Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARIRE Nr. 269 din 14 iunie 1994  privind modificarea limitelor valorice si a conditiilor pentru bunurile introduse sau scoase din tara de catre persoane fizice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARIRE Nr. 269 din 14 iunie 1994 privind modificarea limitelor valorice si a conditiilor pentru bunurile introduse sau scoase din tara de catre persoane fizice

EMITENT: GUVERNUL ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 154 din 21 iunie 1994
Guvernul României hotãrãşte:

ART. 1
Limitele valorice şi condiţiile prevãzute în anexele nr. 1 şi 2 la <>Hotãrîrea Guvernului nr. 685 din 14 iunie 1990 privind regimul vamal aplicabil persoanelor fizice se modifica şi sînt prevãzute în anexele nr. 1 şi 2 la prezenta hotãrîre.
ART. 2
Prezenta hotãrîre intra în vigoare în termen de 15 zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial al României.

PRIM-MINISTRU
NICOLAE VACAROIU

Contrasemneazã:
----------------
Ministru de stat,
ministrul finanţelor,
Florin Georgescu

p. Ministrul comerţului,
Mihai Berinde,
secretar de stat

ANEXA 1

CONDIŢIILE ŞI LIMITELE
în cadrul cãrora persoanele fizice pot introduce sau scoate bunuri din ţara

A. Introducerea de bunuri în ţara
1. Persoanele fizice pot sa introducã în ţara bunuri fãrã plata taxelor vamale, cu excepţia urmãtoarelor categorii:
a) autoturisme, autorulote, motociclete, motorete, minimotorete, rulote, remorci, ambarcatiuni cu motor, precum şi piese de schimb şi accesorii pentru acestea;
b) mobilier de orice fel;
c) staţii de radioemisie - recepţie;
d) aparate de filmat;
e) videocamere;
f) aparate de proiectie film sau video;
g) aparate video de înregistrare şi redare;
h) combine video (compuse din cel puţin un aparat video şi un televizor sau monitor, care formeazã un corp compact);
i) antene şi amplificatoare pentru receptionarea programelor de televiziune transmise prin satelit, precum şi pãrţi componente şi accesorii pentru acestea;
j) combine audio (compuse din cel puţin trei aparate care formeazã un corp compact);
k) egalizatoare de sunet;
l) amplificatoare de sunet;
m) boxe audio;
n) instrumente muzicale de orice fel;
o) aparate de copiat şi multiplicat, precum şi cele de transmitere la distanta a copiilor;
p) aparate pentru condiţionarea aerului;
r) covoare şi mochete de orice dimensiuni;
s) arme de vinatoare sau de tir, precum şi muniţii pentru acestea, numai cu prezentarea autorizaţiei prevãzute de lege;
t) bunuri a cãror valoare individualã depãşeşte 250.000 lei;
u) bunuri de acelaşi fel a cãror valoare totalã depãşeşte 250.000 lei.
2. Bunurile de la pct. 1 lit. a) - t) se admit cu plata taxelor vamale numai cîte o bucata, set sau garnitura, dupã caz, din fiecare, iar bunurile de la pct. 1 lit. u), numai în valoare totalã de 500.000 lei. Peste aceste limite, bunurile pot fi importate numai în conformitate cu reglementãrile legale privind activitatea de comerţ exterior.
3. Cãlãtorii cu domiciliul în strãinãtate pot introduce temporar în ţara, fãrã garantarea taxelor vamale şi fãrã orice formalitãţi, urmãtoarele bunuri: 1 camera video cu 2 casete; 2 aparate fotografice şi 24 casete sau 10 role film pentru fiecare aparat; 1 binoclu; 1 radioreceptor portabil şi un televizor portabil; 1 casetofon portabil; 1 carucior de copil; 1 cort şi alte echipamente de cantonament, precum şi alte articole de sport uzuale, inclusiv o ambarcatiune; 1 bicicleta şi 1 masina de scris portabila.
Pentru bunurile prevãzute la pct. 1 lit. b) - u), introduse temporar în ţara, fãrã garantarea taxelor vamale, de cãlãtorii cu domiciliul în strãinãtate, ca bagaj însoţit sau neînsoţit, organele vamale inmineaza titularilor declaraţii le în vederea scoaterii din ţara a acestor bunuri fãrã taxe vama vamale.
Declaraţia vamalã va fi înscrisã în documentul de trecere a frontierei.
4. Cãlãtorii romani sau strãini în cadrul micului trafic de frontiera, precum şi în cadrul trecerilor ocazionale (simple), pot introduce în ţara, fãrã plata taxelor vamale:
a) îmbrãcãminte, incaltaminte şi alte obiecte de mica valoare strict necesare pe durata cãlãtoriei, precum şi medicamente pentru folosinta personalã;
b) bunuri în limita valorii totale de 25.000 lei, altele decît cele prevãzute la pct. 1 lit. a) - u).
Cãlãtorii romani sau strãini în cadrul micului trafic de frontiera pot introduce în ţara, cu plata taxelor vamale, bunuri din cele prevãzute la pct. 1 lit. a) - u), în limita valorii totale de 25.000 lei.
Cãlãtorilor romani sau strãini care intra în ţara mai mult decît o data într-o luna sau care rãmîn în România cel mult 24 de ore li se aplica regimul vamal prevãzut pentru cãlãtorii în cadrul micului trafic de frontiera.
5. Persoanele care îşi stabilesc domiciliul în România pot introduce în ţara, fãrã plata taxelor vamale, toate bunurile prezentate la vamuire.
Scutirea de taxe se acorda o singura data pentru bunurile intrate în ţara ca bagaj însoţit sau neînsoţit într-un interval de 6 luni de la data stabilirii definitive a domiciliului în România sau a aprobãrii repatrierii, cu care ocazie se retine adeverinta menţionatã mai sus. Bunurile sosite înainte de data stabilirii domiciliului în România sau a aprobãrii repatrierii pot fi eliberate titularilor în custodie, cu garantarea taxelor vamale, pe baza unei adeverinte din care sa rezulte ca titularul a solicitat aprobarea stabilirii domiciliului în România sau repatrierea.
6. Persoanele cu domiciliul în strãinãtate, în interes de serviciu în România, pot introduce temporar în ţara, fãrã garantarea taxelor vamale, ca bagaj însoţit sau neînsoţit, bunuri pe baza unui inventar vizat de organele vamale, dacã aceste bunuri intra în ţara în cel mult 6 luni de la data instalãrii titularilor. Pentru persoanele venite la studii, acest regim se aplica pe timp de 3 luni de la începerea fiecãrui an de învãţãmînt.
Eliberarea din vama a bunurilor se face în baza unei adeverinte emise de unitãţile romane sau de unitãţile strãine autorizate sa funcţioneze în România, cu care aceste persoane sînt în relaţii de serviciu.

B. Scoaterea de bunuri din ţara
Persoanele cu domiciliul în România, trimise în strãinãtate în interes de serviciu

7. Persoanele trimise în strãinãtate în interes de serviciu pot scoate din ţara, fãrã plata taxelor vamale:
a) bunuri de uz personal, familial şi gospodãresc, precum şi materiale de studiu şi documentare, cu condiţia ca obiectele de folosinta îndelungatã sa fie declarate în scris organelor vamale, pentru a putea fi reintroduse în ţara cu scutire de taxe vamale;
b) bunuri în valoare de pînã la 100.000 lei, în total.
8. Pentru persoanele prevãzute la pct. 7, membrii de familie pot expedia prin colete, fãrã plata taxelor vamale, obiecte de îmbrãcãminte, incaltaminte şi lenjerie, necesare pe durata şederii în strãinãtate.

Turistii cu domiciliul în România
9. Turistii pot scoate din ţara, temporar, fãrã garantarea taxelor vamale, urmãtoarele bunuri:
a) îmbrãcãminte şi alte articole personale, precum şi medicamente, necesare pe durata cãlãtoriei, ţinînd seama de toate condiţiile deplasarii;
b) 1 camera video cu 2 casete, 2 aparate fotografice şi 24 casete sau 10 role film pentru fiecare aparat, precum şi 1 aparat de filmat de format mic şi 10 bobine de film;
c) 1 binoclu;
d) 1 radioreceptor portabil şi 1 radiocasetofon portabil;
e) 1 televizor portabil şi 1 videocasetofon portabil;
f) 1 instrument muzical portabil;
g) 1 carucior de copil;
h) 1 cort şi alte echipamente de cantonament, precum şi alte articole de sport uzuale, inclusiv 1 ambarcatiune, 1 bicicleta şi 2 arme de vinatoare cu cîte 100 cartuse pentru fiecare arma;
i) 1 masina de scris portabila;
j) bunuri aflate în bagaje însoţite, în limita valorii totale de 50.000 lei, o data pe an calendaristic.
10. Pentru bunurile prevãzute la pct. 1 lit. b) - u), scoase temporar din ţara, fãrã garantarea taxelor vamale, de turistii cu domiciliul în România, ca bagaj însoţit sau neînsoţit, organele vamale inmineaza titularilor declaraţii vamale în vederea introducerii în ţara a acestor bunuri fãrã taxe vamale.
Declaraţia vamalã va fi înscrisã în documentul de trecere a frontierei.
11. Turistii pot scoate din ţara, cu plata taxelor vamale, o data pe an calendaristic, bunuri a cãror valoare totalã sa nu depãşeascã 250.000 lei.
12. Turistii care ies din ţara mai mult decît o data pe an pot scoate fãrã plata taxelor vamale bunuri în limita valorii totale de 25.000 lei şi cu plata taxelor vamale bunuri în limita valorii totale de 25.000 lei.

Turistii cu domiciliul în strãinãtate
13. Turistii pot scoate din ţara, fãrã plata taxelor vamale:
a) bunurile introduse temporar în condiţiile pct. 3 alin. 1;
b) bunurile de uz personal, familial şi gospodãresc, aflate în bagajele însoţite, o data pe an calendaristic.
14. Turistii pot scoate din ţara, cu plata taxelor vamale, bunurile cumpãrate cu sume în lei provenite din valuta schimbatã legal în baza documentelor justificative.

Cãlãtorii romani sau strãini în cadrul micului trafic de frontiera, precum şi în cadrul trecerilor ocazionale (simple)

15. Cãlãtorii romani sau strãini în cadrul micului trafic de frontiera, precum şi în cadrul trecerilor ocazionale (simple), pot scoate din ţara, fãrã plata taxelor vamale:
a) îmbrãcãminte, incaltaminte şi obiecte de mica valoare strict necesare pe durata cãlãtoriei, precum şi medicamente pentru folosinta personalã;
b) alte bunuri în limita valorii totale de 25.000 lei.
16. Cãlãtorii romani sau strãini în cadrul micului trafic de frontiera pot scoate din ţara, cu plata taxelor vamale, bunuri în limita valorii totale de 25.000 lei.
17. Cãlãtorilor romani sau strãini care ies din ţara mai mult decît o data într-o luna sau care rãmîn în strãinãtate cel mult 24 de ore li se aplica regimul vamal prevãzut pentru cãlãtorii în cadrul micului trafic de frontiera.

Persoanele care îşi stabilesc domiciliul în alta ţara
18. Persoanele care îşi stabilesc domiciliul în alta ţara pot scoate, o singura data, fãrã plata taxelor vamale, urmãtoarele bunuri:
a) ca bagaj însoţit: îmbrãcãminte şi alte articole necesare pe durata cãlãtoriei, bijuterii din aur fãrã pietre preţioase, în limita a 10 g pentru fiecare persoana care a împlinit virsta de 16 ani, şi obiecte din argint, în limita a 20 g de persoana;
b) ca bagaj neînsoţit:
- bunuri de uz personal, familial sau gospodãresc;
- unelte şi instrumente pentru exercitarea profesiei, în baza unei adeverinte din care sa rezulte profesia.
Ministrul finanţelor poate stabili norme privind expedierea din ţara, o singura data, înainte de plecare, a bunurilor prevãzute la lit. b).

Persoane cu domiciliul în strãinãtate în interes de serviciu în România
19. Persoanele cu domiciliul în strãinãtate în interes de serviciu în România pot scoate din ţara ca bagaj însoţit sau neînsoţit, o singura data la terminarea misiunii, urmãtoarele bunuri:

I. Fãrã plata taxelor vamale:
a) bunurile introduse temporar în ţara, în condiţiile pct. 6;
b) bunurile de uz personal, familial sau gospodãresc, dobîndite din sumele în lei obţinute legal cu titlu de salarii, premii, indemnizaţii, onorarii, burse sau alte venituri similare. Valoarea totalã a acestor bunuri nu poate depãşi 50% din sumele obţinute. Dacã sumele în lei provin din schimb valutar efectuat de titulari, este necesarã prezentarea la organele vamale a documentului de schimb.

II. Cu plata taxelor vamale:
- bunuri a cãror valoare totalã nu depãşeşte 250.000 lei.
20. Persoanele cu domiciliul în strãinãtate, care îşi desfãşoarã activitatea pe mijloacele de transport în trafic internaţional, pot scoate din ţara:

I. Fãrã plata taxelor vamale:
- bunurile introduse temporar în ţara, în condiţiile prevãzute la pct. 3.

II. Cu plata taxelor vamale:
- bunuri în limita valorii totale de 50.000 lei.

Bunuri expediate prin colete
21. Persoanele fizice pot expedia din ţara, prin colete, cu plata taxelor vamale, bunuri în limita valorii totale de 100.000 lei.
22. Cãlãtorii cu domiciliul în România sau în strãinãtate pot expedia, prin colete, fãrã plata taxelor vamale, urmãtoarele bunuri:
a) îmbrãcãminte şi alte articole personale, necesare pe durata cãlãtoriei, ţinînd seama de toate condiţiile deplasarii;
b) bunurile introduse temporar în ţara, în condiţiile prevãzute la pct. 3.
Expedierea acestor bunuri se permite în baza documentului de trecere a frontierei sau a biletelor de cãlãtorie.

Dispoziţii finale
23. Persoanele fizice pot introduce sau scoate din ţara, fãrã a fi supuse declarãrii în scris şi fãrã plata taxelor vamale, bijuteriile de uz personal.
Prin bijuterii de uz personal se înţelege obiectele din metale preţioase, cu sau fãrã pietre preţioase, în urmãtoarele limite:
- pentru bãrbaţi: 1 verigheta, 2 inele, 1 ceas cu sau fãrã bratara, 1 medalion cu lantisor, 1 ac de cravata, 1 pereche butoni, 1 trusa creion-stilou, 2 perechi ochelari;
- pentru femei: 1 verigheta, 2 inele, 1 ceas cu sau fãrã bratara, 2 medalioane cu lantisor, 2 perechi cercei, 2 bratari, 1 brosa, 1 colier, 2 perechi ochelari;
- pentru persoane pînã la 16 ani: 1 inel, 1 ceas cu sau fãrã bratara, 1 bratara, 1 medalion cu lantisor, 2 perechi ochelari, iar pentru fete, şi 1 pereche cercei.
În cazul micului trafic de frontiera, prin bijuterii de uz personal se înţelege obiectele din metale preţioase, cu sau fãrã pietre preţioase, în urmãtoarele limite: 1 verigheta, 1 inel, iar pentru femei, şi 1 pereche cercei.
În cazul persoanelor prevãzute la pct. 18, prin bijuterii de uz personal se înţelege obiectele din metale preţioase enumerate la pct. 18 lit. a).
24. Limitele cantitative sau valorice prevãzute în Regulamentul vamal şi în prezenta anexa se aplica pentru fiecare persoana la fiecare transport, dacã nu se dispune altfel. Prin transport însoţit se înţelege bunurile pe care o persoana le duce cu sine în acelaşi mijloc de transport sau care o însoţesc în acelaşi mijloc de transport. Prin transport neînsoţit se înţelege bunurile expediate şi înscrise în acelaşi document de transport.

ANEXA 2

NORME
privind introducerea şi scoaterea din ţara de cãtre persoanele fizice a produselor alimentare

1. Cãlãtorii cu domiciliul în strãinãtate pot scoate din ţara, fãrã plata taxelor vamale, produsele alimentare necesare pe timpul transportului pentru 24 de ore, inclusiv 2 litri bãuturi alcoolice (peste 22 grade), 2 litri vin sau bere şi 200 tigarete.
Nu pot fi scoase din ţara produse alimentare cu plata taxelor vamale.
2. Membri echipajelor navelor sub pavilion strãin pot introduce la bord, fãrã plata taxelor vamale, pentru consum strict personal, pe timpul stationarii în porturile româneşti, produse alimentare cumpãrate direct din comerţ, în urmãtoarele situaţii:
- întreprinderea specializatã pentru aprovizionarea navelor nu comercializeazã produsele respective sau nu le comercializeazã în cantitãţile reduse solicitate;
- în port nu funcţioneazã o întreprindere specializatã pentru aprovizionarea navelor.
3. Cãlãtorii cu domiciliul în România pot scoate din ţara, fãrã plata taxelor vamale, produsele alimentare necesare pe durata cãlãtoriei, inclusiv 2 litri bãuturi alcoolice (peste 22 grade), 2 litri vin sau bere şi 200 tigarete.
Nu pot fi scoase din ţara produse alimentare cu plata taxelor vamale.
4. Personalul de servire al navelor sub pavilion roman care activeazã în apele internaţionale poate scoate din ţara, în mod individual, fãrã plata taxelor vamale, 5 kg produse alimentare diverse/om/voiaj, 2 litri bãuturi alcoolice (peste 22 grade), 2 litri vin sau bere şi 200 tigarete.
Nu pot fi scoase din ţara produse alimentare cu plata taxelor vamale.
5. Personalul roman de servire al mijloacelor de transport pe cale feratã şi auto în trafic internaţional poate scoate din ţara, în mod individual, fãrã plata taxelor vamale, 0,500 kg produse alimentare diverse/om/zi, 2 litri bãuturi alcoolice (peste 22 grade), 2 litri vin sau bere şi 20 tigarete/om/zi.
6. Persoanele care se deplaseaza în cadrul micului trafic de frontiera sau în cadrul unor înţelegeri cu ţãrile limitrofe privind trecerile ocazionale peste frontiera, precum şi turistii cu domiciliul în strãinãtate care intra în ţara mai mult decît o data într-o luna sau care rãmîn în România mai puţin de 24 de ore, nu pot scoate din ţara produse alimentare.
7. Produsele alimentare nu pot fi expediate din ţara prin colete.
8. Bãuturile alcoolice şi tigaretele sînt scutite de plata taxelor vamale la introducerea în ţara pe orice cale, în urmãtoarele cantitãţi:
a) bãuturi alcoolice peste 22 grade - 2 litri;
b) vin sau bere - 4 litri;
c) tigarete - 200 buc.
Pentru personalul de pe nave şi aeronave, limita scutitã de plata taxelor vamale la bãuturi alcoolice de orice fel este de 1 litru.
Introducerea în ţara a bãuturilor alcoolice şi a tigaretelor peste limitele prevãzute la alin. 1 şi 2 este permisã numai cu plata taxelor vamale, fãrã a depãşi valoarea totalã de 100.000 lei.
9. Persoanele pînã la 16 ani nu beneficiazã de scutirile de taxe vamale prevãzute în prezenta anexa pentru bãuturi alcoolice şi produse din tutun.
10. Limitele prevãzute în prezenta anexa se aplica pentru fiecare persoana care trece frontiera.
-----------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016