Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARIRE Nr. 291 din 30 decembrie 1991 *** Republicata  pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea licitatiilor, prezentare a ofertelor si adjudecarea lucrarilor publice (modificata conform Hotaririi Guvernului nr. 750/92)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARIRE Nr. 291 din 30 decembrie 1991 *** Republicata pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea licitatiilor, prezentare a ofertelor si adjudecarea lucrarilor publice (modificata conform Hotaririi Guvernului nr. 750/92)

EMITENT: GUVERN
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL Nr. 339 DIN 30/12/92
*) Republicatã în temeiul <>art. III din Hotãrîrea Guvernului nr. 750 din 19 noiembrie 1992 .

Guvernul României hotãrãşte:

ART. 1
Execuţia lucrãrilor publice finanţate de la bugetul de stat, bugetele locale, din fondurile speciale constituite prin lege în afarã acestor bugete, precum şi din surse proprii şi credite bancare acordate regiilor autonome, se adjudeca pe baza de licitaţie publica.
ART. 2
Se aproba Regulamentul privind organizarea licitaţiilor, prezentarea ofertelor şi adjudecarea lucrãrilor publice, împreunã cu anexele nr. 1-7.
ART. 3
Asigurarea desfãşurãrii unei activitãţi unitare referitoare la licitaţiile pentru execuţia lucrãrilor publice, finanţate de la bugetul de stat, din fondurile speciale constituite în afarã acestuia, precum şi din surse proprii şi credite bancare acordate regiilor autonome aflate sub autonomia ministerelor, departamentelor şi instituţiilor centrale privind îndrumarea metodologicã, verificarea, aprobarea şi arbitrajul, se face de cãtre Ministerul lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului, prin Direcţia de licitaţii, constituitã în acest scop.
ART. 4
Activitatea de verificare, aprobare şi arbitraj al licitaţiilor pentru execuţia lucrãrilor publice finanţate de la bugetele locale, din fondurile speciale constituite în afarã acestora, precum şi din surse proprii şi credite bancare acordate regiilor autonome aflate sub autonomia consiliilor locale, judeţene şi a Consiliului Local al municipiului Bucureşti, se face de cãtre consiliile judeţene şi Consiliul Local al municipiului Bucureşti, prin oficiile de licitaţii constituite în acest scop.
ART. 5
Admiterea la finanţare a lucrãrilor prevãzute la art. 1 se face în baza contractului de realizare a lucrãrilor publice, încheiat de investitor cu ofertantul cîştigãtor al licitaţiei sau cu ofertantul cãruia i s-a dat avizul de încredinţare directa de cãtre Direcţia de licitaţii din Ministerul lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului sau oficiile de licitaţii ale consiliilor judeţene şi al Consiliului Local al municipiului Bucureşti.
ART. 6
Prezentul regulament se poate aplica de cãtre investitori şi în alte domenii ale economiei naţionale.
ART. 7
Constituie contravenţii şi se sancţioneazã urmãtoarele fapte, dacã nu sînt sãvîrşite în astfel de condiţii încît sa fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni:
a) furnizarea de informaţii privind valoarea sau de alta natura ofertanţilor sau altor persoane, în fazele de licitaţii, anterior adjudecãrii de cãtre persoanele implicate oficial, direct sau indirect, în organizarea şi verificarea licitaţiilor;
b) favorizarea unor ofertanţi în defavoarea altora, în scopul de a obţine avantaje personale de cãtre cei implicaţi oficial, direct sau indirect, în organizarea licitaţiilor;
c) obţinerea de profituri de cãtre investitori sau organizatori, prin vînzarea documentelor licitaţiilor la preţuri mai mari decît costul multiplicãrii acestor documente;
d) organizarea de licitaţii fãrã fonduri alocate în lei, precum şi, dupã caz, în valuta, necesare execuţiei lucrãrilor;
e) organizarea de licitaţii în scopul testarii preţurilor pieţei;
f) organizarea de licitaţii fãrã autorizaţiile, avizele, acordurile şi aprobãrile necesare anterior execuţiei lucrãrilor.
ART. 8
Contravenţiile de la art. 7 lit. a) şi b) se sancţioneazã cu amenda de la 3.000 la 6.000 lei, cele de la lit. c) cu amenda de la 5.000 la 8.000 lei, iar cele de la lit. d), e) şi f) cu amenda de la 7.000 la 10.000 lei.
Contravenţiile se constata, la sesizarea partii vãtãmate, de cãtre specialişti din cadrul Direcţiei de licitaţii din Ministerul lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului sau din oficiile de licitaţii din cadrul consiliilor judeţene şi Consiliului Local al municipiului Bucureşti, care, o data cu constatarea contravenţiei, aplica şi amenda.
Contravenţiilor prevãzute la <>art. 7 le sînt aplicabile prevederile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor.
ART. 9
Se abroga <>art. 30 din Hotãrîrea Guvernului nr. 1109/1990 .
ART. 10
Prezenta hotãrîre intra în vigoare la 30 de zile de la adoptare*).
--------------

*) Articolele 1, 3, 4, 5 şi 8 intra în vigoare la data publicãrii <>Hotãrîrii Guvernului nr. 750/1992 .


REGULAMENT
privind organizarea licitaţiilor, prezentarea ofertelor şi adjudecarea lucrãrilor publice

CUPRINS
Pagina
------
Cap. 1 - Dispoziţii generale .................... 4
Cap. 2 - Organizarea activitãţii de licitaţii ... 5
Cap. 3 - Forme de licitaţii ..................... 5-6
Cap. 4 - Publicitatea ........................... 6-7
Cap. 5 - Documentele licitaţiei ................. 7
Cap. 6 - Instrucţiuni pentru ofertanţi .......... 7-8
Cap. 7 - Condiţii de eligibilitate a ofertantului 8
Cap. 8 - Oferta ................................. 8-10
Cap. 9 - Deschiderea, examinarea şi clarificarea
ofertelor .............................. 10
Cap. 10 - Evaluarea şi compararea ofertelor ..... 10-11
Cap. 11 - Adjudecarea, informarea şi semnarea
contractelor .......................... 11-12
Cap. 12 - Anularea licitaţiei ................... 12
Cap. 13 - Garanţiile ............................ 12
Cap. 14 - Dispoziţii finale ..................... 12
Anexele nr. 1-7 ................................. 12-31

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1.1
Scopul regulamentului este de a crea cadrul organizatoric şi de a asigura metodologia unitarã de desfãşurare a licitaţiilor ofertelor şi de adjudecare a lucrãrilor publice, lucrãri a cãror acoperire financiarã se asigura integral sau în completare de la bugetul de stat, de la bugetele locale şi din fondurile speciale constituite prin lege în afarã acestor bugete, precum şi din surse proprii şi credite bancare acordate regiilor autonome.
ART. 1.2
Regulamentul se referã la:
- execuţie de lucrãri în construcţii de toate categoriile, inclusiv modernizãri, transformãri şi reparaţii;
- secţiuni sau pãrţi de lucrãri publice, definite distinct, ce se executa de ofertanţi specializaţi;
- livrãri şi montaje de utilaje şi echipamente tehnologice;
- prestãri de servicii care contribuie la realizarea construcţiilor.
ART. 1.3
Prezentul regulament poate fi utilizat şi în alte domenii ale economiei naţionale, la initiativa investitorilor.
ART. 1.4
Prin sistemul de licitare - ofertare - adjudecare se creeazã ofertanţilor potenţiali condiţii egale de contractare a lucrãrilor publice şi se asigura investitorilor posibilitatea de a alege ofertantul cel mai competitiv.
ART. 1.5
Prevederile prezentului regulament se aplica atît la licitaţiile cu participarea ofertanţilor interni, cît şi la licitaţiile cu participarea ofertanţilor externi.
ART. 1.6
Regulamentul este în concordanta cu prevederile reglementãrilor privind licitaţiile din alte tari şi regulamentele organismelor O.N.U.
ART. 1.7
Termenii utilizaţi în prezentul regulament sînt explicaţi în anexa nr. 1.

CAP. 2
Organizarea activitãţii de licitaţii

ART. 2.1
Pentru "lucrãrile publice" funcţia de îndrumare metodologicã, verificare, aprobare şi de arbitraj al activitãţii de licitaţii revine Ministerului lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului.
ART. 2.2
În cadrul Ministerului lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului funcţioneazã Direcţia de licitaţii, cu atribuţii pentru desfãşurarea licitaţiilor lucrãrilor publice.
ART. 2.3
În cadrul consiliilor judeţene şi al Consiliului Local al municipiului Bucureşti funcţioneazã oficii de licitaţii, cu atribuţii de verificare, aprobare şi arbitraj pentru desfãşurarea activitãţii de licitaţii ale lucrãrilor publice.
ART. 2.4
Investitorii lucrãrilor publice finanţate de la bugetul de stat, de la bugetele locale, din fondurile speciale constituite prin lege în afarã acestor bugete, precum şi din surse proprii şi credite bancare acordate regiilor autonome sînt ordonatorii de credite, desemnaţi anual. Ordonatorii principali, secundari sau terţiari de credite, în calitate de investitori, au obligaţia de a respecta prevederile prezentului regulament.
ART. 2.5
Direcţia de licitaţii din cadrul Ministerului lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului are urmãtoarele atribuţii:
a) elaboreazã norme, prescripţii şi reglementãri pentru conţinutul proiectelor şi al documentelor licitaţiilor; conţinutul ofertelor; organizarea, desfãşurarea şi adjudecarea licitaţiilor; contractarea lucrãrilor;
b) îndeplineşte funcţia de verificator pentru toate licitaţiile organizate de investitor, în care scop: controleazã şi verifica respectarea regulilor de desfãşurare a licitaţiilor; aproba adjudecarea licitaţiilor;
c) soluţioneazã contestaţii privind activitatea de licitaţii, inclusiv adjudecarea lucrãrilor publice organizate de investitori;
d) desemneazã, la solicitarea investitorilor, reprezentanţii Ministerului lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului în comisiile pentru licitaţii;
e) tine evidenta activitãţii de licitaţii pentru lucrãrile publice, informaţii la zi privind listele de lucrãri publice pe titluri, investitori şi finanţatori, stadiul derulãrii licitaţiilor, adjudecarea şi date sintetice privind ofertele cistigatoare;
f) indruma activitatea de informare privind pregãtirea şi organizarea licitaţiilor, obiectul acestora, organizatorii, termenele, precum şi alte informaţii referitoare la licitaţii;
g) pentru lucrãrile publice de importanta deosebita şi de interes naţional îndeplineşte ea însãşi funcţia de organizator al licitaţiilor la care Ministerul lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului se constituie investitor;
h) numeşte comisiile pentru licitaţii ale lucrãrilor publice la care Ministerul lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului se constituie investitor;
i) stabileşte şi aplica sancţiuni investitorilor, organizatorilor sau persoanelor care s-au fãcut vinovate de abaterile prevãzute la <>art. 7 din Hotãrîrea Guvernului nr. 291/20 aprilie 1991 .
ART. 2.6
Direcţia de licitaţii se numeşte prin ordin al ministrului lucrãrilor publice şi amenajãrii teritoriului şi va fi formatã din specialişti angajaţi ai Ministerului lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului.
ART. 2.7
Pentru desfãşurarea licitaţiilor lucrãrilor publice, în mod similar art. 2.6., se organizeazã şi funcţioneazã oficii de licitaţii în cadrul consiliilor judeţene şi al Consiliului Local al municipiului Bucureşti, cu atribuţii conform art. 2.5. lit. b)-i).
ART. 2.8
Pentru derularea corespunzãtoare a activitãţii de licitaţii, investitorul lucrãrii publice numeşte, pentru fiecare lucrare în parte, comisia pentru licitaţii şi organizatorul licitaţiei.
ART. 2.9
Comisia pentru licitaţii rãspunde de activitatea de deschidere, examinare, clarificare, evaluare şi adjudecare a ofertelor, pentru licitaţia publica pentru care a fost înfiinţatã, de respectarea procedurii desfãşurãrii acesteia, în conformitate cu prevederile prezentului regulament şi în conformitate cu prescripţiile şi reglementãrile transmise de Direcţia de licitaţii din cadrul Ministerului lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului.
ART. 2.10
Comisia pentru licitaţii se compune din:
- preşedintele comisiei, care, de regula, este un specialist al investitorului;
- reprezentantul Ministerului Finanţelor;
- reprezentantul organizatorului;
- membrii comisiei, care vor fi specialişti cu experienta profesionalã în domeniul lucrãrii publice supuse licitaţiei şi cu probitate morala.
ART. 2.11
Numãrul minim de specialişti care alcãtuiesc comisia pentru licitaţii trebuie sa fie 5 (cinci).
ART. 2.12
Pentru lucrãri complexe, oficiile de licitaţii pot desemna specialişti din domeniul lucrãrilor publice, care sa participe la lucrãrile comisiei pentru licitaţii, ca membri în comisie sau ca observatori.
ART. 2.13
Onorariile participanţilor la lucrãrile comisiei pentru licitaţii (membri, invitaţi etc.), care nu sînt angajaţi permanenţi ai investitorului, se suporta de cãtre investitor.
ART. 2.14
Organizatorul licitaţiei rãspunde de pregãtirea şi desfãşurarea licitaţiei. Organizatorul licitaţiei poate fi însuşi investitorul sau un agent economic de specialitate, angajat de investitor.
ART. 2.15
Organizatorul licitaţiei are obligaţia sa transmitã într-un exemplar, fãrã intirziere, Direcţiei de licitaţii din cadrul Ministerului lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului sau oficiilor de licitaţii ale consiliilor judeţene şi al Consiliului Local al municipiului Bucureşti anunţul publicitar, invitaţiile de participare la licitaţie, documentele licitaţiei şi raportul de adjudecare.
De asemenea, are obligaţia sa informeze telegrafic, prin telex, telefax etc., oficiul de licitaţii asupra principalelor faze de desfãşurare a licitaţiei.
ART. 2.16
Verificatorul licitaţiei se numeşte pentru fiecare lucrare în parte şi se compune din minimum 3 (trei) specialişti. Aceşti specialişti nu pot fi implicaţi în nici o alta activitate de licitaţie.

CAP. 3
Forme de licitaţii

ART. 3.1
Organizatorii licitaţiilor, în funcţie de valoarea şi complexitatea lucrãrilor publice, pot folosi una din urmãtoarele proceduri:
- licitaţii publice deschise fãrã precalificare;
- licitaţii publice deschise cu precalificare;
- licitaţii publice restrînse;
- încredinţarea directa.
ART. 3.2
Licitaţia publica deschisã fãrã precalificare se organizeazã într-o singura etapa, pentru lucrãri publice la care pot participa, în numãr nelimitat, furnizori sau antreprenori interni sau externi şi care îndeplinesc condiţiile din documentele licitaţiei impuse de organizatori.
ART. 3.3
Licitaţia publica deschisã cu precalificare este licitaţia organizatã în doua etape distincte: în prima etapa participa toţi ofertanţii interesaţi şi care rãspund invitatiei de precalificare, iar în a doua etapa participa numai ofertanţii selecţionaţi de organizatori pe baza competitivitatii prezentate.
Aceasta procedura se aplica pentru lucrãrile publice complexe, la care investitorul doreşte sa selecţioneze în prealabil ofertanţii competenţi şi potenţiali, în care caz scopul primei etape este întocmirea listei ofertanţilor calificaţi.
ART. 3.4
Licitaţia publica restrînsa se aplica atunci cînd:
- lucrarea publica, datoritã specificului acesteia, poate fi executatã, de regula, de un numãr restrîns de furnizori sau antreprenori;
- a existat o licitaţie publica anterioarã, nefinalizatã prin încheierea unui contract;
- apar motive de urgenta de pãstrare a secretului etc.
Anunţarea licitaţiei se face prin invitaţii adresate direct furnizorilor sau antreprenorilor, selecţionaţi de investitori la aprecierea lor.
Numãrul minim de participanţi la licitaţia publica restrînsa trebuie sa fie 3 (trei).
ART. 3.5
Încredinţarea directa a execuţiei lucrãrilor publice se realizeazã pe baza unei singure cereri de oferta, adresatã unui singur furnizor sau antreprenor.
Încredinţarea directa se practica numai cu titlu de excepţie şi cu avizul Direcţiei de licitaţii din Ministerul lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului, respectiv al oficiilor de licitaţii ale consiliilor judeţene şi al Consiliului Local al municipiului Bucureşti, atunci cînd un anumit furnizor sau antreprenor este singurul în mãsura sa satisfacã cerinţele investitorului.
Sînt admise astfel de proceduri în urmãtoarele cazuri:
- încredinţãri directe, stabilite la nivel naţional, ca urmare a unor relaţii internaţionale şi acorduri între guverne;
- lucrãri artistice speciale şi lucrãri sub protecţia dreptului de autor;
- lucrãri care nu pot fi realizate decît de furnizorul sau antreprenorul iniţial al lucrãrii;
- în cazul unei licitaţii publice deschise, anterioare, nu s-au depus oferte corespunzãtoare şi suficiente;
- cauza de forta majorã (calamitati naturale, conflagraţii etc.), care face imposibila aplicarea procedurii de licitaţie publica;
- lucrãri de mica importanta şi cu durate scurte de realizare (de pînã la 3 luni).

CAP. 4
Publicitatea

Organizatorul licitaţiei, în funcţie de importanta lucrãrii şi de interesele investitorului, face anunţuri publicitare pentru licitaţiile lucrãrilor publice în presa interna şi, dupã caz, în presa internationala.
Anunţurile publicitare se fac cu minimum 30 de zile înainte de data depunerii ofertei.
ART. 4.1
Anunţul în presa interna şi internationala.
Publicarea anunţurilor referitoare la licitaţii se face prin cel puţin 3 anunţuri şi va fi asigurata prin publicarea într-un cotidian de larga circulaţie şi, dupã caz, în publicaţiile de specialitate: Monitorul construcţiilor, Buletinul asociaţiei romane a antreprenorilor de construcţii ARACO şi altele.
În situaţia în care se urmãreşte şi atragerea ofertanţilor strãini, licitaţia va fi cu participare internationala, în care caz publicarea anunţului de licitaţie se face şi în cel puţin un cotidian de larga circulaţie internationala şi, dupã caz, într-o publicaţie internationala de specialitate.
În cazul finanţãrii lucrãrilor publice de cãtre organisme internaţionale bancare sau alţi finanţatori externi, precum şi în cazul cofinanţãrii, publicarea anunţului de licitaţie se va face şi în conformitate cu instrucţiunile finanţatorului.
Conţinutul minim al anunţului licitaţiei este:
- numele investitorului şi al organizatorului licitaţiei şi adresele acestora;
- condiţii de participare;
- locul de unde se pot obţine documentele licitaţiei şi alte informaţii;
- obiectul licitaţiei şi descrierea sinteticã a lucrãrii publice;
- data şi ora limita a depunerii ofertelor, adresa de depunere a acestora, precum şi data, ora şi locul deschiderii ofertelor.
Dupã caz, anunţul licitaţiei poate fi completat cu:
- denumirea ordonatorului de credite sau a finanţatorului;
- forma şi cuantumul garanţiilor solicitate;
- forma de plata şi modul de obţinere a documentelor licitaţiei.
ART. 4.2
Informarea prealabilã se face în mod similar cu dispoziţiile art. 4.1., de cãtre organizatorul licitaţiei, prin preaviz de licitaţie în presa, în cazul unei lucrãri publice complexe, care impune o informare anterioarã anunţului publicitar privitoare la viitoarea licitaţie, o vizitare prealabilã a amplasamentului etc., cu scopul de a obţine un nivel competitiv ridicat al ofertelor.
Preavizul de licitaţie poate sa conţinã:
- numele şi adresele investitorului şi organizatorului licitaţiei publice;
- descrierea succintã a obiectului licitaţiei publice;
- ordonatorul de credite sau finantatorul şi, eventual, valoarea creditului;
- localizarea amplasamentului şi modul în care acesta poate fi vizitat;
- data anunţului publicitar.
Informarea prealabilã, prin acţiunile care decurg din aceasta, nu constituie nici o obligaţie între pãrţi, ofertanţii fiind înregistraţi pe lista ofertanţilor posibili numai dupã înscrierea pentru participare, în conformitate cu anunţul publicitar al licitaţiei.
ART. 4.3
Publicarea anunţului pentru forma de licitaţie publica deschisã cu precalificare se face în mod similar anunţului descris la art. 4. 1., cu precizarea suplimentarã ca se organizeazã precalificarea ofertanţilor.
În vederea precalificarii, organizatorul licitaţiei transmite gratuit ofertanţilor, prin posta sau prin ridicare directa de la sediul organizatorului, informaţii tehnice şi economice privind viitoarea licitaţie, precum şi instrucţiuni de prezentare a documentelor de precalificare.
De regula, documentele de precalificare constau în: informaţii privind dotarea tehnico-economicã şi de personal, calificarea personalului, performanţe anterioare, lista lucrãrilor executate anterior din domeniul lucrãrilor care fac obiectul ofertei, atestate privind situaţia financiarã, certificate de buna execuţie, scrisori de recomandare.
Dupã primirea documentelor de precalificare de la ofertanţi, în prima etapa, organizatorul le studiazã, compara performanţele acestora şi întocmeşte lista ofertanţilor calificaţi.
Organizatorul are obligaţia de a comunica tuturor ofertanţilor participanţi, în scris, rezultatul precalificarii.
Numãrul minim de ofertanţi calificaţi trebuie sa fie 3 (trei).
ART. 4.4
Invitaţiile de participare la licitaţie publica restrînsa se fac de cãtre investitor sau organizatorul licitaţiei, atunci cînd:
- exista un numãr limitat de ofertanţi specializaţi;
- este necesarã o selecţionare a ofertanţilor dintre furnizori sau antreprenori de specialitate, legatã de interesele investitorului în realizarea calitativã a lucrãrii publice.
Invitaţiile de participare la licitaţia publica restrînsa se transmit numai unor anumiti ofertanţi, selecţionaţi de investitor.
Ofertanţii care primesc invitaţia de participare la licitaţie, dacã doresc sa participe, transmit prin telex organizatorului cererea de includere pe lista ofertanţilor potenţiali. Ofertanţii care nu primesc invitaţii nu pot sa participe la licitaţia publica restrînsa.
Documentele licitaţiei se pun la dispoziţie, contra cost, numai ofertanţilor care au transmis organizatorului cererea de includere pe lista ofertanţilor potenţiali.

CAP. 5
Documentele licitaţiei

ART. 5.1
În vederea efectuãrii unei licitaţii de lucrare publica, investitorul are obligaţia sa elaboreze documentele licitaţiei, care se pun la dispoziţia ofertanţilor pentru întocmirea ofertelor.
ART. 5.2
Documentele licitaţiei pot fi elaborate şi de cãtre organizator sau alt agent economic de specialitate (consultant, proiectant etc.), angajat de investitor în acest scop.
ART. 5.3
Documentele licitaţiei sînt:
- anunţul publicitar şi/sau invitaţia de participare la licitaţie;
- instrucţiunile pentru ofertanţi (conform cap. 6);
- formularele de oferta (conform anexelor nr. 3 a şi 3 b);
- formularul de contract (conform anexei nr. 4);
- condiţii generale de contractare;
- condiţii speciale de contractare;
- caietul de sarcini (specificaţiile tehnice cu caracter general şi special);
- probe, încercãri şi standarde ce trebuie respectate;
- listele de cantitãţi de lucrãri (specificaţii cantitative), conform anexei nr. 5;
- listele de utilaje şi echipamente (specificaţii cantitative), conform anexei nr. 6;
- proiectul tehnic sau piesele scrise şi desenate, selecţionate în scopul licitaţiei;
- graficul general de realizare a lucrãrii publice, prestãri, livrãri, recepţii;
- instrucţiuni privind modul de prezentare a garanţiilor şi valoarea acestora;
- alte condiţii sau prescripţii de elaborare şi de prezentare a ofertelor, pe care investitorul sau organizatorul le considera necesare (date cu privire la starea terenului, a drumurilor, a situaţiei hidrologice, a reţelelor sub şi supraterane, alte particularitãţi ale amplasamentului etc.).
ART. 5.4
Documentele licitaţiei se pun la dispoziţia ofertanţilor, contra cost, de cãtre organizator. Preţul de vînzare al documentelor licitaţiei nu poate depãşi costul multiplicãrii acestora.
ART. 5.5
Modificarea conţinutului documentelor licitaţiei, dupã vînzarea lor, poate fi facuta numai de cãtre investitor şi numai în situaţii deosebite şi cu aprobarea verificatorului.
ART. 5.6
Notificarea modificãrii documentelor licitaţiei se face de cãtre organizator cu minimum 30 de zile înainte de termenul de depunere a ofertelor şi obligatoriu tuturor ofertanţilor care au cumpãrat documentele licitaţiei.
ART. 5.7
În cazul în care, ca urmare a modificãrii documentelor licitaţiei, este necesar sa se prelungeascã termenul de depunere a ofertelor, noul termen se va comunica de cãtre organizator tuturor ofertanţilor, o data cu notificarea modificãrii, pe baza aprobãrii prealabile a investitorului.

CAP. 6
Instrucţiuni pentru ofertanţi

ART. 6.1
Instrucţiunile pentru ofertanţi fac parte din documentele licitaţiei şi cuprind date şi informaţii asupra organizãrii şi desfãşurãrii licitaţiei, precum şi precizãri asupra modului de întocmire şi prezentare a ofertei.
ART. 6.2
Aceste instrucţiuni au caracter obligatoriu, iar nerespectarea lor de cãtre ofertanţi atrage dupã sine descalificarea automatã a ofertei.
ART. 6.3
Instrucţiunile pentru ofertanţi cuprind:
- lista (borderoul) documentelor licitaţiei;
- descrierea obiectului licitaţiei;
- criteriile de eligibilitate pentru ofertanţi (conform cap. 7);
- precizãri privind prezentarea autorizaţiilor de funcţionare, înregistrãri, taxe, asigurãri etc.;
- specificaţii referitoare la modul de prezentare a ofertei tehnice, ofertei comerciale şi de transmitere şi depunere a acestora;
- precizãri referitoare la modul de prezentare a valorii ofertei (total şi/sau parţial), exprimat în lei şi/sau în valuta indicatã de investitor;
- instrucţiuni privind forma de prezentare a garanţiei de participare la licitaţie şi a garanţiei de buna execuţie, precum şi valorile acestora;
- precizãri privind modul de completare şi semnare a contractului şi eventualele negocieri ale clauzelor contractuale;
- graficul general de realizare a lucrãrii publice, recepţii, termenul de garanţie a lucrãrilor;
- precizãri privind prezentarea ofertei pe secţiuni, pe capitole sau categorii de lucrãri. În cazul licitaţiei internaţionale, atunci cînd unele din documentele licitaţiei sînt redactate în mai multe limbi, se va preciza în mod explicit ca limba romana va avea prioritate;
- termenul de închidere a depunerii ofertelor (data şi ora limita de primire a ofertelor);
- adresa de depunere a ofertelor şi modul de înregistrare a depunerii;
- condiţii privind retragerea ofertei, penalizãri;
- perioada de valabilitate a ofertei;
- semnãturile şi parafele necesare pe documentele ofertei;
- precizãri privind procedura de deschidere a ofertelor, ziua, ora, locul şi condiţiile de reprezentare;
- informaţii privind examinarea, selectarea, compararea şi adjudecarea ofertelor, tehnica de calcul şi punctajul sau coeficienţii ce vor fi folosiţi la evaluarea şi departajarea ofertelor;
- precizãri privind aplicarea, dupã caz, a tratamentului preferenţial ofertanţilor interni în competiţie cu ofertanţii externi şi marjele de acordare a acestuia;
- menţionarea dreptului organizatorului de a accepta sau de a respinge orice oferta sau toate ofertele în situaţiile în care condiţiile tehnice şi/sau economice prezentate de ofertanţi sînt inacceptabile pentru investitor;
- menţionarea dreptului investitorului de a modifica unele termene, livrãri sau lucrãri, şi în ce condiţii;
- precizarea modului de notificare a organizatorului cãtre ofertant privind adjudecarea licitaţiei;
- alte informaţii şi precizãri pe care investitorul şi organizatorul le considera necesare.

CAP. 7
Condiţii de eligibilitate a ofertantului

ART. 7.1
Ofertantul este admis sa participe la licitaţie în condiţiile în care este declarat eligibil de cãtre organizator.
ART. 7.2
Criteriile de stabilire a eligibilitãţii ofertanţilor sînt:
a) dotarea tehnica, dotarea cu personal şi puterea economicã;
b) calificarea personalului;
c) performanţele anterioare în domeniu;
d) situaţia financiarã cu maximum 30 de zile anterior datei de depunere a ofertei;
e) lipsa sanctionarilor penale sau contravenţiilor pentru sãvîrşirea urmãtoarelor fapte: gestiune frauduloasã, abuz de încredere, fals, înşelãciune, delapidare, mãrturie mincinoasã, dare sau luare de mitã sau alte abateri prevãzute de Legea nr. 11/1991 privind combaterea concurentei neloiale;
f) calitatea de agent economic autorizat şi înregistrat în domeniul lucrãrii publice supuse licitaţiei;
g) capacitatea şi resursele de executare a lucrãrii respective;
h) certificate de buna execuţie;
i) scrisori de recomandare;
j) naţionalitatea ofertantului.
ART. 7.3
În situaţii speciale (finanţare din surse externe, cofinantare etc.), finantatorii şi/sau investitorii pot impune şi alte condiţii de eligibilitate.
ART. 7.4
În vederea participãrii la licitaţie, este de datoria ofertanţilor sa se informeze dacã sînt eligibili sau nu.
ART. 7.5
Organizatorii licitaţiei, la solicitarea oricãrui ofertant, este obligat sa rãspundã asupra aprecierii dacã acesta este eligibil sau nu.
ART. 7.6
Ofertantul eligibil nu înseamnã şi ofertant calificat.
ART. 7.7
Investitorii şi organizatorii, pe rãspunderea lor, de la caz la caz, în funcţie de complexitatea lucrãrii publice, pot reduce criteriile de eligibilitate la minimum (art. 7.2 lit. a)-g).

CAP. 8
Oferta

ART. 8.1
Oferta reprezintã angajamentul ferm al ofertantului în conformitate cu documentele licitaţiei, este secreta şi se depune la organizator în vederea participãrii la licitaţie.
Oferta se întocmeşte de ofertant sau de cãtre alta societate comercialã de specialitate (de consultanţa, proiectare etc.) angajata de ofertant în acest scop, cu condiţia pãstrãrii caracterului secret al acesteia.
ART. 8.2
Modul de structurare a documentaţiei şi modul de prezentare a ofertei vor respecta întocmai prevederile din documentele licitaţiei (cap. 5).
ART. 8.3
Oferta trebuie sa fie ferma, sa aibã caracter definitiv şi obligatoriu asupra conţinutului documentaţiei ce o alcãtuieşte pe toatã perioada de valabilitate precizatã.
ART. 8.4
Oferta este supusã clauzelor juridice şi financiare înscrise în documentele ce o alcãtuiesc.
ART. 8.5
Organizatorul licitaţiei are dreptul de a descalifica orice ofertant care nu îndeplineşte prin oferta prezentatã una sau mai multe cerinţe din documentele licitaţiei, din instrucţiunile pentru ofertanţi şi condiţiile de eligibilitate.
ART. 8.6
Depunerea ofertei reprezintã manifestarea voinţei ofertantului de a executa lucrarea publica în conformitate cu documentele licitaţiei şi de semnare a contractului cu investitorul.
ART. 8.7
Adjudecarea unei oferte reprezintã manifestarea voinţei investitorului de a incredinta lucrarea publica ofertantului, a cãrui oferta a fost acceptatã, şi de a semna contractul cu acesta.
ART. 8.8
Revocarea ofertei de cãtre ofertant, dupã deschiderea acesteia şi înainte de adjudecare, atrage dupã sine pierderea garanţiei de participare.
ART. 8.9
Revocarea de cãtre ofertant a ofertei dupã adjudecare atrage pierderea garanţiei de participare, precum şi suportarea de cãtre ofertant a altor despãgubiri stabilite prin documentele licitaţiei.
ART. 8.10
Ofertanţii care sînt dovediţi ca deţin informaţii despre valoarea altor oferte din licitaţie sau au stabilit cu alţi ofertanţi înţelegeri pentru falsificarea rezultatului licitaţiei, spre a obţine preţuri mai mari, vor fi excluşi automat de la licitaţie.
ART. 8.11
Termenul limita (data şi ora) pînã la care pot fi depuse ofertele este denumit "termenul de închidere a depunerii ofertelor". Ofertele depuse dupã termenul de închidere sînt automat excluse de la licitaţie şi se restituie ofertanţilor nedesfãcute.
ART. 8.12
Perioada de timp necesarã elaborãrii ofertelor (de la data anunţului publicitar sau data expedierii invitaţiilor, pînã la data depunerii ofertelor) se stabileşte de organizator, dar nu va fi mai mica de 30 de zile calendaristice, iar în cazul unor lucrãri de complexitate ridicatã, de minimum 60 de zile calendaristice.
ART. 8.13
Perioada de valabilitate a ofertei se stabileşte de cãtre organizator, ţinînd cont ca aceasta se considera de la data deschiderii ofertelor şi pînã la data semnãrii de cãtre ambele pãrţi a contractului.
ART. 8.14
La stabilirea termenului de valabilitate a ofertei, organizatorul va avea în vedere o perioada de timp necesarã pentru: studierea şi compararea ofertelor; luarea deciziei de adjudecare şi obţinerea avizului de la verificator, eventual a reverificãrii şi reluarii deciziei de adjudecare, dacã verificatorul o cere; comunicarea deciziei de adjudecare; finalizarea negocierilor şi semnarea contractului.
ART. 8.15
Oferta trebuie sa conţinã, în mod expres, termenul de valabilitate a acesteia, în conformitate cu precizãrile cuprinse în cap. 6 "Instrucţiuni pentru ofertanţi".
ART. 8.16
În situaţii excepţionale, înainte de expirarea perioadei iniţiale de valabilitate a ofertelor, investitorul poate sa ceara ofertanţilor o prelungire a acestei perioade. Solicitarea şi rãspunsul se vor face în scris sau telegrafic.
Ofertantului care accepta solicitarea nu i se va cere şi nici nu i se va permite sa-şi modifice oferta, ci sa extindã în mod corespunzãtor valabilitatea garanţiei sale de participare la licitaţie. Prevederile art. 8.8., referitoare la plata şi pierderea garanţiei de participare la licitaţie, vor fi valabile şi pe perioada de extindere a valabilitãţii ofertei.
În situaţia în care termenul de prelungire a valabilitãţii ofertei este mai mare de 30 de zile, investitorul poate solicita ofertanţilor şi modificarea valorii ofertelor.
Ofertantul poate sa refuze prelungirea termenului de valabilitate a ofertei fãrã pierderea garanţiei de participare la licitaţie.
ART. 8.17
Valoarea totalã şi pe secţiuni a lucrãrii publice care face obiectul ofertei, denumita în continuare valoarea ofertei, se înscrie de cãtre ofertant în formularele de oferta (anexele nr. 3 a şi 3 b).
ART. 8.18
Valoarea ofertei se stabileşte de cãtre ofertant, de regula, prin aplicarea preţurilor sale unitare, care vor fi înmulţite cu cantitãţile din listele de cantitãţi de lucrãri, de utilaje şi echipamente (primite de la organizator prin documentele licitaţiei), dupã care acesta va stabili valorile pe capitole de lucrãri, secţiuni, cheltuieli generale şi, în final, valoarea totalã a ofertei, conform instrucţiunilor pentru ofertanţi.
ART. 8.19
Articolele din listele de cantitãţi de lucrãri şi din listele de utilaje şi echipamente, nespecificate de cãtre organizatori prin documentele licitaţiei, se vor înscrie şi cota de cãtre ofertant separat, fãrã a fi incluse în valoarea ofertei.
ART. 8.20
Articolele din listele de cantitãţi de lucrãri şi din listele de utilaje şi echipamente necotate de cãtre ofertant nu vor fi plãtite de investitor şi se considera ca acestea sînt incluse în alte preţuri ale listelor, deci rãmîn în obligaţia ofertantului şi se includ în valoarea ofertei.
ART. 8.21
Valoarea ofertei se poate stabili de cãtre ofertant şi prin alte metode, atunci cînd documentele licitaţiei le precizeazã.
ART. 8.22
În valoarea ofertei, ofertantul va include şi contravaloarea taxelor, impozitelor, asigurãrilor etc., în conformitate cu prevederile condiţiilor contractuale.
ART. 8.23
Preţurile unitare şi totale pe articole şi capitole de lucrãri ale ofertei pot fi:
- fixe, în cazul în care condiţiile contractuale prevãd ca acestea sa ramina nemodificate pe intreaga durata a contractului;
- modificabile (indexate), atunci cînd valorile cotate de ofertant pot fi modificate pe durata contractului.
În acest caz, investitorul, prin documentele licitaţiei (instrucţiunile pentru ofertanţi şi condiţiile contractuale), va face precizãri speciale privind redactarea valorii ofertei, precum şi în situaţiile în care accepta indexarea preţurilor.
ART. 8.24
Valoarea totalã şi parţialã a ofertei se va prezenta în lei şi, dupã caz, în valuta, conform instrucţiunilor pentru ofertanţi, şi de regula:
- în lei pentru lucrãrile, utilajele şi echipamentele care se procura din ţara;
- în valuta indicatã pentru lucrãrile, utilajele şi echipamentele procurate din alte tari.
ART. 8.25
Cu privire la eventualele modificãri ale preţurilor şi ale legislaţiei în vigoare pînã la data depunerii ofertelor, în perioada de valabilitate a ofertei şi în perioada de execuţie a lucrãrilor, în scopul de a nu se produce diverse interpretãri de cãtre ofertanţi la stabilirea valorii ofertei, se vor face precizãri clare, de cãtre organizator, în instrucţiunile pentru ofertanţi şi în condiţiile contractuale.
ART. 8.26
Ofertantului i se recomanda sa viziteze şi sa examineze amplasamentul lucrãrilor şi împrejurimilor acestuia şi sa obţinã pentru el însuşi, pe proprie rãspundere, toate informaţiile necesare pentru elaborarea ofertei şi încheierea contractului. Costul acestei vizite va fi suportat de ofertant.
ART. 8.27
Investitorul va permite ofertantului şi personalului acestuia sau agenţilor sãi sa pãtrundã în incinta şi pe terenurile respective, în scopul efectuãrii acestei inspectari, dar numai cu condiţia expresã ca ofertantul, personalul sau agenţii sãi sa suporte eventualele daune cauzate ca urmare a vizitei.
ART. 8.28
Ofertanţii care doresc sa ofere alternative tehnico-economice nesolicitate (fata de cerinţele din documentele licitaţiei) trebuie mai întîi sa întocmeascã oferta de baza pentru cerinţele tehnice incluse în documentele licitaţiei, dupã care sa furnizeze suplimentar toate elementele necesare pentru o evaluare completa a ofertelor alternative, inclusiv calculele proiectului, specificaţii tehnice, listele de cantitãţi de lucrãri, de utilaje şi echipamente şi preţurile lor parţiale şi totale, metodologia de execuţie propusã şi alte detalii relevante.
Comisia pentru licitaţii va lua în considerare ofertele alternative, dacã acestea sînt acceptate din punctul de vedere al soluţiilor şi exigenţelor de calitate.
ART. 8.29
Oferta va cuprinde, de regula: scrisoarea de transmitere a ofertei (anexele nr. 2 a şi 2 b); formularul de oferta (anexele nr. 3 a şi 3 b); garanţia de participare; liste de cantitãţi de lucrãri (anexa nr. 5); liste de cantitãţi pentru utilaje şi echipamente (anexa nr. 6); tabele cu informaţii suplimentare; informaţii şi documente despre eligibilitate şi calificãri; oferte alternative (dacã se prezintã); documente nominalizate de reprezentare şi orice alte materiale care se cer a fi completate şi transmise conform instrucţiunilor pentru ofertanţi.
ART. 8.30
Ofertele se depun de ofertant, în conformitate cu instrucţiunile pentru ofertanţi, de regula în doua exemplare, un exemplar în original şi o copie.
Se pot prezenta şi mai multe copii (dacã organizatorul o cere prin instrucţiuni), în scopul folosirii lor de cãtre finanţator şi/sau verificator.
ART. 8.31
Ofertantul va introduce originalul şi fiecare copie, separat, în cîte un plic interior, acestea introducîndu-se într-un plic exterior notînd corespunzãtor plicurile interioare cu "original" şi "copie".
ART. 8.32
Pe plicuri se va scrie, clar şi citeţ, în conformitate cu precizãrile din instrucţiuni:
a) Pe plicul exterior:
- adresa organizatorului licitaţiei;
- titlul lucrãrii publice sau titlul contractului şi numãrul acestuia, dacã exista;
- cuvintele "a nu se deschide înainte de (ora şi data)";
- nici o alta inscripţie nu se trece pe plicul exterior.
b) Pe plicul interior:
- se vor înscrie numele şi adresa ofertantului, pentru ca oferta sa poatã fi returnatã nedeschisã, în cazul în care aceasta a fost trimisa prea tirziu sau nu a fost acceptatã din orice alt motiv.
ART. 8.33
Plicul exterior şi plicul interior vor fi sigilate de cãtre ofertant. Dacã plicul exterior nu este sigilat şi notat conform art. 8.32., organizatorul nu va purta nici o rãspundere pentru adresarea gresita. Organizatorul licitaţiei va refuza primirea ofertelor în plicuri deteriorate sau desfãcute, indiferent din vina cui s-au produs acestea.
ART. 8.34
Ofertantul va suporta toate cheltuielile aferente elaborãrii şi prezentãrii ofertei sale. Investitorul nu va fi, în nici un caz, rãspunzãtor pentru aceste costuri, indiferent de derularea sau rezultatul obţinut la adjudecare.

CAP. 9
Deschiderea, examinarea şi clarificarea ofertelor

ART. 9.1
Ofertele depuse de ofertanţi pînã la data şi ora precizatã pentru depunere se vor pãstra de organizator sub cheie, dupã ce s-a verificat în prealabil dacã plicurile şi sigiliile sînt intacte.
ART. 9.2
La data, ora şi locul anunţate pentru deschiderea licitaţiei vor fi prezenţi membrii comisiei pentru licitaţii, reprezentanţii ofertanţilor, care vor prezenta şi documentele de împuternicire, reprezentanţii investitorului şi, dupã caz, alţi specialişti invitaţi.
Toţi cei prezenţi vor semna de participare.
ART. 9.3
La deschiderea licitaţiei, preşedintele comisiei pentru licitaţii va anunta numele ofertanţilor, dupã care va deschide ofertele (plicurile), inclusiv documentele incluse în acestea.
În continuare, va anunta clar: numele ofertanţilor; valorile ofertelor totale şi pe secţiuni; propunerile de oferte alternative, inclusiv valorile şi caracteristicile principale ale acestora; notificãrile în scris referitoare la modificãrile şi retragerile de oferte (dacã exista); existenta garanţiilor de participare solicitate; orice alte detalii pe care comisia le considera necesare.
ART. 9.4
Dupã deschidere şi anuntare, conform art. 9.3., pentru propriile sale evidente, comisia pentru licitaţii va întocmi un proces-verbal, care se va citi în prezenta participanţilor, în care se va mentiona:
- lista ofertelor; numele şi adresele ofertanţilor; valorile totale şi pe secţiuni ale acestora; notificãrile în scris referitoare la modificãrile şi retragerile de oferte; existenta garanţiilor de participare, precum şi alte informaţii dezvãluite;
- lista ofertelor respinse ca urmare a unor lipsuri sau neconformitãţi fata de prevederile documentelor licitaţiei.
Procesul-verbal va fi semnat obligatoriu de membrii comisiei pentru licitaţii şi, dupã caz, de invitaţi şi de reprezentanţii ofertanţilor.
ART. 9.5
Ofertele pentru care s-au transmis notificãri de retragere sau ofertele întîrziate se vor înapoia ofertanţilor respectivi nedeschise.
ART. 9.6
Dupã deschiderea în public a ofertelor, acestea se vor pãstra sub cheie.
ART. 9.7
Orice încercare a unui ofertant de a influenta comisia în procesul de examinare, clarificare, evaluare şi comparare a ofertelor şi în luarea deciziilor, cu privire la încredinţarea contractului, poate avea ca rezultat respingerea ofertei respective.
ART. 9.8
Comisia pentru licitaţii procedeazã, în continuare, pe loc sau în zilele urmãtoare, cu respectarea prevederilor de la art. 9.6. şi 9.7., la stabilirea situaţiilor în care fiecare oferta rãspunde sau nu cerinţelor prevãzute în documentele licitaţiei şi abia dupã aceea trece la examinarea, clarificarea şi evaluarea de detaliu a ofertelor.
ART. 9.9
În scopul examinãrii, evaluãrii şi comparãrii obiective a ofertelor, comisia pentru licitaţii poate sa ceara ofertanţilor, individual, sa-şi clarifice ofertele, inclusiv sa defalce preţurile unitare.
Solicitarea de clarificare şi rãspunsul aferent se vor face în scris, telegrafic, prin telex sau telefax, dar nu se va permite nici o modificare a valorii sau conţinutului ofertei, exceptind cazurile în care se solicita corecţia erorilor aritmetice descoperite de comisie în cursul examinãrii ofertelor.
ART. 9.10
Dacã o oferta nu rãspunde cerinţelor documentelor licitaţiei, aceasta va fi respinsã de cãtre comisia pentru licitaţii, în situaţia în care ofertantul nu poate corecta sau clarifica ulterior, conform art. 9.9., erorile sau omisiunile din oferta, spre a deveni corespunzãtoare.
ART. 9.11
Se interzice factorilor care participa la activitatea de licitaţii aducerea la cunostinta ofertanţilor sau altor persoane fizice şi juridice a unor informaţii suplimentare despre licitaţii, în afarã informaţiilor rezultate cu ocazia deschiderii ofertelor (art. 9.3. şi art. 9.4.) şi a anunţului final de încredinţare a contractului în favoarea ofertantului cîştigãtor.

CAP. 10
Evaluarea şi compararea ofertelor

ART. 10.1
Comisia pentru licitaţii va evalua şi compara ofertele stabilite ca fiind corespunzãtoare, inclusiv cele care au fost corectate de cãtre ofertanţi (la cererea comisiei), ale cãror corecturi au fost acceptate şi care rãspund în mod substanţial cerinţelor din documentele licitaţiei.
ART. 10.2
Evaluarea ofertelor se face de cãtre comisia pentru licitaţii prin aprecierea simpla a calitãţilor tehnice şi valorice sau aprecierea prin punctaj, care reprezintã rezultatul aplicãrii unor coeficienţi la elementele principale ale ofertelor, stabiliţi în prealabil de cãtre investitor şi finanţator.
ART. 10.3
Coeficienţii de evaluare se stabilesc, dupã caz, pentru:
- valoarea ofertei;
- termenele de livrare sau recepţie;
- condiţii şi facilitãţi financiare;
- eficienta şi competitivitatea echipamentelor şi utilajelor tehnologice care fac parte din lucrarea publica;
- asigurarea service-ului şi a pieselor de schimb;
- eficienta şi competitivitatea utilajelor, materialelor, calitatea şi calificarea personalului, privind execuţia lucrãrilor;
- eficienta metodelor tehnologice de execuţie;
- coeficienţi preferentiali pentru ofertanţi interni şi externi;
- etc.
ART. 10.4
Sistemul de punctaj, coeficienţii de evaluare şi modul de aplicare a acestora se vor comunica în prealabil ofertanţilor prin documentele licitaţiei.
ART. 10.5
În cazul aprecierii simple, oferta desemnatã cistigatoare (adjudecatã) reprezintã acea oferta cu valoarea cea mai scãzutã, în condiţiile calitãţii tehnice, respectãrii documentelor licitaţiei, precum şi demonstrãrii eligibilitãţii şi capacitãţii ofertantului de a executa lucrarea publica.
ART. 10.6
În cazul aprecierii prin punctaj, oferta desemnatã cistigatoare (adjudecatã) reprezintã acea oferta care prin însumare totalizeazã punctajul maxim, cuantificind elementele precizate la art. 10.3.
ART. 10.7
Atît în cazul evaluãrii ofertelor prin metoda aprecierii simple cît şi prin metoda aprecierii prin punctaj, oferta desemnatã cistigatoare reprezintã oferta cea mai competitivã, conform prevederilor art. 10.5. şi 10.6., cu condiţia ca ofertantul sa aibã capacitatea şi resursele sa execute contractul în mod eficient.
ART. 10.8
În cazul prezentãrii ofertelor alternative, comisia pentru licitaţii va cota atît oferta de baza, cît şi oferta alternativa prezentatã; adjudecarea se va face pe criteriul definit la art. 10.2. şi 10.3., ofertantul respectiv participind la licitaţie cu doua oferte.

CAP. 11
Adjudecarea, informarea şi semnarea contractului

ART. 11.1
Comisia pentru licitaţii întocmeşte un raport în 4 (patru) exemplare, care va cuprinde:
- numele membrilor comisiei pentru licitaţii şi ai specialiştilor invitaţi care au participat la evaluarea şi compararea ofertelor;
- nominalizarea ofertantului a cãrui oferta a fost adjudecatã;
- justificarea criteriilor tehnice şi economice ale hotãrîrii de adjudecare;
- semnãturile tuturor membrilor comisiei pentru licitaţii şi, dupã caz, ale invitaţilor.
ART. 11.2
Raportul întocmit şi semnat conform art. 11.1., se va transmite:
- 1 (un) exemplar (originalul) investitorului;
- 1 (un) exemplar verificatorului;
- 1 (un) exemplar Ministerului Finanţelor;
- 1 (un) exemplar rãmîne pentru evidenta la dispoziţia comisiei pentru licitaţii.
ART. 11.3
Raportul de adjudecare în favoarea ofertantului cîştigãtor se supune la vot de cãtre membrii comisiei pentru licitaţii şi se adjudeca cu minimum 2/3 din numãrul voturilor membrilor acesteia, în care se vor include în mod obligatoriu şi voturile reprezentanţilor investitorului şi Ministerului Finanţelor.
ART. 11.4
Raportul privind adjudecarea va fi supus aprobãrii verificatorului, care va comunica, în scris, comisiei pentru licitaţii hotãrîrea sa, în termen de maximum 7 (şapte) zile calendaristice.
Hotãrîrea finala a verificatorului se va înscrie în termenul cunoscut de ofertanţi prin documentele licitaţiei, pentru comunicarea oficialã a rezultatului licitaţiei.
ART. 11.5
Membrii comisiei pentru licitaţii, care nu sînt de acord cu adjudecarea, vor preciza, în scris, anexat la raport, motivele de divergenta.
ART. 11.6
Atît membrii comisiei pentru licitaţii, cît şi specialiştii invitaţi la examinarea şi evaluarea ofertelor, pot depune, dupã caz, contestaţii adresate verificatorului impotriva hotãrîrii de adjudecare, în termen de 3 (trei) zile calendaristice, de la data semnãrii raportului cu obiecţii.
ART. 11.7
Contestaţiile sînt analizate şi rezolvate de cãtre verificator, iar hotãrîrea acestuia se transmite, în termenul de aprobare (art. 11.4.), comisiei pentru licitaţii.
ART. 11.8
În cazul în care contestaţiile sînt întemeiate, verificatorul nu valideazã raportul comisiei pentru licitaţii privind adjudecarea şi comunica comisiei pentru licitaţii reanalizarea ofertelor şi anularea raportului, adjudecarea în favoarea altui ofertant sau, dupã caz, anularea licitaţiei.
ART. 11.9
Hotãrîrea finala a verificatorului va fi comunicatã ofertanţilor de cãtre organizator în termenul anuntat prin documentele licitaţiei.
ART. 11.10
Hotãrîrea finala a verificatorului rãmîne definitiva şi nu este supusã nici unei cai de atac.
ART. 11.11
Înainte de expirarea perioadei de valabilitate a ofertei, organizatorul va anunta ofertantul cîştigãtor, telegrafic, prin telex sau telefax, precum şi printr-o scrisoare recomandatã cu o confirmare de primire, semnatã de investitor, ca oferta sa a fost acceptatã.
Aceasta comunicare, denumita scrisoare de acceptare, va conţine:
- notificarea referitoare la acceptarea ofertei;
- valoarea ofertei acceptate şi deci valoarea lucrãrii publice şi a contractului;
- notificarea încredinţãrii contractului;
- invitaţia cãtre ofertantul cîştigãtor ca acesta sa constituie garanţia de buna execuţie şi de semnare a documentelor contractului în termenul de valabilitate a ofertei.
Dupã constituirea de cãtre ofertantul cîştigãtor a garanţiei de buna execuţie, organizatorul va comunica prin scrisori semnate de organizator şi investitor, celorlalţi ofertanţi, ca ofertele lor sînt necîştigãtoare.
Aceste scrisori constituie şi documentul de eliberare a garanţiei de participare la licitaţie fiecãrui ofertant necistigator.
ART. 11.12
Hotãrîrea de adjudecare a comisiei pentru licitaţii în favoarea unui ofertant constituie actul în baza cãruia investitorul va incredinta contractul de execuţie a lucrãrii publice acestuia.
ART. 11.13
Dupã notificarea printr-o scrisoare de acceptare a ofertei cãtre ofertantul cîştigãtor se procedeazã la semnarea contractului (anexa nr. 4), care include toate acordurile şi documentele între pãrţi şi se procedeazã la constituirea garanţiei de buna execuţie, conform art. 13.4., art. 13.5., art. 13.7. şi prevederilor din documentele licitaţiei.
Semnarea documentelor contractuale (contractul, condiţiile generale de contractare, condiţiile speciale de contractare şi anexele acestora) se face prin înţelegere la sediul uneia dintre pãrţi, cu care ocazie pãrţile pot prezenta şi documentele de împuternicire în vederea semnãrii.
ART. 11.14
Operaţiunile de la art. 11.13. se vor încheia înainte de expirarea termenului de valabilitate a ofertei.
ART. 11.15
Dacã ofertantul cîştigãtor, dupã ce a primit scrisoarea de acceptare conform art. 11.11., nu semneazã contractul şi documentele acestuia conform art. 11.13., şi nu constituie garanţia de buna execuţie conform art. 13.4., unul din aceste doua refuzuri constituie un motiv de anulare a încredinţãrii contractului şi de pierdere a garanţiei de participare la licitaţie, precum şi de plata a daunelor determinate şi dovedite.

CAP. 12
Anularea licitaţiei

ART. 12.1
De regula, nu se permite anularea licitaţiei.
În mod excepţional, anularea licitaţiei se face atunci cînd:
- s-a prezentat numai o singura oferta;
- valorile prezentate de ofertant în oferte depãşesc cu valori inacceptabile pentru investitor valorile anterior estimate;
- în cazul unor nereguli importante, din care cauza investitorul, Ministerul Finanţelor şi verificatorul, conform art. 11.8., anuleazã licitaţia;
- alte cazuri specificate în mod expres prin documentele licitaţiei.
ART. 12.2
De comun acord, investitorul, Ministerul Finanţelor şi verificatorul îşi rezerva dreptul de a anula licitaţia, oricind înainte de semnarea contractului, fãrã ca prin aceasta sa-şi asume vreo responsabilitate fata de ofertantul sau ofertanţii afectaţi sau vreo obligaţie de a informa respectivii ofertanţi asupra motivelor acţiunii lor.
ART. 12.3
În cazul anulãrii licitaţiei, organizatorul comunica hotãrîrea, în scris, tuturor ofertanţilor participanţi şi oficiului de licitaţii şi se înapoiazã garanţiile integral.
Dacã este cazul, se organizeazã o noua licitaţie conform prezentului regulament.

CAP. 13
Garanţiile

ART. 13.1
În vederea participãrii la licitaţie, ofertantul este obligat sa depunã la investitor garanţia de participare la licitaţie, pentru ca investitorul sa fie asigurat, în cazul adjudecãrii lucrãrii în favoarea unui ofertant, de preluarea contractului.
ART. 13.2
Ofertanţilor necîştigãtori ai licitaţiei li se restituie garanţia de participare la licitaţie, fãrã nici un fel de reţineri, direct sau pe baza de scrisoare din partea organizatorului. Confirmarea pentru restituire trebuie sa fie cît mai prompta posibil şi nu trebuie sa fie facuta mai tirziu de 5 zile de la data adjudecãrii ofertei.
ART. 13.3
Garanţia de participare la licitaţie se pierde în urmãtoarele cazuri:
- dacã ofertantul îşi retrage oferta în cursul perioadei de valabilitate a acesteia;
- în cazul ofertantului cîştigãtor, dacã acesta, în termenul de valabilitate a ofertei, nu semneazã contractul sau, dupã caz, nu depune garanţia de restituire a avansului şi garanţia de buna execuţie.
ART. 13.4
Ofertantul cãruia i s-a adjudecat lucrarea este obligat sa constituie o garanţie de buna execuţie, în scopul asigurãrii investitorului de realizarea la calitatea convenitã prin contract şi la termen a lucrãrii.
ART. 13.5
Modul de restituire a garanţiei de buna execuţie se precizeazã prin condiţiile contractuale convenite.
ART. 13.6
Cuantumul garanţiilor se stabileşte de investitor şi reprezintã un anumit procent din valoarea lucrãrilor.
ART. 13.7
Formele de constituire a garanţiilor pot fi:
- sume cash depuse la casieria organizatorului contra unei chitanţe;
- ordin de plata sau cecuri acceptate la o banca indicatã de organizator, scrisori de garanţie bancarã, acreditive sau alte forme stabilite de organizator (cu acordul investitorului) prin documentele licitaţiei.

CAP. 14
Dispoziţii finale

ART. 14.1
Prezentul regulament intra în vigoare la 30 de zile de la adoptare*).
--------------
*) Articolele 1.1., 2.4., 3.4., 3.5. intra în vigoare la data apariţiei prezentului Monitor Oficial.


ANEXA 1

TERMENI UTILIZAŢI

1. Ordonatorul de credite
2. Finantatorul
3. Investitorul
4. Consultantul
5. Ofertantul (antreprenor general/de specialitate şi furnizor general/de specialitate)
5.1. Antreprenor general
5.2. Antreprenor de specialitate (subantreprenor)
5.3. Furnizorul
6. Verificatorul licitaţiei
7. Licitaţia
8. Caietul de sarcini (specificaţii tehnice)
9. Proiectul tehnic
10. Adjudecarea execuţiei lucrãrilor publice
11. Contractul
11.1. Contracte "la cheie"
11.2. Contracte globale
11.3. Contracte separate
11.4. Subcontracte
11.5. Contracte pentru servicii de consultanţa şi asistenta tehnica
11.6. Condiţii generale de contractare
11.7. Condiţii suplimentare de contractare
11.8. Condiţii speciale de contractare
11.9. Grafic general de realizare a lucrãrilor
12. Grafic de execuţie
13. Atasament
14. Jurnal zilnic al şantierului
15. Ordin de şantier.

1. Ordonatorul de credite
Asigura fondurile necesare, precum şi deschiderea finanţãrii pentru realizarea lucrãrilor publice.
Ordonatorii de credite sînt stabiliţi prin Legea nr. 10/1991 privind finanţele publice.

2. Finantatorul
Este societatea comercialã care asigura finanţarea, în limita sau în completarea fondurilor alocate de la buget, potrivit legii, ordonatorilor de credite pentru lucrãrile publice.

3. Investitorul
Investitorul de lucrare publica este ordonatorul principal, secundar sau tertiar de credite, potrivit art. 30 şi 55 din Legea nr. 10/1991 privind finanţele publice, care, avînd finanţarea asigurata, contracteazã cu un ofertant execuţia lucrãrii.
Investitorul asigura elaborarea documentelor necesare organizãrii licitaţiei şi adjudecãrii în favoarea unui ofertant al lucrãrii publice.

4. Consultantul
Consultantul este societatea comercialã de proiectare, consultanţa, regie autonomã sau persoane fizice autorizate, împuternicite de investitor sa-l reprezinte în realizarea lucrãrilor publice.
În cazul în care investitorul considera necesar, acesta poate angaja un consultant - persoana juridicã (societate comercialã sau persana fizica) - care sa-i reprezinte interesele pe toatã durata derulãrii contractului.
Consultantul poate supraveghea direct sau prin reprezentantul sau desfãşurarea lucrãrilor pe şantier.
În cazul în care investitorul este organizat corespunzãtor, acesta nu apeleazã la consultant.
Relaţiile investitorului cu antreprenorul sînt directe sau prin intermediul consultantului sau reprezentantului sau.
Reprezentantul consultantului va fi rãspunzãtor în fata consultantului pentru urmãrirea şi supravegherea lucrãrilor, precum şi pentru testarea şi examinarea materialelor care vor fi folosite; de asemenea, va fi rãspunzãtor şi pentru oricare din împuternicirile pentru care consultantul l-a investit.
Consultantul mai poate executa, la cererea investitorului, pe baza de contract: studii de fezabilitate, tehnico-economice, de teren etc., proiectare, specificaţii tehnice şi cantitative de lucrãri, liste de utilaje şi echipamente, documentele licitaţiei, intreaga pregãtire şi organizare a licitaţiei, în care caz îndeplineşte funcţia de organizator; sa reprezinte pe investitor pe parcursul execuţiei pentru conducerea şi coordonarea lucrãrilor (proiect, management), precum şi alte servicii de consultanţa şi asistenta tehnica.

5. Ofertantul (antreprenor general, antreprenor de specialitate, furnizor general, furnizor de specialitate)
Este regia autonomã, societatea comercialã sau o firma strãinã organizatã şi dotatã corespunzãtor pentru execuţie de lucrãri, care are dreptul legal de a desfasura acest gen de activitãţi şi de a semna şi derula contracte avînd ca obiect realizarea acestora.
Ofertantul depune oferta pentru participare la licitaţii şi, în cazul în care i-a fost adjudecatã execuţia lucrãrilor, încheie cu investitorul contractul pentru execuţia acestor lucrãri şi le executa în conformitate cu cele convenite prin acest contract.
Ofertantul, în sensul în care a fost definit mai sus, poate sa îndeplineascã funcţia de antreprenor general, antreprenor de specialitate, furnizor general sau furnizor de specialitate în funcţie de specificul şi complexitatea lucrãrilor ce urmeazã sa facã obiectul contractului.

5.1. Antreprenor general
Este antreprenorul care are capacitatea tehnica şi organizatoricã de a se angaja exclusiv în nume propriu în relaţii contractuale cu investitorul, pentru execuţia de lucrãri complexe pe care urmeazã sa le execute prin forte proprii sau pe baze contractuale împreunã cu alţi antreprenori de specialitate şi furnizori. Aceştia din urma vor avea fata de antreprenorul general statut de antreprenori de specialitate, respectiv furnizori de specialitate.

5.2. Antreprenor de specialitate
Este antreprenorul care are ca obiect de activitate execuţia unui anumit gen de activitãţi din domeniul lucrãrilor publice, pentru care este specializat.

5.3. Furnizorul
Este regia autonomã sau societatea comercialã care asigura, pe baza de oferte şi contracte, livrarea de materiale, utilaje şi echipamente şi, dupã caz, montarea acestora. Dupã complexitatea sarcinilor pe care le contracteazã şi le realizeazã, furnizorul poate fi: furnizor general sau furnizor de specialitate.

6. Verificatorul licitaţiei
Este alcãtuit dintr-o grupa de specialişti care se formeazã de cãtre oficiul de licitaţii pentru fiecare licitaţie în parte, se propune şi se aproba potrivit regulamentului de licitaţie. Documentele care se verifica şi se aproba sînt: anunţul publicitar; scrisori de invitaţie la licitaţie; celelalte documente ale licitaţiei care se transmit ofertanţilor, precum şi documentele de adjudecare şi contestaţiile.

7. Licitaţia
Este un concurs la care investitorul, direct sau prin intermediul organizatorului, pe baza documentelor licitaţiei, invita ofertanţi care sa prezinte oferte în scopul organizãrii licitaţiei şi adjudecãrii contractãrii lucrãrii publice, în favoarea celui mai competitiv ofertant.

8. Caietul de sarcini (specificaţii tehnice)
Este documentaţia scrisã care însoţeşte proiectul elaborat de consultant şi care detalieaza condiţiile tehnice de execuţie şi montaj ale lucrãrilor: calitãţile materialelor, utilajelor şi echipamentelor, standarde care trebuie respectate, tolerante de execuţie şi montaj, protecţia muncii, protecţia mediului, tehnologii, transporturi, inspecţii, teste, verificãri, modificãri, mãsurãtori, întreţinere etc.
În cazul unor lucrãri publice mai simple, se pot organiza licitaţii la care proiectul tehnic se întocmeşte de cãtre ofertanţi, pe baza unui caiet de sarcini elaborat de investitor şi pus la dispoziţia ofertanţilor o data cu celelalte documente ale licitaţiei.
În acest caz, perioada de elaborare a ofertei poate fi mai mare. Valoarea proiectului elaborat de ofertant, în cazul în care se precizeazã prin documentele licitaţiei, va fi inclusã în valoarea ofertei.

9. Proiectul tehnic
Este documentaţia scrisã şi desenatã ce se elaboreazã la solicitarea investitorului, pe baza de contract, de cãtre regii autonome, societãţi comerciale de proiectare sau consultanţa, care face parte din documentele licitaţiei şi pe baza cãreia se elaboreazã ofertele.
Se întocmeşte, de regula, pe baza studiului de fezabilitate şi/sau a studiului tehnico-economic şi trebuie sa conţinã, în principal: planurile şi toate detaliile necesare stabilirii cantitãţilor de lucrãri, caietul de sarcini (specificaţii tehnice), listele de cantitãţi de lucrãri, listele de cantitãţi pentru utilaje şi echipamente, capacitãţi de producţie, planuri de ansamblu şi de montaj, indicatori tehnico-economici, soluţii constructive, studii de teren, autorizaţii, avize etc.
Listele de cantitãţi de lucrãri şi listele de utilaje şi echipamente fac parte din proiect şi din documentele licitaţiei şi pe baza lor se întocmesc ofertele. Aceste liste trebuie sa conţinã: numãrul curent, codul articolului, descrierea lucrãrilor, unitatea de mãsura, cantitatea.
Formularele acestor liste (anexa nr. 5 şi 6) conţin în ultimele coloane şi rubricile de preţ unitar şi preţ total, dar fãrã valori, acestea urmînd a fi înscrise de cãtre ofertant.
Dacã din descrierea utilajelor şi echipamentelor nu rezulta clar datele necesare întocmirii ofertelor, atunci la aceste liste se anexeazã fişele tehnice ale acestor utilaje şi echipamente.

10. Adjudecarea execuţiei lucrãrilor publice
Stabilirea, pe baza de licitaţie, a ofertantului cãruia i se încredinţeazã lucrarea publica pe care urmeazã sa o realizeze pe baza de contract încheiat cu investitorul.

11. Contractul
Este actul juridic încheiat prin acordul de vointa între investitor şi ofertantul în favoarea cãruia s-a adjudecat lucrarea publica, în vederea realizãrii acesteia.
Forma de contract este, de regula, cea din condiţiile generale de contractare, transmise ofertanţilor de cãtre investitor prin documentele licitaţiei.
În unele cazuri, pînã la încheierea contractului, acesta poate trece prin urmatoarele faze: forma de contract propusã de investitor şi care face parte din documentele licitaţiei; forma de contract acceptatã de ofertant şi care însoţeşte oferta; forma finala de contract definitivat şi semnat de pãrţi dupã adjudecare şi negociere.
Contractul este compus din formularul de contract (anexa nr. 4), însoţit de condiţii generale de contractare şi condiţii speciale de contractare şi celelalte documente precizate în formularul de contract în accepţiunea prezentului regulament. Contractele pot fi: "la cheie", globale, separate, subcontracte, precum şi contracte pentru servicii de consultanţa şi asistenta tehnica.

11.1 Contract "la cheie"
Este cel mai complex contract care se încheie între investitor şi un antreprenor general, în scopul realizãrii complete a unei lucrãri publice, inclusiv punerea în funcţiune a acesteia.

11.2. Contract global
Contractul global se încheie între investitor, pe de o parte, şi antreprenorul general şi furnizorul general, pe de alta parte, aceştia din urma asumîndu-şi rãspunderea realizãrii în ansamblu a lucrãrii publice, avînd dreptul sa încheie contracte de subantreprizã (subcontracte) cu antreprenori sau furnizori de specialitate.
Acelaşi contract global se poate încheia între investitor atît cu antreprenorul general, cît şi cu furnizorul general, în care caz între antreprenorul general şi furnizorul general intervine un contract de asociere, rãspunderile fiind delimitate în acest contract.

11.3. Contracte separate
Contractele separate se încheie între investitor şi mai mulţi antreprenori şi furnizori, cîte un contract cu fiecare din aceştia, în cazul în care investitorul are capacitatea tehnica şi organizatoricã de a îndeplini funcţiile de furnizor şi de antreprenor general.
În acest caz, rãspunderea generalã de realizare în totalitate a lucrãrii publice rãmîne în sarcina investitorului, antreprenorii şi furnizorii raspunzind strict pentru lucrãrile, livrãrile şi serviciile contractate separat.

11.4. Subcontracte
Subcontractele se încheie între antreprenorii generali şi/sau furnizorii generali, pe de o parte, şi antreprenorii şi furnizorii de specialitate, pe de alta parte, pentru realizarea diverselor secţiuni (pãrţi) din lucrarea publica, ce fac obiectul contractului global sau "la cheie".

11.5. Contracte pentru servicii de consultanţa şi asistenta tehnica
Aceste contracte se încheie de cãtre investitor cu organizaţii de proiectare şi/sau consultanţa pentru întocmirea de: studii de fezabilitate, studii tehnico-economice, proiecte tehnice, liste de cantitãţi de lucrãri, liste de cantitãţi pentru utilaje şi echipamente, caiete de sarcini (specificaţii tehnice), condiţii speciale contractuale, documentaţii pentru licitaţii, oferte s.a.
De asemenea, se pot încheia contracte şi pentru: organizarea licitaţiilor, reprezentarea investitorului şi/sau furnizorului pe parcursul execuţiei în conducerea şi coordonarea lucrãrilor, alte servicii de consultanţa şi asistenta tehnica etc.

11.6. Condiţii generale de contractare
Documentul care pune la dispoziţia pãrţilor contractuale principiile generale aplicabile pentru contractarea lucrãrilor de construcţii. În toate cazurile, ele devin parte integrantã a unui contract de executare a lucrãrilor de construcţii.

11.7. Condiţii suplimentare de contractare
Documentul complementar la condiţiile generale de contractare, prin care se fixeazã clauze specifice contractelor încheiate de un anumit investitor.

11.8. Condiţii speciale de contractare
Documentul care completeazã sau, eventual, modifica condiţiile generale de contractare şi "condiţiile suplimentare de contractare", aplicabile unui anumit contract.

11.9. Grafic general de realizare a lucrãrilor
Documentul care indica datele de începere şi terminare a lucrãrilor, precum şi intervenţiile diferiţilor participanţi.

12. Grafic de execuţie
Documentul detaliat care se înscrie în termenele globale ale graficului general de realizare a lucrãrilor. El precizeazã termenele pentru diferitele faze ale execuţiei lucrãrilor, participanţii, categoriile de lucrãri şi etapele intervenţiei participanţilor.

13. Atasament (caiet de mãsurãtori)
Documentul scris şi/sau desenat, datat şi semnat de reprezentanţii pãrţilor contractuale, prin care se consemneazã lucrãrile executate sub aspect cantitativ şi calitativ şi particularitãţile susceptibile de a face obiectul unor litigii ulterioare.

14. Jurnal zilnic al şantierului
Documentul semnat şi datat în care se înscriu date privitoare la activitatea zilnica a şantierului, evenimentele survenite pe parcursul execuţiei şi avansarii lucrãrilor.

15. Ordin de şantier
Documentul scris, semnat şi datat, prin care investitorul dispune antreprenorului sa execute un ordin ce tine de obligaţiile ce şi le-a asumat prin contract.

ANEXA 2 a

Scrisoare de transmitere a ofertei

OFERTA

Nr. .......................
Cãtre Data ......................
.................................. Locul .....................
(Numele şi sediul organizatorului)



Stimate organizator,
Urmare anunţului dumneavoastrã publicitar din publicaţia ................., din data de .............., prin care aţi lansat invitaţia de participare la licitaţia nr. ............, organizatã de dumneavoastrã pentru execuţia de .............................., avem plãcerea sa va prezentam oferta noastrã în termenii şi condiţiile alãturate*), privind:

1. Obiect
2. Preţ
3. Condiţii de plata
4. Condiţii de livrare
5. Termene de livrare
6. Recepţia cantitativã şi calitativã
7. Garanţia tehnica
8. Garanţii bancare
9. Asistenta tehnica
10. Documentaţia tehnica
11. Piese de schimb
12. Alte condiţii
13. Valabilitatea ofertei

Avem speranta ca oferta noastrã va satisface cerinţele dumneavoastrã.

Cu stima,

-----------------
*) Punctele nr. 1-13 se modifica potrivit conţinutului real al ofertei.


ANEXA 2 b

Scrisoare de transmitere a ofertei

OFERTA

Nr. .......................
Cãtre Data ......................
.................................. Locul .....................
(Numele şi sediul organizatorului)



Stimate organizator,
Urmare anunţului dumneavoastrã nr. ................. datatã .............., prin care aţi lansat invitaţia de participare la licitaţia nr. ................, organizatã de dumneavoastrã pentru execuţia de .............................., avem plãcerea sa va prezentam oferta noastrã în termenii şi condiţiile alãturate*), privind:

1. Obiect
2. Preţ
3. Condiţii de plata
4. Condiţii de livrare
5. Termene de livrare
6. Recepţia cantitativã şi calitativã
7. Garanţia tehnica
8. Garanţii bancare
9. Asistenta tehnica
10. Documentaţia tehnica
11. Piese de schimb
12. Alte condiţii
13. Valabilitatea ofertei

Avem speranta ca oferta noastrã va satisface cerinţele dumneavoastrã.

Cu stima,

-----------------
*) Punctele nr. 1-13 se modifica potrivit conţinutului real al ofertei.


ANEXA 3 a

FORMULAR DE OFERTA

(NOTA: Anexa face parte din oferta. Ofertanţii sînt rugati sa completeze toate spaţiile albe din formularul de oferta şi din anexa).


Cãtre
..............................................


Domnilor,
1. Dupã examinarea planurilor, a condiţiilor generale de contractare (anexa nr. 7), a specificatiei şi a listelor de cantitãţi pentru executarea lucrãrilor care fac obiectul licitaţiei, noi, subsemnaţii, oferim executarea, terminarea şi întreţinerea acestor lucrãri, în întregime, conform numitelor planuri, condiţiilor de contractare, specificatiei şi listelor de cantitãţi menţionate, pentru suma de .................... (lei, $) sau suma ce se va stabili pe baza negocierilor conform condiţiilor generale şi speciale de contractare.
2. Ne obligam, în cazul cînd oferta noastrã este acceptatã, sa începem lucrãrile în cel mult ............ zile de la primirea ordinului investitorului de a începe lucrarea, sa-i terminãm şi sa-i predam lucrãrile prevãzute în contract în întregime, cel mai tirziu dupã ............. zile calculate de la începerea lucrãrilor ordonate de investitor.
3. Dacã oferta noastrã este acceptatã, vom obţine, dacã se cere, garantarea de cãtre o agenţie de asigurare sau de cãtre o banca, sau vom furniza garanţii (ce vor fi aprobate de dv.) încheiate solidar şi separat cu noi pentru o suma care sa nu depãşeascã .......... % din suma mai sus menţionatã pentru buna execuţie a contractului, în condiţiile unei convenţii ce va fi aprobatã de dv.
4. Convenim sa menţinem oferta aceasta pentru o perioada de ............. zile (perioada de valabilitate) de la data fixatã pentru noi şi oferta va putea fi acceptatã oricind înainte de expirarea acestei perioade.
5. Pînã la încheierea contractului, întocmit şi semnat de dv., aceasta oferta, împreunã cu acceptarea ei în scris din partea dv., va constitui un angajament obligatoriu între noi.
6. Intelegem ca nu sinteti obligaţi sa acceptaţi oferta noastrã chiar dacã are preţul cel mai scãzut şi ca puteti accepta orice oferta pe care o veţi primi.
7. Anexa nr. 3 b la prezentul formular, denumita şi "anexa la formularul de oferta", face parte integrantã din acest document.

Datat azi ....... luna ................ anul .......... semnatura ......... în calitate de ...................... pe deplin autorizat sa semnez oferte pentru şi în numele .......................... (litere de tipar).

L.S.

Adresa: .................................
................................. .................................

-----------------------
OBSERVAŢII:
Formularul de oferta este minimal, acesta urmînd a fi completat, dupã caz, de organizatorul licitaţiei.


ANEXA 3 b

ANEXA
la formularul de oferta

------------------------------
Nr. crt. Cantitatea U.M.
(clauza)
------------------------------
Valoarea scrisorii de garanţie sau a
garanţiei de buna execuţie %
------------------------------
Valoarea minima a asigurãrilor ------------------------------
Perioada de la începerea lucrãrilor de la
ordinul investitorului de a începe lucrarea zile
------------------------------
Durata de execuţie luni
------------------------------
Valoarea despãgubirilor (daune-interese) ------------------------------
Limita maxima a despãgubirilor (daune-interese) -----------------------------
Valoarea primei de execuţie (dacã exista) ------------------------------
Perioada de garanţie luni
------------------------------
Procent pentru cheltuieli generale,
beneficii etc. %
-----------------------------
Procent de reţinere pentru diverse garanţii %
-----------------------------
- valoarea limita a banilor reţinuţi din
situaţiile de plata -----------------------------
Valoarea minima a situaţiilor provizorii
de plata a lucrãrilor %
-----------------------------
Termenul la care se va face plata dupã
emiterea situaţiilor provizorii, sau finale
de lucrãri zile
-----------------------------


Datat azi ........... luna ............. anul ............ semnatura ................... în calitate de .............. pe deplin autorizat sa semnez oferte pentru şi în numele ................................................ .

L.S.

Adresa: ............................
............................


ANEXA 4

FORMULAR DE CONTRACT*)

Acest contract este încheiat pe data de ............... anul 19........ între (numele investitorului) ................................. din (adresa investitorului) ............................., denumit în cele ce urmeazã investitor, pe de o parte, şi (numele antreprenorului) ........................, denumit în cele ce urmeazã antreprenor, pe de alta parte, prin care investitorul doreşte sa se execute lucrãrile (scurta descriere a lucrãrilor) .............. şi a acceptat, prin scrisoarea de acceptare (data şi nr. scrisorii de acceptare) oferta antreprenorului pentru executarea, terminarea şi întreţinerea acestor lucrãri.
Acest contract atesta, dupã cum urmeazã:
1. În acest contract cuvintele şi expresiile vor avea aceleaşi înţelesuri care le-au fost atribuite prin condiţiile generale de contractare la care ne referim în prezenta.
2. Urmãtoarele documente vor fi citite şi vor fi interpretate ca fãcînd parte din acest contract:
a) prezentul formular de contract completat şi semnat;
b) scrisoarea de acceptare;
c) oferta, formularul de oferta (anexa nr. 3 a) şi anexa la formularul de oferta (anexa nr. 3 b);
d) caietul de sarcini;
e) listele de cantitãţi de lucrãri şi listele de cantitãţi pentru utilaje şi echipamente cotate (anexa nr. 5 şi anexa nr. 6);
f) planşele (partea desenatã a proiectului tehnic);
g) tabele cu informaţii suplimentare;
h) condiţiile generale de contractare (anexa nr. 7);
i) condiţiile speciale de contractare.
3. Documentele de mai sus se considera ca se completeazã reciproc, dar în caz de ambiguitate sau diferenţe între ele, au prioritate în ordinea enumerãrii.
4. Antreprenorul se obliga sa execute, sa încheie şi sa întreţinã lucrãrile în conformitate cu acest contract şi cu documentele care fac parte din acesta, nominalizate la pct. 2.
5. Investitorul se invoieste sa plãteascã antreprenorului pentru execuţia, terminarea şi întreţinerea lucrãrilor, preţul contractului la datele şi în modul descris prin contract.

SEMNAT, STAMPILAT, SEMNAT, STAMPILAT,
de numitul de numitul

Înscris de autentificare .................................
din partea ............. .................................

------------------------
*) Ofertanţilor nu li se cere sa completeze acest formular înainte de adjudecare.


ANEXA 5

*) Lucrarea ..........................
*) Întocmit ..........................
*) Investitor ........................
*) Ofertant ..........................
*) Categoria de lucrãri ..............

LISTE DE CANTITĂŢI DE LUCRĂRI
Capitolul .........................

pag. .......
-------------------------------------------------------------------------------
Nr. Codul Descrierea U.M. Cantitatea Preţul
crt. art. lucrãrii ----------------------
unitar total
-------------------------------------------------------------------------------
0 1 2 3 4 5 6
-------------------------------------------------------------------------------
Cele de mai jos se înscriu pe ultima pagina a capitolului de lucrãri.
a) Prezenta lista de cantitãţi conţine un numãr de .............. articole şi un numãr de ................ pagini.
b) Intocmitorul şi investitorul completeazã şi rãspund de corectitudinea coloanelor 1, 2, 3 şi 4.
c) Ofertantul completeazã şi rãspunde de valorile înscrise de el în coloanele 5 şi 6.

INVESTITOR OFERTANT
(semnatura) ............... (semnatura) ................

-----------------------
*) Numai pe prima pagina a capitolului de lucrãri.


ANEXA 6

*) Lucrarea ..........................
*) Întocmit ..........................
*) Investitor ........................
*) Ofertant ..........................
*) Categoria de lucrãri ..............

LISTE DE CANTITĂŢI PENTRU UTILAJE ŞI ECHIPAMENTE
Capitolul .........................

pag. .......
-------------------------------------------------------------------------------
Nr. Codul Denumirea utilajului Nr. U.M. Cantitatea Preţul
crt. art. şi a parametrilor fisei ------------
principali tehnice unitar total
-------------------------------------------------------------------------------
0 1 2 3 4 5 6 7
-------------------------------------------------------------------------------
Cele de mai jos se înscriu pe ultima pagina a capitolului de lucrãri.
a) Prezenta lista de cantitãţi conţine un numãr de .............. articole şi un numãr de ................ pagini.
b) Intocmitorul şi investitorul completeazã şi rãspund de corectitudinea coloanelor 1, 2, 3, 4 şi 5.
c) Ofertantul completeazã şi rãspunde de valorile înscrise de el în coloanele 6 şi 7.

INVESTITOR OFERTANT
(semnatura) ............... (semnatura) ................

-----------------------
*) Numai pe prima pagina a capitolului de lucrãri.

ANEXA 7

CONDIŢII GENERALE DE CONTRACTARE

Contractul pentru realizarea lucrãrilor publice este actul juridic încheiat prin acordul de vointa între cele doua pãrţi - investitorul şi antreprenorul în favoarea cãruia s-a adjudecat lucrarea publica.
Prevederile contractului se supun legislaţiei în vigoare în România.

ART. 1
Documentele contractului
1.1. Toate documentele contractului se întocmesc în limba romana.
1.2. Natura şi volumul lucrãrilor se precizeazã în anexele contractului.
1.3. Intreaga documentaţie necesarã pentru executarea lucrãrilor contractate va fi pusã de investitor, fãrã plata, la dispoziţia antreprenorului în patru exemplare, la termenele din contract stabilite prin graficul general de realizare a lucrãrilor publice.
1.4. Desenele, calculele, verificãrile calculelor, ataşamentele şi alte documente pe care antreprenorul trebuie sa le întocmeascã, sau care sînt cerute de consultant vor fi puse la dispoziţia acestuia de cãtre antreprenor, la cererea şi la termenele precizate în anexele contractelor.
Documentele respective nu pot fi publicate, multiplicate sau folosite în alte scopuri decît cele stabilite în contract şi trebuie sa fie restituite la cerere, dacã nu s-a convenit altfel.
1.5. În caz de ambiguitãţi sau discrepanţe între documentele contractului, prioritate vor avea, în ordine: prevederile formularului de contract, condiţiile speciale de contractare şi condiţiile generale de contractare şi apoi alte documente ce fac parte din contract.
1.6. Dacã şi în acest caz mai rãmîn ambiguitãţi sau discrepanţe între documentele care fac parte din contract, acestea vor fi clarificate de consultant, care va emite instrucţiuni în acest sens pentru antreprenor.
Dacã respectarea instrucţiunilor consultantului atrage dupã sine cheltuieli din partea antreprenorului, investitorul va plati aceste sume.
1.7. Un exemplar din documentaţia predatã antreprenorului va fi ţinut de acesta la dispoziţie pentru consultare de cãtre Inspecţia de Stat pentru Calitatea Construcţiilor, consultantul sau reprezentantul consultantului, precum şi de cãtre persoane autorizate de investitor la cererea acestora.
1.8. Dacã consultantul nu emite în timp util planuri sau dispoziţii suplimentare care sa conţinã detalii, ordine, instrucţiuni sau aprobãri, antreprenorul va notifica investitorului prin scrisori, ori de cîte ori este posibil ca acestea sa producã intirzieri sau întreruperi în desfãşurarea lucrãrilor.
Notificarea va conţine detaliile sau dispoziţiile ce se cer şi va specifica data la care acestea au fost necesare, precum şi întîrzierile sau întreruperile ce survin datoritã lipsei acestor documente.
1.9. În cazul în care, datoritã unor reţineri sau greşeli ale consultantului, acesta nu emite la timp detaliile de execuţie sau dispoziţiile cerute şi ca urmare antreprenorul înregistreazã intirzieri şi cheltuieli suplimentare, antreprenorului i se vor plati aceste cheltuieli, iar perioada de execuţie a lucrãrilor va fi prelungitã corespunzãtor.

ART. 2
Antreprenorul şi subantreprenorii
2.1. Antreprenorul trebuie sa execute toate lucrãrile prevãzute în contract.
În cazul în care pãrţi din lucrarea ce se contracteazã se executa în subantreprizã, antreprenorul trebuie sa prezinte, cu ocazia ofertãrii, lista subantreprenorilor de specialitate şi lucrãrile pe care aceştia le vor executa.
2.2. Pe parcursul execuţiei lucrãrilor, antreprenorul este obligat sa comunice, la cererea investitorului, datele de recunoaştere ale subantreprenorilor sãi.
2.3. Antreprenorul va transmite pãrţi de lucrare subantreprenorului numai în condiţiile în care el le-a contractat.
2.4. Subantreprenorul se va angaja fata de antreprenor cu aceleaşi obligaţii şi responsabilitãţi pe care antreprenorul le are fata de investitor, conform condiţiilor contractului. Subantreprenorul îl va despãgubi pe antreprenor în legatura cu aceste obligaţii, precum şi pentru cereri şi reclamaţii, daune-interese, taxe şi cheltuieli de orice fel care decurg sau apar în legatura cu acestea sau în legatura cu orice neîndeplinire a obligaţiilor şi responsabilitãţilor contractuale.
2.5. Subantreprenorul va despãgubi pe antreprenor pentru orice neglijenţa sau dãuna produsã de angajaţii sãi prin folosirea utilajelor de construcţii şi a unor lucrãri provizorii puse la dispoziţie de antreprenor pentru realizarea contractului.
2.6. Angajarea forţei de munca pe baza de acord nu este consideratã ca fãcînd obiectul unei subcontractãri.

ART. 3
Obligaţii contractuale
3.1. Înainte de prezentarea ofertei, antreprenorii (ofertanţii) vor examina amplasamentul şi împrejurimile acestuia şi vor obţine toate informaţiile necesare cu privire la: configuraţia terenului (inclusiv condiţiile hidrologice, subterane şi climatice), volumele de lucrãri, materialele necesare pentru realizarea lucrãrilor, posibilitatea de acces la amplasament, spaţiile de cazare de care vor avea nevoie, riscurile, situaţiile neprevãzute şi alte circumstanţe care pot influenta oferta.
3.2. Antreprenorul va executa şi va întreţine toate lucrãrile, va asigura forta de munca, inclusiv pentru supraveghere, materialele, utilajele de construcţii şi obiectele cu caracter provizoriu pentru executarea lucrãrilor.
Antreprenorul îşi va asuma intreaga responsabilitate pentru toate operaţiunile executate pe şantier şi pentru procedeele de execuţie utilizate.
3.3. Antreprenorul, prin adjudecarea ofertei în favoarea sa, se angajeazã sa obţinã garantarea din partea unei bãnci sau societãţi de asigurare pentru o suma care reprezintã garanţia de buna execuţie a contractului.
Investitorul va aproba conţinutul scrisorilor de garanţie şi pe garanţi.
3.4. Antreprenorul garanteazã ca, la data recepţiei, lucrarea executatã are calitãţile stipulate în contract, corespunde reglementãrilor tehnice în vigoare şi nu este afectatã de vicii care ar diminua sau chiar anula valoarea sau posibilitatea de utilizare conform condiţiilor normale de folosire sau a celor explicitate în contract.
3.5. La lucrãrile la care se fac încercãri, se considera calitatea probei îndeplinite atît timp cît rezultatele se înscriu în toleranţele admise prin reglementãrile tehnice în vigoare.
3.6. Garanţia de buna execuţie va fi de 2 ani pentru lucrãrile de construcţii, inclusiv pentru efectele patologice asupra lemnului, de un an pentru lucrãrile de amenajare a spaţiilor verzi şi pentru pãrţile de construcţie ale instalaţiilor cu foc şi în contact cu focul şi de "x" luni pentru echipamentele şi utilajele furnizate ("x" reprezentind perioada de garanţie precizatã de furnizor prin cartea tehnica).
Perioada de garanţie începe cu data recepţiei întregii construcţii sau numai a partii de construcţie distinctã fizic sau funcţional.
3.7. Antreprenorul rãspunde pentru viciile ascunse la structura de rezistenta a construcţiei ivite într-un interval de 10 ani de la recepţie, precum şi pe toatã durata de viata precizatã prin proiect pentru viciile ascunse ale structurii de rezistenta care produc pierderea stabilitatii sau a rezistentei la acţiuni seismice.
3.8. Investitorul are dreptul de a supraveghea desfãşurarea lucrãrilor în conformitate cu prevederile contractului. Acestuia i se va asigura accesul la locul de munca, în ateliere, depozite şi oriunde se desfãşoarã activitãţi legate de realizarea obligaţiilor contractuale. La cerere, trebuie sa i se punã la dispoziţie desenele şi documentaţia de execuţie pentru examinare şi sa i se dea toate lãmuririle, condiţia fiind ca prin aceasta sa nu se facã publice secrete ale antreprenorului. Informaţiile secrete, precum şi documentaţiile secrete vor fi considerate de investitor drept confidenţiale.
3.9. Investitorul este autorizat sa emita dispoziţiile pe care le considera necesare executãrii lucrãrilor, cu respectarea drepturilor antreprenorului. Dispoziţiile se adreseazã în principiu numai antreprenorului şi responsabilului tehnic cu execuţia lucrãrilor, cu excepţia cazurilor în care trebuie intervenit impotriva unui pericol iminent sau declarat. Investitorului trebuie sa i se comunice numele responsabilului tehnic cu execuţia lucrãrilor, atestat tehnico-profesional, care va verifica lucrãrile din partea antreprenorului.
Dacã antreprenorul considera ca dispoziţiile investitorului sînt nejustificate sau inoportune, el poate ridica obiecţii, dar acestea nu îl absolvã de a executa dispoziţiile primite, în afarã cazului în care ele contravin prevederilor legale. Dacã prin executarea dispoziţiilor se creeazã dificultãţi în execuţie, care genereazã costuri suplimentare, acestea vor fi rezolvate pe cheltuiala investitorului.
3.10. Oferta trebuie sa fie corespunzãtoare, corecta şi completa. Preţurile stabilite vor acoperi toate obligaţiile din contract şi toate operaţiunile pentru terminarea şi întreţinerea corespunzãtoare a lucrãrilor.
În cazul în care, pe parcursul lucrãrilor, antreprenorul se va confrunta cu alte condiţii decît cele prevãzute în contract, consultantul va consemna acest lucru şi investitorul va plati cheltuielile suplimentare.
3.11. Dupã acceptarea ofertei sale, antreprenorul va prezenta investitorului, spre aprobare, un grafic de execuţie a lucrãrilor, în care acestea sînt eşalonate în ordinea tehnologicã a execuţiei.
3.12. Trasarea axelor principale, bornelor de referinta, cãilor de circulaţie şi limitelor terenului pus la dispoziţia antreprenorului, precum şi materializarea cotelor de nivel în imediata apropiere a terenului, sînt în sarcina investitorului.
Antreprenorul este rãspunzãtor de trasarea corecta a lucrãrilor fata de reperele date de investitor.
Erorile intervenite pe parcursul execuţiei lucrãrii vor fi corectate de antreprenor, pe cheltuiala sa, cu condiţia ca aceste erori sa nu se bazeze pe date incorecte furnizate în scris de consultant.
Pentru verificarea trasãrii de cãtre consultant, antreprenorul este obligat sa protejeze şi sa pãstreze cu grija toate reperele, bornele sau alte obiecte folosite la trasarea lucrãrilor.
3.13. Ridicãrile de teren, trasãrile şi cotele de nivel, precum şi alte documente puse la dispoziţia antreprenorului de cãtre investitor pentru executarea contractului sînt hotaritoare. Antreprenorul are obligaţia sa verifice documentele primite şi sa înştiinţeze pe investitor cu privire la erorile şi inexactitãţile constatate sau presupuse.
3.14. Antreprenorul are obligaţia sa execute lucrarea, în termenii contractului, pe proprie rãspundere. Pentru aceasta, el trebuie sa respecte documentaţia de execuţie şi reglementãrile tehnice în construcţii. De asemenea, are obligaţia de a conduce execuţia lucrãrii contractate şi de a veghea asupra menţinerii ordinii la locul unde îşi desfãşoarã activitatea.
Antreprenorul are obligaţia sa stabileascã toate relaţiile care reglementeazã raporturile cu subantreprenorii sãi.
Antreprenorul este rãspunzãtor fata de investitor pentru respectarea de cãtre subantreprenorii sãi a prevederilor şi obligaţiilor legale şi profesionale.
3.15. Partenerii de contract rãspund, fiecare, pentru greşelile proprii, precum şi pentru cele ale reprezentanţilor lor legali şi ale persoanelor fizice şi juridice pe care le utilizeazã pentru îndeplinirea obligaţiilor ce le revin.
3.16. Dacã în legatura cu executarea lucrãrilor de construcţii se produce o dãuna unui terţ, pãrţile contractante rãspund solidar conform prevederilor legale. Pentru stabilirea între parteneri a cuantumului rãspunderii pentru dãuna provocatã, se va tine seama de gradul de vinovãţie a fiecãrui partener în producerea acesteia, dacã în clauzele contractuale nu s-a prevãzut altfel. Dacã dãuna produsã terţei persoane este urmare a unei mãsuri dispuse de investitor în forma în care ea a fost aplicatã, atunci investitorul poarta singur rãspunderea, numai dacã antreprenorul l-a înştiinţat în prealabil de pericolul legat de executarea dispoziţiei.
3.17. Antreprenorul este obligat, conform prevederilor legale, la plata daunelor pentru încãlcarea sau deteriorarea drumurilor de acces sau a reţelelor de utilitãţi, a terenurilor limitrofe prin depozitarea de pãmînt, materiale sau alte obiecte, precum şi ca urmare a unor îngrãdiri sau limitãri din vina proprie.
3.18. În cazul în care antreprenorul are dubii cu privire la modul de execuţie a lucrãrii, la modul de asigurare impotriva accidentelor, la calitatea materialelor sau pãrţilor de construcţie, livrate de investitor, precum şi cu privire la lucrãrile executate de alţi agenţi economici, atunci el trebuie sa-şi comunice obiecţiile, în scris, investitorului, imediat şi pe cît posibil, înainte de începerea lucrãrilor. Investitorul rãmîne rãspunzãtor pentru informaţiile, dispoziţiile şi livrãrile sale.
3.19. Antreprenorul trebuie sa asigure lucrãrile executate şi dotãrile pe care le are la dispoziţie impotriva degradãrii şi furturilor pînã la predarea lucrãrilor cãtre investitor. El trebuie sa ia mãsuri de protecţie contra degradãrii lucrãrilor datoritã iernii şi a apei şi sa îndepãrteze zapada şi gheaţa.
3.20. Investitorul are obligaţia sa-şi procure toate autorizaţiile şi avizele prevãzute de lege, precum şi regulamentele care sa-i permitã executarea lucrarilor în cauza.
3.21. În cazul în care investitorul îşi asuma rolul de antreprenor general, el are obligaţia sa asigure menţinerea unei activitãţi coordonate pe şantier a agenţilor economici care coopereazã la realizarea lucrãrilor.
3.22. Pe parcursul executãrii lucrãrilor, consultantul sau reprezentantul consultantului are dreptul sa dispunã, în scris:
a) îndepãrtarea de pe şantier a oricãror materiale care sînt calitativ necorespunzãtoare;
b) înlocuirea materialelor necorespunzãtoare calitativ cu altele corespunzãtoare;
c) îndepãrtarea sau refacerea oricãrei lucrãri sau pãrţi de lucrare necorespunzãtoare din punct de vedere calitativ.
În cazul neexecutãrii de cãtre antreprenor a dispoziţiilor de mai sus, investitorul va fi îndreptãţit sa angajeze şi sa plãteascã altor antreprenori executarea acestor lucrãri, cheltuielile aferente urmînd sa fie suportate de antreprenor prin recuperarea de cãtre investitor de la acesta, sau reţinute de la antreprenor din sumele care urmeazã a-i fi plãtite.
3.23. În cazul în care, în timpul execuţiei lucrãrilor, pe amplasament se descoperã valori istorice, artistice sau ştiinţifice, antreprenorul este obligat sa opreascã execuţia lucrãrilor în zona respectiva şi sa comunice investitorului, organelor de poliţie şi comisiei monumentelor istorice descoperirea lor.
3.24. În timpul desfãşurãrii lucrãrilor, antreprenorul are obligaţia sa menţinã cãile de acces libere, sa retragã utilajele, sa îndepãrteze surplusul de materiale, deşeuri şi lucrãri provizorii de orice fel, care nu mai sînt necesare.
La terminarea lucrãrilor, antreprenorul va evacua de pe şantier toate utilajele de construcţii, surplusul de materiale, deşeurile şi lucrãrile provizorii.
3.25. Antreprenorul trebuie sa obţinã, pe propria cheltuiala, toate avizele şi aprobãrile şi sa plãteascã toate taxele necesare legate de execuţia lucrãrilor, precum şi pentru bunuri sau drepturi afectate sau care pot fi afectate de realizarea lucrãrilor.
Investitorul va restitui antreprenorului toate aceste sume în urma confirmãrii de cãtre consultant sau de cãtre reprezentantul consultantului.
3.26. Dacã nerespectarea de cãtre antreprenor a prevederilor oricãrui regulament sau hotãrîri ale unor organe locale, legal constituite, şi care au caracter obligatoriu la executarea lucrãrilor, provoacã pagube pentru investitor, acesta va fi despãgubit de antreprenor cu suma cuvenitã.
3.27. Antreprenorul cãruia i s-a adjudecat lucrarea este obligat sa depunã o garanţie în scopul asigurãrii investitorului şi finanţatorului de realizarea în termen a lucrãrii şi de calitatea convenitã prin contract şi anexele acestuia. Cuantumul garanţiei de buna execuţie se stabileşte de investitor şi finanţator şi reprezintã un anumit procent din valoarea lucrãrilor.
3.28. Dacã pãrţile convin ca garanţia sa se constituie prin înscrisuri de valoare (titluri şi valori), acestea vor fi pãstrate şi contabilizate de cãtre investitor în mod distinct fata de averea sa.
3.29. Garanţia de buna execuţie acoperitã cu o scrisoare de garanţie bancarã este acceptatã chiar şi în situaţia în care se prevede ca antreprenorul sa depunã garanţia în alta forma. Admisibilã este, de asemenea, depunerea garanţiei sub forma unor valori de schimb (poliţe, cambii, creanţe, bonuri de tezaur, titluri de stat); nu se admit, drept garanţie, acţiuni ale societãţilor comerciale şi nu se admite nici amanetarea sau ipotecarea unor bunuri ale antreprenorului.
3.30. În sensul pct. 3.28 şi 3.29, antreprenorul poate alege modul de constituire a garanţiei dintre toate modalitãţile admise.
3.31. În cazul garanţiei de buna execuţie sub forma de scrisoare de garanţie, admiterea acesteia este condiţionatã de recunoaşterea prealabilã a solvabilitãţii emitentului.
3.32. Prin depunerea de valori de schimb se pot constitui garanţii numai dacã ele sînt în situaţia de a putea fi schimbate în bani la prezentare şi dacã cel puţin unul din ceilalţi garanţi ai hirtiilor de schimb este recunoscut de cãtre investitor ca solvabil şi garant pentru toatã suma fixatã drept garanţie. La înţelegerea pãrţilor, înscrisurile reprezentind valorile de schimb pot fi depuse spre pãstrare temporarã de cãtre investitor.
3.33. Dacã garanţia se constituie din drepturi lichide, suma va fi depusa la o banca agreatã de investitor într-un cont închis asupra cãruia nu pot fi dispuse plãţile în comun. Dobinzile revin antreprenorului.
3.34. Dacã se convine ca suma stabilitã drept garanţie sa fie constituitã prin reţineri succesive din plata cuvenitã pentru facturile parţiale, aceste reţineri nu vor depãşi 10% din suma de plata şi vor fi efectuate pînã la completarea garanţiei. Sumele astfel reţinute vor fi comunicate de cãtre o banca, agreatã de ambele pãrţi, antreprenorului şi investitorului şi se vor consemna într-un cont deschis. În acest scop, transferul va fi efectuat în cel mult 12 zile lucrãtoare de la efectuarea reţinerii. Investitorul trebuie sa dispunã ca banca sa înştiinţeze pe antreprenor de varsamintul efectuat, precum şi de destinaţia lui.
3.35. Antreprenorul trebuie sa constituie garanţia de buna execuţie în cel mult 12 zile lucrãtoare de la primirea scrisorii de acceptare. Atît timp cît el nu şi-a îndeplinit aceasta obligaţie, investitorul este în drept sa retina antreprenorului garanţia de participare la licitaţie.
3.36. Utilizarea garanţiei de buna execuţie se face în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare.
3.37. Investitorul trebuie sa restituie antreprenorului garanţia la termenul fixat, cel mai tirziu la expirarea duratei garanţiei de buna execuţie, dacã acesta nu a ridicat pînã la acea data pretenţii asupra ei. Atît timp însã cît pretenţiile ridicate în termen nu s-au rezolvat, investitorul poate retine o parte corespunzãtoare din valoarea garanţiei.
3.38. Înainte de începerea lucrãrilor, antreprenorul se va asigura pentru orice dãuna, pierdere sau prejudiciu ce pot interveni asupra unor mijloace sau persoane. Aceasta asigurare se va încheia cu agenţia de asigurare în condiţiile aprobate de investitor şi pentru valoarea declarata de antreprenor.
3.39. Antreprenorul va asigura personalul impotriva accidentelor prin intermediul unei agenţii de asigurare şi va continua aceasta asigurare pe toatã durata în care persoana este angajata.
Antreprenorul va prezenta investitorului, ori de cîte ori i se va cere, polita sau poliţele de asigurare sau recipisele pentru plata primelor curente.
3.40. Antreprenorul are obligaţia de a se asigura ca subantreprenorii au încheiat asigurãri pentru toate persoanele angajate de aceştia. El va solicita subantreprenorilor sa prezinte investitorului, la cerere, poliţele de asigurare şi recipisele pentru plata primelor curente.
3.41. Dacã antreprenorul nu angajeazã sau nu prelungeşte asigurarea care i se cere prin contract, investitorul va efectua şi va plati prima sau primele respective, retinind suma plãtitã de el din banii datorati antreprenorului.
3.42. Investitorul nu va fi responsabil pentru nici un fel de daune-interese, compensaţii plãtibile prin lege, în privinta sau ca urmare a unui accident sau prejudiciu adus unui muncitor sau altei persoane angajate de antreprenor, cu excepţia unui accident sau prejudiciu rezultind din vina investitorului, a agenţilor sau a angajaţilor acestora.

ART. 4
Forta de munca
4.1. Antreprenorul va îndeplini toate formalitãţile necesare angajãrii întregii forte de munca pentru realizarea lucrãrilor contractate.
4.2. Antreprenorul va asigura transportul, cazarea, masa şi plata forţei de munca.
4.3. Antreprenorul va asigura lucrãrile necesare pentru deservirea şantierului cu apa şi alte utilitãţi în incinta.

ART. 5
Materiale şi execuţia lucrãrilor propriu-zise
5.1. Materialele vor fi de calitatea prevãzutã în documentaţia de execuţie, urmînd a fi supuse periodic la diverse probe pe care consultantul le va solicita.
Antreprenorul va asigura, la cerere, manopera, instrumentele, utilajele şi materialele necesare pentru examinarea, mãsurarea şi testarea lucrãrilor.
5.2. Costul probelor şi încercãrilor va fi suportat de antreprenor, dacã acesta este prevãzut în documentaţie, în caz contrar cheltuielile fiind suportate de investitor.
5.3. Probele prevãzute şi comandate de investitor pentru verificarea unor lucrãri sau materiale puse în opera vor fi suportate de antreprenor, dacã se dovedeşte ca materialele nu sînt corespunzãtoare calitativ sau manopera nu este în conformitate cu prevederile contractului. În caz contrar, investitorul va suporta aceste cheltuieli.
5.4. Investitorul, consultantul sau orice alta persoana autorizata de aceştia au acces tot timpul la lucrãri pe şantier şi în locurile unde se pregãteşte lucrarea, în depozite de materiale, prefabricate etc.
5.5. Lucrãrile care devin ascunse nu vor fi acoperite fãrã aprobarea consultantului, antreprenorul asigurind posibilitatea acestuia sa examineze şi sa urmãreascã orice lucrare care urmeazã sa fie ascunsã. Antreprenorul va anunta pe consultant ori de cîte ori astfel de lucrãri, inclusiv fundaţiile clãdirii, sînt gata pentru a fi examinate. Consultantul va participa la examinarea şi mãsurarea lucrãrilor de mai sus.
Antreprenorul va dezveli orice parte sau pãrţi de lucrare, la dispoziţia investitorului, şi va reface aceasta parte sau pãrţi de lucrare, dacã este cazul. Dacã se constata ca lucrãrile au fost de calitate corespunzãtoare şi realizate conform documentaţiei de execuţie, dezvelirea, refacerea şi/sau repararea vor fi suportate de investitor, iar în caz contrar, de antreprenor.
5.6. Investitorul trebuie sa punã la dispoziţia antreprenorului, în cazul în care nu s-a convenit altfel, fãrã plata, urmãtoarele:
a) suprafeţele de teren necesare pentru depozite şi locuri de munca pe şantier;
b) cãile de acces rutier şi racordurile de cale feratã;
c) racordurile pentru utilitãţi (apa, gaz, energie, canalizare etc.) pînã la limita amplasamentului şantierului.
Costurile pentru consumul de utilitãţi, precum şi cel al contoarelor sau al altor aparate de mãsurat se suporta de cãtre antreprenor. În cazul mai multor antreprenori, costurile se suporta proporţional de cãtre aceştia.
5.7. În cazul în care antreprenorul se considera stînjenit în desfãşurarea normalã a activitãţii, el trebuie sa informeze în scris investitorul cu privire la aceasta stare. Dacã neglijeazã sa facã aceasta informare, el are dreptul de a invoca efectele unei astfel de situaţii, numai dacã este evident şi poate fi dovedit faptul ca investitorul cunoştea situaţia şi consecinţele pentru activitatea antreprenorului.
5.8. Termenul de execuţie va fi prelungit dacã stînjenirea activitãţii se datoreazã urmãtoarelor cauze:
a) cele generate de investitor;
b) datoritã unor greve a personalului antreprenorului sau ca urmare a unor evenimente similare petrecute la un agent economic care este un furnizor al antreprenorului;
c) datoritã forţei majore sau altei situaţii extreme neimputabile şi imprevizibile pentru antreprenor.
Influenta factorilor climatici, cu excepţia calamitãţilor, nu poate fi consideratã ca fiind o cauza de stinjenire a lucrãrilor.
5.9. Decalarea termenului contractual va fi calculatã, luind în considerare perioada de întrerupere sau intirziere datoritã stînjenirii lucrãrilor, adaugindu-se o durata suplimentarã apreciatã de comun acord pentru reintrarea în ritmul normal, precum şi, dacã este cazul, de eventualele intirzieri provocate de intrarea neprevãzutã într-un sezon nefavorabil executãrii lucrãrilor de construcţii.
5.10. La dispoziţia scrisã a consultantului, antreprenorul va sista execuţia lucrãrilor sau a unor pãrţi a acestora pe o durata şi în modul în care consultantul considera necesar. Pe timpul suspendãrii, antreprenorul va proteja şi conserva lucrãrile în mod corespunzãtor, asa cum va dispune consultantul.
Cheltuielile suplimentare generate în urma sistãrii lucrãrilor suportate de antreprenor vor fi plãtite de investitor.
5.11. Dacã motivele stînjenirii sau ale întreruperii sînt imputabile uneia dintre pãrţile contractante, atunci cealaltã parte poate emite pretenţii privind despãgubirea pentru daunele intervenite şi care pot fi dovedite.
5.12. Dacã întreruperea lucrãrilor dureazã mai mult de 3 luni, oricare dintre pãrţi poate, dupã trecerea acestei perioade, sa rezilieze contractul printr-o comunicare scrisã. Dacã întreruperea nu este imputabilã antreprenorului, investitorul trebuie sa plãteascã şi evacuarea şantierului, atît timp cît ea nu este deja plãtitã în cadrul lucrãrilor executate pînã la data rezilierii.

ART. 6
Începerea lucrãrilor şi intirzieri în execuţie
6.1. Lucrãrile trebuie sa fie începute la termenul stabilit în contract, derulate conform graficului general de realizare a lucrãrilor şi terminate la termenul stabilit. Termenele intermediare prevãzute în graficele de execuţie se considera termene contractuale dacã au fost definite ca atare în contract.
6.2. Dacã în documentele contractului s-a stabilit un termen de începere a lucrãrilor, antreprenorul trebuie sa le înceapã într-un interval de 12 zile lucrãtoare de la notificarea facuta de investitor în acest sens.
Antreprenorul trebuie sa notifice investitorului şi Inspecţiei de Stat pentru Calitatea Construcţiilor data începerii efective a lucrãrilor.
6.3. Dacã şantierul nu este dotat în mod corespunzãtor şi suficient cu utilaje, schele, eşafodaje, cofraje, materiale sau prefabricate sau dacã forta de munca este insuficienta pentru a asigura ritmul convenit, investitorul va cere antreprenorului sa ia mãsurile necesare pentru a se putea respecta termenul realizãrii contractului.
6.4. Dacã antreprenorul intirzie începerea lucrãrilor, terminarea pregãtirilor sau nu-şi îndeplineşte îndatoririle de la pct. 6.3, investitorul este îndreptãţit sa-i fixeze antreprenorului un teren pînã la care activitatea sa între în normal şi sa-l avertizeze ca, în caz de neconformare, la expirarea termenului stabilit îi va rezilia contractul.
6.5. Antreprenorul va prezenta, la cererea investitorului, dupã semnarea contractului, graficul de execuţie de detaliu alcãtuit în ordinea tehnologicã de execuţie. Dacã, dupã opinia investitorului, pe parcurs, desfãşurarea lucrãrilor nu concorda cu graficul general de realizare a lucrãrilor, la cererea investitorului, antreprenorul va prezenta un grafic revizuit, în vederea terminãrii lucrãrilor la termenul prevãzut în contract.
Prezentarea şi aprobarea graficului revizuit nu-l vor scuti pe antreprenor de nici una din îndatoririle contractuale.
6.6. Investitorul va pune la dispoziţia antreprenorului suprafata de teren libera de orice sarcini, necesarã desfãşurãrii activitãţii de şantier. Dacã antreprenorul constata intirzieri în preluarea terenului şi suporta cheltuieli suplimentare din cauza investitorului, la cerere, investitorul îi va acorda o prelungire a duratei de execuţie a lucrãrilor şi va acoperi cheltuielile suplimentare.
6.7. Investitorul va suporta toate cheltuielile şi taxele pentru dreptul de a utiliza temporar terenuri strãine pentru lucrãri provizorii şi pentru accesul în şantier.
6.8. Dacã sînt necesare lucrãri suplimentare neprevãzute în contract sau apar situaţii de intirziere care nu se datoreazã vinii antreprenorului, acesta va notifica în scris, în termen de pînã la 28 de zile, şi va solicita investitorului prelungirea termenului de execuţie a lucrãrilor. Investitorul va prelungi în mod corespunzãtor acest termen.
6.9. Se interzice execuţia de lucrãri în timpul nopţii, duminicilor sau sarbatorilor legale fãrã aprobarea consultantului, cu excepţia cazurilor cînd aceste lucrãri sînt pentru salvarea de vieţi omeneşti, proprietãţi sau pentru securitatea lucrãrilor. Aceste cazuri vor fi aduse în scris la cunostinta consultantului. De asemenea, se pot executa lucrãri la care procesul tehnologic nu admite opriri. Acestea vor fi anunţate în scris consultantului înainte de începere.
6.10. Dacã antreprenorul nu termina lucrãrile la termenul stabilit prin contract, acesta va plati investitorului penalizãri şi/sau despãgubiri, care se vor stabili în "condiţii speciale de contractare". Penalizarea devine operanta în momentul în care antreprenorul a intrat în intirziere.
6.11. Dacã penalizarea este prevãzutã pe zi de intirziere, se iau în considerare numai zilele lucrãtoare; dacã este prevãzutã pe saptamini, fiecare zi dintr-o saptamina începutã se calculeazã cu 1/5 din penalizarea saptaminala.
6.12. La terminarea lucrãrilor, antreprenorul va notifica investitorului ca sînt îndeplinite condiţiile de recepţie, solicitind convocarea comisiei. În baza acestei notificãri, investitorul convoacã comisia de recepţie în termen de maximum 12 zile lucrãtoare.
Pe baza documentelor de confirmare a execuţiei şi a constatãrilor efectuate pe teren, investitorul va aprecia dacã sînt întrunite condiţiile pentru anunţarea comisiei de recepţie. În cazul în care se constata ca sînt lipsuri şi deficiente, acestea vor fi aduse la cunostinta antreprenorului, stabilindu-se şi termenele necesare pentru terminare sau remediere. Dupã constatarea lichidãrii tuturor lipsurilor şi deficienţelor, la o noua solicitare a antreprenorului, investitorul va convoca comisia de recepţie în maximum 12 zile lucrãtoare. Comisia de recepţie va constata realizarea lucrãrilor în conformitate cu documentaţia de execuţie, cu reglementãrile în vigoare şi cu prevederile din contract. În funcţie de constatãrile fãcute, investitorul va aproba sau va respinge recepţia. Recepţia poate fi facuta şi pentru pãrţi de construcţie distincte fizic şi funcţional.

ART. 7
Remedieri în perioada de garanţie
7.1. Perioada de garanţie decurge de la data recepţiei lucrãrilor.
7.2. Antreprenorul are obligaţia ca în perioada de garanţie sa înlãture toate defecţiunile a cãror cauza este nerespectarea clauzelor contractului, pe cheltuiala sa şi în urma unei notificãri transmise de cãtre investitor. Dacã antreprenorul nu inlatura defecţiunile indicate de investitor pînã la o data convenitã, investitorul este îndreptãţit sa rezolve singur sau prin alt agent economic şi pe cheltuiala antreprenorului defecţiunile în cauza.
7.3. Dacã defecţiunile nu se datoresc neglijentei sau lipsurilor antreprenorului, lucrãrile fiind executate de cãtre acesta conform prevederilor contractului, costul remedierilor va fi evaluat şi plãtit ca lucrãri suplimentare.

ART. 8
Modificãri, suplimentari, omisiuni
8.1. Consultantul va face orice modificare cu respectarea prevederilor tehnice în vigoare, a dimensiunilor, calitãţii sau cantitãţii lucrãrilor sau a unei pãrţi a acestora, privind:
a) mãrirea sau micşorarea cantitãţii oricãrei lucrãri incluse în contract;
b) renunţarea la o lucrare sau o parte din lucrare;
c) schimbarea caracterului sau calitãţii lucrãrii;
d) modificarea nivelurilor, poziţiilor şi dimensiunilor oricãrei pãrţi din lucrare;
e) executarea de lucrãri suplimentare de orice fel, necesare pentru terminarea obiectelor prevãzute în contract.
Orice modificare nu va vicia sau anula contractul iar valoarea tuturor acestor modificãri va fi luatã în considerare la stabilirea preţului.
8.2. În cazul în care cantitatea de lucrãri real executatã în cadrul unui articol variaza pînã la 10% în plus sau în minus fata de cantitatea înscrisã în listele de cantitãţi de lucrãri, plata lucrãrilor va fi facuta la preţurile unitare convenite. Dacã apar lucrãri suplimentare pentru care contractul nu conţine preţuri unitare, se vor aplica preţurile unitare stabilite de comun acord de cãtre consultant şi antreprenor.
8.3. În cazul în care cantitatea de lucrãri real executatã este cu 10% mai mare decît cantitatea înscrisã în listele de lucrãri, investitorul poate cere micşorarea preţului la articolul respectiv şi poate conveni de comun acord asupra unui preţ unitar.
8.4. În cazul în care cantitatea de lucrãri real executatã este diminuata cu mai mult de 10% din cantitatea de lucrãri cuprinsã în listele de cantitãţi de lucrãri, atunci antreprenorul poate cere majorarea preţului unitar la articolul respectiv. Aceasta cerere trebuie sa fie admisã de investitor, dacã plusul de valoare solicitat nu a fost compensat prin executarea de cantitãţi mai mari de lucrãri la alte articole sau printr-un alt mod de compensare. Aceasta majorare de preţ trebuie sa corespundã valorii care rezulta din repartizarea cheltuielilor generale ale şantierului, eventual a cheltuielilor de organizare de şantier, a cheltuielilor generale ale antreprenorului şi a sporului pentru taxe, impozite şi asigurãri sociale, în raport cu cantitãţile de lucrãri diminuate. În cazul în care lucrãrile prevãzute de un articol de deviz şi caracterizate printr-un preţ unitar conditioneaza alte lucrãri pentru care s-a stabilit o suma pausala, o data cu modificarea preţului unitar se poate conveni şi modificarea corespunzãtoare a sumei pausale.
8.5. Dacã în contract s-a prevãzut ca investitorul efectueazã unele servicii prin forte proprii, investitorul va putea face scãzãminte pentru serviciile fãcute de el antreprenorului, convenite cu acesta.
8.6. Dacã prin modificarea proiectului sau prin dispoziţia investitorului se schimba condiţiile în care s-au stabilit preţurile în contract, trebuie sa se convinã preţuri noi care sa ţinã seama de plusuri sau minusuri de costuri rezultate ca urmare a modificãrilor. Noile preţuri trebuie sa fie convenite înainte de executarea lucrãrilor.
8.7. Dacã investitorul cere o lucrare care nu este prevãzutã în contract, antreprenorul are dreptul la o plata suplimentarã. Antreprenorul trebuie sa-şi ridice pretenţiile în fata investitorului şi sa convinã asupra preţului înainte de începerea lucrãrii respective.
Preţul propus trebuie sa se alinieze modului şi condiţiilor în care s-au calculat preţurile unitare şi sa conţinã toate cheltuielile pe care urmeazã sa le suporte, inclusiv riscul.
8.8. Lucrãrile executate de antreprenor în afarã celor prevãzute în contract sau fãrã dispoziţia investitorului, precum şi cele care nu respecta prevederile contractului, fãrã a exista în acest sens o dispoziţie expresã a consultantului, nu vor fi plãtite antreprenorului. Antreprenorul trebuie sa înlãture aceste lucrãri într-un termen stabilit cu investitorul. De asemenea, el rãspunde în fata investitorului de toate pagubele pe care le-a provocat acestuia. Aceste lucrãri vor fi plãtite antreprenorului numai dacã se dovedeşte a fi necesare şi se presupune ca ele corespund voinţei investitorului, în care caz vor fi notificate imediat.
8.9. Lucrãrile efectuate cu plata în tarif orar se vor plati conform tarifelor convenite în contract. În situaţia ca astfel de tarife nu s-au stabilit în contract, se vor conveni de cãtre pãrţi tarife orare pentru acestea.
Atît timp cît tarifele convenite nu conţin sporuri pentru ore suplimentare, de noapte, de lucru simbata, duminica şi în sarbatori legale, cînd lucrul în aceste zile se convine între pãrţi, toate aceste sporuri se vor suporta de cãtre investitor la valorile efectiv plãtite de antreprenor. Acest procedeu se aplica în cadrul sporurilor pentru condiţii dificile de lucru, în acord şi al altor sporuri legale, cît şi pentru deplasarea la şi de la locul de munca a personalului muncitor.
8.10. În adaosul la tariful de baza, cuprins în tariful orar, se includ urmãtoarele categorii de cheltuieli: cheltuieli generale ale şantierului şi ale agentului economic, cote de risc şi beneficiu, impozitul pe cifra de afaceri şi cotele pentru concedii, sarbatori legale, concedii de boala, alte cote specifice agentului economic, precum şi costurile pentru unelte manuale, utilaje mici şi schele cu podina de lucru pînã la 2 m înãlţime.
Dacã anumite lucrãri executate în tarif orar conduc la o uzura neobisnuita a sculelor manuale sau necesita scule şi aparate deosebite, schele cu o construcţie specialã, instalaţii sau echipamente speciale, nivelul de compensare a cheltuielilor trebuie convenit de pãrţi înaintea executãrii lucrãrilor.
8.11. În cazul în care investitorul cere ca pe perioade limitate lucrãrile executate cu plata în tarif orar sa fie supravegheate de un maistru sau alta persoana competenta din cadrul personalului antreprenorului, sau în cazul în care supravegherea este prevãzutã de normele de protecţie a muncii, investitorul va plati tariful orar convenit pentru supraveghere.
8.12. Materialele sau pãrţile de construcţie, materialele auxiliare şi cele ce se consuma se plãtesc, dacã nu s-a convenit în alt mod, la preţurile zilei în care se face livrarea, dar cu respectarea condiţiei ca preţurile sa nu fie mai mari de 10% peste nivelul preţului cu amãnuntul al pieţei.
8.13. Investitorului trebuie sa i se aducã la cunostinta în prealabil data începerii executãrii lucrãrilor cu plata în tarif orar. Cu privire la orele prestate, se vor întocmi rapoarte de lucru cu plata în tarif orar, care vor fi prezentate investitorului de cãtre antreprenor. Rapoartele de lucru cu plata în tarif orar se vor restitui antreprenorului, confirmate fãrã intirziere. Dacã, în interval de 10 zile lucrãtoare de la primire, consultantul nu le confirma sau nu face în scris obiecţii, rapoartele de lucru se considera ca fiind recunoscute şi confirmate de cãtre investitor.
8.14. Facturile pentru plata lucrãrilor executate cu plata în tarif orar se vor prezenta consultantului cel mai tirziu pînã în 12 zile lucrãtoare de la terminarea lucrãrilor respective şi ele trebuie sa fie onorate imediat.
8.15. Dacã s-a convenit executarea unor lucrãri cu plata în tarif orar, dar ca urmare a lipsei sau intirzierii întocmirii rapoartelor de lucru exista îndoieli privind volumul orelor prestate, investitorul poate cere antreprenorului sa-i prezinte o suma pausala (forfetara) care trebuie sa fie acceptatã de consultant în vederea efectuãrii plãţii.

ART. 9
Materiale, utilaje şi echipamente necesare procesului tehnologic de execuţie, lucrãri provizorii
9.1. Utilajele de construcţii, sculele, dispozitivele, lucrãrile provizorii şi materialele prevãzute de antreprenor ca fiind necesare la execuţia lucrãrilor nu vor fi retrase din şantier fãrã acordul scris al consultantului. Consultantul nu va refuza acordul sau în mod nejustificat.
9.2. La terminarea lucrãrilor, antreprenorul va îndepãrta din şantier toate utilajele de construcţii şi lucrãrile provizorii menţionate la pct. 9.1, precum şi orice materiale aprovizionate şi nefolosite.
9.3. Investitorul nu va fi rãspunzãtor pentru avarierea sau pierderea utilajelor, sculelor şi dispozitivelor de construcţii şi a lucrãrilor temporare cu excepţia celor prevãzute în capitolul "Riscuri speciale".
9.4. Pentru utilajele de construcţii, aparatele de mãsura şi control, sculele şi dispozitivele de import solicitate de consultant în scopul realizãrii lucrãrilor de construcţii, antreprenorul va fi sprijinit de investitor atît pentru importul lor, cît şi la eventuala reexportare.
9.5. Investitorul îl va asigura pe antreprenor, dacã este necesar, pentru obţinerea de scutiri vamale pentru utilajele de construcţii, materialele şi altele cerute de lucrãri.
9.6. Înlocuirea oricãrui material prevãzut în contract cu alt material similar se va face numai cu acordul scris al consultantului.

ART. 10
Mãsurãtori
10.1. Antreprenorul îşi va redacta facturile şi situaţiile de lucrãri, respectînd poziţia articolelor, codul şi denumirea lor, precum şi celelalte documente ale contractului. Mãsurãtorile, ataşamentele, precum şi alte documente necesare se vor ataşa facturii în mãsura în care sînt doveditoare pentru pretenţia anunţatã.
Prevederile din reglementãrile tehnice privind modul de mãsurare a lucrãrilor, precum şi din documentele contractuale trebuie sa fie respectate. Pentru lucrãri executate, care datoritã continuãrii lor nu vor putea fi evaluate cantitativ şi calitativ, antreprenorul va solicita din timp consultantului efectuarea de constatãri în comun.

ART. 11
Plati provizorii, plati finale
11.1. Investitorul va acorda antreprenorului, la cererea acestuia, un avans în vederea începerii lucrãrilor, reprezentind maximum 15% din valoarea contractului. Termenul la care se va acorda avansul, procentul din valoarea contractului şi modul de rambursare se stabilesc în "condiţii speciale de contractare".
11.2. Plãţile parţiale trebuie sa fie fãcute la cererea antreprenorului, la valoarea lucrãrilor executate conform contractului şi în cel mai scurt timp cu putinta. Lucrãrile executate trebuie sa fie dovedite, ca atare, printr-o situaţie de lucrãri provizorii întocmitã astfel încît sa asigure o rapida şi sigura verificare a ei. Se pot considera ca lucrãri decontabile şi livrãrile de materiale sau pãrţi de construcţie, care, deşi nu au fost puse în opera, au fost transferate în patrimoniul investitorului.
Din situaţiile de lucrãri provizorii, investitorul va putea face scãzãminte pentru servicii fãcute de el antreprenorului şi convenite cu acesta. Alte scãzãminte nu se pot face decît în cazurile în care ele sînt prevãzute în contract sau sînt urmare a unor prevederi legale.
Situaţiile de plata provizorii şi facturile corespunzãtoare se plãtesc în termen de 6 zile de la primire. În cazuri justificate, acest termen poate fi prelungit, cu anunţarea prealabilã a antreprenorului, pînã la cel mult 12 zile lucrãtoare.
Plãţile parţiale efectuate sînt fãrã influenta asupra responsabilitãţii şi garanţiei de buna execuţie a antreprenorului; ele nu se considera ca recepţie de cãtre investitor a lucrãrilor executate.
11.3. Plãţile vor fi efectuate, de regula, la intervale lunare.
11.4. Dacã execuţia lucrãrilor necesita importuri de materiale, utilaje sau echipamente şi servicii aferente, în aceasta situaţie o parte a plãţii ce urmeazã a fi facuta în cadrul contractului va fi efectuatã în valuta strãinã. Condiţiile de plata vor fi stabilite în "condiţii speciale de contractare".
11.5. Factura finala trebuie sa fie prezentatã de cãtre antreprenor în maximum 12 zile lucrãtoare de la terminarea lucrãrilor în cazul celor a cãror durata de execuţie nu a depãşit 3 luni, dacã pãrţile nu au convenit altfel. În cazul în care durata de execuţie a lucrãrilor este mai mare de 3 luni, perioada de 12 zile pentru prezentarea facturii se majoreazã cu cîte 6 zile lucrãtoare pentru fiecare 3 luni împlinite de depasire. Facturile pentru lucrãrile suplimentare se prezintã în aceleaşi condiţii şi o data cu cele pentru lucrãrile contractate.
11.6. În cazul în care antreprenorul neglijeazã sa-şi prezinte facturile, cu toate ca investitorul i-a fixat un termen pentru aceasta, investitorul este îndreptãţit sa întocmeascã pe socoteala antreprenorului facturile respective. Dacã antreprenorul considera ca factura nu este corecta, poate face contestaţie în termen de 14 zile de la primire.
11.7. Plata facturii finale se va face imediat dupã verificarea şi acceptarea ei de cãtre investitor, dar nu mai tirziu de 2 luni de la primirea ei. Pe cît posibil însã, verificarea şi plata trebuie sa se facã în cel mai scurt timp. Dacã verificarea se prelungeşte din diferite motive, dar în special datoritã unor eventuale litigii, contravaloarea lucrãrilor care nu sînt în litigiu va fi plãtitã imediat.
11.8. Contractul nu va fi considerat terminat pînã cînd procesul-verbal de recepţie finala nu va fi semnat de consultant, care confirma ca lucrãrile au fost executate conform contractului şi dispoziţiilor consultantului.
11.9. Certificatul de recepţie finala va fi eliberat de consultant în termen de 28 de zile dupã expirarea perioadei de garanţie. Plata ultimelor sume datorate de investitor antreprenorului pentru lucrãrile executate nu va fi condiţionatã de eliberarea certificatului de recepţie finala.
11.10. Garanţia de buna execuţie se va restitui antreprenorului pe baza notificãrii investitorului cãtre agentul bancar. Notificarea se va face în termen de maximum 12 zile de la eliberarea certificatului de recepţie finala.

ART. 12
Modificãri de preţuri
12.1. Pentru cazurile cînd urmeazã sa fie fãcute modificãri la preţul contractului privind majorarea sau reducerea preţului forţei de munca şi/sau al materialelor, respectiv al utilajelor şi echipamentelor, precum şi pentru orice alta problema care afecteazã costul execuţiei lucrãrilor, se fac precizãri în "condiţii speciale de contractare".

ART. 13
Subcontractori nominalizaţi
13.1. Toţi specialistii, furnizorii, comercianţii şi alte persoane juridice, angajate de antreprenor pentru a executa pãrţi de lucrãri sau a furniza materiale, produse şi servicii, care sînt nominalizaţi, selecţionaţi şi aprobaţi de investitor, sînt denumiţi subcontractori nominalizaţi.
13.2. Investitorul sau consultantul nu poate obliga antreprenorul sa angajeze un subcontractor nominalizat fata de care acesta are obiecţii justificate.
13.3. Subcontractorul nominalizat se va angaja fata de antreprenor cu aceleaşi obligaţii şi responsabilitãţi pe care antreprenorul le are fata de investitor, conform condiţiilor contractului.
Subcontractorul îi va exonera şi despãgubi pe antreprenor în legatura cu aceste obligaţii, precum şi pentru cererile, reclamaţiile, daunele-interese, taxele şi cheltuielile de orice fel care decurg sau apar în legatura cu acestea sau în legatura cu orice neîndeplinire a obligaţiilor şi responsabilitãţilor contractuale.
13.4. Subcontractorul nominalizat va despãgubi pe antreprenor pentru orice neglijenţa sau dãuna produsã de angajaţii sãi prin folosirea utilajelor de construcţii şi a unor lucrãri provizorii puse la dispoziţie de antreprenor pentru realizarea contractului.
13.5. Preţurile pentru toate lucrãrile executate, materialele, serviciile furnizate de un subcontractor nominalizat se vor include în contractul dintre investitor şi antreprenor.
13.6. Investitorul este îndreptãţit sa facã plati în contul creditorilor antreprenorului atît timp cît acesta a intirziat cu plata datoriilor pe care le are fata de subcontractorii care participa la execuţia lucrãrilor.
Antreprenorul este obligat, în urma cererii prezentate de investitor şi într-un interval fixat, sa-şi precizeze punctul de vedere cu privire la legalitatea pretenţiilor creditorilor sãi. Dacã aceste precizãri nu sînt fãcute în termenul prevãzut, datoriile sînt considerate ca fiind recunoscute de antreprenor şi plãţile drept confirmate şi scãzute din plãţile datorate antreprenorului.

ART. 14
Riscuri speciale
14.1. Dacã lucrãrile permanente executate sau materialele şi lucrãrile provizorii sau oricare alte mijloace ale antreprenorului folosite în scopul execuţiei lucrãrilor vor suferi distrugeri sau avarii din cauze de forta majorã: rãzboi, rebeliune, revoluţie sau alte cauze ce nu puteau fi prevãzute de antreprenor şi nici nu sînt imputabile acestuia, investitorul va despãgubi pe antreprenor pentru daunele produse.
14.2. În perioada de acţiune a forţei majore, contractul va fi întrerupt, dar fãrã a prejudicia drepturile celor doua pãrţi.
14.3. Dacã contractul este întrerupt, antreprenorul va fi plãtit de investitor pentru lucrãrile executate înainte de întrerupere, plus costurile pentru materiale şi alte servicii care au fost certificate de consultant.

ART. 15
Soluţionarea litigiilor
15.1. Litigiile dintre pãrţi sînt de competenta instanţelor judecãtoreşti din România în ale cãror raze teritoriale se situeaza lucrãrile publice.
15.2. Litigiile nãscute din raporturile contractuale dintre societãţi şi persoanele juridice pot fi soluţionate şi prin arbitraj, dacã pãrţile convin astfel. Arbitrii vor fi aleşi de cãtre pãrţi, de comun acord.
15.3. În cazul litigiilor privind calitatea şi proprietãţile materialelor de construcţii, procedurile de verificare, corectitudinea efectuãrii probelor, a utilajelor de construcţii folosite, fiecare parte poate, dupã o înştiinţare prealabilã a celeilalte pãrţi, sa ceara efectuarea unor cercetãri de cãtre o instituţie publica de cercetare-dezvoltare. Rezultatele acestor cercetãri sînt definitive. Costurile cercetãrilor efectuate se suporta de partea a carei culpa a fost doveditã.
15.4. Litigiile privind despãgubirile rezultate în urma celor prevãzute la pct. 15.3 vor fi soluţionate potrivit prevederilor de la pct. 15.1 şi 15.2.

ART. 16
Vina investitorului
16.1. Antreprenorul poate rezilia contractul dacã:
a) investitorul neglijeazã o obligaţie care este în sarcina sa şi prin aceasta pune pe antreprenor în situaţia de a nu putea executa lucrarea;
b) investitorul nu onoreazã o plata scadenta;
c) investitorul devine falit;
d) investitorul notifica antreprenorului ca din motive neprevãzute şi datoritã unor conjuncturi economice îi este imposibil sa continue îndeplinirea obligaţiilor contractuale.
16.2. Rezilierea contractului se comunica în scris investitorului cu 14 zile înainte. La expirarea preavizului de 14 zile, antreprenorul va evacua de pe şantier toate materialele, mijloacele şi utilajele de construcţii, precum şi lucrãrile provizorii.
16.3. Investitorul va avea aceleaşi obligaţii de plata prevãzute în contract şi, în plus, va plati antreprenorului suma corespunzãtoare pierderilor sau daunelor aduse acestuia care decurg în legatura sau ca urmare a acestei întreruperi şi încetãri a contractului.

ART. 17
Vina antreprenorului
17.1. Investitorul poate rezilia contractul dacã:
a) antreprenorul da faliment, se declara falit, se emite ordin de executare impotriva lui, intra în lichidare în vederea fuzionãrii sau are o ipoteca pe capital;
b) antreprenorul a abandonat contractul;
c) antreprenorul nu începe lucrãrile fãrã sa aibã un motiv justificat sau nu reia lucrãrile suspendate în termen de 12 zile de la primirea dispoziţiei scrise de reîncepere a lucrãrilor;
d) antreprenorul nu a îndepãrtat materialele necorespunzãtoare de pe şantier sau nu a refãcut o lucrare în termen de 28 de zile de la primirea dispoziţiei scrise date de consultant;
e) antreprenorul neglijeazã în mod flagrant şi repetat sa-şi îndeplineascã obligaţiile contractuale, deşi a fost notificat de consultant;
f) antreprenorul a dat în subantreprizã o parte din lucrãri fãrã avizul investitorului.
17.2. În cazul rezilierii contractului, investitorul va întocmi situaţia lucrãrilor efectiv executate, inventarul materialelor, utilajelor şi lucrãrilor provizorii, dupã care se vor stabili sumele care urmeazã sa le plãteascã în conformitate cu prevederile contractului, precum şi daunele pe care trebuie sa le suporte antreprenorul din vina cãruia s-a reziliat contractul.
17.3. Antreprenorul va fi îndreptãţit sa primeascã numai acea suma sau sume care sînt certificate de consultant ca sînt datorate de investitor.
Plata acestor sume se va efectua numai dupã expirarea perioadei de garanţie.

ART. 18
Valuta şi cursuri de schimb
18.1. Dacã antreprenorul va fi plãtit în întregime sau parţial în valuta, aceasta plata nu va fi supusã modificãrilor cursului de schimb între moneda sau monedele de schimb specificate şi leu.
18.2. Dacã investitorul solicita ca oferta sa fie exprimatã într-o singura valuta, iar plata sa se facã în mai multe valute, cursul de schimb care se aplica la calculul plãţii valutelor diferite va fi cursul stabilit de Banca Romana de Comerţ Exterior, valabil cu 30 de zile înainte de ultima data stabilitã pentru prezentarea ofertelor şi specificat în documentele de oferta.

ART. 19
Alte dispoziţii
19.1. Toate certificatele, notificãrile şi dispoziţiile scrise date de investitor sau consultant conform condiţiilor contractului vor fi trimise prin posta sau se vor preda la sediul principal al antreprenorului sau la adresa indicatã de cãtre acesta.
19.2. Toate notificãrile care vor fi adresate investitorului sau consultantului conform contractului vor fi trimise prin posta sau vor fi predate la adresele stabilite în contract.
19.3. Orice schimbare de adresa va fi comunicatã celeilalte pãrţi.

OFERTANT SEMNATURA

ŞTAMPILA

-----------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016