Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARIRE Nr. 248 din 5 aprilie 1991  privind infiintarea Regiei autonome de difuzare a cartii, discurilor si altor bunuri culturale Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARIRE Nr. 248 din 5 aprilie 1991 privind infiintarea Regiei autonome de difuzare a cartii, discurilor si altor bunuri culturale "Arcadia"

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL NR. 91 din 25 aprilie 1991
Guvernul României hotãrãşte:

ART. 1
Se înfiinţeazã Regia autonomã de difuzare a cãrţii, discurilor şi altor bunuri culturale "Arcadia", cu sediul în Bucureşti, calea moşilor nr. 62-68, sector 3.
Regia autonomã "Arcadia" se organizeazã şi funcţioneazã în conformitate cu <>Legea nr. 15/1990 privind reorganizarea unitãţilor economice de stat ca regii autonome şi societãţi comerciale.
Regia autonomã "Arcadia" este persoana juridicã şi funcţioneazã pe baza de gestiune economicã şi autonomie financiarã.
Ministerul culturii şi Ministerul Finanţelor reprezintã interesele statului în consiliul de administraţie al regiei.
ART. 2
Regia autonomã de difuzare a cãrţii, discurilor şi altor bunuri culturale "Arcadia" are ca obiect de activitate valorificarea producţiei editoriale, ştiinţifice, tehnice, de arta, a cãrţii şcolare, a literaturii clasice şi contemporane, discurilor, casetelor muzicale şi altor bunuri culturale, prestarea de servicii în ţara şi în strãinãtate.
ART. 3
Patrimoniul Regiei autonome "Arcadia" este de 52.175 mii lei constituit prin preluarea activului şi pasivului de la Compania de difuzare a cãrţii Bucureşti, care, la data prezentei hotãrîri, se desfiinţeazã. Librariile aparţinînd Companiei de difuzare a cãrţii se preiau de cãtre Regia autonomã "Arcadia" ca subunitati în structura acesteia, potrivit anexei nr. 1.
Valoarea patrimoniului iniţial al regiei va fi definitivata în conformitate cu normele în vigoare.
Regia autonomã de difuzare a cãrţii, discurilor şi altor bunuri culturale "Arcadia" este proprietara bunurilor din patrimoniul sau.
În exercitarea drepturilor de proprietate regia foloseşte şi dispune, în mod automat, în condiţiile legii, de bunurile pe care le are în patrimoniu pentru realizarea obiectului sau de activitate şi beneficiazã de rezultatele utilizãrii acestuia.
ART. 4
Organizarea şi funcţionarea Regiei autonome de difuzare a cãrţii, discurilor şi altor bunuri culturale "Arcadia" se desfãşoarã în conformitate cu Regulamentul de organizare şi funcţionare din anexa nr. 2 la prezenta hotãrîre.
ART. 5
Personalul Regiei autonome "Arcadia" se supune prevederilor legislaţiei muncii şi reglementãrilor interne ale Regiei autonome de difuzare a cãrţii, discurilor şi altor bunuri culturale "Arcadia" aprobate de consiliul de administraţie.
Personalul care trece la Regia autonomã "Arcadia" se considera transferat în interesul serviciului şi beneficiazã timp de trei luni de salariul tarifar avut şi sporul de vechime, dupã caz, dacã este încadrat sau transferat în funcţii cu niveluri de salarizare mai mici.
ART. 6
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezenta hotãrîre.
ART. 7
Orice dispoziţie contrarã prezentei hotãrîri nu se aplica.

PRIM-MINISTRU
PETRE ROMAN


ANEXA 1

LISTA

subunitatilor din structura Regiei autonome de difuzare a cãrţii, discurilor şi altor bunuri culturale "Arcadia"

Libraria Eminescu - Bulevardul Republicii nr. 5 sector 3.
Libraria Dacia - Calea Victoriei nr. 45, sector 1.
Libraria Minerva - Calea Victoriei nr. 126, sector 1.
Libraria Univers - Calea Moşilor nr. 62-68, sector 3.
Libraria Cartea
prin posta - Calea Moşilor nr. 62-68, sector 3.

ANEXA 2

REGULAMENT

de organizare şi funcţionare a Regiei autonome de difuzare a cãrţii, discurilor şi altor bunuri culturale "Arcadia"

CAP. 1
Prevederi generale
ART. 1
Denumirea regiei este Regia autonomã de difuzare a cãrţii, discurilor şi altor bunuri culturale "Arcadia", înfiinţatã prin Hotãrîrea Guvernului nr. 248/1991.
ART. 2
Regia autonomã este persoana juridicã şi funcţioneazã pe baza de gestiune economicã şi autonomie financiarã şi îşi desfãşoarã activitatea conform prezentului regulament.
ART. 3
Sediul principal al regiei este în Bucureşti, calea Moşilor nr. 62-68, sector 3. Subunitatile din structura regiei sînt prevãzute în anexa nr. 1 la Hotãrîrea Guvernului nr. 248/1991.

CAP. 2
Obiectul de activitate
ART. 4
Obiectul de activitate al Regiei autonome "Arcadia" îl constituie:
- valorificarea producţiei editoriale ştiinţifice, tehnice, de arta, a cãrţii şcolare, a literaturii clasice şi contemporane, discurilor, casetelor muzicale şi altor produse culturale;
- prestarea de servicii de specialitate în ţara şi în strãinãtate.
ART. 5
Regia autonomã "Arcadia" aplica strategia Ministerului Culturii privind prioritatea în domeniul valorificãrii producţiei editoriale de interes naţional şi contribuie la raspindirea actului de cultura pe întreg teritoriul tarii cît şi în zonele cu populaţie româneascã din exterior.

CAP. 3
Patrimoniul
ART. 6
Regia autonomã "Arcadia" are un patrimoniu în valoare de 52.175 mii lei prin însumarea patrimoniului subunitatilor din structura stabilit în conformitate cu prevederile Hotãrîrii Guvernului nr. 945/1990.
ART. 7
Regia este proprietara bunurilor din patrimoniul sau, exercitind dreptul de proprietate în condiţiile <>art. 5 din Legea nr. 15/1990 privind reorganizarea unitãţilor economice de stat ca regii autonome şi societãţi comerciale.

CAP. 4
Structura regiei
ART. 8
Regia autonomã "Arcadia" are în structura sa subunitatile menţionate în anexa nr. 1 la Hotãrîrea Guvernului României nr. 248/1991.
Subunitatile din structura regiei, în cadrul autonomiei functionale acordate de consiliul de administraţie, au gestiune economicã proprie şi sînt împuternicite în toate domeniile de activitate, putind încheia contracte cu terţii şi alte acte juridice în nume propriu.

CAP. 5
Organele de conducere ale regiei
ART. 9
Conducerea regiei se asigura de consiliul de administraţie, compus din 9 persoane, din care una este directorul general al regiei, în calitate de preşedinte al consiliului de administraţie, numite prin ordin al ministrului culturii.
Din consiliul de administraţie fac parte, în mod obligatoriu, un reprezentant Ministerului Finanţelor şi un reprezentant al Ministerului Culturii.
Ceilalţi membri sînt numiţi dintre specialişti, jurişti, economişti, tehnicieni specializaţi în domeniul de activitate al regiei.
ART. 10
Consiliul de administraţie îşi desfãşoarã activitatea în conformitate cu propriul sau regulament de organizare şi funcţionare.
ART. 11
Consiliul de administraţie are urmãtoarele atribuţii principale:
a) aproba structura organizatoricã şi funcţionalã a Regiei autonome de difuzare a cãrţii, discurilor şi altor bunuri culturale "Arcadia", numãrul de posturi şi normativul de constituire a compartimentelor şi subunitatilor din structura regiei;
b) numeşte directorii din aparatul propriu al regiei, le stabileşte atribuţiile şi îi revoca;
c) stabileşte remunerarea membrilor consiliului de administraţie, nivelul de salarizare al directorilor, precum şi nivelurile de salarizare a personalului regiei în funcţie de studii şi munca efectiv prestat, în condiţiile legii;
d) aproba strategia şi tactica de marketing, programele de activitate ale regiei;
e) hotãrãşte, în condiţiile legii, cu privire la investiţiile ce urmeazã a fi realizate potrivit obiectului sau de activitate şi îşi exercita competentele ce decurg din regulamentul propriu privind: operaţiuni de încasare şi plati în lei şi valuta, concesionarea, închirierea şi locaţia gestiunii, asocierea şi libera concurenta, salarizarea personalului angajat, operaţiunile de comerţ exterior, încheierea de contracte de vînzare, executarea de lucrãri şi prestãri servicii cu întreprinzãtori strãini, practicarea preţurilor, precum şi celelalte competente ce-i revin în baza <>Legii nr. 15/1990 ;
f) stabileşte organizarea subunitatilor, obiectul de activitate, delegarile de competenta, organele de conducere şi alte elemente necesare desfãşurãrii activitãţii acestora.
ART. 12
Consiliul de administraţie hotãrãşte în toate problemele privind activitatea regiei, cu excepţia celor care, potrivit legii, sînt date în competenta altor organe.
ART. 13
Consiliul de administraţie îşi desfãşoarã activitatea în şedinţe ordinare şi extraordinare.
Şedinţele ordinare se desfãşoarã lunar, iar cele extraordinare ori de cîte ori este nevoie, dupã procedura stabilitã în regulament.
Consiliul de administraţie ia hotãrîri valabile dacã la şedinţa sînt prezenţi 2/3 din numãrul membrilor.
Hotãrîrile se iau cu majoritatea absolutã a membrilor prezenţi.
ART. 14
Activitatea curenta a regiei este condusã de directorul general numit de consiliul de administraţie, cu avizul ministrului culturii.
Directorul general al regiei conduce activitatea curenta a acesteia şi angajeazã sau destituie personalul regiei.

CAP. 6
Bugetul de venituri şi cheltuieli
ART. 15
Regia autonomã "Arcadia" întocmeşte anual bugetul de venituri şi cheltuieli, bilanţul contabil şi contul de profit şi pierderi. Bilanţul contabil şi contul de profit şi pierderi se aproba de Ministerul Finanţelor şi se publica în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a.
ART. 16
Evaluarea veniturilor, cheltuielilor şi a profitului se face în lei, pentru
operaţiunile efectuate în valuta utilizîndu-se cursul unic comercial.
ART. 17
Exerciţiul economico-financiar începe la 1 ianuarie şi se sfirseste la 31 decembrie ale fiecãrui an.
ART. 18
Activitatea economicã financiarã a regiei este controlatã de organele de specialitate ale acesteia.

CAP. 7
Relaţiile Regiei autonome "Arcadia"
ART. 19
Relaţiile comerciale dintre Regia autonomã "Arcadia" cu alte regii şi societãţi comerciale, precum şi cu statul, se vor desfasura pe baze contractuale, guvernate de principiul libertãţii contractuale, potrivit <>Legii nr. 15/1990 .
ART. 20
Regia autonomã "Arcadia" va putea practica în raporturile sale preţuri decurgind din acţiunea conjugata a cererii şi ofertei, în condiţiile <>Legii nr. 15/1990 .
ART. 21
Regia autonomã "Arcadia" poate încheia contracte de asociere în condiţiile prevãzute de <>art. 33 şi urmãtoarele din Legea nr. 15/1990 .
ART. 22
Litigiile Regiei autonome de difuzare a cãrţii, discurilor şi altor bunuri culturale "Arcadia" cu persoane fizice sau juridice romane sînt de competenta instanţelor judecãtoreşti din România.
Litigiile nãscute din raporturile contractuale dintre regie şi persoanele juridice romane pot fi soluţionate şi prin arbitraj, potrivit legii.

CAP. 8
Dispoziţii finale
ART. 23
Regulamentul de organizare şi funcţionare al Regiei autonome "Arcadia" reprezintã cadrul constitutiv pentru desfãşurarea şi realizarea obiectului regiei şi se completeazã cu dispoziţiile <>Legii nr. 15/1990 şi ale celorlalte reglementãri în vigoare.

----------------------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016