Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARIRE Nr. 285 din 21 iunie 1993  privind acordarea de burse, alte forme de sprijin material, precum si ajutoare sociale pentru studentii romani de la cursurile de zi, fara taxa de studiu, din institutiile de invatamint superior de stat    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARIRE Nr. 285 din 21 iunie 1993 privind acordarea de burse, alte forme de sprijin material, precum si ajutoare sociale pentru studentii romani de la cursurile de zi, fara taxa de studiu, din institutiile de invatamint superior de stat

EMITENT: GUVERNUL ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 171 din 22 iulie 1993
Guvernul României hotãrãşte:

ART. 1
Studenţii de la cursurile de zi din instituţiile de învãţãmînt superior de stat pot primi, în condiţiile prevãzute de prezenta hotãrîre, burse de merit, burse sociale de studiu, burse sociale de excepţie, alte forme de sprijin material şi ajutoare sociale de la bugetul administraţiei centrale de stat sau burse pe baza de contract din partea agenţilor economici ori credite de studiu acordate de bãnci.
ART. 2
Bursele de merit se pot acorda studenţilor în funcţie de rezultatele obţinute la învãţãtura, iar bursele sociale de studiu şi bursele sociale de excepţie se pot acorda studenţilor în funcţie de rezultatele la învãţãtura şi situaţia materialã a acestora.
ART. 3
Studenţii din învãţãmîntul superior de stat, curs de zi şi seral, cãrora li se aplica prevederile art. 8 lit. s) din Legea nr. 42/1990, republicatã, beneficiazã de burse pe baza certificatului (personal sau al pãrintelui) eliberat de Comisia pentru cinstirea şi sprijinirea eroilor Revoluţiei din decembrie 1989, care atesta calitatea de "erou - martir" sau "luptãtor pentru victoria Revoluţiei Romane din Decembrie 1989", cu una din menţiunile: rãnit, rãnit şi reţinut, reţinut sau remarcat prin fapte deosebite.
ART. 4
Cuantumul şi condiţiile de scolaritate, condiţiile de venituri, metodologia de acordare a burselor de merit, a burselor sociale de studiu şi a burselor sociale de excepţie sînt prevãzute în anexa nr. 1.
ART. 5
Studenţii de la cursurile de zi din instituţiile de învãţãmînt superior de stat pot beneficia de ajutoare sociale, gratuitãţi şi reduceri de tarife pentru trimiterea în tabere de odihna şi tratament, precum şi pentru excursiile organizate în grup, prevãzute în anexa nr. 2.
ART. 6
Studenţii la învãţãmîntul de stat pot beneficia de bursa pe baza de contract şi de credite de studiu acordate de bãnci. Contractele încheiate între studenţi şi agenţi economici pentru acordarea burselor pe baza de contract se avizeazã de cãtre decanatele facultãţilor.
Încheierea contractelor între studenţi şi agenţi economici, precum şi condiţiile de acordare a burselor aferente contractelor şi creditelor de studiu acordate de bãnci are loc între cele doua pãrţi - studenţi şi agent economic sau banca.
ART. 7
Numãrul burselor de merit şi al burselor sociale de studiu ce se pot acorda într-un an universitar se stabileşte de cãtre Ministerul Învãţãmîntului, în limita fondurilor aprobate cu aceasta destinaţie prin bugetul de stat, proporţional cu numãrul studenţilor din anii II - VI şcolarizaţi în învãţãmîntul de stat, cursuri de zi, fãrã taxa de studiu. Numãrul burselor de merit şi numãrul burselor sociale de excepţie ce se pot acorda într-un an universitar sînt, pentru fiecare categorie de burse, de pînã la 4% din numãrul studenţilor de la cursurile de zi, fãrã taxa de studiu, şcolarizaţi în învãţãmîntul de stat.
ART. 8
Bursele de merit, bursele sociale de studiu, bursele sociale de excepţie, bursele pe baza de contract, celelalte forme de sprijin material şi ajutoarele sociale prevãzute în hotãrîrea de fata nu se impoziteazã.
ART. 9
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezenta hotãrîre.
ART. 10
Prezenta hotãrîre intra în vigoare începînd cu anul universitar 1993/1994. Prevederile referitoare la burse şi alte forme de sprijin material pentru studenţi, prevãzute în <>Hotãrîrea Guvernului nr. 625/1991 şi în <>Hotãrîrea Guvernului nr. 631/1992 se abroga.

PRIM-MINISTRU
NICOLAE VACAROIU

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul învãţãmîntului,
Liviu Maior

Ministru de stat, ministrul finanţelor,
Florin Georgescu

ANEXA 1

CUANTUMUL, CONDIŢIILE DE SCOLARITATE, CONDIŢIILE DE VENITURI, METODOLOGIA DE ACORDARE A BURSELOR DE MERIT, A BURSELOR SOCIALE DE STUDIU, A BURSELOR SOCIALE DE EXCEPŢIE ŞI A CELORLALTE FORME DE SPRIJIN MATERIAL

PARTEA I
Burse de merit

1. Cuantumul lunar al bursei de merit pentru studenţii romani este de 23.000 lei şi se plãteşte în numerar.
Acest cuantum se poate modifica prin hotãrîre a Guvernului, în funcţie de evoluţia preţurilor şi tarifelor.
2. Bursele de merit se acorda studenţilor de cãtre senatul unitãţii de învãţãmînt superior, pe baza propunerilor consiliilor facultãţilor, începînd cu anul II de studii, dacã în anul precedent au obţinut cel puţin media 9,50 la învãţãmîntul tehnic, agricol şi la profilurile matematica, fizica şi chimie, respectiv media 9,80 la celelalte profiluri.
3. Bursele de merit se revizuiesc în funcţie de rezultatele obţinute la învãţãtura, studenţii trebuind sa obţinã din promovarea tuturor examenelor şi colocviilor programate, precum şi din verificãrile pe parcursul semestrului I, media stabilitã la pct. 2, dupã caz.

PARTEA a II-a
Bursele sociale de studiu şi bursele sociale de excepţie

4. Cuantumurile lunare ale burselor sociale de studiu şi ale burselor sociale de excepţie pentru studenţii romani sînt urmãtoarele:
- bursa socialã de studiu - 20.000 lei;
- bursa socialã de excepţie - 18.000 lei.
Aceste cuantumuri se pot modifica prin hotãrîre a Guvernului, în funcţie de evoluţia preţurilor şi tarifelor.
Plata burselor se face în numerar.
5. Pentru bursieri ai statului roman din Republica Moldova şi Ucraina, cuantumurile lunare ale burselor sînt urmãtoarele:
- 23.000 lei pentru studii universitare;
- 26.000 lei pentru studii postuniversitare, specializare sau doctorat.

6. Condiţii de scolaritate şi de venituri

În funcţie de rezultatele obţinute la concursul de admitere sau în anul universitar precedent şi în funcţie de veniturile pe membru de familie, studenţii pot primi:
a) bursa socialã de studiu, dacã au obţinut cel puţin media 7,50 la învãţãmîntul tehnic, agricol şi la profilurile matematica, fizica şi chimie, respectiv cel puţin media 8,00 la celelalte profiluri, au venituri brute pe membru de familie mai mici decît salariul minim brut pe ţara (lei/luna) şi nu au bursa de merit;
b) bursa socialã de excepţie, dacã au obţinut medii sub limitele prevãzute la lit. a), cel mult 4% din numãrul studenţilor de la cursurile de zi, fãrã taxa de studiu, şi au venituri brute pe membru de familie pînã la jumãtate din salariul minim brut pe ţara (lei/luna).
7. Bursele sociale de studiu se pot acorda numai la începutul anului universitar, pe baza mediei generale (examene, verificãri, colocvii - conform planului de învãţãmînt) obţinute pentru anul anterior sau la examenul de admitere şi la începutul semestrului al II-lea, pe baza mediei generale obţinute dupã primul semestru şi pe baza adeverintelor din care sa rezulte veniturile brute pe membru de familie.
8. Revizuirea burselor sociale de studiu, inclusiv a celor de excepţie, se face la începutul semestrului al II-lea, în funcţie de rezultatele la învãţãtura obţinute de studenţi atît în sesiunea de examene din iarna, cît şi la colocviile, verificãrile din timpul semestrului I şi, eventual, dupã modificarea unor venituri brute pe membru de familie, dupã cum urmeazã:
a) studenţii care au avut programat un singur examen (sau o singura verificare) trebuie sa promoveze cu cel puţin nota 8 la învãţãmîntul tehnic, agricol şi la profilurile matematica, fizica şi chimie, respectiv nota 9 la celelalte profiluri (universitar, medical, economic);
b) cei care au avut programate doua, trei sau mai multe examene şi verificãri (colocvii) trebuie sa le promoveze şi pot primi bursa socialã de studiu dacã obţin rezultatele la învãţãtura (medie generalã) stabilite pentru bursa socialã de studiu.
9. Bursele sociale de studiu acordate studenţilor orfani de ambii pãrinţi, celor proveniţi din casele de copii sau plasament familial nu se revizuiesc; de asemenea, nu se revizuiesc bursele acordate studenţilor care nu au avut posibilitatea de a susţine examenele programate ca urmare a faptului ca se aflau internati în spital ori în concediu medical pe intreaga durata a sesiunii sau cel puţin 60 de zile înainte de începerea ei.
Pentru studenţii (studentele) care în timpul sesiunii de examene intra în concediu medical (maternitate), bursele de studiu se revizuiesc luindu-se în considerare rezultatele examenelor şi verificãrilor (colocviilor) programate în afarã concediului.
Studenţii bursieri orfani de ambii pãrinţi, care dupã sesiunea de examene din iarna obţin media generalã rezultatã din examene şi verificãri (colocvii) prevãzutã pentru bursele de categorie superioarã, primesc bursa de studiu pentru respectiva categorie.

PARTEA a III-a
Alte prevederi referitoare la bursele de merit, bursele sociale de studiu şi bursele sociale de excepţie

10. În vederea acordãrii burselor, în fiecare instituţie de învãţãmînt superior se constituie o comisie la nivelul instituţiei, din care fac parte rectorul ori delegatul acestuia, ca preşedinte, secretarul şef, juristul, contabilul şef şi alţi membri desemnaţi de preşedintele comisiei; la fiecare facultate se constituie cîte o comisie, din care fac parte decanul ori delegatul acestuia, ca preşedinte, secretarul şef şi alţi membri desemnaţi de preşedintele comisiei.
Comisia de la nivelul instituţiei de învãţãmînt superior repartizeazã numãrul de burse sociale de excepţie pe facultãţi, în funcţie de numãrul studenţilor de la cursurile de zi, iar comisia de la nivelul facultãţii face propuneri de atribuire nominalã a burselor care se aproba de colegiul senatului instituţiei de învãţãmînt superior.
11. Pentru obţinerea bursei sociale de studiu şi a bursei sociale de excepţie, studentul depune la comisia pe facultate, în termenul fixat de aceasta, o cerere însoţitã de actele necesare.
12. Solicitantii pot face contestaţie impotriva hotãrîrii de atribuire a burselor în termen de 5 zile de la afişarea acesteia. Contestaţia se rezolva de comisia de burse de la nivelul instituţiei în termen de 15 zile. Hotãrîrile comisiilor de acordare a burselor pot fi atacate în instanţele judecãtoreşti, potrivit legii.
13. Bursele de merit şi bursele sociale se atribuie studenţilor pe durata anului de învãţãmînt (cursuri, sesiuni de examene, activitãţi practice), inclusiv pe timpul pregãtirii şi sustinerii examenului de diploma în prima sesiune, cu excepţia vacantelor. Dacã studenţii bursieri sînt orfani de ambii pãrinţi, proveniţi din case de copii sau din plasament familial ori au fost bolnavi TBC şi se afla în evidenta dispensarelor medicale, bursele de studiu se acorda şi pe durata vacantelor.
14. Studentele bursiere aflate în concediu prenatal sau postnatal primesc bursa pe o durata egala cu concediul stabilit pentru persoanele încadrate în munca.
15. Studenţii bursieri aflaţi în concediu medical îşi menţin bursa cel mult 60 de zile de la data începerii concediului. În cazul depãşirii acestui termen, primesc bursa nationala de merit sau bursa socialã de studiu numai dupã reluarea activitãţii de învãţãmînt.
16. Studenţii de la învãţãmîntul de zi transferati la alta facultate, precum şi studenţii de la învãţãmîntul seral sau fãrã frecventa transferati la învãţãmîntul de zi pot primi burse de merit şi burse sociale, începînd cu semestrul urmãtor datei de promovare a verificãrilor (colocviilor) şi examenelor de diferenţa stabilite de consiliul facultãţii, dacã îndeplinesc condiţiile de scolaritate şi condiţiile de venituri prevãzute de prezenta hotãrîre.
17. Studenţii repetenti nu pot primi burse în anul pe care îl repeta. Studenţii bursieri care, din motive medicale, repeta anul, dovedind cu acte ca au fost bolnavi şi în imposibilitate de a frecventa cursurile cel puţin 60 de zile în anul universitar precedent, pot primi burse sociale de studiu sau de excepţie pe baza mediei obţinute în anul de studii promovat anterior celui pe care îl repeta din motive medicale şi în funcţie de veniturile brute pe membru de familie.
18. Bursele de merit şi bursele sociale acordate studenţilor pot fi retrase temporar sau definitiv de cãtre instituţiile de învãţãmînt superior pentru abateri grave de la normele disciplinei universitare, pentru dezinteres fata de învãţãtura sau pentru absente de la activitãţile didactice, pe baza criteriilor stabilite de fiecare instituţie de învãţãmînt superior.
19. Studenţii exmatriculati din instituţia de învãţãmînt superior pentru motive ce le sînt imputabile sînt obligaţi sa restituie contravaloarea bursei primite în timpul şcolarizãrii; nu sînt obligaţi sa restituie bursa cei care s-au retras de la cursuri pentru motive de boala dovedite cu certificat medical.
20. Studenţii şi absolvenţii învãţãmîntului superior care urmeazã cursurile de zi ale unei a doua facultãţi pot primi burse naţionale de merit, burse sociale, alte forme de sprijin material sau ajutoare sociale numai de la o singura facultate, cu condiţia ca numãrul total al anilor în care au beneficiat de acest sprijin, în cadrul primei şi al celei de-a doua facultãţi, sa nu depãşeascã numãrul anilor de studiu prevãzuţi ca durata de şcolarizare la facultatea de la care urmeazã sa beneficieze de bursa.
21. Cuantumurile burselor de merit şi ale burselor sociale sînt stabilite pentru o luna (28-31 zile). Calcularea cuantumului zilnic se face prin divizarea cuantumurilor lunare ale burselor la numãrul de zile calendaristice din luna respectiva.

ANEXA 2

AJUTOARELE SOCIALE, GRATUITATILE ŞI REDUCERILE DE TARIFE PENTRU TRIMITEREA STUDENŢILOR ÎN TABERE DE ODIHNA ŞI TRATAMENT, PRECUM ŞI PENTRU EXCURSIILE ORGANIZATE ÎN GRUP

1. Ajutoarele sociale se acorda studenţilor pentru îmbrãcãminte şi incaltaminte, pentru maternitate şi în caz de deces, dupã cum urmeazã:
a) ajutorul pentru îmbrãcãminte şi incaltaminte se poate acorda studenţilor orfani, celor proveniţi din case de copii sau plasament familial şi celor care provin din familii cu venituri mici, tinindu-se seama şi de rezultatele din activitatea profesional-ştiinţificã. Pentru a beneficia de ajutor pentru îmbrãcãminte este necesar ca studentul sa prezinte adeverinte din care sa rezulte ca venitul brut lunar pe membru de familie este de pînã la 10.000 lei.
Ajutorul se acorda în numerar, în cuantum maxim de 15.000 lei.
Un student poate beneficia de acest ajutor o singura data în decursul unui an universitar. Studenţii orfani de ambii pãrinţi sau asistaţi ai caselor de copii pot beneficia în fiecare semestru de acest ajutor;
b) ajutorul pentru maternitate se acorda pentru fiecare naştere dupã cum urmeazã:
- 7.500 lei pentru sarcina şi lehuzie;
- 7.500 lei pentru procurarea rufariei fiecãrui copil nou-nãscut.
Ajutoarele se acorda studentelor ai cãror soţi sînt studenţi sau efectueazã stagiul militar şi studenţilor ale cãror sotii nu realizeazã venituri;
c) ajutorul în caz de deces se acorda pentru decesul unui membru al familiei studentului(ei) - soţ, sotie, copil, în urmãtorul cuantum:
- 20.700 lei în caz de deces al studentului(ei) necasatorit(e) sau cãsãtorit(e) cu soţ/sotie neincadrat(a) în munca;
- 17.200 lei în caz de deces al sotiei/soţului, dacã decedatul(a) nu a fost încadrat(a) în munca, precum şi în cazul decesului copilului.
2. Plata ajutoarelor de orice fel se face în limita prevederilor bugetare, pe baza cererii aprobate de cãtre colegiul consiliului facultãţii din care face parte studentul şi, dupã caz, a urmãtoarelor acte:
- certificat medical şi copie dupã certificatul de naştere al copilului, pentru ajutor în caz de maternitate;
- copie dupã certificatul de deces, în caz de deces;
- adeverinte privind situaţia materialã, certificate de cãtre secretariatul facultãţii din care face parte studentul.
3. Studenţii de la specializãrile din profilul mine pot primi pe timpul studiilor suma de 20.000 lei, în doua etape, ajutor social pentru uniforma şi îmbrãcãminte de uz personal.
4. Studenţii beneficiazã de sprijin material pentru participare la tabere de odihna şi tratament în vacanta, gratuit sau cu reduceri de tarife, şi la excursii organizate, dupã cum urmeazã:
a) studenţii pot primi bilete de odihna şi tratament în staţiuni climaterice în mod gratuit. Numãrul de bilete ce pot fi distribuite va fi de pînã la 15% din numãrul studenţilor şcolarizaţi la învãţãmîntul de zi, fãrã taxa de studiu. Repartizarea pe unitãţi de învãţãmînt se face de Ministerul Învãţãmîntului, în funcţie de numãrul studenţilor de la cursurile de zi, de profilul unitãţii de învãţãmînt şi de situaţia socialã a studenţilor. Repartizarea individualã a biletelor se face de cãtre colegiul consiliului facultãţii;
b) pentru excursii organizate în grup în ţara şi strãinãtate, studenţii pot beneficia de o reducere de pînã la 45% din costul acestora; reducerea nu va putea depãşi anual suma de 500 lei/student, calculatã la numãrul total de studenţi de la învãţãmîntul de zi. Reducerile pentru fiecare acţiune se aproba de biroul/consiliul facultãţii.
Un student poate beneficia de bilet gratuit pentru trimitere în tabara şi de reducere a preţului excursiei o singura data pe an, cu excepţia studenţilor orfani de ambii pãrinţi sau proveniţi din casele de copii ori din plasament familial.
5. Ajutoarele sociale, precum şi sumele prevãzute pentru taberele de odihna studenţeşti se indexeazã prin hotãrîre a Guvernului, în funcţie de modificãrile de tarife şi preţuri stabilite pe economia nationala.

-------------------


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016