Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARIRE Nr. 30 din 1983  pentru aprobarea Normelor cu privire la repartizarea pe detinatorii suprafetelor locative cu destinatie de locuinta ori cu alta destinatie decit aceea de locuinta, persoane fizice sau juridice, a cheltuielilor comune in cladirile cu mai multe apartamente    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARIRE Nr. 30 din 1983 pentru aprobarea Normelor cu privire la repartizarea pe detinatorii suprafetelor locative cu destinatie de locuinta ori cu alta destinatie decit aceea de locuinta, persoane fizice sau juridice, a cheltuielilor comune in cladirile cu mai multe apartamente

EMITENT: COMITETUL PENTRU PROBLEMELE CONSILIILOR POPULARE
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL NR. 7 din 28 ianuarie 1984
Biroul executiv al Comitetului pentru Problemele Consiliilor Populare,
avînd în vedere:
- Raportul Direcţiei de gospodãrie comunalã şi gospodãrie locativã din 12 decembrie 1983 cu privire la necesitatea corelãrii conţinutului Normelor aprobate prin <>Hotãrîrea nr. 2/1973 a Biroului executiv al Comitetului pentru Problemele Consiliilor Populare cu modificãrile şi completãrile aduse legislaţiei locative prin <>Decretul nr. 225/1974 privind asigurarea suprafeţelor locative necesare strãinilor care se afla temporar în România, <>Decretul nr. 387/1977 pentru aprobarea Statutului privind organizarea şi funcţionarea asociaţiei locatarilor, precum şi cu prevederile unora din actele emise de Comitetul pentru Problemele Consiliilor Populare pe baza şi în executarea unor prevederi legale;
- propunerile primite din partea unor cetãţeni şi asociaţii de locatari;
- punctele de vedere exprimate de ministerele şi celelalte organe centrale interesate, precum şi de comitetele executive ale unor consilii populare care au fost consultate în cadrul acţiunii de elaborare a normelor;
- propunerile fãcute în şedinţele Biroului executiv al Comitetului pentru Problemele Consiliilor Populare din 30 noiembrie şi 27 decembrie 1983;
în temeiul <>Legii nr. 10/1973 privind Comitetul pentru Problemele Consiliilor Populare şi <>art. 27 din Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 860/1973 ,

hotãrãşte:

ART. 1
Se aproba Normele cu privire la repartizarea pe deţinãtorii suprafeţelor locative cu destinaţie de locuinţa ori cu alta destinaţie decît aceea de locuinţa, persoane fizice sau juridice, a cheltuielilor comune în clãdirile cu mai multe apartamente, prevãzute în anexa la prezenta hotãrîre.
ART. 2
Comitetele şi birourile executive ale consiliilor populare vor lua mãsuri ca întreprinderile care administreazã fondul locativ de stat şi asociaţiile locatarilor sa controleze şi sa acţioneze cu toatã fermitatea pentru îndeplinirea cu stricteţe de cãtre toţi deţinãtorii de suprafeţe locative a obligaţiilor ce le revin, potrivit legii şi statutului, privind întreţinerea şi repararea clãdirilor şi suprafeţelor locative de orice fel, menţinerea în stare normalã de folosinţa a pãrţilor şi instalaţiilor de folosinţa comuna, realizarea unui regim sever de economisire la energia termica, energia electrica, combustibil, apa şi reducerea la minimum a celorlalte cheltuieli comune.
ART. 3
Comitetele şi birourile executive ale consiliilor populare vor urmãri ca pentru apa, energie termica şi gaze naturale, consumurile sa se stabileascã, de regula, pe baza înregistrãrii aparatelor de mãsura şi control.
In cazul în care exista un singur aparat de mãsura şi control pentru mai mulţi beneficiari, inclusiv pentru unitãţile socialiste care îşi desfãşoarã activitatea în clãdiri cu destinaţie mixtã, aceştia pot sa instaleze, pe cont propriu, astfel de aparate, în vederea cunoaşterii şi decontãrii consumului real al fiecãruia.
ART. 4
Normele cu privire la repartizarea pe locatarii principali şi proprietari, persoane juridice şi fizice, a cheltuielilor comune de folosinţa, întreţinere şi reparaţii la clãdirile cu mai multe apartamente cu destinaţie de locuinţa, precum şi în clãdirile cu destinaţie mixtã (locuinţa şi alta destinaţie decît aceea de locuinţa), aprobate prin <>Hotãrîrea nr. 2/1973 a Biroului executiv al Comitetului pentru Problemele Consiliilor Populare, publicate în Buletinul Oficial al Republicii Socialiste România, Partea I, nr. 144 din 26 septembrie 1973, se abroga.

Preşedintele Comitetului pentru
Problemele Consiliilor Populare,
Ştefan Mocuta


ANEXA 1

NORME
cu privire la repartizarea pe deţinãtorii suprafeţelor locative cu destinaţie de locuinţa ori cu alta destinaţie decît aceea de locuinţa, persoane fizice sau juridice, a cheltuielilor comune în clãdirile cu mai multe apartamente

1. Lucrãrile de întreţinere şi reparaţii
a) Cheltuielile pentru lucrãrile de întreţinere şi reparaţii efectuate la pãrţile şi instalaţiile de folosinţa comuna ale clãdirilor de locuit sau apartamentelor, inclusiv ale instalaţiilor de încãlzire centrala, precum şi ale încãperilor în care acestea funcţioneazã şi care sînt stabilite ca obligaţii legale ce revin chiriaşilor, se repartizeazã proporţional cu numãrul persoanelor în a cãror folosinţa se gãsesc.
Fac excepţie de la prevederile alin. 1 cheltuielile efectuate cu lucrãrile de refacere a tapetelor, zugravelilor, vopsitorie (dacã acestea au existat), la pereţi şi tavane, vopsitorie la timplarie, curãţirea jgheaburilor, burlanelor, inclusiv a teraselor şi luminatoarelor, care se repartizeazã proporţional cu suprafaţa locativã deţinuta în exclusivitate.
Cheltuielile pentru lucrãrile de întreţinere, reparaţii şi înlocuiri la antenele colective de televiziune se repartizeazã în raport cu numãrul prizelor de televizoare aflate în locuinţa, iar pentru cutiile poştale şi cheile de la usa de intrare comuna în clãdire se repartizeazã în raport cu numãrul acestora.
Cheltuielile pentru lucrãrile de întreţinere, reparaţii şi înlocuiri la instalaţiile de preparare a hranei la bucãtarii şi alte asemenea lucrãri se repartizeazã proporţional cu lucrãrile executate atît la instalaţiile comune, cît şi la cele exclusive.
Cheltuielile pentru lucrãrile de întreţinere şi reparaţii efectuate la pãrţile şi instalaţiile de folosinţa comuna care sînt stabilite ca obligaţii legale ce revin proprietarilor, indiferent dacã aceştia locuiesc sau nu în apartamentele lor, se repartizeazã proporţional cu cota-parte indivizã deţinuta de fiecare proprietar asupra acestor pãrţi şi instalaţii.
b) In clãdirile cu destinaţie mixtã (locuinţa şi alta destinaţie decît aceea de locuinţa), cheltuielile pentru lucrãrile prevãzute la lit. a) se defalca proporţional cu suprafeţele locative ocupate în exclusivitate de cele doua categorii de deţinãtori; dupã aceasta defalcare sumele aferente locuinţelor se repartizeazã potrivit criteriilor prevãzute la lit. a), iar sumele aferente spaţiilor cu alta destinaţie decît aceea de locuinţa se repartizeazã proporţional cu suprafaţa locativã deţinuta în exclusivitate de fiecare unitate în parte.

2. Consumul de apa şi canalizarea
a) Cheltuielile aferente consumului de apa în clãdirile de locuit, în cazul cînd exista un singur aparat de înregistrare pentru un grup de clãdiri, pe o clãdire (bloc) sau pe o scara, se repartizeazã proporţional cu numãrul persoanelor. Persoanele care au domiciliul stabil în clãdire vor suporta aceste cheltuieli indiferent de numãrul zilelor din cursul unei luni în care au fost prezente la domiciliu.
Criteriul de repartizare prevãzut la alin. 1 se aplica şi în cazul cheltuielilor pentru canalizare.
La defalcarea cheltuielilor prevãzute la alineatele precedente se va tine seama ca numãrul persoanelor care locuiesc în apartamentele care nu sînt dotate cu bãi sau duşuri sa se considere 1/2 din numãrul persoanelor care locuiesc în apartament.
In cazul cînd baia sau dusul sînt aferente mai multor apartamente, se iau în considerare toate persoanele care locuiesc în fiecare apartament.
b) Consumurile de apa, atît la clãdirile cu destinaţie de locuinţa, cît şi la cele cu destinaţie mixtã, se înregistreazã, de regula, prin aparate de mãsura.
In cazuri excepţionale, în lipsa acestor aparate, consumurile se determina pe baza baremelor stabilite potrivit normelor legale pe fiecare categorie de consumator*), iar consumul aferent locuinţelor, potrivit prevederilor de la lit. a).
Criteriul prevãzut la alineatul precedent se aplica şi pentru cheltuielile de canalizare.
-----------------
*) Baremele în vigoare sînt aprobate prin Hotãrîrea Biroului executiv al Comitetului pentru Problemele Consiliilor Populare nr. 18/1981, data în executarea prevederilor <>Legii gospodãriei comunale nr. 4/1981 şi difuzatã prin comitetele executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti.

c) Posesorii de autovehicule care folosesc pentru întreţinerea acestora apa din conductele de alimentare aferente clãdirii vor suporta cheltuielile pentru consumul de apa şi canal, determinate dupã baremele stabilite potrivit normelor legale*). Dupã determinarea acestor cheltuieli, ele se scad din total cheltuielilor ce revin clãdirii respective pentru apa şi canal, restul urmînd sa se repartizeze potrivit prevederilor de la lit. a) sau b), dupã caz.
Întreţinerea autovehiculelor se poate face numai în garaje sau în locuri special amenajate.
-----------------
*) Baremele în vigoare sînt aprobate prin Hotãrîrea Biroului executiv al Comitetului pentru Problemele Consiliilor Populare nr. 18/1981, data în executarea prevederilor <>Legii gospodãriei comunale nr. 4/1981 şi difuzatã prin comitetele executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti.

3. Ridicarea reziduurilor şi vidanjarea
a) Cheltuielile pentru ridicarea reziduurilor menajere şi stradale (provenite de pe trotuare şi partea carosabilã din dreptul clãdirilor), pentru procurarea, întreţinerea şi dezinfectarea recipienţilor de colectare a gunoaielor, precum şi pentru dezinfectarea platformelor sau spaţiilor special amenajate pe care se afla recipientii, se repartizeazã în raport cu numãrul persoanelor.
b) In clãdirile cu destinaţie mixtã, în care deţinãtorii suprafeţelor locative cu alta destinaţie decît aceea de locuinţa nu au încheiat contracte speciale cu întreprinderea prestatoare, cheltuielile prevãzute la lit. a) se determina, pentru fiecare din cele doua categorii de deţinãtori, pe baza baremelor stabilite potrivit normelor legale, dupã care cele ce revin deţinãtorilor de locuinţe se repartizeazã potrivit criteriului stabilit la lit. a); restul de plata revine deţinãtorilor de suprafeţe locative cu alta destinaţie decît aceea de locuinţa şi se repartizeazã proporţional cu spaţiul ocupat în exclusivitate de fiecare în parte.
c) Cheltuielile pentru vidanjarea haznalelor de tip uscat se repartizeazã proporţional cu numãrul persoanelor din fiecare locuinţa.
La clãdirile cu destinaţie mixtã, din cheltuielile totale aferente vidanjarii haznalelor de tip uscat se defalca cele aferente suprafeţelor locative cu alta destinaţie decît aceea de locuinţa, determinate pe baza baremelor stabilite potrivit normelor legale; diferenţa de plata revine deţinãtorilor de locuinţe şi se repartizeazã potrivit criteriului prevãzut la lit. c).

4. Consumul de energie electrica
a) Cheltuielile aferente consumului de energie electrica a locuinţelor şi a pãrţilor de folosinţa comuna ale clãdirilor de locuit, care se mãsoarã, de regula, prin contoare montate separat pentru pãrţile de folosinţa comuna, se repartizeazã pentru fiecare deţinãtor de locuinţa proporţional cu numãrul persoanelor din locuinţa respectiva.
In cazuri excepţionale, cînd nu se pot separa prin mãsurare consumurile de energie electrica la pãrţile comune ale clãdirii sau în apartamentele locuite în comun de mai multe familii, din cheltuielile totale aferente acestor consumuri se determina, dupã baremele stabilite potrivit normelor legale, cele aferente consumului deţinãtorilor de suprafeţe de locuit ocupate în exclusivitate, tinindu-se seama de dotarea fiecãruia (numãr de becuri şi aparate electrice de uz casnic, cum sînt maşini de cãlcat şi spãlat, radio, televizor, frigider etc.); sumele astfel determinate se scad din totalul cheltuielilor pentru consumul de energie electrica înregistrat, iar ceea ce rãmîne reprezintã cheltuielile pentru iluminatul pãrţilor de folosinţa comuna şi se repartizeazã pe deţinãtorii locuinţelor, proporţional cu numãrul de persoane.
b) In clãdirile cu destinaţie mixtã, defalcarea cheltuielilor aferente consumului de energie electrica a locuinţelor, suprafeţelor locative cu alta destinaţie decît aceea de locuinţa şi a pãrţilor de folosinţa comuna se face, de regula, pe baza consumului înregistrat prin contoarele montate în locuinţe şi suprafeţele locative cu alta destinaţie decît aceea de locuinţa.
In cazuri excepţionale, cînd consumurile de energie electrica nu se pot separa prin mãsurare, se determina, în prealabil, consumul aferent locuinţelor potrivit prevederilor de la lit. a); din diferenţa fata de consumul total se scad cheltuielile aferente consumului deţinãtorilor de suprafeţe locative cu alta destinaţie decît aceea de locuinţa determinat pe baza baremelor stabilite potrivit normelor legale; restul este pentru iluminatul pãrţilor de folosinţa comuna şi se împarte între cele doua categorii de deţinãtori de suprafeţe locative, proporţional cu suprafaţa locativã deţinuta în exclusivitate de fiecare din aceştia şi în mãsura în care folosesc pãrţile comune. Cheltuielile pentru iluminatul pãrţilor comune ce revin locuinţelor se repartizeazã pe deţinãtorii acestora proporţional cu numãrul de persoane, iar cele ce revin suprafeţelor cu alta destinaţie decît aceea de locuinţa se repartizeazã proporţional cu suprafaţa locativã deţinuta în exclusivitate de fiecare unitate în parte.
c) Cheltuielile pentru plata consumului de energie electrica - forta necesarã funcţionarii instalaţiilor cu care sînt dotate clãdirile (ascensor, hidrofor, crematoriu etc.), care se mãsoarã prin contoarele montate pentru instalaţiile respective -, se repartizeazã deţinãtorilor de suprafeţe locative cu destinaţia de locuinţa şi alta destinaţie decît aceea de locuinţa dupã cum urmeazã:
- cheltuielile pentru plata energiei electrice consumate pentru funcţionarea instalaţiei de încãlzire centrala, potrivit prevederilor de la pct. 5;
- cheltuielile pentru plata energiei electrice consumate pentru funcţionarea instalaţiei de preparare a apei calde, potrivit prevederilor de la pct. 6;
- cheltuielile pentru plata energiei electrice consumate pentru funcţionarea hidrofoarelor de clãdire, potrivit prevederilor de la pct. 8;
- cheltuielile pentru plata energiei electrice consumate pentru funcţionarea crematoriului, potrivit prevederilor de la pct. 3;
- cheltuielile pentru plata energiei consumate pentru funcţionarea ascensorului (forta şi iluminat), potrivit prevederilor de la pct. 9.
d) In situaţia în care nu se pot separa prin mãsurare consumurile de energie electrica pentru funcţionarea fiecãrei instalaţii cu care sînt dotate clãdirile şi pentru iluminatul încãperilor în care acestea funcţioneazã, precum şi a pãrţilor de folosinţa comuna ale clãdirii, determinarea consumului se face pe baza baremelor stabilite potrivit normelor legale, dupã care cheltuielile aferente se repartizeazã pe deţinãtorii suprafeţelor locative potrivit prevederilor de la lit. a) - c), dupã caz.

5. Încãlzirea centrala
Cheltuielile efectuate cu furnizarea energiei termice prin centralele sau punctele termice din exploatarea unitãţilor de gospodãrie comunalã şi locativã sau a altor unitãţi socialiste, inclusiv cheltuielile indirecte şi beneficiul, se stabilesc dupã tarifele prevãzute de normele legale în vigoare pentru încãlzirea centrala. In cazul în care la centralele sau punctele termice sînt racordate mai multe clãdiri, suma totalã a cheltuielilor pentru încãlzirea tuturor clãdirilor se repartizeazã pe fiecare clãdire în parte proporţional cu suprafaţa echivalenta termica, determinata potrivit normelor legale, a tuturor corpurilor de încãlzire (radiatoare din fonta sau oţel, convectori, convectoradiatoare, conducte şi coloane neizolate etc.), aflate în dotarea acestora conform normelor şi normativelor tehnice de proiectare.
Cheltuielile pentru încãlzirea centrala asigurata prin centralele termice aflate în exploatarea asociaţiilor de locatari sau în exploatarea directa a locatarilor din clãdire cuprind: costul combustibilului (cãrbune, lichid, gaze etc.) la preţul stabilit potrivit normelor legale în vigoare, costul transportului acestuia pînã la locul de consum, cheltuielile efectuate cu îndepãrtarea reziduurilor, costul energiei electrice consumate pentru funcţionarea instalaţiilor de încãlzire centrala şi iluminatul încãperilor în care sînt amplasate acestea, costul echipamentului de uzura şi protecţie pentru fochiştii ce deservesc centralele termice, indemnizaţiile, respectiv retribuţiile acestora, inclusiv contribuţia pentru asigurãri sociale (C.A.S.), costul materialelor necesare pãstrãrii curãţeniei în centralele termice, costul apei pentru umplerea instalaţiei.
Cheltuielile prevãzute la alin. 1 şi 2 se repartizeazã dupã cum urmeazã:
a) In cazul clãdirilor cu destinaţie de locuinţa, pentru încãlzirea încãperilor folosite în exclusivitate, precum şi a celor aflate în folosinţa comuna (casa scãrii, culoare, spãlãtorii, uscãtorii, holuri etc.), cheltuielile se determina proporţional cu suprafaţa locuibilã stabilitã potrivit legii, indiferent dacã este dotatã sau nu cu sisteme proprii de încãlzire, precum şi cu suprafaţa dependinţelor dotate - prin construcţie sau amenajãri ulterioare, cu respectarea normelor şi normativelor tehnice de proiectare - cu sisteme proprii de încãlzire (radiatoare din fonta sau oţel, convectori, convectoradiatoare, conducte şi coloane neizolate etc.).
b) Atunci cînd unele apartamente sînt locuite, în comun, de mai mulţi deţinãtori, suma de plata ce revine fiecãruia din cota calculatã pe apartament se stabileşte proporţional cu suprafaţa locativã deţinuta în exclusivitate de fiecare în parte.
c) In cazul clãdirilor cu destinaţie mixtã, suma totalã a cheltuielilor pentru încãlzirea întregii clãdiri se defalca pe cele doua categorii de deţinãtori, proporţional cu suprafaţa echivalenta termica a corpurilor de încãlzire, determinata potrivit normelor legale, a radiatoarelor din fonta sau oţel, convectoradiatoarelor tip panou, convectorilor, corpurilor de încãlzire alcãtuite din ţevi netede (coloane şi conducte neizolate) etc., cu care sînt prevãzute suprafeţele locative deţinute în exclusivitate de cãtre aceştia; dupã aceasta defalcare, suma aferentã suprafeţelor cu destinaţie de locuinţa se împarte pe deţinãtorii acestora pe baza criteriului prevãzut la lit. a) şi b), dupã caz, iar suma aferentã suprafeţelor locative cu alta destinaţie decît aceea de locuinţa se repartizeazã proporţional cu suprafaţa echivalenta termica a corpurilor de încãlzire (mp. echivalent), cu care sînt dotate încãperile deţinute în exclusivitate de cãtre fiecare deţinãtor.
d) In cazul cînd deţinãtorii suprafeţelor locative cu alta destinaţie decît aceea de locuinţa folosesc împreunã cu deţinãtorii locuinţelor şi unele din spaţiile comune ale clãdirii, din suma totalã reprezentind cheltuielile de încãlzire a întregii clãdiri se deduc cheltuielile de încãlzire a suprafeţelor locative deţinute în exclusivitate de fiecare deţinãtor în parte, stabilite potrivit prevederilor de la lit. c); diferenţa, care reprezintã consumul aferent pãrţilor comune, se împarte între cele doua categorii de deţinãtori de suprafeţe locative proporţional cu suprafaţa echivalenta termica a corpurilor de încãlzire din dotarea suprafeţelor deţinute în exclusivitate de fiecare dintre aceştia şi în mãsura în care folosesc pãrţile comune. Dupã aceasta departajare suma aferentã suprafeţelor locative cu destinaţie de locuinţa se repartizeazã pe deţinãtorii acestora, proporţional cu suprafaţa locuibilã, indiferent dacã este sau nu dotatã cu sisteme proprii de încãlzire, precum şi a dependinţelor dotate prin construcţie sau amenajãri ulterioare cu sisteme proprii de încãlzire, iar suma aferentã suprafeţelor locative cu alta destinaţie decît aceea de locuinţa, pe deţinãtorii acestora, proporţional cu suprafaţa locativã deţinuta în exclusivitate de fiecare dintre aceştia.
e) In cazul în care suprafeţele locative cu alta destinaţie decît aceea de locuinţa sînt prevãzute cu sisteme speciale de încãlzire şi ventilaţie (aeroterme, instalaţii de condiţionare etc.), cota de defalcare iniţialã se va stabili, în funcţie de consum, de cãtre asociaţia locatarilor.
Pentru garajele dotate prin construcţie sau amenajãri ulterioare cu corpuri de încãlzire (radiatoare din fonta sau oţel, convectori, convectoradiatoare, conducte şi coloane neizolate etc.), în cazul în care este posibil, se poate proceda, cu respectarea normelor şi normativelor tehnice, precum şi cu acordul proprietarului şi proiectantului, la dezafectarea sau reducerea suprafeţei de radiaţie, cu condiţia de a nu se schimba echilibrul termic al construcţiilor în care sînt situate. Plata cheltuielilor de încãlzire centrala se face proporţional cu suprafaţa echivalenta termica a corpurilor de încãlzire din dotarea garajelor.

6. Prepararea apei calde
a) Cheltuielile pentru combustibilul necesar preparãrii apei calde pentru clãdirile cu destinaţie de locuinţa, în anotimpul cãlduros, cînd combustibilul este consumat numai pentru încãlzirea apei, se repartizeazã pe deţinãtorii suprafeţelor locative proporţional cu consumul de apa stabilit pentru fiecare din aceştia, potrivit prevederilor de la pct. 2.
In anotimpul friguros, cînd nu exista montate aparate separate pentru înregistrarea consumului de combustibil necesar preparãrii apei calde, cheltuielile pentru combustibil se stabilesc corespunzãtor mediei consumului din lunile iunie, iulie şi august şi se repartizeazã pe deţinãtorii suprafeţelor locative proporţional cu consumul de apa, potrivit prevederilor de la pct 2.
b) In clãdirile cu destinaţie mixtã, lipsite de aparate de înregistrat consumul de combustibil necesar preparãrii apei calde, acesta se stabileşte ca şi în cazul clãdirilor cu destinaţie de locuinţa, în funcţie de anotimp, iar repartizarea cheltuielilor între cele doua categorii de deţinãtori - locuinţe şi suprafeţe locative cu alta destinaţie decît aceea de locuinţa - se face proporţional cu consumul de apa al acestora.

7. Consumul de gaze
a) Cheltuielile aferente consumului de gaze la sobe, în cazul în care nu exista aparate de mãsurare a acestuia pentru fiecare apartament sau încãpere cu alta destinaţie decît aceea de locuinţa, inclusiv pãrţile de folosinţa comuna aferente acestora, se repartizeazã proporţional cu suprafaţa locuibilã sau suprafaţa necesarã din spaţiile cu alta destinaţie decît aceea de locuinţa, determinata potrivit legii, indiferent dacã suprafaţa respectiva este dotatã sau nu cu sisteme proprii de încãlzire cu gaze, precum şi cu suprafaţa dependinţelor care sînt dotate, prin construcţie sau amenajãri ulterioare, cu sisteme proprii de încãlzire cu gaze, deţinute în exclusivitate de persoane fizice sau juridice.
b) Cheltuielile aferente consumului de gaze pentru bucãtarii şi spãlãtorii, în cazul cînd nu exista aparate de mãsurare fiecare locuinţa, dar exista pe clãdire, se repartizeazã proporţional cu numãrul persoanelor în a cãror folosinţa se afla bucãtãriile şi spãlãtoriile respective.
c) In clãdirile în care consumul de gaze pentru bucãtarii şi spãlãtorii se înregistreazã prin acelaşi aparat care mãsoarã şi consumul aferent încãlzirii, se stabileşte consumul aferent bucãtãriilor şi spãlãtoriilor pe baza baremelor stabilite potrivit normelor legale, care se scade din consumul total pe clãdire, iar diferenţa se considera ca fiind aferentã încãlzirii.
d) In clãdirile cu destinaţie mixtã se defalca, în prealabil, cheltuielile pentru consumul la bucãtarii şi spãlãtorii, indiferent de deţinãtor, pe baza baremelor stabilite potrivit normelor legale, iar diferenţa reprezintã cheltuielile de încãlzire ce revin tuturor deţinãtorilor care locuiesc în clãdirile respective.
Defalcarea consumului, respectiv a cheltuielilor aferente încãlzirii, pe cele doua categorii de deţinãtori, se face potrivit criteriilor folosite la încãlzire, potrivit prevederilor pct. 5.
e) Dacã bucãtãriile şi spãlãtoriile sînt lipsite de instalaţii de încãlzire proprii, iar în sezonul rece încãlzirea se face prin intermediul instalaţiilor de preparare şi încãlzire a hranei, consumul aferent preparãrii şi încãlzirii hranei, precum şi spãlãtoriilor, se determina pe baza baremelor stabilite potrivit normelor legale şi se defalca pe deţinãtorii locuinţelor, proporţional cu numãrul persoanelor, iar diferenţa care rãmîne din totalul înregistrat reprezintã consumul, respectiv cheltuielile aferente încãlzirii, şi se repartizeazã potrivit criteriilor folosite la încãlzire, prevãzute la pct. 5.
f) La clãdirile cu destinaţie mixtã se defalca, în prealabil cheltuielile aferente încãlzirii şi preparãrii hranei, pe baza baremelor stabilite potrivit normelor legale; diferenţa reprezintã cheltuielile cu plata gazelor consumate pentru încãlzirea suprafeţei locative, indiferent de deţinãtori, şi se repartizeazã conform prevederilor de la lit. d).
g) In clãdirile cu destinaţie mixtã, lipsite de aparate de mãsurare a consumului de gaze pe apartamente, defalcarea cheltuielilor pentru bucãtarii şi spãlãtorii, între cele doua categorii de deţinãtori, se face pe baza baremelor stabilite potrivit normelor legale, dupã care repartizarea se face pentru locuinţe potrivit prevederilor de la lit. a)-f), iar pentru deţinãtorii suprafeţelor locative cu alta destinaţie decît aceea de locuinţa, pe baza baremelor stabilite potrivit normelor legale.
Prevederile de la lit. b)-f), referitoare la bucãtarii şi spãlãtorii, se aplica corespunzãtor şi în cazul cuptoarelor şi altor utilitãţi similare.

8. Hidrofoare
Cheltuielile aferente funcţionarii hidrofoarelor aflate în exploatarea asociaţiilor de locatari cuprind: costul energiei electrice consumate pentru funcţionarea instalaţiilor de pompare şi iluminatul încãperilor - în cazul cînd sînt amplasate în încãperi separate -, precum şi costul materialelor necesare pãstrãrii curãţeniei în încãperile în care sînt amplasate instalaţiile de pompare. Aceste cheltuieli se repartizeazã proporţional cu cheltuielile aferente consumului de apa, stabilite potrivit prevederilor de la pct. 2.

9. Ascensoare
a) Cheltuielile aferente energiei electrice consumate pentru funcţionarea ascensoarelor se repartizeazã proporţional cu numãrul persoanelor care locuiesc în clãdire.
b) In cazul utilizãrii unor ascensoare în comun cu deţinãtorii suprafeţelor cu alta destinaţie decît aceea de locuinţa sau cu deţinãtorii care prin natura activitãţii lor (croitori, cosmeticieni, coafori etc.) primesc la domiciliu şi alte persoane, cota-parte de cheltuieli pentru aceştia se stabileşte pe baza hotãrîrii comitetului asociaţiei locatarilor, prin luarea în calcul a persoanelor care folosesc spaţiile respective şi a 1-5 persoane în plus peste numãrul persoanelor pentru care se calculeazã în mod obişnuit cota de contribuţie la cheltuielile comune a deţinãtorului, în funcţie de volumul activitãţii respective.
c) Nu contribuie la plata cheltuielilor efectuate cu funcţionarea ascensorului (forta) cei care ocupa suprafeţe locative situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum şi etajul 1 din clãdirile fãrã mezanin, în afarã de cazul în care clãdirea respectiva are pãrţi şi instalaţii comune, situate la etajele superioare, cum ar fi bãi, spãlãtorii, uscãtorii etc., indiferent dacã sînt folosite sau nu.
In acest din urma caz, la defalcarea cheltuielilor pentru funcţionarea ascensorului (forta) se ia în calcul numai jumãtate din numãrul persoanelor care locuiesc în apartamentele situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum şi la etajul 1 din clãdirile fãrã mezanin.

10. Coşuri de fum
Cheltuielile pentru curatitul coşurilor de fum se repartizeazã pe deţinãtorii spaţiilor locative, persoane fizice sau juridice, proporţional cu numãrul sobelor şi al maşinilor de gãtit racordate la coşurile de fum ale clãdirii, din fiecare locuinţa sau spaţii cu alta destinaţie decît aceea de locuinţa.

11. Personalul
Cheltuielile pentru plata personalului încadrat în munca pe funcţiile şi în limitele sumelor prevãzute în Statutul privind organizarea şi funcţionarea asociaţiei locatarilor, aprobat prin <>Decretul nr. 387/1977 , se repartizeazã potrivit criteriilor prevãzute la pct. 1 lit. a) alin. 1 şi lit. b).
Cheltuielile pentru plata fochistilor de la centralele termice aflate în exploatarea asociaţiilor de locatari sau a locatarilor din clãdirile unde nu sînt constituite asociaţii ale locatarilor se repartizeazã, de regula, potrivit criteriilor prevãzute la pct. 5. In perioada anotimpului cãlduros, cînd activitatea se limiteazã, în principal, la prepararea apei calde, cheltuielile aferente lunilor calendaristice din acest anotimp se repartizeazã proporţional cu numãrul persoanelor din fiecare locuinţa.

12. Administrativ-gospodãreşti
a) Cheltuielile administrativ-gospodãreşti strict necesare desfãşurãrii activitãţii asociaţiilor de locatari se repartizeazã pe deţinãtori de locuinţe proporţional cu numãrul de persoane din fiecare locuinţa.
Cheltuielile pentru umplerea extinctoarelor de incendiu şi pentru deratizare, dezinsecţie şi dezinfecţie se repartizeazã proporţional cu suprafaţa locativã ocupatã în exclusivitate de fiecare deţinãtor, indiferent de destinaţia acesteia.
Cheltuielile prevãzute la alineatul precedent vor fi reduse la minimum, cu respectarea riguroasã a normelor stabilite, şi vor fi aprobate de adunarea generalã a asociaţiei locatarilor.
b) In cazul clãdirilor cu destinaţie mixtã, cheltuielile administrativ-gospodãreşti se defalca proporţional cu suprafaţa locativã deţinuta în exclusivitate de fiecare din cele doua categorii de deţinãtori; dupã aceea, sumele rezultate se repartizeazã pe deţinãtorii de locuinţe proporţional cu numãrul de persoane, iar cele care revin deţinãtorilor de spaţii cu alta destinaţie decît aceea de locuinţa, proporţional cu suprafaţa locativã deţinuta în exclusivitate de cãtre fiecare.
Acelaşi criteriu se aplica şi în cazul cînd din asociaţia locatarilor fac parte şi persoane juridice care deţin suprafeţe cu alta destinaţie decît aceea de locuinţa în clãdiri distincte (şcoala, complex comercial etc.).

13. Alte precizãri
a) Deţinãtorii suprafeţelor de locuit care primesc alte persoane în locuinţa lor sînt obligaţi sa contribuie şi pentru acestea la plata cheltuielilor comune, însã numai dacã durata primirii depãşeşte 15 zile (ziua considerindu-se 24 de ore neîntrerupte) în cadrul aceleiaşi luni calendaristice. Plata acestor cheltuieli se face pentru întreaga luna.
b) Deţinãtorii de locuinţe care, în condiţiile legii cazeaza turişti, direct sau prin unitãţile de turism, sînt obligaţi sa contribuie la plata cheltuielilor comune proporţional cu numãrul persoanelor cazate şi al zilelor de cazare.
c) Persoanele care lipsesc temporar din imobil una sau mai multe luni calendaristice şi care, pe timpul absentei, îşi pãstreazã, potrivit legii, dreptul de folosinţa asupra suprafeţei locative pe care o deţin, pot fi scutite, în lunile respective, numai de plata cheltuielilor aferente consumului de apa, taxei de canalizare, ridicãrii gunoaielor menajere, cu excepţia procurãrii recipienţilor de colectare a gunoaielor, vidanjarii, consumului de energie electrica pentru iluminatul pãrţilor comune, pentru funcţionarea instalaţiei de preparare a apei calde, pentru funcţionarea hidroforului, pentru funcţionarea crematoriului, plãţii energiei electrice consumate de ascensor, combustibilului necesar preparãrii apei calde şi consumului de gaze repartizat dupã numãrul de persoane.
Scutirea de plata cheltuielilor prevãzute la alineatul precedent se poate acorda numai la cererea scrisã adresatã de cei în cauza, din timp, comitetului asociaţiei locatarilor.
Perioadele prevãzute la lit. a) şi c) nu se cumuleazã de la o luna la alta şi nici nu se compenseazã între ele.
d) In înţelesul prezentelor norme, prin pãrţi şi instalaţii de folosinţa comuna se înţeleg încãperile şi instalaţiile care deservesc una sau mai multe clãdiri, cum sînt: centrala sau punctul termic de clãdire sau al unui ansamblu de clãdiri, casa scãrii, ascensorul, spãlãtoria, uscãtoria, culoarul, subsolul tehnic, nivelul tehnic, încãperea amenajatã pentru depozitarea gunoaielor, tubul colector şi spaţiile ce servesc crematoriul precum şi altele asemenea.
Pãrţile şi instalaţiile comune ale unei clãdiri se considera ca sînt în folosinţa persoanelor fizice de la data actului de preluare a locuinţei (proces-verbal de predare-primire a locuinţei închiriate, proces-verbal de recepţie a locuinţei proprietate personalã) ori de la data cînd au domiciliul stabilit în clãdire sau locuiesc ca flotanti la domiciliul deţinãtorului locuinţei pe o perioada care depãşeşte un numãr de 15 zile sau de la data deţinerii spaţiului locativ cu alta destinaţie aceea de locuinţa. De asemenea, pãrţile şi instalaţiile comune sînt şi în folosinţa persoanelor juridice care deţin un spaţiu locativ în clãdire şi numai dacã beneficiazã de serviciile asigurate prin pãrţile şi instalaţiile comune respective.
e) Deţinãtorii suprafeţelor locative care poseda aparate de mãsurat vor suporta cheltuielile corespunzãtoare consumurilor înscrise în aceste aparate.
In situaţiile în care, în afarã aparatului de înregistrare comun pentru mai multe clãdiri sau scãri, exista şi aparate proprii pentru fiecare clãdire, respectiv scara, şi se înregistreazã diferenţe în plus sau în minus între aparatul central şi cele proprii, acestea se vor repartiza pe fiecare clãdire sau scara proporţional cu consumurile înregistrate.
f) In clãdirile în care sînt numai unitãţi socialiste, care deţin suprafeţe locative cu alta destinaţie decît aceea de locuinţa, la repartizarea cheltuielilor comune pe fiecare din ele se aplica în mod corespunzãtor criteriile prevãzute de prezentele norme.
g) Cheltuielile pentru lucrãrile ce revin chiriaşilor ca obligaţii legale se repartizeazã potrivit prezentelor norme şi în cazul proprietarilor care locuiesc în apartamentele proprietatea lor.

-------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016