Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARIRE Nr. 270 din 21 mai 1992  pentru aprobarea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Belarus cu privire la relatiile comercial-economice si colaborarea tehnico-stiintifica si a Protocolului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Belarus cu privire la comert si plati in anul 1992    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARIRE Nr. 270 din 21 mai 1992 pentru aprobarea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Belarus cu privire la relatiile comercial-economice si colaborarea tehnico-stiintifica si a Protocolului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Belarus cu privire la comert si plati in anul 1992

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 127 din 10 iunie 1992

Guvernul României hotãrãşte:

ARTICOL UNIC
Se aproba Acordul dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Belarus cu privire la relaţiile comercial-economice şi colaborarea tehnico-ştiinţificã şi Protocolul dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Belarus cu privire la comerţ şi plati în anul 1992, semnate la 28 aprilie 1992.

PRIM-MINISTRU
THEODOR STOLOJAN

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul comerţului şi turismului,
Constantin Fota

Ministrul afacerilor externe,
Adrian Nastase

ACORD
între Guvernul României şi Guvernul Republicii Belarus cu privire la relaţiile comercial-economice şi colaborarea tehnico-ştiinţificã

Guvernul României şi Guvernul Republicii Belarus, denumite în continuarea pãrţi contractante,
recunoscind importanta deosebita a relaţiilor comercial-economice traditionale,
tinzind sa adinceasca relaţiile dintre România şi Republica Belarus,
luind în considerare schimbãrile profunde care au loc în viata social-economicã a ambelor tari, precum şi
conducindu-se în relaţiile comercial-economice dupã principiile egalitãţii în drepturi, avantajului reciproc şi dupã alte principii ale dreptului internaţional,
s-au înţeles asupra urmãtoarelor:

ART. 1
Pãrţile contractante se obliga sa sprijine extinderea şi adincirea colaborãrii bilaterale în domeniul economiei, industriei şi comerţului în scopul folosirii optime a potentialelor lor şi acumularii de experienta pentru asigurarea unei cresteri economice stabile, diversificarea comerţului reciproc.
Pãrţile contractante vor stimula pe toate cãile contactele de afaceri, precum şi diferite forme de cooperare şi legãturi directe între întreprinderi, organizaţii şi firme ale ambelor tari (numite în cele ce urmeazã subiecti economici). În cadrul legislaţiei lor, pãrţile vor sprijini asigurarea de condiţii favorabile economice, financiare şi juridice pentru activitatea de intreprinzator şi alta activitate economicã. Problemele protecţiei investiţiilor reciproce şi evitãrii dublei impuneri vor fi reglementate ulterior prin acorduri corespunzãtoare între pãrţile contractante.
Pãrţile contractante vor crea condiţii favorabile pentru realizarea eficienta a programelor de colaborare şi de schimburi, pornind de la interesele ambelor tari.
ART. 2
În scopul asigurãrii unor condiţii reciproc avantajoase pentru dezvoltarea colaborãrii comercial-economice, pãrţile contractante îşi vor acorda una celeilalte regimul naţiunii celei mai favorizate.
ART. 3
Prevederile art. 2 din prezentul acord nu se extind asupra avantajelor:
a) acordate sau care pot fi acordate în viitor de cãtre una dintre pãrţile contractante altor tari, în scopul facilitãrii comerţului de frontiera sau riveran;
b) decurgind din participarea uneia dintre pãrţile contractante, în prezent sau în viitor, la uniuni vamale, zone de comerţ liber sau la alte forme de integrare economicã regionala.
ART. 4
Livrãrile reciproce de mãrfuri şi prestãrile de servicii se vor realiza pe baza de contracte ce se încheie între subiectii economici din România şi Republica Belarus, care se vor conduce în colaborarea reciprocã dupã principiile adoptate în practica economicã şi financiarã internationala, aplicind preţurile mondiale curente.
ART. 5
Subiectii economici şi pãrţile contractante, pe baza de înţelegere reciprocã, pot încheia contracte pentru livrãri de mãrfuri şi prestãri de servicii pentru orice nomenclator în orice volume.
Nomenclatorul celor mai importante mãrfuri şi servicii pentru fiecare an urmãtor poate fi convenit şi precizat prin protocoale anuale ce se încheie pe baza prezentului acord.
ART. 6
Bãncile împuternicite ale României şi Republicii Belarus vor stabili de comun acord modalitatea tehnica de servire bancarã a operaţiunilor economice externe, decurgind din prezentul acord.
ART. 7
Decontãrile şi plãţile pentru toate genurile de operaţiuni şi servicii se vor efectua în valuta liber convertibilã, în concordanta cu legislaţia în vigoare în România şi Republica Belarus, precum şi în oricare din formele adoptate în practica bancarã internationala.
ART. 8
Pãrţile contractante vor contribui la adincirea colaborãrii economice şi tehnico-ştiinţifice. Direcţiile unei asemenea colaborãri vor cuprinde, pe lîngã comerţul reciproc avantajos, stabilirea de legãturi directe şi cooperarea în producţie, crearea de întreprinderi mixte, de uniuni şi organizaţii bilaterale, deschiderea de reprezentante şi filiale ale subiectilor economici din ambele tari, precum şi dezvoltarea şi introducerea altor forme moderne de colaborare şi schimb practicate în economia mondialã.
Pãrţile contractante vor sprijini colaborarea în domeniul stiintelor fundamentale şi aplicative, tehnicii şi tehnologiei avansate, în interesul soluţionãrii sarcinilor economice actuale şi a problemelor sociale.
ART. 9
Pãrţile contractante vor asigura condiţiile necesare pentru tranzitarea pe teritoriile statelor lor a mãrfurilor româneşti şi belaruse spre terţe tari sau din terţe tari.
ART. 10
Mãrfurile care se livreaza în conformitate cu prezentul acord pot fi reexportate în terţe tari numai cu acordul preliminar scris al exportatorului tarii de origine a mãrfii.
Condiţiile transmiterii cãtre terţe persoane şi ale publicãrii elaborãrii tehnico-ştiinţifice vor fi reglementate prin contracte, în conformitate cu legislaţia nationala a fiecãreia dintre pãrţile contractante.
ART. 11
Pãrţile contractante vor infiinta o comisie mixtã formatã din reprezentanţi ai României şi Republicii Belarus pentru urmãrirea realizãrii prezentului acord şi elaborarea de recomandãri pentru dezvoltarea şi extinderea colaborãrii comercial-economice şi tehnico-ştiinţifice.
Şedinţele comisiei mixte vor avea loc, alternativ, în România şi Republica Belarus, cel puţin o data pe an.
ART. 12
Prezentul acord poate fi modificat sau completat cu acordul prealabil scris al pãrţilor contractante.
ART. 13
Prezentul acord se încheie pe o perioada nelimitatã şi va intra în vigoare în conformitate cu legislaţia nationala a fiecãreia dintre pãrţile contractante, ceea ce se va confirma prin schimb de note.
Data intrãrii în vigoare a acordului se considera data primirii ultimei note de confirmare.
Prezentul acord poate fi denunţat prin notificarea uneia dintre pãrţile contractante cãtre cealaltã parte contractantã. Prezentul acord îşi pierde valabilitatea la 6 luni de la notificarea denunţãrii. În cazul încetãrii valabilitãţii prezentului acord, prevederile lui rãmîn valabile pentru toate contractele semnate în perioada de valabilitate a acestuia, pînã la îndeplinirea lor integrala.
Încheiat la Bucureşti, la 28 aprilie 1992, în doua exemplare originale, fiecare în limbile romana şi belarusa, precum şi în limba rusa, toate textele fiind egal autentice. În cazul unor divergenţe în interpretarea textului acordului, va fi luat ca baza textul în limba rusa.

Din împuternicirea
Guvernului României,
Constantin Fota

Din împuternicirea
Guvernului Republicii Belarus,
Vladimir V. Radkievici


PROTOCOL
între Guvernul României şi Guvernul Republicii Belarus cu privire la comerţ şi plati în anul 1992

Guvernul României şi Guvernul Republicii Belarus, numite în cele ce urmeazã pãrţi contractante,
în scopul creãrii celor mai favorabile condiţii pentru realizarea prevederilor Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Belarus cu privire la relaţiile comercial-economice şi colaborarea tehnico-ştiinţificã, încheiat la Bucureşti la 28 aprilie 1992,
au convenit urmãtoarele:

ART. 1
Comerţul reciproc dintre România şi Republica Belarus se va realiza prin contracte în valuta liber convertibilã, pe baza preţurilor mondiale, cu folosirea formelor adoptate în comerţul internaţional.
ART. 2
Lista informativa a principalelor mãrfuri şi servicii pentru exportul din Republica Belarus în România este prezentatã în anexa nr. 1 la prezentul protocol.
Lista informativa a principalelor mãrfuri şi servicii este prezentatã în anexa nr. 2 la prezentul protocol.
Listele menţionate nu au caracter limitativ şi pot fi modificate sau completate prin acordul reciproc al pãrţilor contractante.
ART. 3
Decontãrile şi plãţile în valuta liber convertibilã pentru livrãrile reciproce de mãrfuri şi prestaţiile de servicii în anul 1992, conform prezentului protocol, se vor efectua prin bãncile împuternicite de cãtre pãrţile contractante.
ART. 4
Prezentul protocol intra în vigoare la data ultimei notificãri scrise privind aprobarea lui, în conformitate cu legislaţia în vigoare în fiecare dintre tari, şi va fi valabil pînã la 31 decembrie 1992.
Prevederile sale, însã, vor continua sa fie aplicate contractelor încheiate în cadrul prezentului protocol şi neindeplinite pînã la data de 31 decembrie 1992.
Încheiat la Bucureşti la 28 aprilie 1992, în doua exemplare originale, fiecare în limbile romana şi rusa, ambele texte avînd aceeaşi valabilitate.

Din împuternicirea
Guvernului României,
Constantin Fota

Din împuternicirea
Guvernului Republicii Belarus,
Vladimir V. Radkievici

ANEXA 1

LISTA INFORMATIVA
a principalelor mãrfuri şi servicii pentru exportul din Republica Belarus în România în anul 1992

Automobile MAZ
Tractoare cu roti
Maşini-unelte aschietoare
Utilaje de forare-presare
Piese de schimb pentru autocamioane de tip BELAZ şi pentru alte maşini şi utilaje ce se exporta în România
Scule (cutite, freze, pinze de ferestrau pentru metale)
Rulmenti
Proteine furajere "paprin"
Drojdii furajere
Televizoare color
Tuburi cinescop color
Frigidere
Semifabricate turnate
Laminate
Combustibil pentru motoare disel
Combustibil tehnologic E-4
Benzen
Toluen
Ortoxilen
Motorina vacuumata
Hidrocarburi
Oxid de zinc
Amoniac
Sulfat de amoniu
Acetoncianhidrida
Dimetiltereftalat
Poliamid-6
Turba, inclusiv în baloturi
Ciment
Piatra sparta
Nisip
Ruberoid (carton asfaltat)
Granit
Sapropel
Plãci de marmora
Dolomita praf
Plãci din piatra obişnuitã
Îngrãşãminte potasice
Geamuri pentru ferestre
Spalt
Piei brute mari
Piei semitabacite de bovine
Piei şi pelicule artificiale
Mãrfuri din piele
Articole de marochinarie
Material lemnos din rasinoase şi foioase
Lemn rotund de construcţie din rasinoase
Material lemnos semifabricat pentru suporti
Cozi pentru lopeti
Produse din hirtie
Hirtie pentru tapete
Cherestea
Carton pentru cutii
Placaj
Piei de porcine
Piei bovine
Semifabricate din blana
Materii prime cornoase
Fãina din materie prima cornoasa
Oase madulare
Medicamente
Anvelope pentru autoturisme
Anvelope pentru autocamioane
Anvelope pentru tehnica agricolã
Curele plate zimtate
Fire poliesterice
Fire viscoza
Fire în funie
Fibre de în
Tesaturi din bumbac
Tesaturi de în
Tesaturi de mãtase
Tesaturi de lina
Tesaturi cord
Tricoteje
Confecţii
Plapumi şi pleduri
Seturi de lenjerie pentru pat
Lapte condensat
Lapte praf degresat
Produse lactate
Caseina tehnica
Caseinat de sodiu
Fãina
Discuri de frictiune
Impislitura de sticla electroizolanta
Componente electronice (circuite integrate, tranzistoare, C.I.P. s.a.)
Structuri epitaxiale
Plãci de siliciu
Aparate pentru cantine
Mobila
Instrumente muzicale
Aparatura medicalã.


ANEXA 2

LISTA INFORMATIVA
a principalelor mãrfuri şi servicii pentru exportul din România în Republica Belarus în anul 1992

Tabla din oţel (laminata la rece şi la cald)
Ţevi din oţel
Electrozi de sudura
Soda calcinata
Lacuri şi vopsele
Coloranti organici de sinteza
Carbid (în contrapartida cu energie electrica)
Fibre artificiale
Fibre poliamidice
Fire poliester textile
Fire relon tip covor
Medicamente
Articole tehnice din cauciuc
Articole cosmetice şi de parfumerie
Astrolita (în contrapartida cu glicerina)
Policlorura de vinil
Tuburi din policlorura de vinil
Polietilena de mare densitate
Linoleum
Tapet
Folie PVC
Ciment
Panouri semifabricate pentru construcţii
Tigle
Cherestea de fag
Parchet din lemn de fag şi de plop
Timplarie din lemn (usi, ferestre)
Mobila
Incaltaminte din piele
Incaltaminte din inlocuitori
Incaltaminte din cauciuc
Manusi din piele
Produse de galanterie din piele
Confecţii textile imblanite
Confecţii textile
Tricotaje
Seturi de pat şi fete de masa
Stofa de mobila
Tesaturi de în şi cinepa
Autobuze şi microbuze
Autotransportoare
Autoincarcatoare
Autoturisme Dacia
Autoturism Olcit
Autoturisme de teren ARO
Tractoare
Maşini agricole (semanatori, grape, pluguri, combine pentru porumb, combine pentru cereale, depanusatoare de porumb tip OP-15P şi altele), componente şi piese de schimb
Buldozere
Excavatoare (P-502, P-802, S-1208, S-3602)
Autogredere AG - 180
Betoniere
Maşini pentru amestecarea şi turnarea asfaltului
Ciocane vibratoare
Macarale, inclusiv pe senile
Automacarale G/P 10-20 t
Remorci, inclusiv agricole
Autocisterne
Vagoane de marfa
Echipament pentru industria cimentului şi ceramicii şi piese de schimb
Linii pentru fabricarea caramizilor şi tiglelor
Maşini-unelte aschietoare, inclusiv de slefuit
Utilaj de forare, maşini-unelte carusel, maşini de gaurit s.a.
Prese
Maşini de prelucrarea lemnului
Pompe de apa
Pompe dozatoare
Pompe electrice tehnologice
Motoare electrice de 25 kW şi peste
Rulmenti
Cazane de abur
Cazane tip IMPAC pentru termoficare
Instalaţii de forat puţuri tip FA 12, FA 32
Echipamente pentru industria chimica şi petrochimica
Rezervoare pentru gaze lichefiate, inclusiv supape de siguranta
Armãturi industriale (din fonta şi oţel)
Armãturi sanitare
Maşini de tesut
Utilaje pentru industria alimentara (pentru prelucrarea carnii, conservelor de legume şi fructe, morarit şi panificatie, linii pentru îmbuteliat lichide alimentare)
Transformatoare de putere
Aparataje electrice de inalta tensiune
Aparataj electric de joasa tensiune
Mijloace de automatizare
Aparate de mãsura şi control, mecanice
Aparate de mãsura şi control, electrotehnice
Centrale telefonice automate, inclusiv electronice
Acţionari electrice pentru maşini-unelte
Conectori pentru centralele telefonice
Echipamente pneumatice şi hidraulice
Tehnica de calcul, inclusiv calculatoare personale
Componente electronice
Produse de mecanicã fina
Scule de mina
Scule aschietoare
Tehnica medicalã
Grupuri electrogene
Corpuri de iluminat
Aragaze de uz casnic şi piese de schimb
Instrumente muzicale.
-----------------------










Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016