Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARIRE Nr. 236 din 29 martie 1991  privind infiintarea Regiei autonome Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARIRE Nr. 236 din 29 martie 1991 privind infiintarea Regiei autonome "Romtehnica" Bucuresti

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL NR. 87 din 23 aprilie 1991
Guvernul României hotãrãşte:

ART. 1
Pe data prezentei hotãrîri se înfiinţeazã Regia autonomã "Romtehnica", cu sediul în Bucureşti, Drumul Taberei nr. 9-11, sector 6, avînd ca obiect de activitate urmãtoarele operaţiuni de comerţ exterior:
a) importul produselor, pieselor de schimb, materialelor, tehnologiilor, asistenţei tehnice şi a altor servicii necesare forţelor armate;
b) exportul de produse şi servicii cu specific militar, cît şi de tehnologii, instalaţii, echipamente şi materiale necesare realizãrii de produse militare.
Regia este autorizata sa efectueze şi alte operaţiuni de comerţ exterior licite, în condiţiile obţinerii de profit.
ART. 2
Regia autonomã "Romtehnica" este persoana juridicã, funcţioneazã pe baza de gestiune economicã şi autonomie financiarã, fiindu-i aplicabile reglementãrile legale specifice obiectului sau de activitate, în vigoare la data infiintarii sale.
ART. 3
Ministerul Apãrãrii Naţionale este ministerul de resort al Regiei autonome "Romtehnica" şi reprezintã interesele statului în consiliul de administraţie al acesteia, împreunã cu Ministerul Finanţelor şi Ministerul Comerţului şi Turismului. Efectuarea operaţiunilor de comerţ exterior de cãtre Regia autonomã "Romtehnica" va fi supusã avizului ministerului de resort.
ART. 4
Regia autonomã, înfiinţatã potrivit prezentei hotãrîri, se va organiza şi va funcţiona în conformitate cu legea, precum şi cu regulamentul de organizare şi funcţionare prevãzut în anexa.
ART. 5
Patrimoniul Regiei autonome "Romtehnica" se constituie prin preluarea fãrã plata a activului şi pasivului Direcţiei de comerţ exterior, stabilit pe baza de bilanţ la data de 31 martie 1991, precum şi a mijloacelor fixe, materialelor şi obiectelor de inventar, aflate în folosinta acesteia, la aceeaşi data.
Reevaluarea patrimoniului preluat urmeazã a se efectua în condiţiile prevãzute de <>Hotãrîrea Guvernului nr. 945/1990 .
ART. 6
Regia autonomã "Romtehnica" preia personalul Direcţiei de comerţ exterior din Ministerul Aparerii Naţionale.
Personalul trecut la regie se considera transferat în interesul serviciului.
Salarizarea, precum şi celelalte drepturi ale personalului militar vor fi stabilite şi acordate conform reglementãrilor legale aplicabile cadrelor militare permanente ce îndeplinesc funcţii în afarã Ministerului Apãrãrii Naţionale.
ART. 7
Relaţiile privind analiza bugetului de venituri şi cheltuieli, a bilanţului contabil, a contului de profit şi pierderi, precum şi efectuarea controlului statului asupra activitãţii financiare a Regiei autonome "Romtehnica", se realizeazã prin organul din Ministerul Finanţelor care se ocupa de finanţarea Ministerului Apãrãrii Naţionale.
ART. 8
Anexa face parte integrantã din prezenta hotãrîre.
ART. 9
Pe data prezentei hotãrîri se abroga orice dispoziţie contrarã.

PRIM-MINISTRU
PETRE ROMAN

ANEXA 1

REGULAMENT
de organizare şi funcţionare a Regiei autonome de comerţ exterior "Romtehnica" - R.A.

CAP. 1
Prevederi generale

ART. 1
Regia autonomã "Romtehnica" se organizeazã şi funcţioneazã în baza hotãrîrii Guvernului României şi a prezentului regulament-anexa.
ART. 2
Regia autonomã "Romtehnica" este persoana juridicã cu gestiune economicã proprie şi autonomie financiarã, functionind în conformitate cu prevederile legii şi ale prezentului regulament.
ART. 3
Sediul regiei este în Bucureşti, Drumul Taberei nr. 9-11, sector 6.
Regia autonomã "Romtehnica" poate avea agenţii de reprezentare în ţara sau în strãinãtate, precum şi depozite şi gestiuni de bunuri utile obiectului sau de activitate.

CAP. 2
Obiectul de activitate
ART. 4
Obiectul de activitate al regiei este:
4.1. importul de armament şi tehnica militarã destinate inzestrarii forţelor armate;
4.2. importul de piese de schimb şi alte materiale necesare întreţinerii şi repararii armamentului şi tehnicii militare din dotare;
4.3. importul altor produse destinate dotãrii şi functionarii elementelor componente ale forţelor armate;
4.4. importul diverselor servicii, asistenţei şi documentaţiilor tehnice, licenţelor, know-how-ului, consulting-engineering-ului etc. destinat forţelor armate;
4.5. exportul de armament şi tehnica militarã;
4.6. exportul de piese de schimb şi a altor materiale necesare întreţinerii şi repararii armamentului şi tehnicii militare;
4.7. exportul altor produse destinate forţelor armate;
4.8. exportul de instalaţii, echipamente, materiale, servicii, asistenta şi documentaţie tehnica, licenţe, know-how, consulting- engineering etc. necesare realizãrii de produse militare;
4.9. efectuarea oricãror operaţiuni pe cont propriu, aducatoare de profit.

CAP. 3
Patrimoniul
ART. 5
Patrimoniul Regiei autonome de comerţ exterior "Romtehnica" se constituie prin preluarea fãrã plata a activului şi pasivului Direcţiei de comerţ exterior, stabilit pe baza de bilanţ la data de 31 martie 1991, precum şi a mijloacelor fixe, materialelor şi obiectelor de inventar aflate în folosinta acesteia la aceeaşi data.
Reevaluarea patrimoniului preluat urmeazã a se efectua în condiţiile prevãzute de <>Hotãrîrea Guvernului nr. 945/1990 .
ART. 6
Regia autonomã este proprietara bunurilor din patrimoniul sau şi în exercitarea drepturilor sale poseda, foloseşte şi dispune în mod liber de aceste bunuri, în condiţiile legii.

CAP. 4
Structura Regiei autonome "Romtehnica"
ART. 7
Structura organizatoricã a regiei se stabileşte prin hotãrîre a consiliului de administraţie.
ART. 8
Pentru realizarea obiectului sau de activitate, Regia autonomã de comerţ exterior "Romtehnica" foloseşte personalul militar şi civil preluat de la Direcţia de comerţ exterior.

CAP. 5
Organele de conducere ale regiei
ART. 9
Regia autonomã este condusã de un consiliu de administraţie format din 13 persoane, din care una este directorul general şi care mai cuprinde:
- un reprezentant al Ministerului Apãrãrii Naţionale;
- un reprezentant al Ministerului Finanţelor;
- un reprezentant al Ministerului Comerţului şi Turismului;
- specialişti în domeniul de activitate al regiei.
ART. 10
Consiliul de administraţie se numeşte prin ordin al ministerului apãrãrii naţionale.
ART. 11
Consiliul de administraţie îşi desfãşoarã activitatea în conformitate cu propriul regulament de organizare şi funcţionare.
ART. 12
Consiliul de administraţie hotãrãşte în toate problemele privind activitatea regiei, cu excepţia celor care, potrivit legii, sînt în competenta altor organe.
ART. 13
Atribuţiile sale principale sînt:
13.1. numeşte directorul general cu avizul ministrului apãrãrii naţionale şi stabileşte atribuţiile acestuia;
13.2. alege dintre membrii sãi pe preşedinte;
13.3. elaboreazã regulamentul de organizare şi funcţionare a regiei;
13.4. aproba structura organizatoricã a regiei, numãrul personalului şi nivelul de salarizare a acestuia;
13.5. aproba programul de activitate al regiei şi bugetul de venituri şi cheltuieli;
13.6. examineazã bilanţul şi contul de profit şi pierderi;
13.7. hotãrãşte asupra contractãrii împrumuturilor bancare şi a cererilor de subvenţii, potrivit legii;
13.8. hotãrãşte cu privire la investiţiile ce urmeazã a fi realizate;
13.9. hotãrãşte asupra creãrii sau dezvoltãrii de sucursale, filiale, reprezentante şi agenţii, precum şi a oricãror forme de asociere.
ART. 14
Activitatea curenta a regiei autonome este condusã de directorul general care exercita toate actele şi acţiunile legate de funcţionarea regiei, în limitele stabilite de consiliul de administraţie.
ART. 15
Directorul general va putea sa delege temporar, altor persoane angajate ale regiei, atribuţiile sale.
ART. 16
În exercitarea atribuţiilor, consiliul de administraţie adopta hotãrîri iar directorul general emite decizii care vor fi înscrise separat în registre unice, prin grija secretariatului consiliului de administraţie.

CAP. 6
Bugetul şi administrarea acestuia, relaţiile financiare
ART. 17
Regia autonomã "Romtehnica" întocmeşte anual bugetul, bilanţul contabil şi contul de profit şi pierderi, conform metodologiei elaborate de Ministerul Finanţelor.
Bilanţul contabil şi contul de profit şi pierderi se supune spre aprobare Ministerului Finanţelor.
ART. 18
Acoperirea cu veniturile obţinute din activitatea sa a tuturor cheltuielilor efectuate, inclusiv dobinzile, amortizarea investiţiilor, rambursarea creditelor şi obţinerea de profit constituie principiul de baza al întregii activitãţi a regiei autonome.
În cazul în care veniturile regiei nu vor asigura acoperirea cheltuielilor, se vor lua mãsuri de reducere a acestora.
ART. 19
Veniturile regiei se constituie prin perceperea comisioanelor în lei şi/sau valuta, aplicate asupra produselor exportate sau importate, serviciilor prestate sau a altor operaţiuni comerciale efectuate în calitate de comisionara, precum şi din venitul rezultat ca urmare a efectuãrii altor operaţiuni.
ART. 20
Nivelul comisioanelor se va stabili prin negociere, ţinînd cont de cheltuielile regiei, determinate de complexitatea şi volumul de munca necesare efectuãrii operaţiunii.
În principiu, nivelul comisionului rãmîne valabil pe o perioada de 12 luni.
ART. 21
În cazul în care cheltuielile regiei, care au constituit baza negocierii nivelului de comision, se modifica în urma creşterii unor categorii de cheltuieli (energie, combustibil, chirie etc.), nivelul acestuia va fi renegociat corespunzãtor.
ART. 22
Regia autonomã plãteşte din veniturile obţinute impozitele, taxele, cotele de asigurãri şi securitate socialã şi celelalte vãrsãminte prevãzute de lege.
ART. 23
Regia autonomã asigura constituirea fondurilor şi finanţarea cheltuielilor în condiţiile legii.
ART. 24
Operaţiunile de încasãri şi plati, în valuta şi în lei ale regiei, se efectueazã prin conturi deschise la bãnci iar pentru plati în numerar, prin casieria proprie.
ART. 25
Pentru comenzile transmise, beneficiarii de importuri asigura, la termenele stabilite de comun acord, fondurile necesare încheierii şi derulãrii contractelor externe.

CAP. 7
Relaţii economice şi comerciale
ART. 26
Relaţiile economice şi comerciale ale regiei cu alţi agenţi economici din ţara sau din strãinãtate, precum şi cu statul se desfãşoarã pe baze contractuale.
ART. 27
Regia autonomã "Romtehnica" se poate asocia cu alte regii autonome, societãţi comerciale cu capital parţial sau total de stat şi cu terţe persoane fizice sau juridice, romane sau strãine, în scopul creãrii de societãţi comerciale, în condiţiile legii.

CAP 8
Dispoziţii referitoare la personal
ART. 28
Personalul regiei autonome este angajat prin contract avînd durata determinata sau nedeterminatã, de la caz la caz, încheiat cu directorul general. Persoanele nou angajate în regie vor parcurge o perioada de proba de 12 luni în care vor trebui sa facã dovada de competenta, capacitate de adaptare şi loialitate fata de interesele regiei.
ART. 29
Personalul militar încadrat în regia autonomã se supune obligaţiilor ce decurg din lege, statute şi regulamente militare, beneficiind în acelaşi timp de toate drepturile conferite de acestea.
ART. 30
Nivelurile de salarizare a personalului angajat se stabilesc de consiliul de administraţie, în conformitate cu prevederile legale care reglementeazã statutul şi salarizarea personalului angajat în regii autonome.

CAP. 9
Dispoziţii finale
ART. 31
Relaţiile privind analiza bugetului de venituri şi cheltuieli, a bilanţului contabil, a contului de profit şi pierderi, precum şi efectuarea controlului statului asupra activitãţii financiare a Regiei autonome de comerţ exterior "Romtehnica" se realizeazã prin organul Ministerului Finanţelor care se ocupa de finanţarea Ministerului Apãrãrii Naţionale.
ART. 32
Activitatea economicã curenta a regiei este controlatã de organul de specialitate propriu.

-----------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016