Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARIRE Nr. 296 din 4 mai 1995  pentru modificarea   Hotaririi Guvernului nr. 288/1991 privind calificarea si recalificarea somerilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARIRE Nr. 296 din 4 mai 1995 pentru modificarea Hotaririi Guvernului nr. 288/1991 privind calificarea si recalificarea somerilor

EMITENT: GUVERNUL ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL NR. 91 din 15 mai 1995
HOTĂRÎRE Nr. 296 din 4 mai 1995
pentru modificarea <>Hotãrîrii Guvernului nr. 288/1991 privind calificarea şi recalificarea şomerilor
EMITENT: GUVERNUL ROMÂNIEI
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL NR. 91 din 15 mai 1995
Guvernul României hotãrãşte:
ART. 1
<>Hotãrîrea Guvernului nr. 288/1991 privind calificarea şi recalificarea şomerilor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 104 din 15 mai 1991, astfel cum a fost modificatã prin Hotãrîrea Guvernului nr. 171/1994, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 110 din 29 aprilie 1994, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Titlul hotãrîrii va avea urmãtorul cuprins:
"HOTĂRÎRE
privind calificarea, recalificarea şi perfecţionarea pregãtirii profesionale a şomerilor"
2. Capitolul 1 va avea urmãtorul titlu:
"CAP. 1
Organizarea şi desfãşurarea cursurilor de calificare, recalificare şi perfecţionare a pregãtirii profesionale a şomerilor"
3. Articolul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"ART. 1 - (1) Activitatea de calificare, recalificare şi perfecţionare a pregãtirii profesionale a şomerilor are ca obiectiv, potrivit Legii nr. 1/1991 privind protecţia socialã a şomerilor şi reintegrarea lor profesionalã, perfecţionarea formelor de protecţie socialã a persoanelor neocupate, mãrirea sanselor acestora de reintegrare profesionalã.
(2) Calificarea, recalificarea şi perfecţionarea pregãtirii profesionale a şomerilor se organizeazã de cãtre direcţiile de munca şi protecţie socialã, dupã cum urmeazã:
a) prin centrele proprii de calificare, recalificare şi perfecţionare a şomerilor;
b) prin unitãţi de învãţãmînt organizate conform legii, pe baza de convenţie;
c) prin alte unitãţi - regii autonome, societãţi comerciale, alţi agenţi economici, de stat sau particulari, autorizaţi conform legii, pe baza de convenţie."
4. Articolul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"ART. 2 - Stabilirea meseriilor, specialitatilor, funcţiilor şi activitãţilor în care urmeazã a fi calificaţi, recalificati sau perfectionati somerii se va face pe baza documentãrii, analizelor şi studiilor de specialitate privind necesarul de moment şi de perspectiva de forta de munca în profil teritorial, precum şi la cererea expresã a agenţilor economici sau a şomerilor care doresc sa presteze o activitate autorizata."
5. Articolul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"ART. 3 - (1) Planurile şi programele de pregãtire pentru cursuri sau alte forme de pregãtire şi perfecţionare profesionalã a şomerilor se elaboreazã de cãtre unitãţile pregãtitoare menţionate la art. 1 sau de cãtre instituţii sau persoane fizice de specialitate şi se aproba de cãtre Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.
(2) Planurile şi programele de pregãtire pentru meseriile sau activitãţile complexe se elaboreazã de regula în sistem modular: modulul de baza (de calificare) şi modulele de completare (perfecţionare).
Meseriile sau activitãţile complexe pentru care se introduce sistemul modular de pregãtire se stabilesc de cãtre Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi Ministerul Învãţãmîntului."
6. Articolul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"ART. 4 - (1) Pregãtirea profesionalã a şomerilor poate avea o durata de pînã la 9 luni şi se stabileşte în mod diferenţiat, în raport cu complexitatea meseriei sau activitãţii respective, prin planurile şi programele de pregãtire.
În cazuri deosebite, ministrul muncii şi protecţiei sociale poate aproba, în baza unei documentaţii justificative, ca durata pregãtirii sa fie mai mare, fãrã a depãşi 24 de luni.
(2) Pentru recalificarea unor persoane în meserii, profesii sau activitãţi pentru care acestea au deja unele cunoştinţe şi deprinderi practice, durata programelor de pregãtire poate fi redusã, de cãtre organizatori, pînã la jumãtate din durata unui curs de acelaşi profil.
(3) Pregãtirea profesionalã a şomerilor se poate face atît în perioada ajutorului de şomaj sau a ajutorului de integrare profesionalã, cît şi în perioada primirii alocaţiei de sprijin. Pregãtirea începutã în perioada primirii ajutorului de şomaj sau a ajutorului de integrare profesionalã poate fi continuatã în perioada primirii alocaţiei de sprijin, fãrã a putea depãşi termenul acordãrii acesteia."
7. Articolul 5 alineatele (1) şi (2) vor avea urmãtorul cuprins:
"ART. 5 - (1) Obligaţia de a urma o forma de pregãtire profesionalã o au persoanele beneficiare de ajutoare de şomaj sau de integrare profesionalã stabilite de cãtre direcţia de munca şi protecţie socialã în vederea reintegrarii lor în munca sau prestãrii unei activitãţi autorizate.
(2) La formele de pregãtire profesionalã organizate în condiţiile prezentei hotãrîri sînt admise persoanele apte de munca pentru meseria, profesia sau activitatea respectiva, care au studiile corespunzãtoare şi au fost selectate şi orientate profesional.
Pentru unele meserii sau activitãţi mai simple, care nu necesita pregãtire teoreticã, pot fi admise la cursuri şi persoane care nu au absolvit învãţãmîntul obligatoriu, dar poseda cunoştinţe minime necesare însuşirii meseriei sau activitãţii respective, verificate printr-un test de cunoştinţe."
8. Articolul 6 alineatele (1) şi (2) vor avea urmãtorul cuprins:
"ART. 6 - (1) Persoanele care primesc ajutor de şomaj, ajutor de integrare profesionalã sau alocatie de sprijin, admise la cursurile de calificare, recalificare sau alte forme de pregãtire profesionalã, sînt obligate sa încheie un angajament cu direcţia de munca şi protecţie socialã, care, în cazul nerespectãrii de cãtre titular a obligaţiilor asumate, constituie titlu executoriu, potrivit legii.
(2) Pentru persoanele care primesc ajutor de şomaj, ajutor de integrare profesionalã sau alocatie de sprijin, admise la pregãtire profesionalã ca urmare a cererii agenţilor economici prevãzuţi la art. 2, direcţiile de munca şi protecţie socialã vor încheia cu aceştia convenţii privind încadrarea în munca."
Alineatele (3) şi (4) ale articolului 6 se abroga.
9. Articolul 7 alineatele (1) şi (2) vor avea urmãtorul cuprins:
"ART. 7 - (1) Calificarea, recalificarea, perfecţionarea sau alte forme de pregãtire profesionalã cuprind pregãtirea teoreticã şi instruirea practica sau numai instruirea practica sau numai pregãtirea teoreticã, dupã caz.
(2) Pregãtirea teoreticã se asigura, dupã caz, la sediul centrelor de calificare, recalificare şi perfecţionare a şomerilor sau la unitãţile prevãzute la art. 1 alin. (2) lit. b) şi c); programul de pregãtire teoreticã se poate organiza, în funcţie de condiţii, în 1-2 zile pe saptamina, comasat, sau în 2-3 cicluri."
10. Articolul 9 va avea doua alineate cu urmãtorul cuprins:
"ART. 9 - (1) Persoanelor care au absolvit cursuri de calificare, recalificare sau perfecţionare, organizate conform prezentei hotãrîri, li se elibereazã de cãtre centrele de calificare, recalificare şi perfecţionare a şomerilor sau, cînd nu exista centre, de cãtre direcţiile teritoriale de munca şi protecţie socialã, certificat de absolvire, care le conferã dreptul sa practice ocupaţia, meseria sau specializarea în care au fost pregatiti prin aceste forme.
(2) Sistemul de organizare, desfãşurare şi absolvire a cursurilor de calificare, recalificare, perfecţionare şi a altor forme de pregãtire profesionalã pentru someri se va reglementa prin norme metodologice aprobate de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale."
11. Articolul 10 va avea urmãtorul cuprins:
"ART. 10 - Persoana care primeşte ajutor de şomaj, ajutor de integrare profesionalã sau alocatie de sprijin, cuprinsã la diferite forme de pregãtire profesionalã, are, potrivit legii, urmãtoarele drepturi şi obligaţii:
A. Drepturi:
a) sa primeascã ajutorul de şomaj, ajutorul de integrare profesionalã sau alocaţia de sprijin pe toatã durata cît se afla în pregãtire şi, în continuare, pînã la data repartizãrii în munca ori a începerii unei activitãţi autorizate, fãrã a depãşi termenele prevãzute de lege;
b) sa beneficieze de drepturile de asigurãri sociale, inclusiv pensie de invaliditate, alocatie pentru copii şi asistenta medicalã gratuita, stabilite de lege pentru persoanele încadrate în munca, pe toatã perioada prevãzutã la lit. a);
c) sa beneficieze gratuit de rechizite şi materiale de instruire şi sa primeascã în folosinta manuale;
d) sa beneficieze, conform legii, de haine şi echipament de protecţie pe timpul instruirii practice;
e) sa primeascã, în funcţie de rezultatele obţinute, o indemnizaţie de pînã la 10% din valoarea operaţiunilor sau lucrãrilor efectuate pe timpul instruirii practice; sumele aferente se stabilesc de unitãţile în care se desfãşoarã instruirea practica;
f) sa primeascã cazare gratuita în cãmine şi masa contra cost în aceleaşi condiţii ca şi personalul angajat, în cazul în care nu poate efectua transportul zilnic sau locuieşte la o distanta mai mare de 50 km de unitatea de pregãtire; în situaţia în care nu se poate asigura cazarea în cãmine, unitatea la care urmeazã a fi repartizata persoana care beneficiazã de ajutor de şomaj va suporta cheltuiala de cazare la nivel de hotel de 2 stele;
g) sa primeascã abonament gratuit pe mijloacele de transport feroviar şi auto, dacã distanta de la domiciliu pînã la unitatea de pregãtire aflatã în alta localitate depãşeşte 5 km, precum şi abonament gratuit pe maximum doua trasee de transport orasenesc în comun;
h) sa se retragã de la curs pentru a se încadra în munca sau pentru a începe o activitate autorizata, dovedite cu adeverinta de încadrare, respectiv autorizaţie de funcţionare sau dacã starea sãnãtãţii, doveditã cu acte medicale, nu permite continuarea cursului;
i) sa continue cursul început în perioada acordãrii ajutorului de şomaj sau a ajutorului de integrare profesionalã şi dupã expirarea perioadei, dacã nu are dreptul la alocatie de sprijin, fãrã a suporta cheltuielile de pregãtire, pînã la terminarea cursului.
B. Obligaţii:
a) sa respecte angajamentul încheiat cu direcţia de munca şi protecţie socialã, conform prevederilor art. 6;
b) sa frecventeze cursul conform orarului stabilit; absentele nemotivate se sancţioneazã de cãtre organizator prin diminuarea indemnizaţiei prevãzute la lit. A e), corespunzãtor numãrului de ore absentate; dacã numãrul absentelor nemotivate depãşeşte 10% din totalul orelor prevãzute în programa de pregãtire, cursantul va fi exmatriculat şi nu mai poate urma un alt curs gratuit;
c) sa respecte normele de protecţie a muncii şi disciplina muncii pe durata cursului;
d) sa restituie cheltuielile de şcolarizare, dacã dupã absolvire refuza fãrã motive temeinice repartizarea în munca."
12. Articolul 11 alineatele (1), (2), (3) şi (4) vor avea urmãtorul cuprins:
"ART. 11 - (1) Cheltuielile pentru activitatea de calificare, recalificare şi perfecţionare a persoanelor care primesc ajutor de şomaj, ajutor de integrare profesionalã sau alocatie de sprijin se suporta de cãtre direcţiile de munca şi protecţie socialã din Fondul pentru plata ajutorului de şomaj.
În aceste cheltuieli se includ taxa de participare la curs pentru fiecare persoana, cheltuielile prevãzute la alin. (3) al acestui articol, la art. 10 lit. A c), d), g), i), art. 17 alin. (2) şi art. 18 alin. (2) din prezenta hotãrîre.
(2) Taxa de participare la cursuri sau la alte forme de pregãtire profesionalã se stabileşte de cãtre centrele sau unitãţile în care acestea se desfãşoarã, împreunã cu direcţia teritorialã de munca şi protecţie socialã, şi cuprinde, în condiţiile legii, totalitatea cheltuielilor ocazionate de activitatea de calificare, recalificare sau perfecţionare: cheltuieli de personal, întreţinere şi gospodãrire, materiale şi prestãri de servicii cu caracter funcţional.
(3) Cheltuielile pentru editarea unor materiale tipãrite, a planurilor şi programelor de pregãtire, manuale, materiale didactice, publicitate prin presa, radio, televiziune, precum şi organizarea de cãtre Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi organele sale teritoriale a unor acţiuni de informare şi popularizare despre piata forţei de munca şi a pregãtirii profesionale se suporta din Fondul pentru plata ajutorului de şomaj.
(4) Pentru acoperirea cheltuielilor aferente pregãtirii profesionale a şomerilor, precum şi a celor prevãzute la alin. (3), se va aloca, în mod distinct, pînã la 20% din Fondul pentru plata ajutorului de şomaj. Mãrimea acestui fond, ce nu va putea fi folosit în alte scopuri, va fi stabilitã prin bugetul Fondului pentru plata ajutorului de şomaj, anexa la Legea bugetului asigurãrilor sociale de stat."
13. Articolul 12 va avea urmãtorul cuprins:
"ART. 12 - (1) Veniturile obţinute din prestaţiile efectuate de cãtre oficiile forţei de munca şi centrele de calificare, recalificare şi perfecţionare a şomerilor, precum şi din lucrãrile efectuate de cãtre cursanţi în perioada de pregãtire, din care s-au dedus indemnizaţiile care se plãtesc potrivit art. 10 lit. A e), vor fi vãrsate la Fondul pentru plata ajutorului de şomaj.
(2) Din veniturile realizate şi dobinda constituitã la Fondul pentru plata ajutorului de şomaj, oficiile forţei de munca şi centrele de calificare, recalificare şi perfecţionare a şomerilor vor putea utiliza, potrivit legii, o cota de pînã la 10% pentru: dezvoltarea bazei materiale, reparaţii la clãdiri şi alte mijloace fixe, dotarea cu mijloace fixe şi obiecte de inventar, precum şi cheltuieli de personal."
14. Articolul 13 va avea urmãtorul cuprins:
"ART. 13 - (1) Persoanele care nu sînt îndreptãţite sa primeascã ajutoarele prevãzute de Legea nr. 1/1991, republicatã, precum şi alte persoane care doresc sa se califice, sa se recalifice sau sa-şi perfecţioneze cunoştinţele profesionale, cu prioritate cele care doresc sa desfãşoare activitãţi autorizate, pot fi admise la cursuri în condiţiile art. 5 alin. (2).
(2) Taxa de participare la curs se stabileşte astfel încît sa se acopere cheltuielile ocazionate de instruirea persoanei care nu are calitatea de somer, plus un venit pentru unitatea organizatoare.
(3) Veniturile realizate din aceasta prestaţie de cãtre direcţiile de munca şi protecţie socialã şi centrele de calificare, recalificare şi perfecţionare a şomerilor se vor vãrsa la Fondul pentru plata ajutorului de şomaj, urmînd ca din acestea sa se utilizeze o cota de pînã la 10% conform prevederilor art. 12 din prezenta hotãrîre."
15 Capitolul 2 va avea urmãtorul titlu:
"CAP. 2
Înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea centrelor de calificare, recalificare şi perfecţionare a şomerilor"
16. Articolul 14 va avea urmãtorul cuprins:
"ART. 14 - (1) Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale înfiinţeazã centre de calificare, recalificare şi perfecţionare a şomerilor, care se organizeazã şi funcţioneazã în subordinea direcţiilor de munca şi protecţie socialã, ca instituţii publice de pregãtire şi perfecţionare profesionalã, finanţate din Fondul pentru plata ajutorului de şomaj, potrivit legii.
(2) Centrele de calificare, recalificare şi perfecţionare a şomerilor sînt instituţii publice cu personalitate juridicã.
(3) Din veniturile obţinute din prestaţiile realizate de cãtre centrele de calificare, recalificare şi perfecţionare a şomerilor, prevãzute la art. 12, art. 13 şi art. 15, pînã la 10% se va utiliza pentru dezvoltarea bazei materiale a acestor centre, pentru reparaţii de clãdiri, alte mijloace fixe din dotare, precum şi pentru cheltuieli de personal."
17. Articolul 15 va avea urmãtorul cuprins:
"ART. 15 - Centrele de calificare, recalificare şi perfecţionare a şomerilor au ca principal obiect de activitate:
a) organizarea de cursuri la sediul lor sau în alte unitãţi, pentru calificarea, recalificarea şi perfecţionarea pregãtirii profesionale a şomerilor, precum şi a persoanelor prevãzute la art. 13, la cererea lor sau a unitãţilor;
b) executarea, la cerere, a unor prestaţii privind asistenta metodologicã şi de specialitate pentru cursurile de calificare, recalificare sau perfecţionare a pregãtirii profesionale, care se desfãşoarã în unitãţi; executarea unor programe şi documentaţii de instruire, precum şi expuneri de teme, pentru aceste unitãţi;
c) participarea, la solicitarea direcţiilor de munca şi protecţie socialã şi a altor organisme, în regim de prestaţii, la elaborarea de studii şi prognoza privind evoluţia pieţei forţei de munca, pe meserii, profesii şi activitãţi, şi mutaţiile care se vor produce în conţinutul acestora."
18. Articolul 17 va avea urmãtorul cuprins:
"ART. 17 - (1) Consiliile judeţene, consiliile locale şi inspectoratele şcolare vor pune la dispoziţie spaţiile necesare organizãrii centrelor de calificare, recalificare şi perfecţionare a şomerilor. În acest scop, vor nominaliza şi vor comunica aceste spaţii Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, în vederea preluãrii lor în administrare, în condiţiile legii.
(2) În cazul cînd nu exista posibilitãţi de preluare a unor spaţii corespunzãtoare potrivit alin. (1), centrele de calificare, recalificare şi perfecţionare a şomerilor pot funcţiona şi în localuri închiriate."
19. Articolul 18 va avea urmãtorul cuprins:
"ART. 18 - (1) Finanţarea activitãţii centrelor de calificare, recalificare şi perfecţionare a şomerilor se face potrivit art. 24 lit. b) şi c) din Legea nr. 1/1991, republicatã, cît şi din donaţii şi sponsorizãri.
(2) La înfiinţarea centrelor de calificare, recalificare şi perfecţionare a şomerilor, cheltuielile pentru amenajarea spaţiilor, reparaţii capitale şi curente ale clãdirilor, dotãri cu mobilier şi echipamente necesare procesului didactic, plata personalului de supraveghere a lucrãrilor şi plata chiriei vor fi suportate din Fondul pentru plata ajutorului de şomaj, în condiţiile legii. Aceste cheltuieli vor fi prevãzute anual prin bugetul Fondului pentru plata ajutorului de şomaj, anexa la Legea bugetului asigurãrilor sociale de stat."
20. Articolul 19 va avea urmãtorul cuprins:
"ART. 19 - Personalul încadrat la centrele de calificare, recalificare şi perfecţionare a şomerilor va fi salarizat în conformitate cu prevederile Hotãrîrii Guvernului nr. 281/1993 cu privire la salarizarea personalului din unitãţile bugetare."
ART. 2
Sintagma "calificare şi recalificare" se va înlocui, în textele nemodificate din cuprinsul hotãrîrii, cu sintagma "calificare, recalificare şi perfecţionare". De asemenea, la sintagma "ajutor de şomaj" se va adauga, unde este cazul, "ajutor de integrare profesionalã" şi "alocatie de sprijin".
ART. 3
Prezenta hotãrîre intra în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicãrii ei în Monitorul Oficial al României.
ART. 4
<>Hotãrîrea Guvernului nr. 288/1991 privind calificarea şi recalificarea şomerilor, modificatã prin Hotãrîrea Guvernului nr. 171/1994, cu modificãrile şi completãrile din prezenta hotãrîre, se va republica în Monitorul Oficial al României.
PRIM-MINISTRU
NICOLAE VACAROIU
Contrasemneazã:
Ministru de stat, ministrul muncii şi protecţiei sociale,
Dan Mircea Popescu
Ministru de stat, ministrul finanţelor,
Florin Georgescu
Ministrul învãţãmîntului,
Liviu Maior
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016