Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARIRE nr. 288 din 20 aprilie 1991  privind calificarea si recalificarea somerilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARIRE nr. 288 din 20 aprilie 1991 privind calificarea si recalificarea somerilor

EMITENT: GUVERN
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL Nr. 104 DIN 15/5 /91


Guvernul României hotãrãşte:

CAP. 1
Organizarea şi desfãşurarea cursurilor de calificare şi recalificare a şomerilor
ART. 1
În baza <>Legii nr. 1/1991 privind protecţia socialã a şomerilor şi reintegrarea lor profesionalã, calificarea şi recalificarea se organizeazã de cãtre direcţiile de munca şi protecţie socialã şi se desfãşoarã, dupã caz, în:
a) centrele proprii de calificare şi recalificare;
b) unitãţi: regii autonome, societãţi comerciale, mici întreprinderi şi asociaţii cu scop lucrativ, instituţii de învãţãmînt publice şi particulare şi persoane fizice cu activitate independenta autorizate, pe baza de convenţie.
ART. 2
Calificarea sau recalificarea şomerilor se poate face în meserii, specialitãţi, funcţii şi activitãţi corespunzãtor cererilor de forta de munca.
ART. 3
Planurile de învãţãmînt şi programele de pregãtire pentru calificarea şi recalificarea şomerilor se elaboreazã de cãtre centre, împreunã cu unitãţile interesate sau, în situaţia prevãzutã la art. 1 lit. b), de cãtre direcţia de munca şi protecţie socialã şi unitãţile la care se desfãşoarã pregãtirea, corespunzãtor prevederilor legale pentru cursurile de calificare.
ART. 4
Durata calificãrii şi recalificarii se stabileşte diferenţiat, pînã la cel mult 6 luni, în raport cu complexitatea meseriei, profesiei sau activitãţii. Pentru recalificarea unor persoane în meserii, profesii sau activitãţi pentru care somerii au deja unele cunoştinţe şi deprinderi practice, durata se poate reduce pînã la jumãtate fata de durata unui curs de calificare de acelaşi profil.
ART. 5
(1) La cursurile de calificare sau recalificare organizate în condiţiile prezentei hotãrîri sînt admise persoanele apte de munca pentru meseria, profesia sau activitatea respectiva, care au studiile corespunzãtoare şi au fost selectate şi orientate profesional.
(2) Pentru unele meserii sau activitãţi mai simple, care nu necesita pregãtire teoreticã, pot fi admise la cursuri şi persoane care nu au absolvit învãţãmîntul obligatoriu, dar poseda cunoştinţele generale minime necesare.
(3) Pentru locurile de munca din economie şi administraţie la care concurenta pentru ocuparea unui loc la cursurile de calificare sau recalificare este mai mare, direcţiile de munca şi protecţie socialã, împreunã cu unitãţile interesate, pot stabili şi alte condiţii de orientare şi selecţie profesionalã, inclusiv supunerea candidaţilor la teste psihologice şi de aptitudini.
(4) Persoanele cu capacitate de munca diminuata sau cu deficiente vor fi cuprinse la calificare sau recalificare numai cu recomandarea comisiei de expertiza medicalã şi recuperare a capacitãţii de munca.
ART. 6
(1) Persoanele care primesc ajutor de şomaj admise la cursuri de calificare sau recalificare sînt obligate sa încheie cu direcţia de munca şi protecţie socialã un angajament conform <>art. 10 alin. (2) din Legea nr. 1/1991 , dupã modelul stabilit de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.
(2) Pentru persoanele care primesc ajutor de şomaj, admise la cursuri, direcţiile de munca şi protecţie socialã încheie convenţii cu unitãţile la care acestea urmeazã sa fie repartizate, prin care unitãţile se obliga sa le încadreze dupã absolvire.
(3) Persoanele care primesc ajutor de şomaj şi care prin angajament se obliga ca dupã absolvire sa lucreze pe baza de libera initiativa sînt scutite de obligaţiile prevãzute la <>art. 10 din Legea nr. 1/1991 .
(4) Persoanele care nu primesc ajutor de şomaj, cu excepţia celor prevãzute la art. 13 alin. (2), nu încheie angajament.
ART. 7
(1) Calificarea sau recalificarea cuprinde pregãtirea teoreticã şi instruirea practica sau, în cazurile prevãzute la art. 5 alin. (2), numai instruire practica.
(2) Pregãtirea teoreticã se asigura, dupã caz, la sediul centrelor de calificare şi recalificare, la unitãţile prevãzute la art. 1 lit. b); programul de pregãtire teoreticã se poate organiza, în funcţie de condiţii, în 1-2 zile pe saptamina, comasat, sau în 2-3 cicluri.
(3) Instruirea practica se face, de regula, în unitatea în care persoanele urmeazã sa lucreze, în alte unitãţi stabilite de organizatorii cursurilor sau la centrele de calificare şi recalificare.
ART. 8
(1) Absolvirea cursurilor de calificare şi recalificare se face printr-un examen constind, dupã caz, dintr-o proba teoreticã şi una practica, sau numai proba practica. Proba teoreticã se susţine în fata comisiei de examinare constituite la direcţia de munca şi protecţie socialã, iar proba practica, la locul de munca unde s-a efectuat instruirea practica.
(2) Comisia de examinare se numeşte de directorul direcţiei de munca şi protecţie socialã şi se compune din: responsabilul cursului, reprezentantul direcţiei de munca şi protecţie socialã şi 1-3 specialişti, din care unul va fi de la unitatea în care va fi repartizat absolventul.
ART. 9
(1) Cursanţii care au obţinut cel puţin nota 5 la fiecare proba vor fi declaraţi calificaţi în meseria, profesia sau activitatea pentru care s-au pregãtit şi, în baza procesului-verbal al comisiei de examinare, vor primi certificatul de absolvire.
(2) Cursanţii care nu au promovat probele pot susţine un nou examen în termen de cel mult 30 de zile, beneficiind de drepturile prevãzute la <>art. 9 alin. 3 din Legea nr. 1/1991 .
(3) Certificatul de absolvire se elibereazã de cãtre centrul de calificare şi recalificare şi are aceeaşi valabilitate cu actele eliberate, potrivit legii, de alte instituţii sau forme de învãţãmînt.
ART. 10
În baza <>Legii nr. 1/1991 privind protecţia socialã a şomerilor şi reintegrarea lor profesionalã, persoana care primeşte ajutor de şomaj, cuprinsã la cursuri de calificare sau recalificare, are urmãtoarele obligaţii şi drepturi:
(1) Drepturi:
a) sa primeascã ajutorul de şomaj stabilit, potrivit legii, pe toatã durata cît se afla în pregãtire şi, în continuare, pînã la data primei repartizari în munca, dar nu mai mult de 30 de zile de la absolvire;
b) sa beneficieze de drepturile de asigurãri sociale, inclusiv pensie de invaliditate, alocatie pentru copii şi asistenta medicalã gratuita, stabilite de lege pentru persoanele încadrate în munca, pe toatã perioada prevãzutã la lit. a);
c) sa beneficieze gratuit de rechizite şi materiale de instruire şi sa primeascã în folosinta manuale;
d) sa beneficieze, conform legii, de haine şi echipament de protecţie pe timpul instruirii practice;
e) sa primeascã, în funcţie de rezultatele obţinute o indemnizaţie de pînã la 10 la suta din valoarea operaţiilor sau lucrãrilor efectuate pe timpul instruirii practice; sumele aferente se stabilesc de unitãţile în care se desfãşoarã instruirea practica;
f) sa primeascã cazare gratuita în cãmine şi masa contra-cost în aceleaşi condiţii ca şi personalul angajat, în cazul în care nu poate efectua transportul zilnic sau locuieşte la o distanta mai mare de 50 km de unitatea de pregãtire; în situaţia în care nu se poate asigura cazarea în cãmine, unitatea la care urmeazã a fi repartizata persoana care beneficiazã de ajutor de şomaj va suporta cheltuiala de cazare la nivel de hotel de categoria a II-a;
g) sa primeascã abonament gratuit pe mijloacele de transport feroviar şi auto, dacã distanta de la domiciliu pînã la unitatea de pregãtire, aflatã în alta localitate, depãşeşte 5 km;
h) sa se retragã de la curs, fãrã a i se imputa cheltuielile de şcolarizare şi ajutorul de şomaj plãtit, dacã s-a încadrat în meseria avutã sau presteazã o activitate pe baza de libera initiativa, doveditã cu adeverinta de încadrare, respectiv autorizaţie de funcţionare.
(2) Obligaţii:
a) sa respecte angajamentul încheiat cu direcţia de munca şi protecţie socialã, conform prevederilor art. 6;
b) sa frecventeze cursurile conform orarelor stabilite; absentele nemotivate se sancţioneazã prin diminuarea indemnizaţiei prevãzute la alin. (1) lit. e); dacã numãrul absentelor nemotivate depãşeşte 10 la suta din totalul orelor prevãzute în programa analitica, cursantul va fi exmatriculat. Cursantul exmatriculat are dreptul sa se reinscrie la un curs de calificare sau recalificare o singura data;
c) sa respecte normele de protecţie a muncii şi disciplina muncii pe durata cursului;
d) sa restituie cheltuielile de şcolarizare şi ajutorul de şomaj primit pe durata cursurilor, dacã dupã absolvire refuza fãrã motive temeinice doua repartizari.
ART. 11
(1) Cheltuielile pentru activitatea de calificare şi recalificare a persoanelor care primesc ajutor de şomaj se suporta de cãtre direcţiile de munca şi protecţie socialã din fondul de şomaj. În aceste cheltuieli, pe lîngã plata ajutorului de şomaj, potrivit legii, se include şi taxa de participare la curs pentru fiecare persoana, precum şi celelalte cheltuieli ce decurg din drepturile prevãzute la art. 10 (1) din prezenta hotãrîre.
(2) Taxa de participare la cursuri se stabileşte de cãtre unitatea în care acestea se desfãşoarã şi cuprinde totalitatea, în condiţiile legii, a cheltuielilor ocazionate de activitatea de calificare sau recalificare - cheltuieli de personal, materiale, întreţinere şi funcţionare şi, dupã caz, chiria şi regia de cãmin şi cantina. Pentru cursurile desfãşurate în unitãţi de învãţãmînt, taxa se achitã la începerea cursurilor.
(3) Cheltuielile pentru editarea unor materiale tipãrite, publicitate prin presa, radio, televiziune, precum şi organizarea de cãtre Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi organele sale teritoriale a unor acţiuni de informare a şomerilor şi agenţilor economici despre cererea şi oferta forţei de munca, posibilitãţile de calificare şi recalificare în vederea reintegrarii în munca a şomerilor, se suporta din fondul pentru ajutor de şomaj.
(4) Pentru acoperirea cheltuielilor aferente calificãrii şi recalificarii şomerilor, precum şi pentru publicitate privind reintegrarea în munca a tuturor şomerilor se va aloca şi nominaliza în mod distinct 20 la suta din fondul pentru plata ajutorului de şomaj, care nu poate fi folosit în alte scopuri.
(5) Prin convenţii care se vor încheia anual între Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, organizaţiile patronale şi sindicale de ramura se pot stabili contribuţiile acestora la finanţarea acţiunilor de calificare şi recalificare; asemenea convenţii se pot încheia şi la nivel teritorial.
ART. 12
Veniturile realizate din lucrãrile efectuate de cãtre cursanţi în perioada de pregãtire, din care se deduc sumele ce li se plãtesc acestora potrivit art. 10 alin. 1 lit. e), vor fi vãrsate la fondul de şomaj.
ART. 13
(1) Persoanele care, potrivit legii, nu sînt îndreptãţite sa primeascã ajutor de şomaj, precum şi alte persoane care doresc sa se califice sau sa se recalifice, cu prioritate cele care doresc sa desfãşoare activitãţi pe baza liberei iniţiative, pot fi admise la cursuri, în condiţiile art. 5, cu suportarea cheltuielilor de şcolarizare.
(2) Persoanele care, potrivit legii, nu beneficiazã de ajutor de şomaj sau cãrora le-a încetat ajutorul de şomaj şi nu realizeazã venituri sau veniturile lunare ale acestora sînt sub 50 la suta din salariul minim pe economie, care doresc sa urmeze curs de calificare sau recalificare, nu au obligaţia de a plati taxa de şcolarizare.
(3) Direcţiile de munca şi protecţie socialã vor organiza, în limita fondurilor alocate potrivit art. 11 alin. 4, cursuri de calificare sau de recalificare a şomerilor care doresc sa desfãşoare activitãţi pe baza de libera initiativa.
CAP. 2
Înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea centrelor de calificare şi recalificare a şomerilor
ART. 14
În baza prevederilor art. 25 din Legea 1/1991 privind protecţia socialã a şomerilor şi reintegrarea lor profesionalã, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale înfiinţeazã centre de calificare şi recalificare a şomerilor, ca instituţii publice de învãţãmînt care se organizeazã şi funcţioneazã în subordinea direcţiilor de munca şi protecţie socialã. Aceste centre sînt persoane juridice şi funcţioneazã ca instituţii publice finanţate integral din venituri extrabugetare.
ART. 15
Centrele de calificare şi recalificare au ca principal obiect de activitate:
a) organizarea de cursuri, la sediu sau în unitãţi, pentru calificarea sau recalificarea şomerilor, recalificarea persoanelor care, din motive de sãnãtate, nu mai pot profesa meseria de baza, precum şi pentru calificarea sau recalificarea altor persoane încadrate în munca, la cererea lor sau a unitãţilor;
b) oferã, la cerere, asistenta metodologicã şi de specialitate pentru cursurile de calificare sau recalificare care se desfãşoarã în unitãţi, sprijinã aceste unitãţi cu programe, documentaţie de instruire şi lectori;
c) asigura orientarea profesionalã a persoanelor care primesc ajutor de şomaj, oferindu-le ajutor la alegerea meseriei, precum şi informaţii aspra posibilitãţilor de calificare/recalificare şi asupra pieţei forţei de munca;
d) participa la elaborarea de studii şi prognoze privind evoluţia pieţei forţei de munca pe meserii, profesii şi activitãţi, mutaţiile care se vor produce în conţinutul acestora, propunind adaptarea corespunzãtoare a planurilor şi programelor de pregãtite.
ART. 16
Obiectul de activitate, patrimoniul, denumirea şi sediul centrelor de calificare şi recalificare, precum şi organigrama acestora se propun de cãtre direcţiile de munca şi protecţie socialã şi se aproba de ministrul muncii şi protecţiei sociale, pe baza normelor de înfiinţare, organizare şi funcţionare aprobate de acesta.
ART. 17
Prefecturile şi primãriile vor pune la dispoziţie spaţiile necesare organizãrii centrelor de calificare şi recalificare. În acest scop, în termen de 30 de zile da la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrîri, vor nominaliza şi comunica aceste spaţii Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, în vederea preluãrii lor prin transfer fãrã plata.
ART. 18
(1) Dezvoltarea corespunzãtoare a bazei materiale a centrelor prevãzute la art. 14, necesarã bunei desfasurari a calificãrii şi recalificarii persoanelor care primesc ajutor de şomaj, se finanţeazã din fonduri de la buget.
(2) La finanţarea construirii şi dotãrii centrelor de calificare şi recalificare pot participa, de asemenea, organizaţiile patronale şi sindicale, pe baza de convenţii încheiate între acestea şi Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale ca reprezentant al statului, precum şi asociaţii neguvernamentale.
ART. 19
Personalul de conducere, de predare şi instruire al centrelor de calificare şi recalificare va fi salarizat potrivit reglementãrilor legale privind personalul din unitãţile de învãţãmînt cu activitãţi similare.
ART. 20
Atribuţiile direcţiilor de munca şi protecţie socialã menţionate în prezenta hotãrîre se exercita de oficiile forţei de munca prin compartimentele de specialitate ale acestora sau centrele de calificare şi recalificare.
ART. 21
Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, prin direcţiile de specialitate, controleazã modul de organizare şi desfãşurare a cursurilor de calificare şi recalificare din centre şi alte unitãţi.


p. PRIM-MINISTRU
ANTON VATASESCU

--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016