici cu capital de stat, privat sau mixt, atestaţi, în al cãror statut de funcţionare este prevãzutã activitatea de exploatare şi transport tehnologic al lemnului şi care fac dovada ca dispun de mijloacele materiale (utilaje, atelaje etc.) şi financiare, precum şi de forta de munca specializatã, necesare pentru recoltarea masei lemnoase în condiţiile respectãrii regulilor silvice de exploatare. Atestarea agenţilor economici se va realiza de cãtre o comisie formatã din 9 reprezentanţi ai patronatelor din: silvicultura - 4, exploatarea lemnului - 4 şi prelucrarea lemnului - 1. Comisia va fi numita prin ordinul ministrului apelor, pãdurilor şi protecţiei mediului, care va aproba şi regulamentul de funcţionare a acesteia.
(2) De asemenea, au dreptul sa participe la licitaţii şi la negocieri directe agenţii economici care au în obiectul de activitate industrializarea lemnului, inclusiv producãtorii de mobila, celuloza şi hirtie, care fac dovada ca dispun de mijloacele financiare necesare. Exploatarea masei lemnoase se va face numai prin agenţii economici atestaţi.
(3) Regia Autonomã a Pãdurilor "Romsilva" nu va putea participa la licitaţiile de masa lemnoasã. De asemenea, nu pot participa la licitaţii sau vinzari prin negocieri directe, direct sau prin intermediari, atît salariaţii statului în domeniul silviculturii, cît şi ai Regiei Autonome a Pãdurilor "Romsilva" şi ai societãţilor comerciale care au ca obiect de activitate exploatarea, transportul tehnologic, prelucrarea primara sau industrializarea lemnului.
ART. 4
(1) În desfãşurarea acţiunii de recoltare a masei lemnoase destinate agenţilor economici se va asigura respectarea epocilor şi a termenelor de exploatare a masei lemnoase, conform eşalonãrii la exploatare a parchetelor, şi a instrucţiunilor în vigoare.
(2) Produsele accidentale apãrute în plus în cursul anului de producţie, pe suprafata parchetelor contractate cu agenţii economici şi aflate în lucru, vor fi puse în valoare cu prioritate, conform instrucţiunilor în vigoare, şi se vor contracta cu agentul economic care exploateazã parchetul respectiv, la preţuri stabilite prin negociere directa, în funcţie de specii şi de structura dimensionala.
CAP. 2
Licitaţiile
ART. 5
Formele de licitaţie care se utilizeazã sînt licitaţiile deschise şi licitaţiile închise.
Secţiunea A
Pregãtirea şi organizarea licitaţiilor
ART. 6
Filialele şi ocoalele silvice ale Regiei Autonome a Pãdurilor "Romsilva" vor pune la dispoziţia agenţilor economici, la cererea acestora, pentru consultare la sediul unitãţilor silvice, lista şi amplasarea partizilor destinate agenţilor economici, în vederea stabilirii din timp de cãtre aceştia a optiunilor lor şi a asigurãrii mijloacelor materiale şi financiare necesare activitãţii de exploatare a lemnului. Aceasta lista se va întocmi pînã la data de 30 aprilie, pentru 50% din masa lemnoasã aferentã anului de producţie urmãtor, şi pînã la data de 30 septembrie a aceluiaşi an, pentru diferenţa de 50% din masa lemnoasã aprobatã pentru recoltare.
ART. 7
Licitaţiile de masa lemnoasã pe picior se organizeazã pentru parchete întregi, constituite conform instrucţiunilor în vigoare, sau pentru loturi de parchete grupate teritorial pe bazinete.
ART. 8
(1) Fiecare filiala silvicã a Regiei Autonome a Pãdurilor "Romsilva" îşi organizeazã şi îşi pregãteşte licitaţiile în funcţie de condiţiile specifice, de structura masei lemnoase şi de epocile de tãiere şi de scoatere a lemnului.
(2) Licitaţiile principale se organizeazã de doua ori pe an, şi anume: prima, la începutul anului forestier (15 august - 15 septembrie), şi a doua, la începutul sezonului de vegetaţie (1 martie - 15 mai). În afarã acestor licitaţii principale, filialele silvice pot organiza licitaţii şi în celelalte intervale ale anului, pentru resursele rãmase neadjudecate la licitaţiile principale şi pentru produsele accidentale apãrute pe parcurs.
ART. 9
(1) Pregãtirea licitaţiilor se face de cãtre filialele silvice din timp, înainte de publicarea anunţului acestora. În acest scop se întocmesc catalogul cu fişele tehnice şi economice ale partizilor ce se vor licita şi caietul de sarcini.
(2) Valorile de începere a licitaţiilor, prevãzute în fişele tehnice şi economice, se vor calcula în funcţie de preţurile pe specii şi sortimente dimensionale, determinate pe baza preţului mediu al masei lemnoase pe picior, stabilit sub supravegherea Ministerului Finanţelor.
(3) Caietul de sarcini va cuprinde regulile silvice de exploatare, epocile permise pentru taierea şi scoaterea materialului lemnos din parchete, termenul de încheiere a contractului cu agentul economic care va cîştiga licitaţia, precum şi alte condiţii şi dispoziţii legale care trebuie sa fie cunoscute de agenţii economici care exploateazã masa lemnoasã.
(4) În caietul de sarcini se va prevedea în mod expres ca agenţii economici care îşi adjudeca şi care contracteazã masa lemnoasã sînt obligaţi sa ofere unitãţilor de industrializare sortimentele de lemn apte pentru industrie (lemn pentru furnire, lemn pentru mina şi lemn pentru celuloza). Agenţii economici care nu fac dovada respectãrii acestei obligaţii nu vor fi admişi la urmãtoarele licitaţii sau negocieri directe de masa lemnoasã.
(5) Catalogul cu fişele tehnice şi economice ale partizilor ce se vor licita şi caietul de sarcini se vor pune la dispoziţia agenţilor economici interesaţi, contra cost. Preţul documentaţiei se stabileşte de conducerea filialei silvice, în funcţie de cheltuielile efective determinate de întocmirea şi multiplicarea documentelor respective.
ART. 10
(1) Publicarea anunţului organizãrii licitaţiilor se face de cãtre filialele silvice cu minimum 30 de zile înainte de ţinerea licitaţiilor principale şi cu minimum 10 zile înainte de ţinerea licitaţiilor intermediare, în presa localã, centrala sau în ziarul "Padurea noastrã".
(2) Anunţul publicitar va cuprinde urmãtoarele:
- denumirea organizatorului licitaţiei, adresa şi numãrul de telefon la care se pot solicita relaţii;
- locul, data şi ora la care se va tine preselecţia;
- locul, data şi ora ţinerii licitaţiei, precum şi felul acesteia (deschisã sau închisã);
- obiectul licitaţiei, partizile;
- termenul pînã la care se pot face oferte sau înscrieri.
(3) Data ţinerii licitaţiilor se va comunica şi principalilor agenţi economici cu capital de stat, privat sau mixt, specializaţi în activitatea de exploatare şi de industrializare a lemnului din raza teritorialã a filialei silvice şi se va afişa la sediul filialei şi al ocoalelor silvice implicate în aceasta acţiune.
ART. 11
Agenţii economici cu capital de stat, privat sau mixt, care intenţioneazã sa participe la licitaţii şi doresc sa verifice, cantitativ şi calitativ, masa lemnoasã care urmeazã a fi licitata, pot consulta documentaţia de punere în valoare, în prezenta personalului silvic.
ART. 12
(1) Pentru admiterea la licitaţii a agenţilor economici cu capital de stat, privat sau mixt, se va organiza o preselecţie, cu 5-10 zile înaintea datei la care este programata licitaţia.
(2) La preselecţie, agenţii economici precizati la alineatul precedent trebuie sa prezinte atestarea, precum şi celelalte documente din care sa rezulte îndeplinirea integrala a condiţiilor prevãzute la art. 3 din prezentul regulament.
(3) Comisia de preselecţie este constituitã din directorul filialei silvice sau directorul tehnic, directorul economic al acesteia şi şeful compartimentului de fond forestier sau un alt specialist împuternicit al filialei.
(4) Pentru agenţii economici care îndeplinesc integral condiţiile impuse la preselecţie, comisia prevãzutã la alineatul precedent elibereazã o confirmare scrisã în care se precizeazã în mod distinct cantitatea maxima de masa lemnoasã ce va putea fi licitata de agentul economic respectiv, în funcţie de dotarea materialã şi umanã, precum şi de resursele financiare de care acesta dispune.
ART. 13
(1) Comisia de licitaţie pentru masa lemnoasã din pãdurile administrate de Regia Autonomã a Pãdurilor "Romsilva", destinatã agenţilor economici, va fi formatã din 5-9 membri, şi anume:
a) directorul tehnic sau directorul economic al filialei silvice, care are calitatea de preşedinte al comisiei;
b) reprezentantul Regiei Autonome a Pãdurilor "Romsilva" (cînd aceasta nu poate trimite un delegat, va imputernici un specialist al filialei silvice);
c) reprezentantul direcţiei generale judeţene a finanţelor publice şi controlului financiar de stat, împuternicit de directorul general al acesteia;
d) şeful compartimentului de fond forestier din filiala silvicã, în calitate de secretar al comisiei;
e) consilierul juridic al filialei silvice;
f) şeful ocolului silvic în raza cãruia se liciteaza masa lemnoasã;
g) 1-3 specialişti din filiala silvicã, numiţi de directorul acesteia.
(2) În situaţii deosebite şi cu implicaţii economice majore, comisia de licitaţie poate fi condusã de directorul filialei silvice, în calitate de preşedinte.
ART. 14
(1) Agenţii economici care au fost admişi la preselecţie şi care se înscriu pentru participare la licitaţii sînt obligaţi sa achite la filiala silvicã organizatoare un tarif de participare.
(2) Tariful de participare la licitaţie precizat la alineatul precedent se stabileşte de filiala silvicã, pe baza cheltuielilor efective determinate de organizarea şi de pregãtirea licitaţiei, fãrã a fi prohibitiv şi fãrã a constitui sursa de beneficiu.
ART. 15
(1) Agenţii economici care participa la licitaţii sînt obligaţi sa achite anterior ţinerii acesteia o garanţie de licitare, stabilitã de filiala silvicã la nivelul de 5% din valoarea de începere a licitaţiei, pentru partizi mai mari de 1.000 mc, şi de 10% din valoarea de începere a licitaţiei, pentru partizi mai mici de 1.000 mc.
(2) Garanţia de licitare se depune în contul sau la casierul filialei silvice care organizeazã licitaţia, înainte de începerea licitaţiei deschise sau înainte de depunerea ofertei pentru licitaţiile închise.
Secţiunea B
Desfãşurarea licitaţiilor
ART. 16
Licitaţiile, deschise sau închise, se ţin la locul, data şi ora comunicate prin anunţul publicitar.
ART. 17
(1) Şedinţele de licitaţie încep prin înscrierea în procesul-verbal al şedinţei a membrilor comisiei prezenţi.
(2) La urmãtorul punct din procesul-verbal al şedinţei se înscriu agenţii economici prezenţi şi persoanele împuternicite de aceştia sa-i reprezinte (numele şi prenumele, numãrul şi data împuternicirii).
(3) Pentru începerea efectivã a licitaţiei, comisia de licitaţie va verifica dacã agenţii economici prezenţi au fost admişi la preselecţie şi dacã au achitat tariful de participare şi garanţia de licitare. În situaţia cînd una dintre aceste condiţii nu este îndeplinitã, nu se admite participarea la licitaţie a agentului economic respectiv.
ART. 18
(1) Licitaţia deschisã începe prin anunţarea, de cãtre preşedintele comisiei de licitaţie, a denumirii şi a numãrului partizii sau loturilor de partizi, a preţului de începere a licitaţiei şi a treptei de supralicitare.
(2) Treapta de supralicitare precizatã la alineatul precedent se stabileşte de cãtre comisia de licitaţie în funcţie de valoarea globalã a partizii, la 10% din valoarea de începere, rotunjindu-se la mii lei.
(3) Licitaţia deschisã se face prin strigarea ofertelor de cãtre agenţii economici admişi la licitaţie. Comisia de licitaţie va inregistra în procesul-verbal al şedinţei suma maxima oferitã şi agentul economic cãruia i-a fost adjudecatã partida sau lotul de partizi.
ART. 19
(1) Licitaţia închisã se face prin prezentarea ofertelor, în plic închis şi sigilat. Plicul cu oferta se introduce în alt plic, care se expediazã de cãtre agenţii economici pe adresa unitãţii silvice organizatoare a licitaţiei.
(2) Licitaţia închisã începe prin înregistrarea în procesul-verbal a numãrului de ordine al plicurilor sigilate, în care sînt înscrise ofertele agenţilor economici admişi la licitaţie. Participanţii la licitaţie au dreptul sa se convingã ca toate plicurile sînt sigilate şi nedesfãcute.
(3) În prezenta participanţilor, comisia de licitaţie va deschide plicurile agenţilor economici ofertanţi şi va inregistra în procesul-verbal sumele oferite. Sînt declaraţi cistigatori ai licitaţiei agenţii economici care au oferit cele mai mari preţuri.
ART. 20
(1) În procesele-verbale ale şedinţelor de licitaţii, comisia de licitaţie va stabili termenul pînã la care se va semna contractul de furnizare a masei lemnoase cu agentul economic cîştigãtor, care nu poate depãşi 15 zile de la adjudecare.
(2) Procesul-verbal al şedinţei de licitaţie se semneazã de toţi membrii comisiei de licitaţie şi de toţi agenţii economici participanţi, inclusiv cu obiecţii, dacã este cazul. Comisia de licitaţie va nominaliza în procesul-verbal agenţii economici care refuza semnarea acestuia, precizînd şi motivele acestui refuz, dacã sînt cunoscute.
ART. 21
(1) Garanţia de licitare depusa de agentul economic cîştigãtor al licitaţiei se retine ca avans pentru costul masei lemnoase adjudecate.
(2) Garanţiile de licitare depuse de agenţii economici ale cãror oferte nu au fost adjudecate se restituie acestora în urmãtoarele doua zile lucrãtoare de la data ţinerii licitaţiei, dacã a fost depusa în cont, şi imediat, dacã a fost depusa la casieria unitãţii silvice organizatoare.
ART. 22
(1) Neincheierea contractului de furnizare a masei lemnoase în termenul stabilit prin procesul-verbal, din vina agentului economic care a cistigat licitaţia, atrage pentru acesta pierderea garanţiei de licitare.
(2) Neincheierea contractelor de furnizare a masei lemnoase în termenul stabilit prin procesul-verbal, din vina unitãţii silvice, se sancţioneazã potrivit legii civile.
ART. 23
În cazurile în care la licitaţiile deschise sau închise nu se prezintã decît un singur concurent, se va organiza o a doua licitaţie în urmãtoarele 10 zile.
CAP. 3
Negocierile directe
ART. 24
Agenţii economici care şi-au adjudecat masa lemnoasã şi Regia Autonomã a Pãdurilor "Romsilva" vor asigura lemnul de mina şi lemnul pentru celuloza şi hirtie necesar în anul 1995. Lemnul pentru mina se va livra la preţ negociat, sub supravegherea Ministerului Finanţelor.
ART. 25
(1) Masa lemnoasã destinatã agenţilor economici cu capital de stat, privat sau mixt, care nu a putut fi valorificatã prin doua licitaţii succesive, se va putea vinde agenţilor economici prin negociere directa cu aceştia, indiferent dacã au participat sau nu la licitaţiile anterioare.
(2) Produsele accidentale care prezintã pericol de depreciere se vor putea vinde prin negociere directa agenţilor economici cu capital de stat, privat sau mixt, dupã ţinerea unei singure licitaţii în care nu au putut fi valorificate. Produsele accidentale şi de igiena care prezintã pericol de infestare a pãdurilor se vor vinde prin negociere directa sau se vor exploata în regim de urgenta de cãtre filialele silvice, cu aprobarea organului ierarhic superior.
ART. 26
(1) Vînzarea prin negociere directa se face de cãtre o comisie constituitã din directorul tehnic sau economic al filialei silvice, în calitate de preşedinte, reprezentantul Regiei Autonome a Pãdurilor "Romsilva" (în cazul în care aceasta nu poate trimite un delegat, va imputernici un specialist al filialei silvice sa o reprezinte), şeful ocolului silvic în raza cãruia se afla masa lemnoasã respectiva şi şeful compartimentului de fond forestier din filiala silvicã, în calitate de secretar al comisiei.
(2) Comisia prevãzutã la alineatul precedent încheie o nota de negociere în care se consemneazã agenţii economici participanţi, masa lemnoasã negociata, preţul convenit şi termenul de încheiere a contractului de furnizare a masei lemnoase.
(3) Semnarea contractului de furnizare a masei lemnoase se face în maximum 15 zile de la data negocierii.
CAP. 4
Dispoziţii finale
ART. 27
(1) Stabilirea tuturor preţurilor sau tarifelor menţionate în capitolele anterioare se va face cu respectarea dispoziţiilor prezentului regulament şi a reglementãrilor legale în vigoare.
(2) Preţurile şi tarifele precizate la alineatul precedent nu includ taxa pe valoarea adãugatã. La încheierea contractelor se va adauga taxa pe valoarea adãugatã prevãzutã de lege.
ART. 28
Preţurile de începere a licitaţiilor şi a negocierilor directe de masa lemnoasã, precum şi cele adjudecate sau negociate se referã numai la masa lemnoasã şi nu cuprind costurile pentru întreţinerea şi repararea drumurilor şi a cãilor ferate forestiere. La contractare, la preţul global adjudecat sau negociat se va adauga, pentru fiecare metru cub de masa lemnoasã, valoarea aferentã întreţinerii şi repararii drumurilor şi cãilor ferate forestiere, în vigoare la data respectiva (1.938 lei/mc la data de 15 august 1994), pentru menţinerea în stare de funcţionare a acestor cai de acces aferente zonelor de exploatare.
ART. 29
Contractele, fişele tehnice şi economice şi caietele de sarcini, prevãzute de prezentul regulament, se întocmesc în conformitate cu instrucţiunile aprobate prin ordinul ministrului apelor, pãdurilor şi protecţiei mediului şi cu respectarea reglementãrilor legale în vigoare cu privire la relaţiile contractuale.
ART. 30
Plata masei lemnoase obţinute prin licitaţii sau negocieri directe se va face de cãtre agenţii economici pe baza facturilor emise de unitãţile silvice, conform anexei la contract privind eşalonarea valorii totale a masei lemnoase, cu respectarea reglementãrilor legale.
ART. 31
Prevederile prezentului regulament se aplica în mod corespunzãtor şi pentru vînzarea masei lemnoase destinate agenţilor economici, provenitã din pãşunile împãdurite, aliniamentele de arbori şi din pãdurile sau terenurile cu vegetaţie forestierã administrate de persoane juridice, altele decît Regia Autonomã a Pãdurilor "Romsilva".
ART. 32
Nerespectarea prevederilor din prezentul regulament atrage rãspunderea disciplinarã, materialã, contravenţionalã sau penalã a persoanelor vinovate, dupã caz.
-------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016